[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
Hagyjuk már ezt.
Amiről beszélünk, az a delta, egy nagy mocsár, sok folyoaggal, gyakorlatilag nemletezo uthalozattal.
Hersuon visszafoglalására követő napokban már atkildtek az ukránok járőröket, egész a torkolatig, sőt, a folyó teljes hosszában megy a.recon in force oda vissza azóta, változó intenzitással (lásd ugye a "támadást" a zaporjoskai atomerőmű ellen).

Uborkaszezon van.
A tájolóra írtam. Elképesztő, hogy tartja magát ez a hülyeség a fórumon, pedig vagy 100 le lett írva, hogy nem igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Szittya

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 989
113
Lehet, hogy az alábbi nyilatkozat nagyobbat üt, mit az egész ukrán tűzérség. Biztos sokan lesápadtak, van futkosás és ordibálás.

"Franciaország, Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia megdöbbenését fejezte ki, miután Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte a volt szovjet államok - közöttük Ukrajna - szuverenitását.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban pénteken arra kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának.

Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat

- tette hozzá Lu Sa-je."

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 247
29 458
113
Tacheles Nr108 Thomas Röperrel és Robert Steinnel:
Témák: Röper a fronton (erről külön videó is van, lejjebb), koreai fegyverek, Kara-Murza, nyugati szankciók, ENSZ, hogy kezdte a cica a háborút 2014ben, korrupció (nem csak) Ukrajnában, Pentagon Leaks, Macron és Baerbock Kínában, Szudán, Afrika és a Nyugat, Szaudiak és Irán, Musk és a BBC

Röper kirándult Zaporizsjébe
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Lehet, hogy az alábbi nyilatkozat nagyobbat üt, mit az egész ukrán tűzérség. Biztos sokan lesápadtak, van futkosás és ordibálás.

"Franciaország, Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia megdöbbenését fejezte ki, miután Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte a volt szovjet államok - közöttük Ukrajna - szuverenitását.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban pénteken arra kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának.

Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat

- tette hozzá Lu Sa-je."

Amúgy ez nagyon durva.
Ha figyelsz, Kína pont taivan miatt eddig nem ismert el, határváltozást, mert ugye ha valaki kiválhat egy országból, akkor az egy kína elv megy a levesbe.
De ezzel most lényegében elismerte. És valami deal van a háttérben, mert ezzel lemondott a poszt-szovjet térségről. Lehet Moszkva rábólintott, hogy a yüan lesz az új dollár?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Amúgy ez a jenkik nem használnak tájolót marhaság nem aktuális már egy 15 éve, mióta beszopták párszor pont emiatt, erősen visszanyomták a kiképzésükbe a térkép/tájolót.
A 2000-es években volt jellemző ez, hogy azt se tudták eszik-e vagy isszák
ami amúgy vicces, mert a jenki kocsikban amúgy tükörnél az iránytű alap (szerintem az amcsi hülyeségek közt kifejezetten jópofa) felszereltség.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 890
113
Ismét orosz civileket öltek meg. Erről nem tájékoztat a média, ezért az egyszerü ember nem tud róla, ezáltal azt sem tudja mi zajlik Ukrajnában 2014 óta.
Az ukrán fegyveres erők MLRS-ből csaptak le Makajevka városának egy lakónegyedére. Megöltek két nőt, akik az utcán sétáltak.

Más
Forrásunk az OP-ban azt mondta, hogy Zelenszkij az ellentámadás elindításával rohamozza Zaluzsnijt, annak Bahmut eleste előtt el kell kezdődnie, de a vezérkari főnök elhalasztja a határidőket, és az Azov-hadművelet indításátt nyárra tenné. Az elnök az utolsó ütemben egy hónapot adott az ellentámadás megindítására, Budanov pedig a front különböző szektoraira irányuló folyamatos csapások taktikáját javasolta, hogy az ukrán fegyveres erők tevékenységének illúzióját keltse.
Rezident TGK (gyengébbeknek- a Rezident ukrán forrás)

Más
Az oroszok elkezdtek speciális, hőszigetelő anyagú köpenyeket használni, ami miatt szinte láthatatlanok a hőkamerában
Az ilyen "esőkabátok" mögé bújva rohamcsoportok a lehető legközelebb juthatnak az ukrán fegyveres erők állásaihoz.
vW5cnsLMXVc.jpg
6pBCBYyk8rs.jpg

tVAsb9nKKrw.jpg
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 082
16 354
113
Persze… azèrt halt meg legutóbb egy 58 èves kàrpàtaljai afgàn veterán magyar…
58 èves
Afgán veterán….

Nem tudtam, de nekik vmi papírjuk van, amit eddig tiszteletben tartottak. Ôket nem vitték.

Ne gondold túl…. Nincs ember. Vagy aki lenne, annak olyan papírja van pènzért hogy nem viszik el….

Cca 150 ezerèrt ki be lèpkednek az országba úgy, hogy nen rögzítik be a rendszebe…

Kèrdès az hogy az ált. mozgósítàs ezt felülírhatja e!?
Szerintem amúgy nem….

Valahol tökmindegy mennyi katonaképes embere van még Ukrajnában, mert az ukrán vezetésnek a leghalványabb gőze nincs arról, hogy kik is ezek.

A SzU összeomlása óta nem volt egy normális népszámlálás az országban, azt sem tudják hányan lakják, azt sem hogy pontosan ki - hol van az országban (ha ugyan nem lécelt le), olyan finomságokról meg ne beszéljünk hogy mondjuk felmérni a katonakötelesek évfolyamait, honnan lehetne őket behívni, ki alkalmas a szolgálatra és ki nem, és ha alkalmas akkor hova kell vezényelni.

Egyszerűen fogalma nincs az ukrán államigazgatásnak erről. Ezért fogdossák az embereket az utcán, meg hívnak be amputált meg rokkantnyugdíjas embereket.

Pár hónapja volt hír, hogy az ukrán közigben össze kellett írni a hadrafogható embereket. Ez is ezért volt, mert a magán (szürke.. fekete) szektorban dolgozókról egyszerűen szinte semmi infó nincs, a az állami irodistákat meg csak össze tudja számolni a hivatal..
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Milyen álomvilágban élnek itt sokan….

A stratégiai robbanófejeket a 2010-es években mindegyik atomnagyhatalom 750 kT alatti töltetre cserélte, mert 750 kT alatti atomtámadás esetén (ha nem felszíni, hanem légköri a robbantás, azaz a célpont felett 1500-3500 m magasan robban), akkor a töredékére csökken a fall out és nem alakul ki tűzvihar sem.
Magyarul írom: ergo bevethető, ellentétben a klasszikus hidegháborús töltetekkel, amelyek közül igen sok MT hatóerejű volt és bizony elég sok felszíni robbanással operált volna.

A hatóerőkön túl jelentősen csökkent a darabszám is, tehát nem minden falura menne ma töltet, hanem csak a kiemelt célpontokra. Magyarul: automatikusan csökkent a nukleáris küszöb is, a hatóerők csökkentésével, a darabszám csökkentésével és a célba juttatás pontosságának növelésével az atomarzenál a nem bevethető fegyverzetből a stratégiai tervező asztalokon már rég átkerült a bevethető kategóriába.

Egy atomháború hatalmas pusztítást és rengeteg áldozatot követelne…, de nem pusztítaná el sem a bolygót és még csak az emberiség sem halna ki.

De a globális atomhatalmak továbbra is ragaszkodnak a nagy nyilvánosság felé ahhoz a dogmához, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni és kihal a világ, ezt rendszeresen közös nyilatkozatokban mindig jól meg is erősítik. Ez ebben a formában hazugság, ellenben remekül be lehet sz@ratni folyamatosan az egész világot és a félelmen keresztül fenntartani továbbra is az atomklub tagjainak a kiváltságos hatalmi helyzetét.

Egy atomháború esetén a jelenlegi atomhatalmak kapnák be a töltetek 99%-át, nem Burkina Faso, Trinidad és Tobago meg Ecuador a fő célpont, hanem az USA, Oroszország és Nagy-Britannia területe. Ergo ebben a sorrendben mennének a levesbe ezek a hatalmak, kifeküdne 2 milliárd ember, de 100 év múlva már csak egy emlék lenne mindegyik egykoron nagyhatalomként futó társaság az északi féltekén… és még mindig lenne 4-6 milliárd ember, meg a szárazföldek és tengerek döntő része világviszonylatban.

1945 és 2016 között összesen több, mint 2400 db kísérleti atomrobbantást hajtottak végre a Földön, ebből több, mint 700-at az oroszok és több, mint 1000-et az amerikaiak pukkantottak el.
Ezeknek a robbantásoknak egy jó része ráadásul légköri, szárazföldi és tengeri volt, tehát nem földalatti!
Ehhez képest ezt ki vette észre?
Elmondom: senki.
Ha az újságok és a híradók annak idején nem mondják be, a világ 99,99%-a észre sem vette volna, hogy több száz atomtöltet lett eldurrantva.

Egy másik topikban meg jönnek azzal, hogy egy SLBM csak elméleti fegyver.
Eszem megáll.
Az atomfegyver léte már önmagában konkrét következményekkel jár, a bevetéssel való fenyegetés felsőfokú pszichológiai hadviselési forma, végső esetben pedig konkrétan bevethető fegyverzet, mégpedig több lépcsőfokban, ergo ideje lenne felébredni és nem hamis illúziókat ismételgetve megnyugtatni saját magunkat.

Mivel a világ elhitte, hogy ezeket úgysem vetik be soha, emiatt tudják a világ nagyhatalmai elvezetni az egész világot egy valós atomháborúba – a sok álhívő miatt nincs senki, aki érdemben tiltakozna.
Így van. Teljesen egyetértek azzal amit írtál.

Annyival egészíteném ki részemről, hogy bár valóban a robbanófejek több mint 90%-át a nagyhatalmak kapnák, ez azért bőven nem csak az ő országaik eltűnésével járna, meg az a 4-6Mrd túlélő is erős túlzás lenne, mivel kb. szó szerint az ókorba vagy akörüli szintre zuhanna vissza a civilizáció szintje és a lélekszáma az emberiségnek a halmozott másodlagos környezeti, gazdasági hatásoknak köszönhetően, ahogyan én olvastam erről, jó lenne az maximum 200-300-millió túlélőnek is, a 7,5milliárdból...

És most nem akarok cinikus lenni, de :
Igen, és ? Ebben a korban élünk, ugyanennek a veszélynek az árnyékában mi, meg már szüleink is, vagy 70-éve.
Ezt jelenti az atomkorszak minden embernek a földön, amiről senki sem szeret beszélni, meg belegondolni.

Sőt, például voltak ennél rosszabb helyzetek is, amikor még csak nem is tudtunk róla.
Sosem felejtem el apám megdöbbenését amikor a rendszelváltás után pl. a 62-es kubai rakétaválságról olvasott. Amiről akkor itthon nem tudtak semmit...
De ma is úgy éli világát az emberiség nagy resze, hogy még csak fogalma sincsen erről a veszélyről.

És igen, a mai világpolitikai helyzetben valóban megvan az elméleti lehetősége ennek most is, mint az elmúlt 70-év konflikrusaiban bármikor, és meg is lesz, amig egyetlen darab atomtöltet is marad a földön.

És most a teljesen felesleges moralizálástól eltekintve, hogy ez a helyzet egyébként "oldaltól",hitvallástól, származástol, nézettől függetlenül szerintem minden ember és nép közös felelőssége hogy idáig jutott az emberiség, azt kérdezném tőled, hogy akkor most ez az általános igazság amit leirtál, a jelenlegi háborúban melyik félnek szolgáltat bármiféle "igazságot", vagy jogot hogy az "igazát" bizonyítsa ?

Mert szerintem egyiknek sem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Ez egy április 18-ai hír, én aznap betettem ide, kedden 14.48-kor több hírrel együtt található utolsó hírként. Orosz katonai tudósító írta le, csak nagyon nehéz a blogján keresni.
Azóta eltelt 5 nap, és újra felbukkant az info. Egyébként nem először próbálkoztak a jobb partra átjutni. De most nagyot megy a hír.

Jelentős áttörés Bahmutban: a Wagner PMC 4 körzetben átnyomta az ukrán fegyveres erők védelmét (MAP)​

Erről ukrán katonai elemzők számoltak be az esti jelentésben.
Sok változás történt a Bahmut-irányban, röviden:
► A város központjában Wagneresek elfoglalták a Saltovsky Húsfeldolgozót, és aktív támadó hadműveleteket folytatnak a Csajkovszkij utca mentén.
► Korsunskogo utca – Wagner a Geologists Lane mentén halad.
► Az elmúlt napokban nagy Wagner-előrelépés történt északon. Jelenleg a Kraynaya utcában zajlanak a csaták.
► Az O-0506-os autópályán a PMC erőinek is sikerült mélyebbre ékelődniük: „a Wagnernek taktikai előretörései vannak az autópálya mentén.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682278116

Az ukrán fegyveres erők lövészárkai Zaporozsje irányában

Azt gondolom, ez egy korrekt bemutatása a helyzetnek!

Roman Saponkov a Herson régió szigetein kialakult felhajtásról.

A DRG a bal parton.

Rájöttem, hogy a számomra nyilvánvaló dolgok a többség számára teljesen érthetetlenek. Sajnálom. Nézzük meg a Herson melletti magassági térképet. Az Older than Edda bejegyzés mellett .

Nézze, csatolom a partra szállási hely magassági térképét. Van egy mocsár. A jobb part pár tíz méterrel magasabban van. Alyoshka egy kicsit lejjebb van, de egy dombon is. Bal part és szigetek a vízben. Amikor elkezd ásni, víz fog kifolyni. A partvonaltól Alyoshekiig 3,39 kilométer, a jobb parton, ahol a járőröket lehet elhelyezni, 726 méter, de ez egy mocsár. Kherson lakóparkjának nagy része 1,21 km-re található. Ott el lehet rejteni egy tankot, garantáltan direkt tűzzel leteker minden járőrt a bal (a mi) parton. A bal parton csak az Aleshek-hegyben lehet tankot elrejteni, ami, ismétlem, 3,37 kilométer.
Most szándékosan kizárom a tüzérség hatótávolságáról szóló vitákat, mert tüzérségünk a külvárosból, távolról dolgozik, ahol válasz esetén nincs civil, a címer pedig a tüzérséget rejti Kherson negyedében.
Most nézzük meg azt a helyzetet, hogy járőrünk a víz szélén, a bal parton található (ahol az Ukrán Fegyveres Erők DRG-jei szállnak ki). Az ellenség a jobb felső partról (ahol Herszon van), egy lakónegyedből lőhet mindössze 1,37 km-es távolságból. Egy tanknál ez olyan, mint a gyakorlótéren.
Mit jelent? A jobb parton, magasabban lévő ellenség közvetlen tűzzel kiguríthat egy harckocsit, és 1,21 km-es távolságból lelőheti bármelyik járőrünket. 4,4 km-es távolságból kiguríthatunk egy harckocsit, és a jobb parton ellenséges megfigyelőállásokat üthetünk ki. Értékelje a különbséget. Ugyanakkor a jobb part magasabban van.
Mi történik a 46.661321, 32.701874 koordinátákon történő partra szálláskor? Az APU egy mocsárban ül. Ahhoz, hogy elérje azt a területet, ahonnan támadást lehet kifejleszteni, 3,71 km-t kell megtennie mocsarak és nádasok között. És mássz fel a dombra több mint 10 méter magasra. Igazán? Jelenlegi a valóságban nem valószínű.
Mit jelent az, hogy a címer a bal parton landolt, és a DRG erőivel vándorol? Hogy nincs elég erőnk, és ezt az ukrán fegyveres erők is tudják.Mit lehet tenni? Különleges erőket küldhet a zászló bemutatására. Különleges erőket – mert több esélyük van a túlélésre. De ezek az esély korántsem 100%-os.Ezek veszteségek a mocsár ellenőrzése érdekében.
Milyen következtetést lehet ebből levonni? A jobb part elhagyása után olyan helyzetbe kerültünk, hogy csak a rossz lehetőségek közül voltunk kénytelenek a legjobb megoldást választani. Vagy srácokat áldozunk fel a zászló demonstrálása érdekében, vagy viseljük az imázst és esetlegesen katonai kockázatokat az ukrán bal parton való jelenléte miatt. Hogy mi a jobb és melyik út vezet a győzelemhez (pontosabban az SVO összes céljának teljesítéséhez), én személy szerint nem tudom. Az ellenség habozás nélkül választja a „veszteségektől függetlenül embereket küldeni” opciót. Talán azért, mert tudja, hogy nem vagyunk túl jóban az FPV-kopterekkel (pontosabban minden rossz), talán tud néhány részletet a BC-nk maradványairól.
Herson-Aleshki magassági térképe
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 019
9 252
113
Így van. Teljesen egyetértek azzal amit írtál.

Annyival egészíteném ki részemről, hogy bár valóban a robbanófejek több mint 90%-át a nagyhatalmak kapnák, ez azért bőven nem csak az ő országaik eltűnésével járna, meg az a 4-6Mrd túlélő is erős túlzás lenne, mivel kb. szó szerint az ókorba vagy akörüli szintre zuhanna vissza a civilizáció szintje és a lélekszáma az emberiségnek a halmozott másodlagos környezeti, gazdasági hatásoknak köszönhetően, ahogyan én olvastam erről, jó lenne az maximum 200-300-millió túlélőnek is, a 7,5milliárdból...

És most nem akarok cinikus lenni, de :
Igen, és ? Ebben a korban élünk, ugyanennek a veszélynek az árnyékában mi, meg már szüleink is, vagy 70-éve.
Ezt jelenti az atomkorszak minden embernek a földön, amiről senki sem szeret beszélni, meg belegondolni.

Sőt, például voltak ennél rosszabb helyzetek is, amikor még csak nem is tudtunk róla.
Sosem felejtem el apám megdöbbenését amikor a rendszelváltás után pl. a 62-es kubai rakétaválságról olvasott. Amiről akkor itthon nem tudtak semmit...
De ma is úgy éli világát az emberiség nagy resze, hogy még csak fogalma sincsen erről a veszélyről.

És igen, a mai világpolitikai helyzetben valóban megvan az elméleti lehetősége ennek most is, mint az elmúlt 70-év konflikrusaiban bármikor, és meg is lesz, amig egyetlen darab atomtöltet is marad a földön.

És most a teljesen felesleges moralizálástól eltekintve, hogy ez a helyzet egyébként "oldaltól",hitvallástól, származástol, nézettől függetlenül szerintem minden ember és nép közös felelőssége hogy idáig jutott az emberiség, azt kérdezném tőled, hogy akkor most ez az általános igazság amit leirtál, a jelenlegi háborúban melyik félnek szolgáltat bármiféle "igazságot", vagy jogot hogy az "igazát" bizonyítsa ?

Mert szerintem egyiknek sem.
Angelsoul aggodalma teljesen jogos, minden műszaki, katonai és geopolitikai lehetőség és helyzet teljesen reálissá és szinte időszerűvé teszi a kérdést.
Totál nevetséges, hogy egyesek (és kettesek) nagy mellénnyel kizárják az atomfegyverek bevetésének a lehetőségét.
Milyen alapon?
Mert a Blikk azt ígérte, hogy ilyen nem lesz soha?

Miért gondolja azt bárki, hogy a kliensállamokra mért taktikai atomcsapás automatikus világvégét jelent?
Ja, mert ezt sulykolták évtizedeken át nonstop és persze mindenki beszopta.
Ilyenkor hol a tökömben van a mérnöki/műszaki/haditechnikai/geopoltikai/hadászati/társadalompszichológiai, egyszóval minimálisan is tudományos gondolkodásmód?

Kelet-Európában és a Közel-Keleten minden további nélkül elképzelhető egy korlátozott léptékű taktikai atomcsapás váltás, ahol nem atomhatalom területét éri a közvetlen csapás. Ugyanígy reális opció 400-450 km magasságban 1-5 MT-s töltet, mint EMP (HEMP) fegyver bevetése, ami képes a fél kontinensen minden elektromos rendszert jó sok időre kiütni. Ilyen fegyverek vannak fent „műholdaknak” álcázva, tehát nem most kell kapkodva indítani őket.
Igen, ez azt is jelenti, hogy több tucat atomreaktor fog leolvadni, ami sokkal nagyobb gebaszt fog jelenteni, mint fél tucat 15-50 kT-s taktikai töltet felrobbanása.

Több modell is létezik, amit érdemes azért tudni: atomtél akkor lenne, ha az összes stratégiai robbanófej felrobbanna, ráadásul a döntő részük felszíni robbanás lenne. Ebben az esetben a kialakuló tűzviharok miatt kerülne olyan mennyiségű hamu a sztratoszférába, ami nagyjából 6-8 nap elteltével hozná el az atomtél kezdetét. Korlátozott ható erejű és korlátozott darabszámú taktikai atomtöltet bevetése adott régión belül semmiféle atomtelet nem hoz.
USA + EU + Oroszország alulról 1 milliárd ember összesen. Ezen területek teljes elpusztítása és a populáció 100%-os halála is „csak” a világ lakosságának 12,5%-a lenne, ami nem kevés, de a bolygó kihalásáról beszélni barokkos túlzás. A közvetlen csapások és a közvetett környezeti-társadalmi hatások miatt reális lehet a legrosszabb esetben akár 1-3 milliárd ember elpusztulása is egy teljes körű atomháború esetén, de nem azonnal, hanem a következő évek során ezernyi egyéb okból.
Ami ilyen esetben véget érne, az a jelenlegi civilizációs berendezkedés és a jelenleg atomhatalmaknak titulált államok léte, ez igaz.

Nem azért nem csináltak eddig atomvilágháborút ezek a nagyszerű szuperhatalmak, mert annyira aggódnak a bolygóért, hanem azért, mert pont ők lennének azok, akik mehetnének a fenébe végleg, a saját sz@ros létüket féltik, mert így számukra valóban véget érne a történelem by Fukuyama.

Végül a kérdésedre a válaszom:

Soha nem volt és soha nem lesz jogos és etikus az állami szinten szervezett és tömegesen végrehajtott gyilkosság, amit szemérmesen háborúnak szoktak nevezni. Minden konfliktus feloldható és megoldható lenne gyilkolás és rombolás nélkül. Azért vannak háborúk, mert a háború és a következményei anno megérte és jelenleg is megéri egyes szűk hatalmi köröknek.
Ezért tök felesleges olyan dolgon moralizálni, aminek az égvilágon soha semmi köze nem volt semmiféle morálhoz, maximum csak a tömeg érzelmeire ható agitprop szinten.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
Angelsoul aggodalma teljesen jogos, minden műszaki, katonai és geopolitikai lehetőség és helyzet teljesen reálissá és szinte időszerűvé teszi a kérdést.
Totál nevetséges, hogy egyesek (és kettesek) nagy mellénnyel kizárják az atomfegyverek bevetésének a lehetőségét.
Milyen alapon?
Mert a Blikk azt ígérte, hogy ilyen nem lesz soha?

Miért gondolja azt bárki, hogy a kliensállamokra mért taktikai atomcsapás automatikus világvégét jelent?
Ja, mert ezt sulykolták évtizedeken át nonstop és persze mindenki beszopta.
Ilyenkor hol a tökömben van a mérnöki/műszaki/haditechnikai/geopoltikai/hadászati/társadalompszichológiai, egyszóval minimálisan is tudományos gondolkodásmód?

Kelet-Európában és a Közel-Keleten minden további nélkül elképzelhető egy korlátozott léptékű taktikai atomcsapás váltás, ahol nem atomhatalom területét éri a közvetlen csapás. Ugyanígy reális opció 400-450 km magasságban 1-5 MT-s töltet, mint EMP (HEMP) fegyver bevetése, ami képes a fél kontinensen minden elektromos rendszert jó sok időre kiütni. Ilyen fegyverek vannak fent „műholdaknak” álcázva, tehát nem most kell kapkodva indítani őket.
Igen, ez azt is jelenti, hogy több tucat atomreaktor fog leolvadni, ami sokkal nagyobb gebaszt fog jelenteni, mint fél tucat 15-50 kT-s taktikai töltet felrobbanása.

Több modell is létezik, amit érdemes azért tudni: atomtél akkor lenne, ha az összes stratégiai robbanófej felrobbanna, ráadásul a döntő részük felszíni robbanás lenne. Ebben az esetben a kialakuló tűzviharok miatt kerülne olyan mennyiségű hamu a sztratoszférába, ami nagyjából 6-8 nap elteltével hozná el az atomtél kezdetét. Korlátozott ható erejű és korlátozott darabszámú taktikai atomtöltet bevetése adott régión belül semmiféle atomtelet nem hoz.
USA + EU + Oroszország alulról 1 milliárd ember összesen. Ezen területek teljes elpusztítása és a populáció 100%-os halála is „csak” a világ lakosságának 12,5%-a lenne, ami nem kevés, de a bolygó kihalásáról beszélni barokkos túlzás. A közvetlen csapások és a közvetett környezeti-társadalmi hatások miatt reális lehet a legrosszabb esetben akár 1-3 milliárd ember elpusztulása is egy teljes körű atomháború esetén, de nem azonnal, hanem a következő évek során ezernyi egyéb okból.
Ami ilyen esetben véget érne, az a jelenlegi civilizációs berendezkedés és a jelenleg atomhatalmaknak titulált államok léte, ez igaz.

Nem azért nem csináltak eddig atomvilágháborút ezek a nagyszerű szuperhatalmak, mert annyira aggódnak a bolygóért, hanem azért, mert pont ők lennének azok, akik mehetnének a fenébe végleg, a saját sz@ros létüket féltik, mert így számukra valóban véget érne a történelem by Fukuyama.

Végül a kérdésedre a válaszom:

Soha nem volt és soha nem lesz jogos és etikus az állami szinten szervezett és tömegesen végrehajtott gyilkosság, amit szemérmesen háborúnak szoktak nevezni. Minden konfliktus feloldható és megoldható lenne gyilkolás és rombolás nélkül. Azért vannak háborúk, mert a háború és a következményei anno megérte és jelenleg is megéri egyes szűk hatalmi köröknek.
Ezért tök felesleges olyan dolgon moralizálni, aminek az égvilágon soha semmi köze nem volt semmiféle morálhoz, maximum csak a tömeg érzelmeire ható agitprop szinten.
csak az utolsó részre reagálnák. Háború mindig lessz ez nem a politikai berendezkedésen múlik már a törzsszövetség korába is vóltak háborúk már az ősközösségbe is. a háborúskodás bennünk van nem csak az emberbe az álatok is viaskodnak egymással fajtársaikkal pláne ha más csoport tagjai.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 454
63 893
113
A stratégiai robbanófejeket a 2010-es években mindegyik atomnagyhatalom 750 kT alatti töltetre cserélte, mert 750 kT alatti atomtámadás esetén (ha nem felszíni, hanem légköri a robbantás, azaz a célpont felett 1500-3500 m magasan robban), akkor a töredékére csökken a fall out és nem alakul ki tűzvihar sem.
Magyarul írom: ergo bevethető, ellentétben a klasszikus hidegháborús töltetekkel, amelyek közül igen sok MT hatóerejű volt és bizony elég sok felszíni robbanással operált volna.
Ez igaz, de csak részben. A legnagyobb, hosszú ideig hadrendben tartott amerikai multimegatonnás töltetek a 9Mt-ra kalibrált W53/B53-asok voltak, melyek közül mind a warhead W53-as (Titan-2-es rakéta), mind pedig a szabadesésű B53-as légibomba (a B-52-es család fegyvere) közvetlen, felszíni detonációval küzdötte volna le a célpontjait.
Az általuk keltett nyomáshullám már az a nagyságrend lett volna, amit képesnek véltek mind a rakétasilók, mind pedig a megerősített földalatti vezetési pontok fedeleinek, födémeinek beszakítására.
Kifejezetten bunkerrombolásra szánták őket, kicsit kevésbé kifinomult módon.
A W53-asok 1987-ig, míg a B53-asok első körben 1997-ig, illetve egy 50 darabos készlet erejéig 2010-ig voltak hadrendben.

Azért írtam, hogy a legnagyobb, hosszú ideig hadrendben tartott volt a W53/B53, mert a legnagyobb hatóerejű, habár relatíve rövid ideig szolgáló (1957-től 1963-ig, bár hivatalosan 76-tól fejeződött be az átállás az újabb B53-asra mindenhol) amerikai nukleáris fegyver a B41-es szabadesésű bomba volt, amit 25Mt-ra kalibráltak. Ez a típus légköri, felszín feletti detonációra volt kitalálva, amolyan városrombolóként. A W41-es atomrobbanófej verzióját csak tervezték, mégpedig az SM-64 Navaho (így, h-val) szuperszonikus, interkontinentális robotrepülőbe, de ezt törölték.
Napjaink legnagyobb hatóerejű amerikai, igaz, mostanában kivonásra kerülő atomtöltete a B83-as legibomba, amelynél az 1.2Mt-ás hatóerő szintén közvetlen silófedél és bunkerbeszakitásra volt méretezve. Ez utóbbit is a kilotonnás nagyságrendű kaliberben rendszeresített B61-11 váltja.

Velük szemben viszont a szovjetek elég későn rendszeresítették a nagy megatonnás kaliberű fegyverzetet és azt is csak rakéták robbanófejeként. Az első, 20Mt-s kimondottan fegyvercélú és sorozatgyártott eszköz az R-36-os rakéták első verzióin jelent meg, szimpla robbanófejként, felszíni elműködésre az amerikai Minuteman rakétamezők parancsnoki létesítményeinek a kiütésére, 1968-ban, de igen alacsony hadrafoghatósággal, nagyon rövid szolgálati idővel. Az R-36M 1974-ben, hasonló feladatkörrel és kaliberrel 1983-ig, majd a párhuzamosan rendszersített MIRV-változat mellé jött a 25Mt-s kvázi-váltótípus 1976 és 1986 között. Ezután némi szünet, majd jött a javított R-36M2-es és annak a MIRV mellé a szimpla robbanófejes verziója 1991-es hadrendbe állással, 20Mt-val, de világűrbeni célra. Ugyanis ezt az EMP generálására találták ki. Ezt a verziót 2009-ben kivonták a hadrendből. Jól látszik tehát, hogy a szovjetek a 9Mt feletti kalibereket időrendben csak az amerikaiak után és csak rakéta fejrészként rendszeresítették és a közvetlen felszíni célú alkalmazásukat 1974 és 1986 között tartották feladatnak.
1991 és 2009 között pedig már csak az űrben robbantottak volna "igazán nagyot".
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 989
113
Amúgy ez nagyon durva.
Ha figyelsz, Kína pont taivan miatt eddig nem ismert el, határváltozást, mert ugye ha valaki kiválhat egy országból, akkor az egy kína elv megy a levesbe.
De ezzel most lényegében elismerte. És valami deal van a háttérben, mert ezzel lemondott a poszt-szovjet térségről. Lehet Moszkva rábólintott, hogy a yüan lesz az új dollár?
Figyelek én.

Kína vezetése a szócsövén keresztül (francia nagykövetük) most az orosz példán keresztül jelezte, hogy az elkószált területek az anyaország részei és senki sem kételkedjen abban, hogy Tajvan Kína része.
Nyilván megbeszélték, hogy egységesen lépnek fel az oroszokkal, ami a jüan előretörését is jelenti, nagyon munkálkodnak rajta.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 343
55 847
113
Lehet, hogy az alábbi nyilatkozat nagyobbat üt, mit az egész ukrán tűzérség. Biztos sokan lesápadtak, van futkosás és ordibálás.

"Franciaország, Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia megdöbbenését fejezte ki, miután Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezte a volt szovjet államok - közöttük Ukrajna - szuverenitását.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban pénteken arra kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy történelmileg Oroszország része volt, és Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának.

Ezeknek a volt szovjet országoknak jelenleg nincsen nemzetközi jogállásuk, mert semmilyen nemzetközi megállapodás nem rögzíti a szuverén státusukat

- tette hozzá Lu Sa-je."




Ez van,ha nem támogatja senki sem az Oroszok rabló háborúját.

Más
Az oroszok elkezdtek speciális, hőszigetelő anyagú köpenyeket használni, ami miatt szinte láthatatlanok a hőkamerában
Az ilyen "esőkabátok" mögé bújva rohamcsoportok a lehető legközelebb juthatnak az ukrán fegyveres erők állásaihoz.
vW5cnsLMXVc.jpg
6pBCBYyk8rs.jpg

tVAsb9nKKrw.jpg



Hülyék ezek...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Igazából ezzel a 10x-es értékkel az ukránok nem mondtak hülyeséget.Tegyük fel, hogy az oroszok kiűzéséhez kell nekik 5db harckocsi és 10db lövészdandár*, 10db vadász század és 10 osztály Patriot (ez azon felül ami most van a frontvonalon). Ez mennyiségekre lefordítva jelent 1000db harckocsit, 515db IFV-t, 819db APC-t, 540db önjáró löveget, 270db rakéta-sorozatvetőt, 140db vadászgépet és a 10db Patriot osztály az 10 Patriot osztály. Ha ennek a költségét összeszámoljuk, akkor gyorsan kijön, hogy lehet, hogy keveset is mondtak azzal a 10x-es mennyiséggel.

*5db páncélos dandárral, 3db nehéz (IFV) és 7db közepes (APC) lövészdandárral számoltam úgy, hogy harckocsikat, IFV-ket és APC-ket nem számoltam sem a dandártörzsekbe, sem pedig a zászlóaljak aknavető, légvédelmi és páncéltörő szakaszaiba. Tehát harckocsik, IFV-k és APC-k csak a harckocsizó és lövész zászlóaljak törzseiben, a harckocsizó és lövészszázadokban valamint a zászlóaljak és dandárok felderítő szakaszaiban vannak.
És ezt miből szeretnék kifizetni? Ez azért egy igencsak potens komplett új hadsereg.
Ezek mazopisták és nem fáj még eléggé? Vagy az lenne az elképzelés, hogy hátha ezzel sikerül berángatni a NATO-t? Végiggondolták azt, hogy ha a NATO is beszáll, akkor a végeredménytől függetlenül nekik biztosan reszeltek???
Azt a kínai gyártmányú JY-27 radart egy Pantsir 1 és egy BUK is védte, mondjuk a kínai csodaradar kilövése után az oroszok és a kínaiak kicsit egymásnak estek ,hogy akkor kinek kit is kellett védeni a BUK amúgy rakétákat indított de nem találta el a célt a következő légicsapás pedig elpusztította.
Ez borítékolható végeredmény volt, hiszen ha egy Buk vagy Pantsir képes lenne leszedni egy F-35öst az már régen rossz...
Ha jól emlékszem anno a Kubhoz volt olyan modernizáció hogy televíziós optikai célkövetés mellett rádiós parancsközlő távirányítással támadható cél, de csak nappal és jó időjárási viszonyok mellett. Nem tudom a Buknál lehetséges e ilyesmi. Nem lenne hüleség ilyen irányban fejleszteni, hiszen ilyen módszerrel a tűzmegnyitásig rejtve maradhat az indító.
A magam részéről a vélemenyem az, hogy tartson minél tovább a háború, mert:
  • ledarálódik az elmúlt 20 évben kinevelt összes trigger-happy zsoldos, akik némi pénzért bárhol kaphatóak a "demokratikus értékek védelmére" vagy őslakosoknak nyújtanak "relokációs segítséget", ha véletlenül egy nagyobb nyersanyag-lerakat felett lenne a falu
  • kellő módon legyengül az orosz arra, hogy hagyományos háború ne legyen egy darabig az asztalon, viszont nukleáris opció egyértelmű legyen, ha kell, akkor mehet 2 nuki teszt
  • láthatja mindenki, hogy mi vár rá, ha bármelyik külső hatalom "bíztatására" puttonykodik. A jelek szerint az arab országok nem voltak elég kijózanítóak, akkor a történelem az ukrán földre szánta ezt a szerepet. Lett volna elég esély ezt elkerülni 3 évtizedes viszonylatban, érdeklődés és érdekek hiányában elmaradt - mivel az ukránok nyakára vagy orosz- vagy amcsibarát vezetést raktak, sosem egy ukránbarátot. Felelős vezető nem játszik a népe sorsával.

Igazából nem kilőtt ruszki tankokat kéne kiállítani a nyugati nagyvárosokban, hanem friss hullákat bevinmi a nyugati/keleti parlamentek termeibe no meg pár cég igazgatósági termébe, majd rájuk zárni az ajtót.

Könnyű úgy a harcról beszélni, hogy nem érint se a bűze, se a veszélye. Ennek a bolygót fenyegető instabilitásnak vesznie kell, ha nem veszett el Szíriában, akkor vesszen végre el Ukrajnában - mielőtt újraosztódik.

Amúgy érdemes visszanézni, hogy a történelemben hányszor a kisebb lélekszámú országok támadtak nagyobbakat meg - bízva a saját technikájukban, majd vált az egész test a test elleni küzdelemé, a végét meg ismerjük - de a jelek szerint nem értjük.

Sajnos vannak páran, akik azt hiszik, majd a mesterséges intelligencia megoldja a munkaerőhiányt, szóval tovább lehet emelni a tétet a zsigerelésben. Az elfogórakéta megfogja a másik rakétát, tovább lehet emelni a tétet a háborús pöcsmérésben.

Hány alkalommal kell a kevesek tévedése miatt a sokaknak az életüket adni, akik meg nem életet adnak, azok éveket adnak. A kiknek is?
Nagy vonalakban adom, azzal a megjegyzéssel hogy tán épp Janukovics volt az aki leginkább Ukrajna érdekeit nézte és tán épp ez lett a veszte. Látjuk hogy a jenkik embereként most milyen támogatást kap, és bő egy éve Kazahsztánban arra is láttunk példát, hogy az oroszok védték be a baráti vezetést. Janukoviccsal kapcsolatban azzal hergelték a népet, hogy "lemondta" az EU integrációt és nem azt hogy azért nem ment bele mert az IMF azt követelte, hogy brutálisan emeljék meg az energiaárakat, miközben az emberek fizetése maradt volna a korábbi szinten hiszen arra nem lett volna pénz...
Itt mondja el Janukovics személyesen, hogy is volt ez.
444-es álmok, papírra vetése!
Érdekes a FOS tud róla, az orosz nem.
Ha a belvárosi firkász nem vette volna észre, kicseszett áradások vannak a Dnyeperen (lehetetlen az átkelés), plusz 100%-ra szét van ázva a talaj!
De sebaj, átkeltek az ukránok! Hurrá!
Hát igen... mondjuk a Dnyeper deltában ilyenkor sem nagy gond egy DRG-t átdobni akik mennek pár kört, csinálnak pár fotót, aztán illa berek, nádak,erek mennek is vissza. majd akkor szóljanak mikor nehéztechnikával is elő tudják adni az átkelést.
na ez a Dnyeper offenzíva...
A hoholok nem örülnek a reggel 6 órai zenés ébresztőnek :)))
kamikaze drón egy 82-es avgr-be illesztett extra töltettel. Ezt gyalogságnak szánják jármúvek ellenire PG-7 harci részt szoktak. Én kipróbálnám TBG-7es termobárikussal is, ha egy avgr súlyát elbírja, akkor azt is.
hoholok betámadtak egy ork állást. Úgy néz ki nem jött össze.
Ahoj Bandera! A pokol legforróbb üstjébe új lakó érkezik, lassan bővíteni kell.
Úgy látom van még utánpótlás nácikból szóval tényleg kelleni fog egy nagyobb üst...
Prigozsin megmondja a frankót.
Spazz! Hiába próbálkozol, rohadtul szánalmas amit művelsz. Bármiféle érvelés helyett csak minősítgetsz. Hozzád képest még mészike is Einsteini magaslatokban van, mert Ő legalább megpróbál a témához hozzászólni.
@gigabiga Neked is sikerült a szarva közt a tőgyit... Nem arról volt szó, hogy az oroszok őszinték vagy hogy mindig igazat mondanak, hanem arról, hogy nem szorulnak rá, hogy folyamatosan hazudjanak... Mindez az agresszív koldusokról nem igazán mondható el.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 819
113
Ez egy április 18-ai hír, én aznap betettem ide, kedden 14.48-kor több hírrel együtt található utolsó hírként. Orosz katonai tudósító írta le, csak nagyon nehéz a blogján keresni.
Azóta eltelt 5 nap, és újra felbukkant az info. Egyébként nem először próbálkoztak a jobb partra átjutni. De most nagyot megy a hír.

Jelentős áttörés Bahmutban: a Wagner PMC 4 körzetben átnyomta az ukrán fegyveres erők védelmét (MAP)​

Erről ukrán katonai elemzők számoltak be az esti jelentésben.
Sok változás történt a Bahmut-irányban, röviden:
► A város központjában Wagneresek elfoglalták a Saltovsky Húsfeldolgozót, és aktív támadó hadműveleteket folytatnak a Csajkovszkij utca mentén.
► Korsunskogo utca – Wagner a Geologists Lane mentén halad.
► Az elmúlt napokban nagy Wagner-előrelépés történt északon. Jelenleg a Kraynaya utcában zajlanak a csaták.
► Az O-0506-os autópályán a PMC erőinek is sikerült mélyebbre ékelődniük: „a Wagnernek taktikai előretörései vannak az autópálya mentén.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682278116

Az ukrán fegyveres erők lövészárkai Zaporozsje irányában

Azt gondolom, ez egy korrekt bemutatása a helyzetnek!

Roman Saponkov a Herson régió szigetein kialakult felhajtásról.

A DRG a bal parton.

Rájöttem, hogy a számomra nyilvánvaló dolgok a többség számára teljesen érthetetlenek. Sajnálom. Nézzük meg a Herson melletti magassági térképet. Az Older than Edda bejegyzés mellett .

Nézze, csatolom a partra szállási hely magassági térképét. Van egy mocsár. A jobb part pár tíz méterrel magasabban van. Alyoshka egy kicsit lejjebb van, de egy dombon is. Bal part és szigetek a vízben. Amikor elkezd ásni, víz fog kifolyni. A partvonaltól Alyoshekiig 3,39 kilométer, a jobb parton, ahol a járőröket lehet elhelyezni, 726 méter, de ez egy mocsár. Kherson lakóparkjának nagy része 1,21 km-re található. Ott el lehet rejteni egy tankot, garantáltan direkt tűzzel leteker minden járőrt a bal (a mi) parton. A bal parton csak az Aleshek-hegyben lehet tankot elrejteni, ami, ismétlem, 3,37 kilométer.
Most szándékosan kizárom a tüzérség hatótávolságáról szóló vitákat, mert tüzérségünk a külvárosból, távolról dolgozik, ahol válasz esetén nincs civil, a címer pedig a tüzérséget rejti Kherson negyedében.
Most nézzük meg azt a helyzetet, hogy járőrünk a víz szélén, a bal parton található (ahol az Ukrán Fegyveres Erők DRG-jei szállnak ki). Az ellenség a jobb felső partról (ahol Herszon van), egy lakónegyedből lőhet mindössze 1,37 km-es távolságból. Egy tanknál ez olyan, mint a gyakorlótéren.
Mit jelent? A jobb parton, magasabban lévő ellenség közvetlen tűzzel kiguríthat egy harckocsit, és 1,21 km-es távolságból lelőheti bármelyik járőrünket. 4,4 km-es távolságból kiguríthatunk egy harckocsit, és a jobb parton ellenséges megfigyelőállásokat üthetünk ki. Értékelje a különbséget. Ugyanakkor a jobb part magasabban van.
Mi történik a 46.661321, 32.701874 koordinátákon történő partra szálláskor? Az APU egy mocsárban ül. Ahhoz, hogy elérje azt a területet, ahonnan támadást lehet kifejleszteni, 3,71 km-t kell megtennie mocsarak és nádasok között. És mássz fel a dombra több mint 10 méter magasra. Igazán? Jelenlegi a valóságban nem valószínű.
Mit jelent az, hogy a címer a bal parton landolt, és a DRG erőivel vándorol? Hogy nincs elég erőnk, és ezt az ukrán fegyveres erők is tudják.Mit lehet tenni? Különleges erőket küldhet a zászló bemutatására. Különleges erőket – mert több esélyük van a túlélésre. De ezek az esély korántsem 100%-os.Ezek veszteségek a mocsár ellenőrzése érdekében.
Milyen következtetést lehet ebből levonni? A jobb part elhagyása után olyan helyzetbe kerültünk, hogy csak a rossz lehetőségek közül voltunk kénytelenek a legjobb megoldást választani. Vagy srácokat áldozunk fel a zászló demonstrálása érdekében, vagy viseljük az imázst és esetlegesen katonai kockázatokat az ukrán bal parton való jelenléte miatt. Hogy mi a jobb és melyik út vezet a győzelemhez (pontosabban az SVO összes céljának teljesítéséhez), én személy szerint nem tudom. Az ellenség habozás nélkül választja a „veszteségektől függetlenül embereket küldeni” opciót. Talán azért, mert tudja, hogy nem vagyunk túl jóban az FPV-kopterekkel (pontosabban minden rossz), talán tud néhány részletet a BC-nk maradványairól.
Herson-Aleshki magassági térképe
Igen, tudom, hogy már több napos sztori, csak azért tettem be ezt ide, mert többen kérdezték, hogy mi ez az egész, és mennyire kell komolyan venni.

De hogy ide is tegyek valami érdekességet a válaszomon kívül, egy videó arról, hogy megy most az erősítés küldése Bahmutba ukrán részről: