[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 831
113
Ki érti ezt...
Ha igaz, ha nem, de ez a hit&run tactic ha folytatják még egész jópofa is lehet,
Ja ja! Jópofa! Jópofa!
Azt vágod, hogy a 15 perc hírnévért 70+ ukrán és/vagy ukránpárti orosz önkéntes/szabotőr halt meg tök feleslegesen?

Ez a baj a nyugattal és a nyugati emberekkel! Nektek ez ilyen "jópofa" játék! Minden szétlőtt orosz technika láttán "LOL"-oztok, meg "hehe"-ztek. Azt, hogy közben a nagy semmiért hány utcán összefogdosott ukrán családapa halt meg, azt leszarjátok magasról.
Tényleg? Mennyi most a tarifa? Egy halott orosz hány ukrán életet ér meg nektek? Hány ukrán család pusztulását adnátok ma egy halott orosz katonáért?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Azt vágod, hogy a 15 perc hírnévért 70+ ukrán és/vagy ukránpárti orosz önkéntes/szabotőr halt meg tök feleslegesen?
mindkét oldal dugdossa a saját tartalékait valahol
az ukránoknál nem látjuk sehol a nyugati nehéztechnikát a nyugaton kiképzettek tömegével
az oroszoknál meg a tavaly ősszel berántottak fele ha ott van a fronton feltöltve a hiányokat, a többiek eltűntek valahol
és mindkét oldal keresi a másik oldal által dugdosott erőket
itt úgy látszik az ukránoknak van egy tervük arra, hogy az orosz tartalékokat hogy csalják elő
oda, belgorodba, esetleg behúzva kharkovba
és ha előkerültek akkor ők a saját tartalékaikat elővéve tudnak lokális erőfölényt képezni valahol egészen máshol és valami nagyot alkotni
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Nagyon sok kérdés merül fel a Grayvoron régióban uralkodó helyzettel kapcsolatban a hírszerzésünk számára, és nem csak a hírszerzés számára.
1. Miért nem tárták fel az ellenség támadási terveit a hadművelet előkészítésének kezdeti szakaszában?
2. Miért nem nyitották meg és dolgozták ki, hogy megakadályozzák az ellenség mozgását az államhatár felé vezető úton?
3. Miért kellett a határőrségnek és a katonaságnak elhagynia az első védelmi vonalat?
4. Miért élnek még civilek a határtól (sőt, a frontvonaltól) 1 kilométerre lévő településeken, amelyek miatt a tüzérség és a légi közlekedés nem tudott tűzkárt okozni az ellenségben?
5. Miért nincsenek még mindig felfegyverkezve azok, akik meg akarják védeni a földjüket, és hamis "terodefense"-ben vannak, és nem a népi milícia megsemmisítő osztagában?

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkárának nyilatkozatai

Főbb tézisek:

▪️Mély aggodalomra ad okot az ukrán alakulatok belgorodi régióba való behatolása . Ez ismét megerősíti, hogy az ukrán fegyveresek folytatják tevékenységüket hazánk ellen.
▪️Oroszország erőfeszítéseket tesz annak megakadályozására , hogy a jövőben ukrán szabotőrök lépjenek be a területére.
▪️Az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése a belgorodi térségben zajló események miatt nem lesz , a hét végére Vlagyimir Putyin szokásos ülése várható a Biztonsági Tanáccsal.
▪️ Az új fegyverek Kijevbe szállítása , beleértve a vadászgépeket, nem képesek alapvetően megváltoztatni a front helyzetét.
▪️A kollektív Nyugat országai egyre inkább részt vesznek az ukrajnai konfliktusban.

Ez a Peszkov-nyilatkozat elég semmitmondó, mondhatnám langyos.
Végre-valahára volt egy pár féleszű, aki megtette ezt a szívességet Moszkvának, így már igazolva is van az eddigi narratíva. Hát mit mondjak, ezek az ukránok, pardon, ellenzéki oroszok nem túl nagy stratégák...
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Senki nem akar elhamvadni, az ukránok se.
Meglehetősen valószínűtlennek tartom, hogy Oroszország az ukrán határ néhány kilóméteres körzetében nukleáris fegyvereket tároljon. A nukleáris erő alapvetően elrettentésre szolgál, ez igaz mind stratégiai, mind a sok esetben számomra bosszantó módon taktikainak nevezett atomfegyverekre is (utóbbiak között gyakorlati alkalmazás tekintetében alapvetően csak az alkalmazás hatósugarában van érdemi különbség)

Az orosz atomarzenál alapvetően az elábbi erőkből áll:

Tengeralatjáróról vagy hajófedélzetről indítható rakéták / nukleáris torpedók
Szárazföldi telepítésű rakéták rakétasilókban
Szárazföldi telepítésű rekéták mobil platformon (jellemzően közúti - pl.: Topol-M -, bár vissza-vissza térő elem a vasúti szerelvény is)
Légibombák (jellemzően repülőtereken tárolva)

Az utolsó három típus esetén lehetne szó arról, hogy az ukránok egy betöréssel megpróbálnak nukleáris fegyverhez jutni, de repülőtér eléréséről jelen esetben nem tudunk, arról nem is beszélve, hogy egy kis harccsoportos rajtaütéssel ezeket a jól védett fegyvereket valószerűtlennek tartom, hogy meg lehet szerezni.

Arról nem beszélve, hogy a bomba útját ebben az esetben vélelmezem még az amerikaiak is kiadnák az oroszoknak, akik valószínűleg bármit is bevetnének annak érdekében, hogy az soha ne legyen használható.

Szóval a traktoros videó jó az agymosott közvélemény szórakoztatására, de szerencsére realitása nincs és nem csak azért, mert az ukránok nem akarnak elhamvadni, hanem azért sem, mert atomfegyver ilyen formán történő megszerzése nem reális, illetve biztosan az utolsó vörös vonal lenne, amit Ukrajna átlépne.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 136
12 065
113
Átnézte valaki a RUSI dokumentumot az orosz képességekről/taktikáról?

https://static.rusi.org/403-SR-Russian-Tactics-web-final.pdf

Az oroszellenes elfogultságát adottnak kell vennünk, de volt néhány dolog, ami megdöbbentett.

Jellemző, hogy mindkét oldalról 25-50 UAV működik a vitatott területen a saját csapatok előretolt vonala (FLOT) és az ellenséges csapatok előretolt vonala (FLET) között egy adott időpontban minden 10 km-es fronton. ."

De az oldal alján HAVI 10 000 ukrán drónveszteséget mutat!

Ez távolról is igaz lehet, amikor Oroszország csak körülbelül 4400 UAV-t igényel a teljes kampány során? Vagy az olyan kis drónokat, mint a DJI Mavic 3, nem Oroszország, hanem a RUSI számolja? Tényleg 120 000 drónt veszíthetnek évente? Repülni fog a kínai gazdaság! Vagy ez a figura valakinek az alsóbb régióiból származik?

Máshol nem értékelik az orosz gyalogságot, de elismerik, hogy szilárdan állnak a támadások alatt, értékelik az orosz mérnöki és elektronikus hadviselést – azt mondják, hogy minden gyalogsági szakasz rendelkezik elektronikus drónelhárító felszereléssel –, és agnosztikusnak tűnnek a légierővel kapcsolatban, amit Oroszország bölcsen megtartott az IMHO. távol a mély ukrán légtértől.

más tollával.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
De az oldal alján HAVI 10 000 ukrán drónveszteséget mutat!
Szerintem rosszul ülsz a lovon. Drón ≠ újrafelhasználható repülőeszköz. Az ukránok rengeteg öngyilkos drónt használnak, amit inkább irányított lövedék lightnak kellene tekinteni. Sokkal realisztikusabb lenne az egész ha lárni lehetne mennyi öngyilkos drón a veszteség és mennyi újrafelhasználásra szánt drón ebből. A drónok az új "lőszer". Szerintem... És ennek csak akkor lesz vége, ha az olcsó drónok használhatatlanná válnak. De egyelőre még vígan döngicsélnek és okozzák a veszteségeket.


Igazából számomra döbbenetes, hogy az oroszok akik otthon vannak az elektronikai hadviselésben, nem oldották még meg, hogy a frontvonalon teljesen használhatatlanok legyenek ezek a szutyok olcsó drónok... ehhez ugyebár ezt a teljes frontvonalon 7/24 meg kellene oldani... de a zavarók ugyebár príma célpontok, amiket meg kellene védeni, úgy tűnik ez nem megy...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 955
113
Átnézte valaki a RUSI dokumentumot az orosz képességekről/taktikáról?

https://static.rusi.org/403-SR-Russian-Tactics-web-final.pdf

Az oroszellenes elfogultságát adottnak kell vennünk, de volt néhány dolog, ami megdöbbentett.

Jellemző, hogy mindkét oldalról 25-50 UAV működik a vitatott területen a saját csapatok előretolt vonala (FLOT) és az ellenséges csapatok előretolt vonala (FLET) között egy adott időpontban minden 10 km-es fronton. ."

De az oldal alján HAVI 10 000 ukrán drónveszteséget mutat!

Ez távolról is igaz lehet, amikor Oroszország csak körülbelül 4400 UAV-t igényel a teljes kampány során? Vagy az olyan kis drónokat, mint a DJI Mavic 3, nem Oroszország, hanem a RUSI számolja? Tényleg 120 000 drónt veszíthetnek évente? Repülni fog a kínai gazdaság! Vagy ez a figura valakinek az alsóbb régióiból származik?

Máshol nem értékelik az orosz gyalogságot, de elismerik, hogy szilárdan állnak a támadások alatt, értékelik az orosz mérnöki és elektronikus hadviselést – azt mondják, hogy minden gyalogsági szakasz rendelkezik elektronikus drónelhárító felszereléssel –, és agnosztikusnak tűnnek a légierővel kapcsolatban, amit Oroszország bölcsen megtartott az IMHO. távol a mély ukrán légtértől.

más tollával.
Az EW részt elolvastam, elég hihetetlen.
A drónokkal kapcsolatban nem specifikál semmit, de bezzeg a Motorola AES256-os titkosítású rádióit real time (!) törik az oroszok a Torn-MDM rendszerrel (hirtelen milyen tájékozott lesz a szerzőnk), és még az ukrán tüzérség tűzkiváltása előtt végigfut a SIGINT-től a parancsnoki láncon át a célba vett egységig az riasztás... Nehezen elképzelhető.
A drónok elleni zavarás/spoofing pedig, ha tényleg a leírt hatékonysággal működik, akkor 100%, hogy a titkosítatlan, analóg kommunikációt használó FPV drónokra értendő (ezek videóit szokták mutogatni, hogy RPG fejjel üldözi a BMP-t, stb.). Ehhez nem kell fejlett EW.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 016
93
mindkét oldal dugdossa a saját tartalékait valahol
az ukránoknál nem látjuk sehol a nyugati nehéztechnikát a nyugaton kiképzettek tömegével
az oroszoknál meg a tavaly ősszel berántottak fele ha ott van a fronton feltöltve a hiányokat, a többiek eltűntek valahol
és mindkét oldal keresi a másik oldal által dugdosott erőket
itt úgy látszik az ukránoknak van egy tervük arra, hogy az orosz tartalékokat hogy csalják elő
oda, belgorodba, esetleg behúzva kharkovba
és ha előkerültek akkor ők a saját tartalékaikat elővéve tudnak lokális erőfölényt képezni valahol egészen máshol és valami nagyot alkotni
ez nem tűnik nekem nagyon megalapozott elképzelésnek.
az oroszoknak eszük ágában sincs ennyi semmirekellő miatt odarendelni a tartalékot, lazán lerendezték ezeket is. nézd végig a videókat, képeket.... ellenben nagyon jó, és átfogó képet kaptak arról, hogy hogyan milyen taktikával (kis DRG csoportos előretörésekkel) akarnak operálni a zukránok.
a zukránok nagyot már csak max a "szarodában" tudnak alkotni.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 748
113
Ja ja! Jópofa! Jópofa!
Azt vágod, hogy a 15 perc hírnévért 70+ ukrán és/vagy ukránpárti orosz önkéntes/szabotőr halt meg tök feleslegesen?

Ez a baj a nyugattal és a nyugati emberekkel! Nektek ez ilyen "jópofa" játék! Minden szétlőtt orosz technika láttán "LOL"-oztok, meg "hehe"-ztek. Azt, hogy közben a nagy semmiért hány utcán összefogdosott ukrán családapa halt meg, azt leszarjátok magasról.
Tényleg? Mennyi most a tarifa? Egy halott orosz hány ukrán életet ér meg nektek? Hány ukrán család pusztulását adnátok ma egy halott orosz katonáért?
A Nyugat talán?, esetleg? annyival volt különb a többi rendszernél, égtájnál, hogy több szabadságot biztosított a saját polgárainak.
Persze: Jobb életszínvonalat is - a többiek zsírján, de ezzel már megint nem volt különb egy birodalomnál sem.

De amiben jobb volt vitán felül, az a marketing (popkultúra, de ez utóbbira, no meg művelőire is több elkölthető pénz jutott. Persze összességében a többiek zsírján. De ezt mintha már írtam volna:confused:).

Mi meg szelektíve bedőltünk neki; elhittük.


Roppant bizonytalan vagyok, hogy mostantól (Artyemovszk után) hogyan, milyen módon fog folytatódni a konfliktus.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 874
113
ez nem tűnik nekem nagyon megalapozott elképzelésnek.
az oroszoknak eszük ágában sincs ennyi semmirekellő miatt odarendelni a tartalékot, lazán lerendezték ezeket is. nézd végig a videókat, képeket.... ellenben nagyon jó, és átfogó képet kaptak arról, hogy hogyan milyen taktikával (kis DRG csoportos előretörésekkel) akarnak operálni a zukránok.
a zukránok nagyot már csak max a "szarodában" tudnak alkotni.
Nekem ez a belgorodi bohóckodás olyannak tűnik, mintha a ruszkik beszerveztek volna pár bohócot a feladatra, adtak nekik zsákmányolt cuccost, majd útnak indították őket a határ felé. Most, hogy Lapid személyesen irányít és rohangál a srácokkal, bocs, de egyszerűen nem tudok az esettel kapcsolatban semmi másra gondolni. :)

Semmi értelme az egésznek, csak egy bohóckodás szint, sikerrel nem jár, de a szülőföld megtámadása miatt, ha jan-máj között majd 200k önkéntes jött, ezután mennyi fog?! Viszont ez nem az ukránoknak kedvez, kivéve ha mazohisták.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 141
113
Szerintem ez a nagy F-16 adakozás elég gyorsan, nagyon csúnya eredményre vezethet:
  • Európában 6 reptéren biztosan tárolnak(tak) amerikai B61 atombombákat: Olaszországban Ghedi és Aviano, Törökországban Incirlik (valószínűleg már múlt időben), Németországban Büchel, Belgiumban Kleine Brogel és Hollandiában Volkel. Ebből a belga Kleine Brogel, a holland Volkel, a török Incirlik és a bár Olaszországban lévő, de valójában amerikai Aviano esetében a hordózó gépek F-16-osok, a német Büchel és az olasz Ghedi esetében pedig a Tornado a hordozó típus. Mit látnak most az oroszok? Hogy a holland és belga F-16-osok egy részét egyre nagyobb eséllyel Ukrajnába szánják, míg az olaszok emlegették AMX és Tornado átadását. Nem csak úgy általában az atomhordozó típus, hanem konkrétan a B61 bombák hordozására felkészített repterekről származó gépek átadásáról van szó. Az oroszok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy nem számolnak ennek a közvetlen nukleáris fenyegetés vonzatával és nem kezelik ezeket a gépeket nukleáris fenyegetésként.
  • Az F-16A(M) típus nem jelent komoly előrelépést az ukránok által eddig saját és máshonnan összetarhált Mig-29, Szu-24, Szu-25, Szu-27 gépeihez képest, sőt a Szu-27 légiharcban, a Szu-24 földi célok ellen egyértelműen bőven veri az F-16A-t. Még az MLU programban felpiszkált APG-66(V)2 radar is messze alulmarad, az orosz Szu-30/35 és Mig-31 gépek radarjaival összehasonlítva és még a korszerűsítés nélküli ukrán MIG-29C (9-13) változatok N019 radarjai is hozták az APG-66(V)2 felderítési távolságát, csak legfeljebb sokkal nagyobb tömeg, nagyobb antenna méret és kisugárzott teljesítmény mellett. Az ukránoknak van R-27ER/ET rakétájuk, ami hatótávolságban még az AIM-120C7 AMRAAM változatokkal szemben sem marad alul, a C5-el, vagy még korábbi változatokkal szemben meg végképp nem. Az oorszoknak meg van R-37M, R-33, R-77-1 (RVV-SZD) és R-27ER/ET is amit az AMRAAM-mal szembe állíthatnak. Tehát hiába kerülne ezekre az F-16 gépekre AMRAAM, az sem változtat sokat az erőviszonyokon. Pláne úgy nincs az F-16-nak sok esélye légi harcban, hogy Kelet-Ukrajna fölött az oroszoknak van sokszoros számbeli fölénye, az orosz radargépek vannak közel, az orosz légvédelem radarjai pásztázzák az eget, az orosz gépekben többszörös mennyiségű nafta van, több rakétát lehet rájuk pakolni, valószínűleg sebességi és magassági fölényből kezdhetnék a harcot. Tehát az orosz repülőgépeket halomra lövöldöző F-16 flotta egy vágyvezérelt lázálom. Az F-16 átadásnak az egyetlen értelme a földi cél elleni bevetés és abból is a nagyobb hatótávolságú robotrepülők, siklóbombák alkalmazása. Még a HARM - F-16 kombináció sem hoz túl nagy többletet a (valószínűleg lengyel) Mig-29 HARM rágyógyításokhoz képest, mert az F-16 esetében ugyan integrált fegyverről van szó, ami a besugárzás jelzőtől az indítás előtt kaphat adatokat, meg van adatbusz ami beszélget a repülőgép számítógépével, de ha a HARM Mig-29-ről indítva befogta az orosz légvédelmi radart, akkor már ugyanaz volt a helyzet, mintha F-16-ről indították volna. Az egyetlen igazán nagy különbséget az eddigiekhez képest a nagy hatótávolságú fegyverek jelentik. Akkor van az F-16-nak jobb túlélő képessége, mint az ukránok által eddig használt gépeknek, ha nagyobb távolságról veti be a fegyvereit, mint amilyen távolságról az orosz légvédelem, vagy a járőröző orosz vadászok lelőnék még indítás előtt, vagy közvetlenül az után. Csakhogy ilyen fegyver az F-16A-khoz papíron nincs. A JSOW és a JASSM F-16C Block 40-től és Block 50-től van integrálva. Ráadásul a JSOW siklóbomba lévén csak nagy magasságból és sebességgel eldobva jelentős hatótávoságú, amely repülési paramélterekkel az F-16 könnyű célpont lenne az orosz nagy hatótávolságú légvédelemnek és legierőnek, miközben a JSOW annyira azért nem nagy hatóválságú hogy kívül maradjon az orosz fegyverek megsemmisítési zónáján. Az angolok által felajánlott Storm Shadow pedig soha nem volt F-16-ra integrálva. Azaz az egész F-16 átadásnak csak úgy van értelme, ha ezekhez az F-16A-khoz új fegyvereket integrálnak néhány hónap alatt. Ha viszont ezt megteszik, akkor az bármilyen fegyver lehet. Nem csak Storm Shadow, hanem tényleg bármi, ami az oroszokak már stratégiai fenyegetést jelent. (Például Moszkvát, vagy a Tu-160 bázis Engelszt elérni képes, lopakodó JASSM-ER, amiből papíron ugyan nincs nukleáris változat, de technikai akadálya sincs, hogy a jenkik atom fejjel szereljenek pár példányt. De még a szintén lopakodó Storm Shadow is képes ukrán légtőrből indítva elérni Moszkvát, csak legfeljebb nuki fejet nem visz, de a Kremlbe beköszönhet.) És az oroszok nem biztos, hogy megvárják, hogy valami meglepetés érje őket.
  • Az ukránok (nyilván jenki célkijelöléssel, engedéllyel, vagy kifejezetten jenki parancsra) eddig is elsősorban infrastruktúra és civilek elleni terror eszközként használták a nyugatról kapott nagyobb hatótávolságú fegyvereket. (Mivel könnyű, fix célpontok és nem lehet mindent a legerősebb légvédelemmel védeni.) Az ukrán támadásoknál eddig is elsődleges szempont a propaganda érték volt és nem a valódi katonai jelentőségük. Ha az (amerikaiak által kézivezérelt) ukránok olyan fegyvert kapnak, amivel még érzékenyebb célokat lehet támadni Oroszország mélységében, akkor elég valószínű, hogy meg is fogják tenni. Vajon mi kellene, hogy legyen az oroszok válasza, ha ha immár nem egy donbasszi város belvárosa kap támadást, hanem egy háború előtt is orosz városé, több tucat halottal. Ilyet az ukránok a gyakorlatban többször csináltak Donbasszban, akár ünnepi népseregletek idején is. Vagy ha az ukránok mondjuk egy orosz atomerőművet támadnának. Kurszk, Szmolenszk, Rosztov, Novovoronyezs, Obnyinszk, vagy Kalinyingrád hatótávolságon belül lenne ezeknek a robotrepülőknek és azt az ukránok már bizonyították, hogy szívesen lövöldöznek atomerőműre. Vagy ugyanez a helyzet vízerőművekkel, bár azokban nehezebb olyan kárt tenni hogy katasztrófa legyen belőle. Vannak kényes vegyi üzemek és még más is, amivel katasztrófát elő lehet idézni. Egy egyre kétségbeesettebb, elmeháborodott társaság kezébe adnak egyre komolyabb fegyvereket, akiket azok a jenkik irányítanak, akiknek ebben a térségben tényleg semmi sem drága. Ha meg a gépeket nem ukrán, hanem nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" pilták fogják vezetni (mert az ukrán pilóta állomány eleve drasztikusan meg van ritkítva és a pár hónapos gyorstalpaló kiképzés nehezen vehető komolyan) és nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" földi személyzet felfegyverezni akkor ők szintén kevéssé fognak törődni a következményekkel.
  • Ezeknek az ukrán terrortámadásoknak eddig is volt egy elég nyilvánvaló eszkalációs céljuk. Az amerikai által kézivezérelt ukránok eddig is igyekeztek eszkalálni ezt a háborút és a jenkik, illetve az általuk minimum erőteljesen befolyásolt európai NATO tagországok eddig is folyamatosan emelték a tétet. Hol lesz ennek a hátra? Ha nem elég az eszkalációhoz az F-16, majd jön az F-35 is? Ha az oroszok azt látják, hogy mindenképpen ki akarják belőlük kényszeríteni a már formálisan is nyílt háborút európai NATO tagországokkal szemben. Ha azt látják, hogy NATO gépekről stratégiai fenyegetést jelentő NATO fegyvereket vetnek be ellenük úgy, hogy jó eséllyel a gépeket is NATO pilóták vezetik és esetleg NATO tagországok reptereiről szálnak fel, akkor miért ne zárnák rövidre ezt a kutyakomédiát és lőnének vissza oda, hol már a NATO-nak is nagyon fáj? Persze a jenkik pont ezt szeretnék elérni és a non plusz ultra az lenne, ha az oroszok atomfegyvert használnának Európában (a korlátozott Európai atomháború dédelgetett jenki elmélete). Az oroszok is tudják ezt, de láthatják egy idő után úgy, hogy ez elkerülhetetlen, még ha a jenkik terve szerint cselekednek is. Ahogy a japánok sem jókedvükben támadtak 1941-ben, hanem a jenki embargó hatására, mert úgy érezték, hogy nem maradt más választásuk.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 518
113
Szerintem ez a nagy F-16 adakozás elég gyorsan, nagyon csúnya eredményre vezethet:
  • Európában 6 reptéren biztosan tárolnak(tak) amerikai B61 atombombákat: Olaszországban Ghedi és Aviano, Törökországban Incirlik (valószínűleg már múlt időben), Németországban Büchel, Belgiumban Kleine Brogel és Hollandiában Volkel. Ebből a belga Kleine Brogel, a holland Volkel, a török Incirlik és a bár Olaszországban lévő, de valójában amerikai Aviano esetében a hordózó gépek F-16-osok, a német Büchel és az olasz Ghedi esetében pedig a Tornado a hordozó típus. Mit látnak most az oroszok? Hogy a holland és belga F-16-osok egy részét egyre nagyobb eséllyel Ukrajnába szánják, míg az olaszok emlegették AMX és Tornado átadását. Nem csak úgy általában az atomhordozó típus, hanem konkrétan a B61 bombák hordozására felkészített repterekről származó gépek átadásáról van szó. Az oroszok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy nem számolnak ennek a közvetlen nukleáris fenyegetés vonzatával és nem kezelik ezeket a gépeket nukleáris fenyegetésként.
  • Az F-16A(M) típus nem jelent komoly előrelépést az ukránok által eddig saját és máshonnan összetarhált Mig-29, Szu-24, Szu-25, Szu-27 gépeihez képest, sőt a Szu-27 légiharcban, a Szu-24 földi célok ellen egyértelműen bőven veri az F-16A-t. Még az MLU programban felpiszkált APG-66(V)2 radar is messze alulmarad, az orosz Szu-30/35 és Mig-31 gépek radarjaival összehasonlítva és még a korszerűsítés nélküli ukrán MIG-29C (9-13) változatok N019 radarjai is hozták az APG-66(V)2 felderítési távolságát, csak legfeljebb sokkal nagyobb tömeg, nagyobb antenna méret és kisugárzott teljesítmény mellett. Az ukránoknak van R-27ER/ET rakétájuk, ami hatótávolságban még az AIM-120C7 AMRAAM változatokkal szemben sem marad alul, a C5-el, vagy még korábbi változatokkal szemben meg végképp nem. Az oorszoknak meg van R-37M, R-33, R-77-1 (RVV-SZD) és R-27ER/ET is amit az AMRAAM-mal szembe állíthatnak. Tehát hiába kerülne ezekre az F-16 gépekre AMRAAM, az sem változtat sokat az erőviszonyokon. Pláne úgy nincs az F-16-nak sok esélye légi harcban, hogy Kelet-Ukrajna fölött az oroszoknak van sokszoros számbeli fölénye, az orosz radargépek vannak közel, az orosz légvédelem radarjai pásztázzák az eget, az orosz gépekben többszörös mennyiségű nafta van, több rakétát lehet rájuk pakolni, valószínűleg sebességi és magassági fölényből kezdhetnék a harcot. Tehát az orosz repülőgépeket halomra lövöldöző F-16 flotta egy vágyvezérelt lázálom. Az F-16 átadásnak az egyetlen értelme a földi cél elleni bevetés és abból is a nagyobb hatótávolságú robotrepülők, siklóbombák alkalmazása. Még a HARM - F-16 kombináció sem hoz túl nagy többletet a (valószínűleg lengyel) Mig-29 HARM rágyógyításokhoz képest, mert az F-16 esetében ugyan integrált fegyverről van szó, ami a besugárzás jelzőtől az indítás előtt kaphat adatokat, meg van adatbusz ami beszélget a repülőgép számítógépével, de ha a HARM Mig-29-ről indítva befogta az orosz légvédelmi radart, akkor már ugyanaz volt a helyzet, mintha F-16-ről indították volna. Az egyetlen igazán nagy különbséget az eddigiekhez képest a nagy hatótávolságú fegyverek jelentik. Akkor van az F-16-nak jobb túlélő képessége, mint az ukránok által eddig használt gépeknek, ha nagyobb távolságról veti be a fegyvereit, mint amilyen távolságról az orosz légvédelem, vagy a járőröző orosz vadászok lelőnék még indítás előtt, vagy közvetlenül az után. Csakhogy ilyen fegyver az F-16A-khoz papíron nincs. A JSOW és a JASSM F-16C Block 40-től és Block 50-től van integrálva. Ráadásul a JSOW siklóbomba lévén csak nagy magasságból és sebességgel eldobva jelentős hatótávoságú, amely repülési paramélterekkel az F-16 könnyű célpont lenne az orosz nagy hatótávolságú légvédelemnek és legierőnek, miközben a JSOW annyira azért nem nagy hatóválságú hogy kívül maradjon az orosz fegyverek megsemmisítési zónáján. Az angolok által felajánlott Storm Shadow pedig soha nem volt F-16-ra integrálva. Azaz az egész F-16 átadásnak csak úgy van értelme, ha ezekhez az F-16A-khoz új fegyvereket integrálnak néhány hónap alatt. Ha viszont ezt megteszik, akkor az bármilyen fegyver lehet. Nem csak Storm Shadow, hanem tényleg bármi, ami az oroszokak már stratégiai fenyegetést jelent. (Például Moszkvát, vagy a Tu-160 bázis Engelszt elérni képes, lopakodó JASSM-ER, amiből papíron ugyan nincs nukleáris változat, de technikai akadálya sincs, hogy a jenkik atom fejjel szereljenek pár példányt. De még a szintén lopakodó Storm Shadow is képes ukrán légtőrből indítva elérni Moszkvát, csak legfeljebb nuki fejet nem visz, de a Kremlbe beköszönhet.) És az oroszok nem biztos, hogy megvárják, hogy valami meglepetés érje őket.
  • Az ukránok (nyilván jenki célkijelöléssel, engedéllyel, vagy kifejezetten jenki parancsra) eddig is elsősorban infrastruktúra és civilek elleni terror eszközként használták a nyugatról kapott nagyobb hatótávolságú fegyvereket. (Mivel könnyű, fix célpontok és nem lehet mindent a legerősebb légvédelemmel védeni.) Az ukrán támadásoknál eddig is elsődleges szempont a propaganda érték volt és nem a valódi katonai jelentőségük. Ha az (amerikaiak által kézivezérelt) ukránok olyan fegyvert kapnak, amivel még érzékenyebb célokat lehet támadni Oroszország mélységében, akkor elég valószínű, hogy meg is fogják tenni. Vajon mi kellene, hogy legyen az oroszok válasza, ha ha immár nem egy donbasszi város belvárosa kap támadást, hanem egy háború előtt is orosz városé, több tucat halottal. Ilyet az ukránok a gyakorlatban többször csináltak Donbasszban, akár ünnepi népseregletek idején is. Vagy ha az ukránok mondjuk egy orosz atomerőművet támadnának. Kurszk, Szmolenszk, Rosztov, Novovoronyezs, Obnyinszk, vagy Kalinyingrád hatótávolságon belül lenne ezeknek a robotrepülőknek és azt az ukránok már bizonyították, hogy szívesen lövöldöznek atomerőműre. Vagy ugyanez a helyzet vízerőművekkel, bár azokban nehezebb olyan kárt tenni hogy katasztrófa legyen belőle. Vannak kényes vegyi üzemek és még más is, amivel katasztrófát elő lehet idézni. Egy egyre kétségbeesettebb, elmeháborodott társaság kezébe adnak egyre komolyabb fegyvereket, akiket azok a jenkik irányítanak, akiknek ebben a térségben tényleg semmi sem drága. Ha meg a gépeket nem ukrán, hanem nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" pilták fogják vezetni (mert az ukrán pilóta állomány eleve drasztikusan meg van ritkítva és a pár hónapos gyorstalpaló kiképzés nehezen vehető komolyan) és nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" földi személyzet felfegyverezni akkor ők szintén kevéssé fognak törődni a következményekkel.
  • Ezeknek az ukrán terrortámadásoknak eddig is volt egy elég nyilvánvaló eszkalációs céljuk. Az amerikai által kézivezérelt ukránok eddig is igyekeztek eszkalálni ezt a háborút és a jenkik, illetve az általuk minimum erőteljesen befolyásolt európai NATO tagországok eddig is folyamatosan emelték a tétet. Hol lesz ennek a hátra? Ha nem elég az eszkalációhoz az F-16, majd jön az F-35 is? Ha az oroszok azt látják, hogy mindenképpen ki akarják belőlük kényszeríteni a már formálisan is nyílt háborút európai NATO tagországokkal szemben. Ha azt látják, hogy NATO gépekről stratégiai fenyegetést jelentő NATO fegyvereket vetnek be ellenük úgy, hogy jó eséllyel a gépeket is NATO pilóták vezetik és esetleg NATO tagországok reptereiről szálnak fel, akkor miért ne zárnák rövidre ezt a kutyakomédiát és lőnének vissza oda, hol már a NATO-nak is nagyon fáj? Persze a jenkik pont ezt szeretnék elérni és a non plusz ultra az lenne, ha az oroszok atomfegyvert használnának Európában (a korlátozott Európai atomháború dédelgetett jenki elmélete). Az oroszok is tudják ezt, de láthatják egy idő után úgy, hogy ez elkerülhetetlen, még ha a jenkik terve szerint cselekednek is. Ahogy a japánok sem jókedvükben támadtak 1941-ben, hanem a jenki embargó hatására, mert úgy érezték, hogy nem maradt más választásuk.
Azért van értelme a letárolt régi F-16-osoknak, meg Mirage-2000-eseknek, mert az össze guberalt régi szovjet gépek már elfogytak, még csak-csak felszáll hetente 3-4, amiket le is szednek az oroszok, de ezt nem igazán lehet tovább csinálni. Több száz letárolt F-16-ot és Mirage-2000-et adhatnak át, amivel még nagyon sokáig elhuzhatjak a háborút. Ezeknek az ára, vagy az üzemeltetési költsége még belefer a nyugatnak, ezeknél komolyabb gépeket viszont nem akarnak adni, az ukrán pilóták élete pedig valahol nagyon a végén van a prioritásban, sőt esetleg leszerelt zsoldos pilótákat is tudnak igy alkalmazni.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ezt a részt nem értem, 152-est is gyártja jó pár (poszt) kommunista ország, a legpufibb vezér valszeg földhöz csapkodná túlméretes valagát egy pár százezres rendeléstől amiért olajjal fizetnek az oroszok...
Szerintem nem lőszerhiány miatt billen a mérleg a 120-as av felé hanem azért, mert jóval rugalmasabb platform miközben a rombolóereje nem sokkal kisebb. A 2Sz9 Nona ráadásul használható hagyományos ágyúként is, van hozzá Kitolov lézeres vezérlésű, páncélozott járművek elleni harcra kumulatív, sőt rakétapóthajtású gránát is. A Nona töltése természetesen a csőfar felől történik, irányzása pedig közvetlen illetve közvetett módon is történhet.
Itt is, ott is :
7rJrOjUzjG6zJM5rs-840x254.jpg

Ne vicceljünk már ezekkel a marhaságokkal, ezeknek a nagy "hőstetteknek" maximum a Twitteren van jelentősége. Ez az egész "Orosz ellenáló hadsereg" című bohóckodás tipikus hohol TikTokharcászat, (asszonyok szoknyája mögül lövöldözve promóvideókat készíteni és siránkozni, hogy "azok a szemét orkok már megint civilekre lőnek!") amit természetesen a jenkik szerveznek és szponzorálnak a hohol katonai hírszerzésen keresztül. Mint azt már korábbi kommentemben is írtam, valami furcsa véletlen folytán ezek a "népfelkelők" frissen vasalt elsőosztályú cuccban virítanak és MaxxPrókkal rohangálnak hohol harckocsikkal megtámogatva. Orosz népfelkelők mi? Na menjetek a picsába, itt nem lóláb lóg ki, hanem egy ezerlábú basszus!!!
Szerintem ezt addig fogják csinálni, amíg felbosszantják a medvét és kicsit arréb tolják majd a határt. Mindenesetre azt hiszem nem sok jót jelent a hohol martalóc hordáknak, hogy Mordor kitelepíti a civil lakosságot a területről, ugyanis ha már nem lesznek ott civilek, akkor nem lesz hová bújniuk.
Na, meg még ez is
Ahogyan a Storm Shadow, úgy a Taurus KEPD is jó cucc. A gordiuszi csomó megoldása is fritz/digó/vöröskabátos kézben van : Tornado.
F-16ost ajánlgatnak, amivel egyikük sem rendelkezik, mikor mindannyian rendelkeznek Tornadókkal amire integrálva vannak nem csak ezek a fegyverek, de még sok más európai gyártmányú fegyver. Nem mellékesen a Tornadónak van dedikált felderítő / elektronikai lefogó változata is, ami szintén hasznos lehetne.
Arra a gépre mind2 robotrepülőgép integrálva van, nem mellékesen pedig ha európai gyártmányú gépet és fegyverzetet adnak abból legalább valami leeshet valami morzsa az európai ipar számára is. Mindig is vallottam, a "hazai seggbe, hazai lófh@szt!" elvet, Európának réges-régen le kellett volna szoknia arról, hogy a jenkiktől vásárol, hiszen mindent meg lehetne oldani Európán belül, a fejlesztő/gyártó cégektől kezdve egészen a vásárlókig minden megvan itt.
@imike : de a nyugati gépek üzemeltetéséhez kellene normális reptér is, azok ugyanis nem ridegtartásra és lepukkant göröngyös futópályára készültek...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 589
113
Ez az egész orosz szabadság légiós hülyeség tavaly februárra emlékeztet, amikor elvileg az ukránok valami két páncélozott csapatszállító járművel, meg 5 katonával áttörték az orosz-ukrán határt. Akkor az elég egyértelműnek tűnt, hogy az oroszok rendezték azt a műsort, hogy legyen mit mutogatni bizonyítékként, hogy az ukránok támadtak először.
Más értelmét ennek a mostani bulinak sem látni, maximum arra jó, hogy erre hivatkozva az orosz vezetés magasabb fokozatba kapcsolhasson odahaza. Azt nem tudom elképzelni, hogy van / volt olyan őrült ukrán, vagy orosz, aki komolyan úgy gondolja / gondolta, hogy egy ilyen akcióra vállalkozik és amúgy nem akarna öngyilkos lenni.