[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 972
5 944
113
A magyarságnak nem kell gyűlölnie az oroszokat. Senkinek nem kell gyűlölnie őket. Kevés pozitívuma a jelenlegi ukrajnai konfliktusnak, hogy senki a bolygón nem az orosz népet, az orosz kultúrát hibáztatja a háborúért, hanem a Putyin-rezsimet és az orosz birodalmi gondolkodást. Még az ukránok is így gondolkodnak, elég megnézni a nyilatkozataikat. Egyszerűen megérett már a világ arra a szintre, hogy globálisan különbséget tud tenni a kettő között. Az hogy vannak egyedi esetek, amikor oroszokra csúnyán néznek, az ezen nem változtat semmit.

Az orosz birodalmi gondolkodás számunkra, magyaroknak is különösen káros volt az évszázadok folyamán, és jelenleg is nagyon súlyos károkat okoz. Ezért is van az, hogy Magyarország számára az lenne a legkedvezőbb, ha Oroszország durván elbukná ezt a háborút. Katonailag még nyerhet úgy ahogy, de politikailag, gazdaságilag és egyéb területeken már lassan kimondható, hogy akkor pofont kaptak, hogy soha nem fognak már felállni belőle. És azt hiszem az egész világ így jár a legjobban.
Ezt az orosz birodalmi gondolkozást napjainkban, meg tudnád határozni, le tudnád írni. Egyáltalán létezik? Ki szerint, van valami irodalma?
és ha igen, miben különbözik a modern gyarmattartó birodalmi gondolkodástól.
lsd. pl. foggal körömmel ragaszkodnak bizonyos nyugati országok olyan földterületekhez ahol meghatározó etnikumú vagy identitású népesség él.
Vagy a piacok és nyersanyagok birtoklásától más országokban.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
de az hogy a roman legteret is emlitik, hat passz, a dako szomszedok mar lehet magukenak hiszik.
Azt olvastam, hogy a román védelmi minisztérium tagadta ezeket.
CSicska hoholok már mindent is kihasználnak, csak hogy betudják vonni a natot.

Más:
Szegény narkós, hiába ment ki a benszülöttszigetre higginszhez
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 891
35 366
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Jó meglátások, szeretném kiegészíteni.
A Sunát most jól behúzták, mert a repülés nem olyasmi biznisz, mint a harcjármű vagy a kézifegyverek – itt 100 millió dodók repkednek. És ezt mind-mind az angol adófizetők fogják fizetni, miközben a saját hazájuk védelmi képessége ezzel arányosan csökken...
  • Kezdjük azzal, hogy a pilótaképzés egy elképesztő költséges valami. Először ugye SEP/MEP, aztán jöhet az alapfokú gázturbinás kiképző – na már ez sem két fillér, de ez még semmi, mert a vége végül a céltípus kétüléses verziója. Egy Eurofighter repült óráját figyelembe véve az, hogy itt el kell töltenie több mint 100 órát, ha nem csak basic skill a cél (hogy majd az alakulatnál szerezze meg a minősítéseket), hanem hogy hazaérve egy fullos légierő/légvédelem ellen repüljön harci bevetéseket, na ott már indul a csuklás a költségeket tekintve. És mivel vagy 200 gépet kért a karvalyorrú, az alaphangon 300 pilóta, vagyis csak a kiképzés indul 3000+ Typhoon repórával... persze ez elaszlik több országra és típusra, de ezt Európa fizeti megint.
    És mondom, alapkészségek, nem Red Flag edzett sok ezer órával a kezében repkedő pilóta (nyugati típuson és taktikai közegben, még ha gyakorlott Szuhoj pilóta is az illető, de nem hiszem az sok maradt). És ezt a Typhoonra mind az UK fizeti. Have fun.

  • Aztán ott van a maintenance kérdése. Gépenként kell minimum olyan 8 magasan képzett (hibakeresésre alkalmas) Level 1 (civil B1 megfelelője) szerelő, aki nem csak a repelőtti/utáni szemmelverést tud, hanem képes hibajavításra, berendezések cseréjére. Civilben is ez évek, egyszerűen kell a rutin, a típus ismerete (csináltam eleget, friss Kossuthos gyerek vs. többéves szaki az két külön világ). Nem lebecsülendő a szárazföldi műszakiakat, de itt azért más a közeg. És ez pénz, gyakorlóbázison, osztálytermi képzések... mert oda angol nem megy, mert elég repterestül, és ő is tudja (inkább kimegy SA-ba 90 Fontos óradíjért...).

  • És persze a fegyverzet – fizetve angol adófizetők által, mert amúgy nekik sincs elég. Gépenként 3-8 javadalmazás, legyen az AMRAAM/ASRAAM, Storm Shadow és a többi nyalánkság. A pénztárgép csilingel...

  • És a legszebb – hogy a BAE máris örömmel helyesli az ötletet – naná, mert ugye egy repülőgép esetén nem a bekerülés a drága (annyira, olyan 100 milla/airframe), hanem utána az alkatrész support. Az meg valami eszeveszetten drága, mert ők fogják reptetni másnak, tökingyen. Ízlelgessük - reptetik és supportolják a méregdrága Eurofighter platformot tökingyen, miközben a saját piótáiktól veszik el a vasat, a repidőt, a fegyverzetet...

A Typhoon egy elképesztően veszedelmes vas, így az orosz szemrebbenés nélkül szét fogja lőni az összes betont, amire le akarja tenni a tappancsait – itt nincs Sivatagi Vihar féle nyugis felvonulás. Nem a Szu-35/MiG-31 meg az R-37 az igazi baj nekik, hanem az a valag BM, amivel a földön számolniuk kell. Mert ilyen gépekre kitáraznak azzal, ami van, induljon az bárhonnan – Ukrajnán belül vagy kívül. A levegőben nem találkozhatnak velük, tudják ők is - bár az AWACS support és az S-400 coverage azért mellettük áll.

A legnagyobb baj pedig, hogy megint egy európai fegyverrendszer megy darálásra, ami helyett majd venni kell valamit - persze az az F-35 lesz. Ugyan aza story, mint a Leopard 2 esetén - ezért került le a napirendről az F-16 igen gyorsan. Ezzel ki lehet véreztetni az európai repipart mégjobban.
Az FCAS pedig meg lesz fojtva az fix, hogy meglegyen a kegyelemdöfés..
A smile nem arra ment, amit írtál, hanem arra a helyzetre, amit leírtál.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Azt olvastam, hogy a román védelmi minisztérium tagadta ezeket.
CSicska hoholok már mindent is kihasználnak, csak hogy betudják vonni a natot.

Más:
Szegény narkós, hiába ment ki a benszülöttszigetre higginszhez
A romániai rakétáról kiderült, hogy egy román Mig-21-es járőrözött ott ahol az ukránok szerint a Kalibr repült.
Ez megoldást adhat a tavaly márciusban lezuhant román Mig-21 körüli maszatolásra...

Higginsz csak távolról brit, ő maga is írta 1 hete, hogy külpesten él.
De úgy látszik igazak a hírek, hogy Peking meghúzta a vörös vonalat vadászgépek átadásánál, utána mehet az atom Európára.


+az EU/ukránpárti Moldáv parlament az orosz rakéta után hirtelen feloszlatta magát... Állítólag "nem akarnak Zselenszkij sorsára jutni", jelentsen akármit.


Szumi régiót is szórják az oroszok, ukránoknak újabb tartalékokat kell bevonniuk ha tartani akarják az állásokat.
oJj2bpU.png



Brit maszatolás, a 30 harckocsi ami először megsemmisült, majd visszavonult, most mégis ott maradt, avagy
"likely"
"maybe"
"likely"
"likely"
"likely"
"possibly"
"likely"
"likely"
"likely"
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 056
16 700
113
megállt a magyar áramimport ukrajnából, már mi exportálunk nekik
valamelyik korábbi alkalommal volt már ilyen amikor ivanofrankovszk is kapott de aztán gyorsan helyreállították és visszaállt a rend
kérdés hogy alakul ez a jövő héten, meg tudják-e megint javítani
Már január közepén az ukrán áramszolgáltató egyik vezetője adott nyilatkozatot, hogy a kevés energia miatt - most már nem exportálnak Akkor kérdeztem is magamtól, mi a fenének kellett ezt eddig is hónapokon át erőltetni, mikor az ottani hiányt kellett volna betömni vele.
Emiatt az áramszállítási útvonalba eső Kárpátalját is állandóan lekapcsolgatják.

Persze erre egyszerű a válasz , inkább az ottani nép szenvedése is dollárt teremjen, illatának ott senki nem tud ellenállni, már vagy 35 évvel ezelőtt is ezt tapasztaltam.

Érdekesség gyanánt kinéztem egy web oldalra ahol látni lehetett, hogy a kijelentés milyen üzleti modellt takart:

- Lengyelország felé a novemberig ígért, felújítandó 750kV-os szakaszt nem sikerült helyreállítani
-A Szlovákia - Munkács 400 kV-os vonal élt, 350 MW-ot tolt be a szlovák Kárpátaljára (gondolom segélyként)
-Ukrajna dollárért ebből 220 MW-ot Magyarba és 80 MW-ot pedig Románba exportált (azonnali fizetésre)

Az ukránok a maradék villannyal meg egész Kárpátalját jól megajándékozták..

Hja, a biznisz az biznisz, a vér sosem válik vízzé..

kb 1 napja kezdődött az az állapot (3 hét után) hogy lehet h a szlovák unja az ingyen fejőstehén szerepet, csak csepegtet, ezért most már Kárpátalja ellátásáért - időszakosan - most már nekünk is kell tolni a villanyt.

De jó, hogy Zseliék 2016-os, EU-t villannyal ellátó ígéretéért akkor bekésleltettük Paksot, helyette létrehoztunk egy Úniós ritkaság 750 kV-os Szabolcsbákát, igaz azért nem hittünk a szirénhangoknak, mert csak félteljesítményre, 3 + 1 trafóra van kiépítve. Ez az "ócso" áram álom csak állomásépítésre trafók generálozására elvitt 18,5 milliárd forintunkat.

Most meg majd' feldughatjuk magunknak a 750kV-ot állomással együtt, mert a környező országokban sosem volt ez a feszültségszint nagyság.

Nem baj, múzeumnak jó lesz a 750-es rész, belépőt lehet rá szedni, a Bákai 400 kV os kapcsolómező még használható lesz Románia és Szlovákia felé - ha a vezetékek megépülnek.
Az ukránok egy darabig biztos nem rúgnak labdába e témában, most legalább rajtunk lóghatnak egy kis EU energia leszívásért.

Vajon Ursula fogja a számlát fizetni vagy rezsicsökkenésben lesz elszámolva az ukrán felé?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 820
113
A helyzet ugyanaz Bahmutnál mint tegnap. Az oroszok semmilyen utánpótlási vonalat nem vágtak el. 1:10-hez a veszteségarányuk, de mindenáron megpróbálnak áttörni:
Azt is állították az ukránok, hogy Soledart tartják, amikor már onnan 10 km-re nyugatra mentek a harcok. Végül Bahmutot is kénytelenek lesznek elismerni, amikor az oroszok már Konsztantyinovkát és Kramatorszkot ostromolják.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 775
32 505
113
Zsák Artyemovszkban
Eta rakéta...
Ahoj Bandera!
Harkov körzet
Leesett a tantusz
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 369
12 845
113
❌ Megbüntetett ASU ❌

⚡️Artemovszk közelében elkapták Angela Poliscsuk ukrán mesterlövészt, aki mintákat égetett az elesett orosz katonákra.

☠️ Fogságba nem kerültek, a férfiak a helyszínen számon kérték.

18+ Videó kemény kuka
0:41 - átadás
2:32 - a minták égetésének indítékairól beszél
4:37 - büntetés.

Teljes videó cenzúrázatlan ⬇️
https://t.me/c/1663447018/11758
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113
A szankciók működnek:





Román és horvát sem tapsolt, de őket a fos nem fogja kiemelni.

Stratégiai vereség


Harcászati vereség


Minden a terv szerint halad


 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ukrán harckocsi megsemmisitése Vikhr páncéltörő rakétával Ugledarnál
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Higginsz csak távolról brit, ő maga is írta 1 hete, hogy külpesten él.
:(

Más:
Novator állapota miután megpuszilta egy Lancet.

Az ensz megerősíti az orosz foglyok kivégzését, és aggodapmát fejezi ki. Lol. Szóval levan szarva.