[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Zelenszkij tegnap már arról beszélt, hogy lehet a csapatai elhaggyák Bahmutot. A gyakrlatban meg zsákban meg a kéményen haggyák el.

Addig a marketing osztály fel kell építse, hogy miért nem stratégiai jelentőségű a város, sőt, utána már teljesen jelentéktelen lesz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 245
67 980
113
Nemetorszag es a dizel...

A batyka is megszolalt a nuki temaban. Nagyon bolcsen bebiztositotta magat minden lengyel ugribugri ellen.

A svedek termeszetesen nem merik kimondani ki volt a merenylet tettese.

Ukranok es az urandusitas.

Zelenszkij luxusvonata.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 866
56 570
113

Megdöbbentő: Ukrajna és Lengyelország egyesülhet? - Vukics Ferenc​


Én is azt gyanítom, hogy Európa átszerkesztése zajlik az orosz-ukrán háború farvízén!
Ha egy Csehszlovákia szétesett, mekkora reális esélye van egy tartós Ukrán-Lengyel államnak? Semennyi.
Pillanatok alatt szétmarcangolják egymást, hogy ki legyen a főnök stb.
Meg aztán ehhez a többi EU országnak is van valami beleszólása.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 443
11 400
113
Shoigu megnézte a nagyobb darab bombák gyártását is.
Az lehet.
De azzal a szinttel gyártották "le" roncsra a kétségkívül összetettebb, kifinomultabb német produktumokat...
Már megint olyan déjà vu érzésem kezd lenni.

...Putyin cinizmussal és a saját állampolgáraival szembeni kegyetlenséggel vádolta meg az ukrán hadsereget, hozzáfűzve: "az a feladatunk, hogy visszaszorítsuk őket olyan messzire, ahonnan már nem tudnak kárt okozni nekünk".

Ez pedig az én olvasatomban egy olyan kijelentés, amit orosz szemszögből csak abszolút megoldással lehet teljesíteni:
Vagy megszűnik Ukrajna vagy orosz fennhatóság alá kerül.
Ha egyetlenegy bármilyen kicsi település is megmarad a pl. lengyel határnál önálló, ún. független ukrán entitásként, azt a Nyugat így fogja felfegyverezni, fegyverben tartani:
desktop-wallpaper-the-mask-victorian-damask-pink-damask-and-mask-jim-carrey-the-mask.jpg



Itt az a kérdés, hogy Putyin/orosz vezetés - amennyiben végre tudja hajtani az eredeti célkitűzéseit - megint megszakítással fog e koitálni, mint 2014-2015-ben, vagy most khm. elmegy Ukrajna nyugati határáig.

Ha megint megszakítja az aktust, akkor viszont Oroszország hitelessége lesz ilyen:
the.mask_.1994-still.image-321316.jpg
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113

Miért nem reagál a diktátor? — Németországban "Putyin vörös vonalait" keresik​

Putyin vörös vonalai. Miért nem reagál a diktátor? - ezzel a címmel jelent meg cikk a német Bildben. Az olvasók meg vannak győződve arról, hogy Oroszországgal bármit meg lehet tenni, beleértve a területe elleni támadásokat is, nem lesz eszkaláció.
„Most már világos: a Kreml összes „vörös vonala” eltűnt. Oroszország egyetlen fenyegetést sem hajtott végre. És ez annak ellenére, hogy Ukrajna jelenleg közvetlenül Oroszország falvait bombázza!” - írja a cikk.
„Moszkva eleinte azt követelte, hogy ne lássák el Ukrajnát fegyverekkel, de 2022 nyarán, az újabb nyugati fegyverszállítások után, újabb orosz fenyegetések következtek: ez átlépi a „vörös vonalakat”, amelyek arra kényszerítik Oroszországot, hogy fokozza az ukrajnai helyzetet.

Csak a "nyugati gyalogság és harckocsik" maradtak tabuként. Még a legfontosabb vörös vonalat, az "Oroszország elleni támadást" is átlépte Ukrajna néhány hónappal ezelőtt, és ezzel újabb blöfföt leplezett le.

A Nyugat most is látja Putyin blöffjét. Március óta hetente több tucat nyugati harckocsi és gyalogsági harcjármű érkezik Ukrajnába. Nyárra számuk eléri az 500 darabot. Kijev pedig ezzel a páncélos ököllel méri az utolsó, döntő csapást az orosz hadseregre” – fejezi be a német kiadás.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680769315

A drón egy Moszkva melletti védelmi üzem területére esett​

A drón a Moszkva melletti Himkiben található Fakel védelmi üzem területén zuhant le, ahol a Tor és az S-400 légvédelmi rendszereket gyártják, valamint az S-300 és Osu modernizálását végzik.
A média azt írja, hogy április 6-án reggel egy kis UAV-t (30 cm x 30 cm) találtak az őrök körözéseik során.

Leesésének nincs következménye, feltehetően a drón a működő kommunikációs zavarók miatt omlott össze.
A rendfenntartók kiderítik, kihez tartozik és milyen körülmények között bocsátották ki egy védelmi üzem területére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680771860

Grjanikovka falu, a Dvurechansky kerületben, Harkiv régióban teljes mértékben az RF fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Helyzet az Artemovsk régióban: 12:00 2023.06.04

A helyzet továbbra is kedvezőtlen az AFU vezérkara számára.
A Khromovsky kerületben az ukrán egységek megpróbálják megtartani pozícióikat. A PMC Wagner kisebb áttörést ért el a Krainina St irányában; amely stratégiai célokat tartogat bármelyik oldal számára. Ennek a csoportosításnak az a feladata, hogy hátulról körülzárja az AFU-t.
Az Állami Rendőrség épületének közelében a PMC Wagner nagy mennyiségű erőforrást összpontosít a vonatvonal elérésére. Az ukrán egységek a Bakhmut Multidiszciplináris Kórház és más létesítmények távoli peremébe kapaszkodnak, hogy ne kerítsék be vagy zúzzák szét őket a 2 nagyobb WAGNER PMC-erő.
Közép-Artemovszkban; Az orosz egységek helyi sikereket értek el a kápolna irányában. Az Orosz Föderáció különleges erőinek egységei éjszakai támadásokat alkalmaznak, hogy „megzavarják” az ukrán védelmet. Az egyik szektorban már a vonatvonalhoz értek.

Kína készen áll arra, hogy Franciaországgal együtt racionalitásra és önmérsékletre szólítsa fel a világközösséget az ukrán kérdésben – mondta Hszi Csin-ping a Macronnal folytatott tárgyalásokon.⚡️
A legfontosabb dolog Dmitrij Peskov tájékoztatójából:

Putyin és Lukasenko kommunikációja nagyon hosszú és tartalmas volt, jóval éjfél után is elhúzódott;
Az Orosz Föderáció számára a különleges hadművelet folytatásán kívül nincs más út, a helyzet egyelőre nem ad kilátásokat a békés megoldásra;
Kínának van közvetítői potenciálja, de Ukrajna esetében a helyzet még mindig bonyolult;
A halálbüntetésre vonatkozó moratórium feloldásának kérdése nem vita tárgya a Kremlben;
Az Orosz Föderáció lépéseket tesz a kontinens biztonsági architektúrájának egyensúlyba hozása érdekében, a NATO-nak az ország határaihoz való közelítésével összefüggésben;
Belgrádra példátlan nyomás nehezedik, hogy megnyerje Szerbiát azok számára, akik oroszellenes álláspontot képviselnek;
Peszkov megerősítette, hogy Putyin találkozott a török elnök képviselőjével, Ibrahim Kalynnel;
Április 6-án, a VGS után Putyin négy új régió vezetőjével tart megbeszélést⚡️
Pont ez az állandó következmények nélküli vörös vonalazás, és a harctéri kudarcok miatt van az, hogy egyre kevesebben hisznek már abban, hogy az oroszok erősek, illetve létezik bármilyen mesterterv. Az orosz kormányzatnak annyira sikerült hiteltelenítenie magát, hogy szövetségeseik, barátaik, vagy legalábbis azok, akik nem voltak ellenségesek velük, így hazánk is kezdenek szakítani velük, vagy egyenesen ellenségessé válni. A háború elején úgy mentem dolgozni, hogy vajon következő éjszakásba vihetek (kölyök)pezsgőt, mert elesett Kijev? Azóta még ezzel a nyomorult Bahmuttal sem tudnak mit kezdeni, számtalan arcpirító kudarc miatt. Sokan itt írták, hogy ha lesz nagy ukrán ellentámadás, az oroszok észre fogják venni. Hát Harkovnál se vették észre vagy ha észre is vették akkor a tábornokaik voltak annyira dilettánsak, hogy le se sz@rták. Egy Harkov, majd Herszon után lehet hinni az oroszoknak? Az a helyzet, hogy hiába tudjuk, hogy vérzik az ukrán Bahmutnál, a térképeken akkor is csak orosz visszavonulások látszanak, és nekem ne mondja meg senki azt, hogy mekkora orosz győzelem volt Harkovnál meg Herszonnál "kicsalogatni" az ukránokat (ezért tiltottak ki az Ukrán-Orosz konfliktus FB oldalról, mert szerintük azzal hogy nem tapsoltam Herszonnál, romboltam a topikot) Nyugaton is csak a térképeket nézik, és addig míg az ukrán egy-egy alkalommal nagyobb területeket nyer vissza, mint egy-két zsákfalu amit behúznak az oroszok, addig ezek önteni fogják a pénzt nekik, és soha nem ér véget a háború. Tetszik-nem tetszik az oroszok csúnyán leszerepeltek, sokkal gyengébbek mint azt bárki hitte, és egyedül az atomfegyvereik azok, amik még vissza tartják a NATO-t. Mindezektől függetlenül, addig míg szétcseszik Ukrajnát, addig nekik szurkolok, csak nehogy az legyen a vége, mint az I. Vh-ban volt, hogy egyszer csak össze omlanak, mert akkor mi is nagy bajban leszünk.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 065
2 559
113
Ez a háború realitása, egyik félnek sem ideális a felszerelése. Azzal kell harcolni ami van, ez látszik mindkét oldalon. Ennyire elhúzódó és ilyen intenzív harcra nem készült senki.
Igen, ezt értem. De az alapkérdésem fenn áll: Hogyan akarnak így az ukránok 200.000 fős ellentámadást? Lesz egy maroknyi nehézfegyverzetük, és mellé több hadosztálynyi gyalogos katona?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Shoigu megnézte a nagyobb darab bombák gyártását is
Miért találsz ki híreket (ráadásul hülyeséget)? Nem az van odaírva... Hozzáteszem mivel a legnagyobb a videón látható bombák M54-esek, így egyértelmű hogy ez nem új gyártás, hanem "felújítás", azaz :
robb. ag ellenőrzés akár laborban is, ha szükséges akkor csere, aztán a test , a gyújtófészkek és függesztési pontok ellenőrzése , szükséges esetben ezek átalakítása vagy cseréje majd újrafestés. Ránézésre is látszik hogy az M54 bombatestek alapvetően hangsebesség alatti gépekhez készültek, ergo nyilván nem új darabok.
Ilyen létszámmal ezek kiképzők lesznek.
Nekem csak az motoszkál a fejemben a következő nagy ukrán ellentámadással kapcsolatban, hogy az utóbbi időben olyan felvételeket láttam, ahol már szinte muzeális fegyvereket használnak. Pl: MT-12-es ágyú. Mi már a '90-es években kivontuk. Lehet ők is... de akkor ez azt is jelenti, hogy nincs más. Aztán egy Sz-60-as légvédelmi ágyú volt teherautó platójára szerelve. Nem azt mondom, vannak olyan célfajták, amik ellen ezek is megfelelhetnek. De inkább olyan, mintha elkezdenék kipucolni az inkurrencia raktárakat. Így akarnak nagy ellentámadást? De az is igaz, hogy T-84 Oplot-ot sem nagyon láttunk még bevetés közben. A BTR-4-ről is csak nemrég láttam filmet a frontról.
Már bocs, de az MT-12est a háború eleje óta használják, egyáltalán nem jelentenek újdonságot. Nem mellékesen az egy komoly kis 100-as simacsövű ágyú, ami a modern harckocsikat kivéve minden mást ami arrafelé előfordul kb hosszában keresztüllő. Az meg hogy mi mit vontunk ki vagy mit nem teljesen irreleváns, főleg mert ránk jellemző, hogy olyan eszközöket vonunk ki első körben amit maximum akkor kellene ha a váltótípus utolsó megrendelt példánya is megérkezett...
"Shoigu megnézte a nagyobb darab bombák gyártását is."

én a siklóbombák gyártósorát szeretném már megnézni...
A videóban is szerepelnek olyan FAB-500asok amiket újabban az UMPK siklószárnykészlettel szerelnek fel. Korábban egyébként volt videó Medvegyev elvtárssal olyan üzemről (KTRV) is ahol robotrepülőgépeket, illetve Grom siklóbombákat gyártanak.
Mondjuk a Bayraktar leginkább a türköknek ciki...
Ez a Bahmuti videó kurva jó, csak épp a "vágneresen" zöld azonosítócsík van... hohol kolhozmuzsik lesz az!
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 458
10 391
113
Amúgy aggasztó ez az egyre több kijelentés arról hogy a nyugat elfárad, vagy hogy gyors győzelem ukrán győzelem kell mert baj lesz, illetve most is már fegyverszünet és béke előkészítése. Szörnyű lenne ha ebben az állapotban egy fegyverszünet történne, remélem Putyinnak a fejében sem fordul meg. Igaz a néhol évvégéig 7-8x növelt haditermelés nem ezt jelzi előre szerencsére.
Ezt a háborút addig kell vívniuk amíg az ukrán szervezett ellenállás létezik, hogy ez nyugati segítség közben vagy annak megszűnése után történik az már mindegy, azok úgyis úgy fogna tenni mintha sosem lett volna közük az egészhez. Viszont ha a szervezett ellenállás megszűnik, és felbomlik az ukrán haderő, akkor az jelent majd egy kollaborálni hajlandó erőt is, mert ilyen az emberi természet, mindig ez történik, ami esetében nem kell az egész országot harc által elfoglalni mégis megkapják, ha így nézzük akkor tudjuk hogy a frontvonal mozgása kicsit sem számít, hisz ez anyagháború.


Putyinnak pedig ezt üzenem, ha fegyverszünetre gondolna idő előtt. :D
 
Last edited by a moderator:

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 387
63 218
113
Ránézésre is látszik hogy az M54 bombatestek alapvetően hangsebesség alatti gépekhez készültek, ergo nyilván nem új darabok.
Az M46-os és M54-es sorozatra jellemző ballisztikai gyűrű a második világháborús német SC sorozatú bombákhoz hasonlóan azért van, hogy a becsapódáskor a célpontba fordítsa a bonbatestet, ami a mozgási energiáját akkor oda fejti ki. Ellenkező esetben lepattanhat arról.
Ez a jelenség a jóval modernebb szuperszonikus bombatesteknél már a gyűrű hiánya ellenére sem releváns, azok szimplán a nagyobb becsapódási sebesség és meredekebb becsapódási szög miatt biztosabb, hogy nem pattannak le a célról.
A legnagyobb kaliberű M54-es sorozatú bombatípus a FAB-9000M54-es volt. A legnagyobb sebesség, amelynél ezt oldották, az Mach 1.2 volt, mikor az irakiak Teherán lakótelepeit, illetve Baszra környékén partra szállt iráni forradalmi gárdistákat bombázták Tu-22-essel, 13 ezer méterről, hajítóbombázással, RSzBN-kontrollált oldással. Az utóbbi esetnél a csapásméréshez angol gyártmányú barometrikus gyújtóval az iráni elitalakulat feje felett 15 méterrel robbantották a kilenctonnás bombákat. A Tu-22-es a belső bombaterében hordozva tudott ilyen sebességet ezzel a bombával elérni. A bombatest kialakítása miatt a szóráskép nem volt valami kedvező, de a célok kiterjedése és a hatóerő ezt kompenzálta.

A szovjetek a FAB-1500M54-est, 3000M54-est Tu-16-osokról és Tu-22M2, illetve M3-asokról aktívan használták Afganisztánban, de a FAB-9000M54-es pusztításával nem voltak megelégedve. 2-4 FAB-3000M54-es ugyanis jobban lefedte a kiterjedt hegyvidéki barlanghálózatokat, mint egy darab kilenctonnás, ráadásul az ottani terepen a 9000-est nem találták szignifikánsan hatásosabbnak, mivel nagyobb tömege miatt egyszersmind mélyebbre is fúródott és így síkvidéki célok ellen a lökéshulláma sem érvényesült annyival jobban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 617
48 139
113
Ha egy Csehszlovákia szétesett, mekkora reális esélye van egy tartós Ukrán-Lengyel államnak? Semennyi.
Pillanatok alatt szétmarcangolják egymást, hogy ki legyen a főnök stb.
Meg aztán ehhez a többi EU országnak is van valami beleszólása.
Szerintem a realitás ebben a háborús pszichózisban nem játszik szerepet. Igazad van, nem lenne tartós egy ilyen alakulat. Bár kérdés, mi számít tartósnak. Meg persze a területi integritás elve sem érvényesülne. Egyetlen házasság sem jönne létre, ha a tartósságát józanul végiggondolnák a felek!
Az EU. Van még egyáltalán? Macron és Ursula, mielőtt elutazott Kínába, telefonon egyeztetett Bidennel. Önállóság nulla szinten. Németország behúzza fülét-farkát, egy ukrán nagykövet, majd külügyi helyettes sorozatosan belerúg. A francia-német tandem recseg-ropog. Az USA elszipkázza az európai ipart, befektetőket. És lehet sorolni!
Még nyugati orgánumok is írnak erről:
A holland média érdekességeket ír az ukrajnai konfliktusról.
„A NATO proxy háborúja Oroszország és a NATO között javában zajlik, és a tét nagy. Ukrajnának, a NATO kulcsfontosságú szövetségesének szüksége van szomszédai, köztük Lengyelország támogatására. Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi lengyelországi látogatása alkalmával közös szándékot fogalmaztak meg a két ország közötti határok megszüntetésére. Ez megerősíti a de facto lengyel-ukrán konföderáció körvonalait.”
Egy másik:

A litván parlament döntött: meghívják Ukrajnát a NATO-ba​

Egyhangúlag fogadott el a litván parlament egy határozatot, miszerint meghívják Ukrajnát a NATO-ba az észak-atlanti szervezet soron következő, júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban.
„Úgy hisszük, Ukrajna hozzá fog járulni biztonságunkhoz és erősebbé teszi a NATO-t"
– mondta Zygimantas Pavilionis, a litván parlament külügyi bizottságának elnöke. A NATO július 11-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának Litvánia fog otthont adni.

Szóval a tartósságon kívül mellette szólna, hogy Ukrajna EU- és NATO-tag lenne azonnal. Számít ilyenkor a tartósság?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 705
113
Aktuális hír!
Ebben a pillanatban nagyszabású támadás zajlik a Donyeck nyugati részén fekvő Pervomaiskoye településen. Srácaink áttörték az ellenség védelmét, az ellenség sietve visszavonul, halottakat és sebesülteket hagyva hátra. Az ellenség a település nyugati peremére vonult vissza. A katonák offenzívája folytatódik⚡⚡⚡

Az ellenséges erőforrások megerősítik offenzívánkat .
(Svodki SVO)
Putyin ma tárgyalt az elcsatolt 4 megye kinevezett vezetőivel. Lehet tudni valamit ezekről a megbeszélésekről?
Eddig csak ennyit találtam:
Tegnap mind a 4 megbízott vezető az Orosz Biztonsági tanács ülésén is részt vett.Ma kül-külön tárgyalt velük, ahol az új régiók biztonságának növelését tárgyalták meg,konkrétan hatékonyabban kell harcolni a ter‼leteken maradt ukrán diverzánsok és ukrán náci segítők ellen. Szó volt a területek újjáépítéséről is és az orosz jogszabályok fokozatos bevezetéséről.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 004
16 243
113
Ukrajnában tapasztalható legfontosabb, negatív gazdasági változások az elmúlt 1 - 2 évben:

Villamos energia előállítása, exportja:
Az Európai mértékkel is jelentős atomerőmű termelői kapacitás összekötő gerincvezetékei 750 kV-os szintűek. Itt volt található egyébként a legnagyobb kapacitású, európai atomerőmű is, 6000MW-al, jelenleg pihen. Az elmult évtizedekben ezek a kapacitások egyre jobban kihasználhatatlanok voltak helyileg a gazdaság fokozatos átalakításai miatt, és 2016-tól jelentős erőfeszítéseket tett Ukrajna is, hogy ezeket a kapacitásokat EU piaci áron kezdje meg értékesíteni az EU felé.
Az elmúlt egy év alatt a 750kV-os erőművi összekötő fő gerinchálózat lényegében működésképtelenné vált, az egyes régiók nagyjából szigetüzembe kerültek, export tervek emiatt egyenlőre kútba estek.

Nyersvas, acéltermékek előállítása, vasérc export:
Mariupol Azovstal kiesésével lényegében megszűnt a nyersvas termelés , ez évi 13,9 milliárd USD export kiesést okoz
Odessza kikötőjének kiesése miatt évi több millió tonna vasérc export esett ki, ez a Rinat Akhmetov Metinvest EBITDA-jának 60%-át teszi ki
Összefoglalva: Ennek következtében az acél- és öntöttvas termelés 68%-kal esett az elmúlt évhez képest, a vasércexport pedig 38,9%-kal esett ki 2022. januárjától októberig.
Most már nem lehet visszaállítani a fémgyártást és a vasérc termelést áramhiány miatt sem.
Mezőgazdaság helyzete:
2021-ben Ukrajna napraforgó olaj exportja világelső volt,
és igy Európa élelmezésében a többi agrártermékével élenjáró szerepe volt. Ez annó évente mintegy 12,7 milliárd USD export bevételt hozott az Ukrán államnak.
Most ez a bevétel minimális szintre zsugorodott a következő okok miatt:
Használható vetésterület (tiszta, nem szennyezett stb) drasztikus csökkenése.
Mezőgazdaságban hadrafogható munkaerő hiánya.
Igy összefoglalva , Ukrajna eddigi gazdasági vesztesége , egyetlen év alatt:
Ukrajna közvetlen veszteségeinek összege a katonai akciók kezdete óta több mint 125 milliárd dollár., és a közvetett veszteségek elérik az 1 000 milliárd dollárt. Ukrajna államadóssága mindenek mellett tovább nő, és már idénfebruár 28-tól 4242 trillió hrivnyát tesz ki. Ez vagy kb. 116 milliárd dollár.

Ezeket a gazdasági adatokat Mikola Janovics Azarov volt miniszterelnök (2010-2014 február 28) nyilatkozatából vettem, aki azért Ukrajnában egy elismert szaktekintély és politikus, aki nem várta ki a majdani végkifejletet, előbb lemondott.
Tudhatott a várható végkifejletről, ahhoz már nem volt gyomra asszisztálni.
Így eddig nagyjából tiszta maradhatott a népe előtt is.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 568
44 690
113
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Orosz T-72 lövi az ukrán állásokat Kremenna közelében
TOS-1A alkalmazása Bahmutnál
Kilőtt ukrán BTR-4 Bahmut térségében