[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Nem világosak a szándékaid ezekkel a hírekkel.
Legalább írd elé, hogy poénnak szánod. Szándékos provokáció? Esetleg megbízást teljesítessz?

Mondjuk én is szoktam ilyen agitprop híreket megosztani, itt van egy poénos pl.:
Nem írok semmit, sehova. Eddig azért lettem lecseszve, mert kommentálom.
Nem mintha pont le se szrnám, hogy mibe köttök éppen bele, de gondoltam innentől
ne rajtam múljon ha ugatás lesz.
Aki akarja elolvassa, értelmezi, összeveti más infókkal stb. Aki nem, az meg nem.
Aki meg azon élvezkedik, hogy amibe csak lehet, bele kössön, az szerintem azzal tegye,
ami vele egyidős.
_______________________
A Kreml meg... ez ilyenkor nem roppant gyanús és feltűnő 'nyom' Nektek, hogy ott van megint pont
valaki, pont arrafelé kamerázik LoL
De ha a határ másik oldalán van ilyen, akkor jönnek itt a nagyon ravaszok és ármányt szagolnak :D
Sima RU false flag bullshit alibinek, hogy ne kelljen megtartani a kis parádéjukat :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 547
113
Szót se érdemelne, de olvasd el a beírásodat. Hiába hivatkozol hogy Te csak idéztél, a szöveget olvasva az jön le, mintha a Te véleményed lenne. Azt meg ne várd el, hogy elkezdi valaki böngészni, hogy a facen mit nyilatkozott és valóban az nyilatkozta, amit Te idézőjelek nélkül leírtál. Sajnos megszoktuk, hogy pár szavas eltéréssel idéznek valakit, aminek a következménye pont az ellenkezője, mint amit az illető mondott. Amúgy béke. Viszont továbbra is fenntartom, amit leírtam: #184 685
Amúgy részemről is béke. Annak pedig örülnöm kellene, hogy ilyen okosnak gondolsz. Sajnos, én kritikusabb vagyok magammal szemben.

Biztosíthatom, hogy odaadó figyelemmel olvastam az írását, és sosem téveszteném össze Önt Rácz Andrással.
Egyébként én követem Rácz András oldalát, és az ismereteiről pozozív véleményem van. Alapos tudással, elég jó logikával rendelkezik, de rendkívül sarkos ember. És természetesen a tudását tendenciózusan használja. Engem például azért akart kitiltani, mert Bahkmut helyett Artyemovszk szerepelt egy általam csak idézett szövegben. Ezért orosz propagandistának minősített. Azóta nem kommentelek az oldalán.
Hát van olyan cigányporta, ahol van internet. Kevés, de van. Tapasztalatból írom, környezetemben lakik néhány cigány család!

Ez nagyon sovány, kár ezt túldramatizálni. Max false flagnek, önmerényletnek tudom elképzelni, vagy a védelem szondázásának a nagy dobás előtt...
"Putyint akarák megölni" persze, ezzel az egy DJI drónnal amit felrobbantottak jó magasan, vagy az ehárító rendszerek, vagy az operátorok. Ezzel max pár civil járókelőt lehetne megmerényelni.
Egész biztosan szimbolikus cselekedet lehetett. Talán lélektani hatással számolhatunk. És egyébként semmilyen verzió nem zárható ki. Mindkét fél elterelú manővereket alkalmaz, ami talán háborúban nem szokatlan. Most is az látható, hogy az ukránok figyelemmegosztásra törekednek Transznyisztriától Fehéroroszországig, és valahol készülnek az áttörésre.

A kamikaze UAV-k, amelyekkel a kijevi rezsim megtámadta a Kremlt keletről jöttek, ami közvetve megerősíti azt a verziót, hogy a drónokat a kijevi rezsim különleges szolgálatainak ügynökei lőtték ki az egyik orosz régió területéről.⚡️
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Nagyon remélem, hogy az oroszok észnél lesznek, és arra koncentrálnak, amire kell. Innen a fotelből ugyanis elég valószínűnek tűnik, hogy az utóbbi időben elszaporodott drónos ukrán támadások a nagy ellentámadás előkészítését szolgálják.

Ha az oroszok nem reagálnak, hanem szépen rácsücsülnek a rakétáikra és bombáikra, akkor lesz mit az ukránok fejére dobni a nagy tavaszi ellentámadás során.

A History Legends legutóbbi videójában arról beszélt, hogy az ukránok készülhetnek a Dnyeperen való átkelésre, pontonhidakkal vagy valami hasonlóval. Erről az a kérdés jutott eszembe, hogy milyen eszközök léteznek a folyó és a víztározó figyelésére? Hogy veszik észre az átkelést?

A legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, hogy letesznek pár katonát pár kilométerenként és ők bámulják a folyót. Működhet ez? Lemértem térképen, egy nagyjából 350 km-ről van szó, ha 2 katona/km-rel számolok, az 700 ember, cseréljük őket 6 óránként, az 2800 ember. Ez nem kevés, de nem is olyan sok egy ekkora szakaszért. Mivel a folyón átkelni relatíve sokáig tart, bőven elég, ha észreveszik, hogy megindultak az ukránok, utána eliszkolnak, és már megy is a drón meg a tüzérség.

Értem én, hogy este, meg speciális alakulatok, meg minden, de ma ez már kvázi működésképtelennek tűnik. Nem is azért, mert meglátják őket, hanem azért, mert folyamatos lehet a kommunikáció a központ és a vizet bámuló katona között. Ha a katona jele eltűnik, meg kell nézni, mi a helyzet, megy a felderítő drón.

Adná magát, hogy az ukránok csipkelődjenek, átlőjjenek, de azzal ők is rizikót vállalnak.

Őszintén megvallva nem nagyon értem, hogy a mai lehetőségek mellett hogyan lehet "átlopakodni" egy folyón. Lehet nagyon naív vagyok. Ez esetben, mondana valai egy konkrét példát arra, hogyan csinálnák? Azt is figyelembe véve, hogy az odateszek katonát példám a legprimitívebb, mindenféle komoly technika nélküli megoldás. Nyilván vannak sokkal kifinomultabb védelmi módszerek is.
Oda kell adni a Darwm-dijat a History Legendsnek.Miért kellene átkelni a kaproknak a Dnyeperen,ha egyszer ott vannak azon a parton ahová át kellene kelniük?Miért kellene a Dnyeper azon szakaszán átkelni,amelyik olyan széles mint a tenger?(Nem véletlenül mondták azt az oroszok Sztálingrádnál,hogy a Volgán túl nincs számunkra hely,onnan visszatérni már kicsit bonyolultabb lett volna)Ponton hidakon egyéb hülyeségeken.Ennek megvalósitására olyan elökészités szükséges,amilyet a II.világháboruban a Csendes-óceáni partraszállásokon mutattak be az amcsik.Kérdem én:van erre képességük a kaproknak?Ésszerü ez?Hidfőállás(ok) kialakitása érdekében elvesztegetni a fél haderőt?Életképtelen gondolat.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Herszonnál is tároltak egy leszerelt rakétát az ukránok


hős oroszok kimentik az ukrán fogságba esett kotleket


ukrán helikopternek valamiért nincs olyan véletlen szerencséje, mint orosz társainak


Bakhmut feat. TOS-1A
18+


Lancet vs M109


Details of the counterattack of the Armed Forces of Ukraine in Bakhmut after pulling up reserves
2 days ago, General Syrsky and Ukrainian military analysts in their reports reported the beginning of counterattacks in the northern part of the gray zone in the city.
▪ “The defense forces in the city itself carried out several counterattacks, but this is more ‘fire fighting’. Although the threat in two areas was reduced for a certain period of time, ”the Kyiv analysts said in an explanation.
▪ The militants of the Armed Forces of Ukraine also reported some details:
“They went into local attacks along several streets, pushing them out of the houses, but they themselves did not gain a foothold there, there is now a gray zone.”
▪ “Tchaikovsky Street — after the successful work of the Armed Forces of Ukraine for the night, everything turned into a positional one. After that, Wagner began active attacks in order to regain lost positions.
▪ Right now, in the north of the gray zone of Bakhmut, positional firefights continue along the section of Alexander Matrosov Street.
▪ In the private sector, fighting continues with varying success along sections of Pobedy, Polina Osipenko and Lesya Ukrainka streets.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 529
6 590
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Az ellenség támadásba lendült a Zaporozsjei Fronton
▪Este a tüzérségi előkészítést követően az Ukrán Fegyveres Erők páncélos csoportja ismét támadásba lendült a Zaporozsjei régió Pohovszkij kerületében található Orekhov város környékén.
▪ Az ellenséges erőket felderítőink ésgépesített lövészeinkk tűzzel fogadták.
▪ A harckocsik már jöttek segíteni, a tarackok aktívan ütik az ellenséget.
▪ Az ellenségnek már van vesztesége páncélozott járművekben, legalább egy harckocsi ég.
▪ A harc most is folyik.
Ob2dSk-0-qY.jpg
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
Készüljetek! Hamarosan kezdődik az Arany Málna díjátadó üinnepség!


Először tűnik őszintének nagy z,elég aggódó képet vágott,ahol ismétli,hogy mi nem támadtuk meg Putyint, különben sincs elég fegyverünk hozzá.
:rolleyes:


Ismét egyel kevesebb.

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 927
113
Valószínűleg működött, azért robbant az egyik drón az épület felett. Az ilyen apró célpontokat rohadt nehéz feldezni, nem hiszem, hogy a Pantsir erre teljesen alkalmas lenne.
Nem az a baj. Az ilyen kis célok ellen már nem jó a rakéta, mert a rövid távú (késői) észlelés/indítás miatt nem élesedne be a rakéta, tehát csak a gépágyú maradhat.
A két 2A72-es lövedékzuhataga Moszkva kellős közepén több km-es(!) rádiuszon belül veszélyeztetne mindent és mindenkit.
Persze, van az a helyzet, amikor vannak "magasabb szempontok", de Moszkvában nem rendeltek el légiriadót úgy, mint Bagdadban, Belgrádban, vagy akár Kievben. Moszkvában elég veszélyes lenne 30mm-es sorozatokat eregetni háztetők magasságában repülő célokra.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 932
19 189
113
Nem az a baj. Az ilyen kis célok ellen már nem jó a rakéta, mert a rövid távú (késői) észlelés/indítás miatt nem élesedne be a rakéta, tehát csak a gépágyú maradhat.
A két 2A72-es lövedékzuhataga Moszkva kellős közepén több km-es(!) rádiuszon belül veszélyeztetne mindent és mindenkit.
Persze, van az a helyzet, amikor vannak "magasabb szempontok", de Moszkvában nem rendeltek el légiriadót úgy, mint Bagdadban, Belgrádban, vagy akár Kievben. Moszkvában elég veszélyes lenne 30mm-es sorozatokat eregetni háztetők magasságában repülő célokra.
Ami érdekes lehet: ECM működtette el vajon, vagy szándékosan ott robbantották az operátorok? Vagy más módon szedték le? (pl. madársöréttel készenlétben vannak lövészek? Az azért talán kevésbé veszélyes, mint gépágyúzni.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 382
46 180
113
@DTheo !
Korábban olvastam a műholdas kommentjeidet. Most nem tudom visszakeresni, de itt reagálnék.
Továbbra is azt mondom, hogy az oroszoknak nem (csak) a műholdak számával lehet problémajuk, hanem azzal, hogy az onnan kapott képeket kiértékeljék.
Ha ezt operátoroknak kell megtenni akkor az nagyon nem szapora.
Ha ezt képfeldolgozó, analizáló algoritmusok csinálják, amelyik ráadásul egy rendes C4ISR rendszerbe tudja továbbítani az adatokat akkor azért az sokat jelent.
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az oroszok C2 felett járnának.