"Az oroszok múlt év végén legalább 10 katonai műholdat lőttek fel növelve a kozmikus felderítés hatékonyságát"Az orosz stratégiaierők űrparancsnokságának 109 műholdja van, de csak 11 képes "közepes vagy nagyfelbontású" optikai felvételek készítésére, s ebből is csak 3 modern. 62 kommunikációs, 26 a glonashoz kell stb. (@Üveges Huba szerint: időponthoz rögzítve - tavalyi adatok). Nemrég egy itt is linkelt beszélgetésben, egy hazai szaki 6 darab "működőképes katonai műholdról" beszélt, ha nem csal az emlékezetem, az viszont bizonyos, hogy az előbb említett katonai felderítő műholdakra célozhatott.
Azt nem tudom, hogy Kínának és az USA-nak hány műholdja van.
Egyébként én valami olyasmire emlékszem, hogy ősszel küldtek fel két katonai műholdat is az oroszok, abból az egyik ilyen optikai felvételek készítésére képes modern műhold volt, hogy azóta küldtek e fel, azt nem tudom, ennyire nem vagyok "naprakész". : )
Ha a kínaiak olyan műholdakhoz adtak volna hozzáférést, ami képes segíteni a katonai hadműveleteket, akkor a csapból is ez folyna. Bizonyosan van valóságtartalma a hírnek, csak éppen műhold és műhold között óriási különbségek lehetségesek, magyarán ha adtak is hozzáférést néhány műholdjukhoz, az egyáltalán nem biztos, hogy ilyen típusú képességekkel bírnak.
Egyszer volt példa arra, hogy egy kínai (tudtommal nem állami tulajdonú) cég adott felvételeket a Wagner-nek, s ez idén február végén bukott ki, amikor is szankciókat is kapott ez a cég a nyakába.
China’s blacklisted Spacety allegedly shared satellite images with Russia’s Wagner group-U.S. official
Chinese satellite firm Spacety, which was added to a U.S. trade blacklist earlier this month, provided satellite images to Russian mercenary company Wagner Group, a Biden administration official said on Tuesday.www.reuters.com
Szóval az lehet, hogy "pult alatt" adtak néhány infót (maradva a konteós szintnél), de ennél nagyobb segítséget Kína nem ad ezen a téren sztm.
Szabó Jószef írt róla ebben a fb posztban :