[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 726
3 828
113
Vidd már a büdös picsába a propagandádat a HUMOR topikból!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Mennyivel jobb az AK ergonómiája, azt rögtön tudja mindenki hogy melyik végén fogja meg :)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Megjelent ez a cikk a kiszivárogtatásokról:
Ez van - többek között - benne:
"Valamikor januárban, a külvilág számára látszólag észrevétlenül, egy alig több mint egytucatnyi tagot számláló csoport egy névtelen tagja elkezdett fájlokat − sok esetben szigorúan titkosnak minősített dokumentumokat − posztolni, amelyek többek között az ukrajnai háborúról, az Egyesült Államok szövetségeseinek, például Izrael és Dél-Korea lehallgatott kommunikációjáról, valamint az amerikai hírszerzésnek az orosz katonai tervekbe való nagyfokú belelátásáról szóltak."

Lehet, hogy ezért maradt el a tél végi/tavasz eleji orosz offenzíva???
Rájöttek, hogy az USA belepiszkált, és egyszerűbb volt nem megindítani és várni az ukránokat.

Nem maradt az el.
Vuhledarnál meg volt.
:)
Meg azért Soledart is behúzták.

Három cikkecske a Minecraft leakről:

Mind a hárman élnek a gyanúperrel, miszerint lehet hamisítvány az anyag, ugyanakkor ha így van, szerintük (is) olyan csinálta, aki pontosan tudja, hogy nézne ki egy ilyen briefing. Tehát lehetséges, hogy éppen egy afféle "Operation Mincemeat 2023" szemtanúi vagyunk.
Viszont rengeteg jel utal arra is, hogy valódi az anyag (a napokban köré csapott amerikai hiszti, illetve a leírtak összevetése az elmúlt egy hónap eseményeivel, stb).

Mindegy is, olvasgassátok.

Kellene neki egy külön topic, hogy egy helyen lehessen olvasni.

Legyen Ukileaks a neve.
:)

Háát az eredeti ukrán technikát már leamortizálták, mint ahogy a háborút elkezdett reguláris haderő is már a multé....
A jelenleg használt technikai eszközeik már kifutott NATO technika.
Irgalmatlan pénz lenne/lesz egy modern újrafelfegyverzés. És mindent be fognak rajtuk hajtani.

Az orosznak olcsóbb lesz újra fegyverezni a haderejét?
Az orosz kudarc a nyugatnak minden pénzt megér. :)
Kerül, amibe kerül.
Nem fognak fél munkát végezni.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 726
3 828
113
Rossz hirnek értelmezik Ukrajna számára nyugaton, hogy Peskov azt mondta, nincs szükség màsodik mobilizàcióra. Ez annak jele, hogy az oroszok nem aggódnak a katonai helyzet miatt és elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy a jelenlegi létszámmal is elboldoguljanak az ukránokkal és sokszor bejelentett nagy tavaszi támadásukkal. Irja az exxpress.at.

Ugyanott: Amennyiben Putyin osztrák földre teszi a lábát, letartóztatásra kell számitania, mondta a zöld igazságügyminiszternő mellett az ŐVP-hez tartozó 42 éves európaminiszternő. Utöbbit azzal gyanusitják, hogy nagy szavakkal akarja elterelni a figyelmet arról, hogy otthagyta a barátja a napokban. :)
Az osztrákokat nem védi semmilyen szövetség, bár a többi atomfegyvert nem birtokló eus országot sem egy totális atomfegyveres elhamvadástól.
Miért látom azt, hogy ha egy nő politikai hatalmat kap, akkor a legnagyobb katyvaszt, értetlenséget, bánatot és agressziót szabadítja a környezetére?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Aha.

Először megmentik, utánna pedig gazdasági csődbe lökik.

Hát. o_O
segítsek?
Ha nem marad fenn valami amit hohol államnak lehet nevezni, akkor minden eddigi segély és befektetés huss, elúszik a szélben. Kényszerpályára navigálták magukat a befektetők. A mentsváruk az lehetne, ha a ruszkik befagyasztott 300 milliárd dodójára rátehetnék a kezüket.
Kiveve, ha az oroszoknal lesz a vegen a piros hetes es visznek mindent…
A hoholok számára összességében még lehet hogy az lenne a legjobb opció...
Uppsz ezt keményen bekapták...
Azért az SS-Galícia pajzsért biztos jól megdicsérik majd a kis buksiját :)
Bahmuti teamécses...
felszámolt lövészárok
@csibeszke : mert süt belőled a toxikus maszkulinitás!!!
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Moszkva már készen áll, újabb támadás jöhet a Krímben


A Krím Oroszország által kinevezett vezetője kijelentette, hogy Moszkva erői készen állnak egy esetleges ukrán támadásra, néhány nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megerősítette Kijev szándékát, hogy visszaveszi a fekete-tengeri félszigetet, amelyet Oroszország 2014-ben illegálisan annektált Ukrajnától − írta meg a The Guardian.

Az Associated Press idézi Szergej Akszjonovot, aki szerint a Krímben lévő orosz erők „modern, mélységi védelmet” építettek ki, és „több mint elegendő” emberrel és felszereléssel rendelkeznek egy esetlegesen küszöbön álló ukrán ellentámadás visszaverésére.

Megszólalt a Wagner-vezér, állítása szerint Bahmut jelentős része már az övék


Amint arról beszámoltunk, a kelet-ukrajnai Bahmut városáért még mindig kemény harcok folynak a Wagner-csoport zsoldosai és az ukrán védők között.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője kedden azt állította, hogy a város mintegy 80 százalékát az ő harcosai ellenőrzik. A Sky News beszámolója szerint ezt az információt Ukrajna még nem erősítette meg.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 680
8 647
113
Az osztrákokat nem védi semmilyen szövetség, bár a többi atomfegyvert nem birtokló eus országot sem egy totális atomfegyveres elhamvadástól.
Miért látom azt, hogy ha egy nő politikai hatalmat kap, akkor a legnagyobb katyvaszt, értetlenséget, bánatot és agressziót szabadítja a környezetére?
Nem unjátok már az orosz fenyegetőzést?

Ezek a nyugati közvélemény befolyásolását célozzák, de közben meg ők is tudják milyen hülyeségeket beszélnek.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113

Ha ne adj Isten sikeresek lennenek a Kina altal kezdemenyezett beketargyalasok akkor az katasztrofa lenne. :D

Ebbol is szepen latszik hogy az ukran emberelet kb. le van szarva es amerikai erdekek hataroznak meg mindent.
Nekem különösen a vége tetszett, mikor is felvetődött az ipari-katonai komplexum, amire rögtön azzal jött az úriember, hogy az a pár tíz milliárd dollár (így, pontosítás nélkül) az nem összevethető a 800+ milliárd dolláros éves amerikai hadi kiadásokkal.
Nemrég több helyen is közzétették a NATO éves jelentését, amiben például ezt a táblázatot láthatjuk:
nato1-590862.jpg

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/202...en-magyarorszag-elso-az-egesz-nato-ban-604436 (A cikkben a link a 172 oldalas jelentéshez.)

Itt azt láthatjuk, hogy 1-1 tagállam a honvédelmi költségvetésének hány százalékát költi új eszközök beszerzésére. Ez az USA esetén 27,2% (becsült). A 2022-es védelmi költségvetés 801 milliárd dollár körül alakult*, ebből új eszközökre, ha elfogadjuk az előző adatot, 217,87 milliárd dollárt költöttek. A háború kezdetétől 2023 január 15.-ével bezárólag csak a katonai támogatás 46,6 milliárd dollárt tett ki, a humanitárius és pénzügyi támogatással együtt, pedig átlépte a 75 milliárd dollárt az usa által.

plain.png

Forrás: https://www.cfr.org/article/how-much-aid-has-us-sent-ukraine-here-are-six-charts

Magyarán, ha csak az új eszközökre költött pénzt vesszük alapul, akkor ezen keret közel 21,5%-ára rúg a számla. Persze ez egyáltalán nem tekinthető mérvadónak/pontosnak, ugyanis egy részről régi eszközök kerültek átadásra, amelyekre a jövőben már nem kell ügyelni/karbantartani (ennek ugye van egy költségcsökkentő hatása), másrészről vélhetően az egykori beszerzési- vagy a jelenlegi (már csökkentett) árukkal kalkulál(hat)tak, tehát a helyettesítésük ennél szvsz nominálisan többe kerülne (az eszközök egy része már nem is áll gyártás alatt, így azok modernebbekkel történő kiváltása szintén csak növeli a helyettesítésük költségét), ami viszont szintén csökkenti ezt a hányadot az esetlegesen bele- vagy felszámolt képzés és tanácsadás költségei (persze vannak egyéb, mondjuk logisztikai költségek is, amelyek általam szintén ismeretlen módon kerültek elszámolásra).
Bárhogyan is legyen az igazság a számok kapcsán, ez az összeg még az usa mércéjével mérve sem nevezhető kicsinek.

*Annyira nem is könnyű megmondani, hogy hivatalosan mennyi is volt a védelmi költségvetésük, mivel ilyeneket olvashatunk róla:
"The U.S. Department of Defense (DoD) budget will increase to $797 billion in fiscal 2023 from $728 billion in 2022 — excluding supplemental funding to Ukraine and other appropriations, such as military construction —..."
Azt, hogy a NATO fenti táblázata, egy ~801 milliárd környéki (ez volt augusztusban), vagy 728 milliárdos költségvetésre hozta ki a 27,2%-ot azt sajnos nem tudom, pedig ugye itt ez nem egy utolsó kérdés (egyébként 2022 áprilisában még "csak" 783 milliárd volt).
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Egy civil vs egy katona....
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 516
113
Garai Kitti hogy vennel inkabb mast a kezedbe toll helyett...
Ez a het legjobb kattintasvadasz cikke.
Mondom mi a tosz tortent 4 oraja...

Kulaba F-16 pilotakat keres.

Kanada repulogepek helyett 38 geppuskat ad Ukrajnanak. Kifogytak?

Melnyik utasitotta Pisztoriuszt, hogy adjon at a Bundeswher 300 Leo2, de most!
3 szazalek az orosz infláció. Haboruban!
Földi, Ultrahang.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 197
113
Szergej Sojgu két Tulai fegyvergyárat látogaott meg.


A fényképen egy imádkozó zsidó látható, aki az ukrán fegyveres erőknél szolgál.
jEsml-g2Z0I.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nem unjátok már az orosz fenyegetőzést?

Ezek a nyugati közvélemény befolyásolását célozzák, de közben meg ők is tudják milyen hülyeségeket beszélnek.
Ugye megvan hogy orosz részről nem volt fenyegetőzés, mindössze csibészke filozofált? Te egy igazi ruszofób Móricka vagy, neked mindenről is AZ jut eszedbe...
Istennek hála, hogy jenki barátaink segítenek nekünk prosztó mucsaji aljanépeknek és megmutatják a helyes irányt!!!
Azért hogyismondjam... ízlelgessük ezt kicsit : 2019 óta 139 millió forintot költött csak a facebookon hirdetésre ez a "facebook csoport" mögött álló cég!!!
Ez nem számít a belügyekbe való beavatkozásnak vagy durván fogalmazva a szuverenitás megsértésének? Kész szerencse hogy a jenkik a szövetségeseink!