[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Es ekozben a puhatolozas kozben mi mennyisegu technikat egetnek el? Nekem nem tunik kevesnek es nem tunik ugy, hogy megerne.
Ez nekem egy régi magyar terminus technikussal erőszakos tűntetésnek tűnik. Amihez képest a veszteségek nem tűnnek soknak. A kérdés csak az, miről vonja el a figyelmet? (lásd még Görgey hadtest erejű tűntetését Buda fele Isaszeg után)
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Negan

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
Zselé elől menekülők.


Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan telefonbeszélgetést folytatott, és megvitatták az Ukrajna körül kialakult helyzetet



Mindenre mennek a drónok, itt egy Hummweet kapott telibe.
Egy dron megfigyel, egy megsemmisit.

CV 90-ennek annyi. Sokaig nem birta, pedig mennyit mutogattak mindenfele a vonaton.

Novodonyeck, elhagyott, szetlott ukran haditechnika szerteszet.

42 harcjarmu veszett el ukran oldalon ket tamadasban.


Mindenre mennek a dronok, kicsiktol a nagyokig, nincs menekves.



Tenyleg ott van a napozo harcos az IRIS T-n. A nemeteknek biztos lekonyult a vigyoruk mikor meglattak hogy a legvedelmi csodafegyveruket szetcsapta egy filleres dron.
Nem remekelnek a Nato legvedelmi rendszerei ebben a haboruban.

 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
CV 90-ennek annyi. Sokaig nem birta, pedig mennyit mutogattak mindenfele a vonaton.
A kép alapján az inkább csak elakadt a sárban (majd az orosz erők kimentik tanulmányozás céljából). Én legalább is nem látok a képen találatra és kiégésre utaló nyomokat.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
Ez még nem a tavaszi offenzíva, ugye? Ez még csak a tapogatózás?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
cv-90 és leo 2 kilőve + az IRIST légvédelem is ? Egy nap alatt ?
fycyfi10.jpg





fycn-310.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
A kép alapján az inkább csak elakadt a sárban (majd az orosz erők kimentik tanulmányozás céljából). Én legalább is nem látok a képen találatra és kiégésre utaló nyomokat.
Elokerult a felvetel is róla, a Bahmutba vivi "halal orszagutjan" van:



Par hetes a film, akkor meg volt a varosban par ukran haztomb.
Szoval tuti nem CV 90, csak xar a felvetel es valakik megint hulyitik a nepet a neten. YPR vagy M113 lesz, mintha volna rola kozelebbi felvetel is ugy remlik. A filmrol beugrott.
Brutal dezinfo megy, meg ami annak latszik sem az, es rengeteg a kilott jarmu a napokban.
Az AMX 10 es Iris T lerongyolast elhiszem, de a Leo-t, es CV - t azt nem.
Turelem lesz szetkapva mindkettő ugyis eleg.

Errol mi a velemeny, ez is CV 90, mintha egy dronrol vettek volna fel.
Es ezen is napozik valaki.


Azert nem semmi hogy ennyire manipulal mindket fél, nem csoda ha az ember benezi.
Főleg a tavoli homalyos kepeken.
Nemsokara tuti jonnek a videojatekos filmek is amiket tavaly nyaron öntöttek rank tucatszam.

Artyemovszk deli resz Klisevka, megallitottak es most tankokkal szoritjak vissza az ukranokat. Van minden arrafelé.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Grúz, Bandera barátja
Ukrán panaszok
Iris-T radar
Orosz rakéta gyártás
Gátak a Dnyeperen
Ukrán oldali csecsenek
Kis vidámság
Baráti tűz az ukránoknál, visszavonulókat lőnek agyon...
Önkéntesek
Lengyel tudósok
Ukr lakossága
Jurij
Egy kis gyérítés
Kacagnék. Ha menne.
Meglepő... Még a végén kiesik az ablakon, vagy ráesik egy drón.
Újabb entitás
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
vagy csak megvették a csecsenek alibabán is és made in chinán is árúlják nem drágán.

Mostanában divatos a haditechnikában ez a "majd megrendeljük Alibabán", de azt is gyártják valahol. Ha egy irán drónban osztrák motor van, mert az volt a legolcsóbb és tömeggyártott, akkor azt a szomszédban gyártják. Ha kínai alkatrész, akkor ott gyártják.
Itt, ebben a cikkben nem az volt az érdekes, hogy mondjuk sivatagi terrorszervezetek vásárolták meg Afrikában és pont mondjuk 100 ilyen járművet zsákmányoltak a csecsenek, hogy úgy tűnjön, nem közvetlenül Kínából rendelték. Itt az volt a lényeg, hogy most először olyan egyértelműen egy beazonosítható kínai gyártó, beazonosítható kínai típusa megjelent Oroszországon belül, amit már exportáltak sok felé, amire az EU és az USA azt mondhatja, hogy ezt a kínai gyártót most szankciós listára teszem, mert az ő fegyverei...
Persze mint említettem, az még egy másik lépcsőfok, ha konkrétan a hadszíntéren jelennek meg ezek az eszközök. De eddig a kínai cégek is mindent megtettek, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat és Washington pampogása ellenére az EU is kerülte azt, hogy el kelljen vágnia a kapcsolatokat. Elcsépelt szó, de az eszkalációt jelenti, ha most az MRAP-ok miatt egy nagyobb kínai gyártót blokkolni kezdenek, mert akkor a beszállítók mentén elkezd terjedni a nyugati szankció meg Peking is válaszolni fog mindenre és...
Ha Oroszország után Kínát is embargó alá vonjuk a végén, akkor tökre olyan lesz Magyarországon (értsd: egész EU-ban), mintha a Világ vezetett volna be ellenünk kereskedelmi tilalmat, csak ezt mi ötlöttük ki, nem a bantu négerek, meg a világról fogalma nincs vietnámiak.
És ami ellen Budapesten igyekeztünk mindent megtenni, hogy lebeszéljünk mindenkit arról, hogy ez így legyen.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 679
45 295
113
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113

Micsodaa? Milyen NATO katonák??? De hát épp megindult az tav…nyári offenzíva! Épp nyernek!!!!
Nyernek, és utána instant NATO-tagság, szerintem zelenszkij azonnal válthatna a főtitkára székre is! Vagy (ha esetleg inkább ENSZ főtitkár akar lenni) méginkább podoljak.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 679
45 295
113
- Az ellenség taktikája nem változott - a harckocsitűz támogatásával az ellenséges gyalogság páncélozott járművekben határozottan nyomul állásaink felé, tüzérségi, MLRS- és nehézgyalogsági fegyverek tüze alá kerülve.
Úgy tűnik, az ellenség még nem tapasztal eszköz- és munkaerőhiányt, mert az előretolt állásainkra nehezedő nyomás meredek növelésére készülnek, hogy a gyalogságot visszavonulásra kényszerítsék. Jelenleg azonban nem hoz sikert, a 291. és 70. ezred más egységek támogatásával magabiztosan tartják pozíciójukat.
A helyszínről származó jelentések szerint az egységek között kialakult kommunikáció lehetővé teszi, hogy a fenyegetett területeken időben tüzérségi támogatást hívjanak be, és sebzést okozzanak az ellenségnek, kritikusan csökkentve a támadók harci képességét.
A támadó repülőgépek és a támadóhelikopterek aktívan dolgoznak a levegőből. Hajnali 5-re a harckocsikat és páncélozott járműveket támogató ellenséges gyalogságnak sikerült 300-400 métert előre haladnia a szürke zónában. A mi oldalunkról közeledtek a mobil tartalékok, ennek eredményeként az ellenség nem tudta megvetni a lábát, és visszaszorult a rajtvonalakba.
A terepen nagyszámú érintett páncélozott járműről számolnak be, a személyi veszteség még nem számolható. Az élvonalban nincs változás, a harcok folytatódnak.



 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Kemény csata zajlik az első védelmi vonalon - a hősies társaság 6 órán keresztül tartja az ellenséget a Zaporozsjei Fronton
▪️Az ellenség továbbra is hoz tartalékokat, és minden erejével megpróbálja áttörni a frontot egy szűk területen, Orekhov város közelében, Rabotino térségében.
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága két vállalati sarokkő csomópontját választotta célpontul, ahol minden erejével szorongat.
▪️A 291. ezred egyik századunk lövészárkaiban az ellenség 3 órán keresztül folyamatosan lőtt mindenféle fegyverből a mieink elnyomására, majd támadásba lendült.
▪️A srácokat a szomszédos társaságok, tankerek, a 70. ezred katonái, különleges erők és hírszerzés támogatják.
▪️Nehéz harc folytatódik, a tüzérség mindkét oldalon nagyon aktív

Az Orekhovszkoje irány a település területén Az ellenség folyamatosan próbál áttörni védelmünkön Az ellenség folyamatosan új tartalékokat von be és rohamműveleteket hajt végre. ne engedje őket előretörni. Vadászaink rendkívül aktívan támogatják a légi közlekedést és a nehéztüzérséget. Az ellenség óránként nagy mennyiségű munkaerőt és felszerelést veszít, több tucat felszerelést és több száz embert⚡️⚡️⚡️

A déli helyzet rövid összefoglalása

Zaporozhye irány

Az ellenség nem hagy kísérletet előretolt állásaink megrohamozására Orekhov település környékén, rövid szünet után, 04:07-kor a támadási kísérletek újraindultak Malaja Tokmacska település környékén, az ellenséges erők : legfeljebb 10 egység harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, valamint legfeljebb 2 gyalogsági század.
A taktika ugyanaz: a szándék több előnyös pozícióba kapaszkodni, és hídfőállást teremteni egy további déli offenzívához.
A 07.06-i támadási kísérletek eredményeként az ellenség az öt irányból csak egyben ért el részleges sikert, nevezetesen: a 31. dandár összetételéből származó rtgr erőivel 178,2-es magasságban sikerült megvetni a lábát. .
Jelenleg ezen a területen az ellenség 4mr 2mb 31ombr erőit összpontosítja a közeli erdősáv megrohanására, hogy a 178,3-as magasságba haladjon.
Ezzel párhuzamosan az ellenség figyelemelterelő csapásokat készít Maryinsky irányban a 79. légideszant roham és 59. motoros gyalogdandár erőivel, valamint Avdejevszkij irányban az 53. dandár erőivel.
Hangsúlyozzuk, hogy nem ezek az irányok a fő irányok az ellenség számára, ezek zavaró csapások, amelyek inkább pszichológiai hatást, mint taktikai célokat követnek.