[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Gondoltam erre én is, csak van-e annyi Kinzsal meg Iszkander, hogy a szűk irány és nagy távolság, majd a többrétegű légvédelem és a ki tudja hány méter föld és vasbeton leküzdhető legyen?
Áhhh, azok már tavaly áprilisban kifogytak! Mosógépeket, légkondikat, mikrohullámú sütőket és gyalogsági ásókat lőnek majd a gyárra!
Ha így is történt, azért szétlőni tüzérséggel szét lehetett volna. A lényeg az lenne, hogy ne jusson az oroszok kezére használható formában. Persze ezt az ukránok leszarják, hisz kapták ingyen, nem az övék.
engedd el dudi
De nem az volt (itt a fórumon is, még "szakértő" által is) hangoztatva, h a dedikált harcihelik ideje lejárt?! ;) Szerintem (mozgó) védelemre, felörlő "araszolós" támadásra továbbra is kiváló. Ha meg a csatatéri videók szűrve vannak, napi 24 órában a csapból is a lehetséges győzelmi fanfárok hallatszanak, lesz olyan mindig, akit be lehet palizni.
Ez a lejárt az idejük duma ugyanaz a téma mint a harckocsikkal... Megfelelő helyzetben, jól kiképzett személyzettel kell alkalmazni, mint mindent.
Azért küldik a Leopard 1-et mert az olcsó, nem pedig azért mert valódi segítség. HA felpáncélozzák akkor drága lenne...
Tudod, hogy a kibicnek semmi sem drága.
Nato legvedelmi ernyő alatt lesz?
Biztos a magyart nyújtják ki, ami a Sztrizs ellen is olyan jól vizsgázott... :oops::oops::oops:
Ki az a két liba, szerelmetesen fogják egymás kacsóját?
AZ egyik olénya elenckaja nem?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 768
113
Hogy írna ukránt vagy oroszt? Ott harcolnak a fronton, már állampolgárok is, ezért fogalamaznak így!!!! Ki ne találd már hogy, hogy elvakult, szemellenzős emberek klikkjeivel vitatkozol.
Egy kis logika: Il Russo orosz blogger, ha rákattintasz a linkre, rögtön kiderül. Innen már egyszerűen beazonosítható a mi és az ők névmás. A vojenkorok természetesen így fogalmaznak, mindegyikük a saját közönségének ír, legyen az ukrán vagy orosz blogger. Én értem az idézett hírt. Ha követjük a fegyveres konfliktus történéseit, akkor világos, hogy az orosz erők támadnak Kupjanszk irányába. De a gyengébbek kedvéért csakugyan be lehet helyettesíteni a névmásokat fogalmi jelentésű szóval.
Egyébként nehéz átstilizálni a vojenkorok bejegyzéseit, mert sokszor hazai szlengben fogalmaznak. Aki próbálta már "magyarítani", az tudja milyen nehéz.

A fronton kialakult helyzet összefoglalása.

Orekhovskoe irány
:
Az ukránok korlátozott célpontokkal indították támadó akciókat a 71. különítmény rohamcsoportjainak erői által Pjatikhatki - Zherebyanki település fordulóján.
Az ukrán 10. hadsereg egységei továbbra is érkeznek Pjatikhatki térségébe, a sokkököl kialakítása érdekében az alakulat vége a mai nap végére várható, ezt követően pedig újabb offenzívahullám várható.
Az offenzíva támogatására és az oldalsó támadások lebonyolítására az ukránok az NGU 15. különálló hadműveleti dandárjának személyzetét és páncélozott járműveit Malaya Tokmachka település területén összpontosították.
Sztarokonstantinov (Kanatovo) repülőteréről is ismét bevonták az ellenséges taktikai repülést.
Az ukrán haderő a hátsó részben az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara a 47., 118. dandár ellenőrzését szervezte meg, a 118. dandár egyes egységeiben személyi hiányt, valamint akut javítási hiányt észleltek.
A 47. dandár egységeinek ellenőrzése a logisztikai támogatás hiányát mutatta ki az előrehaladott erődítményeknél, valamint az egyes egységekben az állomány morális és pszichológiai állapotának alacsony szintjét.
Dél-Donyecki irány :
Félve az RF fegyveres erők ellentámadásra való átállásától, az ellenség a fordulónál, Velikaya Novoselka község környékén vette fel a védelmet, további megerősítésként több, külföldi állampolgárokból álló csoportot. főként Latin-Amerikából és Lengyelországból vezényeltek be, ezenkívül ezen a területen 10 gyalogsági harcjárművet telepítettek.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
RT szerint Wágnerék vagy 2000 különböző katonai eszközt adtak le az orosz hadseregnek, köztük "többszáz darab nehézfegyvert, mint rakétavető rendszerek (MLRS), harckocsik (main battlle tanks), önjáró és vontatott tüzérségi lövegek, légvédelmi rendszerek, és más harci járművek."
A cikkben szerepel az is, hogy több tucatnyi "csatában sosem használt" harci járművet is átcsoportosítottak a katonai magáncégtől a védelmi minisztériumhoz.
A listán szerepel még 2500 tonna munició, és 20 ezer tűzfegyver is.
Jelenleg mindez leszállítás alatt van a front mögötti telephelyekre karbantartás céljából, s később az orosz hadsereg "szándékozik azokat használni", folytatja az írás.
Itt elérhető, akinek van proxija vagy mondjuk az USA-ban él, mert ott érdekes módon nincs letiltva (néztem én is nagyot):
https://www.rt.com/russia/579605-wagner-group-heavy-weapons/
Remélem a HTKA-n nincs letiltva e forrás idézése, ha mégis akkor bocs.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 360
113
Itt egy üzemről beszélünk - csarnok, raktárak, logisztikai központ kamionoknak/vasútnak, energiaellátás... óriási kiterjedésű terület, aminek bármelyik részét telibevered és kampec. Békeidős beruházás egy ilyen létesítmény.
Persze oda lehet pakolni légvédelmet (ahogy az F-16 repterek köré is), de akkor meg egyrészt elvonod azokat a frontról (és felzabálja a helikopter meg drónforce a támadóerőket), másrészt megint indul a rakéta kifogyasztós játék. Mivel pedig egy statikus célpont, lehet lőni szakadásig mindennel, túlterheléses csapásokra játszva. Ideális lenne az iráni BM-ek debütálására.


Azért nem akar, mert az egyetlen módja a győzelemhez vezető úton (katonai oldalról) az asszimetrikus táplálási igényű anyagháború fenntartása. Vagyis míg nyugati oldalról egy adott mondjuk zászlóalj frontra küldésének költsége X, akkor annak oroszok általi megsemmisítésének költsége X/10. A légifölény, a rövidebb logisztikai lánc, a felzárkózott űrfelderítés, a felpörgött hadiipar miatt számukra az egyenlet annyira baráti, hogy ennek megtörése szentségtörés lenne.
"Sose szakítsd félbe az ellenséget, ha éppen hibát követ el" - Ahogy kedvenc kínai hadvezérünk mondta.

Az USA számára meg immáron szintén jó (feladták már, hogy az Ukrán proxi betör nekik Oo.-ba, változtattak a célon), mert ezzel átveszi a teljes nyugati fegyverpiacot. Ez a háború ugyanis részükről már főleg arról szól, hogy a szövetségesek saját hadiiparát elpusztítsa és ezzel a sajátjának piacot biztosítson - vagyis tartsuk el a rohadt hadiiparuk kifutó részét is.
  • Európa elküldi amit lehet, majd az USA készleteiből rendel + az árulók (mint Soltz) amerikai eszközökre költi a nemzeti vagyont, így megrendelés hiányában a saját elsorvad.
  • Ezt segíti, hogy ment a Leopard Ukrajnába, le is égett (mindenhogy) - Abrams százast rá az életben nem fog menni, nehogy odalegyen a híre az új piacokon.
  • Keleten ugyan ez - Japán pl. most duplázza a védelmi költségvetését... na és kitől vesz fegyvert ennek 90%-ából, na kitől??
Szóval amit látunk, az az USA totális katonai hegemóniájának kiterjesztése a szövetségesekre, megfejelve azzal az átbaszással, hogy a lejárt szarjaikat játszák át - Abrams és F-16, fenntartva az elavult gyártósorokat/felújító cégeket, maximalizálva profitot.
Mert igen, az Abrams már náluk is cserére felírt (csinálják ezerrel a váltótípust), ahogy az F-16 is full kifutó - rásózzák hát pl. a törökre (akik F-35-öt akartak volna), egyes kelet európaiakra (remélem a románokra is, adják csak oda az eddig felépített falcon flottát az ukránoknak, kukázva az évtizedes fejlesztési tervet, majd cserébe 2030-ra legyen meg nekik az első harckész V század :D) meg úgy mindenkire a szövetségen belül és kívül, aki elég hülye, hogy megvegye.
Miközben Kína okádja a 5.th gen gépeket és adja készül betörni a J-35-el a nemzetközire is. Még az orosz is 2030-ra ki tud állítani ellenük egész komoly mennyiséget. A nyugatiak meg 5.th gen árú 4.th genre költenek...

Szóval USA kivérezteti a szövik saját iparát és cuccait, feltölti őket a nem elsővonalas szarjaival, hogy gyártósorok/felújítók és alkatrészbázisok továbbra is tejeljenek, miközben az orosz is égeti a pénzt.
Abszolút vígasz-win számukra így is az egész.
Ez egy jó összefoglaló, hogy mi az USA érdeke hogy ez a konfliktus elhúzódjon akár évekre is, egy szinte állóháború formájában.

Ezt már lassan egy éve leírtam, hogy mi a mindkét fél érdeke ebben a konfliktusban, és miért mindegyik vigyáz arra hogy egy hirtelen mozdulattal ki ne borítsa az éjjelit (átcsap pillanatok alatt lezajló háborúba ez a történet).

Amit írtál, a Nyugati (USA) érdekeket általam felsorolt pontok kibővítésénél első helyet érdemel a pontossága részletessége miatt.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Ez messze a legnagyobb eszközigényű konfliktus a 2. V.H. óta.
Olyan jó teljesít mindkét oldalon, hogy aligha fogják mostnában abbahagyni,
fogadnék rá ha elfogytak szegény Ukrán barátaink az oroszok együtt hoznak létre
az amcsikkal tőkealapot újabb zsoldosok felvételére, csak mehessen tovább a MŰSOR.
Sajnos semmi nem az aminek látszik, Ez a Szép Új Világ.
Viszont az biztos hogy mi és a gyerekeink//unokáink fogják kifizetni a számlát,
erre (is) megy ki a történet, sajnos..
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Orosz katona érzékletes véleménye...
Ír zsoldos
Ukrán fogoly
Itt valami csúnya dolog történt...
Krasnopol
Gadfly orosz drón
Ukránok egy elfoglalt lövészárokban...
Német zsoldosok
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Ez egy jó összefoglaló, hogy mi az USA érdeke hogy ez a konfliktus elhúzódjon akár évekre is, egy szinte állóháború formájában.

Ezt már lassan egy éve leírtam, hogy mi a mindkét fél érdeke ebben a konfliktusban, és miért mindegyik vigyáz arra hogy egy hirtelen mozdulattal ki ne borítsa az éjjelit (átcsap pillanatok alatt lezajló háborúba ez a történet).

Amit írtál, a Nyugati (USA) érdekeket általam felsorolt pontok kibővítésénél első helyet érdemel a pontossága részletessége miatt.
Annyi pontosítás hogy nyugatiak nagyrészt már 5-genre költenek(igaz amerikai F35).Meg a "szorosabb" Kelet Európai,ázsiai szövetségesek összesítve több 100-darabot(hosszútávon ez is hatalmas üzlet).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Dolgoznak a mandinernél, ez most nem a hétvégi műszak ;)

A kokaingoblin semmit se enged területi követeléseikből, még NATO tagságért cserébe sem:

Ugyancsak őszerinte ukrajna mérhetetlenül hálás a szövetségeseinek:

Végül egy kis színes (ködös):
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 312
113
A német sajtó tarja a lelket olvasóiban, hogy Ukrajna halad a győzelem, az oroszok meg a veszteség felé. A Die Welt szerint amit az ukránok már hetek óta csinálnak, azt "a sakkban nyitásnak hívják". Ami után jön majd a "sakkmatt".
Popow generálist, aki a déli fronton tevékenykedett, leváltották, mert a telehram csatornán kritizálta az orosz hadvezetés inkompeteciáját, irják ugyanott.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 768
113
Nem a gyengébbek kedvéért, hanem azért, amiért nem munkaerő, légiközlekedés, kagyló, és üst van.
Amiket írtál, azoknak fogalmi jelentése van. Akarod, hogy definiáljam csak neked a névmást? Középiskolai magyartanárként szívesen megteszem, csak neked! Az írt példáidhoz egy kis magyarázat: A szavak jelentése rétegzett, a fordító az elsődleges jelentéssel teszi át más nyelvekre, s aki nem járatos a katonai szaknyelvben, az nem tudja kicserélni a szaknyelvi megfelelővel. Aki meg járatos ebben, az be tudja helyettesíteni a megfelelő szakszóval.
Végül egy kis színes (ködös):
Csakugyan megy a ködösítés! Ezt a hírt én is olvastam, ott pontosan az volt, hogy szanatóriumban pihen, ami azt sejtette, hogy egészségügyi peoblémái lehetnek. De ki tudja. Most egy másik vezérőrnagyot menesztettek, a vojenkorok ezen vannak felháborodva.

Az 58. egyesített fegyveres hadsereg egykori parancsnoka, Ivan Popov vezérőrnagy nyilvánosan megszólította beosztottait, és a rangidős főnök határozatával megerősítette saját lemondását ( Valerij Geraszimovról van szó ).
▪️Ivan Popov lemondásának témája meglehetősen kényes – valójában az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma fegyveres erőinek teljes struktúrájában felmerülő problémák nyilvánosságra hozatalának természetes folyamata. Prigozhin lázadása után elkezdődött a „boszorkányüldözés”, és ismét a „probléma az ellenség” elv állt a táblázat élén.
Popov szerint szükség van a harcosok rotációjára, akik újra és újra sikeresen visszaverik a frontvonalon Zaporozsje irányú támadásokat. A magas rangú hatóságok elutasítása miatt a pletykák szerint bejelentette, hogy közvetlenül a legfelsőbb parancsnoknak fog jelenteni. Ezt követően - állítólag - eltávolították.
...

2023. július 13-án reggel

▪️Az orosz hadsereg éjszaka muskátlikákkal és rakétafegyverekkel támadást hajtott végre ellenséges célpontok ellen Kijevben, Poltavában és a Hmelnickij régióban is. Az Ukrán Fegyveres Erők ellenséges sajtóközpontjai arról számoltak be, hogy a Fekete-tengerről indított teljes kilövés 20 kalibert tett ki.
▪️A Zaporozsjei Front Orekhovsky irányában Rabotino településen tovább folynak a harcok. Az elmúlt 2 hétben az ellenség nem tudta legyőzni a település előtti területeket, annak ellenére, hogy több tucat NATO páncélozott jármű veszett el. Trófeaként a kercsi különítmény (42. gárda motorpuskás hadosztály, 58. hadsereg) harcosai elfoglalták az amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet. Nyugatra, a Pjatikhatki térségbe az Ukrán Fegyveres Erők 10. Hadseregének és a Nemzetőrség Különleges Erők 15. különálló dandárjának ellenséges tartalékai érkeznek.
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők Vremevszkij irányában Velyka Novosyolka közelében erősítenek tartalékokat vonva fel. Latin-Amerikából és Lengyelországból zsoldosokat jelentettek, és 10 gyalogsági harcjárművet is bevetettek.
▪️Az Antonovszkij-hídnál az orosz fegyveres erők manőverező védekezést hajtanak végre, folytatódnak a tüzérségi párbajok.
▪️Kremennajától nyugatra az orosz fegyveres erők támadó hadműveleteket hajtanak végre a front Torszkij-párkányán.
▪️Bakhmut irányának déli szárnyán Kleshcheevka település közelében az orosz fegyveres erők kulcsmagasságot tartanak, az ellenség folyamatosan próbál áttörni a védelmünkön.
▪️Belgorod térségében az ellenség ágyúzása nem szűnik meg; Grafovka, Krasznojarzsszkij járás, egy civil megsebesült.
▪️A Kurszk régióban Auntkino települést ágyúzták.
▪️A Brjanszki régióban Podyvot'e a Szevszkij kerületben az ukrán fegyveres erők lőtték a települést, egy civil megsebesült.
▪️Az ukrán fegyveres erők 362 lőszert lőttek ki a DPR polgári lakosságára az Egyesült Államokból 2022 óta szállított AGM-88 HARM rakétákkal. Tűz alatt Gorlovka, Zaicevo, Golmovsky, Yasinovataya, Donyeck, Makeevka, Staromikhaylovka, Cherished Desire. Három civil megsebesült.

Egy különleges katonai művelet krónikája: 2023. július 12-i események .

▪️A front Kremensky szektorában heves harcok folynak a Torsky térségében.
A további ellenséges erők átadása ellenére az orosz csapatok elérték a település keleti peremét.
▪️Bakhmut közelében, miután a tartalékokat bevezették a csatába, az orosz csapatok sikeresen ellentámadásba lendültek Kleshcheevka ellen. A nap végére jelentősen kibővült a településtől nyugatra eső magaslatokon az ellenőrzési zóna.
▪️Donyeck irányában az ukrán fegyveres erők egységei sikertelenül próbáltak meg támadni Vodiane irányába .
Így az ellenség igyekszik biztosítani az orosz tüzérség által tűzirányítás alá vett Avdiivkába vezető szállítási útvonalakat.
▪️A Vremijevszkij szektorban az ellenség is folyamatosan támadni próbál, kihasználva a munkaerőben rejlő előnyt.Ennek ellenére az orosz egységek sikeresen tartják a Priyutnoye - Staromayorskoye védelmi vonalat.
▪️Zaporozsje irányában az orosz csapatok folytatják az ellentámadást Rabotino közelében. Az elmúlt napokban szinte minden pozíciót visszafoglaltak, amelyet korábban az ukrán fegyveres erők foglaltak el a front ezen szektorában.
▪️Herszon irányában az orosz csapatok tüzérségi és légicsapásokat mérnek az ukrán fegyveres erők állásaira az Antonovszkij-híd közelében. Általánosságban elmondható, hogy a Dnyeper-deltában található szigetek területe a "szürke zónában" van, amelynek ellenőrzését egyik fél sem tudja megerősíteni.
▪️Az orosz csapatok megtámadták az ukrán alakulatok katonai létesítményeit Odessza térségében.Üzemanyag- és lőszerraktárakat találtak Malodolinszkij és Csernomorszk térségében , valamint az ukrán fegyveres erők állásainál a Zmeiny-szigeten.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A német sajtó tarja a lelket olvasóiban, hogy Ukrajna halad a győzelem, az oroszok meg a veszteség felé. A Die Welt szerint amit az ukránok már hetek óta csinálnak, azt "a sakkban nyitásnak hívják". Ami után jön majd a "sakkmatt".
Popow generálist, aki a déli fronton tevékenykedett, leváltották, mert a telehram csatornán kritizálta az orosz hadvezetés inkompeteciáját, irják ugyanott.

Mi felénk hétköznap is nyitásnak szokták mondani. Azok a páncélok fel lettek nyitva, még ha csak egy kis pont is látszik rajtuk.

De ha a nyitás után rögtön sakk-matt jön... A németek tudnak arról, hogy a 3 lépéses mattot "Bolondmattnak" nevezik? Nem akarom minősíteni a németeket meg az ukránokat, csak tényellenőrzésként kérdezem.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
De ha a nyitás után rögtön sakk-matt jön... A németek tudnak arról, hogy a 3 lépéses mattot "Bolondmattnak" nevezik? Nem akarom minősíteni a németeket meg az ukránokat, csak tényellenőrzésként kérdezem.
A Bundeswehr (meg ha már itt tartunk, a legtöbb EU haderő) releváns harci tapasztalata konkrétan nulla, ebből ki lehet indulni, ha azt vizsgáljuk, mennyire értenek hozzá.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 653
6 490
113



"The flaws in this strategy were soon revealed when Germany attacked in the spring of 1940 using blitzkrieg — a tactic that punched through Luxembourg and Belgium, and then into France by driving around the Maginot defences, rendering them useless.

Nato militaries are dangerously close to replicating such failures today. For decades, these armies have relied on expensive, hard-to-produce materiel such as aircraft carriers, fighter jets and precision munitions like Himars long range rocket launchers, whose missiles can cost $100,000 a shot. Nato armies also rely on a vast array of bespoke satellites and communications systems to target and fire precision-guided munitions. But the war in Ukraine has shown just how potentially vulnerable this kit is — or how easy to circumvent — especially during a fast-moving conflict.

Two issues stand out. First, expensive precision missiles and other military hardware can be defeated fairly easily. In Ukraine for example, Russia has jammed GPS along nearly all the 1,200km front, rendering the US-donated Himar launchers and the Excalibur precision shells far less accurate than they should be. The Ukrainians have sometimes gone weeks without hitting a target due to Russian jamming, according to recent reports.

In a fight over Taiwan, the US military worries that China would try to take out its satellites or even the 31 satellites on which the world’s entire GPS system depends, thus rendering many state-of-the-art western weapons systems useless.

Second, inexpensive, easy to replace commercial technologies have proved themselves to be an essential part of Kyiv’s war effort. Necessity is the mother of invention and the resourceful Ukrainians I have spoken to emphasise that one of their most effective weapons is actually a “first person view” commercial drone — a toy drone normally used for gaming and controlled by virtual reality goggles."