[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
Oroszországnak nem fogynak el a rakétái – CSIS
Oroszország 2023-ban folytatódó csapáskampánya azonban egy dolgot világossá tett: irreális azt várni, hogy Oroszországnak valaha is "elfogynak" a rakétái.
Jaj jaj! Nem ők állították egy éve, hogy kifogynak?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113

Teljes ukrán összeomlás - már Nyugaton is erről beszélnek​


ORIGO
2023.07.07. 10:17


20230605ukrajna-oroszorszag-haboru-raketa.jpg


Sötét képet fest az ukrán ellentámadásról Jean-Bernard Pinatel, a nyugalmazott francia tábornok szerint ugyanis jelenleg minden szempontból Oroszország van előnyösebb helyzetben.

"Egyáltalán nem hiszek az ukrán ellentámadás sikerében. Az oroszok földön és levegőben is erősebbek" - hangoztatja Pinatel. A tábornok azt is elmondta, hogy a felszerelésben és a személyi állományban elszenvedett veszteségek aránya 5:1 Oroszország javára, és hozzátette:A KIJEVI REZSIMET SÚLYOSAN HÁTRÁLTATJA A HUMÁN ERŐFORRÁS HIÁNYA.

A szakember szerint Ukrajna legnagyobb hátránya nem a katonai felszerelést illeti – bár hangsúlyozza, hogy a Nyugat nem mindig a legjobb minőségű felszereléssel látja el Kijevet –, hanem az emberállomány.

A legjobb harcosaikat már rég elvesztették. Ha a NATO nem lép be közvetlenül a konfliktusba, akkor Kijev veresége csak idő kérdése" - fogalmaz a TASZSZ-nak Pinatel.A tábornoknak sarkos véleménye van Ukrajna támogatásáról is: „az az álláspont, miszerint addig támogatjuk Ukrajnát, amíg nem győznek, ostoba és értelmetlen. Semmit nem fogunk ezzel elérni, csak azt, hogy tovább növeljük a halott ukrán és orosz fiatalok számát" - idézi a Mandiner.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Jaj jaj! Nem ők állították egy éve, hogy kifogynak?
Lehet. hogy most már felspécizett gyalogsági ásókat használnak.:)

Ukrán katonák tömeges dezertálása a húsdaráló elől

Az egyenruhába bújtatott szerencsétlenek életüket féltve megtagadják az oroszok állásainak megrohamozását, és kereket oldanak.
Az ukrán katonák lehallgatott beszélgetéseiből kitűnik, hogy a rohamra küldöttek átlagosan 15 százaléka tér vissza a bevetésből. A többiek ott hagyják a bőrüket.

Washington integrált rakéta- és légvédelmi rendszert ad el Lengyelországnak
Washington kelet-európai hídfőállása

Newsweek a CIA szerepéről Ukrajnában
A Központi Hírszerző Ügynökség emberei titkos ellátási hálózatot működtetnek Ukrajnában, hogy segítsék a kijevi kormányt az Oroszország elleni harcban – jelentette szerdán a Newsweek az amerikai kormányon belüli névtelen forrásokra hivatkozva.
„A CIA központi szerepet játszott a háborúban, még mielőtt az elkezdődött volna”
A CIA igazgatója, William Burns 2022 januárjában köztudottan Moszkvába látogatott, és bár nem sikerült meggyőznie Oroszországot, hogy ne „támadjon”, rávette a Kremlt, hogy fogadja el az amerikai „szabályokat” – legalábbis Arkin és forrásai szerint.
Arkin forrásai elismerték, hogy a CIA Lengyelországból irányítja az Ukrajnát támogató akcióit, beleértve a kereskedelmi repülőgépek „szürke flottáját”, amely fegyvereket és egyéb anyagokat szállít Közép- és Kelet-Európán keresztül. CIA-ügynökök is „titkos küldetéseken járkáltak ki-be Ukrajnába, hogy segítsenek az új fegyverek és rendszerek működtetésében”, de mindig igyekeztek „elkerülni a közvetlen konfrontációt az orosz csapatokkal”.
Úgy tűnik probléma azonban az, hogy Zselé nem követi Biden „szabályait”.
A Newsweek Kijevet teszi felelőssé az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadásért, a kercsi híd felrobbantásáért, valamint az orosz légibázisok és a Kreml elleni dróntámadásokért. Ezek a támadások „kérdéseket vetettek fel” azzal kapcsolatban, hogy a CIA vajon elég információval rendelkezik-e az ukrán tervekről ahhoz, hogy ” befolyásolni tudja azokat, annyira, hogy betartsák a Moszkvával kötött titkos megállapodásukat”.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

Magyarországot érintve utazott Zelenszkij Prágába​

Az ukrán elnök be nem jelentett látogatásra utazott Csehországba, a nyilvánosságra került információk szerint pedig a repülőútja során a Volodimir Zelenszkij-t szállító gép Magyarország légterén is áthaladt.
Csütörtök este Prágába érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írta meg az MTI a cseh közszolgálati hírtelevízió alapján. A NATO-tagságért lobbizó ukrán elnök rendkívüli biztonsági készültség mellett érkezett a cseh fővárosba, útja során pedig egy kép is készült róla, amelyen a gépét kísérő, a cseh légierőhöz tartozó gripen látható.
Sajtóinformációk szerint az ukrán elnök a cseh kormány CEF01 jelzésű, Airbus A–319 típusú gépén ment Szófiából Prágába, és az elnöki járatot a cseh hadsereg két Gripen vadászgépe is kísérte. Az utat pedig még a repüléskövető oldalakon is nyomon lehetett követni. Ebből pedig az is kiderül, hogy az elnöki különgép a magyar légtéren áthaladva jutott el Bulgáriából Csehországig - írja a PestiSrácok.

Mészárlás a zaporozsjei front bal szárnyán: a mieink csapdába csalták az ellenséget, megsemmisítve egy egész egységet (VIDEO 18+)​

Felvételek egy valódi mészárlásról a Zaporozsjei front bal szárnyán, ahol katonáink csapdába csalták az ellenséget, megsemmisítve egy egész egységet.
A Zherebyanki faluban meghiúsult offenzíva eredményeként az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. A Vasziljevszkij körzetben Kamenszkij irányú támadások visszaverése során a Déli Katonai Körzet 58. hadseregének 19. hadosztályának harcosai egész egységekkel megsemmisítették az ukrán fegyveres erőket.
Így a Pyatikhatkiból támadó támadócsoport befutott az „elhagyott” árokba, ahol teljesen megsemmisült, egyetlen fegyveres sem maradt életben a robbanások után.
Az utolsó csaták során az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett, és még az alföldön előrehaladott pozícióiból is visszavonulni kezdett.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688716279

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója:

Szerda óta a NAÜ-nek több létesítményt is sikerült megvizsgálnia a Zaporizhzhya Atomerőmű területén, és hozzáférési kérelmet nyújtott be az állomás tetejére. A NAÜ szakértői nem találtak robbanóanyagot vagy aknát az állomáson.
"Előre haladunk. Szerdától a mai napig több hozzáférést tudtunk elérni. Még nem a tetőn, de kérést nyújtottunk be a hatóságoknak, hogy menjünk fel... Amint a jelentéseimből kiderül, nem láttam robbanóanyagra vagy aknára utaló nyomokat ezeken a helyeken” – mondta a NAÜ vezetője.
⭐️Amint azt korábban közöltük, a NAÜ régi, szakadt tetőlemezeket fog találni a tetőn .
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 789
14 879
113
Eddig csak találgatások, pletykák szintjén rebesgették, hogy Románia nyújthatja az "ukrán" F-16-osok felkészítését. Immáron tegnap hivatalosan is megerősítették. Az al-alváltozatot is pontosították, F-16AM, azon belül Mid-Life Upgrade (MLU) Block 20 standard változatú gépekre tervezik.



vjrjFiE.png

lUpDgAw.jpg
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 739
17 230
113
Eddig csak találgatások, pletykák szintjén rebesgették, hogy Románia nyújthatja az "ukrán" F-16-osok felkészítését. Immáron tegnap hivatalosan is megerősítették. Az al-alváltozatot is pontosították, F-16AM, azon belül Mid-Life Upgrade (MLU) Block 20 standard változatú gépekre tervezik.



vjrjFiE.png

lUpDgAw.jpg
Helyes! Csak így tovább "kedves" szomszéd. Aztán a nyugati isztánok és mozaik amerika után ne legyen meglepő a régi-új határ ;)
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 637
3 341
113

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Eddig csak találgatások, pletykák szintjén rebesgették, hogy Románia nyújthatja az "ukrán" F-16-osok felkészítését. Immáron tegnap hivatalosan is megerősítették. Az al-alváltozatot is pontosították, F-16AM, azon belül Mid-Life Upgrade (MLU) Block 20 standard változatú gépekre tervezik.



vjrjFiE.png

lUpDgAw.jpg
Hálából a lelőtt MiG-21esért és minyóért.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
Eddig csak találgatások, pletykák szintjén rebesgették, hogy Románia nyújthatja az "ukrán" F-16-osok felkészítését. Immáron tegnap hivatalosan is megerősítették. Az al-alváltozatot is pontosították, F-16AM, azon belül Mid-Life Upgrade (MLU) Block 20 standard változatú gépekre tervezik.



vjrjFiE.png

lUpDgAw.jpg
szép céltábla van azon a Viperen ;)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Micsoda? Mióta ukrán állampolgár az a több 100.000 orosz katona aki majd 500 napja Megtámadta Ukrajnát?
Dudi, ha jól értelmeztem aktív katona vagy. Mondok egy nagyon merészet, és megszívlelhetnéd. Ha a nem túl messzi jövőben bekövetkezne a lehetetlen, és meg kell védened a hazádat, akkor nem oroszok ellen fogsz harcolni, hanem ukránok ellen.
Hogy ez csak csak pár "eltévedt" katona, vagy akár egy a magyar ellenességből fakadó befenyítés valami uki nackó brigád részéről, vagy görcsös visszavágás a magyar politika miatt, azt most még nehéz megjósolni. Mondok még valami nagyon merészet. Nem lesz 5-ik cikkely, nem lesz a NATO a hátad mögött, csak Ti/Mi az nackó ukik ellen. Majd elkönyvelik magyar belső viszálynak, vagy kitalálnak köré egy sztorit a FOS médiában, miszerint alapvetően ezt magunknak köszönhetjük. Még azt sem zárnám ki, hogy napokkal előtte, valamilyen mondva csinált ügy miatt, felfüggesztenék a NATO tagságunkat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113

"Siker lesz, de később" - mondta az Ukrán Fegyveres Erők offenzívájának Ukrajna Hírszerző Főigazgatóságának vezetője.​

Ukrajnának kevesebb mint 10 hónapja van arra, hogy sikeres legyen a csatatéren – mondta Kirill Budanov, az ukrán fő hírszerzési igazgatóság vezetője a Reutersnek .
Talán a tél közeledtére gondol.
„Van egy ellentámadás. Általában mondjuk megy. A siker meg fog jönni, de később” – mondta.
„Szeretném emlékeztetni önöket erre a híres történetre Bakhmuttal (Artemovsk, kb. RV). Az oroszok több mint 10 hónapig támadták. A mi feladatunk kicsit több, mint Bakhmut, de kicsivel kevesebb, mint 10 hónapunk van” – tette hozzá az ellenséges hírszerzés vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688727990

A Vremijevszkij-párkány helyzete 2023. július 7-én 15:00-kor

A Vremevszkij-párkány térségében tegnap az orosz légiközlekedés és tüzérség hatalmas lövöldözést hajtott végre az ukrán erődítmények ellen Sztaromajorszkijtól északnyugatra .
Közvetlenül ezt követően az RF Fegyveres Erők 136. dandár 1. zászlóaljának rohamosztagai megtámadták az ukrán fegyveres erők állásait, kiütötték az ukrán alakulatokat, és több embert, köztük több külföldi zsoldost is megsemmisítettek.
Most az Ukrán Fegyveres Erők 1. és 35. dandárának mérnök-sapper csoportjai erősítik pozícióikat az erdősávban, valamint megtisztítják a megközelítést a Staromayorskoye elleni támadások folytatásához. Ugyanakkor északon, Bogatyr közelében megfigyelték az ukrán haditengerészet 38. különítményének jelenlétét.
Az Ukrán Fegyveres Erők 31. és 36. dandárának egységei az Ukrán Fegyveres Erők 72. dandár tüzérei támogatásával kúszó támadást hajtanak végre Balka Gruševaja ellen Levadnijból és Rivnopolból, és megpróbálnak orosz katonákat befogni. A távol-keleti harcos felvételeket tett közzé arról, hogy a 40. tengerészgyalogos dandár tankjai megsemmisítették az UAV legénységének helyét. Az ütés Bolsaja Novoszelka egyik épületét érte- az Ukrán Fegyveres Erők fő logisztikai csomópontja a Vremievsky párkányon.

Soledár irányú helyzet 2023. július 7. 14.00-kor

A harcok folytatódnak Kleshcheevka térségében . Az 5. oshbr egységei nem hagyják abba az előretörést Krasznoje felől, és megpróbálnak fontos taktikai magasságokat elfoglalni a falu közelében, és kis csoportokkal megrohamozzák az RF fegyveres erők támaszpontjait.
Ezzel egy időben az ellenséges tevékenység Bakhmut környékén csökkent. Az ukrán fegyveres erők lövöldözéseinek és bevetéseinek száma sokszorosára csökkent. Egy mosómedve Hersonból @HersonEnot arról számol be, hogy az orosz fegyveres erők tüzérsége intenzíven ágyúzza az ukrán alakulatokat.
Vannak támadások az ukrán fegyveres erők részéről, de ezeket három-öt fős különítmények hajtják végre. Az ellenség mozgását felderítéssel figyelik, és lecsapnak rájuk. Hasonló helyzet alakul ki a páncélozott járműveknél is - ha megjelenik a láthatáron, akkor lecsapnak rá, ahogy a 98. légideszant hadosztály és a 11. légideszant dandár vadászai jelentik.
❗️Az így létrejövő szünet nem tűnik véletlennek. Az ukrán fegyveres erők most helyreállítják erejüket, és átcsoportosítják az erősítést. Csasov Jarban , Konsztantyinovkában és Belokuzminovkában a 92. dandáregységét telepítették a Szvatovszkij szakaszról. Ezenkívül az Ukrán Fegyveres Erők 60. dandárjának zászlóalj-taktikai csoportja érkezett Konsztantyinovkába a harkovi régióból . A Lyut rohamdandár egységeit pedig Bogdanovkába helyezték át. Az erőforrások Bahmutnál való koncentrációjából ítélve a közeljövőben ez irányú offenzívára kerül sor, és a fő feladatok a Berhovka elleni támadás , hogy elérjék a Szlavjanszkba és Klescsejevkába vezető autópályát. A Lyut ShBR pedig az ágyútöltelék szerepét kapta a Khromovo oldaláról érkező csapásra, és magában a városban beékelődött az orosz csapatok védelmébe, míg a többi egység megpróbálja bekeríteni a bahmuti helyőrséget.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 091
113
Fentebb még csak orosz gyalogságrólbeszéltél de mindegy. Akkor most mennyi?
??? Pont azt írtam legalább csak nekik.

@gerimaster

Te is honnan szeded, hoy én szereem az ukránoka? Legalabb 5× leírtam, hogy mit gonfolok eről a háboúról. Értem én, hogy ez nem fér itt sok ember fejéb, hogy hogy lehet az, hogy valaki nem lövészárkok metén gondolkozi, de azért megjegyezhenétek.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 557
10 240
113
Talán mert ukrajna jelen pillanatban még nem érdemel taktikai atomot? Talán mert a lengyelekre jobban megéri odafigyelni?

Ahogy valaki érdemi mélységi csapásmérő küldetéseket kezd végrehajtani Oroszország területén, és ezt nem nevesítetten orosz gyökerű területről teszi (az ukránok által elfoglalt területek nagy része viszont az), más lesz a reakció is.

Az elhúzódó háború meg továbbra is ukrajnának nagyobb gond, de ez nem ide tartozik.
Most érted mit mondasz? Oroszország egyoldalúan kijelentette, hogy Ukrajna egy része az övé és onnantól ez az egész honvédő háborúvá változik és nem hódítóvá? És akkor az jó, ha minél jobban elhúzódik és minél több orosz ember veszik oda vagy válik földönfutóvá? És még nem érdemel taktikai atomot? Ez tiszta fantasy szerintem. Csak elég ördögi.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 685
113
"orosz légiközlekedés" az orosz hadseregben!!! Na, ezt nagyon gyorsan irtsa ki mindenki a szótárából, mert ilyen nincs, csak a polgári életben. Légierő, az van, jó lenne végre, ha mindenki ezt használná.
Kíváncsi vagyok, hogy ez a macska-egér játék meddig fog még tartani, az ukránok mikor és hol akarják a tartalékban lévő erőiket bevetni, mert a mostani szisztémával szép lassan felőrlődnek. Lehet, hogy egyenlőre sehol nem tudnak támadni az átfogó (belengetett) győzelem legkisebb reményében sem? Vajon most a lőszerrel hogyan állnak? Nagy csend van körülötte.
Egy hosszabb összefoglaló videó:
RIA_8445416.HR%20copy.jpg

1129871058_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_6e5833db1b03605cde3e22c0d0974025.jpg

TASS_60238836-pic_32ratio_1200x800-1200x800-61853.jpg

5a310db0-7e49-11ed-93db-c1fc3aed5aa7.jpg

military-operation-1.jpg