[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 736
113
:D
Erről a -nem is tudom/merem a megfelelő jelzőt- Csintalanról az az izraelita ápoló jut eszembe a második vh-ból, aki a sziklakórházba dolgozott. Letette a nyilasoknak a hűségesküt aztán ávós lett. Lett? Elsőként lécelne le.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
?? Dudi és a "semlegesség"?? Nézd, itt a fórumon elég egyértelműen választ oldalt szinte mindenki. Ebben a tekintetben többre becsülöm "mindenen kívül" és társai hozzáállását, akik legalább egyértelmű és kíméletlen ukrán propagandát tolnak, mint dudi és pl. wilson gerinctelen "semleges vagyok" süketelését, miközben nyilvánvaló az oldalválasztásuk. Magam egyértelműen és határozottan oroszpárti vagyok, sokszor akár az elvtelenség határait súrolva, de erre személyes okom van, viszont soha nem akartam álságos módon "semlegesnek" és "szakértőnek" hirdetni a véleményemet.
Más.

Ha már a privatbankar.hu-n is ilyen jelenik meg, akkor Artemoszk lassan tényleg elesik:


És mielőtt Dudi kolléga lecsapna rá az "ugyeénmegmondtam" idecitálásával: a BTG-k városi harcban valóban nehezen használhatók, viszont nem dandárszervezésre cserélték őket, hanem még kisebb harccsoportokra, ugyanazon elvek alapján, amik a BTG szervezést is létrehozták: a nehézfegyverzet irányítási szintjének lejjebb helyezésével. (Sőt még lejjebb, gyakorlatilag már század- és szakasszinten alkalmazva.)
Nem lenne baj ezzel a privátbankáros cikkel(most hajlamos lennék letakarni azt a kijelentést,hogy suszter maradj a kaptafánál) ha nem sulykolná az olvasónak folyamatosan a borzalnas orosz veszteségeket.Igy ebben a formában az objektivitása a nulla felé közelit.Annyiszor leirta a libsi hülye gyerek a borzalmas orosz veszteségeket,hogy már kezdtem azt hinni hogy az 1942-es Rzsev-Szicsevka-Vjazmai Mars-hadmüveletet elemzi.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Agymenes a Fordestol...
Mondjuk csak halkan megjegyzem, ahol a 70,meg a 80 eves fegyver is beroffentheto ott azert akad par technika egy akkora orszagban.
Mondjuk ujabban nagyon toljak a regi cuccokrol az ukranok a hireket. De ha ilyenekkel elpixsazzak oket akkor nincs tobb kerdesem.
Ukránok ZU-23-ast tákolnak rá, ahhoz képest nagyobb tűzerő, hatótáv, ráadásul páncélozott...
Simán lehet wagneres szállítmány is, BMPT pótléknak amit még jó pár évig nem kaphatnak.


Ukrán hadifogoly, érdekes beszélgetés


Kremennaya, ukrán árok (nem komfi)


Wagner interjú, Bakhmut


Igor Chadszki


ukránok felrobbantották a hidakat, nem gond ledobunk ide egyet


plebbiten komoly viták mennek róla valódi-e...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Megmondom őszintén megnyugtató látni, főleg itt a fronttopikban, hogy a katonák mennyivel higgadtabban és megfontoltabban látják a háborút, mint a szurkolók. Még akkor is ha a szurkolók többsége hazai pártpolitikai alapon lehet közelebb áll hozzám, mint pár katona.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A kezdetekor lényegében minden mérvadó nyugati katonai szakértő azt várta, hogy a medve 1 hét alatt ráseggel Ukrajnára, összetörve azt. Ebből az következik hogy nem is ezt akarta..

A kiűzés és a kivonulás közt jelentős a különbség..

"Közben bedarálták az orosz szárazföldi erők felét, az orosz kénytelen tartalékosokkal pótolni veszteségeit, és így sem jutott sehova.

Szerinted Ukrajnában harcol a teljes orosz szárazföldi erő?

"Hovatovább a gáz és olaj árral már nem zsarolhat Putyin, a háború előtti gáz és olajár jött vissza Európába. Ezzel párhuzamosan bevételei felére, harmadára estek. Az oroszok békésen szegényedve éldegélnek tovább."

Nézzük csak a békeidős gázárakat amikor még Putyn zsarolt bennünket:

2020 04-05 hó, 5 Euró (látszik benne Putyin keze, zsarolása)

Azután történik valami érdekes az energiapiacon, még a békeidőben "valami külsö" beavatkozás miatt felmegy az ár (mesterséges piacmanipulálás több 10 milliárd dollárral) , az összes energetikai szakértő nem érti mert olcsó források továbbra is változatlanok:

2021 október 4én 150 Euró fölött, 1 pisztolylövés nélkül

2022 március 4-e, 350 Euró,
(totál orosz nyitott csapok mellett)

2022 augusztus 22, ismét 350 Euró (részbeni orosz szállítás mellett)

2023 március 3, 45 Euróra esik vissza, egy tél után, és régóta nem szállít az orosz.




Azért fizetsz, mert most nem 5 euró a gázár mint békeidőben , hanem 45.


Megjegyzem szeretném ha Putyin ismét bezsarolna a gázzal és a piaci ára így visszamenne 5 Euróra.

Elég gyenge magyarázat a kudarcra, az, hogy akkor nem is így akarták. :)

A kiűzés/elmenekulés/kivonulás csak nézőpont kérdése. A lényeg, hogy elvesztették a megszállt területek 40 %-át. Amúgy a gyors kivonás oka az orosz haderő gyenge morálja: azért kellett kivonni őket, mert nem akartak harcolni, tömegesen adták volna meg magukat. Az ukránok tudták, hol kell támadni, hol vannak ezek a gyenge erők.

Az orosz szárazföldi erők hivatalos létszáma kb. 360 000 fő volt a háború előtt. A támadásnál kb. 190-210 000 főről beszéltek.
Viszont azok a manőver erők (harcoló ZHCS -k), harctámogató erők, kevés saját logisztikával. A szárazföldi erők egyéb harci kiszolgáló erői (logisztika nagy része, kiképző szervezetek, stb.) nem mentek Ukrajnába, de ők is beletartoznak a 360 ezer főbe. A vezetési elemek és kiszolgálásukhoz szükséges erők szintén nem szerepelnek a támadó létszámban. Az is igaz, hogy a VDV és a tengerészgyalogos csapatok viszont nem szárazföldi erők. Ettől függetlenül a 300 ezer mozgósított sem segített a támadók helyzetén. Ennek oka a hatalmas veszteség: NATO pletykák szerint eléri a 200 000 főt az orosz veszteség...

A gázfegyver használata már 2021 augusztustától elkezdődött: Putyin a háború előkészítéseként akadályozta a gáztárolók feltöltését és szűkítette az EU gázellátását, ezzel emelve meg a tőzsdei árakat. A célja az volt, hogy 2022 tavaszán üres tárolókkal, a csapok elzárásával fenyegetve zsarolhassa az EU politikusait. De ezzel is elszámolta magát, a világ összefogott és megoldotta a problémát.


De a lényeg, hogy lásd az igazságot putyin gázfegyverének kudarcáról:



A lényeg, hogy Oroszország nem tudja sakkban tartani tartani a világot, mert ahhoz túlságosan kis szereplő a világgazdaságban. Az energia árakra sokkal nagyobb hatással van/lesz a kínai, nyugati gazdaság ciklikussága, COVID, egyéb hatások, mint az kis agresszív Putyin csaptekergetése. o_O
Mint, ahogy azt a mellékelt háború elvesztése mutatja.
Putyin vesztésre áll minden fronton:
  • A gazdasági fegyvere hatástalanítva lett, ráadásul a saját gazdasági összeomlását kockáztatja, ha tartósan elszigeteli magát a nyugati piacoktól.
  • A stratégiai szintű katonai kudarca csak részben alapul a szánalmas harcászati, hadműveleti eredményein. Eleve alkalmatlan az orosz haderő egy ekkora és ennyire elhúzódó háborúra. Az orosz társadalom tűrőképessége miatt ezt még nem érzékeli, de nincs tartalék, ahova nyúlhatna.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 426
12 087
113
A T-90M-re már a frissen mobilizáltakat ültetik rá.:)))))))))))))))))))

Látod, oroszországban van esély, hogy egy fiatal kezdő is modern fegyvereket kapjon.
Természetesen ehhez kellő számú modern fegyver kell, hogy legyen és kellően nagy gyártási kapacitás.

Az ukrán oviscsoport meg várja a fél évszázados nyugati fegyvereket. Mint hívők a megváltót...


Bahmutba vezető út:



Remélem élesben is lesz róla videó:

 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
A T-90M-re már a frissen mobilizáltakat ültetik rá.:)))))))))))))))))))
Robur, Robur! Ha már okoskodsz, nem árt ha utána nézel a teljes sztorinak (mert folyamatosan csak beégeted magad): Majdnem fél éve szerelt fel. Kiképzés után szerződést írt alá. Először T-72 parancsnok volt.
Ha ez nálad a frissen mobilizált, akkor mesélj légyszíves arról, hogy az ukrán oldalon ez hogyan működik.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 856
113
A Bahmutból való kiszorítás és nem körbezárás margójára....

Véleményem szerint teljesen logikus dolog, hogy ezt az opciót választották, mert valószínűleg az összes megmaradt haditechnikát próbálják majd kimenteni, amit csak lehet (hiába a sok nyugati segítség, olyan jól nem állnak azért), és amit írtak, hogy adott a két előre nyomuló csoport közötti kb 5km-es folyosó vagy lyuk, az pont ideálisnak tűnő távolság a "kacsavadászathoz", igazából megoldható lenne Bahmut teljes lebombázása is, mivel azt a várost mindenképpen újra kell majd építeni, de ez a szándékos egérút biztosítása, mégis olcsóbb és hatékonyabb opciónak tűnik, de az biztos, hogy egyszerűbb, mint a "beásott", bujkáló ellenséget kitakarítani egy romvárosból.


stratégiai szempontból ha igazán nehezíteni akarnák az oroszok dolgát (bármennyire is szarul és értelmetlenül is hangzik) senkit és semmit nem kellene kivonni, hanem az utolsó emberig ott maradni, így a lehető legjobban lekötni és gyengíteni az oroszokat, amíg felállna és koncentrálódna az erő a második védelmi vonalon

persze ezt itthonról könnyű előadni ... kint meg a túlélés lenne a fontos nem a "stratégiai szempont"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Ki ne találjuk már, hogy az oroszok azért nem foglalták el Ukrajnát pár het alatt, mert nem is akarták. Értem én az elvakultságot, szimpátiát, oldalrahúzást stbt... De a hülyeségnek is van határa. Teljesen nyilvanvaló, hogy nem elhúzódó háborúra készültek. Annyira nem, hogy még Putyinnak is hazudtát, hogy nincsenek sorkatonák az inváziós erőkben...
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
358
2 375
93
Ki ne találjuk már, hogy az oroszok azért nem foglalták el Ukrajnát pár het alatt, mert nem is akarták. Értem én az elvakultságot, szimpátiát, oldalrahúzást stbt... De a hülyeségnek is van határa. Teljesen nyilvanvaló, hogy nem elhúzódó háborúra készültek. Annyira nem, hogy még Putyinnak is hazudtát, hogy nincsenek sorkatonák az inváziós erőkben...
Dudi, könyörgöm, szállj már le erről az oroszok annyira gyengék témáról.

Értjük, hogy ez a véleményed, tiszteljük, hogy ez a véleményed, de kezdesz egy elvakult egyetlen dolgot szajkózó emberré válni a szememben.

A múltkori posztod a védvonalakról sokkal értékesebb volt, és adott gondolkozni valót.

Ez a fenti meg….

Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy azok a konkrét, számokat tartalmazó kérdéseket, amelyeket felteszek, valamiért soha, egyetlen szakértő sem igyekszik megválaszolni...
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 548
113
Ki ne találjuk már, hogy az oroszok azért nem foglalták el Ukrajnát pár het alatt, mert nem is akarták. Értem én az elvakultságot, szimpátiát, oldalrahúzást stbt... De a hülyeségnek is van határa. Teljesen nyilvanvaló, hogy nem elhúzódó háborúra készültek. Annyira nem, hogy még Putyinnak is hazudtát, hogy nincsenek sorkatonák az inváziós erőkben...
Nem lehet, hogy csak tégeddet ugratnak?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 901
113
Ukrajna fegyveres erői Bahmut környékét mától a jelentések szerint a földrajzi elhelyezkedés alapján úgy tűnik, hogy elhagyják, és "Wagner" közel van a bevonuló pozíciókhoz.
A távozást illetően az utak "Wagner" tűzellenőrzése alatt állnak, az AFU egységei kisebb csoportokba oszlanak szét, hogy növeljék a túlélési esélyeket, és nem tudnak nagy mennyiségű járműveket használni a kényelmes meneküléshez...
Annyi videó jelenik meg mostanában, kisebb csoportok gyalogosan távoznak, és kis számú jármű ide-oda. szállít.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Dudi, könyörgöm, szállj már le erről az oroszok annyira gyengék témáról.

Értjük, hogy ez a véleményed, tiszteljük, hogy ez a véleményed, de kezdesz egy elvakult egyetlen dolgot szajkózó emberré válni a szememben.

A múltkori posztod a védvonalakról sokkal értékesebb volt, és adott gondolkozni valót.

Ez a fenti meg….

Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy azok a konkrét, számokat tartalmazó kérdéseket, amelyeket felteszek, valamiért soha, egyetlen szakértő sem igyekszik megválaszolni...

Nem azt mondta dudi, hogy annyira gyengék az oroszok, hanem, hogy a háború elején alábecsülték az ukránokat, elnézték az egész helyzetet, ezért nem kellő erővel támadtak, és ezért bukták az elejét.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Imàdom a sajtót! :)
Kronen Zeitung:
”Fleischwolf Bachmut:
Russische Soldaten: Angriffe nur mit Gewehren und Spaten.” (orosz katonàk: Támadások csak puskákkal és ásóval)
Annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb, hogy az oroszoknál tüzérségi lőszerhiány van, az orosz vezetés ANGOL TITKOSSZOLGÁLATI FORRÁSOK SZERINT továbbra is ragaszkodik a támadàsokhoz. Ez oda vezet, hogy az orosz gyalogság egyre többször támad, csak kézi fegyverekkel és àsókkal felszerelve. Az UKRÁN KORMÁNY SZERINT az orosz hadsereg a húsdaráló taktika miatt óriàsi veszteségeket szenved el. Az angol védelmi minisztérium szerint egyre növekszik a szinte tüzérségi támogatàsok nlküli orosz támadások száma. Február végén orosz behívott katonák számoltak be arról, hogy parancsot kaptak egy betonnal erősített ukrán támaszpont támadàsára csak kézi fegyverekkel és ásókkal felszerelbe.
Az àsót 1869-i bevezetése óta alig változtatták, halàlosságát mint fegyver az oroszok kûlönösen hangsúlyozzák.
Használata alàhúzza a hàború naGyőr részében annak brutális és alig technológiàval támogatott jellegét, állítja a brit védelmi minisztérium. Továbbá beszàmolnak egy videóról, ahol egy orosz egysèg Putyint kéri, ne parancsol jön nekik értelmetlen rohamokat. Egyik, tüzérségi támogatás nélküli roham után több sebesült 6 órát ellátàs nélkûl feküdtek a harctèren, amig ukrán fogsàgba estek.

Az ukrànok szerint Bachmutnál naponta 500 orosz esik el, sebesült meg, mondta az ukrán védelmi miniszter a Bild am Sonntag-nak. Szerinte Bachmut sz oroszoknak egy jelkép, pedig a város valójában jelentéktelen a donbassi harcok tovàbbi fejlődésének szempontjából. Azonban az utolsó időben Kiev nagy szimbolikus jelentőséget tulajdonitott a városnak. A város eleste közben lehetsèges. De Ukrajna minél tovább tartani akarja állåsait ott, M3 Rt sz oroszok a támadàs folyamán sok időt és erőt vesztenek.

Angol tudósok…. :)