[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 545
113
Akikre büszkék lehetünk: két magyar származású prof. az ungvári egyetemről, önkéntesként harcol a fronton és védi szülőföldjét már egy éve.
Gyönyörűek, ket kopedelem, hogy sorvadna le a kezuk amelyiken a felvarro van.
Ezek ketten annyira se magyarok valojaban mint a Fekete Pako, alkalmi magyarok, hakniznak a kapott tamogatasert a tamogatok politikai okaibol kifolyolag.
A Fegyir meg a tanartunteteseken is szerepelt online.
Mindkettorol volt mar többször korabban szó. Mar csak a Magyar Robert hianyzik kozuluk, aki valojaban a szinukran Robert Brovdi.
Vajon mitol jobbak ezek a diszmadarak hogy ennyire futtatjak oket, mint a tobb szaz nevtelen magyar nemzetisegu szurke senki akiket bezsuppoltak?

Azert a jenkiknel se mindenki hülye.

Pár napja olyat is olvastam, hogy a Rheinmetall megvizsgálva a lehetőségeit, a Leopard gyártósorok részleges USA-ba telepítésén is elgondolkozik, mivel csak így tudnák növelni a gyártást.


ukrajna nemzetközi rohambrigádokat szervez (kettőt lehet találni ki állja a csekket), jelentkezni online lehet, most megmutathatja az összes gyilkoláson örvendező mennyit ér.


Orosz olajexport, #aszankciókmüködnek
iLZe2qH.jpg



Pedig 3 napja a grúz légió azzal menőzött, hogy megölték...
Volt ott egy Mig-17 emlékmű is valahol, de az ukránok lenyúlták a gépet róla (gondolom oryx-on fent van, mint lelőtt orosz gép).





Szerintem ez továbbra is egy oltári nagy faxság ami max propagandára jó, mit tud egy nato oktató adni az újoncoknak amit egy frontot megjárt ukrán nem?
Piff apukam, hat ki az a hulye manapsag aki meghalna maradek Ukrajnaert?

A cseheknel elloptak Kadirov lovat.

Lavrov mester nem hiaba utazott Indiaba mult heten:
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 837
113

Scott Ritter: az ukrajnai konfliktus a végső szakaszába lépett​


2023.03.08

Az ukrajnai konfliktus a végső szakaszába lépett, amelynek során az orosz hadsereg elkezdi „szétszedni” az ukrán fegyveres erők logisztikai láncát – jelentette ki Scott Ritter, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott hírszerző tisztje a YouTube-on, amelyből a RIA Novosztyi idézett.

„A konfliktus a végső szakaszába lép. Az oroszok egyik stratégiája az ukrán erők felmorzsolása, és ennek a folyamatnak az egyik kulcseleme a logisztika megsemmisítése. Az ukránok kifogyóban vannak lőszerből, tankokból és minden másból, ezért Zelenszkij fegyverekért könyörög, és azt mondja: „Ha nem adjátok nekem mindezt, amivel harcolhatok, akkor nektek – Amerika fiainak és lányainak – kell majd megtenni” – mondta a szakértő.

Februárban Ritter azt jósolta, hogy az ukránok idén októberre megadják magukat. A volt hírszerző szerint Ukrajna a nyár közepére már nem kap nyugati felszerelést, Kijev pedig őszre vereséget szenved.

Douglas McGregor volt Pentagon-tanácsadó ezredes szerint Joe Biden amerikai elnöknek be kell ismernie az Ukrajnában elkövetett hibát, és békemegállapodást kell kötnie Moszkvával, különben az orosz hadsereg át fogja lépni a Dnyepert és elfoglalja Kijevet.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
No, akkor nézzünk egy kicsit jobban a dolgok mélyére. Oroszország esetében a gazdaság, hadi ipar, nyersanyagok egy kézben vannak. Az ország kormánya irányítja a folyamatokat és a hadsereget.
A nato, ezzel szemben áll ugyebár az usaból+ Kanada és európai szövetségeseiből. Olyan 30 ország körül.
Az oroszok egy kormányhatározattal felpörgethetik a termelést, megvan hozzá mindenük.
A nato viszont, egy nagyon egyensúlytalan szövetség. Európa gazdaságilag erős, (már ha van elég energia és nyersanyag) de katonailag, gazdasági erejéhez és ambícióihoz képest gyenge. A helyzetet nem javítja, hogy lakossága és feltehetően néhány országvezető is pontosan látja, ennek a háborúnak a kétarcúságát. Kétarcú, mert Európának csak a beleforgatott kiadások, drága és nehezebben beszerezhető energia, alapanyok, egyre elégedetlenebb lakosság és növekvő infláció jut.
Látja ugyanakkor, hogy az usa parádés üzleteket köt a háború farvizén, fegyvergyártás kilőtt, energiaszállítás aranyáron Európába, jól láthatóan, a már csaknem az adósságba fulladt usa most a vén kontinens hátán mászik kifelé a szarból.
Tehát az állítás, hogy a nato képes lenne felpörgetni a gyártást, így nem igaz. Az usa képes lenne rá és nyilván teszi is, de ezeket a fegyvereket az európai szövetségeseknek masszívan jó pénzért szeretné eladni, mint ahogy az Ukrajnának küldött fegyverek is ki lesznek fizetve így vagy úgy. Európai szemmel nézve viszont, ha én beöntöm Ukrajnába fegyverzetem "nélkülözhető" részét vagy egy kicsit többet a semmiért, drágán kapom az energiahordozókat a haver usatól aki félig meddig belekényszerített ebbe a hátam közepére sem kívánt, konfliktusban való részvételre, akkor nagyon nem lesz őszinte a mosolyom, mikor méregdrága amerikai új fegyverek vásárlásáról tárgyalok.
Kicsit egyértelműbben fogalmazva, úgy vélem az Eu. országok vezetői, lakossága nem hülyék. Nyilván sokan látják, hogy az usa, az erős gyerek a saját érdekeinek megfelelően, a többieket leszarva keveri a dolgokat ott is, ahol semmi keresnivalója nincs. Általában jellemző, hogy egy jól sikerült üzlet az usanak, egy jókora bukás a többieknek. Hogy miért tart ki Európa a nato mellett? Idealizmus vagy gazdasági előnyök? Úgy gondolom, egyrészt infantilis politikusok, megvett és pozíciókba helyezett emberek, másrészt pedig a félelem az usa gátlástalanságától.
De ennek a történetnek egyszer válással kell végződnie.
Véleményem szerint most "fizeti"meg Europa hogy nem költött haderőrőre pontosabban a Nato de legfőképpen az Usa haderejére "bízva" a védelmét ami "kiszolgáltatottá tette".Azért ha jobban költöttek volna erre ezen a téren nagyobb lenne az "érdek"érvényesítő,elrettentő ereje az Európai országoknak.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
"Usa nagyrészt pénzénél van"
Attól függ ki, a gyártók igen , a költségvetés nem, ne azt nézzétek hogy miben kereskedik az usa mert az ismét a szállítokhoz megy. Mivel nincs fizető igy a költségvetés fizet!!!!!! Az növeli a költségvetés hiányát ami rohadt magas. elképesztően. Lehet hogy nincs is annyi pénz a világon.
Másik az ukrán katona.
Ajánlom Nemeskürti könyveit a donkanyarban harcoló honvédeink történeteteiről. Na most a katona élete a fronton a túlélésről szól és a szerencséről, keveredve a virtustól függő tevékenységgel, A sorozott katona nem rambo, próbál a lehetőségekhez képest helytálni. És egyálltalán nem náci, mint itt többen gondolják.
A logisztika.
Az usa logisztikája hihetelen szervezett, de a szállítok pénzemberek nem állami cég mint az orosznál, de lehet hogy ott sem már azok. Csak akkor feccelnek bele pénzt ha biztos megtérül. Az EU-ban szintén, ebből következik a német cég tudna több tankot gyártani, ha tudná hogy az hehhez szükséges beruházás rendtábilis lesz, hiszen a profitből élnek, Ez itt a dilemma. A hiány pedig magasabb árat jelent.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 315
113
A svájci szövetségi elnök, Alain Berset, New Yorkban a harckocsikkal és lőszerrel kapcsolatban azt mondta, hogy a svájci törvények nem teszik jelenleg lehetővé, hogy fegyvereket szàllitsanak, ha azok vègcimzettje háborút visel.
Folyik ugyan vita otthon ezzel kapcsolatban, de gyors változtatàsa ennek a szabálynak nem várható. Irja Die Welt.
Azt is írják, az US hirszerzèsre hivatkozva, hogy Oo nyilvánvalóan az időt húzza, mert Putyin felismerte, hogy az céljaikat nem tudják gyorsan elèrni. ( Hogy mik azok a célok, azt nem írják…)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 045
113
Donyeck és Luhanszk erősen nem ért veled egyet ebben vagy nyolc éve, de sebaj.
Ha jól emlékszem most pont ezeken a területeken vívják a legkeményebb harcokat....

Megpuccsolni fizetett férgekkel, tüntetőkre lövetni hamis zászló alatt, saját népüket írtani, felrúgni egy egyezményt, odahívni a Natot a Krímbe, Odeszzában (is) elégetni az embereket? Tulajdonképpen igazad van...egy egyezmény sem tiltja. Erkölcsös, példaértékű, az emberek javát szolgáló, humánus jó cselekedet...
Te is szégyellhetnéd magad koma...
Milyen egyezményt? Mert a moralizálás megy, de nem morálról beszélünk... Teljesen el vagy tévedve, ha azt gondolod, hogy a világpolitikában bárkit is érdekel akárcsak egy kicsit is a morál vagy az erkölcs!
Ez azert tobb, mint kreten volt toled…

giphy.gif
Tőled is csak azt tudom kérdezni amit egyel fentebb. Milyene gyezmény tiltja, hogy egy ország megpróbálja egy másik ország politikai vezetését megváltoztatni?
Mii???
Semmi ilyen nincs a cikkben. A szerbeknek nincs tárolási kapacitása. Annyit tárolnak ki, amennyit akarnak a saját mennyiségből. Csak nekik is sikerült drágán betárolniuk. Ennyi.

Hát egy ország belügyeibe való beavatkozás, a törvényes rend fegyveres megdöntésének elősegítése, kimondottan problémás a szuverenitási szempontból.
Igen, valóban probléma a szuverenitá szempontjából, de ezt mindenki mindenhol csinálja.


Ezen kívül azt se felejtsük el, hogy a különböző egyezmények megsértését nem legalizálja az, hogy te is megsérted őket.
No, akkor nézzünk egy kicsit jobban a dolgok mélyére. Oroszország esetében a gazdaság, hadi ipar, nyersanyagok egy kézben vannak. Az ország kormánya irányítja a folyamatokat és a hadsereget.
A nato, ezzel szemben áll ugyebár az usaból+ Kanada és európai szövetségeseiből. Olyan 30 ország körül.
Az oroszok egy kormányhatározattal felpörgethetik a termelést, megvan hozzá mindenük.
A nato viszont, egy nagyon egyensúlytalan szövetség. Európa gazdaságilag erős, (már ha van elég energia és nyersanyag) de katonailag, gazdasági erejéhez és ambícióihoz képest gyenge. A helyzetet nem javítja, hogy lakossága és feltehetően néhány országvezető is pontosan látja, ennek a háborúnak a kétarcúságát. Kétarcú, mert Európának csak a beleforgatott kiadások, drága és nehezebben beszerezhető energia, alapanyok, egyre elégedetlenebb lakosság és növekvő infláció jut.
Látja ugyanakkor, hogy az usa parádés üzleteket köt a háború farvizén, fegyvergyártás kilőtt, energiaszállítás aranyáron Európába, jól láthatóan, a már csaknem az adósságba fulladt usa most a vén kontinens hátán mászik kifelé a szarból.
Tehát az állítás, hogy a nato képes lenne felpörgetni a gyártást, így nem igaz. Az usa képes lenne rá és nyilván teszi is, de ezeket a fegyvereket az európai szövetségeseknek masszívan jó pénzért szeretné eladni, mint ahogy az Ukrajnának küldött fegyverek is ki lesznek fizetve így vagy úgy. Európai szemmel nézve viszont, ha én beöntöm Ukrajnába fegyverzetem "nélkülözhető" részét vagy egy kicsit többet a semmiért, drágán kapom az energiahordozókat a haver usatól aki félig meddig belekényszerített ebbe a hátam közepére sem kívánt, konfliktusban való részvételre, akkor nagyon nem lesz őszinte a mosolyom, mikor méregdrága amerikai új fegyverek vásárlásáról tárgyalok.
Kicsit egyértelműbben fogalmazva, úgy vélem az Eu. országok vezetői, lakossága nem hülyék. Nyilván sokan látják, hogy az usa, az erős gyerek a saját érdekeinek megfelelően, a többieket leszarva keveri a dolgokat ott is, ahol semmi keresnivalója nincs. Általában jellemző, hogy egy jól sikerült üzlet az usanak, egy jókora bukás a többieknek. Hogy miért tart ki Európa a nato mellett? Idealizmus vagy gazdasági előnyök? Úgy gondolom, egyrészt infantilis politikusok, megvett és pozíciókba helyezett emberek, másrészt pedig a félelem az usa gátlástalanságától.
De ennek a történetnek egyszer válással kell végződnie.
Azt elfelejted, hogy ha átállna bármelyik NATO tag hadigazdaságra, mert erre van szükség, akkor onnantól kezdve ugyanúgy ahogy az oroszoknál az állam határozná meg a hadiipari szereplők számára a mindent. Onnantól eltűnnének a piaci érdekek amik most békében dominálnak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 401
113
Ezen kívül azt se felejtsük el, hogy a különböző egyezmények megsértését nem legalizálja az, hogy te is megsérted őket.
Ezt rosszul tudod. Egy nemzetközi szerződés simán megszűnhet annak megszegésével.
Márpedig a Belorusszia elleni 2013-as amerikai embargó a Budapesti memorandum gazdasági megszegését jelenti.
Ezen kívül még ott a Majdan.
Tehát a feleknek onnantól nem kell magukat ahhoz tartani.
Jelenleg ez nem fontos, mert jelenleg erőszakos véleménycsere folyik. Akkor lesz ez fontos, amikor majd végre elkezdődik a valódi béke folyamat.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
"Usa nagyrészt pénzénél van"
Attól függ ki, a gyártók igen , a költségvetés nem, ne azt nézzétek hogy miben kereskedik az usa mert az ismét a szállítokhoz megy. Mivel nincs fizető igy a költségvetés fizet!!!!!! Az növeli a költségvetés hiányát ami rohadt magas. elképesztően. Lehet hogy nincs is annyi pénz a világon.
Másik az ukrán katona.
Ajánlom Nemeskürti könyveit a donkanyarban harcoló honvédeink történeteteiről. Na most a katona élete a fronton a túlélésről szól és a szerencséről, keveredve a virtustól függő tevékenységgel, A sorozott katona nem rambo, próbál a lehetőségekhez képest helytálni. És egyálltalán nem náci, mint itt többen gondolják.
A logisztika.
Az usa logisztikája hihetelen szervezett, de a szállítok pénzemberek nem állami cég mint az orosznál, de lehet hogy ott sem már azok. Csak akkor feccelnek bele pénzt ha biztos megtérül. Az EU-ban szintén, ebből következik a német cég tudna több tankot gyártani, ha tudná hogy az hehhez szükséges beruházás rendtábilis lesz, hiszen a profitből élnek, Ez itt a dilemma. A hiány pedig magasabb árat jelent.
Lng-olaj exportálók,fegyvergyártók "profitjából" részesül ott a költségvetés."Új"korszerű fegyvert nem kapnak nagy mennyiségben az Ukránok.Amit meg ide Európába eladnak fegvert azon meg bőven van "profit" és abból van "haszna" az ottani költségvetésnek is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 681
113
Akikre büszkék lehetünk: két magyar származású prof. az ungvári egyetemről, önkéntesként harcol a fronton és védi szülőföldjét már egy éve.
Ezek így, a magyar haderő engedély nélkül viselt felvarrójával (nemzetközileg elismert jelzés) minek minősülnek? Orosz fogságba esésük esetén -amerikai fogalommal- akár helyszínen agyonlőhető illegális harcosnak? Hiszen Magyarország nem hadviselő fél és ők nem magyar honvédek.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Pár napja olyat is olvastam, hogy a Rheinmetall megvizsgálva a lehetőségeit, a Leopard gyártósorok részleges USA-ba telepítésén is elgondolkozik, mivel csak így tudnák növelni a gyártást.


ukrajna nemzetközi rohambrigádokat szervez (kettőt lehet találni ki állja a csekket), jelentkezni online lehet, most megmutathatja az összes gyilkoláson örvendező mennyit ér.


Orosz olajexport, #aszankciókmüködnek
iLZe2qH.jpg



Pedig 3 napja a grúz légió azzal menőzött, hogy megölték...
Volt ott egy Mig-17 emlékmű is valahol, de az ukránok lenyúlták a gépet róla (gondolom oryx-on fent van, mint lelőtt orosz gép).





Szerintem ez továbbra is egy oltári nagy faxság ami max propagandára jó, mit tud egy nato oktató adni az újoncoknak amit egy frontot megjárt ukrán nem?

Ne kavarodj össze, a Leopard 2 a KMW cég terméke.
:D
Papperger haknizik, az RM még nem létező harckocsijával. Egyszer már bejött.

Elképesztően brutális, hogy ez mennyire F.O.S.! (Semmit nem lehet kivenni, hogy kihez tartoznak ezek a tankok!) :D

Szerinted akkor ukrán veszteség? Akkor biztosan megjelenik orosz felületeken...
:)
Igen, a föld lápos, mindenki láthassa....

Ezt rosszul tudod. Egy nemzetközi szerződés simán megszűnhet annak megszegésével.
Márpedig a Belorusszia elleni 2013-as amerikai embargó a Budapesti memorandum gazdasági megszegését jelenti.
Ezen kívül még ott a Majdan.
Tehát a feleknek onnantól nem kell magukat ahhoz tartani.
Jelenleg ez nem fontos, mert jelenleg erőszakos véleménycsere folyik. Akkor lesz ez fontos, amikor majd végre elkezdődik a valódi béke folyamat.

Gondolom egy államfő megmérgezéséről is ez a véleményed.
;)
Az mikor is volt?

A moldáv légtér udvarias használatával. Legalább valamire jó…

Vajon ki eszkalálja a konfliktust?
:)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 401
113
Gondolom egy államfő megmérgezéséről is ez a véleményed.
;)
Az mikor is volt?
Arról mit is tudunk?
Csak mert a Szabad Európa (!) sem meri kijelenteni, hogy biztosan az oroszok voltak.
Ettől még simán lehet! Csakhogy ez egy nemzetközi szerződés szempontjából érdektelen.
A gond ott van, hogy Nuland a Maidant meg elismerte.