[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 827
48 462
113
Igeeen! Zseniális terv...annyira jól sikerült, hogy lelőttek 4 helikoptert egy repülőt
Ezt igazából nem tudjuk még biztosan
és mint ahogy anno a török puccsnál tömegverekedések voltak az utcán a nép és a wágneresek között!
Páran pofozkodtak meg lökdösődtek, khm khm Rosztovban.
Én Putyin helyében biztos ami biztos egy éven belül kilőném a séfet meg a Sojgut is marsot kolonizálni!
Prigo megy ahova akar, Sojgu meg a másik lehet, hogy megy a süllyesztőbe: mission accomplished.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 012
14 789
113
Szép munka mindkettőtöktől. Látom nagyon az elevenetekbe tapintottam. Esetleg vitatkozni is tudtok vele, vagy ennyire tellett? Mert ha ennyi, az majdnem olyan gyenge, mint az orosz hadsereg eddigi teljesítménye, ami lassan másfél év megfeszített munkával majdnem elfoglalt a lefingott ukrán hadseregtől két megyét! Egy hadosztálynyi jöttment egy nap alatt meg majdnem elcsatangolt Rosztovtól Moszkváig, mert annyira minden rendben van. Elhiszem, hogy ez fáj, de majd ehhez a fejleményhez is hozzáillesztitek a RT-ről a hiteles narratívát, ahogy eddig mindig, hogy Putyin a nagy mestertervében azért engedte Prigozsint a Moszkvai Körzetig, mert Biden, meg Soros, meg amúgyis a mesterterv rézse!
Tudom tudom :( Sokan ezt érezték...de hidd el...nem ennyire rossz az élet :( Ráadásul van segítség feldolgozni...kérlek! ne hagyd hogy magával ragadjon...ÉN segítek!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Szép munka mindkettőtöktől. Látom nagyon az elevenetekbe tapintottam. Esetleg vitatkozni is tudtok vele, vagy ennyire tellett? Mert ha ennyi, az majdnem olyan gyenge, mint az orosz hadsereg eddigi teljesítménye, ami lassan másfél év megfeszített munkával majdnem elfoglalt a lefingott ukrán hadseregtől két megyét! Egy hadosztálynyi jöttment egy nap alatt meg majdnem elcsatangolt Rosztovtól Moszkváig, mert annyira minden rendben van. Elhiszem, hogy ez fáj, de majd ehhez a fejleményhez is hozzáillesztitek a RT-ről a hiteles narratívát, ahogy eddig mindig, hogy Putyin a nagy mestertervében azért engedte Prigozsint a Moszkvai Körzetig, mert Biden, meg Soros, meg amúgyis a mesterterv rézse!
Mondd csak, egy ilyen vicceskedve előadott marhaságra mégis hogyan kellett volna válaszolni? Meg sem merem saccolni azt, hogy hányan és hányszor fejtegettük már azt hogy mennyire furcsa ez az egész különleges műveletesdi és mennyire másképp csináltuk volna. Viszont mi itt ülünk a gépünk mögött, a művelet kitervelői és irányítói meg ott jó messze keleten (meg északon és nyugaton meg még ki tudja hol)
Nyilván az oroszok sem erre számítottak, bele is telt némi időbe a váltás a szemléletben, ugyanakkor azt nem kéne elfelejteni, hogy egyetlen európai hadsereg sem állna jobban ebben a háborúban.... Sőt! Bárki mást már rég megpicsáztak volna a hoholok. Ehhez képest az oroszok még mindig simán eljátszadoznak miközben a fél világ fegyverraktárai kiürültek banderisztán támogatásának jegyében. Mindezt úgy hogy talán 150-200 ezer katonájuk van banderisztánban, akiknél már a sokadik mozgosítási hullámnál tartanak, egyes oblasztyokban már a TELJES mozgósításnál tartanak és ki tudja mennyi zsoldos/NAFO kalácsadó és egyéb szerzet harcol az oldalukon.
Értem én a viccet persze és valami olyan helyen, ahol senkinek sincs lövése sem egy háborúról (és annak anyagi/technikai és élőerőbeli vonzatáról) biztosan nagyon jót mulatnak ezen, de itt szerintem mind2 oldal szekértábora tisztában van azzal, hogy nagyjából mekkora fostenger hömpölyög a Kárpátok túloldalán. Mert hidd el nekem itt még banderisztán lelkes támogatói is pontosan tudják, mekkora bajban van épp a hohol sereg. (a szemellenzős Panzerbärfelolvasó agitátoroktól kímélj meg pls)
Szerintem éppen az utóbbi hetek történési mutatták meg azt, mennyire kritikus a helyzet és mennyire kétségbeesetten futnak egy bármilyen apró siker után is. Nekem ne mondja senki hogy ez nem így van, ugyanis látva ahogy sorra futnak aknára a harcjárművek és sorra szedegetik ki azokat az eszközöket amik bármely európai NATO seregben megállnák a helyüket (Leo2A6, Bradley M2A2, Oshkosh MRAP, MaxxPro, Avenger, Iris-T stb) , épeszű katonai parancsnok nem tolta volna tovább azt az irányt és nem tolt volna további egységeket a pusztulásba. Azért erőltették a dolgot, mert eredményt kell felmutatniuk bármi áron is!
És hiába.... mert az a mindenhol lesajnált szar orosz sereg, akiknek a mindene is kifogyott már tavaly nyáron, hogy-hogy nem de uralja a harcmezőt és a légteret, harci repülői gyakorlatilag zavartalanul aprítják az ellent, a harci helikopterek immár nem az eget lövik a NIR szalvókkal, hanem irányított páncéltörő rakétákkal aprítják a kombájnokat és szabadítják ki a NATO páncélkonzervbe zárt szerencsétlen hohol harckocsizókat, mindezt olyan nyugalomban, hogy egy pozícióban lebegve 2-3 célt is leküzdenek. Tudod mit jelent az hogy egy Kamov vagy egy Mi-28 2-3 célra vezet rakétát? Azt hogy akár percekig egy helyben tud lebegni, mert nincs mitől tartania... Mindemellett megfigyelő drónok, Lancetek és improvizált FPV drónok százai-ezrei repkednek naponta és vadásznak emberre, technikára. Nézd csak :
Caesar sofőr mesterkurzuson. Hát ez nem adta ki....
De linkelhetnék még vagy száz hasonló kamikáze videót az utóbbi hetekből. És mindezt a szar huszadrangú, mindenből is kifogyott, mosógépekből és traffipaxokból kendácsolt cuccokkal adták elő a lerottyant mordori orkok, egy 8 éve fegyverkező a "nyugati világ" és a NATO által finanszírozott, támogatott, kiképzett és felfegyverzett hohol sereg ellen, ami valljuk be egyes területeken az egész világot tekintve is az élvonalban van.
Szóval bocs, de nem érzem hogy ülne a poénod...
A hadosztálynyi jöttment meg ugye eleve orosz Wagneres, akik eddig szabadon mozoghattak Oroszország területén. Szerinted mondjuk az USA-ban vagy nálunk ha egy teljes fegyverzetű hadosztály mozdulna meg azt csak úgy megállítanák? Ugyanúgy kellene pár óra vagy egy nap is mire megszerveznék mi legyen.
Mindenesetre 21 db nettó zéró HT tartalmú hozzászólás után azért elég erős, hogy bekukkantasz és beböfögsz egy ilyet!
ÉS MOST ÉN KÉRDEZNÉM TŐLED, HOGY VITÁZNI TUDSZ E AZ ÁLTALAM LEÍRTAKKAL, VAGY CSAK EGY ILYEN SZAR BESZÓLÁSRA TELLETT KISPAJTÁS???
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
379
2 600
93
Visszatekintve az elmúlt pár hónapra azért egy egészen érdekes kép rajzolódik ki az orosz-ukrán háborúról. Az oroszok:
  • kiépítettek többszáz kilométer többlépcsős védelmi vonalat, amelyen ég az ukrán technika és az ember
  • esélyes, hogy lefejezték az ukrán katonai és a hírszerzési vezetést
  • atomot telepítettek Belaruszba
  • átmozgatták a Wagnert Belaruszba
  • bevontak a műveletbe 300.000 embert, akiket nem látunk
  • ledarálták az ukrán légvédelmet, kilőttek Patriot és Iris-T rendszereket, EW-vel leszedték az ukrán drónokat az égről
Vegyük észre azt is, hogy a Wagner Belaruszba mozgatása körüli kavarásnak az adott hitelt, hogy Prigo Bakhmut ostroma alatt szépen felépített magáról egy képet az orosz hadvezetés szóbeli csépelésével. Mindehhez adjuk hozzá, hogy:
  • Prigo pár hete személyesen is találkozott Putyinnal
  • a Wagner nem volt harcérintkezésben az elmúlt hetekben
  • az oroszok kifejezetten spórolnak az emberekkel a déli fronton, inkább holdbéli tájat csinálnak Ukrajnából
Ennek a három pontnak a fényében elég furcsa, ahogy most hirtelen fellázadt.

Lehet, hogy az oroszok teljesen ötletszerűen csinálják a dolgokat, de kicsit távolabbról nézve inkább úgy látom, hogy:
  • tavaly ősszel terveztek,
  • télen és tavasszal felkészültek,
  • hamarosan támadnak.
Nem feltétlenül "mesterterv", de esélyes, hogy vannak ott stratégák, akik két hétnél távolabbra gondolkoznak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 253
68 015
113
Mar a wikipedia is megorokitette.

Hogy ki a terrorista es ki a szabadsagharcos.

Elfogas.

Kesz nyugati allatpark van itt bedaralva.

Allitolag a wagner altal lelott Kamov.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Még egy leopard ment a kukába.Micsoda reklám ez a Rheinmetallnak.
Ez az első napokban az Orekhovói irányban kilőtt Leo 2A6. Pont az ami egy tegnapi tweetben is volt.
FzasyzgWIAMKQ39

Ugyanúgy hátulról.
FzasyLWXsAEgHDM

itt a bal oldali.
És hogy miért is vagyok ebben biztos?
leoka.jpg

ott lóg a ködgránátvető zárósapkája, ami mindegyik képen látható.
Ezek nem új kilőtt Leók ezek még az ukri ellentámadás kezdetén kilőtt Leókról készült felvételek,,,



Katonai informátor


június 25., 00:15



2b5ff020629da7f2be615f58c1aa48a4.jpg


Kiváló minőségű fényképek az ukrán zaporozsjei ellentámadás kezdetén megsemmisült Leopard 2A6 , BMP M2 Bradley ODS-SA , YPR-765 , MRAP International MaxxPro , ARV Bergenpanzer 3 Buffel és Leopard 2R HMBV tankokról , valamint egyéb fegyverek töredékeiről berendezések, beleértve a "madárházat" géppuskával .
Ez így van, de pont azt állította a tweet is hogy korábbi kilövés az orekhovói irányban, de most nagy felbontásban (nagy faszt... ), ami persze nem igaz, de legalább jó minőségű kép.
@antigonosz : itthon a Zorigó szerint simán BÉRGYILKOSOK


 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 827
48 462
113
Ez még egy háttérképnek is megállna a helyét . A keresztekből ítélve egy kraken bandát kaptak el. Ahogy Lada mondja a tegnapi nap sem a leopárdok,és bradlik napja volt
Ezek az oinkenzíva elején kilőtt gépek, csak most valaki közelről is lefotózta őket.
Szerintem a krakenesek nem kapnának ilyen szintű technikát, a banderisták jelzésrendszerét meg nem érdemes túlelemezni, mert csak elhülyülsz tőle.

Mindenesetre egy plusz infóval legalábbis szolgalhatnak ezek a képek: senki nem vitte még el őket a harcmezőről.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 984
113
mennyire unalmasak az új kilőtt leók a mai nap után
Őszintén szólva, Én vártam 1-2 leo2 belsejéből készített harci videót, de ahogy látszik a csata helyszíne előtt kikapkodják őket :( Valami belső kamera, hogy valós helyzetben mennyire is van becsukva az a bizonyos védőajtó ami a lőszerrobbanás esetén hivatott egy kis plusz védelmet adni, mennyire gyorsan tölt a töltő stresszhelyzetben stb...
Videó a kilőtt leóról, ahogy látom eső ellen még véd:

Az első leo amit láttunk lőni:

Más:
Mennyi M777-et kaphattak az ukránok? Megint kivettek egyet:

Tegnap teljes erőből támadni kellett volna, ehelyett puhatolóztak, eredmény, szokásos:

Kicsit off, a hülyeségnek nincs határa:
 

k2robi

Active Member
2018. február 6.
22
176
28
Kicsit gondolkodtam megéri-e a reggeli 2 órámat rád pazarolni, de annyira tetszett amit írtál, hogy legyen!
Az, hogy bizonyos szintű frusztráció kialakult benned a tegnapi Prigó-menet kapcsán, megértem. Nehéz dolog csalódni, mikor már olyan lelkesen beleélted magad az "Oroszország szétesik, Putyin megy a levesbe" narratívába, de ezt ne mutasd ki ennyire nyíltan, mert nevetségessé válsz. Próbálj inkább csendben szenvedni egy üveg tetszőleges alkohollal, és sírdd ki magadból a bánatodat.
Amikor nem jön össze és beüt a "savanyúszőlő" effektus akkor igazán szánalmasan tudtok itt szenvedni, ilyenkor mindig előjön, hogy bezzeg másfél év alatt lófaszt sem tudott elérni az orosz és különben is Putyin már rég halott esetleg amúgy is mindjárt darabokra szakad a birodalom... :D
Ezzel szemben a NATO kesztyűbáb ukrán hadsereg eddig kétszer ment a levesbe a teljes régifelszerelésével, kb. a nyolcadik mozgósítás indult a hoholoknál és már ostorral is csak a féllábúakat tudják bevinni, a NATO technika épp most dobja be a törölközőt, mert nem olyan helyre tervezték, ahol esetleg ellenállnak neki, stb... :D De csak lelkesedjetek nyugodtan a mindenféle tartaléknickek álarca mögött, mert a frusztráció miatt kialakult dühötökben az eredeti nickeket sorra égetitek sz@rrá... :D
Szóval ha ilyenkor csendben a sarokban sírsz, azt megértem, de ez a vergődés kicsit szánalmas kezd lenni... :D :D :D
Akkor sorban:
1.) Az égvilágon semmilyen frusztráció nincs bennem a háború menetét illetően. Az inkább azokban lehet, akik egy viccesnek szánt beírásra elkezdtek személyeskedő hangnemben válaszolni. Ha ez nem frusztráció, akkor nem tudom, mi az? Az ilyen üzenetekre pedig én is előveszem a kellemesebb modorom.
2.) Nem tudom, hogy kitől olvastad, hogy komolyan elhiszi, hogy majd Prigozsin megpuccsolja Putyint, tőlem biztosan nem, szóval ne adja szavakat a számba. ;) Ettől függetlenül halál ciki, hogy egy hadosztálnyi ember elkocsikázik 4-500 km-t Oroszországon belül harkocsikkal, fegyverekkel. Laktanyák felett veszik át az irányítást. Nem tudom, hogy szerintetek ez így rendben van-e, mert Te vagy a negyedik személyeskedő egy nap alatt, de erre még nem sikerült válaszolni.
3.) Én személy szerint nagyon remélem, hogy Putyin nem megy a levesbe. Bár esélyes, hogy fog. Ilyen szintű koncon marakodás elképzelhetetlen lett volna mondjuk két éve. Nem mondhatnám, hogy Putyin épp hatalma csúcsán áll. Oroszország felbomlása pedig mindenkinek az egyik legrosszabb forgatókönyv lenne. Szóval én ennek nem nagyon szurkolok.
4.) Az ukrán hadsereg kétszer ment a levesbe. Ehhez valami forrás jó lenne mondjuk, de ha igaz, amit írsz, annál kínosabb, hogy a kétszer levesbe menő ukrán hadseregtől másfél év alatt a világ második legerősebb hadseregének sikerült vagy két “megyét” elfoglalni. Mindezt úgy, hogy már csak a féllábúak harcolnak olyan fegyverekkel, amihez nem értenek. Meg ugye a szar NATO technikával. Ezért úgy gondolták az oroszok, hogy mivel náluk viszont minden rendben van, erejük teljében vannak, és olyan jól haladnak, így nem kell ide a sok T-72, T-80, meg armata, elég lesz ide a lekonzervált T-64 is.
5.) Tartaléknick kérdés. 2018-ban regeltem, mert érdekelt a téma, és úgy láttam, hogy itt tök okos emberek szinvonalas módon cserélnek eszmét. De a háború (bocsánat, korlátozott katonai művelet) kirobbanása óta leginkább azt látom, hogy USA fóbiás szobafestők osztják az észt Oroszország fóbiás kamionsofőröknek és viszont, arról, hogy kinek van igaza, mert Ti aztán annyira meg tudjátok ítélni 1000 km-ről a saját “hír”csatornáitokból, hiszen voltatok 9 hónapot sorkatonák 1997-ben. Vihar egy kanál vízben. Ez nekem azt a fáradságot nem éri meg, hogy csináljak egy tartalék emailt a nickhez. Plusz nem tudom, miért kellene tartalék nick, szoktam vállalni a véleményem.
Amúgy mostanában pontosan ezek miatt leginkább már csak akkor jövök fel, ha van valami jelentősebb esemény, hátha itt frissebb info van fenn, mint egy hírportálon.
 
W

Wilson

Guest

Németország az év végéig további 45 Gepard önjáró légvédelmi rendszert ad Ukrajnának​


2023. június 25., vasárnap, 08:50


Németország az Egyesült Államokkal együttműködve az év végéig további 45 db önjáró Gepard önjáró légvédelmi rendszert szándékozik átadni Ukrajnának légvédelmének megerősítésére.

Ezt nyilatkozta a Welt am Sonntagnak adott interjújában a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Ukrajna Helyzetképi Központ vezetője, Christian Freuding dandártábornok.

A kiadvány szerint Németország jelenleg már 34 Gepardot adott át Ukrajnának, további 15-öt pedig a következő hetekben szállítanak át.

"Emellett az év végéig további 30 Gepard egységet szeretnénk leszállítani az Egyesült Államokkal együttműködve" - mondta Freuding.

A Bundeswehr dandártábornok a Welt am Sonntagnak adott interjújában elmondta, hogy a légvédelmet az ukrán hadsereg jelenlegi ellentámadásának kulcsfontosságúan gyenge pontjának tartja.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk. De mindezek ellenére Ukrajnának van elegendő rakétavédelme? Egyértelműen nem!" – mondta Freuding.

Emlékeztetett arra is, hogy Németország 2023 végéig további két IRIS-T SLM légvédelmi rakétarendszert ad át Ukrajnának, amelyek "majdnem 100 százalékos pontosságúak", jövőre pedig további négyet.

Korábban ismertté vált, hogy az amerikai Global Military Products cég több mint 118 millió dolláros szerződést kapott a Pentagontól Gepard önjáró légvédelmi fegyverek vásárlására és szállítására Ukrajna számára .