[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113

Lengyelország megkezdte a csapatok áthelyezését a fehérorosz határra​

A 12. gépesített dandár lapja szerint Lengyelország megkezdte a csapatok áthelyezését a fehérorosz határra.
A következő napokban mintegy ezer katona és csaknem 200 felszerelés költözik az ország keleti részébe.
„A Safe Podlasie hadművelet célja a szárazföldi erők egy részének fejlett kiképzési jelenléte, valamint azon akaratunk és képességünk demonstrálása, hogy azonnal reagáljunk a határunkon kialakult helyzet destabilizálására tett kísérletekre” – áll az üzenetben.
Talán a csapatok áthelyezése kapcsolódik a "wagneriták" várható fehéroroszországi érkezéséhez.
Korábban Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy Varsó nagyon negatív jelzésnek tartja a Wagner PMC Fehéroroszországba való áthelyezését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688752700

Mi történik a fronton? - a helyzet elemzése az ellenség szemével​

A front helyzetének elemzése az ellenségektől (az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézettől), ami hasznos lehet a helyzet összképének megértéséhez: az ukrán csapatok még nem hagyták fel ellentámadási kísérleteiket.
Főbb következtetések:
  • Az ukrán csapatok állítólag folytatták az ellentámadást a front legalább 3 szektorában.
  • Állítólag az orosz csapatok az orosz csapatok keleti csoportjának nagy részét átvitték Ukrajna déli részére.
  • Az orosz csapatok rakéta- és dróncsapásokat indítottak Ukrajna hátsó részének (Lviv) mélyén.
  • Az orosz és ukrán erők folytatták szárazföldi támadásaikat a Harkov-LPR határ mentén.
  • Az orosz és ukrán erők szárazföldi támadásokat hajtottak végre a DPR nyugati részén.
  • Az ukrán erők új ellentámadási hullámot indítottak Zaporozsje térségének nyugati részén.
Emlékeztetjük Önöket, hogy a propaganda komponens miatt ezeket a következtetéseket meglehetősen szkepticizmussal kell kezelni.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688797050

A Pentagon által tegnap bejelentett következő 800 millió dolláros részletre az Egyesült Államokból Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot alakítanak ki a következő tartalommal:
• 32 db M2A2 Bradley gyalogsági harcjármű
• 32 db Stryker páncélozott szállítójármű
• Lőszerek a Patriot légvédelemhez rendszerek és M142 HIMARS MLRS
• MANPADS FIM-92 Stinger, FGM-148 Javelin ATGM, BGM-71 TOW ATGM •
AIM-7 Sparrow levegő-levegő rakéták
• 31 egység 155 mm-es M777 tarackból
• 105 mm-es cPICM és 155 mm-es DPICM-shelluster lőszerek
• precíziós irányítású légi lőszerek (feltehetően JDAM)
• 27 taktikai mérnöki jármű
• 10 taktikai jármű felszerelés vontatására és szállítására
• Edge Autonomy "Penguin" felderítő UAV-k
• aknamentesítéshez szükséges felszerelések
• felszerelések alkatrészei, kézi lőfegyverek és 28 millió különböző kaliberű töltény A kazettás lőszerek első szállítására válaszul az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség közölte, hogy az Egyesült Államok provokációinak mértéke túlmegy az elfogadhatón, és közelebb az új világháború.

!!! Az éjjellátók és egyéb eszközök ellátottságának mértékéhez: Sok vojenkorcsatorna rendszeresen gyűjt eszközöket egyes orosz egységeknek. Közzéteszik az egységek kéréseit, illetve a megvásárolt és átadott eszközök listáját. Ha valaki van olyan "elvetemült", végignézheti és statisztikázhatja, mire van szükségük az orosz katonáknak. Én nem vállalkozom erre. !!!
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 951
113
!!! Az éjjellátók és egyéb eszközök ellátottságának mértékéhez: Sok vojenkorcsatorna rendszeresen gyűjt eszközöket egyes orosz egységeknek. Közzéteszik az egységek kéréseit, illetve a megvásárolt és átadott eszközök listáját. Ha valaki van olyan "elvetemült", végignézheti és statisztikázhatja, mire van szükségük az orosz katonáknak. Én nem vállalkozom erre. !!!
Ennyi.

Folyamatosak a gyűjtések az éjjellátókra, hőkamerákra, drónokra, egészségügyi felszerelésekre, kiegészítőkre... nyilván mert nincs rá szükség.
Valaki írta fentebb, hogy a doktrína miatt nem kell az orosz gyalogságnak éjjellátó. A Wagner tele van/volt éjjellátóval, hőkamerával. Akkor most ők NATO doktrína szerint harcolnak? Kik is vívták az eredményes városi harcokat, pont a wagneresek?...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Hőkamerák, éjjellátók témájához. A Készenléti Rendőrséghez tartozó határvadászok fegyverzeti ellátásában sokáig részt vettem. A beszerzéstől kezdve a kiosztáson át a nyilvántartások vezetéséig, amelyhez hozzátartozott az eszközök folyamatos karbantartása és javítása is. Aránylag nagy mennyiségekről volt szó és TÖMEGESEN kellett folyamatosan cserélni az eszközöket, ráadásul messze nem olyan intenzitással használták, mint a harcmezőn lévőket. Néha voltak komoly gondok, problémák a karbantartással, javításokkal, csere alkatrészekkel, pedig nagyon fontos terület volt, kiemelt figyelmet kapott a parancsnokoknál is. A javítást végző szakembereket se lehetett csak úgy leakasztani a "polcról".
A $-ról. Tisztázzunk valamit. Nem a múlt állapotáról beszélünk, hanem a jenlegi tendenciákrók, a jövőről, amikor a $ megszűnik kizárólagos nemzetközi valuta lenni, ennek a folyamatnak az elején vagyunk. Az USA nem lesz képes kontrollálni a nemzetközi kereskedelmet, a pénzmozgásokat, a szankciók nagy része elveszti a létjogosultságát. A rengeteg kint lévő $ vissza fog áramlani az USA-ba, hatalmas inflációt gerjesztve, amivel nem fognak tudni mit kezdeni. Katonai vonalon nem lesz fedezet a hatalmas haderőt a támaszpontokkal eggyüt fenntartani.
Ezt tőlem 100x hozzáértőbb emberek leírták már és, hogy az Ukrajnai balhénak nagyon is köze van ehhez. Az USA előre szeretne szaladni, hogy ezt elkerülje, de egyre nagyobb bajban van, amit most jelenleg még nagy nehezen tud kezelni, a kérdés csak az, hogy meddig és milyen áron. Az Euro kötve van a $-hoz, emiatt az EU-t is nagy mértékben aggasztja ez a folyamat, ezért is van benne nyakig az Ukrán balhéban. Minden mindennel összefügg, még ha sokan nem is akarják tudomásul venni.
Néhány benfektes 10-11 hetet adott az ukrán ellentámadásra, az a kérdés, hogy ha nem lesz kézzelfogható eredménye, akkor befejezik, vagy a végsőkig tolják? Mi lesz utána, ki, mit fog lépni?
Orosz felderítők harca a Kremennajai területen. Teljes tisztogatást végeznek. Tegnapi videó.
Ez állítólag egy Bradley volt. Egy mentő-vontató jármű sietett a segítségére, de mind a kettő ott maradt szétlőve ATGM-el. Szerencsétlen ukránok, miért kell így végezniük a semmiért. Ez is tegnap történt.
BM-21 Grad
TASS_60300073-pic_32ratio_1200x800-1200x800-55373.jpg

238490186_0:40:1369:724_1920x0_80_0_0_de9891418c740036bc2a1ee7a63945f8.jpg

svo.jpg.webp
767196_Vooruzhennie_sili_Ukraini_stock_btr_pereprava_tank_VSU_stock_250x0_800.535.0.0.jpg

346825249551701.jpg
Valahogy mégis megoldja ezt még a Magyar honvédség is (amúgy a személyes tapasztalatom az, hogy a katonai éjjellátók 1000X jobbak mint a sokszor civil eszközök amit a Redndőrség használ).
És szerinted momentán mibe érdemes erőforrást fektetni? A drónokba, precíziós fegyverzetbe, EW-be vagy fostos éjjellátókba? Sokszor és sokan elmondtuk már hogy ez igencsak low cost mutatvány orosz részről, de Te kurva okosnak hiszed magd... Főleg mikor ilyeneket ideírsz :
"Megint ott tartunk, hogy kitaláltok minden hülyeséget, csak mert nem tetszik a valóság. Eszitek nem eszitek az orosz haderő vezetésének nem volt fontos az éjjellátó ezért nincs az átlag orosz bakának éjjellátója."
Momentán nem akarnak erre áldozni, majd ha fontosnak érzik, fognak. Én nem találok ki semmit, csak leírtam hogy milyen vonzatai vannak a rendszeresítésnek.
Egyébként itthon hány alakulatnál is van fixen rendszeresítve éjjellátó és hány alakulat gyakorlatozik vele folyamatosan?

Ahogy elnézi az ember az orosz haderőt kb mindenbe a stratégiai légierőt és a szárazföldi haderőnem rakétacsapatait (Iszkander) leszámítva.

El nem tudom képzelni mennyire kell hozzánemérteni, hogy valaki azzal magyarázza (vagy csak eszébe jusson) az éjjellátók hiányát, hogy annak van logisztikai vonzata. Ember, a teljesen elavult T-72B1-ben van 3 éjjellátó a modernizált orosz harckocsikban van 2 és egy hőkamera és valahogy mégis meg van oldva a logisztika mögéjük.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Az ne zavarjon , hogy egyéni eszközökről beszéltem. A szavakkal csak vagdalkozol minden tudás nélkül. Az infráknak fény kell , hogy ezt a környezeti fény felerősítésével vagy külön fényforrás bevonásával érik el az már más kérdés . A hőképalkotók nem igényelnek fényt viszont a felerősített elektronokat foszfor alapú érzékelőnek kell ütköztetni , hogy képpé alakuljanak . A hybrid eszközök olyan méretben ami mondjuk egy sisakra valót jelent nem léteznek vagy heroin árban és szerintem emberi látótávolságon semmi értelme nincs . Mert amit nem látsz egy fasza hőképalkotóval azt nem is kell . A speciális esetekben amikor nagyon kicsi a hőkülönbség és gyengébben teljesít a hőérzékelő lehet értelme a hagyományos infrának .
Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó. Lehet megviilágítani infralámpával (mint a régebbi orosz meg egyéb harckocsikon) és a visszaverődő infrafényt felfogni de lehet a saját kibocsátott infrafényt (hő) is felfogni.
És vanna a fényerősítős éjjellátók, amik a látható fényt erősítik fel, akár elég nekik a csillagok fénye.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Az ne zavarjon , hogy egyéni eszközökről beszéltem. A szavakkal csak vagdalkozol minden tudás nélkül. Az infráknak fény kell , hogy ezt a környezeti fény felerősítésével vagy külön fényforrás bevonásával érik el az már más kérdés . A hőképalkotók nem igényelnek fényt viszont a felerősített elektronokat foszfor alapú érzékelőnek kell ütköztetni , hogy képpé alakuljanak . A hybrid eszközök olyan méretben ami mondjuk egy sisakra valót jelent nem léteznek vagy heroin árban és szerintem emberi látótávolságon semmi értelme nincs . Mert amit nem látsz egy fasza hőképalkotóval azt nem is kell . A speciális esetekben amikor nagyon kicsi a hőkülönbség és gyengébben teljesít a hőérzékelő lehet értelme a hagyományos infrának .
Az infráknak infravörös reflektor kell ahhoz hogy lássanak, de a klasszikus infrák már eléggé divatjamúlt cuccok. Jelenleg egyéni eszközként a legelterjedtebbek az ún maradékfényerősítős éjjellátók (te ezt írod hőképalkotónak), harcjárműveknél pedig a hőképalkotók (FLIR). A jövő pedig az ezek kombinációjaként működő thermovíziós hibrid eszközöké, melyek a maradékfényerősítés mellett a hőkibocsájtást is érzékelik.
@gafzhu "Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó." Nem mindig... van aktív és passzív infra, az aktívnak szükséges egy külső infrafényforrás, a passzív pedig az FLIR vagy hőképalkotó.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó. Lehet megviilágítani infralámpával (mint a régebbi orosz meg egyéb harckocsikon) és a visszaverődő infrafényt felfogni de lehet a saját kibocsátott infrafényt (hő) is felfogni.
És vanna a fényerősítős éjjellátók, amik a látható fényt erősítik fel, akár elég nekik a csillagok fénye.
Ülj le fiam 1es ! Ha fingod sincs róla miképpen működnek akkor miért érzel kényszert , hogy hülyeséget firkálj ?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Ennyi.

Folyamatosak a gyűjtések az éjjellátókra, hőkamerákra, drónokra, egészségügyi felszerelésekre, kiegészítőkre... nyilván mert nincs rá szükség.
Valaki írta fentebb, hogy a doktrína miatt nem kell az orosz gyalogságnak éjjellátó. A Wagner tele van/volt éjjellátóval, hőkamerával. Akkor most ők NATO doktrína szerint harcolnak? Kik is vívták az eredményes városi harcokat, pont a wagneresek?...
OK.
Az eredményes városi harcok a wagnernél nem lettek volna eredményesek NVG nélkül? Egyáltalán nem?

Ezekkel a gyűjtésekkel vajon milyen nagyságrendben tudnak eszközöket biztosítani? Százas? Ezres? Az vajon a teljes, ukránokkal harcoló orosz lövészállomány hány százaléka lesz?

Kicsit úgy tesztek, mintha az orosz haderő csak arra várna, mintha minden sikerük azon múlna, hogy a lövészeik túlnyomó többsége kapjon NVG-t, és akkor majd … mi is történik? Hirtelen átkapcsolnak éjszakai módba?

Továbbra SEM az orosz lövészkatonák kézifegyverei által keletkezik az ukránok veszteségének döntő hányada. Hanem a tüzérségüktől meg most ez elmúlt egy hónapban az aknáiktól.
HA városi harcra kerül sor, ha a susnyában kell kommandózni DRG-ként, akkor abszolút erőtöbbszöröző az NVG.

(Én az “éjjellátót” - rosszul - egyaránt használom az infra meg a fénygyűjtős kamerákra, mea culpa)
Remek összefoglaló itt:
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Ennyi.

Folyamatosak a gyűjtések az éjjellátókra, hőkamerákra, drónokra, egészségügyi felszerelésekre, kiegészítőkre... nyilván mert nincs rá szükség.
Valaki írta fentebb, hogy a doktrína miatt nem kell az orosz gyalogságnak éjjellátó. A Wagner tele van/volt éjjellátóval, hőkamerával. Akkor most ők NATO doktrína szerint harcolnak? Kik is vívták az eredményes városi harcokat, pont a wagneresek?...
Mariupolban is a Wagner vivta az eredményes városharcot?Kicsit nagyobb falat volt,mint Szoledár Bahmut,Popaszna.De szólj ha a Wagner volt,mert akkor törlöm a bejegyzést,
 
W

Wilson

Guest
Erdogán egy gavallér, Ukrajna igaz barátja, jó pénzért bármit :) ! Neki van igaza amúgy, meg nekünk! Itt azok a balfaszok akik ingyér tolnak mindent...

Maradék Ukrajna tutira NATO tag lesz, kérdés hogy mikor, mekkora lesz az az ország, kinek lesz felette befolyása,meg mennyi Ukrán marad ott...

Ott majd a törökök jó pénzért bármit ;)!
Kíváncsi leszek, majd ja Putyó náluk lesz, akkor miket fog beszélni :D !
Nem akarom összetörni az "álmaidat" de ez a háború már csak arról szól illetve arról fog szólni, hogy az eddig elfoglalt ukri területek mekkora részét tudják megtartani az oroszok illetve, hogy az ukrik mekkora területet tudnak ezekből visszafoglalni, és bizony Ukrajna felett a Nyugat és elsősorban az USA fog befolyást gyakorolni.És igen nagy az esélye az ukrik NATO tagságának, de arra is van esély, hogy Ukrajna biztonságát a nagyhatalmak (természetesen Oroszország nélkül) garantálják, az ukrik NATO tagsága nélkül...

A törökök inkább ellenfelei az oroszoknak mint szövetségesei, Kardigán hosszútávú célja , hogy a jelenleg az orosz érdekszférához tartozó területeken növelje a török befolyást, és ennek már láttuk az eredményeit az elmúlt években...


Én nem vitatom el egy ország jogát sem, hogy hova, milyen politikai, gazdasági vagy éppen katonai tömbhöz kiván csatlakozni. Szuverén joga Ukrajnának is. Azzal, hogy erre soron kivül "a háború közepette" kerüljön sor azzal nem értek egyet. Járja ki mindenki az utat ami odáig vezet. Sokan állnak sorba, sokan sokmindent megtettek érte, Ukrajnának a konfliktus kirobbanásában ugyanolyan felelőssége van mint Oroszországnak. Le kell zárni értelmesen a dolgot, figyelembe véve a realitásokat és az aktuális geopolitikai helyzetet.
Ukrajnának le kell mondania területekről ehhez a békéhez és nyilván garanciákat kell kapnia, de ugyanúgy adnia is. És ezután, csak is ezután lehet indulni az EU és a NATO felé úgy, ahogyan a többi.
Felelőtlenségnek tartom a nyugat részéről hitegetni az ukrán népet mindenféle tagsággal, mindannyian tudjuk, hogy de facto - jogilag is - lehetetlen az uniós és a Nato felé való közeledés is.
Nem fogják őket soron kívül felvenni sem a NATO-ba sem az EU-ba.

És ha már szóba került az ukrik NATO tagsága , még mindig az "asztalon van" az a verzió is,hogy Ukrajna nem lesz NATO tag kvázi semleges státuszú lesz viszont a biztonságát a nagyhatalmak (Oroszország kivételével) a NATO 5 cikkelyéhez hasonlóan garantálják..


Más...




Strelkov Igor Ivanovics #KRP


július 8., 10:54


Avdiivka közelében csapataink folytatják a „húsrohamokat”. Úgy tűnik, hogy az 1. hadtest parancsnoksága igyekszik minél több harcosunkat megölni, hogy a háborút minél hamarabb elveszítse.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó. Lehet megviilágítani infralámpával (mint a régebbi orosz meg egyéb harckocsikon) és a visszaverődő infrafényt felfogni de lehet a saját kibocsátott infrafényt (hő) is felfogni.
És vanna a fényerősítős éjjellátók, amik a látható fényt erősítik fel, akár elég nekik a csillagok fénye.
Az infráknak infravörös reflektor kell ahhoz hogy lássanak, de a klasszikus infrák már eléggé divatjamúlt cuccok. Jelenleg egyéni eszközként a legelterjedtebbek az ún maradékfényerősítős éjjellátók (te ezt írod hőképalkotónak), harcjárműveknél pedig a hőképalkotók (FLIR). A jövő pedig az ezek kombinációjaként működő thermovíziós hibrid eszközöké, melyek a maradékfényerősítés mellett a hőkibocsájtást is érzékelik.
@gafzhu "Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó." Nem mindig... van aktív és passzív infra, az aktívnak szükséges egy külső infrafényforrás, a passzív pedig az FLIR vagy hőképalkotó.
Akkor alapismeretnek ez a szösszenet !

Tehát így már érthető az alap ? E mögé kell tenni a technikát amivel az adott tartomány érzékelhető és képpé alakítható !

De a lényeg az infra kép készítéshez és ez által az eszköz eredményes használatához alapból visszavert fény kell , hogy ez a környezetből , a csillagokból vagy egy infra vetőből képződik már csak az eszköz kialakítását érinti !

A termál képalkotás az nem igényel semmilyen fényt mert azon az elven alapul , hogy minden test elektronokat bocsájt ki minél melegebb annál többet és intenzívebbet és ezeket az elektronokat kell felhasználni képalkotásra . A működési elvükbe most nem mennék bele mert ha az elektromos spektrum sugárzás alapjait se ismeritek akkor az atomfizika lesz ! Amúgy már az is valamilyen szinten !

Tehát a lényegi különbség a készülékek között az , hogy az infra képalkotókhoz kell valamilyen fény a termál képalkotókhoz meg nem kell ! Egy bánya vágatban az infrával semmit se fogtok látni önmagában a termállal igen !

Ha ez után is jöttök a hülyeség magyarázatával abban már nem vagyok partner !
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 951
113
Az eredményes városi harcok a wagnernél nem lettek volna eredményesek NVG nélkül? Egyáltalán nem?
Hát nehéz úgy megnyerni egy harcot, ha az éjjeli harcképességet biztosító járműveidet a terep (jelen esetben az épített környezet) részben kiveszi a játékból, az ellenség meg lát éjjel (vagy nappal is pl. épületek belsejében, pincerendszerekben).

Ezekkel a gyűjtésekkel vajon milyen nagyságrendben tudnak eszközöket biztosítani? Százas? Ezres? Az vajon a teljes, ukránokkal harcoló orosz lövészállomány hány százaléka lesz?
Valóban, keveset számít a gyűjthető mennyiség. Pont ez a bajuk, kellene az NVG de központilag nincs, az egyéb beszerzési források pedig nagyon szűkösek. De próbálkoznak, mert KELL.


Kicsit úgy tesztek, mintha az orosz haderő csak arra várna, mintha minden sikerük azon múlna, hogy a lövészeik túlnyomó többsége kapjon NVG-t, és akkor majd … mi is történik? Hirtelen átkapcsolnak éjszakai módba?

Továbbra SEM az orosz lövészkatonák kézifegyverei által keletkezik az ukránok veszteségének döntő hányada. Hanem a tüzérségüktől meg most ez elmúlt egy hónapban az aknáiktól.
HA városi harcra kerül sor, ha a susnyában kell kommandózni DRG-ként, akkor abszolút erőtöbbszöröző az NVG.
Igen, átkapcsolnak éjszakai módba IS.
Éjjeli harcképesség nélkül az idő felében át kell engedned a kezdeményezést az ellenségnek (ha neki van) mert max. védekezni tudsz... és itt jutottunk el arra a pontra, amit fontos megérteni, és amit összetéveszt több kolléga a szükség hiányával.

A mostani, kiépített védelmi vonalakra építő harcászat éjjel úgy működik orosz részről, hogy vagy a járművek, vagy a limitált számú egyéb eszköz adja az éjjellátó képességet, és vezeti a többiek tüzét (ha nem maga rendezi le). A géppuskák, automata gránátvetők, nehézgéppuskák, aknavetők az elfoglalt pozíciójukból azokra a már belőtt tűzszektorokra dolgoznak, amit az éjjellátóval rendelkező tűzvezető elem ad meg nekik. Pl. a donyecki reptérnél ez úgy működött 2015 körül, hogy az Avdiivka/Avgyejevka felől (sokszor kúszva közelítő) ellenséges gyalogságot a géppuskák az irányszög és távolság ismeretében pásztázott tűzzel lefektették, és az automata gránátvetők végiglőtték a rádión megkapott szektort anélkül, hogy ők maguk ráláttak volna a célra.

Ez védelemben működik bizonyos keretek között, de:
-ha kiesik a kevés éjjeli harcképességet adó eszköz, akkor nagy baj van
-így támadó műveletet folytatni nem lehet, és az oroszoknak elvileg támadni kellene
-komolyabb hk. megerősítéses gépesített gyalogság (pl. Leo+Bradley) ezen át tud törni, de
-ez ellen aknamezőt érdemes telepíteni, különben szét tudnak bontakozni, akkor meg nincs annyi Kornet amivel kezelhetők
-de az aknamező a saját erők ellenlökését is akadályozza

Itt tartunk most, és azt hiszem magyarázatot kaptunk arra is amit írsz, hogy miért keletkezik az ukránok veszteségének többsége a tüzérségtől és az aknáktól.
Ha az oroszok alkalmasabbak lennének manőverharcokra más lenne a helyzet, de legalábbis az arányok változnának.

Az éjjellátók és a hőkamerák két külön liga, hőkamerával a fejeden nem fogsz áttörés után lövészárkot takarítani. A clip-on thermal cuccok jók, volt rajtam az amit nemrég az SAS-nek vettek az angolok, nagyon meggyőző. Kiküszöbölik az éjjellátók hiányosságait (teljes sötétség pl. pincében, holtterek, álca) de méretükből adódóan limitált a hatásos érzékelési távolságuk. Városi harcban vagy más, ideális terepen két jól felszerelt fél esetében döntő tényező lehet a nem is olyan távoli jövőben.

Mariupolban is a Wagner vivta az eredményes városharcot?Kicsit nagyobb falat volt,mint Szoledár Bahmut,Popaszna.De szólj ha a Wagner volt,mert akkor törlöm a bejegyzést,
Nem, ott a DNR elitegységei akik 2014 óta saját gyűjtésből rendelkeztek éjjeli képességgel (meg normális rádiókkal, de ebbe bele se menjünk).
Ja meg a specnaz akiknek optimális esetben nem ezzel a felőrlő ostrommal kellett volna foglalkozni.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Izé, ejnye no. Az infra(vörös) az a hőképalkotó. Lehet megviilágítani infralámpával (mint a régebbi orosz meg egyéb harckocsikon) és a visszaverődő infrafényt felfogni de lehet a saját kibocsátott infrafényt (hő) is felfogni.
És vanna a fényerősítős éjjellátók, amik a látható fényt erősítik fel, akár elég nekik a csillagok fénye.
Azért ebbe nagyon belekavarodtal, tudásod hiányos... :) a hőképalkotót aztán világíthatod infralampaval attól nem lesz jobb!! Az egyik a nanométeres a másik a mikrometeres hullamsavban érzékeli az infra sugárzást.... az ejjelletok amiket hivhatunk maradék fény erősítőnek is azok főleg a 850-940 nm hullamsavban dolgoznak, a 850 nm már nagyon közel van az emberi szem álltal is látott hullamsavhoz... a hőkamerak pedig mikometeres cuccok, 8-14 mikront tudnak most a legjobbak, ezt a szem nem látja, mikroborométer erzekelok alakítják át pixelekke és alkotnak képet belőle....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113

Mészárlás Pjatikhatkinál: a Zaporozsjei Front bal szárnya tele van holttestekkel és az ukrán fegyveres erők felszerelésével (FOTO 18+)​

Borzalmas felvételeket tettek közzé a zaporozsjei régióbeli Pjatikhatki falu közelében vívott csaták következményeiről.
A Zaporizzsja Front bal szárnya tele van holttestekkel és az ukrán fegyveres erők felszerelésével. A Lobkovoe - Pyatikhatki - Zherebyanka vonalon az elmúlt hetekben az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett.
Az ukrán fegyveres erők második napja nem kísérelték meg a támadást, kivonták a csapatokat Pjatikhatkiból.
Csak a fegyveresek holttestei maradtak a lövészárokban és a mezőkön - a 429. ezred, a Pavel Sudoplatovról elnevezett zászlóalj és a tüzérek munkájának eredménye.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688818816

Az orosz csapatok megzavarták az ukrán fegyveres erők támadását Zaporozsje irányában (VIDEO)​

Videót tettek közzé arról, hogy az orosz hadsereg harcosai hogyan akadályozták meg ukrán harcosok támadási kísérletét a zaporozsjei fronton.
Egy pontos tüzérségi csapás megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők rohamcsoportjainak akcióit fedező ellenséges aknavető-legénységet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688821604

Zaporizzsja irányában bekövetkezett kudarcok sorozata után az ellenség megpróbálja megváltoztatni a rekordot, és erőfeszítéseket tenni Artemovszkij irányba a gyors sikerek elérése érdekében. Az Artemovszktól északnyugatra és délnyugatra való előrenyomulást kihasználva az ellenség megpróbálja újraindítani az offenzívát Berhovka ellen, és megpróbálja átnyomnini a védelmünket Kurdyumovkánál és Klescsejevkánál. Támadásaikat továbbra is visszaverik, de az ellenség nem csökkenti a nyomást. Ebbe a szektorba 1,5 dandárnak megfelelő erőket is bevetettek, hogy támogassák a Kurdyumovkába való áttörést és a Kleshcheevka körzetben a magaslatok megszerzését célzó erőfeszítéseket. Emellett az ellenség továbbra is beszivárog a dacha területéről Krasznojból Artemovsk külvárosába. Ez egy segédtevékenység – jelenleg az ellenségnek nincsenek erői Artemovszk elleni frontális támadásra ezeken a területeken. Úgy tűnik, a fő erőfeszítés az a város déli része felé irányul majd. Artemovszk északról történő megkerülésére irányuló tervek meghiúsultak, mert az Ukrán Fegyveres Erők Szeverszk csoportja nem tudott sikert elérni a Vasjukovka, Razdolovka, Szakko és Vanzetti elleni támadásokban. A Berhovka elleni frontális támadás a Berhovszkij-tározó közelében megakadt a védelmünkben, akárcsak a Dubovo-Vasziljevka melletti támadások.
Az ellenség korábbi kudarcai ellenére nem hagy fel terveivel. Ezért a helyzet továbbra is nehéz, különösen a város délnyugati részén. Mindazonáltal kijelenthető, hogy pillanatnyilag az ellenséges támadások május 10-én kezdődtek Artemovszkij irányában, július 8-ig még egy települést sem tudott visszafoglalni, csak a berkhovkai Krasznoje környéki erdőültetvények elfoglalására korlátozódott.

Az azovi terroristák parancsnokainak visszatéréséről Ukrajnába Törökországból

Kotenok
@voenkorKotenok :
korábban a csere keretében Törökországba szállították őket, aminek eredményeként Moszkva megkapta Medvedcsukot, és a végsőkig Erdogan felügyelete alatt kellett maradniuk. a háborúé.
Zelenszkijvel folytatott tárgyalások után azonban „Rejep barát”, akinek újraválasztása érdekében Oroszország meghosszabbította a „gabonaszerződést”, úgy döntött, jó lenne egy kedves gesztust tenni ukrán kollégája felé, és az azoviak egyszerűen repültek. Kijevbe Zelenszkijvel. ...

Zelenszkij bejelentette, hogy Törökországból visszatér Ukrajnába az "Azov" terrorista öt parancsnoka.
Ő az "Azov" egység parancsnoka, Denis Prokopenko, eljáró. Szergej Volinszkij, a 36. különálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar parancsnok-helyettes, Oleg Khomenko nemzetőr őrnagy és Denis Shlega, a nemzeti gárda ezredese.
Tavaly ősszel egy fogolycsere után kötöttek ki Törökországba. Ukrajna ezután 215 embert, Oroszország pedig 55 katonát, valamint Viktor Medvedcsuk ukrán politikust kapott.
Ugyanakkor öt Azov-parancsnoknak Törökországban kellett maradnia az ellenségeskedések végéig " a török elnök személyes garanciái mellett".
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Kramatorskban angolul beszélő "zsoldosok" a lelőtt épület közelében.
A tetoválásból ítélve egyikük az amerikai hadsereg 3. Ranger zászlóaljának veteránja.

Csetepaté Kremennaja közelében - egy tucat ukrán katonát semlegesítettek az orosz ejtőernyősök.
Néhány ukrán még meg is adta magát, a többiek túlságosan be voltak tépve a captagonnal

Mintegy 100 francia zsoldos vesz részt az ukrajnai harcokban – jelentette pénteken az RTL francia rádióállomás.
A rádió szerint a Franciaországból érkező zsoldosok száma az elmúlt hónapokban drasztikusan megváltozott, hiszen a konfliktus kirobbanásakor 800-an, főként férfiak akartak részt venni az ukrajnai harcokban. Ennek a 800 franciának mintegy fele “valóban megérkezett” Ukrajnába.

Miután néhány napot ott töltöttek, egy részük visszatért Franciaországba, míg a többiek még egy ideig ott maradtak. Vannak olyanok is, akik többször is oda-vissza utaztak Franciaországból Ukrajnába, és végül visszatértek hazájukba.

Az RTL arról számolt be, hogy “más országokból származó harcosokat, akiket az ukrán hadsereg tisztviselői jóváhagytak, besorozzák az idegenlégióba, és a századok különböző országok állampolgárait hozhatják össze”.
A beszámoló szerint összességében az ukrán fegyveres erők nagyon “kevés jelentkezőt fogadnak be”, mivel Kijev elsősorban harci tapasztalattal és fegyver ismerettel rendelkező férfiakat keres.
Az idegenlégióhoz csatlakozáskor a zsoldosok szerződést kötnek az ukrán hadsereggel. Havonta körülbelül 500 eurót kapnak, a fronton való szolgálatért pedig 3000 eurót.

A rádió szerint a francia zsoldosoknak fel kell szerelniük magukat, mivel az ukrán fegyveres erőknek nincs pénze arra, hogy minden érkezőnek fegyvert biztosítsanak. Egy Ukrajnában harcoló francia azt mondta az RTL-nek, hogy 50 ezer eurót költött a felszerelése megvásárlására. Sokan autót is vásárolnak, hogy a frontvonalra tudjanak menni. Egyes zsoldosok saját pénzükből, vagy az interneten gyűjtenek adományokat.

Az RTL nem tért ki az elesett francia zsoldosok számára.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 494
113
Pál ezzel a szösszenettel a Nafo is tökön lőtte magát.Azt ugye te sem gondolod komolyan,hogy az oroszok nem bírták volna szétcsapni a kántáló zelenszkijt,és neonáci csipet csapatát,ha akarták volna a szigeten.Ezt hívják hasznos hülyének.Szeptemberben majd megérted amikor a dollár lehasal.Ez a videó ugrott be nekem a Kígyó szigetről.
Multkor a kiontot Cherszonban az orosz tuzérség orra elott volt, és semmi ... szoval ... :oops:

És Csehország kulongépén utaztak mindanyan. :cool:
Erdogant már nyilván Putyin nem nagyon érdekli.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Oleg Petrenko ukrán katonai megfigyelő szerint Gruševajánál oszeomlot az orosz vonal - harcok már Prijutnoje és Sztaromajorskoe falvak szélén folynak:
https://t.me/akzentzp/44264
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Multkor a kiontot Cherszonban az orosz tuzérség orra elott volt, és semmi ... szoval ... :oops:


És Csehország kulongépén utaztak mindanyan. :cool:
Erdogant már nyilván Putyin nem nagyon érdekli.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Oleg Petrenko ukrán katonai megfigyelő szerint Gruševajánál oszeomlot az orosz vonal - harcok már Prijutnoje és Sztaromajorskoe falvak szélén folynak:
https://t.me/akzentzp/44264
Nem akarják megölni az oroszok,pedig bármikor megtehetnék.Azt hogy miért nem csinálták meg majd utólag kiderül.