[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 850
18 963
113

Elnök akar lenni a Wagner-vezér, 2024-ben indul a választáson

A Wagner-zsoldoscsoport vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról egyre több pletyka kering, miszerint megkezdi politikai pályafutását, és 2024-ben indul az orosz elnöki posztért. A Wagner-vezér most meg is erősítette, hogy valóban indul az elnökválasztáson, de nem
Putyin helyét akarja elfoglalni.

NEM OROSZORSZÁGBAN, HANEM UKRAJNÁBAN INDUL AZ ELNÖKI POZÍCIÓÉRT
– hangsúlyozta.
Kijelentése sokak számára meglepő lehet, ugyanis Prigozsin az utóbbi időben sokat bírálta az orosz védelmi minisztériumot, valamint általában az orosz hatóságokat.
Mit is mondtam, hogy a felépítése zajlik a médiában! Viszont erre a csavarra nem számítottam :D
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 995
113
Értettem elsőre is…
Ugyanakkor Kína és Oo. ebben a konfliktusban egymás mellett állnak.
Kérdés hogy reagálnak erre a pakisztáni döntésre. Persze lehet hogy engedik, de az is hogy blokkolják ezt a szállítást!
Itt a kérdés, hogy mit szól Kína ehhez!?
Mit szólna?
Ezerszàmra adta el az ukránoknak a többé kevésbé civil kivitelű drónokat eddig is, meg ki tudja még mit fű alatt.

Kínának az az érdeke, hogy Oroszország úgy nyerje meg ezt a háborút, hogy utàna ki legyen szolgàltatva Kínának és a kínaiak minél nagyobb hozzáférést kapjanak az orosz piachoz, az orosz nyersanyaghoz és a maradék olyan orosz technológiàhoz amire szükségük lehet de még nincs meg nekik.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Valamelyik AK variáns 5,56-os, nem? AK-101 aszem például. Mert mintha ők is rájöttek volna, hogy a 7.62 az kissé nagy és kevés hordozható belőle.
Ez a 7.62-es nagy(56 mm hosszú tényleg borzasztóan nagy) és kevés hordozható belöle,ideje lenne már elfelejteni és nem szajkózni tovább mert baromság.Harmincas tár van rendszeresitve 5,45-öshöz is abból sem tud többet magával vinni a bokorugró.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Ez a 7.62-es nagy(56 mm hosszú tényleg borzasztóan nagy) és kevés hordozható belöle,ideje lenne már elfelejteni és nem szajkózni tovább mert baromság.Harmincas tár van rendszeresitve 5,45-öshöz is abból sem tud többet magával vinni a bokorugró.
51mm lesz az és az géppuska illetve dmr/mesterlovesz kaliber, ne keverd a lövész kaliberrel....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 982
113
Viszont mivel helyettesíti? Honnan vesz hasonló kategóriában hk-it?
Azért nekik India olyan, mint Töröko. a görögöknek….
Odaadhatná akár mindet is, persze… csak a kínaiak meg másik csapatban játszanak…
Itt ha nem akar nyíltan oldalt foglalni, akkor a legjobb lapítani.
Fura lenne ha egy hk zászlóalj ára mentené meg Pakisztánt az összeomlástól….
De igazad lehet. Csak elmélkedtem a geopolitikai környezetről….
Ne felejtsuk el hogy tavaly volt ott is egy hivatalos puccs gyakorlatilag es eltavolitottak Imrah Khant aki kiegyensulyozott politikai kapcsolatokra torekedett mind a szomszed orszagokkal, mind Kinaval es Oroszorszaggal. Az Usa kapcsolatot pedig lazitotta. Na most mivel az uj vezetest annyira nem kovetem, csak tippelni tudok hogy az ezzel a vonallal ellentetes politikai oldalt ultettek hatalomra.

Zsenya Zelenszkaya napokban ujra hirekbe kerult krimi palotajarol, es annak megszerzesenek gyanus korulmenyeirol egy 2019-es ukran cikk.

kompleks_imperator_livadiya_2.png


Ugledar belulrol.

A gruzokat is mogyorozzak rendesen.
Usa fodiplomata latogatas, ellenzeki Majdan kiserlet, minden van.
Az volna a legkivanatosabb az atlantiaknak ha megint nekihajtanak oket az orosznak.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 584
113

Medvegyev elszabadult: Disznó Bandera Birodalomra fogjuk átnevezni Ukrajnát​

Az orosz politikus nem díjazta, hogy Zelenszkij „Moszkoviára” keresztelné át Oroszországot.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
592
2 514
93
Mumtaz Zahra Baloch, az ország külügyminisztériumának sajtótitkára nyilatkozta

„A Pakisztán által Ukrajnába szállított védelmi felszerelésekről szóló jelentések nem igazak” – mondta.

A tisztviselő megjegyezte, hogy országa betartja a katonai konfliktusokba való be nem avatkozás politikáját, és nem teszi lehetővé fegyvereinek illetéktelen reexportját harmadik országokba.


 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Mit csinálnak az oroszok az 5,56-os lőszerrel?
Exportra gyártanak már '95 óta. Ak-101, AK-19, AK-201 (itt egy link a 200-as családról). Még augusztusban linkeltek itt egy videót (talán Kopi), ahol orosz lőszerekkel is próbálták az ukránok - gondolom - legjobb mellényét (~30 méterről), s azt egyedül az orosz 5,45-ös vitte át (az ilyen mesterlövészfegyókat most engedjük el), amit pl az AK-12 használ. Később a kommentekben azzal magyarázták, hogy egy korábbi 9mm-es lövés a közelben volt, így ott a mellény már meg volt gyengülve.*
Ezenfelül a zsákmányolt fegyvereket is használhatják, továbbá pl. Ázsiából nato-lőszer kompatibilis fegyvereket (pl m4) könnyű behozni. Az is egy nagyon elterjedt fegyver a világban, s ahhoz pedig ugyebár 5,56-os kell, de ezt már előttem is említették.

*Akinek ez furcsa lenne, annak írnám, hogy én is csak laikus vagyok, de a lényeg az, hogy néhány felfogott lövés után ezeket el lehet dobni, mert az anyaga/szerkezete túlságosan meggyengül.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 437
113
Nem! Nem jól látod ! Ilyen képességűk ugyanis nincs mondá a bölcs Dudi
Azóta olvastam máshol, hogy ez egy T72B3 lehetett. Akkor pedig tényleg egész biztos, hogy féknyúz, hiszen az a "kohószökevény" az orráig nem lát el, nem hogy 4 km-re ;)

Más:
Sparta trollkodás (és kivételesen kurvajó a zene is alatta):

A zene (orosz kortárs "népdal", többek közt a drónozás viszontagságairól is):

A szöveg:
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Nem! Nem jól látod ! Ilyen képességűk ugyanis nincs mondá a bölcs Dudi
Főleg hogy nem is látnak éjszaka...

Ez is csak dezinformáció lehet...
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint Sztyepan Beljov és harckocsizó személyzete az Ukrajna elleni “különleges művelet” kezdete óta harcol a frontvonalon T-72B3 típusú harckocsijával, részt vettek a Kijev térsége elleni műveletekben, majd harcolt Izjumnál és most a Donbaszban is.

Beljov a háborúban eddig számos kitüntetést szerzett, egyebek mellett a harctéri hősiességért adományozott Szuvorov érdemérmet, a Bátorság érdemérmet és a legmagasabb rendű, Oroszország hőse érdemérmet is megkapta.

De ami a lényeg: az orosz védelmi minisztérium szerint Beljov a háború kezdete óta eddig 16 ukrán tankot, 4 gyalogsági harcjárművet, 10 egyéb katonai járművet és “200 nacionalistát,” vagyis ukrán gyalogost küzdött le T-72-esével. Állításuk szerint egy alkalommal Beljov tankja három ellenséges páncélossal állt szemben és győzött.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
51mm lesz az és az géppuska illetve dmr/mesterlovesz kaliber, ne keverd a lövész kaliberrel....
kevered a hüvelyhosszal, amit megadnak az űrméretek jelölésénél. a kolléga a teljes lőszerre értette ;)
img_2279.jpg
FqzjR4iXgAEr1tT


Valaki szerint a két képen szereplő ERA installáció megegyezik...
Azt hiszem ideje lenne az éves alkalmassági vizsgálaton jobban rámenni a szemészetre, mert úgy látszik már Stevie Wonder is alkalmasnak minősül >;)
 
Last edited by a moderator: