[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
334
1 423
93
Igen, hát úgy néz ki az oroszok gyakorlatilag az egész frontszakaszon szép lassan, de folytatólagosan előre nyomulnak, legalábbis a műholdjaimon^^^ ezt látom.
A Donyecki részen a látványosabb a dolog, leginkább amiatt hogy a felszámolt ukrán állások bizony a legjobban megerősítettek közé tartoztak ().
Vélhetően emiatt van pánik Kijevben és zűrzavar akörül hogy gyorsan mit is küldjünk nekik, merthát NATO katonák nagyon nem mehetnek, legalábbis feltűnően sokan nem. Mondjuk vagyunk már ígyis elég sokan arafelé de mégse elegen.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Amúgy ugyanannyit veszítettünk. A 60as évek végéig odaát is ugyanúgy fájt,mint nálunk. Aztán ott is elkezdték ezt az érzékenyítést. Mára már úgy vannak vele, h jaj hát megérdemelték.
Btw ezért is írtam sokszor, h azért az osztrákok alapértelmezetten nyugathoz áll, nem volt teljesen egyértelmű. Mert Südtirol nie in italy, szóval volt rá sansz, h csatlakoznak egy Isonzó visszavágóra.
Azért hol él szàmottevő osztrák kisebbség a mai határokon kivűl, Dél-Tirolt kivéve? Ők meg egy olyan autonómiát kaptak, hogy jobban jártak, mintha visszacsatolták volna őket Ausztriához. Persze volt előtte egy kis robbantgatás, amit az anyaország azért
halgatólagosan tàmogatott.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
www.vadhajtasok.hu

Newsweek: csata az ukrán titániumért

Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás az elmúlt évben elválaszthatatlanul Kijev sorsához kötötte az Egyesült Államokat és európai uniós-NATO szövetségeseit. Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin elnök m...
www.vadhajtasok.hu
www.vadhajtasok.hu
Így bizniszel az usa: az etikus üzletelés fel sem merül, elvesszük - kikényszerítjük - megszerezzük - kicsikarjuk, csak mert kell az elrettentéshez.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Igen, hát úgy néz ki az oroszok gyakorlatilag az egész frontszakaszon szép lassan, de folytatólagosan előre nyomulnak, legalábbis a műholdjaimon^^^ ezt látom.
A Donyecki részen a látványosabb a dolog, leginkább amiatt hogy a felszámolt ukrán állások bizony a legjobban megerősítettek közé tartoztak ().
Vélhetően emiatt van pánik Kijevben és zűrzavar akörül hogy gyorsan mit is küldjünk nekik, merthát NATO katonák nagyon nem mehetnek, legalábbis feltűnően sokan nem.

„Mondjuk vagyunk már ígyis elég sokan arafelé de mégse elegen.“ -ez igy E/ 1. szemelyben… pontositanad mikent is erted? Koszi!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113
„Mondjuk vagyunk már ígyis elég sokan arafelé de mégse elegen.“ -ez igy E/ 1. szemelyben… pontositanad mikent is erted? Koszi!
Erre én is kíváncsi vagyok, mert ez T/1. személy!

Oroszország új offenzívára készül, Észak-Korea pedig segít" - Jens Stoltenberg
▫️Stoltenberg azzal vádolta Észak-Koreát, hogy "további agresszív háborút szít Ukrajna ellen".
▫️"Azt látjuk, hogy új offenzívára készülnek, hogy több katonát, több mint 200 ezer embert mozgósítanak, és talán még többet is. Aktívan növelik a fegyvereket és a lőszert" - mondta Stoltenberg.
▫️Azt is kijelentette, hogy Észak-Korea rakétákkal látta el a Wagner-féle PMC-ket Ukrajna számára.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 892
113
Mi Oroszország haditerve?
De mi is Oroszország háborús terve? Ukrajna meghódítása nem – és ez a szó, ami feldühíti Kijevet: Ukrajna meghódítását azonnal könyörtelen gerillaháború követné. A háború borzalmai leromboltak Ukrajnában minden hajlandóságot az Oroszországtól függő bábrendszer elfogadására. „És akkor Ukrajna nem tartozik senkihez. Afganizáció zajlik.” Oroszország éppen Afganisztán orosz csapatok általi megszállása után élte át legkeserűbb vereségét a brutális, önpusztító gerillaháborúban – amely már az 1950-es évekig tartott a szovjet megszállás ellen. A háborús célok – mondja Orbán – a háborúban fejlődnek. Oroszországnak fel kellett adnia kezdeti céljait.

Itt Orbán hülyeséget beszél, mert vagy nem ismeri a történelmet, vagy nem akarja ismerni, így ezzel én nem értek egyet. Nem fog Oroszország félúton megállni, denacifikálni és demilitarizálni fogja teljes Ukrajnát, és ahogy a nyugat mondta meg 1990 után Európában, Ukrajnában Oroszország fogja megmondani ki a náci. És pont.

Orbán is abból indul ki, hogy mi volt Afganisztánban, meg mi történt akkor, amikor az USA lerombolta az előző rendszert mind Irakban, mind Afganisztánban, és utána állandóan felrobbantották őket vagy egyéb támadásoknak voltak kitéve. Ebből indul ki, és nem látja, hogy mi volt ennek az oka.

Elfelejti, hogy Irak és Afganisztán kivétel. Egy elcseszett kivétel. Az USAt 1991 után sok iraki felszabadítónak hitte, de cserben hagyták őket, ahogy Afganisztán is a kábszerről és az erőszakoskodásról szólt. Az USA mindig mindent meg akart változtatni. A Szovjetunió szintén. Ellenben Oroszország nem.

Miről is beszélek? Ukrajnában annak kellett volna történnie, mint 1979ben Vietnamban. Ahogy a vietnamiak se akartak 1979 után teljes erejű háborút sőt, még partizánháborút sem vívni a kínaiakkal (annak ellenére, hogy azért legalább százezer katonát a rövid háborús időszak alatt elvesztettek), hanem hátravitték a hadsereget, és elfogadták azt, hogy a kínai hadsereg betört, mert tudták, hogy túltolták Kambodzsával a történetet.

Ukrajna is tehetett volna így. Az oroszok szépen elfoglaltak volna mindent amit Donbassznak hívnak, a nackok talán maradtak volna és védik, win-win szitu mindenkinek, majd a nackók elpusztítása után az oroszok kivonultak volna az országból, talán még magukhoz se csatolják a 4 megyét. Hogy ez lehetetlen?

Vietnam az USAt picsázta el korábban!, ésssss mégse akart kockáztatni még a Szovjetunióval és a KGSTvel a háta mögött sem (ugye hogy ismerős a helyzet!?), mert tudta, realistán látta, hogy Kína ugyan ennyivel jön, de van neki 100x ennyi, és Vietnamnak, mint állam vége lesz, ha harcba bocsátkozik Kínával, mert Kína milliárdos lakosságú, erős katonai és atomhatalom (ugye milyen ismerős ez is?) és Vietnam meg akkor volt olyan 80 millás egyesülés után, vagy a háború miatt már talán akkora se. Nem bírta volna a háborút és konkrétan lenullázta volna a többévnyi szenvedést és sikert. Ezt a vietnami vezetés előre látta, elfogadta, és jól kezelte. Belátta. A végén pedig Kína úgy érezte megbüntette Vietnamot, és mivel a vietnami hadsereg megmaradt, Kína kivonult, a veszteségek ellenére mindkettő győztesnek érezte magát. A Szovjetunió pedig - bár Vietnam katonai szövetségese volt -, sem pedig a KGST nem avatkozott be (ugye milyen furcsa) Na Ukrajna ezt miért nem látta? Mert Orbán látta. Az első naptól és még azelőtt is, kb. 2014 óta.

A kiemelt rész kapcsán viszont elfelejtette azt is, hogy Oroszország és Ukrajna 30 éve még EGY ORSZÁG VOLT, ahogy előtte is az. 1945 után évekig Banderisták ellen harcolt partizánháborút a szovjet hadsereg a mai Ukrajna területén. Évekig. De legyőzte őket, az emberek is megunták, hazamentek. És elfelejtette Csecsenföldet is. Pedig ott aztán volt pusztítás. Ez ló..sz ahhoz képest!

Nem érti, mert nem figyel oda arra, hogy miért állnak még a hidak, hogyhogy megy az oligarcha biznisz és miért néz félre az orosz hadsereg. Nem érti, mert bár korábban figyelt és jegyzetelt dolgokat, továbbra is tele van atlantista f.szkalap tanácsadókkal, akik ezt szinten nem értik, mert vagy nem tanultak róla, vagy nem elemezték ki, hogy mi miért történt Irakban és Afganisztánban is. Ukrajnában Oroszország nincs partizánháborúra ítéltetve, ahogy Asszad ellen sincs partizánharc a felszabadított-visszafoglalt területeken. Vajon miért? Mert egy ország. A vezető is ugyanaz maradt, és az embereknek évtizedekre elment a kedve a háborútól! Mi van akkor, ha az oroszok behúzzák full Ukrajnát? Ahogy a Szovjetunió, úgy a nyugat is el fogja azt fogadni, mindegy mit mondanak most. Atomháborút meg max. az elmebeteg, választás előtt álló politikusok akarNÁNAK, de a gatya is tele volt, amikor az ukrán rakéta becsapódott Lengyelországba. A teljes lengyel vezetés úgy beszélt, mintha éppen beszartak volna a nadrágjukba, annyira megijedtek egy konfliktustól Oroszországgal. Jóemberkedés oké, világháború nem oké. Itt tartunk most.

Tartom, hogy bár lenne meghal ez- meghal az, de partizánháborút nem akarna és tudna Ukrajna vívni. Mondjuk Orbán úgy számol vele, hogy megmarad Ukrajnából valami, én meglepődnék, ha megmaradna. Ha megmarad, kezdődik minden elölről. Azt az állításom is tartom, hogy amit a FOS mutat, az nem valós kép Ukrajnáról. Az embereknek olyan mértékben van elegük a történetből 2015 óta, hogy az elmondhatatlan. Egy barátom felesége szerint (ukrán), 2014ben megszűnt a demokrácia Ukrajnában. Mondja ezt ukránként. Lehet, hogy Mariupol kivételével nem üdvözölték a bevonuló oroszokat, de hogy ha vége, és megmentik az apát, testvért, fiút a további szenvedéstől, a lakosság élete visszatér a normálisba (lásd Mariupol), minden meg lesz bocsájtva, legalábbis nem lesz miatta partizánháború, az tuti.

Egyébként, ha itt partizánháború lenne, azt már észrevettük volna. Vannak nackók, őt tuti harcolnának, de kérdés, hogy lesznek-e, megmaradnak-e. Ha Putyinék úgy döntenek, hogy marad a régi elit, de aki betesz nekünk, megdöglik, előbb lesz itt pacifikáció, mint Csecsenföldön. Mert ez még ráadásul egy kultúra is. Csak az ukránok kaptak pár f.szkalap hazaáruló politikust. De van ez így, mi is jártunk már így.

De igazából Janukovics él. Ha mondjuk megmaradna Ukrajna, mert úgy alakul, és mondjuk őt előkapják a cilinderből, ugyan mit tud majd a nyugat mondani? Ő volt az utolsó szabadon választott, mindenki által megválasztott ukrán vezető!!! Hogy ne, mert oroszbarát? Könyörgöm, megpuccsolta a nyugat!!! Ha ő nem elég ukrán, nem elég mindenki által elfogadott, akkor ugyan ki az?

Tehát szerintem nem lesz partizánharc, nincsenek meg hozzá a feltételek, az okokat és előzményeket felsoroltam, és nem lesz bábrendszer. Hacsak az előző, puccsal el nem űzött elnökre nem tesszük rá a báb szót, ami közröhej lenne a Porosenkók és Zelenszkíjek után. Egyébként meg, az afgán bábelnökkel 2001-2021 között remekül működött Afganisztán is, ameddig az USA nem Ukrajnára indult koncentrálni, de mondhattam volna mást is ...
A magyarból, mert inkább ide tartozik.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Újabb orosz erőket vonultattak föl az Ukrajnával határos régióban

Oroszország további katonai erőt és felszerelést telepített az Ukrajnával határos nyugati Kurszk régiójába – közölte a régió kormányzója.
Átfogó támogatást kell nyújtani a további erők fogadásához, telepítéséhez és elrendezéséhez a térségben
– idézte a Roman Sztarovojt által a tartományi kormányülésen elmondottakat az orosz Interfax.

A helyi hatóságok szerint Kurszk régió többször is ukrán ágyúzásnak volt kitéve azóta, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az orosz csapatok egy része eleve Kurszk térségéből vonult be tavaly februárban, bár az általuk elfoglalt északkelet-ukrajnai területeket azóta a kijevi erők már visszafoglalták.

Ukrajna korábban többször figyelmeztetett arra, hogy Oroszország újabb kísérletet tehet Északkelet-Ukrajna egyes részeinek elfoglalására, utalva a fokozott katonai tevékenységre Fehéroroszországban, a tavaly februári invázió másik orosz állomáshelyén.
(Al Jazeera)
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 796
113
Mint a Nagy Honvédő Háború idején, a világ nácizmus alóli felszabadítóinak unokái és dédunokái ismét a német Leopárd tankok megsemmisítésének módszereit tanulmányozzák.

Nos, a történelem mindig kegyetlenül kéri a meg nem tanult leckéket, de a németek láthatóan megtagadják a tanulást...