[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
321
1 598
93
A "rakétákból kifogyott" oroszok ismét légicsapásokat mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára
Forrás: https://kuruc.info/r/4/255043/

Megindult az orosz offenzíva, visszavették a kezdeményezést
Forrás: https://kuruc.info/r/4/255042/
xyuOeizlpRM.jpg


Krivoj Rog
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 954
56 983
113

Repülnek a rakéták: légitámadás egész Ukrajnában (MAP)​

Jelenleg Ukrajnában légiriadót rendeltek el.
„Akár 20 rakétára is várunk” – írta a Telegram csatornáján Vitalij Kim, a Nikolaev régió vezetője.
„Rakétakilövések voltak. A légitámadás hosszú ideig folytatódik ”- mondja Maxim Marchenko, az odesszai regionális katonai közigazgatás vezetője.
Emlékezzünk vissza, hogy péntek reggel már számos célt találtak el: Dnyipropetrovszkban, Harkovban és Zaporozsjében erőteljes robbanások dörögnek .
Источник: https://rusvesna.su/news/1676011817

Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nagy erőket telepített Ugledar környékére. Ellentámadások zajlanak
Súlyos harcok dúlnak Ugledar irányában.
Egyes források a Ru egységek áttöréséről beszélnek. Megvárjuk az ellenőrzést
Front-line összefoglaló 2023. február 10-én reggel⚡️

Zaporozsje irányában a szárazföldi orosz csapatok Novoandreevka irányába támadtak. A tüzérség eltalálta Kamenszkijt, Sztyepnojt, Scserbakot, Novodanilovkát, Malaja Tokmacskát, Csarovnojet, Gulyapolt, Krasznojt, Malinovkát és Olgovszkijt. Az ukrán fegyveres erők rakétatámadást indítottak Berdyanszk ellen. (1. ábra)
Az Uludar szektorban az Orosz Föderáció Fegyveres Erői tűztámogatással Prechistovka felé igyekeztek előrenyomulni. Kicsit északra a tüzérségi előkészítés után áttörnek Bogoyavlenkába, és már megkerülték Ugledart nyugatról. Így a városban lévő ukrán helyőrséget északról beborítás fenyegeti. Magán Ugledaron dolgozik a tüzérség. (2. ábra)
A donyecki fronton orosz csapatok támadást hajtanak végre Maryinka városában. Északon Peromaisky irányába és Vodyany oldaláról támadnak. Valamint egy kísérlet, hogy megtámadják az avdejevkai erődített területet Yasinovataya felől. Északon - szárazföldi támadás Vesyoloye ellen. És Novoselovka a második - Novokalinovoe. Az utolsó két megnevezett település környékén az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek egységei megpróbálják ellenőrzés alá vonni a H-20-as autópálya egy szakaszát. (3. ábra)
Bahmuttól délnyugatra az orosz csapatok Csasov Jar irányába támadnak, ahol az ukrán fegyveres erők második védelmi vonala található ebben az irányban. Az Ivanovszkoje elleni támadás folytatódik. Az ukrán hadsereg lövedékei Ozaryanovka és Kleshcheevka. Emellett az orosz csapatok megpróbálják átnyomni az ukrán fegyveres erők védelmét Bahmut keleti peremén. Északon megrohamozzák Paraskovevkát és Krasznaja Gorát. PMC "Wagner" támad Fedorovka irányába. Tüzérségi munkák Vasyukovkán, Rozdolovkán és Veselyén. Az ukrán hadsereg lövedékei Nyikolajevkát és Beresztovojét. A földön lévő orosz csapatok Vyemka felé próbálnak előrenyomulni. (4. ábra)

Miért állnak még a Dnyeper hídjai?​

Miért nem lövik az orosz erők azonnal az Ukrajnába beérkező fegyverszállítmányokat? Miért nem ad orosz területek támadására alkalmas nagy hatótávolságú rendszereket Ukrajnának a Nyugat? Az egész úgy néz ki, mint egy alku. De meddig tartható fenn ez a status quo? Miért csúszik a közvetlen beavatkozás felé a NATO? Részese-e már most közvetlenül a konfliktusnak az Egyesült Államok?​

Stiere is ráfèrne egy kis vakâció. Egy év után az kimerülés jeleit vélem nâla felfedezni, ami nem is csoda.
Olyan èrzésem van, hogy erröl a háborúról már mindenki mindent elmondott. Alig vannak ujdonságok, eröltetett minden elemzés. Ez igy is lesz, amig nem törtènik egy valóban lényeges változás a katonai vagy a politikai helyzetet.
Szerintem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 891
35 366
113
Stiere is ráfèrne egy kis vakâció. Egy év után az kimerülés jeleit vélem nâla felfedezni, ami nem is csoda.
Olyan èrzésem van, hogy erröl a háborúról már mindenki mindent elmondott. Alig vannak ujdonságok, eröltetett minden elemzés. Ez igy is lesz, amig nem törtènik egy valóban lényeges változás a katonai vagy a politikai helyzetet.
Szerintem.
a kialakuló nagy katlanokról mégsem beszélsenki. Mindenki a kis katlanokkal van elfoglalva amik egy egy város körűl alakúlgtnak. de a nagyokat valamiért nem akarják észrevenni. Hadászati színten mennek az elemzések. harcászati és stratégiai elemzések ritkák. @Üveges Huba csinált pár jó videót a zsoldosokról. Ő történészként szerintem duna érdekes anyagokat összerakni (nem politikai vonalon)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 760
80 227
113
Tnak.jpg

armiya-rf-nastupaet-svezhaya-karta-boevyh-deystviy-na-ukraine-2.webp.webp

6f429158-047ba5ab34f8f8f7c63c6321a5170c20.jpg

756560520141531.jpg

Vajon az oroszok megvárják, mire az Abrams harckocsik Ukrajnába érkeznek?
Nastyplenie-1.jpg

Amennyiben az USA vezetésének az a célja, hogy Európa teljesen instabillá váljon, főleg katonailag, akkor nagyon jó úton jár. Az EU-n keresztül gazdaságilag bizonytalan jövő előtt állnak az NATO európai tagállamai, a hadseregeik folyamatosan leépülnek és most jönnek ki a béke évek problémái, ahogyan az orosz hadseregnél is már megtörtént. Viszont az oroszok rengeteget tanultak a hibáikból és úgy látszik az akarat is meg van ahhoz, hogy javítsanak rajta. Lesz pénz, energia nyersanyag, tervek, fejlesztések, én nem kételkedem benne. Várhatóan az ukrán balhé végére egy jól felkészült, rengeteg harci tapasztalattal rendelkező állománnyal, modernebb haditechnikai eszközparkkal rendelkező hadsereggel rendelkeznek majd. A nukleáris fegyverzet teljes modernizálása a végéhez közeledik, a szárazföldi csapatokra, légierőre sokkal több pénz fog jutni. Nem fognak függeni a nyugati államoktól, azoknak sokkal kisebb lesz a mozgástere, hogy befolyásolni tudják Oroszország jövőjét. Szinte minden normális kapcsolat megszűnik, nem tudom, hogy ebből hogyan lehet lesz tovább lépni. Az EU teljesen USA irányítás alá került, már régen nem az a szervezet, amire létrehozták. Az Európai ARMAGEDDON hamarosan eljön, ha nem változik meg a hozzáállás. Kérdés, hogy hol lesz a határ.
Leépülnek az európai hadseregek? Most kezdték el fejleszteni őket pont a háború hatására. Tanultak az oroszok? Mit? Ugyanaz a szerencsétlenkedés megy Soledarnál mint az elmúlt 1 évben.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
De nem ám röhögni! :D
Nagyon beállt az egész kompánia a "Mádzsár" gyerek mellé mint "legigazabb magyar ukrajnában" és ők támogatják is veszik neki a drónokat még belpesti beltenyészet számára is gyűjtést szerveztek..nem tudom, hogy tisztában vannak-e (adjuk meg az esélyt nekik, hogy nem) azzal a teljesen jelentéktelen kis aprósággal, hogy a faszi lerohanná az országunkat és kémiai fegyvereket alkalmaz a fronton. Ha, vége lesz (remélem minél hamarabb) ennek a rémálomnak, akkor egy-két oknyomozás után ezért még f.szolhatnak is.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Leépülnek az európai hadseregek? Most kezdték el fejleszteni őket pont a háború hatására. Tanultak az oroszok? Mit? Ugyanaz a szerencsétlenkedés megy Soledarnál mint az elmúlt 1 évben.
Ti még mindig Soledarban harcoltok vagy mi?
Meg milyen szerencsétlenkedésről beszélsz ember? Épp zárul a katlan, a hohol haverjaid is sírnak, hogy szét lesznek lőve.
Mi a faszról beszélsz dudi? Komolyan te fogsz "megvédeni" minket ha baj lesz? xD aztakurva.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 392
113
Leépülnek az európai hadseregek? Most kezdték el fejleszteni őket pont a háború hatására. Tanultak az oroszok? Mit? Ugyanaz a szerencsétlenkedés megy Soledarnál mint az elmúlt 1 évben.
Tényleg érdekel, hogy hogyan kéne csinálni jobban egy elkeseredetten védekező többszörös védelmi gyűrűben lévő védekező erő felőrlését, akik évekkel korábban elkezdték kialakítani a műszaki akadályokat/árokrendszereket?

Ez itt nem a sivatag, hogy kibombázd a beásott harckocsikat a homokból mikor virítanak a hőkamerán éjjel, meg az ukrán zászlóaljak sem adják meg magukat egy kórborló eltévedt Russia Today stábnak, hanem sokszor reménytelen helyzetben is kitartanak hónapokig akár éhezve is, mint Mariupolban. Jól ki is vannak képezve, nem random arabok.

Komolyan kérdezem, neked jobban menne az ukránok ellen ÉS azon a terepen, abban a klímában, nem szerencsétlenkednénk, úgy érzed? Vagy mondjuk a németek, franciák, olaszok?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 474
7 327
113

Csapások az infrastruktúrára
megállt a magyar áramimport ukrajnából, már mi exportálunk nekik
valamelyik korábbi alkalommal volt már ilyen amikor ivanofrankovszk is kapott de aztán gyorsan helyreállították és visszaállt a rend
kérdés hogy alakul ez a jövő héten, meg tudják-e megint javítani
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 132
113
A németektől bérelt 18 db Leopard 2A6 mégsem mehet majd Ukrajnába, a németek letiltották.


Hosszabb felvétel az ugledari fiaskóról. A RWA azt állítja a harcjárművek többsége visszavonult.

Nekem ez elég szar ügynek tűnik. A videó végén kezdődik az agyaggalamb lövészet...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 742
17 265
113
Leépülnek az európai hadseregek? Most kezdték el fejleszteni őket pont a háború hatására. Tanultak az oroszok? Mit? Ugyanaz a szerencsétlenkedés megy Soledarnál mint az elmúlt 1 évben.
Bocs dudi, de mostmár összezavarsz; tehát a Zrínyi26 elkésett, mert 201x-ben indult, de a mostani háborúban a fejükhöz kapó nyugati hadseregek pont időben vannak?! Kicsit olyan ez, mintha egy tömegverekedést látva elhatározod, h holnaptól elkezdesz edzeni. Nyugtass meg, h közel a nyugdíj.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 840
48 568
113
Tényleg érdekel, hogy hogyan kéne csinálni jobban egy elkeseredetten védekező többszörös védelmi gyűrűben lévő védekező erő felőrlését, akik évekkel korábban elkezdték kialakítani a műszaki akadályokat/árokrendszereket?

Ez itt nem a sivatag, hogy kibombázd a beásott harckocsikat a homokból mikor virítanak a hőkamerán éjjel, meg az ukrán zászlóaljak sem adják meg magukat egy kórborló eltévedt Russia Today stábnak, hanem sokszor reménytelen helyzetben is kitartanak hónapokig akár éhezve is, mint Mariupolban. Jól ki is vannak képezve, nem random arabok.

Komolyan kérdezem, neked jobban menne az ukránok ellen ÉS azon a terepen, abban a klímában, nem szerencsétlenkednénk, úgy érzed? Vagy mondjuk a németek, franciák, olaszok?
A titok nyitja az, hogy jól kell tudni megválasztani, kit támadsz meg. A nyugati világ rengeteget tanult Vietnámból, azóta semmilyen “near-peer” haderőnek még csak a közelébe se nézett.
Irak, az első alkalommal (bár az irániak által meggyengítve) volt kb az egyetlen, ami valamennyire összemérhető volt a rájuk támadó nYuGaTtaL, és ennyike. De ott meg a koalíció biztosra ment, és megadta a hadjáratnak amit kell.
Talán ezt baltázták el (az elején) az oroszok - minimum 2-3szor ekkora erővel kellett volna elkezdeni ezt. Meg az elejétől kezdve basztatni a civil infrastruktúrát, semmi időt nem hagyni, hogy felálljanak az ütésekből, folyamatosan kételyt ébreszteni a hátországban, hogy vajon ez tényleg jó-e, nem kéne mégis kiegyezni?
Ja, és az összes nyugati diplomatát kitenni az OF-ből.

A szopó ott lesz majd, amikor az amcsik valahol megint megpróbálkoznak proxizni, és az oroszok majd “csak hírszerzéssel meg fegyverekkel” visszaadják a visszajárót.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 775
32 500
113
Az oroszok helyében én:
1.Chasov Jar/Mykolaivka irányba
2.Oleksandropil/Novokalynove irányba T0511 út, Novobahmutivka felé
3.E50 út, Pervomaiske-Netailove-Karlivka és Umanske irányok
4.Avdiivka katlan Orlivkánál bezárul
5.H20 út mentén Konsztantyinovka
6.Chasov Jar>Konsztantyinovka, Artyemovszk környéke bezárva
7.É>D Oskil folyó jobb partján Valjukiból indulva>Kupjanszk>Kruhlyakivka>Oskil/Izyum
8.N15 út Mariinka>Dachne
Ezek hatására valószínű, hogy felbomlik az ukri ellenállás... Legalább a keleti frontvonalon.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 342
68 643
113
Szóval, ezzel mit akar mondani? Hogy a magyarságnak gyűlölnie kell a ruszkikat?
Akkor ezzel az erővel a németektől és osztrákoktól kezdve a mongolokon és a törökökön át az Antant és a Kisantant bagázsát is?
Vagy mit szeretne ez a valami?
Ugyan kerem...
Mikor a magyar ember utalta a ruszkikat akkor Klarika es csaladja Moszkvaba jart rendszeresen es arrol gyozkodott minket hogy utaljuk inkabb a nyugatot, ne a ruszkikat.
Most Klarika Brusszelbe jar, es arrol gyozkod minket hogy ne a nyugatot utaljuk hanem a ruszkikat.
Kozben meg mi nem mentunk se Moszkvaba se Brusszelbe, es egyiket se utaljuk, csak azt szeretnenk hogy hagyjon beken mind a harom fent emlitett. A Brusszel is, Moszkva is, meg a Klarika is...

Egyebkent valami gebasz van mert az Unio nem tud elszamolni az oroszok lefoglalt 300 milliard dollarjabol valami 270 milliarddal. Elveszett vagy mifene.


En meg nezem azt a terkepet nezem, de valahogy nem vilagos. A moldav meg csak hagyjan, bar az a terulet amit emlitettek kokemenyen Transznyisztra, az meg csak szodaval Moldova, de az hogy a roman legteret is emlitik, hat passz, a dako szomszedok mar lehet magukenak hiszik.

Ukrajnat ma ismet sikeresen visszabombaztak az oroszok a kozepkorba. Pedig mar nincsenek is raketaik...
Hat igy megy ez:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Stiere is ráfèrne egy kis vakâció. Egy év után az kimerülés jeleit vélem nâla felfedezni, ami nem is csoda.
Olyan èrzésem van, hogy erröl a háborúról már mindenki mindent elmondott. Alig vannak ujdonságok, eröltetett minden elemzés. Ez igy is lesz, amig nem törtènik egy valóban lényeges változás a katonai vagy a politikai helyzetet.
Szerintem.
Igazad van. Az elemzők többnyire ismétlik mondandójukat, valóban kevés az új információ. De szerintem kényszerhelyzetben is vannak, a média tájékoztatási nyomása alatt állnak. Gondolom, hogy nem akarják visszautasítani a felkérést abbeli félelmükben, hogy legközelebb nem hívják őket.
Bevallom, néha én is tétovázom, hogyan válogassak a hírek közül, s már egyre kevesebbet rakok fel ide is. Egy falu ide, egy falu oda nem sokat árul el - legalábbis nekem - a háború menetéről.

SÜRGŐS: ELKEZDŐDÖTT A CHASOVYAR-I CSATA
A PMC WAGNER EGYSÉGEI HIVATALOSAN BELÉPTEk A CHASIV YAR ALSÓ FELÉBE
Az Orosz Fegyveres Erők hatalmas rakétatámadása Ukrajna infrastrukturális létesítményei ellen Február 10. - 15.00-ig az

Orosz Fegyveres Erők csapást mértek Ukrajna kritikus infrastrukturális létesítményeire.
Éjszaka elsősorban a Geran-2 drónokat használták : légvédelmi pozíciókat nyitottak meg, és több kritikus infrastrukturális létesítményt is eltaláltak Ukrajna déli és keleti részén.
Délelőtt az Orosz Légiközlekedési Erők sorozatos rakétacsapásokat indítottak célpontokra országszerte.

Mi ismert eddig?
▪️Kharkiv
: A város délnyugati részén található CHPP-5 gépházát éjszaka találták el . Reggel folytatódtak az ellenséges célpontok elleni támadások Harkovban – a helyi hatóságok a város és a régió több kerületében vészhelyzeti áramkimaradásokról számoltak be. Beszámoltak a metró üzemelésének késéséről és az internettel kapcsolatos problémákról a városban.
▪️Zaporozsje: a sztrájk célpontja a DneproGES 1. gépháza volt .
A csarnokban viszonylag kis kapacitások összpontosulnak, és régi berendezések vannak. Rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy az ebből eredő károk megzavarják a teljes állomás működését.
Az egyik kilőtt lövedék egy közeli melléképületbe ütközött.
A város egyes részein gondok vannak az árammal és az internettel.
▪️Dnyipropetrovszk megye : Zelenodolszk régióban egy rakétát rögzítettek a Krivorozhskaya erõmû turbinacsarnokában , aminek következtében legalább egy turbina megsemmisült, és megsérültek a gõzvezetékek.
Az egyik generátor abbahagyta az energiatermelést, és hosszú időre le volt tiltva.
▪️Hmelnickij régió: több energiainfrastruktúra-létesítményt sújtottak Hmelnickij és Sepetovszkij járásban, gondok vannak az árammal és az internettel a régióban.
▪️Ivano-Frankivszk régió: az előzetes adatok szerint ismét a burstyini hőerőmű lehet a célpont – a hatalmas csapások során az állomás leállította az energiatermelést. Ugyanakkor a létesítmény teljesítménye lassan
csökkent , ami arra utal, hogy az ukrán energetikusok szándékosan kapcsolhatták ki a támadás előtt.
▪️Kijev és a régió: Kijevben a CHPP-5-öt és számos más célpontot a város más részein támadás érte . A helyi hatóságok bejelentették, hogy megsérült az elektromos hálózat.
▪️Több támadás is ismert az Odessza régió ellen . Helyi forrásokból származó információk szerint az SS Usatovo 330 kigyulladt .
▪️Az RF fegyveres erői csapásokat mértek azonosítatlan célokra Herszon megyében , Kremencsug, Kramatorszk és Vinnicja környékén.
A Zhytomyr, Kirovograd, Nikolaev és Lvov régiókban a légvédelmi rendszerek működtek.
Nem sokkal az ország egyes régióiban történt rakétatámadás előtt a hatóságok megelőző áramszüneteket hajtottak végre.
▪️A sztrájkok után az Ukrán Vasutak a vonatok késéséről számolt be Harkiv, Kijev és Kramatorszk irányában.
▪️Moldova közölte , hogy állítólag orosz rakéták léptek be az ország légterébe , és átrepültek Transznisztria, valamint az Ukrajnával határos Soroca régió felett.
A köztársaság külügyminisztériuma behívta az orosz nagykövetet.
A mai csapáshullám több célpontot ért, mint az előző. Nem lehet csak örülni, hogy ezúttal a géptermeket választották célpontnak , nem pedig autotranszformátorokat, mint korábban.
A turbinacsarnokok berendezéseinek pontos találatai garantálják a létesítmények rendkívül hosszú távú javítását , és ennek megfelelően az állomásokon az áramtermelés meredek csökkenését. Ennek ellenére az ilyen támadásokat szisztematikusan
kell végrehajtani . Ukrajna energetikai infrastruktúrájának ellehetetlenítése jelentősen megnehezíti a logisztikát, valamint a berendezések javítását és az ellenséges ipar munkáját