[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Akkor is furcsa ez. A nyugat csak úgy a háttérben szervezett egy puccsot a nácikkal és az simán megbuktatta a moszkovita kormányt. Az orosz hadsereg meg totális háborúval se tudja visszapuccsolni.

56-ot szerinted ki szervezte?

Ha orosz részről nagy lenne a hajlandóság, akkor nem a wagner börtöntöltelékei pusztulnának tízezer számra a frontvonalon.
Meszes azt akarod mondani,hogy börtöntöltelékek picsázták ki az ukrán elit náci alakulatokat Bakhmutból?Ezzel a kijelentéseddel lefikáztad az ukrán hadsereget.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 934
21 543
113
Akkor is furcsa ez. A nyugat csak úgy a háttérben szervezett egy puccsot a nácikkal és az simán megbuktatta a moszkovita kormányt. Az orosz hadsereg meg totális háborúval se tudja visszapuccsolni.

56-ot szerinted ki szervezte?

Ha orosz részről nagy lenne a hajlandóság, akkor nem a wagner börtöntöltelékei pusztulnának tízezer számra a frontvonalon.
dr-evil.gif
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113

Joe Biden magához rendelte Ursula von der Leyent Washingtonba​


2023. MÁRCIUS 04. - 09:28

Washingtonba utazik Ursula von der Leyen, hogy találkozzon Joe Bidennel – közölte a Fehér Ház. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság elnökét az amerikai elnök hívta a Fehér Házba, hogy a háborúról, a kínai fegyverszállításokról és a szankciókról tárgyaljon vele.

screenshot-20230304-090651-chrome.jpg


A Századvég jogi szakértője az M1-nek azt mondta: Joe Biden magához rendelte az Európai Bizottság elnökét, pont úgy, ahogyan azt a helytartó teszi az alárendeltjével. Az elemző azt is mondta, hogy az Egyesült Államok gyarmattartó magatartást tanúsít az Európai Unióval szemben.

Joe Biden az Egyesült Államokban találkozik Ursula von der Leyennel – erről írt pénteken a brüsszeli ügyekkel foglalkozó Politico. A cikk szerint az Európai Bizottság elnöke jövő pénteken utazik Washingtonba.

Joe Biden azért hívta meg a bizottság elnökét, mert a NATO szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel is segíti Oroszországot, ami miatt az Egyesült Államok szankciókat helyezett kilátásba Kínával szemben is. Biden pedig erre hívná fel Ursula von der Leyent is.

A találkozót a Fehér Ház is megerősítette. Azt írták: Joe Biden alig várja, hogy hivatalában fogadja az Európai Bizottság elnökét.

Február közepén robbant a hír, mely azóta bejárta a világsajtót: Brüsszel a tagállamok helyett az Egyesült Államokkal egyeztetett a szankciókról. A kiszivárgott információk szerint Ursula von der Leyen már 2021 decemberében tárgyalt az amerikai elnökkel az Oroszország elleni embargókról.

Vagyis már a fegyveres konfliktus kitörése előtt eldönthették az Európát súlyosan érintő gazdasági szankciók részleteit. Ursula von der Leyen végül egy müncheni panelbeszélgetésen elismerte az egyeztetéseket.

„A kabinetem és a bizottság már decemberben megkezdte a potenciális szankciók kidolgozását a Fehér Házzal és az Egyesült Államok pénzügyminisztériumával” – fogalmazott Ursula von der Leyen, majd azt állította: a közelgő háborúról az amerikai hírszerzéstől kaptak információkat, emiatt indultak meg a szankciókról szóló tárgyalások is.

„Éjt nappallá téve dolgoztunk, hogy összehangoljuk a nagyon különböző kereskedelmi rendszerünket és olyan szankciókat dolgozzunk ki, amelyek a nélkülözhetetlen technológiát és termékeket célozzák. Ez tette lehetővé, hogy a háború második, negyedik és tizedik napján már nagyon kemény szankciós csomagot tudtunk az asztalra tenni. Ebben az Egyesült Államok háború előtti figyelmeztetése nagy segítség volt” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Elemzők szerint a szankciók azóta földre vitték az Európai Unió gazdaságát. Miközben az Egyesült Államok számos előnyre tett szert, például az Európába szállított gáz- és olajexportnak köszönhetően.

(Hirado.hu)
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Akkor is furcsa ez. A nyugat csak úgy a háttérben szervezett egy puccsot a nácikkal és az simán megbuktatta a moszkovita kormányt. Az orosz hadsereg meg totális háborúval se tudja visszapuccsolni.

56-ot szerinted ki szervezte?

Ha orosz részről nagy lenne a hajlandóság, akkor nem a wagner börtöntöltelékei pusztulnának tízezer számra a frontvonalon.
Nem kell mindent elhinni ami a neten közölve van. A 3 leírt bekezdésre, ami tulajdonképpen 4 önálló dolog, szerintem nem tudsz bizonyítható választ adni.

Majdani puccs. - Mi a véleményed az orvlövészek által mindkét oldalról lelőtt személyekkel kapcsolatban? Érdekes Magyarországon a TV székház ostrománál is találtak egy "őrizetlen" gépkocsit, benne fegyverekkel.

Orosz hadsereg totális háborúja. Szerintem fogalmad sincs, mi az a totális háború. Picit nézz körül a dicsőséges demokratikus mintaország bombázásainál. Még az sem volt totális háború, csak kő, kövön nem maradt. Ha az oroszok is ezt a taktikát csinálták volna, mostanra mi maradt volna Ukrajnából?

56 szervezése. Azért érdekes lenne erről néhány nyugati iratot is megnézni, hogy mennyire lehetett benne nyugat keze. Csak ennek emlegetése is tabu téma.

Wagner börtöntöltelék. Igen az ukránok által börtöntöltelékeknek történő fegyverosztogatása az dicső dolog.

Amúgy meg szerintem, se az ukrán sem az orosz helyzetről sem tudsz semmit (mint ahogy itt a fórumon sem senki). Amit tudunk, az a nagyközönségnek szánt válogatott hírek, amelyeket már előzetesen mindkét oldalról alaposan megszűrtek. Az ukránok helyzete annyiban jobb, hogy a teljes nyugati média gyártja nekik a híreket. Nem kell elfelejteni, hogy nyugaton több évtizedes hagyománya van a pszichológiai vizsgálatokkal alátámasztott hírek hatásosságának elméletének és gyakorlatának. Az oroszok sem különbek. Úgyhogy amiket láthatunk, az az álhírek tömkelege alátámasztva hamis (élethűnek álcázott) videókkal.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 427
113

Fuck me...

"Ustup bojem"...

Vagyis harcolva fognak visszavonulni. A papir mindent elbir. :D
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Merkel részben felelős a kitört orosz-ukrán háborúért, Marie-Agnes Strack-Zimmermann szerint.
A hölgy szerint Ukrajnának már 2008-ban NATO tagnak kellett volna lenni. A hölgy egyébként a Bundestag Védelmi Bizottságának a vezetője (https://www.bundestag.de/verteidigung).
Végig gondolva a dolgot 2008-ban Oroszország nem volt olyan állapotban hogy megakadályozza a NATO tagságot. Viszont, ha párhuzamot vonunk Kuba és Ukrajna stratégiai elhelyezkedése között, akkor lehet hogy már túl lennénk a nukleáris fegyverekkel vívott harmadik világháborún. De a nyugat sem készítette fel Ukrajnát a csatlakozásra 2008 előtt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Emlékeztek az arab-izraeli háborús viccre? Ez is ua, csak most nem cukorkát-csokoládét és kötszert-gyógyszert árulnak, hanem bombát és újjáépítést egyszerre ...

Merkel részben felelős a kitört orosz-ukrán háborúért, Marie-Agnes Strack-Zimmermann szerint.
A hölgy szerint Ukrajnának már 2008-ban NATO tagnak kellett volna lenni. A hölgy egyébként a Bundestag Védelmi Bizottságának a vezetője (https://www.bundestag.de/verteidigung).
Végig gondolva a dolgot 2008-ban Oroszország nem volt olyan állapotban hogy megakadályozza a NATO tagságot. Viszont, ha párhuzamot vonunk Kuba és Ukrajna stratégiai elhelyezkedése között, akkor lehet hogy már túl lennénk a nukleáris fegyverekkel vívott harmadik világháborún. De a nyugat sem készítette fel Ukrajnát a csatlakozásra 2008 előtt.
Annyi különbség vab 60-as évekhez képest(Kubai válság).Ha sikerül is megsemmísiteni valamelyik félnek egy gyors támadással a szárazföldi indítókat(Ezek egy része is "atombiztos" silókban van).Ráadásul azóta mindkét félnek ott van az SSBN flotta amiken van annyi ICBM hogy azok is bőveb elegendőek a másik fél elpusztításához.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
A kolegáid elmentek már, helyüket megkapták a területvédelmis volkssturm és ukrojugend alakulatok.
Nem a kollégáim, nem pék vagyok.
Tehát azt akarod mondani, hogy csak azért sikerül (pontosabban még nem sikerült) elfoglalni Bahmutot, mert a katonák elmentek és helyettük már csak kölykök és aggastyánok vannak a városban?
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Nem a kollégáim, nem pék vagyok.
Tehát azt akarod mondani, hogy csak azért sikerül (pontosabban még nem sikerült) elfoglalni Bahmutot, mert a katonák elmentek és helyettük már csak kölykök és aggastyánok vannak a városban?
A náci alakulatokat már kivonták,mádzsár is megerősítette .A lelke is rohadjon meg annak aki ilyen szerencsétlen elesett embereket a frontra küldött.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 650
113
Meszes azt akarod mondani,hogy börtöntöltelékek picsázták ki az ukrán elit náci alakulatokat Bakhmutból?Ezzel a kijelentéseddel lefikáztad az ukrán hadsereget.
Az ukránok még mindig tartják Bahmutot, a wagner meg egyre inkább háttérbe szorul, mert a hadsereg nem kedveli Prigozsint.

Nem kell mindent elhinni ami a neten közölve van. A 3 leírt bekezdésre, ami tulajdonképpen 4 önálló dolog, szerintem nem tudsz bizonyítható választ adni.
Nektek sem kell.
Majdani puccs. - Mi a véleményed az orvlövészek által mindkét oldalról lelőtt személyekkel kapcsolatban? Érdekes Magyarországon a TV székház ostrománál is találtak egy "őrizetlen" gépkocsit, benne fegyverekkel.
Semmi. Az orosz hatalomgyakorlási logikából simán kinézem hogy ők csinálták. Mindig így viselkednek és ezért utálják őket mindenhol ahol megjelentek.
Orosz hadsereg totális háborúja. Szerintem fogalmad sincs, mi az a totális háború. Picit nézz körül a dicsőséges demokratikus mintaország bombázásainál. Még az sem volt totális háború, csak kő, kövön nem maradt. Ha az oroszok is ezt a taktikát csinálták volna, mostanra mi maradt volna Ukrajnából?
Évtizedekig fog tartani az orosz veszteségek pótlása. A második vh óta nem szenvedtek ekkora veszteségeket. Az oroszok megpróbálták teljesen elpusztítani Ukrajna infrastruktúráját, itt verték rá a nyálukat moszkoviták, és a végén a csoda ismét elmaradt.
56 szervezése. Azért érdekes lenne erről néhány nyugati iratot is megnézni, hogy mennyire lehetett benne nyugat keze. Csak ennek emlegetése is tabu téma.
Teljesen mindegy ki mit szervezett. A lakosság támogatása nélkül soha semmi nem lett volna.
Wagner börtöntöltelék. Igen az ukránok által börtöntöltelékeknek történő fegyverosztogatása az dicső dolog.
A háború sosem a dicsőségről szól.
Amúgy meg szerintem, se az ukrán sem az orosz helyzetről sem tudsz semmit (mint ahogy itt a fórumon sem senki). Amit tudunk, az a nagyközönségnek szánt válogatott hírek, amelyeket már előzetesen mindkét oldalról alaposan megszűrtek. Az ukránok helyzete annyiban jobb, hogy a teljes nyugati média gyártja nekik a híreket. Nem kell elfelejteni, hogy nyugaton több évtizedes hagyománya van a pszichológiai vizsgálatokkal alátámasztott hírek hatásosságának elméletének és gyakorlatának. Az oroszok sem különbek. Úgyhogy amiket láthatunk, az az álhírek tömkelege alátámasztva hamis (élethűnek álcázott) videókkal.
Abból hogy hogyan áll a háború sok mindent le lehet szűrni a társadalmi viszonyokról.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
A hősies Ukrajna egy év alatt sem tudta, teljes NATO hájteh segítséggel a lerobbant inkompetens, részeges, kohószökevenyekkel tàmadó nevetséges oroszokat kiszorítani Ukrajnából.Mi több, ezek az oroszok létszámhátrány ellenére is haladnak előre, éppen bedaràlva már a harmadik ukrán hadsereget, míg Oo békésen éldegél a megszokott vágányokban.
Én meg 4xannyit fizetek az áramèrt, gázért örömömben, hogy támogassák Kievet. :(
Igy is lehet látni a dolgokat. :)

Vaaagy...

A hősies Oroszország egy év alatt sem tudta a világ második legerősebb haderejeként a lerobbant, inkopetens, drogos, homokos, náci, kohoszokevenyekkel védekező nevetséges ukránokat kiszorítani Donbasszból (se). :)
Mi több, ezek az ukránok a tüzérségi és páncélos fölény, valamint a Kaliber, Iszkander, stb. csapások ellenére is védik hazájukat, sikeresen kiűzték az oroszokat Kijev, Harkov, Kerszon környékéről. A korábban megszállt területek kb. harmadát már felszabadították.
Közben bedarálták az orosz szárazföldi erők felét, az orosz kénytelen tartalékosokkal pótolni veszteségeit, és így sem jutott sehova.
Hovatovább a gáz és olaj árral már nem zsarolhat Putyin, a háború előtti gáz és olajár jött vissza Európába. Ezzel párhuzamosan bevételei felére, harmadára estek. Az oroszok békésen szegényedve éldegélnek tovább.

Kérdezd már meg miért fizetsz 4X annyit, ha 45 $ a gáz és 57 $ az Ural típusú kőolaj.
:D
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 999
32 360
113
Nem kell mindent elhinni ami a neten közölve van. A 3 leírt bekezdésre, ami tulajdonképpen 4 önálló dolog, szerintem nem tudsz bizonyítható választ adni.

Majdani puccs. - Mi a véleményed az orvlövészek által mindkét oldalról lelőtt személyekkel kapcsolatban? Érdekes Magyarországon a TV székház ostrománál is találtak egy "őrizetlen" gépkocsit, benne fegyverekkel.

Orosz hadsereg totális háborúja. Szerintem fogalmad sincs, mi az a totális háború. Picit nézz körül a dicsőséges demokratikus mintaország bombázásainál. Még az sem volt totális háború, csak kő, kövön nem maradt. Ha az oroszok is ezt a taktikát csinálták volna, mostanra mi maradt volna Ukrajnából?

56 szervezése. Azért érdekes lenne erről néhány nyugati iratot is megnézni, hogy mennyire lehetett benne nyugat keze. Csak ennek emlegetése is tabu téma.

'56 egyesek szerint a KGB túl jól sikerült provokációja volt. Olvastam erre utaló visszaemlékezéseket, például egy fószer szerint a szovjet tiszt barátja figyelmeztette pár hónappal korábban, hogy valami történni fog, és vigyázzon, ne keveredjen semmibe bele.
Ezen elméletre azt szokták felhozni, hogy a szovjetek indokot akartak a csapataik további itt állomásoztatására az Ausztriából való kivonulás után, és ezért szerveztek egy provokációt, csak nem számítottak rá, hogy ekkora robbanás lesz belőle. 1953-ban a keletnémet felkelést végül is könnyen leverték.

Annyi különbség vab 60-as évekhez képest(Kubai válság).Ha sikerül is megsemmísiteni valamelyik félnek egy gyors támadással a szárazföldi indítókat(Ezek egy része is "atombiztos" silókban van).Ráadásul azóta mindkét félnek ott van az SSBN flotta amiken van annyi ICBM hogy azok is bőveb elegendőek a másik fél elpusztításához.

Ez nem így van, az oroszok abszolút joggal tartanak egy lefejező támadástól, amiben az SSBN-jeiket is elpusztítják, mielőtt indíthatnának. Már a SZU idején is ettől tartottak a '80-as években, lásd Able Archer '83-ban. Meg is volt rá minden okuk, hiszen az amerikaiak óriási SSN-flottát építettek, amely már a kikötők előtt várta a szovjet boomereket. Feltehetően szinte végig előnyben voltak szonártechnológiában és a csónakjaik is szinte végig sokkal csendesebbek voltak, plusz hátulról tapadtak a szovjet tengókra, amelyek abból az irányból "süketek" voltak a hajócsavarjaik miatt. A szovjetek a jelek szerint ilyesmit nem tudtak megcsinálni az amerikaiakkal, mert feltehetően nem tudták észlelni őket elég messziről. A toshiba-botrány idején a jelek szerint a szovjetek ki tudták egy ideig játszani az amerikai követőket, legalábbis nagy balhé volt belőle. Most nem tudni mi a helyzet, de abból ítélve, hogy a Kurszk mellett is ott ólálkodott legalább egy brit és amerikai tengó, amikor elsüllyedt, feltehetően most is ott rajzanak a Los Angelesek és Virginiák az északi vizeken, és nemigen tudják őket lerázni.
A lopakodó stratégiai bombázók szolgálatba állítása is egyértelműen az első csapás mérésének szándékára utalt, ha nem lett volna hidegháború, 200 B-2-est gyártottak volna. A B-2 a mobil ICBM-ek levadászására lett tervezve a radarműholdaktól kapott céladatok alapján, mint legvalószínűbb misszió.
Szóval az 1970-es évekre a szovjetek elérték a stratégiai paritást, ekkor látszatra mindkét oldal elfogadta a MAD koncepciót, csak persze továbbra is igyekezett valahogy előnyt szerezni. A szovjetek ekkora olyan nagy számú és már viszonylag pontos ICBM robbanófejjel rendelkeztek, hogy az USA-ban féltek egy lefejező csapástól a szárazföldi ICBM-silók ellen (korábban csak a városok jöhettek szóba célpontként, a pontatlan bár megatonnás robbanófejekkel). Ezért indult az MX program amiben mindenféle erősen védett siló koncepciót megvizsgáltak, illetve az ICBM-vonatokat is, meg a mobil Midgetman törpe ICBM-et. Ugyanakkor a lopakodó bombázók, a Nyugat-Európába telepített mobil Pershing 2 és Tomahawk indítók, majd az SDI bejelentése Moszkvában már egzisztenciális félelmet keltettek, nem meglepően. A '80-as évekre elveszítették a fegyverkezési versenyt, mert a szovjet gazdasági rendszer már úgy sem bírta tovább, hogy a tényleges GDP több mint 50%-a ment katonai célra.