[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 471
113
Nem a gyengébbek kedvéért, hanem azért, amiért nem munkaerő, légiközlekedés, kagyló, és üst van.
Amiket írtál, azoknak fogalmi jelentése van. Akarod, hogy definiáljam csak neked a névmást? Középiskolai magyartanárként szívesen megteszem, csak neked! Az írt példáidhoz egy kis magyarázat: A szavak jelentése rétegzett, a fordító az elsődleges jelentéssel teszi át más nyelvekre, s aki nem járatos a katonai szaknyelvben, az nem tudja kicserélni a szaknyelvi megfelelővel. Aki meg járatos ebben, az be tudja helyettesíteni a megfelelő szakszóval.
Végül egy kis színes (ködös):
Csakugyan megy a ködösítés! Ezt a hírt én is olvastam, ott pontosan az volt, hogy szanatóriumban pihen, ami azt sejtette, hogy egészségügyi peoblémái lehetnek. De ki tudja. Most egy másik vezérőrnagyot menesztettek, a vojenkorok ezen vannak felháborodva.

Az 58. egyesített fegyveres hadsereg egykori parancsnoka, Ivan Popov vezérőrnagy nyilvánosan megszólította beosztottait, és a rangidős főnök határozatával megerősítette saját lemondását ( Valerij Geraszimovról van szó ).
▪️Ivan Popov lemondásának témája meglehetősen kényes – valójában az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma fegyveres erőinek teljes struktúrájában felmerülő problémák nyilvánosságra hozatalának természetes folyamata. Prigozhin lázadása után elkezdődött a „boszorkányüldözés”, és ismét a „probléma az ellenség” elv állt a táblázat élén.
Popov szerint szükség van a harcosok rotációjára, akik újra és újra sikeresen visszaverik a frontvonalon Zaporozsje irányú támadásokat. A magas rangú hatóságok elutasítása miatt a pletykák szerint bejelentette, hogy közvetlenül a legfelsőbb parancsnoknak fog jelenteni. Ezt követően - állítólag - eltávolították.
...

2023. július 13-án reggel

▪️Az orosz hadsereg éjszaka muskátlikákkal és rakétafegyverekkel támadást hajtott végre ellenséges célpontok ellen Kijevben, Poltavában és a Hmelnickij régióban is. Az Ukrán Fegyveres Erők ellenséges sajtóközpontjai arról számoltak be, hogy a Fekete-tengerről indított teljes kilövés 20 kalibert tett ki.
▪️A Zaporozsjei Front Orekhovsky irányában Rabotino településen tovább folynak a harcok. Az elmúlt 2 hétben az ellenség nem tudta legyőzni a település előtti területeket, annak ellenére, hogy több tucat NATO páncélozott jármű veszett el. Trófeaként a kercsi különítmény (42. gárda motorpuskás hadosztály, 58. hadsereg) harcosai elfoglalták az amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet. Nyugatra, a Pjatikhatki térségbe az Ukrán Fegyveres Erők 10. Hadseregének és a Nemzetőrség Különleges Erők 15. különálló dandárjának ellenséges tartalékai érkeznek.
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők Vremevszkij irányában Velyka Novosyolka közelében erősítenek tartalékokat vonva fel. Latin-Amerikából és Lengyelországból zsoldosokat jelentettek, és 10 gyalogsági harcjárművet is bevetettek.
▪️Az Antonovszkij-hídnál az orosz fegyveres erők manőverező védekezést hajtanak végre, folytatódnak a tüzérségi párbajok.
▪️Kremennajától nyugatra az orosz fegyveres erők támadó hadműveleteket hajtanak végre a front Torszkij-párkányán.
▪️Bakhmut irányának déli szárnyán Kleshcheevka település közelében az orosz fegyveres erők kulcsmagasságot tartanak, az ellenség folyamatosan próbál áttörni a védelmünkön.
▪️Belgorod térségében az ellenség ágyúzása nem szűnik meg; Grafovka, Krasznojarzsszkij járás, egy civil megsebesült.
▪️A Kurszk régióban Auntkino települést ágyúzták.
▪️A Brjanszki régióban Podyvot'e a Szevszkij kerületben az ukrán fegyveres erők lőtték a települést, egy civil megsebesült.
▪️Az ukrán fegyveres erők 362 lőszert lőttek ki a DPR polgári lakosságára az Egyesült Államokból 2022 óta szállított AGM-88 HARM rakétákkal. Tűz alatt Gorlovka, Zaicevo, Golmovsky, Yasinovataya, Donyeck, Makeevka, Staromikhaylovka, Cherished Desire. Három civil megsebesült.

Egy különleges katonai művelet krónikája: 2023. július 12-i események .

▪️A front Kremensky szektorában heves harcok folynak a Torsky térségében.
A további ellenséges erők átadása ellenére az orosz csapatok elérték a település keleti peremét.
▪️Bakhmut közelében, miután a tartalékokat bevezették a csatába, az orosz csapatok sikeresen ellentámadásba lendültek Kleshcheevka ellen. A nap végére jelentősen kibővült a településtől nyugatra eső magaslatokon az ellenőrzési zóna.
▪️Donyeck irányában az ukrán fegyveres erők egységei sikertelenül próbáltak meg támadni Vodiane irányába .
Így az ellenség igyekszik biztosítani az orosz tüzérség által tűzirányítás alá vett Avdiivkába vezető szállítási útvonalakat.
▪️A Vremijevszkij szektorban az ellenség is folyamatosan támadni próbál, kihasználva a munkaerőben rejlő előnyt.Ennek ellenére az orosz egységek sikeresen tartják a Priyutnoye - Staromayorskoye védelmi vonalat.
▪️Zaporozsje irányában az orosz csapatok folytatják az ellentámadást Rabotino közelében. Az elmúlt napokban szinte minden pozíciót visszafoglaltak, amelyet korábban az ukrán fegyveres erők foglaltak el a front ezen szektorában.
▪️Herszon irányában az orosz csapatok tüzérségi és légicsapásokat mérnek az ukrán fegyveres erők állásaira az Antonovszkij-híd közelében. Általánosságban elmondható, hogy a Dnyeper-deltában található szigetek területe a "szürke zónában" van, amelynek ellenőrzését egyik fél sem tudja megerősíteni.
▪️Az orosz csapatok megtámadták az ukrán alakulatok katonai létesítményeit Odessza térségében.Üzemanyag- és lőszerraktárakat találtak Malodolinszkij és Csernomorszk térségében , valamint az ukrán fegyveres erők állásainál a Zmeiny-szigeten.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
A német sajtó tarja a lelket olvasóiban, hogy Ukrajna halad a győzelem, az oroszok meg a veszteség felé. A Die Welt szerint amit az ukránok már hetek óta csinálnak, azt "a sakkban nyitásnak hívják". Ami után jön majd a "sakkmatt".
Popow generálist, aki a déli fronton tevékenykedett, leváltották, mert a telehram csatornán kritizálta az orosz hadvezetés inkompeteciáját, irják ugyanott.

Mi felénk hétköznap is nyitásnak szokták mondani. Azok a páncélok fel lettek nyitva, még ha csak egy kis pont is látszik rajtuk.

De ha a nyitás után rögtön sakk-matt jön... A németek tudnak arról, hogy a 3 lépéses mattot "Bolondmattnak" nevezik? Nem akarom minősíteni a németeket meg az ukránokat, csak tényellenőrzésként kérdezem.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
De ha a nyitás után rögtön sakk-matt jön... A németek tudnak arról, hogy a 3 lépéses mattot "Bolondmattnak" nevezik? Nem akarom minősíteni a németeket meg az ukránokat, csak tényellenőrzésként kérdezem.
A Bundeswehr (meg ha már itt tartunk, a legtöbb EU haderő) releváns harci tapasztalata konkrétan nulla, ebből ki lehet indulni, ha azt vizsgáljuk, mennyire értenek hozzá.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 675
8 405
113



"The flaws in this strategy were soon revealed when Germany attacked in the spring of 1940 using blitzkrieg — a tactic that punched through Luxembourg and Belgium, and then into France by driving around the Maginot defences, rendering them useless.

Nato militaries are dangerously close to replicating such failures today. For decades, these armies have relied on expensive, hard-to-produce materiel such as aircraft carriers, fighter jets and precision munitions like Himars long range rocket launchers, whose missiles can cost $100,000 a shot. Nato armies also rely on a vast array of bespoke satellites and communications systems to target and fire precision-guided munitions. But the war in Ukraine has shown just how potentially vulnerable this kit is — or how easy to circumvent — especially during a fast-moving conflict.

Two issues stand out. First, expensive precision missiles and other military hardware can be defeated fairly easily. In Ukraine for example, Russia has jammed GPS along nearly all the 1,200km front, rendering the US-donated Himar launchers and the Excalibur precision shells far less accurate than they should be. The Ukrainians have sometimes gone weeks without hitting a target due to Russian jamming, according to recent reports.

In a fight over Taiwan, the US military worries that China would try to take out its satellites or even the 31 satellites on which the world’s entire GPS system depends, thus rendering many state-of-the-art western weapons systems useless.

Second, inexpensive, easy to replace commercial technologies have proved themselves to be an essential part of Kyiv’s war effort. Necessity is the mother of invention and the resourceful Ukrainians I have spoken to emphasise that one of their most effective weapons is actually a “first person view” commercial drone — a toy drone normally used for gaming and controlled by virtual reality goggles."
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ha az Egyesült Államok elnöke nyíltan kijelenti, hogy kizárt az, hogy Ukrajna a közeljövőben a NATO tagjává váljon, annak bizony súlya van, az érintettek pedig jobban teszik, ha a témát jegelik egy időre.
Vágyálom vagy realitás az ukrán NATO tagság? - Péter Tamás


Teljesen üres teremben, majdnem a guta üti meg.
Verhofstadt Ukrajna mielőbbi EU-tagságát követeli az Európai Parlament ülésén


A Nyugat Izrael-típusú véderejévé akarja változtatni Ukrajnát

Irán legfőbb vezetője szerint az ukránoknak azért kell meghalniuk, hogy még több fegyvert lehessen eladni.

Egy vilniusi vacsorán a világ vezetői felszólították Zelenszkijt, hogy hűtse le magát a NATO bírálata után

Szemtelennek, arcátlannak nevezte Zelenzkijt egy amerikai szenátor
“ADTUNK NEKIK 100 MILLIÁRD DOLLÁRT, ÉS VAN MERSZE OLYAN SZEMTELEN LENNI, HOGY AZT MONDJA NEKÜNK, JOBB LENNE, HA FELGYORSÍTANÁNK? ÉN AZT MONDANÁM, HOGY EZ MERÉSZSÉG. AZT MONDANÁM, HOGY EZ ARCÁTLANSÁG, ÉS EZ NEM TÚL HÁLÁS AZÉRT A 100 MILLIÁRD DOLLÁRÉRT, AMIT EDDIG ADTUNK NEKI”.

Zselé bajban van: Erdogan nagyobb show-t hozott össze.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 471
113

Véres sakk a búzamezőn - hogy áll az ukrán ellentámadás?​

Fájó veszteségek mindkét oldalon, kevés és eredményeiben nem túl látványos áttörés, helyenként lassú, módszeres darálás – a nyári offenzíva a legtöbb helyen arról szól, hogy túl lehet-e terhelni az orosz védvonalakat úgy, hogy valahova már ne jusson elég ember, jármű, lőszer. Eddig nem lehetett.
192 négyzetkilométer – 168 a déli fronton és 24 Bahmut környékén, ennyit foglalt vissza saját állítása szerint az ukrán hadsereg a június elején kezdődött ellentámadásban. A számot az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Maljar közölte.

Összehasonlításképpen csak a 2022. szeptemberi harkivi offenzíva 12 000 négyzetkilométert szabadított fel. Hogy mi zajlik most az ukrán háborúban, azért is nehezen érthető, mert nincsenek napi szinten érzékelhető látványos eredmények, egy-egy ezer fős elfoglalt falucska vagy kilőtt páncélos csapatszállító jelentőségét pedig laikus hírolvasóként nem lehet felmérni.
...
Viszonylag tárgyilagos helyzetelemzés!

Kincs, ami nincs – Hol vannak az állítólag lefoglalt oroszországi pénzek?​

Lesz-e rá fedezet, és ha igen, honnan? – ez most a milliódolláros kérdés a második világháború óta legnagyobbnak ígérkező nyugati gazdasági újjáépítési projekt, Ukrajna gazdasági talpra állítása kapcsán. Több százmilliárd dollárról-euróról van szó.
Az ukrán újjáépítést fedező pénz oroszlánrészét – legalábbis az ottani várakozások szerint – a nyugaton fellelhető eszközök, Oroszország állami tartalékainak egy része, illetve oroszországi magánszemélyek (oligarchák) vagyonának lefoglalásával szerzett pénzek képeznék. De megvan-e ez az oroszországi vagyon, ha igen, hol, és mennyi ez a fedezet, miként lehet hozzányúlni?

Ami az állami vagyont, a moszkvai központi bank (CB RF) nyugaton tartott aktíváit illeti, a Lettországban működő Delfi hírügynökség értesülései szerint az EU pénzügyi szervezetei eleddig nem találták meg a 300 milliárd eurónyira becsült eszközöket. Elsősorban a balti államok és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság feje javasolták, hogy ezt az összeget fordítsák Ukrajna gazdasági helyreállítására, újjáépítésére. A módszer egyébként a nemzetközi jog szerint nem elfogadott – jegyzi meg a Delfi oldal. Aminek a jelentőségét az egyébként vastag pénztárcájú, az egész világról érkező betétesek, a bankok fő kliensei szempontjából hiba lenne alábecsülni.
...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Szeretném jelezni, hogy ez a Military Summary csatorna elképesztően kurv@jó.
Mindenkinek csak ajánlani tudom. Szájbarágósan levezeti, hogy mire kell odafigyelni. Geolokálva, térképen mutogatva. Zseniális!
Sajnálom, hogy csak most találtam rá!

Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, amit a csatorna szerzője is összefoglalt, hogy az ukránok elkezdtek elfogyni. Folyamatosan sokasodnak az orosz sikerek. Az irreális támadási kísérletekkel eljutottak oda, hogy a "nem támadási" vonalakban elvékonyodnak, és ahogy Putyin is mondta annak idején, az oroszok meg csak erre vártak. Most elkezdik az egyensúlyozást, de ha megint jön a Surovikin féle 1000 tűs módszer, akkor előbb utóbb csökkenteni kell a védelmi vonalak hosszát.
Csak azt nem értem, hogyan csinálja: honnan szerez ennyi adatot, honnan van ennyi ideje. Ez egy csapat. Google veszteséglistája is van külön. Finom, én is szeretem.

Az oroszok újabb tábornokot rúgtak ki. Az ukránok veszítenek. Katonai összefoglaló 2023.07.13

Lengyelországban a franciák először fedik fel, milyen kiképzést adnak az ukrán katonáknak
Február óta több mint 1600 ukrán katonát képeztek ki a francia katonák Lengyelországban, egy meg nem nevezett helyszínen - jelentette be Sébastien Lecornu francia fegyveres erőkért felelős miniszter július 10-én, az országban tett látogatása során.
Lengyelországban, az e gyakorlatokra rehabilitált egykori szovjet bázison jelenleg mintegy 120 francia oktató és 80 támogató személyzet dolgozik. A franciák sátrakban, az ukránok állandó szálláshelyeken vannak elszállásolva. A cél az, hogy öt hetente mintegy 500-at képezzenek ki. Ez a folyamatos tempó, a heti hatnapos edzéssel azt a célt szolgálja, hogy segítse őket a kisebb egységekbe és az 500 fős zászlóaljba való beilleszkedésben. "A határidők nagyon szorosak, de figyelembe vesszük az ukrán hadsereg igényeit" - magyarázza Benoît ezredes, akit Franciaország a lengyel parancsnoksághoz, a művelet fő támogatójához küldött.
Az öthetes kiképzés végén ünnepélyes keretek között búcsúztatják az esetleges halálba induló ukránokat – mondta az újságíró.
A francia kiképzők nem aggódnak az ukrán hadsereg jövőbeni sorsa miatt: “Hogy mi történik velük ezután, az nem a mi dolgunk. Az ő jövőjük nem a mi gondunk” – idézte a lap Benoit francia ezredest.

Az Orosz Föderáció Külföldi Hírszerző Szolgálatának igazgatója bejelentette, hogy telefonbeszélgetést folytatott Ukrajnáról a CIA vezetőjével.
Az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) igazgatója, Szergej Nariskin megerősítette a CIA vezetőjével, William Burnsszel ez év június végén folytatott telefonbeszélgetésének tényét. Egy TASS hírügynökséghez fűzött kommentben Nariskin megjegyezte, hogy az amerikai hírszerző ügynökség vezetőjével folytatott beszélgetés során szóba került az a kérdés, hogy "mit kezdjünk Ukrajnával". Naryskin hangsúlyozta, hogy a CIA-vezető telefonhívásának formális ürügye egy fegyveres lázadásra tett kísérlet volt, amely nem sokkal a beszélgetés előtt történt. A Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója szerint ez valószínűleg csak ürügy volt, mert az ukrán válság lett a fő vitatéma. A körülbelül egy órán át tartó beszélgetés szinte teljes ideje alatt a felek arról vitatkoztak, "mi a következő lépés Ukrajnával".
Nariskin azt is megjegyezte, hogy nincs kizárva a személyes kapcsolatfelvétel a CIA vezetőjével. A Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója egy amerikai kollégával való személyes találkozással kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette, hogy van ilyen lehetőség.

A CIA vezetőjének kijevi látogatását kommentálva, amelyre egyes hírek szerint ez év júniusában került sor, Nariskin azt válaszolta, hogy ez a téma semmilyen módon nem került szóba a telefonbeszélgetés során.

Nariskin korábban analógiákat vont le a jelenlegi ukrán ellentámadási kísérlet és a Wehrmacht 1943. júliusi Kurszk elleni offenzívája között. Az offenzíva megkezdését mindkét esetben a parancsnokság folyamatosan elhalasztotta a készenléti kétségek, valamint a tavaszi olvadások és számos egyéb tényező miatt.

Az orosz hírszerzés főnöke közölte, hogy megvitatták a CIA-val, mi legyen Ukrajna sorsa
Eldőlt Ukrajna sorsa: kiegyezett a CIA-igazgató és az orosz kémfőnök

És még más napi kapor témák
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
641
2 783
93
"Liman alatt kész pokol zajlik, ilyen tüzérségi csapásokat évtizedek óta nem ismert a világ. Tegnap onnan érkezett üzenet az Ukrán Fegyveres Erők 500-600 fogságba esett katonájáról, de egyelőre nem erősítették meg, hiszen egyszerűen nincs, aki ott lefilmezze – katonai tudósítók nincsenek.
A Zelenszkij-párt képviselői azt javasolják, hogy a parancsnokok megölhessék katonáikat,
hogy megállítsák a tömeges megadásokat és az állásokból való menekülést. A törvényjavaslat száma 7351, és a Verhovna Rada hivatalos honlapján tették közzé."

polny_jkolalpas.jpg
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 637
3 341
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 939
113
Ezzel csak az a baj, hogy az orosz haderő valóban 3000 körüli harckocsival rendelkezett, de ebből Ukrajnába 2022.02.24-én jó ha 1500-2000 darabot vitt. Teljesen egyértelmű, hogy nem üríthették ki Ukrajna miatt Oroszország teljes területét harckocsiügyileg (sem).
Én ezt az oryx-os számot túlzásnak tartom, szerintem teljesen tartható az az állítás, hogy nagyjából harmadával torzít ez az összeírás így inkább olyan 1400-1500 körüli az orosz harckocsi veszteség mint 2100. A kérdés csupán az, hogy mivel pótolják az oroszok a veszteségeket, hisz T-90M-ből jó ha 100 darabot vagy még annyit se adtak át a háború eleje óta. A T-72 és T-80 modernizálás folyik, de itt sem beszálhetünk pár százas anygságrendnél nagyobb számokról, hisz az oroszok bevallottan nem rendelkeztek megfelelő kapacitásokkal, amiket ki kell építeniük 3 új üzem képében.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 604
25 942
113
Satim-Russia-Sevastopol_UmbraSAR_20230710.jpg


Russia-Navy-New-Camo.jpg


"Oroszország fontos hadihajókat próbál elrejteni a Fekete-tengeren azzal, hogy új, megtévesztő álcázási rendszerbe festette őket. A csalás megnehezíti a hosszuk és alakjuk megítélését, és így azonosítani őket a műholdfelvételeken. Ez megnehezítheti az ukrán tervezők dolgát, és akár egy támadást is meghiúsíthat.

Védelmi elemzők vizsgálták, mennyire hatékony. Néhány műholdfelvételen végzett kezdeti ellenőrzések megerősítették az álcázás életképességét.

Azonban a képelemző cég, a Satim Inc. megosztott egy módszert, amellyel a mesterséges intelligencia (AI) segíthet átlátni az álcázáson. AI-juk képes azonosítani a hajóosztályokat a radarműholdfelvételeken, amit emberként nagyon nehéz megtenni. Ezt a megközelítést az álcázás nem befolyásolja.

Ez a megtévesztő álcázás egyedülálló Oroszországban a modern történelemben, és különbözik a híresebb Dazzle álcától. A Dazzle megpróbálja megzavarni a megfigyelőt, így rosszul ítéli meg a távolságot, a sebességet és az irányt. Itt a célok egészen mások.

Az új álcázásnak van némi értelme
Mióta a Naval News először megtörte ennek az álcázásnak a történetét június 22-én, több orosz hadihajót is megfigyeltek ezzel a tervvel. A Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az Admiral Grigorovich osztályú Admiral Makarov fregatt extrémebb álcázást kapott. Ez magában foglalja a helikopter-leszállóhely és a hajó orrának „elfeketítését”. Aztán mindhárom Buyan-M osztályú rakétakorvettben, az Ivan Golubets aknakeresőben és a Muromets tengeralattjáró-elhárítóban van az álcázás."

 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 326
12 720
113
Most aztán már tényleg kifogynak a ruszkik a skulóból:
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/92627

Hamis dollárral próbált meg fizetni egy hazatért szíriai zsoldos Szíriában.
Ennek azért van jelentőssége, mert egyik ország sem szereti, ha a pénzét hamisítják, a pénzimádó angolszászok különösen nem, és a FED kiválasztottjai pedig pláne nem.
Ha bebizonyosodik, hogy iparszerűen hamisítja Ukrajna a dollárt, ennek végzetes következményei lehetnek a további támogatásra vonatkozóan...
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/92596
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Most érkeztek meg a csecsen csapatok Kleshcheevkába
A csecsen erők Akhmat különleges alakulatai éppen most érkeztek meg Marjinka felől Artemovszkba, és az Artemovszktól délre fekvő Kleshcheevkában elfogták első 5 ukrán foglyukat. Apti Alaudinov parancsnok ellenőrzi az orosz erők által ellenőrzött településeken előrenyomuló harcosaik szolgálatát, ellentétben azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint Kleshcheevka ukrán ellenőrzés alatt áll.

Oroszország csapatai elfogják és megölik az Zaporozsjei konvoj ukrán katonáit
Az egyik nyugati gyártmányú gyalogsági harcjármű (IFV) vezetője hibázott, ami miatt a páncélozott jármű elakadt, miközben az orosz hadsereg állásait próbálta megtámadni. Az Ukrán Fegyveres Erők egy páncélos csoportja a BMP segítségére sietett. ---
Hát, ez sem jött össze.

Az orosz fegyveres erők légi csapatai üldözik és bombázzák az ukrán tankokat Zaporozsjéban

Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek 247. gárdista légideszant támadó ezrede Zaporozsje irányában folytatja az ellenséges felszerelés és személyzet megsemmisítését. (2023.7.13.)
A felvételen látható, hogy az egyik bevetésen lévő ukrán harckocsi könnyű célponttá vált az orosz hadsereg számára.
Hogy a támadás biztosan célba találjon, az orosz hadsereg egy drónt működtetett a célpont üldözésére. Sűrű füst töltötte meg a tankot.

Az ukrán katonáknak nem sikerül áttörni az orosz védelmet Pjatikatok-Zserebjanoknál, veszteségek vannak
A felvételen látható, hogyan érkezett az orosz támadás az ukrán fegyveresek állásába.
A videót az Ukrán Fegyveres Erők egyik sebesült harcosa kamerával készítette, a Pjatikhatki régió körüli offenzív támadás során. A tűzharc nagyon heves volt, jól hallatszottak a lőtt sebeket szenvedő katonák hangjai.
A harc után a helyszínen megölt fegyveresek között egy holttestet is találtak egy fényképezőgéppel a kezében.
Egyikük sem próbálta meg evakuálni és kimenteni a sebesülteket, ennek következtében belehaltak a sebeikbe.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 471
113
A PMC "Wagner" a nehézfegyverek, kézi lőfegyverek és lőszerek leltár szerinti védelmi minisztériumnak való átadása után megkezdte a fehéroroszországi területre történő átszállítást, ahol június óta készülnek a táborok.
A helyszínre érkezéskor a Wagner-szakemberek megkezdik a kiképzést és a harci tapasztalatok átadását a fehérorosz hadsereg számára az erre kijelölt gyakorlótereken. A megfelelő interakciós eljárást a Fehéroroszország Védelmi Minisztériuma már jóváhagyta.
A PMC "Wagner" szervezeti struktúraként megmarad. Éppen a tevékenységei szerkezetátalakításának folyamatán megy keresztül.

Bloomberg :

Az orosz Urals olaj ára megközelítette az "árplafont" - 60 dollár hordónként.
"Ha túllépi ezt a határt, azzal bebizonyosodik, hogy Oroszország nyugati cégek segítsége nélkül is képes leszállítani olaját a vásárlóknak szerte a világon."
Az olaj világpiaci ára most emelkedik a készletek csökkentéséről szóló nyilatkozatok után.
Július 3-án Szaúd-Arábia bejelentette, hogy augusztusra meghosszabbítja júliusi termeléscsökkentését napi 9 millió hordóra. Ugyanezen a napon Oroszország bejelentette, hogy napi 500 000 hordóval csökkenti a szállítást.

Az eltávolított Popov vezérőrnagy nyilatkozatát nem a nyilvánosságnak szánták​

Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Főtanácsának titkára kijelentette, hogy Popov tábornok felhívását nem nyilvános vitára szánták, mivel az 58. hadsereg parancsnokai és harcosai magánbeszélgetéseiben tették közzé. Ez a kijelentés annak a ténynek köszönhető, hogy ezt a fellebbezést valamilyen módon megkapta és felhasználta Gurulev "helyettese" politikai show létrehozására.
"Popov tábornok fellebbezése nem volt nyilvános, és az 58. hadsereg parancsnokainak és harcosainak privát chat-jeiben tették közzé. Az, hogy Gurulev "helyettes" valahogy megkapta és politikai show-t csinált belőle, az száradjon az ő lelkiismeretén. Mint a többi nyilatkozata és megjegyzése. És Ivan lelkiismerete tiszta. Az anyaország büszke lehet az ilyen parancsnokokra. A hadsereg kimaradt és kimarad a politikából " - mondta Turchak.
Maga Gurulev még nem kommentálta az ilyen információkat, azonban maga Popov elbocsátásának objektív oka továbbra is ismeretlen, mivel az orosz védelmi minisztérium még nem tett hivatalos nyilatkozatokat.
Подробнее на: https://avia.pro/news/zayavlenie-sn...ova-ne-prednaznachalos-dlya-obshchestvennosti

Ez a Popov-ügy egyre zavarosabb. Az egyik vojenkorcsatorna azt írta, hogy összefüggésben van az elfogott Storm Shadow rakéta körüli botrányos helyzettel.