[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 832
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 272
113
Ok, lehet megvan az elméleti képessége, de a gyakorlatban nem tudnak olyan arányban odahatni, mint az ukránok.
Vagy ezt pl most úgy jófejségből hagyták volna ki? Vagy mégis volt akkora fegyelem, hogy nem ment az otthoni csajnak szelfi?
ez elmondod azoknak a családjának is akik ott maradtak azokban a ruszki támadásokban amik azokat a zsoldos táborokat érték ? hogy igazából nyugodjanak meg,nem haltak meg a fiaik,mivel csak "elméleti képességük" van rá,de "a gyakorlatban nem tudnak olyan arányban odahatni" a ruszkik ..

ezek szerint akkor minden távolsági támadás amit ebben a háborúban mérnek,ukrán célpontokra az nem más mint oroszellenes ukrán/nyugati propaganda,hiszen másodszor állítod azt,hogy a ruszkik képtelenek rá,maximum csak elméletben ?

te is használhatnád a "bocs srácok,ezt benéztem"opciót, ha tévedsz .. de ahogy gondolod
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Igen, nagyon szeretném, ha már vége lenne ennek az elmebajos háborúnak.
ezt a részt nem tudom megértetni teljesen értelmes, de a mainstreamet fogyasztó emberekkel
mondja akkor lesz vége ha kiverték a ruszkikat ukrajnából
kérdezem mért, mitől lenne vége
mondja hogy mert megnyerték a háborút az ukrik
mondom mitől nyerték volna meg
mi változott
lehet több pénzt paripát fegyvert belenyomni nyugatról, és akkor pártíz kilométerrel arrébb megy a front
lehet kevesebbet és akkor meg errébb jön
és ugyanezt orosz oldalról is, csak akkor fordított az eredménye
persze nyilván kijöhet ebből matematikailag az a konstelláció hogy pont a néhai orosz-ukrán határon áll éppen a front
de attól mégis mi változna, ha a háború okait illetően semmi nem változott, és ha ezen a ponton az ukrik hazaküldenek tízezer katonát hogy vessenek búzát építsenek gyárat akkor másnap a front megint elmozdul pártíz kilométerrel errébb
és ilyenkor néznek mint boci az újkapura..
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113

Az ukrán fegyveres erők arra készülnek, hogy harcba dobjanak egy 80 000 fős fegyveres csoportot, hogy feloldják Bahmut blokkolását​

Ezt a Wagner-csoport képviselője jelentette be az esti összefoglalóban.

Az ellenség a PMC felelősségi zónájában egy 80 000 fős fegyveresből álló csoportot koncentrált. Az ukrán fegyveres erők intézkedéseket hoznak csapásmérő csoportok létrehozására, hogy oldalcsapásokat hajtsanak végre Szeverszk, Popasznaja irányába.
Szintén a második oldaltámadást tervezik Konsztantyinovka és Debalcevo városok irányába, Konstantinovka, Toretsk, Dyleevka térségében. Bakhmut északról való kiszabadítására egy csoportosulás a Ray-Aleksandrovka, Malinovka és Slavyansk körzetekben összpontosul.
És a délről való kiszabadításhoz a kerületekben - Konstantinovka, Predtechino, Nikolaevka.
Továbbá az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi csoportjának felépítése mind szovjet mintákból (2A65, 2C7), mind nyugati 155 mm-es tüzérségi rendszerekből, mint például M777, Paladin és Krab önjáró ágyúk, Panzer 2000, HIMARS MLRS stb áll.

A napi 400 katona vesztesége miatt az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága továbbra is átszállítja a megalakult területvédelmi zászlóaljakat az ország mélyéről.
Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán fegyveres erők artemovszki taktikai állománya nem tapasztal fegyver- és lőszerhiányt.
A PMC "Wagner" folytatja az ukrán fegyveres erők támadását és megsemmisítését a város nyugati kerületeiben, kiütve az ellenséget pozícióikból.
Источник: https://rusvesna.su/news/1681684524
Nagy hiba lenne az ukránok részéről beleállni egy Bakmut visszafoglalása hadműveletbe. Azon kívül, hogy egy Sztálingrád II. lenne, ugyanazt hozná, mint a német seregeknek anno.
1. A várost visszafoglalni területvédelmisekkel nem lehet.
2. Ezért, be kellene dobniuk a darálóba a legjobban képzett, és eddig féltve őrzött katonáikat.
3. Egy olyan környezetben kellene harcolniuk, amit szarrá tudnak bombázni az oroszok a FAB500 és 1500 bombákkal.
4. Ezen kívül ott az iszonyatos orosz tüzérségi fölény is, ami megint nem egészséges az ukránokra nézve.
5. A visszafoglalással sem nyernének semmit, csak a tartalékaikat veszítenék el.
6. Sikertelen támadás esetén, más helyeken letolt gatyával állnának.
7. Egyébként erre várnak az oroszok.
A fentieket az ukránok és gazdájuk is tudja, így ez az egész szabadítsuk fel Bakmutot beszéd, csak terelés a valós szándékról (éppen úgy,a hogy a "kiszivárgott" iratok is). Nem lesz Bakmutnál semmi nagy támadás. Ha akarták volna az ukránok, eddig tehettek volna a felszabadítás érdekébe. Délen szeretnének támadni, csak tudják, hogy az orosz erre nagyon készülnek. A többi opció nem hozna olyan látványos áttörést, ha egyáltalán lenne valami eredménye délnek. Ezenkívül, ha megindul a déli ukrán offenzíva, az orosz egy északival támadással fog válaszolni. Szerintem Harkovot fogja leteríteni. Az pedig nagyon nagy arcvesztés lesz Kijevnek.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 690
113
az ukránok a szabad piacról sz 125 öshöz rakétákat ha tudnának szerezni. van még elszórva kub de azt már nem szívesen adja senki.

Szudánba gondok.
dobok egy linket.

Hawk ha van még nyugaton.
az ukrán légvédelem nagyot kapott. kifogyóban a rakétából. hiába az új rendszer ha nincs hozzá rakéta és hiába a régi ha ahhoz sincs. csoda hogy a régiekkel eddig kibírta. (tanulság bizony bizony van helye az iron dome rakétáinak színte bárhol. vagy hasonló rendszereknek.
manpadsok nem fényeskednek de a járműre szerelt rövidhatótávolságú eszközök már jobban megálják a helyüket.

jdam. az orosz egyszerűen kisütötte azok elektronikályát radarral tűnyalábbal vagy ew rendszerekkel? kitudja?
lassú fegyverek ezért elektromos besugárzásra viszonylag hosszan lehetséges.
Talán itt bújik meg az elmúlt év RuAF fura tevékenységének a kulcsa.
Egyrészt én nem igazán hiszek ebben a kifogy az ukrán légvédelem dologban. Ez csak része a dolognak. Pótolható, akár gyárható is a muníció a háború utolsó percéig. Ha fogy is, de még mindig marad nekik 100 raksijuk, azt bármikor el tudják lőni 50 high value célra, akkor azzal el is kenték az Orosz Légierő élét - figyelembe véve azt, amit mögéjük tettek nyugatról. Szóval a dolog valóban hasznos, de nem ez fogja kivívni a légtér uralmát, azt ebben a háborúban máshol kell keresni.
Valahol én a lelőtt drón, az amerikai JDAM irányítási problémái, az orosz precíziós bombázás kiterjedése és az ukrán felderítő radarok beüzemelése környékén kutatnék.
Mindenekelőtt ott a kedvenc videóm, amit nem győzök elégszer linkelni (https://simplicius76.substack.com/p...into?r=rfdgg&utm_campaign=post&utm_medium=web) - az USA elképesztő felderítési/célkövetési, nem ismert képessége a meglévő, alacsonyabb szintű légvédelmet sokkal veszedelmessé teszi azáltal, hogy real-time képet kap az ellenséges légierő mozgásáról saját felderítő radarok bekapcsolása nélkül. Összvissz annyi a dolguk, hogy a föléjük érkező célra bekapcsolják a tűzvezető radart - vagy típustól fűggően még arra sincs szükségük. Ezen kívül ott zajlik a teljes ukrán kommunikáció, minden létező felderítés, irányítás, stb... az űr az ukránoké az USA által.
Na és úgy tűnik ennek estek neki az oroszok és egy évükbe került, de most látjuk ennek eredményeit, a fent említett jelek erre mutatnak.
  • Periférikus a témában, de az a gyanúm, hogy a leszedett drón nem is igazán felderítést végzett (arra jobb a sat), sokkal inkább egyfajta ECM/ECCM vagy hasonló lehetett a dolga, az orosz műholdas rendszerek/com ellenében. Valszeg egy támadást akartak vezetni vele, vagy az orosz műholdas kommunikációba rondítottak bele, ezért is pippantak be és pöccintették le. Azóta ki is van adva, hogy ne menjenek a Krím közelébe se.
  • Sokkal fontosabb a JDAM bombákkal a gond. Jó eséllyel a GPS zavarás elérte azt a szintet orosz oldalról, hogy ne legyen gondjuk, vagyis ebben a szegmensében felzárkóztak/nyerésre állnak az elmúlt egy év munkája után, bár lehet, hogy előbb.
  • Ami viszont szerintem a legjelentősebb, az a siklóbombák megjelenése. Egy dolog, hogy a szétlopott ipart helyretették (meg kiosztottak egypár tarkólövést a tolvajokra). Sokkal fontosabb, hogy a légvédelem közel sem olyan hatékony - és ez nem a raksi kifogyás miatt lehet (valamennyi mindig marad, amit ellőnének egy Szu-35-re azonnal), sokkal inkább a linkelt videóban látható légi irányítási rendszer megtörése. Szerintem ez egy magyarázat lehet a RuAF egy éves alacsonyabb szintű tevékenységének (főleg a hátországban), hogy előbb az űrben kellett minimum paritást kihozni. Akármit is csináltak, az ukrán légvédelem hatékonysága nagy hirtelen (az év eleje után nem sokkal) lecsökkent. A CM hullámok ellen drasztikusan esett a hatékonyság, ahogy lelőtt gépekről is alig jön már videó, holott a bevetésszám megnőtt. Vagyis a siklóbombázás megjelenése (eddig főleg Kh-31 és hasonló nagyobb hatótávolságú eszközökkel dolgoztak) annyit jelent, hogy a légvédelem gondban van.
  • Ami pedig ezt erősíti, hogy több hírt találtam, hogy ukrán távolfelderítő radarokat szedtek ki. Vagyis elkezdték használni ezeket, holott eddig nem kellett. Annak pedig csak egy oka lehet, hogy nem kapják meg a teljes légtérinfót.
Szerintem amit láthatunk, az az űrfelderítés sikeres tompítása puha módszerekkel. Az oroszok az elmúlt évet a kezdeti pofára esés után (ilyen szintű és képességű amerikai IRSre szerintem nem számítottak, főleg nem beintegrálva az ukrán légvédelembe) elkezdtek dolgozni az ellentevékenységen, aminek mostanában futott be az eredménye. A hirtelen esésre a légvédelem hatékonyságában részemről ez lehet a magyarázat, a rakéták fogyása mellett persze.

BTW az amerikai AWACS generációváltás is ugyan ezt sejteti. Az USAF annó valamiért nem váltotta le a többszörösen túlkoros E-3 flottát, aminek az oka annyi volt, hogy a 2000-es években úgy tervezték, az űrbe telepített radarok váltják az egész kérdést. A világ azonban megváltozott, feljött Kína és az oroszok is magukhoz tértek, és olyan ASAT fenyegetés lett, ami az egészet túl sebezhetővé tette - most lóhalálában szögelik a Wedgetail-t hazai használatra.
Az, hogy az orosz lehet, hogy megtörte az űrdominanciát a hadszíntér fölött (és nem is ASAT hardkill, hanem csak jó eséllyel ECM úton) ezt az váltás igazolja.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 676
113
Talán itt bújik meg az elmúlt év RuAF fura tevékenységének a kulcsa.
Egyrészt én nem igazán hiszek ebben a kifogy az ukrán légvédelem dologban. Ez csak része a dolognak. Pótolható, akár gyárható is a muníció a háború utolsó percéig. Ha fogy is, de még mindig marad nekik 100 raksijuk, azt bármikor el tudják lőni 50 high value célra, akkor azzal el is kenték az Orosz Légierő élét - figyelembe véve azt, amit mögéjük tettek nyugatról. Szóval a dolog valóban hasznos, de nem ez fogja kivívni a légtér uralmát, azt ebben a háborúban máshol kell keresni.
Valahol én a lelőtt drón, az amerikai JDAM irányítási problémái, az orosz precíziós bombázás kiterjedése és az ukrán felderítő radarok beüzemelése környékén kutatnék.
Mindenekelőtt ott a kedvenc videóm, amit nem győzök elégszer linkelni (https://simplicius76.substack.com/p...into?r=rfdgg&utm_campaign=post&utm_medium=web) - az USA elképesztő felderítési/célkövetési, nem ismert képessége a meglévő, alacsonyabb szintű légvédelmet sokkal veszedelmessé teszi azáltal, hogy real-time képet kap az ellenséges légierő mozgásáról saját felderítő radarok bekapcsolása nélkül. Összvissz annyi a dolguk, hogy a föléjük érkező célra bekapcsolják a tűzvezető radart - vagy típustól fűggően még arra sincs szükségük. Ezen kívül ott zajlik a teljes ukrán kommunikáció, minden létező felderítés, irányítás, stb... az űr az ukránoké az USA által.
Na és úgy tűnik ennek estek neki az oroszok és egy évükbe került, de most látjuk ennek eredményeit, a fent említett jelek erre mutatnak.
  • Periférikus a témában, de az a gyanúm, hogy a leszedett drón nem is igazán felderítést végzett (arra jobb a sat), sokkal inkább egyfajta ECM/ECCM vagy hasonló lehetett a dolga, az orosz műholdas rendszerek/com ellenében. Valszeg egy támadást akartak vezetni vele, vagy az orosz műholdas kommunikációba rondítottak bele, ezért is pippantak be és pöccintették le. Azóta ki is van adva, hogy ne menjenek a Krím közelébe se.
  • Sokkal fontosabb a JDAM bombákkal a gond. Jó eséllyel a GPS zavarás elérte azt a szintet orosz oldalról, hogy ne legyen gondjuk, vagyis ebben a szegmensében felzárkóztak/nyerésre állnak az elmúlt egy év munkája után, bár lehet, hogy előbb.
  • Ami viszont szerintem a legjelentősebb, az a siklóbombák megjelenése. Egy dolog, hogy a szétlopott ipart helyretették (meg kiosztottak egypár tarkólövést a tolvajokra). Sokkal fontosabb, hogy a légvédelem közel sem olyan hatékony - és ez nem a raksi kifogyás miatt lehet (valamennyi mindig marad, amit ellőnének egy Szu-35-re azonnal), sokkal inkább a linkelt videóban látható légi irányítási rendszer megtörése. Szerintem ez egy magyarázat lehet a RuAF egy éves alacsonyabb szintű tevékenységének (főleg a hátországban), hogy előbb az űrben kellett minimum paritást kihozni. Akármit is csináltak, az ukrán légvédelem hatékonysága nagy hirtelen (az év eleje után nem sokkal) lecsökkent. A CM hullámok ellen drasztikusan esett a hatékonyság, ahogy lelőtt gépekről is alig jön már videó, holott a bevetésszám megnőtt. Vagyis a siklóbombázás megjelenése (eddig főleg Kh-31 és hasonló nagyobb hatótávolságú eszközökkel dolgoztak) annyit jelent, hogy a légvédelem gondban van.
  • Ami pedig ezt erősíti, hogy több hírt találtam, hogy ukrán távolfelderítő radarokat szedtek ki. Vagyis elkezdték használni ezeket, holott eddig nem kellett. Annak pedig csak egy oka lehet, hogy nem kapják meg a teljes légtérinfót.
Szerintem amit láthatunk, az az űrfelderítés sikeres tompítása puha módszerekkel. Az oroszok az elmúlt évet a kezdeti pofára esés után (ilyen szintű és képességű amerikai IRSre szerintem nem számítottak, főleg nem beintegrálva az ukrán légvédelembe) elkezdtek dolgozni az ellentevékenységen, aminek mostanában futott be az eredménye. A hirtelen esésre a légvédelem hatékonyságában részemről ez lehet a magyarázat, a rakéták fogyása mellett persze.

BTW az amerikai AWACS generációváltás is ugyan ezt sejteti. Az USAF annó valamiért nem váltotta le a többszörösen túlkoros E-3 flottát, aminek az oka annyi volt, hogy a 2000-es években úgy tervezték, az űrbe telepített radarok váltják az egész kérdést. A világ azonban megváltozott, feljött Kína és az oroszok is magukhoz tértek, és olyan ASAT fenyegetés lett, ami az egészet túl sebezhetővé tette - most lóhalálában szögelik a Wedgetail-t hazai használatra.
Az, hogy az orosz lehet, hogy megtörte az űrdominanciát a hadszíntér fölött (és nem is ASAT hardkill, hanem csak jó eséllyel ECM úton) ezt az váltás igazolja.
tehát az oroszok minden hadszíntéren fellülkerekedtek az ukránokon mára.

az orosznál most eljött az idő amikor a légierő és a szárazföld is nagypontosságú lőszereket használ.
mert ne gondolja senki hogy kínából nem precíziós lőszereket fognak zömében szállítani. aki azthiszi annak elárulom hogy a zöme bezony precíz.
meglehet nézni a statisztikákat. a tüzütem 10edére zsugorodott de a találatok feleződtek. (és még mindig jelentős a buta lőszer alkalmazása eggyes szakaszokon vagy feladatoknál..)

csökkentik a logisztikai lábnyomot. (így hatékonyságot növell nagymértékben abba hogy korábban butalőszereket használt nagy logisztikai lábnyommal most erre a nagy logisztikai kapacitás egyrésze hipp hopp felszabadúl. (máris késsz egy támadásra. ha másra nem is erre jó vólt a buta lőszerrel kezdeni.)

igazából az orosz fel van készűlve egy esetleges ukrán támadásra akár több frontszakaszon. és képes ellentámadást indítani akár több frontszakaszon.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Igen, nagyon szeretném, ha már vége lenne ennek az elmebajos háborúnak.
Én annak örültem volna, ha el sem kezdődik. De sajnos ez az atlantista irányítással elkövetett fatális genosuicidium vezethet el ahhoz, hogy a világ még látó részének a szeme elé táruljon a maga nyers valójában, hogy mivel jár ha a hagyják magukat tovább irányítani a világ jelenlegi vezetői által.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 212
113
Talán itt bújik meg az elmúlt év RuAF fura tevékenységének a kulcsa.
stb.
Szerintem jó helyen kapisgálod a dolgokat. Ugyanakkor bár a repülőgépek elleni harcban a Ukrán lérakosok bár szarul állnak, de viszont a városok védelme során, a nyugati rakétakomlexumok a támadó rakéták, robotgépek egy részét sikerrel küzdik le, Itt legfeljebb a túlterhelés, illetve az Iskander stb bevetések ellen nem tudnak védekezni, a transz és szubszoníkus eszközök ellen viszont igen.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
tehát az oroszok minden hadszíntéren fellülkerekedtek az ukránokon mára.

az orosznál most eljött az idő amikor a légierő és a szárazföld is nagypontosságú lőszereket használ.
mert ne gondolja senki hogy kínából nem precíziós lőszereket fognak zömében szállítani. aki azthiszi annak elárulom hogy a zöme bezony precíz.
meglehet nézni a statisztikákat. a tüzütem 10edére zsugorodott de a találatok feleződtek. (és még mindig jelentős a buta lőszer alkalmazása eggyes szakaszokon vagy feladatoknál..)

csökkentik a logisztikai lábnyomot. (így hatékonyságot növell nagymértékben abba hogy korábban butalőszereket használt nagy logisztikai lábnyommal most erre a nagy logisztikai kapacitás egyrésze hipp hopp felszabadúl. (máris késsz egy támadásra. ha másra nem is erre jó vólt a buta lőszerrel kezdeni.)

igazából az orosz fel van készűlve egy esetleges ukrán támadásra akár több frontszakaszon. és képes ellentámadást indítani akár több frontszakaszon.
Érdekes nézni, hogyan tanulnak, alkalmazkodnak a kibivásokhoz az oroszok a konfliktus folyamán.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Mire gondolt a költő? Ez itt kb. 10.000 potenciális halott, csak még mozognak...
Az, hogy egy gyakorlótéren együtt mozgatnak kennyi embert gyalog, csak és kizárólag propagandacélokat szolgálhat. Valószínűleg eszedbe sem jutott, hogy vajon mi a fenéért batyog itt egyszere ennyi katona? Menetgyakorlat? Ahhoz túl sokan vannak és túl lazák. Lövészetre mennek? Ahhoz megint csak túl sokan lennének. Nem látom be, hogy a propagandán kívül milyen célt szolgálna egy ekkora csoportosulás... :D
Ennyi embert egyszerre nem gyakorlatoztattak az biztos, ha meg éppen a tűzvonalba küldenék őket, páncélos fedezet nélkül, na az lenne csak igazi vérfürdő.
Szóval tisztán csak reklám... :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 745
113
Az amerikai sajtó szerint az ukrán fegyveres erők offenzíváját április 30-án kell megkezdeni.
Amikor egy offenzíva pontos kezdési dátumát közölnek folyóiratok és újságok, biztos lehet benne, hogy az nem az adott napon kezdődik.

Katonai eligazítás: Ukrajna „nagy kockázatú” próbálkozása Oroszország megerősített frontvonalának áttörésére

Fordulat: Ukrajna már Európát vádolja a háború miatt? - Robert C. Castel​

 
T

Törölt tag 1711

Guest
A kérdés akkor is adott, miért nem az erdőben mentek az (akkor) orosz tüzérség lőtávolságán belül?

Mert akkor még faszilánkot is kapnak a repesz mellé.
Így is úgy is látják őket.

Ráadásul ez nem egyedi eset volt, van nappali videó is, amikor elkap egy Bakhmut-ba tartó csapatot az orosz aknavetőkkel, csak most telefonon nem szenvednék a kutatással (köcsög német letiltotta a catbox-ot kb. egy hónapja, mikor lebuktam, hogy "oroszpárti" dolgokat nézek...)