[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 563
32 058
113
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Ez csöppet sem a legrosszabb eset. Ezek csak az elsődleges károk.
Másodlagos károk:
-Krím öntözőcsatorna nem fog működni (eredetileg ugyebár az édesvíz 80%-a itt jött, amíg a Krím annektálása után le nem állították az ukránok - na ennek az előre nem látásához is nagy héniuszok kellettek orosz oldalon - , majd a spec oppal visszaállították)
-Zaporozsnyia atomerőmű hűtővíz nélkül? (ebből a tározóból hűtenék, ha nem lenne kikapcsolva)

Amúgy egy hónapja még pont az oroszok panaszkodtak, hogy megrepedhet a gát, mert rekordmagas vízállás volt már akkor is.



 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Kahovkáról és a (most már tényleg) megkezdődni látszó ukrán offenzíváról:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Egy helyi lakos arról számolt be, h nem volt robbantás a gátnál, egyszerűen elvitte a víz...én nem tom, mert pont aludtam...a gátőr kunyhóban...
Kinek lehetett az érdeke a gát megsemmisítése?
Az orosznak, hogy az ukrán ne tudjon támadni a folyón, átkeléssel?
Az ukránnak, hogy ne legyen vize Krímnek?
Valakinek valami ötlete?
Ha az orosz csinálta, hogy mentse a folyón inneni területeit, akkor elég szarul állhatnak, hogy már gátrobbantás kell, hogy védeni tudja mahát. :(
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Az oroszországi Hersoni régióban található Kahovka Vízerőmű felső része ágyúzással megsemmisült, maga a tározó gátja nem ment tönkre – mondta Novaja Kahovka város polgármestere, Vlagyimir Leontyev a Szputnyiknak.
A pusztítás után 2,5 méterrel emelkedett a vízszint a folyásiránnyal szemben, a katasztrófavédelem a helyszínen tartózkodik. Leontyev szerint egyelőre nincs szükség a lakosság evakuálására, de megjegyezte, hogy a helyi hatóságok buszokat készítettek elő arra az esetre, ha ki kell menteni az embereket az esetleges árvízből. Novaja Kahovka polgármestere szerint legalább 300 otthont érinthet a vízerőmű részleges tönkretétele.

Sputnikglobe
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
321
1 594
93
Az oroszországi Hersoni régióban található Kahovka Vízerőmű felső része ágyúzással megsemmisült, maga a tározó gátja nem ment tönkre – mondta Novaja Kahovka város polgármestere, Vlagyimir Leontyev a Szputnyiknak.
A pusztítás után 2,5 méterrel emelkedett a vízszint a folyásiránnyal szemben, a katasztrófavédelem a helyszínen tartózkodik. Leontyev szerint egyelőre nincs szükség a lakosság evakuálására, de megjegyezte, hogy a helyi hatóságok buszokat készítettek elő arra az esetre, ha ki kell menteni az embereket az esetleges árvízből. Novaja Kahovka polgármestere szerint legalább 300 otthont érinthet a vízerőmű részleges tönkretétele.

Sputnikglobe
Azt mondja az egyik alatt a hang, hogy nem volt becsapódás.
De szerintem;

Tönkrement. 1.
Tönkrement. 2.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 191
10 718
113
Úgy tudom, hogy most idehaza vért gyűjtenek a sebesült magyar katonáknak, katonának. Sok helyen hallom látom. Egyszerűen nem tudom összerakni a dolgot. Ha ez igaz, és nincs az országban elég vér egy embernek, akkor ez félelmetesen durva! Bármilyen vér is az! Az is érthetetlen, hogy a honvédkorház miért nem hív be véradásra kötelező jelleggel azonos vércsoportú katonákat! Illetve ha itt egy sérült ilyen problémát okoz, mi lehet az a fronton!!!!!???
Egyrészt az emberek természetes segítő kézsége mutatkozik meg, másrészt a véradás már erősen visszaesett a ratkó korosztály kiesésével, nem sok nagy cég engedi a kihelyezett véradást, pl. a katonaság sem. A nyári fesztiválokon lehet nagyobb akciókkal feltölteni a készleteket.
Meg persze a kipattanó botrányok sem növelik a kedvet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 638
48 395
113

28 nyílásból 11 megsemmisült a Kakhovskaya HPP-nél – segélyszolgálatok​

A Dnyeper folyásirányában 80 település kerülhet az árvízi zónába.
Erről a Herson régió katasztrófavédelmi szolgálatai számoltak be.
Nova Kahovka polgármestere, Vlagyimir Leontyev korábban megerősítette, hogy az állomáson lévő kahovkai vízerőmű elleni számos csapás elpusztította a shandorokat (az átereszeket elzáró reteszek). Ennek eredményeként megkezdődött a víz ellenőrizetlen kiürítése a Kahovka-tározóból. Ugyanakkor maga a gát is fennmaradt.

FRISSÍTVE​

08:10. A kahovkai vízerőmű részleges megsemmisülése után a kahovkai tározó vízszintjének csökkenése körülbelül 12 cm/óra – mondta Volodimir Rogov, a Zaporozsjei régió közigazgatási főtanácsának tagja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686027500

Az ukrán fegyveres erők menekülnek a Herson melletti szigetekről, az orosz hadsereg megtámadja őket (VIDEO)​


Az Ukrán Fegyveres Erők harcosai éppen most menekülnek a Herszon melletti szigetekről, orosz tüzérség és drónok sújtják őket.
A Kahovskaya vízierőmű építményeinek megsemmisítése
után az ellenség elárasztja a Dnyeper-szigetek saját részének állásait,
csónakokba szálltak és menekülni próbáltak, de folyamatosan támadják őket drónok és csapásmérő UAV-k.
A csónakokat elviszi az áramlat, elpusztítja őket a tűz és elsüllyed.
Az ellenség új csónakokat küld a partról, megpróbálva megmenteni a sajátjaikat, de azok is tűz alatt állnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686029518

Zelenszkij összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács rendkívüli ülését
Mi történt???⚡️

Infografikus térkép az esetleges elárasztott területekről

Harkovban éjszakai rakétatámadás semmisítette meg az „Ukrajna Hazafia”, „Proszvita” és „Azov” szélsőséges szervezetek központját a városközpontban, a Rymarskaya utcában.
https://t.me/i20028843/95057

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei június 5-én

▪️Kaluga régióban két ukrán UAV zuhant az autópályára Zsizdra és Duminicsi
települések közelében . Mindkét esetben az UAV-ok nem robbantak fel. Áldozatok vagy károk nem történtek.
▪️Az elmúlt hetekben a határ menti területek ágyúzása a belgorodi régióban nem csillapodott.
A legmasszívabb támadások a Shebekinsky és Graivoron körzetekben történtek, ahol a lövedékek több tucat polgári létesítményt megrongáltak.
▪️Az AFU ismét egy amerikai HIMARS MLRS-t használt a Luhanszki Népköztársaság elleni csapásokra.
Kreminnában egy rakétatalálat tönkretette egy lakóház bejáratát. Legalább egy nő meghalt.
▪️Az ukrán egységek továbbra is oldalirányú ellentámadásokat kísérelnek meg Bahmut közelében.
Az orosz erők visszatartják az ellenség nyomását, stabil védelmi vonalat tartanak fenn.
▪️Az AFU egységei folytatják napi ágyúzását a donyecki agglomeráció lakott területein .
A DPR fővárosában és a külvárosokban lakó- és polgári infrastruktúra tűz alá került: egy ember meghalt, három épület pedig megsebesült.
▪️A Vremivka kiugró körzetében az AFU újraindította az orosz állások támadását Novodarivka és Rivnopil közelében.
Az orosz csapatok visszaverték az ellenség minden támadását, és arra kényszerítették őket, hogy visszatérjenek a kezdeti vonalhoz.
▪️Keleten azonban az AFU megerősített páncélos csoportjának sikerült állást foglalnia Novodonetske faluban .
Egy kisebb helyi siker jelentős munkaerő- és felszerelésveszteségbe került az ukrán parancsnokságnak.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 603
25 032
113
A harctéri videó folytatása...
Eleinte sajnáltam az őket, de a hiányos állkapcsún ott virít a bandera zászló (oun piros-fekete), szóval inkább örülök már, hogy nem valami kényszer-sorozottakat kaptak el az oroszok.

Újabb videó és képanyag a gátszakadásról:
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 693
113
Két nap alatt áttörtek az ukránok a fél éve épülő szépülő orosz vonalakon?
Nagyon valószínű hogy ott törtek át ahol a legkönnyebb volt.... nyilván nem a legjobban erősített vonalnak mennek neki a pr győzelmek kiharcolására. De én csak egy kibic vagyok, Te vagy a katona mond meg te hogyan működnek ezek a dolgok..
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 422
33 692
113
Kinek lehetett az érdeke a gát megsemmisítése?
Az orosznak, hogy az ukrán ne tudjon támadni a folyón, átkeléssel?
Az ukránnak, hogy ne legyen vize Krímnek?
Valakinek valami ötlete?
Ha az orosz csinálta, hogy mentse a folyón inneni területeit, akkor elég szarul állhatnak, hogy már gátrobbantás kell, hogy védeni tudja mahát. :(

Ezzel hogyan védi magát, azzal hogy a víz elviszi a parton lerakott aknamezőket? Ez inkább a Dnyeperen való ukrán átkelés előkészítésének tűnik.