[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Egyrészt az emberek természetes segítő kézsége mutatkozik meg, másrészt a véradás már erősen visszaesett a ratkó korosztály kiesésével, nem sok nagy cég engedi a kihelyezett véradást, pl. a katonaság sem. A nyári fesztiválokon lehet nagyobb akciókkal feltölteni a készleteket.
Meg persze a kipattanó botrányok sem növelik a kedvet.
Ezt sajnos mind tudjuk. De itt, hangsúlyozom, elvileg egy emberről van szó! Valami vagy sántít a történetben, vagy tényleg a gödör aljára került az ország!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 722
113
.
Úgy tudom, hogy most idehaza vért gyűjtenek a sebesült magyar katonáknak, katonának. Sok helyen hallom látom. Egyszerűen nem tudom összerakni a dolgot. Ha ez igaz, és nincs az országban elég vér egy embernek, akkor ez félelmetesen durva! Bármilyen vér is az! Az is érthetetlen, hogy a honvédkorház miért nem hív be véradásra kötelező jelleggel azonos vércsoportú katonákat! Illetve ha itt egy sérült ilyen problémát okoz, mi lehet az a fronton!!!!!???
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Az oroszok maguknak keresték a bajt (lehet, az ukránok is) de a támadónak milyen jogalapja van megsértődni, ha a megtámadott visszatámad? Na meg olyan fegyvert vesz, amilyet akar meg amire pénze van, meg politikailag lehetséges. És olyan pilótákat alkalmaz, amilyeneket tud.
Maszek véleményem szerint Putyin már úgy megbánta ezt az ukrajnai speciális műveletet, mint a kutya a ki 10et kölykezett. Eredetileg ha jól tudom arról volt szó, hogy jól megpuccsoljuk Ukrajnát. Nem jött be. Onnantól kínszenvedés, meg pesztizsvesztés van.
ukrajna, mint funkcionális állam megszűnt. Az államiságukhoz szükséges funkcióikat külföldi segélyből, meg hitelnek álcázott további segélyekből tartják fenn. Mondjuk nem meglepő, mert saját gazdasága és így az államot fenntartó adóbevétele gyakorlatilag nincs. Persze lehet, hogy majd átállnak sZoLgÁlTaTáS-alapú gazdaságra (mint a sikeres balti államok... ja várj, nem), és majd felvirágzik az "ország", de szerintem senkit nem fog már érdekelni, hogy mit szolgáltat majd maradékukrajna.

A hadseregük az elmúlt 14 hónapban már legalább egyszer rebootolva lett, melyhez azóta az "új" eszközöket szintén segélyből kapták. Most kényszeredetten próbálnak támadni, hogy legalább a látszat meglegyen, hogy volt értelme beléjük lapátolni a pénzt.

Kínszenvedés? Nem jött be? Szerintem annyira nem rossz teljesítmény teljesen kinullázni egy, az EU és az USA által “csiszolatlan gyémántnak” előkészített országot, olyat, amelyből az oroszok számára a mostaninál sokkal komolyabb ellenfelet faragtak volna idővel, mindezt a NATO védőernyője alatt.
Nem tudom te hogy vagy vele, de én nem szeretnék hasonló “presztízsveszteséggel” járó katonai akció célpontja lenni. De az ukránokat biztos vigasztalja, hogy ez az oroszoknak “presztízsveszteség”.

Van amúgy egy elmélet, hogy ukrajnának egyfajta Izrael 2.0 szerepet szántak (no nem mégegy zsidó államként, hanem amolyan "erős" etnikai alapon szerveződő, az USA által felpumpált enklávéként). A folyamat jól látszott már a cionistákéhoz hasonló szenvedéstörténetükkel is (holodomor), és a kényszeredett legendáriumgyártással is, mely szerint Jézus Krisztus is ukrán volt, sőt igazából ukrajna volt az emberiség bölcsője. Belőlük is kiválasztott népet akartak gyártani, és erre pénzt is adtak nekik.

Csakhogy a zsidó néplélek, az ő összetartozásuk egyrészt jóval megalapozottabb, mint ez a "csinált" ukrajnizmus, másrészt meg itt nem mindenféle fisz-fasz arab államok vannak a szomszédban, mint az újszülött Izrael esetében voltak. Némileg könnyebb volt úgy egy, az államiságot megalapozó, sikeres háborút megvívni, mint egy atomhatalom ellen.

Ja, és Izraelből nem lépett le a lakosságuk negyede-harmada pl a Jóm Kippur háború idején sem (sőt, az ország megalakulása óta a népesség folyamatosan nőtt!). ukrajna meg hát... kezdett 50+ millióval a SzU szétesésekor, a háborúba meg talán 35 millióval mentek bele:
1-Total_population.png



Egy szó mint száz: a végnapjait éli az ország, csak még nem tud róla.

Lassan visszatér a régi rend, hogy a két oldal mindenben mást mond.


Nem úgy volt, meg nem ők voltak az ügyesebbek. Ha engem kérdeztek, a nagy bahmuti lelkesedéssel ellentétben ez abszolút hihető, hogy 3-4 nap alatt néhány front mentén lévő első falvat elfoglaltak. Nem tűnik túlzó térnyelésnek a bemutatott területek mérete. De ettől még a vesszőt sem kell elhinni egyik fél győzelmi jelentéseiben sem. A csatorna műfaji jegyeinek megfelelően mindenhol jól csinálták az ukránok és pont így számítottak már az elejétől fogva.
Amit a videótól függetlenül hiányolok, hogy egyik fél sem beszél már jó ideje Bahmut környékén veszteségekről, miközben mind a két fél egyetért benne, hogy vannak összecsapások.
Elnézést, de ezt a teljesen kretén csatornát miért idézgeted? Vannak ukránpárti kommentátorok, akik ennél jóval színvonalasabban adják elő magukat. Ez a csatorna messziről szaglik a CIPSO (meg a GUR, meg még ki tudja melyik szervezet) aktív ráhatásától.

Más:
ASVK Kord rombolópuska tapasztalatok

VDV mesterlövész éjszakai munkája (pontos lövések, 18+):

A @sixtus által betett BTR-4 vs ukrán katonák videó:
 
W

Wilson

Guest
Annyira ellentámadnak, hogy szerintem pult alatt defenzíva lett és, hogy még nehezítsenek a helyzeten el is árasztották az egész területet vízzel akadályozva az oroszokat, ezzel kapnak időt a amerikai fegyverek beszerzésére úniós adófizetői pénzből és lesz idő kialakítani a védelmet megvédeni ukraj...khömm az új amerikai gyarmati tulajdont és érdekeket.
Ez szerintem abszolút fals feltételezés az ukrikról mivel abszolút nem állt érdekükben a gát megsemmisítése, mivel nem olyan hülyék, hogy elárasszanak 80 ukrán települést köztük részben Herszont és kitelepítsenek 16000 embert emelett veszélyeztessék az ukri energetikai rendszer stabilitását

" a gát átszakadása komoly hatással lesz a más ukrán vízerőművek vízszintjére és így azok nem tudnak majd a megfelelő kapacitással működni ami komoly problémát jelent az ukri energetikai rendszer (annak stabilitása) számára mivel az ukri energetikai rendszerben a vízenergiának kiegyensúlyozó szerepe van.Emellett teljes körűen helyre kell állítani azokat az energetikai létesítményeket, amelyek a robbanás és az általa okozott árvíz miatt megsemmisülnek. Hálózatokról, termelő kapacitásokról, távvezetékekről beszélünk. Ehhez óriási erőforrásokra lesz szükség, és Ukrajna számítani fog a partnerek támogatására ebben az ügyben."

és veszélyeztessék

az Ukrajna déli részén található mezőgazdasági rendszerek öntözését az ott lévő ukri települések ivóvíz ellátását és emellett elárasszanak vízzel 10 000 hektár mezőgazdasági területet.
 
K

kamm

Guest
GG vigyorogva elemzi a hetfoi NY Times vezeto cikket, amelyben nagy nehezen elismertek, hogy eddigi hozaallasuk, az eddig folyamatosan ignoralt naci jelkepek az ukran fegyveres eroknel valoban nagyon is "problemasak":


Ahogy GG mondja, hasonlitsuk ezt a "problematikus jelenseget" azzal, ha valaki szimplan egy MAGA sapkat visel, mit kap azonnal... mindekozben a NYT megemliti az ukran-naci szovetseget WWII alatt stb. Attol, hogy Putyin lenacizta az ukran vezetes egy reszet, es ezt hasznalja egy illegalis invaziohoz, attol meg nem lesz orosz propaganda az, ami konkretan teny.
Rosszabb, a NYT alapvetoen azert tartja problemasnak, mert ez erositi az orosz invazios propagandat. Erted, nem azert, mert a nacizmus undorito es milliokat gyilkolt le, es a szovetsegesek evekig harcoltak, hogy kiirtsak, es az ukran erok kozott lathatoan ujra popularis ideologia.
Meg a NY Times azt is mondja, hogy nem aggodhatunk az ukran nacizmus terjedese miatt, mert nincs miert, hiszen Zelensky zsido, ergo nem lehet problema a nacizmus. Erted, mialatt Obama volt az elnok, nem lehetett semmifele rasszizmus ideat, ugye.
Mindekozben a NY Times legnagyobb problemaja nem az, hogy innen (US) konkretan nacikat is allig fegyverzunk a legmodernebb fegyverekkel, hanem hogy ezek a szimbolumok milyen rosszul neznek ki nyugatrol, es emiatt sokkal nehezebb lesz tamogatast szerezni az ukran tamogatasra.

Mindezt ugy, hogy ideat a 'naci' mar kb semmit nem jelent, barmire es barkire rasutik, Trump naci, konzervativak nacik, szelsobalosok nacik, akarki is naci.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 129
7 148
113
szóval jól hangzik,hogy "önkéntesek" meg "leszerelt veteránok" meg "zsoldosok" vannak ott, csak éppen a ruszkik se teljesen hülyék,és kérdés meddig tűrik majd el ezt a mellébeszélést , meg aztán nehogy "véletlenül" érje valami "elektronikai probléma" valamelyik NATO AWACS gépet,mert akkor ugye megint beindul majd a nyugati sipákolás,hogy jajj azok a g*ci oroszok .. pedig nemzetközi az a légtér stb stb ..

Most hogyan állnak az oroszok ezekhez az önkéntesekhez és zsoldosokhoz? Egy időben azt mondták, hogy simán lelövik őket, meg, hogy a genfi egyezmény nem vonatkozik rájuk. Vajon mi történik egy leszerelt veterán amerikai F-16 pilótával, ha katapultálnia kell az ellenséges vonalak mögött?
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
802
7 984
93
Most hogyan állnak az oroszok ezekhez az önkéntesekhez és zsoldosokhoz? Egy időben azt mondták, hogy simán lelövik őket, meg, hogy a genfi egyezmény nem vonatkozik rájuk. Vajon mi történik egy leszerelt veterán amerikai F-16 pilótával, ha katapultálnia kell az ellenséges vonalak mögött?
Ha van propaganda és/vagy hírszerzési értéke akkor élve marad. Ha nem akkor az dönti el a sorsát hogy a "leszerelt" pilóták mennyi kárt/élőerő veszteséget okoznak.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
Most mindegyik fél egymásra mutogat, hogy ki robbantotta fel a gátat, de talán nem is szándékos rombolás történt. Az a gát már régóta alá volt aknázva, éppen elég ha egy hód megrágja az egyik aknát, ami aztán berobban és a láncreakció beindul, konyec a gátnak.
Soha nem fog a tuti igazság kiderülni. De igazából nem is számít, ki követte el, ahogy az összes eddigi háborús bűntett, amelyeket jellemzően bármiféle utána járás, vagy átgondolás nélkül rásütöttek az oroszokra, következmény nélkül maradt és maradni is fog. Pár napig még beszélnek róla, aztán amikor lement az árvíz, illetve sikerült kidolgozni az atomerőmű hűtővíz utántöltési kérdését, az egész sztori el fog tűnni a süllyesztőben.

Azt ugyanis kb. minden értelmes és reálisan gondolkodó ember belátja, hogy úgy nem fog tudni véget érni a háború, hogy az orosz vezetésből bárkit is felelősségre vonnának nyugatról. Ennek az esélye zéró.

Orosz győzelem esetén is ki fognak egyezni szerintem, az ukrán politikai vezetést és rendszert pedig vagy békében hagyják kapirgálni a saját megmaradó szemétdombjukon (saját megmaradt népükre bízzák a sorsukat), vagy tárgyalás nélkül fognak egyszer csak eltűnni, de az oka annak sem az lesz, hogy milyen háborús bűnt követtek el.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Az ukránok bemanőverezték magukat egy amúgy elkerülhető háborúba, mely során több szakaszban több megyét elvesztettek. Ebből arra következtetek, hogy most is észszerűen cselekedtek.


Most mindegyik fél egymásra mutogat, hogy ki robbantotta fel a gátat, de talán nem is szándékos rombolás történt. Az a gát már régóta alá volt aknázva, éppen elég ha egy hód megrágja az egyik aknát, ami aztán berobban és a láncreakció beindul, konyec a gátnak.
@sixtus elfelejtette bekapcsolni a hódriasztót.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 820
113
Ez ugyanúgy érvényes a bal partra is. Ptt is elírasztja a víz a településeket, onnét is ki kell telepíteni az embereket. Másik dolog, hogy elönti és kimossa az orosz védelmi vonalakat a Dnyeper bal partján. Ismét megakadályozza a víz eljutását a Krími -csatornába. Kinek van nagyobb előnyük ebből? Az ukránoknak!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Tényleg ennyi maradt az NAFO propiból? Nagyon kétségbe lehetnek esve.
Ne is zavarjon senkit, hogy az eredeti videón NEM IS A KOMBÁJNOKAT LÖVIK SZÉT, azok csak pár másodpercre tűnnek fel a keresőben.
ld2.png

Tegnap volt szerencsém élőben lekövetni a NAFO vergődés változásait: kombájn - traktor - John Deere (mert zöld!) - kombájn - permetezős Jogn Deere - régi felvétel - mégis kombájn...


ukrán propaganda videó kapcsán előkerült egy újabb katonai szokás ami még az orosz birodalmi időkből ered, a bevonuló férfiak bal fülükbe fülbevalót tesznek ha ők a család egyetlen/utolsó fiú leszármazottai, hagyományosan a parancsnokok őket választják utolsóként ha harcba kell menni.


Pár napja volt egy fotó, hogy Kijevben mentősorfal várja a kupjanszki vonatot, nos...
YVP2JC1.png