[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 608
48 054
113

Az USA új katonai segélycsomagot oszt ki Ukrajnának – a külügyminisztérium vezetője​

Eszerint a kijevi rezsimnek nyújtott katonai segély összege 325 millió dollár.
Tartalmaz majd légvédelmi rendszereket, lőszert az ágyútüzérséghez és a HIMARS MLRS-hez, valamint a Pentagon tartalékaiból származó páncélozott járműveket.
A csomagban többek között:
  • 10 Stryker páncélozott személyszállító;
  • 15 BMP Bradley;
  • Stingers, Javelins;
  • TOW rakéták (Patriot légvédelmi rendszerekhez).
A CNN korábban arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők 16 amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet veszítettek a déli offenzíva során.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686674940

A harmadik világháborúban nem lesznek győztesek, és Amerika sem fog nyerni - Putyin (+VIDEO)​

„Ha azt akarják, hogy a konfliktus véget érjen, a Nyugatnak le kell állítania a fegyverszállítást Ukrajnának” – mondta az elnök.
Arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen területi határokhoz mehet, azt válaszolta, hogy ez Ukrajna ellentámadásának lehetőségétől függ, és "Moszkvának több terve is van".

gabona üzlet​

„Azt gondoljuk, hogy kilépünk a gabonaüzletből” – mondta Putyin
Szerinte Oroszország nem Ukrajna érdekében, hanem Afrika legszegényebb országainak megsegítése érdekében egyezett bele a gabonaüzletbe.
"Azt ígérték nekünk, hogy a gabonánkat nem vetik alá szankciónak – ismét becsaptak minket" – mondta Putyin a gabonaüzletről.
„Ukrajna tengeri drónokkal próbált megtámadni a Török Áramlat gázvezetéket őrző orosz hajót, a térségben amerikai felderítő drónt észleltek” – kommentálta a közelmúlt fekete-tengeri eseményeit az államfő .
„Nem mi terveztük a krími eseményeket, nem mi terveztük az NMD-t, a fegyveres konfliktust igyekszünk lezárni, fegyveres eszközökkel kényszerültünk rá” – vázolta az elnök a konferencia indulásának és lebonyolításának okait. különleges katonai művelet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686673284

"Rengeteg szegényített uránt tartalmazó lőszerünk van" - mondta Putyin (VIDEO)​

Felmerült a kérdés, hogy maga Moszkva miért tologatja folyamatosan ugyanazokat a piros vonalakat, de a metszéspontjukra nincs válasz.
Az elnök azt válaszolta, hogy „maga az SVO válasz volt a „vörös vonalaink” metszéspontjára, + Ukrajna energiarendszerét ért csapásokra, + a kijevi Hírszerző Főigazgatóság főhadiszállására. Folytatjuk tovább.”
„Rengeteg szegényített urántartalmú lőszerünk van, ha kell, válaszként be is vetjük. Preventív alkalmazásukra nincs szükség” – érintett a mára újra felszínre került témát az elnök.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686671165

Putyin a pilótákról és a parkett tábornokokról beszélt (+VIDEO)​

„A pilóták igazi hősök” – így jellemezte az elnök a haditudósítókkal folytatott megbeszélésen azoknak a munkáját, akik az orosz légierő repülőgépeinek és helikoptereinek irányítóinál ülnek.
Vlagyimir Putyin külön is kifejezte háláját az orosz pilótáknak, akiket igazi hősnek nevezett. Szerinte hatékonyan, „hűvösen” küzdenek.
Az elnök nem hagyta figyelmen kívül az úgynevezett parkett tábornokokat:
„Az SVO előtt (a Honvédelmi Minisztériumban - kb. RV), mint minden állami struktúrában, sok parkettázó volt. A járvány kezdetéig egy helyzet volt az egészségügyben. És ahogy a járvány elkezdődött, azonnal megjelentek az emberek, akik a katonai személyzettel azonosíthatók.
Az SVO elkezdte, és nagyon gyorsan kezdték megérteni, hogy a parkett tábornokok, amelyekből békeidőben több mint elég a világ bármely hadseregében, enyhén szólva nem hatékonyak. És azok, akik úgy tűnt, hogy az árnyékban ülnek, nagyon hatékonynak és nagyon szükségesnek bizonyultak. Sajnos az ilyen emberek halnak meg először, mert nem kímélik magukat. Ez a baj!"
Источник: https://rusvesna.su/news/1686669223
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 335
11 261
113

Mi? 10-en megadták magukat. Ha ezren adták volna meg magukat, arra azt mondom, hogy az valami. De ez lófasz.
Leszakadtak, elfogytak a többiek, elfogyott a tökömtudja milyü

mert a háború eddigi kimenetelét is itt többen üveggömb nélkül is megjósolták.

Hogy állóháború lesz hónapokig? Ne már...

az oroszok megszállták a Krímet, mielőtt a demokratikus nyugat rátehette volna a kezét.

Konkrétan be is volt lengetve, hogy az oroszokat kirakják, és jöhetnek a jenkik.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 225
4 640
113
Az is lehet, hogy tegnap még egy nyiugati légierőnél volt pilóta, másnap felmond (lepapírozzák) harmadnap Ukrajnában folytatja szerződésesként. Ha akarják, megoldják. Ennyi.
Te figyuzzál ez nem Afganisztán!! Se nem a szarrá lőtt Irak, ahol kedvükre röpködhetnek a semmi felett.... itt secc perc le lennének varázsolva az égről a kamikaze F16A-ban, semmi értelme nem lenne oda menni ezt akinek esze van tudja. Biztos akadna pár hős, de a pilótáknak ennél azért több eszük van.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Lehet, hogy az oroszok rosszabb kézi páncéltörő eszközöket meg légelhárító rakétákat gyártanak, mint a nyugat, de hogy sokat, az biztos. Az amerikaiak eltanulták az afgánoktól, hogy miként kell rámenni az ellenség járműveire kézi elhárító eszközökkel, de azt láthatólag nem sikerült kitalálniuk, hogy ez ellen a harcmodor ellen mit lehet csinálni. Ha lett volna ötletük, nem pucolnak ki Afganisztánból az tuti.

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Alakul...alakul!

Ezt is már beszéltük/írtuk párszor és az alábbit azért idézem ide, mert a háború eddigi kimenetelét is itt többen üveggömb nélkül is megjósolták. És Robur...aaazaz Cunci kapitány és társaik azóta sem tudják feldolgozni:

Post in thread '[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus' https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/post-1296078



Sanszos, hogy előremeneküljenek páran (ukrán politikusok és tábornokok) a hatalomért és/vagy esetleg Putyin kegyeiért, hogy megpróbálnak majd egy puccsot is akár már a télen és egy kollaboráns kormány nevében tűzszünetet kötni. Gondolhatják azért páran, hogy mégis jobb mentve a menthetőt egy csonka ukrajnán uralkodni és béketeremtőként bevonulni a törikönyvbe mint romok között csecsen hadifogságba kerülni. De kockázatos is mert az USA biztosan keményen monitorozza őket és könnyen egy lezuhant ukrán kormányzati helikopteren találhatják magukat. Vagy az oroszok avanzsálnak egy addig kevésbé fajsúlyos politikust Kádár János 2.0-át.

Szavazóbázist és támogatókat már biztosan találnak lásd Nemerson kolléga posztját.
Hú de régen írtam, és még mindig igaz:rolleyes:.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
783
2 339
93
Aki szeretné megérteni az orosz védelmi vonalak felépítésének alapjait, az alkalmazott harcászatát, annak ajánlom figyelmébe Enzsöl Gyula Páncélelhárítás c. művét, mely innen letölthető: - sok egyéb szabályzat mellett.
A politikai és atom alkalmazásbeli témáját figyelmen kívül hagyva nagyon jól ismerteti az álló védelmi harc sajátosságait. Így érthetővé válik ez a fajta adok-kapok és talán nem vonnak le egyesek téves következtetéseket. A IV. fejezettől (116 old.) érdekes.
Mi még tanultuk ezt a harcfajtát.

Köszönöm!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 999
14 616
113
Szőr...ez kicsit hasonlít (nagyon) a tik tokot elöntő videókra amiben ukránok többe ezren vonulnak, vagy éppen vigyorogva mennek valami járművön, és oda van írval, hogy "elfoglaltuk Energodart", Vagy megindultunk, és 10000. ork halt meg csak ma" meg Bahmutból jeletkezünk, miénk a város"...ezek nyalván ukrán fizetett trollok. Ott van az is hogy sajna a csatát nem tudjuk leadni, de kövesd a fejlécben a TG csatornánk és ott megtalálod...Mondjuk ilyen troll orosz videókat egyet se láttam esk. Undorítóan hazudnak...
Hozzáteszem...mind alá röhögős fejeket teszek, és odaírom angolul, hogy hazudós ukronazik, és mi magyarok mind utáljuk őket :D Mondom tudják hogy állnak velem, nekünk rosszabb már ettől nem lesz :D
Most ha valaki el kezdi mondani, h "jóvan öcsém, de ha megtámadnak minket mehetsz is az első sorba", akkor mondom neki, hogy nem nem...szolidarításból szívárványos zászlóban táncolok tangában a tankok előtt, Wilsonnal, és Ladával :D (na jó nem...megyek is :p)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 463
113
Olyan tájékozatlan vagy ebben is, hogy az valami hihetetlen...
Nincs olyan, hogy "nyugdíjas/zsoldos/más országos" pilóta, aki behoppan a gépbe, mint a Függetlenség Napja című filmben és hajrá, repül. Visszavonult az úgy ülhet be abba a gépbe mint te vagy én.
  • Egyrészt visszavonult (retired). Azt jelenti, hogy rendszerint idős - jelzem, hogy egy Class 1 és afölötti orvosi jó eséllyel nem jön össze neki. Hogy nem él az orvosija, az viszont fix. Amúgy meg mennyire fitt? képes ugyanazt a terhelést elviselni, mint aktív korában?
  • Ugyan igaz az összes többi jogosítására. Adott ideig nem repülsz, elveszíted őket (adott számú fel és leszállás X időn belül), vagyis ezek az emberen NEM rendelkeznek aktív szakszóval. Anélkül pedig jogilag bűncselekmény repülőszemélyzetként tevékenykedni.
  • És persze a gyakorlat - behoppan a gépbe, de mikor tette ezt utoljára? Tudod nagyon gyorsan kopik a gyakorlat, egy ilyen repülőgép meg nagyon naprakész skillkészletet igényel - szerinted poénból repülteti minden légierő milliárd dollárokért évente a pilótáit.
És innen indul ez a "zsoldos pilóta" nevezetű iszonyat hülye mítosz. Egy lövészkatona lehet zsoldos - de ő is saját kontóra edz, lövészeteken vesz részt és képzi magát, hogy up to date legyen a harcászatban. Na de egy pilóta nem fog otthon az F-18-asán gyakorolni (DCS-ezik, vagy mi???), azt csak állami keretek között teheti meg, a légierő kötelékében - és akkor azt is heteken belül kell tennie, mielőtt a konfliktuszónába lép. Vagyis nincs zsoldos pilóta, hanem van aktív katonai pilóta és ennyi. Az pedig annyit jelent, hogy Ausztrália aktív katonákat küld, ami pedig háborús cselekedet.
Szóval ezeket a hülyeségeket hagyd meg a Blikk olvasói színvonalnak, itt ezt a gyökérséget ne terjeszd...

Lásd vágnyer. Biztos meg van mindenkinek a gerinc röntgen,, szimulátor idő, stb.
:)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 586
25 813
113

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Ha a szándék megvan a “küldő” ország részéről, az miért nem opció, hogy az adott (épp akkor még aktív!) pilóta papíron leszerel, és azonnal aláír az ukrán légióba?
Bennem még az is felmerül, hogy egy nyugati aktív pilóta aki repüli pl az f16-ot, az általában nem az éhező családjának gyűjt. Mégis mi lenne a motivációja agyaggalambnak aláírni az ukrán légióba? Ezek azért nem a tökömpöcsöm CoD bajnok amcsi cowboy kategória. Pl azt el nem tudom képzelni hogy bármelyik magyar pilóta berepül a donbasz fölé védeni a "szabadságot" mert mondjuk Dobrev Klára azt mondta. Ellenben pár radikálisabb muzulmán atyafiról el tudom képzelni, hogy kamikazénak aláír ha cserébe kap a kiccsalád 1 millió USDt.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 244
55 301
113
Hoppácska,a pentagon szakértője tűzszünetet akar,abba kell hagyni a háborút, mert nem lehet a végtelenségig finanszírozni(erre hahyok időt) és enyhíteni kell a szankcíókon ,Oroszországgal szemben, hogy vonzóbb legyen nekik a tűzszünet,és a végén: abba kell hagyni Ukrajna a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló tárgyalásokat,mert Putyin azt veszélyesnek értékeli,és nem hagyja abba az smo-t.
Na bazdmeg!
Pedig az Oroszok még el sem kezdték a háborút, nátóka meg rotty?



Beszartam.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Olyan tájékozatlan vagy ebben is, hogy az valami hihetetlen...
Nincs olyan, hogy "nyugdíjas/zsoldos/más országos" pilóta, aki behoppan a gépbe, mint a Függetlenség Napja című filmben és hajrá, repül. Visszavonult az úgy ülhet be abba a gépbe mint te vagy én.
  • Egyrészt visszavonult (retired). Azt jelenti, hogy rendszerint idős - jelzem, hogy egy Class 1 és afölötti orvosi jó eséllyel nem jön össze neki. Hogy nem él az orvosija, az viszont fix. Amúgy meg mennyire fitt? képes ugyanazt a terhelést elviselni, mint aktív korában?
  • Ugyan igaz az összes többi jogosítására. Adott ideig nem repülsz, elveszíted őket (adott számú fel és leszállás X időn belül), vagyis ezek az emberen NEM rendelkeznek aktív szakszóval. Anélkül pedig jogilag bűncselekmény repülőszemélyzetként tevékenykedni.
  • És persze a gyakorlat - behoppan a gépbe, de mikor tette ezt utoljára? Tudod nagyon gyorsan kopik a gyakorlat, egy ilyen repülőgép meg nagyon naprakész skillkészletet igényel - szerinted poénból repülteti minden légierő milliárd dollárokért évente a pilótáit.
És innen indul ez a "zsoldos pilóta" nevezetű iszonyat hülye mítosz. Egy lövészkatona lehet zsoldos - de ő is saját kontóra edz, lövészeteken vesz részt és képzi magát, hogy up to date legyen a harcászatban. Na de egy pilóta nem fog otthon az F-18-asán gyakorolni (DCS-ezik, vagy mi???), azt csak állami keretek között teheti meg, a légierő kötelékében - és akkor azt is heteken belül kell tennie, mielőtt a konfliktuszónába lép. Vagyis nincs zsoldos pilóta, hanem van aktív katonai pilóta és ennyi. Az pedig annyit jelent, hogy Ausztrália aktív katonákat küld, ami pedig háborús cselekedet.
Szóval ezeket a hülyeségeket hagyd meg a Blikk olvasói színvonalnak, itt ezt a gyökérséget ne terjeszd...

Lendüljünk hamarabb át az engedélyezési eljáráson, mint amilyen gyorsan egy ukrán hivatal ráüti a pecsétet, hogy alkalmas és ha akar, akkor mehet repülni!

Itt pszichológiai oldalt is szeretném kivételesen megvilágítani, pedig próbálok más érzéseivel nem törődni. Mondjuk 2 éve vonult vissza egy ürge, hasra ütök, 50 környékén jár. Tudja, hogy már nem 100%-ban alkalmas. Megkap egy ilyen ajánlatot. A következő 30 napban azzal fog feküdni és azzal kel, hogy az életében egy lehetőség adódik légi győzelem kivívására. Néhány évtizedet eltöltött utasszállítók kísérgetésével, ha azok elfelejtettek bejelentkezni a toronynál. Tudja, hogy őrültség, mert teljesen egyetért veled. Valahogy meg kéne bugázni úgy ezt az ajánlatot, hogy csak egyszer az életben lelőhessek engedéllyel egy orosz vörös csillagost, és utána megpattanok abból a széthulló országból. Minden nap, harmincszor egymás után át kell gondolnia, hogy van-e kiskapu a rendszeren? Ha kell, 5 bombát ledob, amíg a tökéletes alkalom nem jön, csak egy jó alkalom, amikor nem lát a radarjával én meg be tudom mérni.

Nem tudom, hány pilótája van Dániának, Norvégiának vagy Ausztráliának, aki ért már el légi győzelmet? Nem pilóták egymás elleni tréningjén, meg nem utasszállító ellen, hanem olyan felpingálom a gép oldalára típusút... (Nem beszélve arról, ha valaki huszonévesen arra gondol, hogy ha túlélem, visszavesznek ugyan úgy, ahogy a felmondásomat elfogadták, hát nem "közlegénynek", hanem rögtön lehagyom talán nálam 10 évvel idősebb társaimat is, hiszen az előléptetéseknél a harci tapasztalatnak is számítania kell. De ez egy másik kérdés, az én kérdésem olyanra vonatkozik, aki pár évtizedig járta az edzéseket, meg kísérte az utasszállítókat és még nem ropognak a csontjai, de már tudja, hogy a csúcson volt pár éve és hamarosan egy másik életre kell átállnia, ha ugyan el nem kezdte 2 évvel ezelőtt. Vagy esetleg pont fordítva? 2 év múlva le kell szerelnie, de most kap egy ajánlatot, hogy a végére valami széppel búcsúzhat a saját gépétől...)