[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 890
82 467
113
Nos, akkor tényleg igaz a hír. Zselé elmenekült Kijevből, Viconak is csak Lembergbe kell majd mennie, ami ismerve hogy a város a legnácibb banderista város, sok jót nem jelent ...:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 382
46 181
113
Ukrajna a két nagyhatalom ütköző zónája. Mindkettő sok pénzt és erőforrást áldoz és áldozott fel, háború lett belőle. Az biztos, hogy Putyin is minden gazságot elkövetett eddig is.
E felöl nincs semmi kétség.
Mi több, meggyőződésem, hogy a migráncshullámokat is (többek között) neki köszönhetjük.
Semmivel sem különb amerikai kollegáinál.
Dehogynem. Pont ezért írtam az összes eddigi hozzászólásomat.
Nem kell neki feltétlen tapsikolni, de azt el kell ismerni hogy minden lépése úgy volt megtervezve, hogy mögé lehessen tenni egy korábbi nemzetközi precedenst.
Ha egy képpel kellene jellemeznem, akkor az olasz maffia jutna róla az eszembe. Végtelenül kegyetlen, és bosszúszomjas, de a sajátjaira odafigyel. Ha meg üzenni akar (mert üzennie kell), akkor azt kívánod, hogy sose kerültél volna vele kapcsolatba.
Ha te tisztelettel bánsz vele, akkor a minimális tiszteletet vissza fogod kapni.
Ez utóbbi nagyon nem igaz az amerikai félre.
A mérgezés kedvelt módszere Putyinnak.
Jah. A CIA jobban szereti a váratlan szívinkfartust. Az egy picit elegánsabb, mert kevesebb nyoma marad. Ugyanakkor ha üzenni is akarsz, akkor a méreg jobb... :oops:
Nem a Szabad Európa a bíró ebben sem.
Ó nem, de azt ugye tudod, hogy ők aztán minden tét nélkül vádaskodhatnának, hiszen mögöttük áll a teljes amerikai kormányzat, no meg a CIA?
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Egy éve egy ukrán Tu-141 három NATO ország légterét megsértve becsapódott Zágráb belvárosában.
A “szövetségeseink” még csak egy rövid elítélő nyilatkozatot sem tettek.

Kárpátalja megint kimaradt…

Egyesek szerint a mostani csapások az energetikai infrastruktúra mellett logisztikai központokat és AD rendszerelemeket is céloztak.
Szerintem az egy próbaindítás volt, ellenörzött légtérben mik a megfelelő paraméterek a repüléshez. Szerintem
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
Ismered az orosz hibridháború elméletét?Hallottál már Lenin azon mondásárol,hogy kellenek a hasznos hülyék?
No,ti vagytok a muszka hibrid háború hasznos hülyéi.
Igen,voltak csúnya dolgok,az Azov egy náci milica volt (14ben a hivatalos Ukrán fegyveres erők többször is összecsaptak a Jobb szektor náci miliciáival).De voltak ilyenek forditva is.Szaki területen az oroszok gyújtottak rá ukránokra házakat,és magukat megadó,nem harcoló ukrán sorkatona kölyköket keresztre feszitettek.Mert az éremnek két oldala van.Egyik se volt jobb a Deákné vásznánál.
Nézd, én jártam 2014 előtt az oroszoknál és az ukránoknál is párszor, jó emlékekkel jöttem haza. Ezért amikor kitört a majdani, majd a donbasszi balhé, én elég időt töltöttem azzal hogy kiderítsem hogy mi történt. Tettem ezt hobbiból, de ami fontos, elkötelezettség nélkül. Jutottam amire jutottam - akkor még nem volt ilyen médiahenger, a Nyugati média nem számolt be semmiről a Kijevben történtek egy részén kívül ( miért is?), de még a neten sem futott fel a cenzúra, csak bele kellett mélyebben bújni hogy az embernek leessen az álla.
Hasznos hülyézhetsz, de tény, hogy a mostani ukránmosdatók csak a mainstreamben megjelenő hírekből próbálnak erős attitüddel kreálni egy alternatív történelmet, ami logikailag nem áll össze sok infóval. Ezek az infók mennek be az "Orosz propi" fiókba, mert nem tudtok vele mit kezdeni - cáfolni főleg nem. Ennek az ékköve pl. az NS1-2. Aztán csűritek-csavarjátok, mert előre elhatároztátok ki a jó és ki a nem. Az időrendűség, hogy mi mit követett, ennek a konfliktus megértésének az alapja! Nem véletlen hogy odáig jut az érvelésetek, hogy "az orosz kezdte", majd jön a személyeskedés. De ez már csak dogma, nem tény.
Aki ezeket a dogmákat nem fogadja el és keresi az összefüggéseket az szerinted hasznos hülye. Bezzeg aki rendíthetetlenül védi a nyugati narratívát az igazi bölcs. Ja meg demokrata. Meg filantróp.

Apropó, filantróp. A korábbi hozzászólásodban épp megvédted az USA beavatkozását egy független, akkor még valóban demokratikus állam belpolitikájába, ami közvetlen oka lett egy polgárháborúnak, majd ennek a háborúnak. Ehhez nem is kell kommentár.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Éjszaka az RF fegyveres erői hatalmas csapást mértek Ukrajna területén lévő infrastruktúrára és katonai létesítményekre. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnij szerint 81 rakétát lőttek ki Ukrajnában. Íme egy lista arról, hogy az ukrán hadsereg szerint mivel támadtak:

▫28 H-101/H-555
▫20 Kalibr-NK/PL
▫6 H-22
▫6 H-47 "Kinzsal
▫8 irányított H-31P és 6 H-59;
▫13 Sz-300

"A szervezett ellenintézkedések eredményeként 8 H-31P és H-59 irányított légi rakéta nem érte el célját" - mondta Zaluzsnij.

Ezen adatok alapján legalább 39 orosz rakéta találta célpontját, és négy dróncsapás is történt. Tekintettel arra, hogy az ukrán légvédelem nem képes a "Tőrök" elfogására, valószínűleg mind a 6 legfontosabb célpontot eltalálták.

Az Ukrán média jelentése szerint számos régióban problémák vannak a kommunikációval, valamint az energia- és vízellátással, a vonatközlekedés csaknem egy órát késik. Ukrajnában legalább három hőerőmű (TPP) súlyosan megsérült, az egyik a kijevi CHPP-5. Harkov teljesen áramtalanított, és az ideiglenesen megszállt Lemberg régióban a helyi PPO kiváló munkát végzett, és több bódét is felcsavart. Vannak áldozatok.
6m1EPS9xOIU.jpg


Edigg az ukránok ezeket mutatták be -amit lelőttek: :)
2EQIKuTQH9w.jpg

AsLY9shSK6w.jpg
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
"Az amerikai katonai vezetők azonban vonakodnak kiadni az anyagot, mert tartanak attól, hogy az orosz háborús bűnösök ellen indított eljárások precedenst teremthetnek, és fényt deríthetnek arra: amerikai katonák is követtek el hasonló atrocitásokat."

"A Kindzsalokat, más hiperszonikus rakétákhoz hasonlóan, korlátozottan használja az orosz haderő, mivel készletük is igencsak korlátozott és a rakéták előállítása a szankciók miatt körülményessé vált. Az, hogy egyszerre hat ilyen rakétát lőnek ki Ukrajnára, példátlan esemény." :) :)
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 313
8 011
113
"A Kindzsalokat, más hiperszonikus rakétákhoz hasonlóan, korlátozottan használja az orosz haderő, mivel készletük is igencsak korlátozott és a rakéták előállítása a szankciók miatt körülményessé vált. Az, hogy egyszerre hat ilyen rakétát lőnek ki Ukrajnára, példátlan esemény." :) :)
Ebben a hatban is, már mosógép motor meg csipsz volt, sőt mintha egy dobot is beépítettek! :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 783
65 156
113
Tudnak magyarul. A képen a bal oldali úriember még a Magyar Tudományos Akadémia valamilyen matematikai díját is megkapta 1 évvel ezelőtt, akkor is a frontról jelentkezett be, nagyon jól beszél magyarul, a másik katona szintén nyilatkozott már magyarul többször is.
Sokan tudnak magyarul...
Fegyir (egykor talan Fegyor lehetett) ukran érzelmű a mindennapokban is, meg a háború elott is az volt. Nem magyarkent elte a hetkoznapjait. A csaladja elukranosodott, ahogy sok magyar elszlovakosodott, elnemetesedett, elromanosodott.
Nem az ujjambol szoptam, ismerosuk irta. Az MTA-t hagyjuk, eleg sokmindent hallunk rola. Fegyir es baratja celebek lettek, van aki tolja oket itthonrol, mindenfele ballib becsatornazott szervezetek, szemelyek Momentumtol a Kovari csoportig, termeszetesen mediahosoket csinaltak beloluk, Svabi se hagyhatta ki.

Kerdezem mi a szitu a tobbi par ezerrel? Roluk a szurke senkikrol mit hallani?
Par tucat nevet, sztorit esetleg?


A belorusz merenyletre valaszul megcsapkodtak megint az ukranokat, csak hogy el ne felejtsek milyen erzes.
Tömeges rakétacsapást mértek az orosz fegyveres erők az ukrajnai infrastruktúrára március 9-én - mit lehet tudni 14.00-ig

Az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán hatalmas rakétacsapást mértek kritikus infrastruktúrára Ukrajnában.

A támadásban használt eszközök listája jelentősen kibővült: az Orosz Fegyveres Erők kamikaze drónokat, cirkálórakétákat, sőt a Kinnzhal hiperszonikus rendszert is bevetették.

Mit lehet tudni ilyenkor?

▪️ Kijev: A fővárosban található CHPP-5, egy jelentős áramfejlesztő erőmű gépházát és kazánházát érte találat. Más találatokkal együtt a városban jelentős áramellátási és kommunikációs problémák léptek fel.

A létesítményt korábban már többször is célba vették az orosz erők, de az erőmű továbbra is működik. Ugyanakkor, ha az orosz fegyveres erőknek sikerül legalább néhány turbinát és kazánt kiiktatniuk, az energiatermelés jelentősen csökken.

▪️ Harkiv: legalább tizenöt robbanást hallottak a városban. Egyes jelentések szerint a CHPP-3 és a CHPP-5 működését leállították. A helyi lakosok áram- és vízellátási zavarokról, kommunikációs és fűtési problémákról számoltak be.

▪️ Dnyipropetrovszki terület: Pavlograd, Krivoj Rog és Dnyipropetrovszk körzetében több robbanás is hallatszott. Az előzetes jelentések szerint a Kryvorizhzhya TPP és a Yuzhnaya 330 alállomás lehetett a támadások célpontja a Kryvorizhzhya körzetben.

▪️ Zhytomyr régió: állítólag a Zhytomyr 330 alállomást érte támadás: a régióközpont részben áram nélkül maradt, mintegy 150 000 előfizető maradt áram nélkül.

▪️ Voliny régió: A polgárok erős robbanásokat hallottak Lutszkban és Kivercsen. A becsapódás olyan erős volt, hogy egyes kivertsi lakosok arról számoltak be, hogy megremegett a házuk.

Lutszk környékén egy olajraktár, egy repülőtér és a Lutszk-North 330 alállomás, valamint katonai létesítmények találhatók.

▪️ Vinnitsa régió: a térségben erős robbanások hallatszottak. A Ladyzhyn TPP létesítményeit ismét találat érhette.

▪️ Kirovográdi terület: a helyi lakosok robbanások hangjairól számoltak be a Kropivnickij körzetben, és vészhelyzeti áramkimaradásokról. A térségben a támadás célpontja az Ukrainka 330 alállomás lehetett.

▪️ Odesai régió: A helyi hatóságok szerint a régióban egy erőművet ért találat. A csapások lehetséges célpontjai között szerepel az Adzsalyk 330-as alállomás, a Novoodesszkaja 330-as alállomás, az Usatovo 330-as alállomás és a Csentrolit 220-as alállomás.

▪️ Sumy régió: Valószínűleg a Sosztkai Vegyipari Termékek Kutatóintézet egyik épületét érte találat.

▪️ Zaporizzsjai terület: a helyi hatóságok állítása szerint egy infrastrukturális létesítményt ért találat, de erről nincs pontos információ.

▪️ Ivano-Frankivszki terület: egy ismeretlen energetikai infrastrukturális létesítményt ért találat.

▪️ A helyi lakosok robbanások hangjairól számoltak be Lviv, Herszon, Hmelnyickij, Mikolajiv, Ternopil, Rivne és Csernyihiv régiókban is.

▪️ A sztrájkok után az Ukrán Vasutak az áramellátási problémák miatt akár egyórás késésekről is beszámolt. Több vonat csaknem négy órát késik.

A mai sztrájkhullám volt az idei év legsúlyosabbja. Az ismert célpontok között vannak az erőművek működése szempontjából kritikus géptermek.

A pontos találatok az ország több régiójában jelentős áramellátási problémákat okoztak, amelyek azonban órákon belül helyreálltak.

A legnagyobb áramellátási zavar a felsővezetéki hálózatban Közép-Ukrajnában volt. Podilszk (Odesszai terület) és Odessza közelében, valamint Lviv közelében és a Kárpátok hágóinál kisebb kieséseket regisztráltak.

Ráadásul a helyi hatóságok ismét megelőző jelleggel kikapcsolták az áramellátást a razzia előtt , de ez is jelentős károkat okoz az energiarendszerben, aláásva annak stabilitását.


Az azonnali eredmények hiánya ellenére az ilyen támadások egyre inkább destabilizálják Ukrajna energetikai infrastruktúráját, és reményt adnak annak szétesésére, valamint a vasút és az ipar megzavarására.


Orban Viktor erdekes elorejelzese egy lengyel-ukran osszeragadasrol.
Mar csak ez hianyozna nekunk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 885
113
"Az amerikai katonai vezetők azonban vonakodnak kiadni az anyagot, mert tartanak attól, hogy az orosz háborús bűnösök ellen indított eljárások precedenst teremthetnek, és fényt deríthetnek arra: amerikai katonák is követtek el hasonló atrocitásokat."

"A Kindzsalokat, más hiperszonikus rakétákhoz hasonlóan, korlátozottan használja az orosz haderő, mivel készletük is igencsak korlátozott és a rakéták előállítása a szankciók miatt körülményessé vált. Az, hogy egyszerre hat ilyen rakétát lőnek ki Ukrajnára, példátlan esemény." :) :)
Valóban az, mert eddig összesen lőttek ki kb 6-ot vagy még annyit sem.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113


Kinzsalok is mentek, nagyon sajnálnám,ha ijedtükben az Oroszok meg kinzsaloztak volna pár, már ott lévő nato tankot,kiképző bßlázisokat,egyéb felszereléseket....
Biztos kevés van nakik,mármint Kinzsal az Oroszoknak, azért lőnek csak hatot 5 forintos szarokra.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 079
113
Éjszaka az RF fegyveres erői hatalmas csapást mértek Ukrajna területén lévő infrastruktúrára és katonai létesítményekre. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnij szerint 81 rakétát lőttek ki Ukrajnában. Íme egy lista arról, hogy az ukrán hadsereg szerint mivel támadtak:

▫28 H-101/H-555
▫20 Kalibr-NK/PL
▫6 H-22
▫6 H-47 "Kinzsal
▫8 irányított H-31P és 6 H-59;
▫13 Sz-300

"A szervezett ellenintézkedések eredményeként 8 H-31P és H-59 irányított légi rakéta nem érte el célját" - mondta Zaluzsnij.

Ezen adatok alapján legalább 39 orosz rakéta találta célpontját, és négy dróncsapás is történt. Tekintettel arra, hogy az ukrán légvédelem nem képes a "Tőrök" elfogására, valószínűleg mind a 6 legfontosabb célpontot eltalálták.

Az Ukrán média jelentése szerint számos régióban problémák vannak a kommunikációval, valamint az energia- és vízellátással, a vonatközlekedés csaknem egy órát késik. Ukrajnában legalább három hőerőmű (TPP) súlyosan megsérült, az egyik a kijevi CHPP-5. Harkov teljesen áramtalanított, és az ideiglenesen megszállt Lemberg régióban a helyi PPO kiváló munkát végzett, és több bódét is felcsavart. Vannak áldozatok.
6m1EPS9xOIU.jpg


Edigg az ukránok ezeket mutatták be -amit lelőttek: :)
2EQIKuTQH9w.jpg

AsLY9shSK6w.jpg
Így egy nappal a csôd elôtt, úgy hogy a rakétàkból is rég kifogytak, alapos teljesítmény. :rolleyes:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 735
30 271
113
Értem én hogy lelkes önkéntesek, de szerintem a hivatalos MH pajzs az nem kéne o_O

Szegyen ez a ket nyomorult! A nyelvuket vagnam ki es a masikuk valagaba dugnam… Egyebkent meg pont akkora vicc, ez a ket haknizo majom, mint anno a kozel 1 millios Waffen SS-be a ket tucat brit, akik kitalaltak, hogy ok aztan kikurt nagy British Free Corps…
Nekem gyanúsnak azok a felvarrók, persze lehet, hogy tévedek, de az ukrán zászló, az új, is feltűnően "jó színben van" meg a magyar pajzs is. Nekem odamontírozottnak tűnik. De tévedhetek is.