[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
@Vogon , @eszena , @oorky , és akik kételkedtek még, péntek óta annyi történt, hogy nem csak délen ropogtatják az oroszokat, hanem Bahmuttól északra is..... amennyiben csak az orosz hirforrásokból óhajtatok tályékozódni és csak Konasenkov hazugságait tartjátok mérvadónak, újra és újra pofára fogtok esni..... pont

Ezt mire írod? Mert hogy én még mindig kételkedem abban, hogy az ukránok Bahmuton keresztül jutnának ki a tengerig.

Lehet itt mondani, hogy amikor felrakok egy hírt és oda kommentálom, hogy ukrán propaganda csatorna (mert az), akkor csak az orosz médiából tájékozódom, de egyszerűen nem látom az általad a varázsgömbben látott oroszok ropogtatását.

A kijevi kormányzat a hétvégén bejelentette, hogy egy hét alatt 2 km-et haladtak előre egy alig szélesebb frontszakaszon. Ezt nem Putyin írnokai állítják, ezt az ukrán politikai és katonai vezetés állítja. Maga Zelenszkij is azt nyilatkozta, hogy ez még ne AZ ELLENTÁMADÁS.

Legalább nem tartanál engem bizonytalanságba, és elmondanád nekem, hogy a Bahmut környékén az egyik tanyában a kedvenc babaházamat visszafoglalták-e Határvidék védői? (Komolyan, visszautalnék megint arra, hogy azon vitázunk még mindig, hogy ha a hét szilvafát elvette az ukrán, de a csűrt még tartják a muszkák, akkor megroppant-e az orosz hadsereg.)


Ajánlom neked, hogy ne csak washnigtoni propagandával fertőzd az elmédet, mert azok alapján már Moszkva elővárosainál tartottak fél évvel ezelőtt is a kedvenc hadsereged, de fertőzd kicsit magad ukrán propagandával, mint a fentebb belinkelt térkép!


Tegnap, 14-én az ukránok arról számoltak be ott, hogy orosz támadásokat kellett szétverniük mind Artemoszktól északra, mind a várostól délre. Egy hét alatt nem volt azon a környéken falu, aminek maguk az ukránok átrajzolták volna a státuszát, hogy bármelyik új szerzeménye.

Tetszem érteni? Az elmúlt évben a ruszkik gyakorlatilag minden nap haladtak előre ennyit, a te szavaiddal élve ropogtatták az ukránokat... És valószínűleg dühös voltál ránk akkor meg azért, mert mi ezt nem hatalmas előre töréseknek, hanem csoszogásnak neveztük. Vagy tévedek és amikor az orosz megy előre 2 métert, az nem az ukrán állások megroppantása?

Ha tippelnem kéne, lesz ukrán ellentámadás, viszont nem Bahmutnál, még a város felszabadításában sem hiszek, nem hogy egy nagy előretörésben. És nem most. Szerintem ennek a hónapnak a végén, a következőnek az elején lesz egy olyan akció, ahol a mostani számok akár tízszeresét is el fogja veszteni egyik és másik fél is egy nap alatt. És meg fogod látni, hogy mit lehet komoly támadásnak nevezni. Hogy meddig fog eljutni? Nem találgatnék. De hogy nem 2 hetvenkettes tank lesz az élén, arra nagy összegben fogadnék.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

Terjednek olyan hírek hogy el lett trafálva "nukleáris-jellegű anyag" is most a nagy lőszerraktár robbantásokkor, de ennek ellentmond hogy nem emelkedett a háttérsugárzás (egyenlőre)

forrás: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx
Simán kinézem az EU-ból, hogy megpróbálja eltusolni, nagyon nem lenne jó ha az emberek kínos kérdéseket tennének fel az ukrajna projektről...
2RQvrRI.jpg




Kmelnistky bumm




Wagner toborzóvideó "legjobb hely a Pokolban"


Wagner annyira nem kap lőszert, hogy Lancetjeik is vannak... (feat. szar zene)


Wunderwaffe #6353 (T-55übermensch edition) csattant


#szankciókmüködnek
wgcHCpu.jpg
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Volt téma minap az ukrán “nép”, meg az ő náculásuk:

Ez az első rész, a kozákoktól kb 1929-ig.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Simán kinézem az EU-ból, hogy megpróbálja eltusolni, nagyon nem lenne jó ha az emberek kínos kérdéseket tennének fel az ukrajna projektről...
2RQvrRI.jpg




Kmelnistky bumm




Wagner toborzóvideó "legjobb hely a Pokolban"


Wagner annyira nem kap lőszert, hogy Lancetjeik is vannak... (feat. szar zene)


Wunderwaffe #6353 (T-55übermensch edition) csattant


#szankciókmüködnek
wgcHCpu.jpg
Nem vagyok szakértője a témának, de az oktatási anyagok szerint a DU tartalmú nyíllövedékek, nem jelentenek veszélyt addig, amíg nem kilőttek, illetve a nyíllövedék nem sérült. Itt az adott esetben is inkább a tűz lehet probléma, mert külső robbanástól egy nyíllövedék inkább meggörbül, de szét nem esik. Persze azért várnék némi hivatalos eredményt hogy pontosan milyen izotópokat tudnak kimutatni stb...
A kutyakat, cicakat mar hordjak be a menhelyekre, sokan nem tudjak fenntartani őket. A cica+kutya kaja gyartas megrendelesek nagyon bezuhantak az utobbi honapokban.
Ismeros silecgyarban dolgozik, azt mondja olyan mint a covid alatt, pentek szabi fixen. Nincsenek orosz sielok, nem fogy a lec.
Ugyhogy igen, nyaron ujra sokat leszunk szabadsagon. Iden szepen seggreul szinte mindenki.

En azzal nem ertek egyet amit az orosz robbantasrol irt. Eddig barmikor megtehettek volna ugye. Azert nem tettek mert nincs ertelme. Nem a gazdasagi resze miatt, mert az nem jelentos, hanem mert pont lexarna mindenki a felhaborodasunkat. Semmit sem valtoztatna tulajdonkeppen. Karorvendoen jol kirohognenek minket nyugaton, ennyi.

Nesze nektek Eu zoldek meg burokratak. Most a Greta Tungsberg biztos kiakad.

India es Kina az orosz olaj fő felvasarloja.

Kina termeszetesen eloterbe helyezi a BRICS szovetsegeseit, az amerikaiakkal es ukranokkal szemben. Megint nalunk fog kikotni az ukran szemet a hazai embereket es gazdasagot tonkreteve.

Nyugati technika, keleti utakon.

Nem latnak ezek az oroszok semmit ejjel.

2,3% az inflacio Oroszorszagban.
Meglatszik hogy nem EU tagok.

1 millio szudani tart tehat az EU felé. Hadd jojjenek csak.

Nehez napok Bahmutban.

Hat ez a brit FV103 Spartan eleg ratyi, ebbe se ulnek bele. Jo gyomruaknak.

Csasiv Jarnal meg egy jenki Hummwee nez ki ugyanigy.

Repulokepes ukran Mig 29 alacsonyan.

Jo lesz iden a termes Ukrajnaban, a sugarzas nagyra noveszti. Sebaj, majd a magyarokkal megetetik. A kenyer is vilagit majd a sotetben nem csak a csirkecsont.
Lehet megiscsak elposszant ott a britek ajandeka?
Az a Szoszna jó kis cucc, igaz ebben a cikkben még MT-LB alvázon van, de azért ezt rakom be ezt a cikket, mert itt a rendszerről és a rakétáról is van ez-az :
Spartan... a semminél jobb és könnyű, mozgékony kis gép az. Én szívesen elkarcolgatnék egy olyannal a budai hegyekben, télen is :)
MiG-29esből azért most biztos akad nekik pár darab, eleve abból volt a legtöbb, amihez kaptak a tótoktól és a lengyelektől is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 632
48 317
113

London és Párizs látja el a kijevi rezsimet légvédelmi rendszerekkel, harckocsikkal és páncélozott járművekkel​

Az Egyesült Királyság több száz további föld-levegő rakétarendszert (SAM) és pilóta nélküli légirendszert szállít Ukrajnának, köztük több száz nagyobb hatótávolságú, 200 km-nél nagyobb sugarú támadórepülőgépet.
Ez áll Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatalának hétfőn kiadott közleményében.
Franciaország viszont több tucat páncélozott járművet és könnyű harckocsit, köztük AMX-10RC-t szállít át Ukrajnának a következő hetekben – mondta Zelenszkij Macronnal folytatott megbeszélése után.
Párizs emellett az ukrán légvédelem képességeinek fenntartására és az ukrán fegyveres erők haderejének kiképzésére összpontosít.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684138471

Nagy-Britannia megkezdi az ukrán pilóták képzését - Rishi Sunak​

Nagy-Britannia ezen a nyáron megkezdi az ukrán pilóták képzését – jelentette ki Risi Sunak miniszterelnök a Volodimir Zelenszkijvel folytatott megbeszélése után.
Emellett a brit kabinet közölte, hogy más országokkal együtt dolgozik az F-16-os vadászrepülőgépek esetleges Kijevbe szállításán.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684140521

SÜRGŐS: NATO-rakétát lőttek le Donyeck felett (FOTO)​

Most vált ismertté, hogy a légvédelmi erők lelőttek egy NATO-rakétát Donyeck központja felett.
Erről Alekszej Kulemzin donyecki polgármester számolt be.
Egy lelőtt rakéta töredékei zuhantak a Donbass Arena stadionra és az azt körülvevő Lenin Komszomol parkra. A roncsokon jól láthatóak az angol nyelvű feliratok, köztük a September szó egy része (szeptember - angol)
Az Orosz Tavasz továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684142702

Felvételek az ukrán fegyveres erők lőszerraktárának megsemmisítéséről a Herszon régió jobb partján⚡️
Szabó József

Ukrajna
Zelenszkij terve...
A The Washington Post elég meredek ukrán tervekről adott hírt, amelyeket személyesen Zelenszkij elnöknek tulajdonít. (A lap szerint az USA Zelenszkij lehallgatásával szerezte meg az információkat).
A tervek:
1. Orosz területek megtámadása és települések elfoglalása.
2. Nagy hatótávolságú eszközök beszerzése, amelyekkel orosz területeket is el lehet érni.
3. Magyarország iparának romba döntése a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával.
Nézzük meg akkor, hogy mik valósultak meg ezekből a tervekből:
1. Ukrajna - állítólagos amerikai figyelmeztetések ellenére - rendszeresen hajt végre különböző akciókat, csapásokat orosz területeken. Néhány esetben azonban bizonyítható, hogy a célkoordinátákat az USA adta meg (pl. az Engels légibázis elleni csapások esetében). Felderítő-diverzáns erői rendszeresen átcsapnak orosz területre és ideiglenesen kisebb településeket is elfoglalnak. Tüzérségi ereje rendszeresen lő határmenti orosz településeket.
2. A napokban Nagy-Britannia bejelentette, hogy Storm Shadow légi indítású repülő eszközöket adott át Kijevnek. Az ukrán fél orosz állítás szerint ezeket az eszközöket Luhanszk városa ellen már be is vetette.
3. A Barátság kőolajvezeték felrobbantása nem csak terv volt, hanem arra kísérlet is történt. Orosz területen, az ukrán határtól 40 km-re három helyen robbantottak még tavaly nyáron, azonban maga a vezeték nem sérült meg. Az új információ az amerikai kiszivárogtatásban az, hogy az akció Magyarország ellen irányulthatott.
Következtetések:
1. A háború eszkalációját jelentő ukrán elnöki tervek mindegyike megvalósult. Szerintem a tervezett ukrán támadó művelet egyik elterelő csapása a Harkov-Belgorod tengelyen valósulhat meg. Orosz részről a "Belgorod" harccsoport csak kb. 8 és félezer katonát számolhat. Még ha az ukrán támadás célja nem is Belgorod elfoglalása, de arra alkalmas lesz, hogy erőket vonjon el más irányokból az oroszoktól.
2. A Storm Shadow repülőeszközzel új képesség jelent meg ukrán oldalon. Brjanszk, Kurszk, Orjol, Voronyezs, Rosztov elérhető ezzel az eszközzel (hatótávolsága kb. 280 km).
3. Szerintem a magyar-ukrán kapcsolatok javítására még várni kell, Orbán kijevi látogatásra szóló meghívásának időpontja igen távolra került.
4. Az elmúlt két napban olyan nagyerejű légicsapásokat láttunk ukrán célpontok ellen (nyugat-ukrajnai városokban), mint még soha korábban.
A The Washington Post cikke (előfizetéses, de egy évre csak 20 EUR):
https://www.washingtonpost.com/.../zelensky-ukraine-war.../
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 561
93
Simán kinézem az EU-ból, hogy megpróbálja eltusolni, nagyon nem lenne jó ha az emberek kínos kérdéseket tennének fel az ukrajna projektről...
2RQvrRI.jpg




Kmelnistky bumm
A szegényített urántartalmú lövedékek ha elég "rosszul tárolták" azaz minnél többet minnél kissebb helyen elvileg akár begyújthatóak olyan módon hogy urán-oxiddá égjenek ami annak ellenére, hogy nem rádióktív azért biztosan meglátszana a háttérsugárzáson mint ahogy a mai napig is látszik Jugoszláviában vagy Irakban. A másik baj vele hogy mocskosul mérgező nehézfém, ez talán ez esetben rosszabb mint a sugárzás témája.
Amcsi katonák annó akik kilőtt iraki tankokra felmásztak manapság már nem sokan élnek, hát nem véletlenül..

Én attól félek inkább a nyugat mögött álló erők láthatóan mindenféle szemetett bedobnának ahogy látható volt a Zaporozsijei nagy atomerőmű körüli hajcihőn is, mindenképp rákennének valami nukleáris hamis-zászlós eseményt szerencsétlen oroszokra.

Ez biztosan folyamatban van és jó eséllyel minket és a lengyeleket-románokat is hasonló csalival lopnának be a konfliktusba ahogy az ukrán élőerő száma a kritikus szint alá fogyatkozik.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 016
16 357
113
@Vogon , @eszena , @oorky , és akik kételkedtek még, péntek óta annyi történt, hogy nem csak délen ropogtatják az oroszokat, hanem Bahmuttól északra is..... amennyiben csak az orosz hirforrásokból óhajtatok tályékozódni és csak Konasenkov hazugságait tartjátok mérvadónak, újra és újra pofára fogtok esni..... pont
Már vagy egy éve irogatom, hogy ami most zajlik, miért nem háború, hanem "Különleges Hadművelet" Nyugati és Orosz célokkal teletűzdelve. Ameddig mindkét fél érdeke hogy fenntartsák az EGYENSÚLYT addig ha úgy csapkod a front mint az Anakonda farka, akár + - 100 km-es határon belül, addig az ilyen, "a közönségnek szóló "hírek" lényegtelenek..
Csak a figyelem elterelését szolgálja..

A két fél érdekeiről, pontokba szedve sokat írtam, nem ismétlem mert nincs változás..

Ha ez átfordul háborúba, azt úgyis meg fogjuk tudni, média nélkül is, így vagy úgy.

@meszike91 : Kérdezted, hogy miben különbözik ez egy valódi háborútól?

Válaszom, hogy háború két atomhatalom között: Mi mogyoró vagyunk az üllő és kalapács között.
Arra ébredünk föl, hogy nem ébredünk..
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 065
16 259
113
tskh.png


Ebben az ábrában az a gyönyörű, hogy Május 11-éi semmi, majd hirtelen megemelkedik.

Aztán 13-án hajnalban hirtelen beszakad (május 13-án 6:10-kor gyújtott rá valaki rossz helyen)., majd elkezd ismét emelkedni...


Elmélet - 11-én betárolták a DU lőszereket egy békés raktárba, a ruszkik 2 napra rá küldik is a rakétát 13-án. Lehet azt várták, hogy megteljen a raktár. ;)

13-ai csapást követő tűzben vagy elégett, vagy még reggel elzárásra került a bennt lévő sugárzó cucc, ezért mérhettek reggel 6-kor kevesebbet, de az tűz után az enyhén radiaktív por mostanra szépen terjeng a légkörben...

Megjegyzés - ha DU lőszert használsz, kis hátultöltője a dolognak hogy egy figyelmes ellenség OSINT forrásból (sugárzásmérések) is megtudhatja, hol tárolod..
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
541
1 721
93
Sziasztok! Arról keresek információt, hogy a svéd Archer önjáró lövegeket már megérkeztek-e Ukrajnába. Már tavaly nyáron szó volt róla hogy 8 darabot adnak oda a svédek. Valakinek van ezekről fénykép vagy videója?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Podoljak: Bahmut az ellentámadás előjátéka

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója úgy véli, hogy Bahmut felszabadítása az ukrán ellentámadás előjátéka lesz. Podoljak a Bild című német lapnak adott interjút.
"Ukrajna kezdeményező szerepet vállalt. Ez nem jelenti azt, hogy holnap felszabadul Bahmut, de a heves harcok folytatódni fognak. Tágabb értelemben Bahmut egy ellentámadás előjátéka. Ez egy ajtó, amely megnyitja a lehetőséget Ukrajna számára, hogy sikeres ellentámadást indítson"
– fogalmazott Podoljak.
De mi van, ha ez az ajtó is két irányba nyílik.
Szoktam mondani, hogy Bahmut sorsdöntő hely. Kb. mint Sztálingrád, csak egy kicsit kisebb léptékben.
Ha Ukrajna veszíti el, akkor megnyílik az út az oroszoknak Ukrajna belsejébe. Plusz teljes demoralizálása az ukrán hadseregnek. Abból kiindulva, hogy azzal van teletöltve a fejük, hogy ők fognak támadni, aztán az orosz rájuk rúgja az ajtót, nem csodálkoznék. Ha pedig az orosz veszíti el Bahmutot, akkor az ukránnak nyílik meg az út az Azovi tengerig. Az elkövetkező 1 hétben sok minden eldől, ugyanis kb. ha minden jól menne, ennyi kellene a Wagnernek, hogy elfoglalja a maradék Bahmutot.
Ide illik az is, hogy több mint érdekes az Ukrajna felett játszodó időjárási események. Két hatalmas front menne arrafelé, de egy -teljesen tájidegen - anticiklon nem engedi bejutni a felhőket kelet Ukrajnába.
És ez napok óta így megy!
Felettébb érdekes. Nem lehet, hogy az amik segítenek az ukránoknak felszárítani a földet támadás előtt? Valami időjárás-machinátorral? Mert, hogy állítólag ilyenek is vannak a nagyoknak.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Mit lehet itt tárgyalni... volt egy Budapesti Memorandum... annyit ért mint a Nagyoroszok szava.
Nem a Nato keríti körbe a Nagyoroszokat, hanem államok lépnek be, hogy ne foglaljanak el belőlük darabokat a hőseitek.
Moldávia, Grúzia, Ukrajna... a Nagyorosz kisebbség megvédésének valahogy egyetlen útja a megszállás, terjeszkedés.

Szóval tényleg nem volt teszt.
30 méter az utolsó adat... a többi extrapolált.
Erm... köszönöm!

Nehezedre esik kimondani... semmi gond. Igazam van/volt.
Mit esik nehezemre kimondani? Egyértelműen írják, hogy helyenként 50%-al nőtt a penetrációs képessége, a robbanó ereje meg 75%-al.
Attól, hogy nem adták meg méterben, az 1991-es adat nem marad érvényben.

Fordítva ülsz a lovon, egy 1991-es adathoz ragaszkodsz foggal körömmel.
Értem én, hogy szép grafika... ha akarod odaírom, a hatvan helyére, hogy 1500 méter... azonban tesztek nem voltak.
A 30 méter az utolsó valós adat.
The exact capabilities of the Air Force's current GBU-28/Bs, which now use improved BLU-122/B warheads, are classified, but the original design reportedly had the ability to penetrate through more than 150 feet of earth and at least 15 feet of reinforced concrete. As already noted, the service expects the GBU-72/B to have much better performance.

És hol vanmég a GBU-28/C ?

Egyébként itt a GBU-57-ről beszélgettetek annak gyárilag 60 méter van megadva.

GBU-28 = 30 meter
GBU-28/B = 45 meter
GBU-28/C = 50+ meter
GBU-57 = 60 meter
GBU-57A/B = ?
GBU-72/B = ?

Tudod mi bennük a közös? Szabadesésű bombákról beszélünk.
A többi hadititok/marketing/ködösítés.
Na most vissza a Kindzhal-hoz... kezd uncsi lenni ez a téma.
Az egy szilárd hajtóanyagú rakéta... a nyolcvanas években kezdték fejleszteni. Mármint a föld-föld verzióját.
Ezen logika mentén, az Abrams egy 1972-ben tervezett és 1980-ban hadrendben állított harckocsi. Tehát szar.
Arra hivatkozni, hogy valami azért szar, mert már xx éve kezdték el a legelső fejlesztését, kicsit félrement.
Egy biztos az USA-nak nincs megfelelő eszköze a Kinzhal szintjén.
Aztán légi indítású verziót csináltak belőle és kijelentették, hogy ez már a manőverező/hiperszónikus... hogy ez az a fegyver ami miatt a nukleáris elrettentés rakétavédelmi rendszerek jelenlétében is valós...
Valójában mindegy mit és mire raktak és mikor fejlesztették, működik. Az USA miért nem rakott valamit, valamire, hogy neki is legyen?
Miközben ez sosem volt kérdés.
Az, hogy valaki is le akarja söpörni atomcsapással a Nagyoroszokat... ez már lejárt lemez... vagy 50 éve lejárt már.
Mind1... hidegháborús traumája van a fél országnak... amikor még tényező voltak ugyebár.
Úgy érzed, hogy nem tényező? Akkor miért proxy háborút vív az USA az oroszok ellen?
Ha nincs fenyegetés, akkor a csili-vili katonaságával, simán bevonulhat Ukrajnába, aztán tovább Moszkva felé.
Eltértem.
Szóval... most már az utóbbi napokban beleféccöltem pár órát a bunker/betontörő fegyverekbe... és kezd elegem lenni belőlük.
Most képzeljük el ezt a Kinzhalt a maga megtervezett tömegével és aerodinamikájával.
Azt mondják Atlanti-Szkeptikusok k9zölletek, hogy csak beleraknak egy másik harci részt és a sebessége miatt máris behatol jól.
Mélyre és keményen!
Képzeljük el. :) Tehát van egy rakéta ami mach 10-el becsapódik, a szabadesésűvel szemben, és a payload megközelítőleg akkora mint a szabadesésű esetében. De Te azt mondod, a hülye orosz nem tud ágyúcsövet lefűrészelni mert nincs neki elég a sufniban.
Sőt nem titanium nagyhatalom. Nem tud rakétát tervezni. Azért az megvan, hogy a világ legjobb rakétahajtóművei az elmúlt 70 évben oroszoknál voltak? Vagy, hogy az űrutazás az elmúlt 20 évben nélkülük szinte minden nyugati állam nedves vágyálma marad volna?
Azonban ez nem így megy!
Nézzétek már meg az összes betontörő fegyver felépítését!
Ha van robbanó harci rész, akkor azt megvédik valami kemény burkolattal/orrkúppal.
A kinzhalban hol nem látsz ilyet? 4.7 Tonna. Nem fér bele? Van tervrajzod a felépítéséről? Elfűrészelted a Kinzhal a 3m hosszú orrkúpját?
Van képed róla? Megosztod velünk? Ami szabad szemmel is látható a fényképeken az orrkúp nem egyenletesen szűkül, hanem van egy szögtörés az első kb 15-20 cm-en. Gondolom ez a rész lehet valami nagyon tömör anyag. A többi részén az orrkúp eléri átmérőben a GBU-28-as 38cm-es átmérőjét. Ha belefért a 38cm-es bilicsőbe az amcsiknak a kemény védelem és robbanóanyag, akkor egy nagyobb űrméretűbe miért ne férne bele?

Csak, hogy legyen mihez igazodnod, a Kinzhal orrkúpja közel 3 méter hosszú!

Kinzhal 8m hosszú 1 méter feletti átmérővel a legvastagabb pontján. 4,7 tonna
A GBU-28-as 5 méter hosszú és 38cm a legvastagabb pontján. 2,2tonna
Ha a leszedhetetlen Kindzhal külsejét akarnánk ilyenre módosítani, akkor dobhatnánk az egészet ki... ha csak a harci részt, akkor pici lenne a hordozott robbanóanyag mennyisége.
Nem kell módosítani el vagy tévedve a méretarányokkal. A Kinzhal átmérője egy méter felett van, míg az USA hűde oda baszok bunkerromboló 38 cm átmérőjű. Tehát a Kinzhal orrkúpja nagy valószínűséggel tömör acél, és az tartalmazza a 403kg payloadot.
Az orosz a payload-ot úgy adta meg, hogy az a robbanótöltet mérete.
A kinzhal orrkúpja űrtartalom szempontjából 1,5 szerese a GBU-28-as harci részének. Tehát akármennyi "lefűrészelt ágyúcső" elfér benne.

Apropó ágyúcső, 38 cm átmérő mínusz hűdenagyonbunkertrombolunk falvastagság mínusz payload, egy konzervdobozzal egyenlő. Tudod miért ágyúcsővet használt az amcsi? Elmondom, mert nem volt más, és nem volt rá pénz, és gyorsan kellett. Ha utánna olvasol majd rájössz.
Az orosznak nem kell ágyúcsöveket fűrészelgetnie, fémekben és bármi más alapanyagban szó szerint nagyhatalom.

Amúgy meg kifejleszteni... sokba kerülnek... a Nagyoroszok meg valójában örülnek, hogy van kijárat a seggükön...
Hiába a leggazdagabb ország a világon ásványkincsekben (ezt már a méret is eredményezi)... azonban szegény Oligarchákat is el kell látni valahogy.
Azon a kijáraton fért ki az összes rakétahajtómű ami az elmúlt 20 évben melyek a nyugatiakat az űrbe vitték. Tudod rakétáról beszélgetünk.
Pont belenyúltál.
Na jó...
Abbahagyom mielőtt felbafom magam.
Remélem.
 
W

Wilson

Guest
Sziasztok! Arról keresek információt, hogy a svéd Archer önjáró lövegeket már megérkeztek-e Ukrajnába. Már tavaly nyáron szó volt róla hogy 8 darabot adnak oda a svédek. Valakinek van ezekről fénykép vagy videója?
2023 március 23-án a svéd parlament jóváhagyta 8 db Archer tüzérségi rendszer és 10 db Leopard 2 átadását Ukrajna számára...


Kicsi az esélye, hogy ezek már Ukrajnában lennének..
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Ha kamunácik, akkor milyen alapja vana nácitlanítás narratívájának?
Az az alapja a nácitalanitás narrativájának,hogy ezek a szerencsétlenek hagyományos értelemben nácinak vallják magukat,melldöngetvetve harsogják,és jelképeket,zászlókat is lengetnek hozzá.Egyébként semmi közük a nemzetiszocializmushoz(szerintem értelmezni sem tudják az eszmét)még a nacionalizmushoz sem,ugyanis ezek a nyomorultak teljes mértékben soviniszták.Ezt szerintem Oroszországban is tudják az illetékesek,igy az álnácikon(mert mindannyiunknak nehéz elképzelni egy nemzetiszocialistát amint hajbókol Izraelben a siratófalnál kipával a fején,és emlékezzünk vissza,hogy ezek már ezt megtették)keresztül nácitalanitanak ukrajnában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 632
48 317
113

SÜRGŐS: Robbanás egy moszkvai szupermarketben (+VIDEO)​

Most vált ismertté a Perekrestok hálózat moszkvai szupermarketjében dördült robbanás.
A mentők az Ushakov admirális utcai épülethez mentek. A szemtanúk erős füstről számoltak be.
Az Orosz Tavasz továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet.

Frissítve​

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint az épület melletti konténerben lévő szemét gyulladt ki a juzsnij butovói bevásárlóközpont épületénél.
A tüzet négy négyzetméteres területen sikerült eloltani.
Nem volt áldozat. A mentők nem erősítik meg a robbanásról szóló információkat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684145320
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Képzeljük el. :) Tehát van egy rakéta ami mach 10-el becsapódik, a szabadesésűvel szemben, és a payload megközelítőleg akkora mint a szabadesésű esetében. De Te azt mondod, a hülye orosz nem tud ágyúcsövet lefűrészelni mert nincs neki elég a sufniban.
Sőt nem titanium nagyhatalom. Nem tud rakétát tervezni. Azért az megvan, hogy a világ legjobb rakétahajtóművei az elmúlt 70 évben oroszoknál voltak? Vagy, hogy az űrutazás az elmúlt 20 évben nélkülük szinte minden nyugati állam nedves vágyálma marad volna?

A kinzhalban hol nem látsz ilyet? 4.7 Tonna. Nem fér bele? Van tervrajzod a felépítéséről? Elfűrészelted a Kinzhal a 3m hosszú orrkúpját?
Van képed róla? Megosztod velünk? Ami szabad szemmel is látható a fényképeken az orrkúp nem egyenletesen szűkül, hanem van egy szögtörés az első kb 15-20 cm-en. Gondolom ez a rész lehet valami nagyon tömör anyag. A többi részén az orrkúp eléri átmérőben a GBU-28-as 38cm-es átmérőjét. Ha belefért a 38cm-es bilicsőbe az amcsiknak a kemény védelem és robbanóanyag, akkor egy nagyobb űrméretűbe miért ne férne bele?

Csak, hogy legyen mihez igazodnod, a Kinzhal orrkúpja közel 3 méter hosszú!

Kinzhal 8m hosszú 1 méter feletti átmérővel a legvastagabb pontján. 4,7 tonna
A GBU-28-as 5 méter hosszú és 38cm a legvastagabb pontján. 2,2tonna

Nem kell módosítani el vagy tévedve a méretarányokkal. A Kinzhal átmérője egy méter felett van, míg az USA hűde oda baszok bunkerromboló 38 cm átmérőjű. Tehát a Kinzhal orrkúpja nagy valószínűséggel tömör acél, és az tartalmazza a 403kg payloadot.
Az orosz a payload-ot úgy adta meg, hogy az a robbanótöltet mérete.
A kinzhal orrkúpja űrtartalom szempontjából 1,5 szerese a GBU-28-as harci részének. Tehát akármennyi "lefűrészelt ágyúcső" elfér benne.

Apropó ágyúcső, 38 cm átmérő mínusz hűdenagyonbunkertrombolunk falvastagság mínusz payload, egy konzervdobozzal egyenlő. Tudod miért ágyúcsővet használt az amcsi? Elmondom, mert nem volt más, és nem volt rá pénz, és gyorsan kellett. Ha utánna olvasol majd rájössz.
Az orosznak nem kell ágyúcsöveket fűrészelgetnie, fémekben és bármi más alapanyagban szó szerint nagyhatalom.
Kindzsal téma - ezt márciusban kiveséztük:
A miheztartás végett én számoltam egy lehetséges maximális penetrációt egy, a Kindzsal orrában éppen elférő, 3 méter hosszú és 10 cm átmérőjű wolfram rúdra (ez 480 kg). Nekem 11,7m jött ki megerősített betonfedezék sűrűségével számolva (2500 kg / m3)
Egy viszonylag új építésű, amerikai nukleáris töltettároló bunker 120 cm vastag betonelemekből épül...
Van rajta pár méter föld, de egy penetrátor azon még könnyebben is átmegy.
A 10 Machos sebességből adódó kinetikus energia pedig elég sokáig tolja azt a penetrátort (gondolom több réteg betonon is átmegy, ha kell). A wolfram pedig amikor dezintegrálódik és finom por lesz belőle, öngyulladásba kezd és berobban.

Az elméleti maximális penetráció a penetrátor hosszától illetve a két érintkező anyag sűrűségének hányadosától függ (minél nagyobb a különbség a penetrátor javára, annál jobb). Ki lehet számolni ezt pl földrétegre is.
Én a 11 métert arra számoltam ki, hogy egy 3 méter hosszú wolframrúd milyen mélyen megy egy megerősített betontömbbe - úgymint elméleti maximum. Egy Kinzsalban ez elfér, illetve annak elég komoly kinetikus energiája lesz ahhoz is, hogy ezt az elméleti maximumot megközelítse. A GBU28 a kinetikus energiáját a tömege “adja”, merthogy szabadesésű bomba.

---

Röviden, a penetráció ezektől a faktoroktól függ:
  • a célpont anyagsűrűsége
  • a penetrátor anyagsűrűsége (igazából a kettő hányadosa)
  • a penetrátor hossza
  • a rendelkezésre álló kinetikus energia (ez tömeg, de méginkább sebesség kérdése).

Látható, hogy a Kindzsal elsősorban penetrátorhosszban lehet "gyengébb", de az egyéb, rajta múló faktorokban elég jól áll.

Ami azóta új információnak tűnik, egy metszeti rajz a rakétáról (elnézést az ogréért):

Fv0_X-qXsAE2MM2


...Amely szerint a rakéta kétfokozatúnak tűnik. Ami viszont kizárja a hosszú penetrátort.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113
Kindzsal téma - ezt márciusban kiveséztük:
A miheztartás végett én számoltam egy lehetséges maximális penetrációt egy, a Kindzsal orrában éppen elférő, 3 méter hosszú és 10 cm átmérőjű wolfram rúdra (ez 480 kg). Nekem 11,7m jött ki megerősített betonfedezék sűrűségével számolva (2500 kg / m3)
Egy viszonylag új építésű, amerikai nukleáris töltettároló bunker 120 cm vastag betonelemekből épül...
Van rajta pár méter föld, de egy penetrátor azon még könnyebben is átmegy.
A 10 Machos sebességből adódó kinetikus energia pedig elég sokáig tolja azt a penetrátort (gondolom több réteg betonon is átmegy, ha kell). A wolfram pedig amikor dezintegrálódik és finom por lesz belőle, öngyulladásba kezd és berobban.

Az elméleti maximális penetráció a penetrátor hosszától illetve a két érintkező anyag sűrűségének hányadosától függ (minél nagyobb a különbség a penetrátor javára, annál jobb). Ki lehet számolni ezt pl földrétegre is.
Én a 11 métert arra számoltam ki, hogy egy 3 méter hosszú wolframrúd milyen mélyen megy egy megerősített betontömbbe - úgymint elméleti maximum. Egy Kinzsalban ez elfér, illetve annak elég komoly kinetikus energiája lesz ahhoz is, hogy ezt az elméleti maximumot megközelítse. A GBU28 a kinetikus energiáját a tömege “adja”, merthogy szabadesésű bomba.

---

Röviden, a penetráció ezektől a faktoroktól függ:
  • a célpont anyagsűrűsége
  • a penetrátor anyagsűrűsége (igazából a kettő hányadosa)
  • a penetrátor hossza
  • a rendelkezésre álló kinetikus energia (ez tömeg, de méginkább sebesség kérdése).

Látható, hogy a Kindzsal elsősorban penetrátorhosszban lehet "gyengébb", de az egyéb, rajta múló faktorokban elég jól áll.

Ami azóta új információnak tűnik, egy metszeti rajz a rakétáról (elnézést az ogréért):

Fv0_X-qXsAE2MM2


...Amely szerint a rakéta kétfokozatúnak tűnik. Ami viszont kizárja a hosszú penetrátort.
Kurva nagy lehet Klicskó! :oops: :rolleyes:

Nem boxolnék vele…! Ekkorák az ukránok…!? Úgy érzem magam mint szegény török, Mehemed… a tehenekkel…. Nem csoda hogy 8:1-hez ölik az oroszokat!

mekkora Kilcskó? 6-7m…!? :rolleyes:
1. Mert azt ugye tudjuk hogy az egy Kindzsal….
2. Hogy az ukrán média hiteles…!

Putyin szerintem lemond, ha vége a kemónak az tuti….!