[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Vagy a reptil zónát nem fogják merni.
Mi alapján terjesztenék ki? Nemzetközi légtérben?
Kicsit egyoldalúan nézed a kérdést, a 'Nato' mit sért meg, a Nato mit nem mer blabla.
Anno mintha másképp vélekedtél volna egy hipotetikus NATO által kijelölt no-fly zónáról.
Olyan jó, hogy ezt pont te írod! :rolleyes:
Áruld el nekem, hogy az Egyesült Királyságot mi hatalmazta fel arra, hogy TEZ-t hozzon létre a Falklandi konfliktus idején?
Igazság szerint egy MEZ is elegendő lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a Fekete-tengeri országok egyeztetés után beléphetnek a zónába.
Simán lehet indoklás erre, hogy elkerüljék a vétlen lelövéseket.
És egy ilyen kiegészítés után még Törökország sem hozna/hozhatna semmilyen szankciót a Boszporuszon, mivel hasonló elven működik az is!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Olyan jó, hogy ezt pont te írod! :rolleyes:
Áruld el nekem, hogy az Egyesült Királyságot mi hatalmazta fel arra, hogy TEZ-t hozzon létre a Falklandi konfliktus idején?
Igazság szerint egy MEZ is elegendő lenne, azzal a kiegészítéssel, hogy a Fekete-tengeri országok egyeztetés után beléphetnek a zónába.
Simán lehet indoklás erre, hogy elkerüljék a vétlen lelövéseket.
És egy ilyen kiegészítés után még Törökország sem hozna/hozhatna semmilyen szankciót a Boszporuszon, mivel hasonló elven működik az is!
Falkland: UA-RU hb tekintetében nem gondolom, hogy releváns.
Nem Töröko hoz bármit is. A 'Montreux-i egyezmény a tengerszorosok uralmára tekintettel' szabályozza
a Boszporusz-t.

Annyit megtennel, hogy leirnad a NATO mi alapjan hozna letre ilyen zonat barhol is? Mert mondjuk az oroszok reszerol ugy, hogy ok a konfliktus egyik resztvevoi…
Ezt még estig kitalálom :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 558
113
Azért szerintem nem olyan egyszerű ez a dolog. A Reaper leszedése egy kimondottan helyénvaló, és arányos jelzés volt arra, hogy ha már nagyon kényes lesz a helyzet, akkor az oroszok nem fognak habozni.
A Reaper előtt bejelentették, hogy repülés tilalmi zónát vezetnek be a Krím közelében. Erre gyakorlatilag provokatíve szartak az amerikaiak. Ennek lett a következménye az incidens.
Ne feledjük, hogy a itt egy aktív konfliktus zónáról beszélünk. A résztvevő felek (pláne, ha egy atomhatalomról van szó) követeléseit - még ha azok nem is feltétlenül vannak alátámasztva nemzetközi jogilag - sokkal nagyobb súllyal veszik figyelembe az elvileg nem részes országok. Pusztán azért, mert a hadviselő fél már egy más "tudatállapotban" van.
Szóval, ha az oroszok a repülés tilalmi zónát kiterjesztik a Fekete-tenger egész északi részére, akkor lehet tiltakozni, lehet be nem tartani, de most már azért az amerikaiak is sokkal jobban figyelnek arra, hogy mit "bubog" Moszkva.
Persze, ha tényleges belépési szándéka lenne az USA-nak, akkor ez egy kiváló, jogilag is alátámasztható ürügy lenne. Ugyanakkor kérdés az, hogy meddig hajlandó elmenni az USA. És nem gondolom, hogy pont most akarna belépni.
Szóval, ahogy a Reaper leszedése után visszább lettek rendelve a drónrepülések, úgy egy kiterjesztett tilalmi zónát sem fognak megkockáztatni megszegni.
Mert ha egy Rivet Joint gépet szednének le, akkor ott már emberéletekkel játszanának, és annak nagyon nem lenne otthon jó a sajtója. Egy olyan gép leszedése már casus belli lenne, ugyanakkor igen komolyan elő kellene venni azt a parancsnokot, amelyik egy fegyver nélküli gépet potenciális lelövési szitációba küld.
És ezen nem változtat az sem, hogy mellé adnak 2-3 kísérő vadászt.

És mi jogon tenne ilyet?
Ukrajna fölött esetleg más is hasonlóan járhat el?
Vagy csak az oroszok tehetnek így?
;)


Minden a tervek szerint halad.
Most jön az, hogy kell még 400 ezer orosz katona.
:)
És lesz 1500 új tank is. Természetesen, ha ez a terv, elvtársak....

 
Last edited by a moderator:

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 993
12 051
113
Miután az oroszok beszopták a téli offenzívájukat, további 400000 embert akarnak behívni.:)
jajj, hanyszor be lett ide irva, hogy az aprilisban sorra kerulo rendes evi kotelezo bevonulast hamarosan viszontlatjuk, mint orosz kenyszersorozast, mert az oroszok mar az utolsokbol orolnek. Robur te valoszinuleg ezeket az infokat nagyvonaluan atugrod, ahogy latom, vagy csak szelektiv a memoriad :D Azt mar el sem merem kepzelni, hogy tudsz errol es ennek ellenere posztolod ezeket a marhasagokat.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 055
5 555
113
Lassan jobb mint egy szappanopera :)

Zelenszkij beismerte: nem képesek végrehajtani az ellentámadást

Ukrajna nem tudja megkezdeni a tervezett ellentámadást a fegyverhiány miatt, beleértve a nehézgépeket és a vadászgépeket – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jomiuri Sinbun japán lapnak.
Ilyen körülmények mellett nem tudjuk harcba küldeni a csapatainkat
– jegyezte meg.
Volodimir Zelenszkij elismerte, hogy a helyzet Ukrajna keleti részén „nem kielégítő” a lőszerhiány miatt, mivel az orosz erők naponta háromszor annyi lövedéket lőnek ki, mint az ukrán csapatok.
„Várjuk a lőszert a nyugati partnereinktől” – mondta.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Azért még mindig jóval kompetensebb a kérdésben mint te...
Mint korábban is említettem, kommentjeid egy mikrogrammnyi értéket képviselő információt sem tartalmaznak, nettó trollkodás az egész produktumod.
De lássuk akkor :
A konfliktus kezdete óta orosz oldalon egyre nagyobb számban látunk drónzavaró rendszereket a kisebb kézi eszközöktől a komolyabb, járművekre esetleg utánfutókra telepített nagyobb hatótávolságú rendszerekig (pereszvet, panyec-e stb) Ezeknek valamint a csapalégvédelemnek köszönhetően a front közelében legfeljebb kisebb polgári drónokat látunk (azokból is egyre kevesebbet), a hírhedt bayraktarokból kb hírmondó sem maradt...
Orosz oldalon először megjelentek a Kub, majd a Lancet kamikaze drónok, amiket elég nagy sikerrel alkalmaznak.
Komolyabb drón kategóriában pedig az Orionok, Geranok érdemelnek említést.
Harckocsikból egyre több a T-90M, tüzérségnél a Krasznopol irányított gránátok valamint a Tornádó-Sz GMLRS egyre szélesebb körű alkalmazása érdemel említést, Föld-levegő fegyverzetnél pedig például az Izgyelije 305, az UPAB-1500 vagy éppen az УМПК (универсальный модуль планирования и коррекции.) modullal szerelt buta bombák megjelenése.
És még lehetne folytatni, de azért szerintem már ez is azt mutatja, hogy vannak eredmények.
Megint nem nent át egyértelműen mi volt a gondom ezzel, de ezt már megszoktam itt. ;)

De őszintén mondom hogy azt becsülöm, hogy odaírtad legalább hogy : "szerintem".
Azt itt sokszor el szokták felejteni, köszönöm.
Így tehát a választ megkaptam, neked pl. ha ez a csóka azt mondja hogy "ez van", akkor nem kételkedsz. Nincs ezzel gond, szép dolog a bizalom.
Én azért ha nem haragszol viszont -mint ahogy felveted hogy "mikrogrammnyi információ" sincs a hozzászólásaimban- számomra meg ezek a szimpla kormánysajtó felől érkező kérdezési lehetőség nélküli "bemondásra ennyi/így van" "információk" egyenlőek a nullával.

Szívesen vennék peldául egy ilyen bejelentésről felvételt élőben, sajtótájékoztatóval összekötve, ahol a sajtó helyi képviselői -már amelyiket még nem csukták le, vagy nincs külföldi ügynökként nyilvántartva- "kérdésekkel provokálnák" medvegyev urat.
Mán tudod azért mert csak az ő meg akiket képvisel(nie kellene)nek a nép adófizetői pénzéből há... akarom mondani különleges hadműveleteznek.

Mer' ő is "csak" egy politikus, érted, és csak csodálkozom hogy -egyébként teljesen jogosan- milyen kritikus szemmel nézitek a nyugati sajtóból eredő politikusoktól jövő információkat, annyira van kézpénznek véve amit a hivatalos orosz állami média mond. :)
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
877
4 965
93
És mi jogon tenne ilyet?
Ukrajna fölött esetleg más is hasonlóan járhat el?
Vagy csak az oroszok tehetnek így?
;)
lehet meg kellene tanulni olvasni.
többen leírták: azon a jogon, hogy ők a konfliktus RÉSZTVEVŐ felei.
szóval, ha szeretett natod IS szeretne esetleg valamikor valami hasonlót ukrajna felett, akkor vegye elő, és mutassa meg, hogy vannak tökei
legyen NYÍLTAN részese a konfliktusnak, ne csak egy hátulról ugat kis kutyuska ...
szerintem.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 134
7 189
113
Demokrácia és sajtószabadság Zelenszkij módra:


Szép, mindeközben megint lesz nagy amerikai DEMOKRÁCIA CSÖCS találkozó, ahová 121 országot hívtak meg (persze Ukrajnát is, ugyanúgy mint tavaly) és minket megint nem hívtak meg (ugyanúgy mint tavaly), ami a "magyarországi demokrácia leépítésével kapcsolatos növekvő amerikai fenntartásokat tükrözi":
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 748
14 163
113

Akkor vagy így vagy úgy de összeállt nekik valamiféle erő.
Most már közel lehet a végső győzelemhez az ellentámadás időpontja.
Kiváncsi vagyok mikor és merre indul meg.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
591
5 370
93
Olvasom, hogy Kína még nem lépett át semmilyen vörös vonalat az oroszokkal kapcsolatban. Josep Borrell. Azt nem értem. hogy fajsúlyosnak nevezett emberek miért érzik úgy, hogy fajsúlytalan kijelentéseket kell tenni?

Olvasom, hogy az unió képviselői? vezetői? sokadjára szavaznak meg sok milliárd eurót Ukrajna részére. Már többször írtam, hogy véleményem szerint ebben a háborúban jó pár ember nagyon meg fog gazdagodni. Ki ellenőrzi, hogy a megszavazott milliárdok akár 30%-a is nem-e tűnik el a háborút támogatók zsebében? Egyáltalán ki fogja ezt ellenőrizni, számon kérni? Köztudott volt már olyan 2005 környékén is, hogy az uniós képviselők milyen ügyesen játszanak a részükre adható juttatásokkal. Ami napfényre jutott az ügyeskedésből azt is rendes munkahelyen azonnali elbocsájtással jutalmazzák, feléjük csak enyhe ejnye-bejnye volt a reakció még a legbátrabb újságírók részéről is.

Ha, ügyesen játszanak akkor évszázadokra kitenyésztődik a gazdasági elit. Azért nem írom, hogy új, mert gyanítom, hogy a szálakat a már régebben létező elit mozgatja. Az uniós döntéshozók egyikéről sem mondható el, hogy a nép egyszerű gyereke.

Ha, ügyesek lesznek, akkor az eseményeket "csak" annyira forrósítják fel, hogy rengeteg ukrajnai és orosz hétköznapi ember és úgymond jelentéktelen mennyiségű "önkéntes" lesz halottá nyilvánítva, (Douglas Macgregor volt Trump-tanácsadó: "A legutóbbi számadatok, amelyeket láttam, nagyon hihetőek, és azt sugallják, hogy az ukránok már 250 ezer embert vesztettek. Ez ijesztő szám egy olyan háborúban, amely még csak egy éve tart. A sebesültek száma pedig 300-400 ezer.)"

A magam részéről ezek a számok nem túlzóak. Gondolom az oroszok részéről közel ekkora vesztesség van.

Ha egy picit túltolják, akkor a Kelet-Európának nevezett rész emberei is mennek a süllyesztőbe, de az elit sértetlen marad. No, jó egy-két óvatlan kelet-európai politikus is belekerül.

Mert lehet, hogy ez a forró helyzetnek való nyilvánítás, csak a nagyközönségnek van szánva.

Azután, ha nagyon túltolják a biciglit, akkor mindenki mehet a süllyesztőbe és tényleg csak a piramis csúcsán levők fogják megúszni pár évig a szuperdrága bunkerekben.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
Ezt a HIMARS-ot nem értem. Én úgy emlékszem, hogy ezt kaptak az USA-tól, és nagyon vigyázva használták. Sőt, sikeresen használták. Hogy-hogy nincs nekik?

A Donyecki Népköztársaság Konsztantyinovka településének területén az Idegenlégió zsoldos egységeinek nagy lőszerraktárát megsemmisítették.
Jelentős előrelépés történt a rejtett menedékhelyek és a repülős-kimozdulások feltárása terén⚡️⚡️⚡️
Artemovszk központi piacán (a város nyugati része, már a folyón túl) csatákról számolnak be. A minap a stadion melletti harcokról számoltak be. A városban a frontvonal lassan tovább tolódik nyugat felé. A kommunikációs problémák ellenére a városban semmi jele nincs az ellenség szervezett védelmi rendszere összeomlásának.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
Ezt a HIMARS-ot nem értem. Én úgy emlékszem, hogy ezt kaptak az USA-tól, és nagyon vigyázva használták. Sőt, sikeresen használták. Hogy-hogy nincs nekik?
Kamuznak, továbbra is vigyáznak rá, és a “szokásos” GPS vezérlésű rakétából is van még.
Amiről nem beszélnek (pedig állítólag kaptak) az a GLSDB, ami az eddigi rakétától annyiban különbözik, hogy valójában egy siklóbomba (a légvédelemnek talán egy kicsit könnyebb célpont(.
Amit kértek, de eddig nem kaptak: ATACMS - ami egy Iszkander-M kategóriájú taktikai ballisztikus rakéta.
Sokak szerint azt az USA se meri még odaadni, mert egyértelmű eszkalációt jelentene.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Falkland: UA-RU hb tekintetében nem gondolom, hogy releváns.
Már miért ne lenne releváns?
Aktív konfliktus miatt lett lezárva egyoldalúan mindennemű (tengeri, és felszíni) forgalom elől a Falkland környéki nemzetközi vizek, a parttól 200NM távolságban.
Én nem tudtam hogy egy ezredforduló anulálja a precedensjogot.
Nem Töröko hoz bármit is. A 'Montreux-i egyezmény a tengerszorosok uralmára tekintettel' szabályozza
a Boszporusz-t.
És a mond, a Montreux-i egyezmény azonosan rendelkezi a part menti országok, valamint a 3rd party jogairól?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 328
113

Zelenszkij bejelentette, hogy fegyverhiány miatt lehetetlen az ukránok ellentámadása​

De égő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!