[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93

Matt Gaetz képviselő vezetésével néhány képviselő (a cikkben felsorolva) beadott egy indítványt arról, hogy fejezzék be ukrajna pénzügyi támogatását, és "kötelezzék" béketárgyalásokra a feleket.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Nagyon el vagy tévedve... A harc azért folyik, hogy megszünjön az amerikaai hegemónia, hogy ne amerika, illletve a progresszív liberális globalisták irányítsák a világot.
Csak én érzem úgy, hogy négy ukrán megye (összterület 110 ezer km2) esetleges Oroszországhoz kerülése azért nem fog végső megsemmisítő csapást mérni az amerikai hegemóniára meg a progresszív liberális globalistákra szerte e bolygón?

Irreális cél elérésének álmában ringatjátok magatokat, miközben Oroszország egyre csak vérzik, közben a nyugati keselyűknél kevésbé finnyás és kevésbé emberséges keletiek (Kína) már gyülekeznek a horizonton.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Ahogy Mariupolnál! Ja nem, ott nem.
Mariupol védői sokáig lekötöttek jelentős orosz erőket, de amúgy a Krím felől nem készültek támadásra az ukránok és ezért lehetett Mariupolt bekeríteni.
Az éles lőszer méregdrága, addig nem is engedik a katonákat lőni még gyakorlótéren sem, amíg a szimulátorban nem hoznak 90 %-ot.



A Leopárd 2-es 1979-es harckocsi, a T-72B az 1984-es, a T-80U 1986-os, a T-90/A az 1993 / 2004-es, semmivel nem frissebb a Leopárdok többsége, mint a felsoroltak. A Leó 2A6 / A7-es meg nem eladó az ukránoknak, csak az A4-esek jöhetnek szóba, azok meg nagyon gyorsan megöregedtek, és 35 + éves gépek, ami a haditechnikában nagy idő.
35 éves hadtechnikát bőven használnak az oroszok is. Amúgy meg modernizálhatták/modernizálhatják ezeket a tankokat. Nem tudjuk pontosan milyen állapotban kerülnek átadásra.
Az USA szerzett T-72B-t és társait 1998 környékén, azt állapították meg, nyíllövedékek ellen simán jók, csak a tandemes páncéltörő rakétákat nem szeretik ... A Leopárd 2-esnek meg nincsen lövegből indítható páncéltörő rakétája integrálva, sorozatgyártottan.

És a puszta gépeken túl még van a terep kérdése. A lőtáv Donyeckben nem haladja meg az 500 - 1000 métert. Donyecket elhagyva 3 - 5 km-re is felnőhet, a harckocsi általában 3 km-ig tud ellőni, de az oroszok a lövegből indítható páncéltörő rakétával már 5 km-re is, ott ők kerülnek előnybe.
Itt a nyugati tankokat a semmivel kell összevetni. Ahhoz képest nyilván előrelépés.
A hidegháborúban az oroszok és az amerikaiak, és a britek diktálták a fegyverkezést. A brit hadiipar mára megszűnt, maradt az amerikai és orosz, és a német a maga módján borzasztóan leépítve döcög. 20 - 40 gépes kisszériákkal operálnak a németek, 6 - 10 évekre elosztva az átadásokat.

Voltak dolgok, amikben az amerikaiak előbbrébb jártak, mint a repülés, de volt, amiben meg az oroszok, mint a légvédelem, a harcászati rakéták, a páncéltörő rakéták, és a harckocsik, minőségi alapon. 1971 - 1994 között a T-64 / T-72 / T-80-as minőségi gép volt, de még a megelőző T-62-es is tudott minőséget demonstrálni, és vett részt élesben, eredményesen. Az Irak - Iráni háborút (1980 - 88) minőségi alapon vívták a T-72-essel, de még a T-62-essel is.

1991 után belső problémák miatt bekrepáltak, elhanyagoltak egy csomó fegyvernemet, és időbe tellik, míg a régi szintet hozzák.

A Kornet és a Krizantém is minőséget képviselnek, vagy a Metyisz-M is tett szemtől szemben harcképtelenné Leclerc-et, mi ebben a hihetetlen, hogy a Javelinen kívül is van élet ? Ugyanazokkal a fegyverekkel bírnak az oroszok és ukránok, és saját fegyvereikből kapnak kóstolót.
Meglátjuk. Az oroszok már elvesztettek egy fegyverkezési versenyt a nyugattal szemben, pedig akkor sokkal nagyobb erőforrásaik voltak mint most. Szerintem az orosz gazdaság egyszerűen túl kicsi ehhez a feladathoz és valahol mindenképpen ki fog ütközni hogy nincs erre pénz. A gyártókapacitások pedig az oroszoknál is leépültek a hidegháború óta. Ami eltárolt eszközeik vannak azok állapota is erősen kérdéses. Ettől még nyilván jelentős erőforrásaik vannak az oroszoknak,d e nem fogják tudni csettintésre pótolni a veszteségeiket.
Ez azért van, mert az ukránok übermenschek.

Vagy. Lehet, hogy sokkal előbb kezdték a nyugati fegyverek használatát tanulni, mint az publikus lett, szóval nem az oroszok kezdték a háborút.
Vagy. Lehet, hogy nem Mikola kezeli a nyugati fegyvereket, hanem Pavel, a lengyel önkéntes, aki tegnapelőtt még lengyel katona volt.

Csodák nincsenek.
Ha valami sürgős akkor mindig meg lehet oldani gyorsabban.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Decemberi ukrán becslések a szemben álló felek páncélos és tüzérségi állományára
er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-ukr-n-p-nc-losok.jpg

Ukrán páncélos állomány

er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-orosz-p-nc-losok.jpg

Orosz páncélosállomány

er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-ukr-n-t-z-rs-g-a.jpg

hohol-NATO-t-z-rs-g.jpg

Ukrán tüzérség
er-viszonyok-Volodymyr-Dacenko-2022-dec20-orosz-t-z-rs-g.jpg

Orosz tüzérség
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
En is úgy nézem, le van szakadva a lánctalp, meg meg sem moccant még a torony sem, pedig többször is mellé lőttek mire ell találtak, valószínűleg már ures volt.
Ugy tunik igen. Megkockaztatom akar az oroszok maguk is kilohettek. Az ukranok a megszerzeseben erdekeltek, nem az elpusztitasaban.

Musk beintett, meghozza az ukranok szamara kritikus idopontban.

Megtorpedozzuk az Eu-Ukran almokat.

Artyemovszk kornyeke:

Fizetett hirdetesben vallalja egy doki a kez es labtorest a katonai szolgalat elkerulesere Ukrajnaban.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
35 éves hadtechnikát bőven használnak az oroszok is. Amúgy meg modernizálhatták/modernizálhatják ezeket a tankokat. Nem tudjuk pontosan milyen állapotban kerülnek átadásra.

A lengyelek azok EU és NATO-tag, és nekik sem adnak csúcslőszert a németek, sőt olyan rosszat adnak, amit a T-72M1 is elvisel. A lengyelek besértődve amerikai és koreai fegyverek után is néztek.

Meglátjuk. Az oroszok már elvesztettek egy fegyverkezési versenyt a nyugattal szemben, pedig akkor sokkal nagyobb erőforrásaik voltak mint most.

Az oroszok olyan őrültségekbe mentek bele, teljesen feleslegesen, minthogy az USA-éval vetekedő haditengerészetet, és a Star Wars-ba illő űrfegyvereket akartak. Koncepció nélküli, de pénzpazarló másolások voltak. A mai napig nem értik, vagy sikkasztásra használják fel a haditengerészetüket, hogy valós haszna nincs. Továbbá ott volt Csernobil is. És akkor még a világgazdaság is egysíkú volt, és lehetett trükközésekkel ténylegesen gyengíteni a másikat.

A gyártókapacitások pedig az oroszoknál is leépültek a hidegháború óta.

Az oroszok Indiának legyártottak 2,000 T-90-est, és azon túl más vevőknek, Algériának 600 + 200 T-90-est, Egyiptom is berendelt egy 500 T-90-est, és India még egy újabb adag, 500 T-90-est, 2019-ből.

Ez orosz probléma, hogy otthonra miért tyúkketreces T-72-es van, miért nem külföldre eladott, igényesen legyártott és bevezetékezett T-90-es.

Ami eltárolt eszközeik vannak azok állapota is erősen kérdéses.

Ebben az egyben egyetértünk, ez a veszteségeik alapja, olyan harckocsikkal mennek háborúba, amik a szabad ég alatt rozsdáltak szét, más helyen bontóba és kemencébe velük, nem pedig háborúzni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 898
113

Orbán Viktor tárgyalt a Zelenszkij nevet viselő bohóccal​

A kormányfő az ukrajnai háború kapcsán a közösségi oldalán kiemelte: Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.
Orbán Viktor miniszterelnök a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár, valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Mint fogalmazott, támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében.
Magyarország a béketáborhoz tartozik! – húzta alá.

Ez a kép olyan beszédes!

Az első felvétel az "Armata" tűzről az NVO zónában (VIDEO)​

Az "Armata" elpusztítja az LMBT csapatokat!
Источник: https://rusvesna.su/news/1675969583

Helikopter veszett el Ugledar közelében: a legénységet evakuáló kutató-mentőcsapat példaértékű működése (VIDEO)​

Helikopter veszett el Ugledar közelében: A legénységet evakuáló kutató-mentőcsapat példás működése.
Az Ukrán Fegyveres Erők 14. dandárának fegyveresei Ugledar térségében tűzben megrongáltak egy Mi24/Mi-35 típusú harci helikoptert.
Mi-8-asunk megérkezett, hogy megmentse a legénységet a PSS csoporttal.
Источник: https://rusvesna.su/news/1675968100

Soledár irányú
helyzet 2023. február 9. 20.00- tól
Heves harcok folynak Bahmutban (Artyomovszk) és környékén. A PMC "Wagner" egységei és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek különálló alakulatai aktívan átnyomják az ukrán fegyveres erők védelmét.
A Soledar szektorban folytatódott az ukrán állások elleni támadás a vitatott területen . Az ukrán fegyveres erők által megerősített területként használt gázkompresszor-állomás közelében orosz csapatok harcolnak.
▪️Bahmuttól északkeletre a rohamosztagok mélyen behatoltak az ukrán fegyveres erők erődvédelmi rendszerébe Paraszkovijevkától északra, és megrohamozták a falu körüli erődítményeket. Most az RF fegyveres erők harcosai megközelítették a Bahmut-Szlavjanszk autópályát .
▪️A harcok Krasznaja Gorában és Paraszkovjevkában is folytatódnak. Ukrán alakulatok töltenek be pozíciókat a településeken. A 30. dandár erősítését Paraszkovjevka környékére telepítették.
Maga a bahmuti helyzet kritikus. Az ukrán alakulatok tagjai szerint a várost védő egyik dandár teljesen elvesztette harci képességét. A túlélő embereket más egységekhez osztják szét.
Bakhmut délnyugati részén a PMC "Wagner" rohamosztagai Krasznojtól délre haladtak előre, és megközelítették a külvárosi nyaralókat. Az Ukrán Fegyveres Erők Soledar csoportjának parancsnoksága erősítést adott át a vonal megtartására.
▪️Az ukrán alakulatok szerint a "wagneriták" Sztupocski falu közelébe érkeztek , és kiszorították az ukrán fegyveres erőket a közeli erődökből . A faluban folytatódnak a harcok, az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek, többek között parancsnoki szinten is. Az erők jelentős része a védekezésre való felkészületlenség miatt elhagyja Sztupocski és Casovjari állásait .
A visszavonulás fedezékét 59 ompbr és 92 ombr fős tüzér és aknavetős legénység adják.