[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
Jeniszej (önkéntesek)zászlóalj, ahol azeri, örmény, grúz, abház, cigány, orosz és kozák együtt harcol.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Köszi, elolvastam. És ismét arra a megállapításra jutottam, mint korábban.
Erre szoktam én azt mondani, hogy egy NATO-Oroszország háború esetén minden műhold le lesz seperve a csatatér feletti égről, pl. egy tucatnyi űrben robbantott nukleáris töltettel, illetve a földi elektronika nagy része is kuka lesz (DE még áram sem lesz nagy valószínűséggel Európában), "köszönhetően" az EMP és HEMP hatásnak.
Oo. soha nem fogja megengedni a NATO-nak, hogy ezt az óriási irányítási és felderítési előnyt ellene felhasználja (ami most van az teljesen más, mint egy NATO támadás, jelenleg az orosz tanulmányozza ezt a hadviselési módot is, csak mint érdekességet, lokális háború esetére). Neki (Oo.-nak) jóval gyengébb az ilyen jellegű rendszere és ha viszonosság alapján letörlik az övét is, akkor sem veszít akkorát mint a nyugat. És nem mellékesen, megítélésem szerint, ez az orosz csapás még nem fog nukleáris Armegedon elszabadulását eredményezni, lévén, hogy nem NATO területeit támadják meg, hanem a közös használatú űrt.
Igaz, az orosz rendszerek is hatástalanítva lesznek. De ez az oroszt - amint fent már megjegyeztem - kevésbé fogja mellbe vágni, mint a nyugati hadseregeket, ugyanis míg ők az analóg meg egyéb hagyományos technikával is jól el vannak a csatatéren, addig a másik oldal majd teljes mértékben ezekre a kiiktatásra kerülő kütyükre támaszkodik. Érdekes lesz egy GPS meg egyéb tájékozódást és felderítést segítő eszközök nélkül vívni a háborút.
De vajon ezzel a nyugati hadvezetés számol? Ugyanis az orosznak (és Kínának is) megvan az a képessége, hogy lenullázza a műhold rendszereket. És nem lehetnek annyira naivak, hogy elhiggyék, hogy az orosz/kínai megengedné nekik ennek az előnynek a velük szembeni kihasználását. Vagyis le fogják törölni ezeket a hipi szupi, háborút videó játékká alakító eszközöket.

A GPS műholdak geostacionárius pályákon keringenek. Kb. 20 000 km magasan....
Az orosz ICBM-ek páyamagassága mennyi lehet?
Ha az nem jó, akkor a manőverező műholdakat milyen magasra tudja juttatni az orosz? És mennyit?
Az USA hülye, és ezt hagyja?
Az űrben mit csinál egy atomrobbanás? Több kilométerről pusztít...., Akkor gondolom jól meg is kell közelíteni ezeket. Hány száz műholdat is? ;)
Az űrszemét mennyi idő alatt teszi tönkre a 200-20000 km magasan keringő műholdakat? Akár 10-20 év?
Picit le kellene szállni a földre.


Kraszna Hora után még 5 napig tudták tartani:

A videó legelején ki van ragadva egy kis rész, ami ezen a fórumon is többször leírásra került (s ha emlékezetem nem csal akkor ő sem most mondja el először), hogy ez a háború eddig megmutatta, hogy a NATO országainak nem kell tartaniuk a jelenlegi Oo.-tól, viszont a háború elhúzódása, egy jobb és tapasztaltabb orosz hadsereghez fog vezetni. Lehet írni, hogy az oroszok lassan tanulnak, de a háború eleje óta több területen is minőségi előrelépés történt már náluk. Itt elég a drónokra gondolni, amelyek által többek között, az orosz tüzérség is javult, vagy arra, hogy ahogy változik valami a harctéren - az újabb nyugati fegyverek okán -, egyből új harceljárásokat kezdenek el kidolgozni, amellett számos olyan hibára is fény derült, amit még nem tudtak kijavítani - több okból kifolyólag -, de idővel azok jelentős részét ki fogják.
Csak a mielőbbi tűzszünet és béke hozhat el egy jobb forgatókönyvet. Arról pedig, hogy ki nyerte és ki vesztette el ezt a konfliktust nem lenne könnyű válaszolni, mivel mind a két fél elmondhatja a maga szemszögéből, hogy győzött: az ukránok visszaverték és megállásra kényszerítették a világ második legjobbjának tartott hadseregét (igaz külföldi segítséggel, de a véráldozat elsöprő részét ők adták), s az oroszok is sokkal jobb pozícióba kerültek az egy év letelte után. Persze ugyanígy lehetséges érvelni a vereség mellett is mind a két oldalon. Ma még mind a két oldal elmondhatja, hogy győzött, ha nem is úgy, ahogy tervezte, de kérdem én, ez ugyanúgy elmondható lesz 1 év múlva is?
Természetesen a kölcsönös fegyverkezés és a készülődés ebben az esetben se állna meg, ahogy a szankciók is maradnának.
Az a cél pedig, hogy Oo.-ra olyan mértékű vereséget mérjenek, aminek következtében teljességgel kizárhatóvá válik, hogy ismételten támadást indítson belátható időn belül, egyszerűen nem reális. Józan fejjel belegondolva, hogyha Putyint megbuktatják egy vesztes háború után, akkor nála csak radikálisabb ember kerülhet tartósan hatalomba, ahogy azt is be kellene látni, hogy a darabokra hulló Oo.-nak jelenleg annyi az esélye, mint annak, hogy holnap Japánban megszűnik a császárság és Kínában feloszlatja magát a kommunista párt.

Ez is egy tanulságos videó, érdemes végignézni (elnézést, ha már volt):

Picit egyoldalú, csak orosz szemszögből nézi.
Illik ugyanezen érveket a másik esetében is megvizsgálni.
  • Csak az orosz fejlődik az elhúzódó háborúban?
  • A gyenge orosz teljesítmény miatt nem fog fenyegetni minket egy darabig? Akkor inkább csináljuk úgy, hogy sokáig ne tudjon...
  • A mielőbbi tűzszünet az orosz kilatastalanságát mutatja. Ezt szajkózzák, propagandán keresztül, mintha az ellenfél kérné. Ehhez bizony abba kellene hagyni a harcot... Az ukrán és a nyugat nem adja fel. Viszont az orosznak ez a propaganda üzenete bizonyítja,, hogy ők sem látnak esélyt ettől többet elérni. Viszont ha ők, közvetlenül jönnének az ötlettel, akkor valamit kellene adni. Vissza. Na ezt nem akarják ... :)
  • Ettől az orosztól nagyon álszent ez a"biztos csak rosszabb lenne Putyin után" duma. Ezt nyilván Putyin terjeszti, hogy maradhasson. Nem tudni mi következik Putyin után, de tekintve, hogy ez az ő háborúja, megéri a kockázat az orosznak is és a világnak is. Ez a háború nem éri el eredeti célját, Ukrajna marad, örökre elvesztette Oroszország. Nincs már miért több áldozatot hozni az orosz népnek.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán páncélozott járművet lőnek ki az oroszok
Ukrán BMP kilövése
Hohol BMP-t semmisítenek meg az oroszok
2Sz1 VS Lancet
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Picit egyoldalú, csak orosz szemszögből nézi.
Illik ugyanezen érveket a másik esetében is megvizsgálni.
  • Csak az orosz fejlődik az elhúzódó háborúban?
  • A gyenge orosz teljesítmény miatt nem fog fenyegetni minket egy darabig? Akkor inkább csináljuk úgy, hogy sokáig ne tudjon...
  • A mielőbbi tűzszünet az orosz kilatastalanságát mutatja. Ezt szajkózzák, propagandán keresztül, mintha az ellenfél kérné. Ehhez bizony abba kellene hagyni a harcot... Az ukrán és a nyugat nem adja fel. Viszont az orosznak ez a propaganda üzenete bizonyítja,, hogy ők sem látnak esélyt ettől többet elérni. Viszont ha ők, közvetlenül jönnének az ötlettel, akkor valamit kellene adni. Vissza. Na ezt nem akarják ... :)
  • Ettől az orosztól nagyon álszent ez a"biztos csak rosszabb lenne Putyin után" duma. Ezt nyilván Putyin terjeszti, hogy maradhasson. Nem tudni mi következik Putyin után, de tekintve, hogy ez az ő háborúja, megéri a kockázat az orosznak is és a világnak is. Ez a háború nem éri el eredeti célját, Ukrajna marad, örökre elvesztette Oroszország. Nincs már miért több áldozatot hozni az orosz népnek.
Mármint Castel? Még nem tudtam teljesen végignézni.

Nem azt írtam, hogy csak az orosz fejlődik, ám ezt hangsúlyoztam ki, mivel a nyugathoz képest éppen Oo. volt jelentős technológiai/egyéb lemaradásban, s az tud nagyobbat fejlődni, aki hátrányban van. Mindezen túl, a háború előtt egy olyan kép társult az orosz hadsereghez, ami alapján a világ úgy gondolta, hogy sokkal erősebbek/hatékonyabbak, de a háború végeztével még olyanná válhatnak...
Ez persze az én véleményem. Augusztus környékén sztm többízben is megfogalmaztam már ezt itt a fórumon. Jelenleg nyugaton számosan alájátszanak annak az ottani orosz propinak, miszerint, itt nem Putyinról, hanem igenis az oroszokról van szó. Ez tény, ami azt okozza, hogy egybe kovácsolja az oroszokat (ahogy az ukránokat is egységesebbé tette a háború). Ennek a német tankok se tettek jót, ahogy a brit különlegesek nyilvánosságra került titkos akciói sem, és a sor igen hosszú... Mindezekből, szvsz, az következik, hogy csak erősen nacionalista, rosszabb esetben soviniszta beütéssel rendelkező vezető követheti Putyint, aki véleményem szerint tőle radikálisabb lesz.

Nem látom, hogy mitől lennének az oroszok kilátástalanok jelenleg? Tartalékaik egyáltalán nem ürültek ki, se harceszközök, se a muníció, se az emberállomány tekintetében. Sok nyugati adományozó, viszont máshogy járt. Az ukrán emberveszteségek jelentősebbek (a nálam okosabbak szerint, a háborúban a halálozások és sebesülések ~70%-áért a tüzérség a felelős, amiből az oroszok fölényben vannak, s naponta minimum 4x-7x több lövedéket használnak el), úgy, hogy a mozgósítható emberek száma negyede/ötöde az oroszoknak, s arányaiban is sokkal több ember került mozgósításra az ukrán oldalon, továbbá arányaiban és számszerűleg is több besorozható ukrán állampolgár hagyta el Ukrajna területét.

Szerintem még sok év, mire az oroszok kimerülhetnek ebben a háborúban (bármilyen formában), szóval ha erre játszik "a világ" (pontosabban a nyugat) azt nem nevezném valamifajta "jó hírnek".
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Megint kifogytak...

Szombaton reggel ismét nagyszabású rakétatámadás kezdődött Ukrajna ellen.

Helyi jelentések szerint több irányból, köztük a Fekete-tengerről is érkeznek a cirkálórakéták.


08:16 - Még a rakéták becsapódása előtt lekapcsolták az áramot

RAKÉTACSAPÁSOK MIATT MÁR ELŐRE LEKAPCSOLJÁK AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁST KIJEV, MIKOLAJIV ÉS DNYIPROPETROVSZK RÉGIÓKBAN – ÍRJA A VESZTYI UKRAINA
08:33 - Jermak: repülőgépekről támadnak

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalvezetője közölte, hogy Oroszország repülőgépekről indítja a rakétákat
08:42 - Újabb robbanásokról érkezett jelentés

Robbanásokat jelentettek Dnyipropetrovszkból és Krivoj Rogból (Krivij Rih) is.
08:48 - Robbanások Odesszában és a Kijevi területen

UKRÁN CSATORNÁK FELSZÓLÍTOTTAK, HOGY TARTÓS ÁRAMSZÜNETRE KELL KÉSZÜLNI A RAKÉTACSAPÁSOK MIATT, AMELYEK A KRITIKUS INFRASTRUKTÚRÁT TÁMADTA.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
Ukrán szempontból ugyan mit lehet a helyzetre mondani? Legfeljebb, hogy szarban a haza? Hogy hagyták magukat egy esélytelen konfliktusba beletolni? Hogy a 2022 február 24 előtti Ukrajna a saját baromságuk miatt véglegesen megszünt létezni? Hogy a lakósság harmada elmenekült, elpusztult, nyomorékká vált? Hogy az ország nagy része romokban hever? Hogy az ország nyugati segély nélkül 1-2 hét alatt katonailag és gazdaságilag összeomlik és egy failed state lesz, nem Afrikában, hanem Európában?
Csupa pozitivum! :)
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
302
1 831
93
A GPS műholdak geostacionárius pályákon keringenek. Kb. 20 000 km magasan....
Az orosz ICBM-ek páyamagassága mennyi lehet?
Ha az nem jó, akkor a manőverező műholdakat milyen magasra tudja juttatni az orosz? És mennyit?
Az USA hülye, és ezt hagyja?
Az űrben mit csinál egy atomrobbanás? Több kilométerről pusztít...., Akkor gondolom jól meg is kell közelíteni ezeket. Hány száz műholdat is? ;)
Az űrszemét mennyi idő alatt teszi tönkre a 200-20000 km magasan keringő műholdakat? Akár 10-20 év?
Picit le kellene szállni a földre.


Erről szólt a poszt, amire válaszoltál.
A "mit csinál az űrben az atomrobbanás?" részt gondold át. ;)

31 aktív GPS hold van és nem geostacionárius pályán vannak (az 50 000 km körül lenne)

Ha valamelyik oldal rámegy a műholdakra, akkor jó eséllyel láncreakció indul, és vége az űrkorszaknak egy igen hosszú időre.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Tegnap az M30-as Hejőkeresztúri pihenőjében lőttem délután . Gyanítom megy Szlovákiába vagy Lengyelországba és ott talán felújítják őket ! A kamion ukrán volt !

ukr-n-seg-ly.jpg


Ha ezekre is szükség van akkor szerintem nem kicsi a baj !
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 602
113
Az első párszáz ukrán katona megkapta a kiképzést Németországban Bradley-re és M109-re. Újabb párszáz követi majd.


-----

Pár dem és rep képviselő együtt szorgalmazza Bidennél F-16-ok küldését Ukrajnának.


-----

Holland min elnök, Mark Rutte Ukrajnában (tegnap?):


-----

Tudom, kettős ügynök Putyin bérenc:


Amúgy, se emberük, se pénzük, a fegyver kevés, de azokhoz sincs lőszer.
Az oroszok meg köszönik megvannak, még nincs hadiállapot, a szankciók nem működnek (nem én állítom, hanem az EU, de azért ennek ellenére újabb szankciós csomag készült).
Szóval……

De, működnek a szankciók, az EU szerint is.

Épp ma volt hír, hogy a brit védelmi minisztérium szerint az orosz veszteség 175-200 ezres, de ebből csak 40-60 ezer a halottak száma. Nyilván a sebesültek se fognak visszatérni mostanában a frontra (illetve azok egy része vélhetően meg is halt azóta), de ez elég karcsú, mivel a másik oldalon kb. 100 ezer ukrán katona halt már meg a háborúban, és akkor nem beszéltünk még a sebesültekről... Akárhogy is nézem, ha így folytatódik a háború az ukránok fognak előbb elfogyni.

Inkább hasonló lehet az orosz és ukrán veszteség. Ami az ukránokra nézve persze rosszabb, hisz ők védekeznek. Talán valami 50-100ezer halott + sebesültek per oldal. Bár az oroszoknál lehet hogy kisebb a sebesültek aránya... Ahol írták, hogy vagy 300-at vesztenek az ukránoknak naponta (mostanában), ott írják asszem azt is, hogy az oroszok páróránként megindítanak 500 embert. És mivel azok nem törik át a védelmet, így sejthető lehet hogy elég komoly veszteséget szenvednek.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A GPS műholdak geostacionárius pályákon keringenek. Kb. 20 000 km magasan....
Az orosz ICBM-ek páyamagassága mennyi lehet?
Az első mondatod egy nagy sületlenség. A geostacionárisu keringő műhold az fából készített vaskarika. Vagy kering vagy geostacionárkodik. Nem mellékesen a GPS és egyébb irányító és helymeghatározó műholdak lesznek az elsők, amik lejönnek az égről.
A második mondatodhoz, csak annyit, hogy az orosz simán el tudja érni a rakétáival ezt a magasságot (20 e km), semmiség neki. Eddig is ő hordta fel a jenkik portékáinak nagy részét az űrbe, most meg elfogy ez a képessége? A stratégiai hordozó rakétái pedig ugyanazt tudják, mint a teherszállító rakétáik. Nem mellékesen ha egy rakéta elhagyja a föld gravitáció övezetét, onnan már csak akarat kérdése, hogy egy jó nagy lökettel kiküldik a végtelen űrbe.
Ha az nem jó, akkor a manőverező műholdakat milyen magasra tudja juttatni az orosz? És mennyit?
DE jó a nukleáris töltet! Éppen elég, hogy egy jó nagy területről, körkörösen leszedje az űreszközöket. Nem 15 kt töltet lesz, az biztos. Simán 1 Mt is el tudnak indítani.
DE ha mégsem menne a nukival seprés, akkor még ott vannak a tipikusan műhold vadászatra épített rakétáik, amit többek között a Mig-31-es hordoz. Annak a robbanó feje úgy van kiképezve, hogy amikor kilép az űrbe, és pár ezer km-ről rááll a célra, akkor kvázi mint egy ágyú, százezernyi titángolyócskát lő ki magából, melyek egy része eltalálja a célt, míg a többi nagyon sok ideig - nagyjából a kezdő sebességgel - keringenek a föld körül, vagy mennek neki a végtelen űrnek. Tény, hogy az elkövetkező időszakban nem lesz jó hely az űr.
Az USA hülye, és ezt hagyja?
Szerintem nem hagyná, de erre sincs megoldás, ahogy a Poseidon nukláris torpedó által "vetett" több száz méteres cunami ellen sincs. Max. a megelőzés. Ha már elindult a csapás, akkor nem marad más, mint bámulni az üres monitorokat, illetve készíteni a szörfdeszkákat.
Az űrben mit csinál egy atomrobbanás? Több kilométerről pusztít...., Akkor gondolom jól meg is kell közelíteni ezeket. Hány száz műholdat is?
Az EMP/HEMP hatás olyan brutális, hogy bár mennyire is védve vannak a műholdak (mondjuk a napszél ellen, ami kb. hasonló hatású, csak jóval kisebb léptékbe) nincs menekvés. Ukrajna felett felrobbantva egy darab 2 Mt-ás töltetet (ami nem pár km hanem 1000 km-es hatású), az kb. Európa kelet felére elhozza a Madmax világot, plusz az űrben ott lévő geostacionárius műholdakat nagy valószínűséggel kiüti (az is igaz, hogy a pályán keringők közül csak azokat, melyek éppen a közelben vannak, de mint tudjuk, ebből van a kevesebb). Persze a saját orosz eszközt is lenullázná. De mi ahhoz képest, amit oda hordott a nyugat (állítólag az ilyen kapacitásuk közel 70%-a az ukránok felett van).
Az űrszemét mennyi idő alatt teszi tönkre a 200-20000 km magasan keringő műholdakat? Akár 10-20 év?
A kivitelezett csapást követően pár órán belül az űr ismét csendbe fog burkolózni. Onnan kezdve, nem sok emberi zaj lesz arrafelé.
Picit le kellene szállni a földre.
Köszi a tanácsot. De ha te már a földön állsz, két lábon, vedd a fáradságot és nézz utána az űr- hadviselésnek. Kezdetben a David Hobbs által írt és magyarul is megjelent "Űrhadviselés" c. könyvét ajánlom (Kossuth Könyvkiadó). Egészen jól érthetően leírja mi és hogy történne egy ilyen adok kapok esetében.

Végezetül. Ahogy a nyugat katonái, úgy te is felkészülhetsz, hogy egy Oo. vs. NATO háborúban a most még tökéletesen működő felderítés, irányítás és egyéb űr alapú kommunikáció megszűnik. Maradnak a jóval gyengébb képességű földi eszközök. Aztán, hogy ez mire lesz elég, azt a háború dönti el.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Ez
Amúgy nekem tetszik ez a Vágneres ötlet, hogy a börtönökből toboroznak. Az európai országok is felajánlhatnának ilyen segítséget Ukrajnának, hogy a rablókat, gyilkosokat kiengedik a börtönből és minimális kiképzés után Ukrajnában a lövészárkokba küldik őket. Mi európaiak is jól járnák, hogy nem kéne a börtön költségeket fizetni, a raboknak is egy esély lenne, hogy ha fél évet leszolgál szabad életet élhet és akkor a következő nagy segítség csomag is letudva.
Magyarországon súlyosan megborítaná az etnikai arányokat, különösen ÉK-en. :(
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Mármint Castel? Még nem tudtam teljesen végignézni.

Nem azt írtam, hogy csak az orosz fejlődik, ám ezt hangsúlyoztam ki, mivel a nyugathoz képest éppen Oo. volt jelentős technológiai/egyéb lemaradásban, s az tud nagyobbat fejlődni, aki hátrányban van. Mindezen túl, a háború előtt egy olyan kép társult az orosz hadsereghez, ami alapján a világ úgy gondolta, hogy sokkal erősebbek/hatékonyabbak, de a háború végeztével még olyanná válhatnak...
Ez persze az én véleményem. Augusztus környékén sztm többízben is megfogalmaztam már ezt itt a fórumon. Jelenleg nyugaton számosan alájátszanak annak az ottani orosz propinak, miszerint, itt nem Putyinról, hanem igenis az oroszokról van szó. Ez tény, ami azt okozza, hogy egybe kovácsolja az oroszokat (ahogy az ukránokat is egységesebbé tette a háború). Ennek a német tankok se tettek jót, ahogy a brit különlegesek nyilvánosságra került titkos akciói sem, és a sor igen hosszú... Mindezekből, szvsz, az következik, hogy csak erősen nacionalista, rosszabb esetben soviniszta beütéssel rendelkező vezető követheti Putyint, aki véleményem szerint tőle radikálisabb lesz.

Nem látom, hogy mitől lennének az oroszok kilátástalanok jelenleg? Tartalékaik egyáltalán nem ürültek ki, se harceszközök, se a muníció, se az emberállomány tekintetében. Sok nyugati adományozó, viszont máshogy járt. Az ukrán emberveszteségek jelentősebbek (a nálam okosabbak szerint, a háborúban a halálozások és sebesülések ~70%-áért a tüzérség a felelős, amiből az oroszok fölényben vannak, s naponta minimum 4x-7x több lövedéket használnak el), úgy, hogy a mozgósítható emberek száma negyede/ötöde az oroszoknak, s arányaiban is sokkal több ember került mozgósításra az ukrán oldalon, továbbá arányaiban és számszerűleg is több besorozható ukrán állampolgár hagyta el Ukrajna területét.

Szerintem még sok év, mire az oroszok kimerülhetnek ebben a háborúban (bármilyen formában), szóval ha erre játszik "a világ" (pontosabban a nyugat) azt nem nevezném valamifajta "jó hírnek".

A kimerültség jele szerintem:
  • Az eredetileg rendszeresített kb. 2800 harckocsiból legalább 1700 már elvesztett. Eloszedik a régi tankokat felújítják és fokozzák a gyártást. Csak január óta napi kb. négyet veszít. Vajon a lassú felújítás, gyártás bírja pótolni ezt? Ha nem, meddig húzza. Fél évig?
  • Az eredetileg 360 ezer fős aktív állományú szárazföldi haderő, nem bírta a harcot, be kellett hívni 300 ezer tartalékost, ennek kb. 2/3-a már Ukrajnában van.
  • Ennek ellenére elvesztették Kerszont, Harkov környékét, és Szoledáron kívül a szeptemberi mozgósítás nem hozott eredményt. Viszont az emberi veszteségei hatalmasak, egy 6000 fős banyavárosért és néhány faluért.
  • A Kalibr, Iszkander egyre kevesebbet szerepel a hírekben... Tippelj, miért? Iráni, koreai fegyvereket kénytelen használni. Tipp?
  • A légiereje nem képes kivívni a légifölényt, az ukrán légvédelem működik, erősödik, veszteségeit pótolják.
- Az olaj és gáz szankciók februártól érintik igazából az orosz költségvetést. Most kezd meredekebbé válni a lejtő.
- Közben az orosz gazdasági-stratégiai fegyver besült: zuhanó gáz ár, tartósan alacsony Ural ár nagyon fáj majd az orosz költségvetésnek, és szabad kezet ad a nyugatnak a háború folytatására. A ki bírja tovább játékban vesztésre állnak. Lesz fordulat?


Tehát a társadalmi, gazdasági veszteségek nem állnak arányban sem az eddigi, sem az elérhető eredményekkel.
Ezért nyomja a trójai propaganda, hogy jajj nagyon most kellene tárgyalni, béke, tűzszünet, stb.
Ez a legnyilvánvalóbb jele: vége, ettől több eredményt már nem tudnak elérni. :)

Ha még évekig szeretnék folytatni, akkor viszont:
  • Kell még pár ezer tank, pár ezer BMP.
  • Fél millió tartalékos, száz kétszáz ezer orosz halott.
  • Évente kb. 300 Mrd dollár veszteség.
  • Tovább zsugorodó GDP.

Erről szólt a poszt, amire válaszoltál.
A "mit csinál az űrben az atomrobbanás?" részt gondold át. ;)

31 aktív GPS hold van és nem geostacionárius pályán vannak (az 50 000 km körül lenne)

Ha valamelyik oldal rámegy a műholdakra, akkor jó eséllyel láncreakció indul, és vége az űrkorszaknak egy igen hosszú időre.

Lehet, rosszul emlékeztem. Igazad van a GPS holdak más pályán vannak.
Az első mondatod egy nagy sületlenség. A geostacionárisu keringő műhold az fából készített vaskarika. Vagy kering vagy geostacionárkodik. Nem mellékesen a GPS és egyébb irányító és helymeghatározó műholdak lesznek az elsők, amik lejönnek az égről.
A második mondatodhoz, csak annyit, hogy az orosz simán el tudja érni a rakétáival ezt a magasságot (20 e km), semmiség neki. Eddig is ő hordta fel a jenkik portékáinak nagy részét az űrbe, most meg elfogy ez a képessége? A stratégiai hordozó rakétái pedig ugyanazt tudják, mint a teherszállító rakétáik. Nem mellékesen ha egy rakéta elhagyja a föld gravitáció övezetét, onnan már csak akarat kérdése, hogy egy jó nagy lökettel kiküldik a végtelen űrbe.

DE jó a nukleáris töltet! Éppen elég, hogy egy jó nagy területről, körkörösen leszedje az űreszközöket. Nem 15 kt töltet lesz, az biztos. Simán 1 Mt is el tudnak indítani.
DE ha mégsem menne a nukival seprés, akkor még ott vannak a tipikusan műhold vadászatra épített rakétáik, amit többek között a Mig-31-es hordoz. Annak a robbanó feje úgy van kiképezve, hogy amikor kilép az űrbe, és pár ezer km-ről rááll a célra, akkor kvázi mint egy ágyú, százezernyi titángolyócskát lő ki magából, melyek egy része eltalálja a célt, míg a többi nagyon sok ideig - nagyjából a kezdő sebességgel - keringenek a föld körül, vagy mennek neki a végtelen űrnek. Tény, hogy az elkövetkező időszakban nem lesz jó hely az űr.

Szerintem nem hagyná, de erre sincs megoldás, ahogy a Poseidon nukláris torpedó által "vetett" több száz méteres cunami ellen sincs. Max. a megelőzés. Ha már elindult a csapás, akkor nem marad más, mint bámulni az üres monitorokat, illetve készíteni a szörfdeszkákat.

Az EMP/HEMP hatás olyan brutális, hogy bár mennyire is védve vannak a műholdak (mondjuk a napszél ellen, ami kb. hasonló hatású, csak jóval kisebb léptékbe) nincs menekvés. Ukrajna felett felrobbantva egy darab 2 Mt-ás töltetet (ami nem pár km hanem 1000 km-es hatású), az kb. Európa kelet felére elhozza a Madmax világot, plusz az űrben ott lévő geostacionárius műholdakat nagy valószínűséggel kiüti (az is igaz, hogy a pályán keringők közül csak azokat, melyek éppen a közelben vannak, de mint tudjuk, ebből van a kevesebb). Persze a saját orosz eszközt is lenullázná. De mi ahhoz képest, amit oda hordott a nyugat (állítólag az ilyen kapacitásuk közel 70%-a az ukránok felett van).

A kivitelezett csapást követően pár órán belül az űr ismét csendbe fog burkolózni. Onnan kezdve, nem sok emberi zaj lesz arrafelé.

Köszi a tanácsot. De ha te már a földön állsz, két lábon, vedd a fáradságot és nézz utána az űr- hadviselésnek. Kezdetben a David Hobbs által írt és magyarul is megjelent "Űrhadviselés" c. könyvét ajánlom (Kossuth Könyvkiadó). Egészen jól érthetően leírja mi és hogy történne egy ilyen adok kapok esetében.

Végezetül. Ahogy a nyugat katonái, úgy te is felkészülhetsz, hogy egy Oo. vs. NATO háborúban a most még tökéletesen működő felderítés, irányítás és egyéb űr alapú kommunikáció megszűnik. Maradnak a jóval gyengébb képességű földi eszközök. Aztán, hogy ez mire lesz elég, azt a háború dönti el.

Igen, keverték a pályát, de azért a csillaghaború koncepciója párszor már megbukott. A manőverező holdak, vadász holdak gyerekcipőben járnak, olyan értelemben, hogy mindhárom ország kísérletezget ilyenekkel.
Rövid időn belül harcba vetné valamelyik? Elég nagy kockázat.
Azért írtam, hogy nem hülyék, figyelik egymást. Egyre több katonai műhold képes a pályáját kis mértékben korrigálni, változtatni.
Nem olyan egyszerű a világűrben elpusztítani, mint ahogy azt az oroszok szeretnék.
Az Amerikai -orosz együttműködésnek vége.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113

A brit kiadvány rekordszámú orosz katonát számolt össze a Szumi régió határán​

A Sumy régió határán van a valaha volt legnagyobb orosz katonaság - 10 000 harcos. A Times ír róla.
A vusnik szerint az orosz hadsereg tábori kórházat épített ott, és ez azt jelzi, hogy az orosz fegyveres erők a tavalyihoz hasonlóan támadóakciókat terveznek.
Az orosz katonaság a határ felé vezető utat is kaviccsal borította be. Ennek köszönhetően páncélozott járművek mozoghatnak ott. Tavaly a sár akadályozta meg őket abban, hogy gyorsan haladjanak előre.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676638951

Macron nem hiszi, hogy az oroszországi rendszerváltás pozitív változásokhoz vezetne​

Emmanuel Macron francia elnök nem hiszi, hogy az oroszországi rendszerváltás pozitív változásokhoz vezet.
„Őszintén szólva nem hiszek a rendszerváltásban. És amikor azt hallom, hogy hányan támogatják a rendszerváltást, megkérdezem: minek kell változtatni? Ki a következő? Ki az ön vezetője?” – kérdezte Macron a müncheni biztonsági konferencián feltett kérdésekre válaszolva.
Hozzátette: az elmúlt évtizedekben számos rendszerváltás történt számos országban, és "ezek kudarcok voltak".
Macron úgy véli, hogy "Oroszországnak valami hosszú távon fenntarthatót kell kínálni".
„Meg kell találnunk a módját, hogy Ukrajna feltételeivel visszakényszerítsük Oroszországot a tárgyalóasztalhoz” – mondta Macron.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676655330

Az ortodox tudományos világ zűrzavarban van, vagy az elektromágneses hullámok vonóereje az űrben (FOTO)​

Az EmDrive motor működési elvének magyarázata R. Scheuertől.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676481343

Hosszú cikk, akit érdekel, a linken elolvashatja!

Legújabb elölről: Artemovszk, a bekerítési hadművelet jelenleg javában zajlik.
Támadások zajlanak délen a Konsztantyinovka-Artemovszk autópálya közelében
Északon közvetlenül Berhovkát és Jagodnoe Artemovszkot támadják meg, a várost is megrohamozzák.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 528
93
Holland min elnök, Mark Rutte Ukrajnában (tegnap?):


-----



De, működnek a szankciók, az EU szerint is.
Ja azért van rekordmennyiségű csődeljárás. Szóval be lettünk xopatva egy olyan háborúval amit nem mi indítottunk, nem a szövetségesünk ellen. Közben az ukránok után következő legnagyobb veszetséget könyveljük el, pedig hadviselő felek sem vagyunk.

De persze lehetünk büszkék magunkra, hogy már megint jól megmutattuk nekik!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Végezetül. Ahogy a nyugat katonái, úgy te is felkészülhetsz, hogy egy Oo. vs. NATO háborúban a most még tökéletesen működő felderítés, irányítás és egyéb űr alapú kommunikáció megszűnik. Maradnak a jóval gyengébb képességű földi eszközök. Aztán, hogy ez mire lesz elég, azt a háború dönti el.
Igen, ezen már én is gondolkodtam. Jelenleg a NATO vs. orosz meccsen a NATO technikailag jobb, a felderítés és műholdas tűzvezetés stb. okán. De mi lesz akkor, ha ezt egy EMP lenullázza? Ott fog állni a NATO letolt gatyával, mert az amerikai tűzér még csak képen látott iránytűt, és ha a GPS jel nem jön azt se tudja merre van észak. A többi "überszuper" nyugati technológia is a kommunikáción és a digitalizáción alapul, ha a technikai rész kiesik, akkor marad a qrva "elavult" erőpolitika, a GRAD21 meg a D20/D30 és a dogfight a levegőben, amiben mindig is az oroszok voltak fölényben (már ha egyáltalán lesz még repülés). És a földön ott fog állni egymással szemben egy mocskosul harcedzett és tréningben levő orosz hadsereg egy elkényelmesedett és technokrata NATO kompániával szemben. Nem lesz kétséges a végkifejlet, azt hiszem.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Igen, ezen már én is gondolkodtam. Jelenleg a NATO vs. orosz meccsen a NATO technikailag jobb, a felderítés és műholdas tűzvezetés stb. okán. De mi lesz akkor, ha ezt egy EMP lenullázza? Ott fog állni a NATO letolt gatyával, mert az amerikai tűzér még csak képen látott iránytűt, és ha a GPS jel nem jön azt se tudja merre van észak. A többi "überszuper" nyugati technológia is a kommunikáción és a digitalizáción alapul, ha a technikai rész kiesik, akkor marad a qrva "elavult" erőpolitika, a GRAD21 meg a D20/D30 és a dogfight a levegőben, amiben mindig is az oroszok voltak fölényben (már ha egyáltalán lesz még repülés). És a földön ott fog állni egymással szemben egy mocskosul harcedzett és tréningben levő orosz hadsereg egy elkényelmesedett és technokrata NATO kompániával szemben. Nem lesz kétséges a végkifejlet, azt hiszem.

Közben a komplett SCO ott sündörög a front orosz oldalán és bőszen jegyzetel.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 838
35 412
113
Paraskoveevka felszabadítása Video

Skrzypchak lengyel tábornok Lengyelország lefegyverzésére szólított fel Ukrajna érdekében
Lengyelországnak „le kell fegyvereznie”, és katonai egységeiből Ukrajnába kell szállítania katonai fegyvereit, ahelyett, hogy elhasználódott „szemétet” küldene a raktárakból Kijevbe. Ezt a lengyel szárazföldi erők egykori parancsnoka, az ország volt védelmi miniszterhelyettese, Waldemar Skrzypczak tábornok mondta
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
A GPS műholdak geostacionárius pályákon keringenek. Kb. 20 000 km magasan....
Az orosz ICBM-ek páyamagassága mennyi lehet?
Ha az nem jó, akkor a manőverező műholdakat milyen magasra tudja juttatni az orosz? És mennyit?
Az USA hülye, és ezt hagyja?
Az űrben mit csinál egy atomrobbanás? Több kilométerről pusztít...., Akkor gondolom jól meg is kell közelíteni ezeket. Hány száz műholdat is? ;)
Az űrszemét mennyi idő alatt teszi tönkre a 200-20000 km magasan keringő műholdakat? Akár 10-20 év?
Picit le kellene szállni a földre.




Picit egyoldalú, csak orosz szemszögből nézi.
Illik ugyanezen érveket a másik esetében is megvizsgálni.
  • Csak az orosz fejlődik az elhúzódó háborúban?
  • A gyenge orosz teljesítmény miatt nem fog fenyegetni minket egy darabig? Akkor inkább csináljuk úgy, hogy sokáig ne tudjon...
  • A mielőbbi tűzszünet az orosz kilatastalanságát mutatja. Ezt szajkózzák, propagandán keresztül, mintha az ellenfél kérné. Ehhez bizony abba kellene hagyni a harcot... Az ukrán és a nyugat nem adja fel. Viszont az orosznak ez a propaganda üzenete bizonyítja,, hogy ők sem látnak esélyt ettől többet elérni. Viszont ha ők, közvetlenül jönnének az ötlettel, akkor valamit kellene adni. Vissza. Na ezt nem akarják ... :)
  • Ettől az orosztól nagyon álszent ez a"biztos csak rosszabb lenne Putyin után" duma. Ezt nyilván Putyin terjeszti, hogy maradhasson. Nem tudni mi következik Putyin után, de tekintve, hogy ez az ő háborúja, megéri a kockázat az orosznak is és a világnak is. Ez a háború nem éri el eredeti célját, Ukrajna marad, örökre elvesztette Oroszország. Nincs már miért több áldozatot hozni az orosz népnek.
"A GPS műholdak geostacionárius pályákon keringenek. Kb. 20 000 km magasan...."

Komolyan, mielőtt leírsz egy (kettő) ekkora baromságot, legalább egy google keresést indíts a témában, különben minden más irományod is hiteltelen lesz.