[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 958
113

Drámai német beismerés: bajban lehetnek az ukránok​


A Bild ír arról, hogy az oroszok többféle módszerrel is képesek lennének megsemmisíteni az ukránoknak átadott Leopard harckocsikat.

FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY AZ OROSZOK MÁR MOST OLYAN TANKOKKAL RENDELKEZNEK, AMELYEK KÉPESEK MEGSEMMISÍTENI A NÉMET PÁNCÉLOSOKAT; HASONLÓAN HATÉKONYAK A NÉMET TANKOK ELLEN AZ OROSZ PÁNCÉLTÖRŐ RAKÉTÁK, ÍRJA A NÉMET ÚJSÁG.

Ugyanis az orosz T-72B3, T90A/C/M és T-80BVM típusú harckocsik tűzgyorsaságukat tekintve sem maradnak el a német Leopard harckocsiktól, jegyzik meg a riportban. A Leopard harckocsikra ugyanakkor a legnagyobb veszélyt a modern orosz páncéltörő rakéták jelentik.

Az alábbi videóriportban olyan amerikai és német páncélosokat mutatnak be,

AMELYEKET ISZLAMISTÁK SEMMISÍTETTEK MEG SZÍRIÁBAN OLYAN ZSÁKMÁNYOLT HARCRENDSZEREKKEL, AMELYEKET AZ OROSZOK IS HASZNÁLNAK.


Ezen a felvételen (bár nehezen vehető ki) kurd fegyveresek semmisítenek meg a török hadseregben rendszeresített, német gyártmányú Leopard tankokat a szíriai Afrin régióban.


Boris Pistorius német védelmi miniszter kijelentette, hogy Németország az év közepén megkezdi az ukrán fegyveres erők számára 80 darab Leopard 1-es típusú harckocsi leszállítását. Továbbá Németország és Lengyelország megállapodott abban is, hogy az ukrán fegyveres erőknek szállított nyugati harckocsik számára karbantartó központot hoznak létre.

UGYANAKKOR AZ ELSŐ FÜSTÖLGŐ NÉMET HARCKOCSIK LÁTVÁNYA KÖNNYEN RÁÉGHET A FEGYVERSZÁLLÍTÁST SZORGALMAZÓ HÁBORÚPÁRTI BALOLDALRA, VALAMINT FELERŐSÍTI AZOKAT A JÓZAN ELKÉPZELÉSEKET, MISZERINT ENNEK A HÁBORÚNAK NINCS MÁS MEGOLDÁSA, MINT AZ AZONNALI TŰZSZÜNET ÉS A BÉKETÁRGYALÁS.
 
W

Wilson

Guest
Jó lenne már elfelejteni ezt a támadó félnek háromszoros túleröben kell lennie baromságot.Ha még nem vettétek volna észre 1945 óta megszüntek a frontális rohamok a fegyveres konfliktusokban.Nem tudom meddig fogják még ezt szajkózni a magukat szakértönek kinevezett minden pályaalkalmassági vizsgán alulteljesitö megmondóemberek,de már régen vicckategória az egész.A másik pedig,amikor megakad a lemez a május 9. dátumnál.Ezt már nem is minösitem.
Pedig gyakorlatilag ezt csinálja a Wagner/orosz haderő Bahmutban hónapok óta...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 931
113
Pedig gyakorlatilag ezt csinálja a Wagner/orosz haderő Bahmutban hónapok óta...
Annál is inkább, mert beépített területen minimum5× erőfölény szükséges a hatékony harchoz.
És emiatt már 4x elfogytak.... havonta... akkor ki támad még mindig?? Nem azért ilyen lassú az ütem mert pontosan nem ezt csinálják??
Azért tart lassan 1 éve Bahmut ostroma (tehát azért csiga tempójú), mert pont az az erőfölénye nincs meg az oroszoknak amiről fentebb beszéltem.
 
W

Wilson

Guest
És emiatt már 4x elfogytak.... havonta... akkor ki támad még mindig?? Nem azért ilyen lassú az ütem mert pontosan nem ezt csinálják??
Azért ilyen lassú mert frontálisan támadnak, Sztrelkov ezeket a frontális támadásokat folyamatosan az orosz hadvezetés szemére hányja szerintem teljesen jogosan a háború kezdete óta.

De nem csak ő látja így a helyzetet hanem pl V.Alksnis is (aki reagált Prigozsin kirohanására lásd alább) aki nem ismerné Sztrelkovhoz hasonló orosz hazafi aki teljes mértékben támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját és nem mellesleg politikus és repülőgép-elektronikai mérnök....


"A Prigozsin nyilatkozatáról készült mai videó hátborzongató felvételei, a háttérben Wagner harcosok holttesteivel, személy szerint számomra személyesen is kérdéseket vetnek fel, a felháborodással együtt a fronton tapasztalható "gránátéhség" miatt: "Tüzérségi lövedékek hiányában miért küldik a Wagner harcosokat a biztos halálba "hús támadásokban"? Lehet, hogy ilyen helyzetben jobb lenne kemény védekezésre váltani és abban bedarálni az ukrán hadsereget? Szervezzenek "hús támadásokat", az ukrán katonai vezetők pedig nyilatkozzanak az ukrán katonák holttesteiről.

Nem értem, hogy Vagner miért rohamozza már kilenc hónapja frontális támadásokban a stratégiai jelentőséggel nem bíró Artemivszket, elhalmozva az ellenséget a harcosai holttesteivel? Hiszen még maga Prigozsin is elismeri, hogy Artemovszk elfoglalása nem vezet áttöréshez a fronton.

Naivan azt hittem, hogy ha az ellenség egy adott területen lévő állása elleni támadás súlyos veszteségeket eredményez, akkor egy másik területen kell megtámadni az ellenséget, gyenge pontokat keresve a védelmében. Egyébként az ukrán fegyveres erők jelenleg pontosan így járnak el a tervezett ellentámadás előtt.

Úgy tűnik, hogy Artemovszk kilenc hónapja tartó ostroma egyfajta PR Prigozsin úr számára, amelyet Wagner harcosainak vérén szerveztek. Nehéz más magyarázatot adni rá. Nagyon kétlem, hogy Prigozsin személyesen Putyintól kapta a parancsot, hogy a győzelem napján ostromolja meg Artemovszkot, és kénytelen mindenáron végrehajtani a főparancsnok parancsát. Akár úgy is, hogy holttestekkel halmozza el az ellenséget.

Talán Jevgenyij Viktorovicsnak hivatalosan jelentenie kellene, hogy a lövedékek hiánya miatt ő adta ki a parancsot, hogy hagyják abba az Artemivszk elleni "hús támadást", és a személyi állomány megmentése érdekében menjenek át kemény védelembe?

De nagyon kétlem, hogy erre rábólintana.

Valószínűleg a mai szónoklata után a harcosai holttesteinek fényében azonnal kiadja a parancsot a támadás folytatására."


 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Míg az oroszok képtelenek lelőni 2 drónt a Kreml felett, az ukránok (ugyan kétségbeesetten titkolják de) simán leszedik a Kinzhalt. A Patriot úgy tűnik megérkezett a háborúba.
Míg a hoholok képtelenek rá hogy harckocsikat gyártsanak, ezért az egész világot körbetarhálják akár a legutolsó ócskavasért is, addig az oroszok kétségbeesetten próbálják titkolni, hogy már megint sikerült beszerezniük egy rahedli mosógépet és légkondit, amiket aztán harci eszközökké konvertáltak.

Úgy látszik, hogy akinek akad némi sütnivalója és hajlandó a "FOS" gyűlöletcunamiját ignorálva a tények alapján végiggondolni a helyzetet, az felfogja miről is van szó.
Karácsonyi díszkivilágítás hmmm... nagyon meghitt lehet Artyomovoszkban így esténként a hangulat!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Ha a Wagner egy PMC vállalkozás, akkor miért várja el, hogy az orosz haderő biztosítsa neki a logisztikát (pl.: lőszer), miért kell őket pelenkázni?
Mivel a Wagner alapvetően nem hadsereg, így nincs olyan logisztikájuk ami egy hagyományos és teljeskörű háború esetén is képes lenne őket kiszolgálni. Az úgymond hagyományos terepeiken mint pl Afrika és a közel-keleti országok, nagyrészt megoldják maguknak a dolgot, azonban banderisztán már egy másik kávéház. Hozzáteszem, nem is lenne ráció abban, hogy ugyanazon lőszergyárból több szállítmányban küldjék a frontra a lőszert. Két külön logisztikai szolgálat csak növelné a költségeket és a zűrzavart, ráadásul akadályoznák is egymást. Van neked fogalmad arról, milyen méretű logisztika szolgálhatja ki jelenleg csak az Artyomovszk környéki harcokat? Vagy úgy egyáltalán egy hadseregben egyetlen harcosra kb 2-3 logisztikus jut legalább?
De szerinted például az Academi (AKA Blackwater) rendelkezik saját logisztikával?
Mert az oroszoknak mar pisztolyra sincs penze… Putyintol majd egy 44-es mintaju itt-ott aranyozott es gravirozott gyalogsagi asot kap…

Igazad van, amugy szep ez a pisztoly. Nekem mondjuk amugy sosem esett kezre a CZ75. Masnak errol esetleg valami tapasztalat?
Putylertől MPL-50es gyalásót kap majd (lehet egy Akhmat-Szpecnazostól közvetlenül a fejébe), Prigozsin a másik oldalról egy díszes pöröllyel támad majd! Csak a pontosság kedvéért ;)
https://www.linkedin.com/pulse..
https://edition.cnn.com/2023/0..
 
Last edited by a moderator:

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Ha a Wagner egy PMC vállalkozás, akkor miért várja el, hogy az orosz haderő biztosítsa neki a logisztikát (pl.: lőszer), miért kell őket pelenkázni?
Ha Ukrajna egy szuverén, önálló ország, akkor miért várja el, hogy a világ biztosítsa neki a fegyvereket és az állam működéséhez szükséges pénzt, miért kell őket pelenkázni?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 633
113
Annál is inkább, mert beépített területen minimum5× erőfölény szükséges a hatékony harchoz.

Azért tart lassan 1 éve Bahmut ostroma (tehát azért csiga tempójú), mert pont az az erőfölénye nincs meg az oroszoknak amiről fentebb beszéltem.
Akkor most van erőfölényük vagy nincs? Tűzérségből állítólag 7-8-szoros a fölényük, a harcoló alakulatok látszámában viszont sztem inkább hátrányban vannak, úgyhogy ez az oka a lassú mozgásnak. Ami furcsa, hogy meg sem kísérlik a nagyobb erőkoncentrációt, pedig a tartalékaik megvannak hozzá. Na, itt jön a képbe az, amit nem tudsz elképzelni: lehet, hogy mindez szándékos? :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 475
67 854
113
Akkor most van erőfölényük vagy nincs? Tűzérségből állítólag 7-8-szoros a fölényük, a harcoló alakulatok látszámában viszont sztem inkább hátrányban vannak, úgyhogy ez az oka a lassú mozgásnak. Ami furcsa, hogy meg sem kísérlik a nagyobb erőkoncentrációt, pedig a tartalékaik megvannak hozzá. Na, itt jön a képbe az, amit nem tudsz elképzelni: lehet, hogy mindez szándékos? :D
Csak a szàndékossàga mögött nem érzem a hatalmas csavart ami majd mindent megvàltoztat. A sajàt embereiket daràljàk a hatalmas tervben hónapok óta nyújtva a dolgot szàndékosan elégtelen erôkkel, sejtésem szerint azon okból, hogy az emberek akiket odaküldenek meghaljanak, amiképp a màsik oldalról is csak ezért küldik ugyanebbe a daràlóba ôket. Nem értelmezhetô ezen kivül logikàval a folyamat, ahogy ez màr annyiszor elôfordult ebben az egészben.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 030
87 844
113