[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 742
17 266
113
Végignéztem, nagyon érdekes volt!
Ha valakinek gondot okozna a digitálisan erősen torzított ausztrál akcentus, a youtube feliratozója (angolra) egész jól működik.

Pár mondat emberünk hátteréről:
  • Az ausztrál zsoldos amolyan tanácsadóként, de az ausztrál védelmi erők (ADF) támogatásával került ukrajnába
  • Emberünk az ukrán nemzetközi légió (International League - IL) tagjaként működött és működik (valamiért többször "GUR Legion"-ként hivatkozik a szervezetre)
  • zsidó származású, és emiatt "teljesen elszörnyedt, amikor meghallotta, hogy micsoda szörnyűségeket követett el Oroszország ukrajnában" ("soha többet", hogy őt idézzem) - igen, képzavar
  • sok ukrán származású barátja van, ha jól értettem az ausztrál seregben is sokan voltak közöttük, teljesen odavan értük
  • abszolút úgy gondolja, hogy ez a háború Ausztrália háborúja, merthogy ha ezt elvesztik, az hatalmas veszteség lenne a kollektív Nyugatnak - és ezzel együtt Kína megerősödésével jár, ami meg Ausztráliának rossz

Problémák az IL-nal:
  • Force Protection (erők megóvása): konkrétan Kramatorszkot említi, hogy lett volna kompetencia és hajlandóság kvázi lehallgatni az oroszokat, és ezzel valószínűleg időben megtudták volna, hogy készül a támadás - csakhogy ezt az ukrán vezetés nem engedte, ezeket a rádiósokat elküldték a "frontra meghalni"
  • a légiósok konkrétan semmilyen felszerelést nem kapnak az ukránoktól, nekik kell mindent a saját pénzükön beszerezni
  • az ukrán feletteseivel komoly konfliktusai vannak, konkrétan halálosan megfenyegették azért, mert szóvá tette a meglátásait - saját bevallása szerint bármikor meghalhat, és nem az oroszok által
  • A légiót és az országot konkrétan nem tudja elhagyni - hogy ne minősüljön dezertálásnak, több parancsnok jóváhagyása kell, és még akkor is visszafordíthatják a határról
  • Egy lengyel zsoldos ("Polish Sasha", Konsztantinyivkában bázisparancsnok) feladata eltüntetni a problémás katonákat
  • az ausztrál kormány nem válaszol a megkereséseire (holott értesítette őket az őt fenyegető veszélyről)
  • aggódik amiatt, hogy az ukrán vezetésből pár személynek még mindig erős kötődése van az oroszokhoz
  • bizonyítékai vannak az ukrán vezetés által elkövetett bűncselekményekre (harci eszközök ellopása, zsold visszatartása, háborús bűnök, stb) - többek közt ő egy fillért nem kapott még a munkájáért az ukránoktól (ez egyébként is jellemző a légióra)
  • több hírszerzési ötletüket is lelőtte az ukrán vezetés, anélkül, hogy kipróbálták volna őket, illetve sokszor "büntetésből" még el is küldték a frontra azokat, akik sokak "ugráltak"

Az eddigi ausztrál felajánlásokról:
  • általános tapasztalat, hogy a beérkezett harci eszközöket egyáltalán nem hatékonyan (úgymint: NATO doktrína szerint nem hatékonyan) használják az ukránok, de elmondása szerint nagyon hiányoznak a RCWS tornyok meg az aktív védelmi rendszerek is pl a Bushmasterekről. De pl olyan jeladókat se kaptak, amelyekkel követhetnék a járműveiket. Így az ukránoknak sokszor fogalma sincs arról, hogy a járműveik merre járnak, esetleg ellopták-e (!) már őket
  • az ukránok nem kapnak típusspecifikus kiképzést, csak egy használati útmutatót
  • mivel értelmes kiképzést nem kapnak, ezért láthatjuk ész nélkül nekivezetni az MRAPokat az orosz védvonalaknak
  • rengeteg segélynek szánt pénz folyik el mindenféle korrupt és/vagy kamuszervezeteken keresztül
  • Operation Kudu: az ausztrálok 70 fős kiképző kontingense, amely Angliában próbálta az ukránokat "nyugati szintre" hozni - emberünk szerint teljes csőd, haszontalan tudást adtak át, pedig még próbált is segíteni nekik összerakni a tananyagot.

Drónok és Kína:
  • még mindig kevés az ukrajnának átadott ISR kapacitás, elsősorban a taktikai szinten használható drónok formájában
  • a DJI elvileg tiltja a drónjai használatát ukrajnában, de sikerült ezt a limitációt kiiktatni (@Busho3301 ? )
  • meglátása szerint Kína pont azzal, hogy a drónjait eladja Oroszországnak, teljes mellszélességgel az oroszok mögött áll


Egyebek, távolabbi kilátások:
  • az orosz morál borzasztóan rossz
  • de az ukrán nagyon jó
  • az orosz gazdaság romokban :)
  • az ukrán is
  • a folytatást illetően szerinte még kérdéses, vajon melyik gazdaság bírja tovább :D :D :D
  • Prigozsin puccskísérlete szerinte egy hatalmas kihagyott ziccer volt a Nyugatnak (miszerint ki kellett volna használni, felkarolni az orosz ellenzéket és "demokratizálni" Oroszországot a puccs hátán)
  • az orosz védvonalak igazából nem is annyira jók, csak az ukrán támadások voltak túl gyengék

Nagyon furcsa volt hallani, hogy csaknem többet beszélt az ADF ügyeiről, márhogy milyen problémák vannak az ausztráloknál, mint arról, hogy ukrajnában milyen gondok vannak. Tisztára úgy éreztem, mintha ígértek volna neki valamit odahaza a "melóért", de nem kapta meg a szükséges támogatást, és így nem tudja a munkáját elvégezni...

Egyébként sokszor hivatkoznak egy ABC riportot is, nem egészen világos, hogy ugyanez a katona volt-e ott is meginterjúvolva (szerintem nem), mindenesetre ez lenne az:
Furcsa ez a fickó, de tökéletes kórképe a nyugati konzum-idiótának (nem létkérdés számára a harc, de elmegy embert ölni?!). Összefoglalja, h jó az ukrán morál csak gyengén támadnak...jah...meg azért pici és puha, hogy ne fájjon.
A régebbi drónoknál (Xiaomit ismerem inkább) mind a magasság limit (500m), mind a többi korlát kijátszható volt (country code, nofly zone, stb.) még bontás nélkül is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
A 2023. július 31-i 15:00-i állapot a Vremyevsky-párkányon
A Sztaromajorszkij
feletti ellenőrzés visszavételéről szóló kijelentések ellenére a helyzet némileg másként néz ki. A faluból gyakorlatilag semmi nem maradt, és nincs is hová bújni benne. Ezért nem csak a mi egységeinknek, hanem az ukrán alakulatoknak is fizikailag nehéz ellenőrizni a Staromayorskoye-t. Most az orosz csapatok tüzérségi támogatással helyzeti támadást hajtanak végre, megpróbálják kiűzni az ellenséget a faluból. Maga a Staromayorskoye azonban valójában a szürke zónában van .
Az ukrán fegyveres erők továbbra is kis csoportokat küldenek a helyszín biztosítására. Az egyiket tűz alá vették, és két páncélozott harci járművön próbálták kiüríteni, melyekre a tüzérek azonnal rálőttek.
Emellett az orosz egységek intenzív harcot folytatnak az ütegek ellen. Egy távol-keleti harcos két D-20-as tarack megsemmisüléséről számol be Zelyony Pole környékén .
Ugyanakkor a következő napokban az ukrán alakulatok ismét offenzívát indítanak, és valószínűleg szélesebb fronton. Most Temirovkában, Novopolban és Bolshaya Novoselkában a 36. és 37. gyalogezred harcképes egységeiből rohamcsoportokat alakítanak ki.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
955
11 225
93
Valóban Harkovnál már csak a kármentés maradt neki. Herszonnal viszont nem értek egyet! Ha nem adják fel a hídfőt, akkor még lenne víz a krími csatornában és a zaporizzsjai atomerőmű előtt.
Miért is lenne ott víz, ha bent maradnak Herszonban?
Milyen sikereket ért el Ukrajnában? Csak azért kérdezem mert bár óriási károkat okozott a kritikus infrastruktúrában a bombázó hadjárat, de még ma is működik, tehát elpusztítani nem sikerült. Ellenben az ő igen rövid parancsnoksága alatt vesztették el a Donyeck jobb partják és Harkov környékét. Szíriáról ne hadoválj, azt senki nem vonta kétségbe. Milyen árulást? Te tényleg azt gondolod, hogy a Prigozsin féle "békemenet" után közvetlen náthás lett és azért tűnt el?

Elégnek elég, csak marha macerás vele mozgó járművet eltalálni, mert a páncétörő lőszerhez képest kicsi a kezdősebessége és nagyon íves a röppálya.

Ezen a képen láthatod, hogy mennyivel ívesebb a HE gránát röppályája mint az APDS röppályája, hogy az APFSDS-ről ne is beszéljek:
tsh2b-41u.png

Egyébként ha megnézzük a videót, akkor nem nagyon forog benne a torony és a parancsnok sem jelöl meg célt, emiatt kb kizárt, hogy mozgó járművekre lőjenek.
Miért kéne egy tábornoknak celebként folyamatosan jelen lenni a médiákban?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 622
25 143
113
Bújjunk egymás seggébe nato kiképzés eredménye:

Lancet vs BMP2 tele ukrikkal:
 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
712
2 692
93
Ezért kapja Iványi.
A háború sújtotta civil lakosság folyamatos megsegítéséért
Úgyhogy marha jó lenne ha nem kontextusból kiragadva mocskolnátok egy azt nem érdemlő embert!

Vagy a civilek segítése is patkány dolog?
A meglepődésem inkább arra vonatkozik hogy az ukránok nem szoktak hálásak lenni a segítségünkért... Semmi problémám a kitüntetettel.
UI: én is rossz helyre írtam ....
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 499
33 927
113
Ezért kapja Iványi.
A háború sújtotta civil lakosság folyamatos megsegítéséért
Úgyhogy marha jó lenne ha nem kontextusból kiragadva mocskolnátok egy azt nem érdemlő embert!

Vagy a civilek segítése is patkány dolog?

Egy katonai parancsnoktól kap kitüntetést, "hűséges szolgálatért" elnevezésűt. Azért ennek van egy fura akusztikája.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Egy katonai parancsnoktól kap kitüntetést, "hűséges szolgálatért" elnevezésűt. Azért ennek van egy fura akusztikája.
Keress rá az eredeti hírre.
Kaphatná mástól is, gondolom ez a 'divat' arra, passz.
Amiért kapja, az meg szerintem nemes.

Én maximum akkor merném kritizálni, ha legalább annyit tettem volna a
háborút elszenvedő, ártatlan emberek megsegítéséért, mint ő.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 130
82 905
113
M.S. Tischenko, az Ukrán Fegyveres Erők 54. Ombr-jének katonája átált az RF fegyveres erők oldalára.
Tiscsenko az 54. dandár légvédelmi rakéta-zászlóaljának vezetőjeként egy Igla MANPADS-ekkel teljesen megrakott szolgálati autóban adta meg magát, amelyet ukrán pozíciókban kellett volna szállítania.
Önként állt át Oroszország oldalára, a szórólapon feltüntetett táviraton felvette a kapcsolatot az RF Fegyveres Erők egységeivel, amelyek tüzérségi és UAV-ok segítségével állandóan lövik a szórólapokat az ukrán állásokra.
A dezertáló azzal magyarázta döntését, hogy nem hajlandó a náci ukrán hadseregben szolgálni, és nem hajlandó a náci Ukrajnában élni, ahol az orosz ajkú lakosságot elnyomják.
Elmondása szerint sokan vannak hozzá hasonlók, akik át akarnak állni az RF fegyveres erők oldalára az ukrán fegyveres erőknél, és Oroszország győzelmét várják az NMD-ben, ő pedig egyszerűen ellenőrizte az oldalra való átállás lehetőségét. az RF fegyveres erőktől, és ezt ajánlja az ukrán oldalon maradt kollégáinak.


Más
Al Mayadeen: Az ukrán fegyveres erők tábornokai átadták a CIA-nak az Ukrajna megsegítésére elkülönített pénzeszközök Zelenszkij általi elsikkasztásáról szóló adatokat

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tábornokai átadhatják az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) az információkat arról, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ellopta a Washington által Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást – jelentette az Al Mayadeen portál. A kiadvány Seymour Hersh újságíró cikkére hivatkozva azt sugallta, hogy az ukrán fegyveres erők tábornokai haragudtak Zelenszkijre, amiért nem osztott meg velük pénzt, és átadta a CIA-nak – írja a RIA Novosti. Korábban Seymour Hersh újságíró elmondta, Ukrajna elnökét 400 millió dollár nyugati segélyalapokból származó illegális kisajátításával gyanúsították.A VZGLYAD című újság azt írta, hogy a Pentagon jelentette a Nyugat által szállított fegyverek egy részének ukrajnai ellopását.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 840
48 569
113
Keress rá az eredeti hírre.
Kaphatná mástól is, gondolom ez a 'divat' arra, passz.
Amiért kapja, az meg szerintem nemes.

Én maximum akkor merném kritizálni, ha legalább annyit tettem volna a
háborút elszenvedő, ártatlan emberek megsegítéséért, mint ő.
A “patkány” a derékukránoknak szólt, amik nem átallnak katonai kitüntetéseket osztogatni humanitárius tevékenységért, magyaroknak.
De most hogy írod, végülis Iványi is ludas, hogy szóba áll velük.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 110
24 887
113
Keress rá az eredeti hírre.
Kaphatná mástól is, gondolom ez a 'divat' arra, passz.
Amiért kapja, az meg szerintem nemes.

Én maximum akkor merném kritizálni, ha legalább annyit tettem volna a
háborút elszenvedő, ártatlan emberek megsegítéséért, mint ő.
Kaphatta volna más (arra érdemesebb ember) is,de mi ez a hirtelen nagy érzékenység a részedről ? hova lett a "Kár. Pedig roppant szépen égett." stíl ?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 353
55 921
113
M.S. Tischenko, az Ukrán Fegyveres Erők 54. Ombr-jének katonája átált az RF fegyveres erők oldalára.
Tiscsenko az 54. dandár légvédelmi rakéta-zászlóaljának vezetőjeként egy Igla MANPADS-ekkel teljesen megrakott szolgálati autóban adta meg magát, amelyet ukrán pozíciókban kellett volna szállítania.
Önként állt át Oroszország oldalára, a szórólapon feltüntetett táviraton felvette a kapcsolatot az RF Fegyveres Erők egységeivel, amelyek tüzérségi és UAV-ok segítségével állandóan lövik a szórólapokat az ukrán állásokra.
A dezertáló azzal magyarázta döntését, hogy nem hajlandó a náci ukrán hadseregben szolgálni, és nem hajlandó a náci Ukrajnában élni, ahol az orosz ajkú lakosságot elnyomják.
Elmondása szerint sokan vannak hozzá hasonlók, akik át akarnak állni az RF fegyveres erők oldalára az ukrán fegyveres erőknél, és Oroszország győzelmét várják az NMD-ben, ő pedig egyszerűen ellenőrizte az oldalra való átállás lehetőségét. az RF fegyveres erőktől, és ezt ajánlja az ukrán oldalon maradt kollégáinak.


Más
Al Mayadeen: Az ukrán fegyveres erők tábornokai átadták a CIA-nak az Ukrajna megsegítésére elkülönített pénzeszközök Zelenszkij általi elsikkasztásáról szóló adatokat

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tábornokai átadhatják az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) az információkat arról, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ellopta a Washington által Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást – jelentette az Al Mayadeen portál. A kiadvány Seymour Hersh újságíró cikkére hivatkozva azt sugallta, hogy az ukrán fegyveres erők tábornokai haragudtak Zelenszkijre, amiért nem osztott meg velük pénzt, és átadta a CIA-nak – írja a RIA Novosti. Korábban Seymour Hersh újságíró elmondta, Ukrajna elnökét 400 millió dollár nyugati segélyalapokból származó illegális kisajátításával gyanúsították.A VZGLYAD című újság azt írta, hogy a Pentagon jelentette a Nyugat által szállított fegyverek egy részének ukrajnai ellopását.



Átállt?
Nem csak megadta magát, és fogságba kerül amíg az smo tart?
Ha átáll,akkor az Orosz oldalon harcolna tovább, amit kétlek,hogy megtehet.
Nem kötekszem,nem csak elírtad?
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
152
925
93
Kaphatta volna más (arra érdemesebb ember) is,de mi ez a hirtelen nagy érzékenység a részedről ? hova lett a "Kár. Pedig roppant szépen égett." stíl ?
Nem tudom min csodálkozol?

A régi mondás szerint szabadon,“suba subával, patkány patkánnyal”.;)

De legalább annyi haszna van, h ezt a kártevőt már ismerjük. ;)