[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Mesemmisült ukrán haditechnika
Ukrán T-64BV harckocsik
u-t-64bv-4.jpg

u-t-64bv-5.jpg


u-t-64bv-2.jpg

u-t-64bv-3.jpg

T-80BV
u-t-64bv-7.jpg
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 451
11 450
113

"...ökológiai katasztrófát akar a Fekete-tengeren, akkor kapjanak egyet a területük azon részén, amely hamarosan Lengyelországhoz kerül..."

Tehát akkor ez a deal Oroszország és az USA (ki más?) között.

Az oroszoké lesz az eddig elfoglalt/megszerzett/visszaszerzett (prekoncepció szerint aláhúzandó) területek és/vagy akár még több terület.

A lengyelek (belaruszok, a többi Ukrajnával határos ország, netán valahonnan Ázsiából, Afrikából, mittomén' Izraelből) békefenntartóként bevonulnak Ukrajna területére és valamelyik tetszőleges kiadású történelmi térkép szerint és/vagy politikus által húzott vonalig (ebbe beletartoznak a vonalzót tartó ujjak miatt keletkező ívek is), szigorúan csak azért, hogy az oroszokat megállítsák...és tetszőleges időpontig (a világegyetem szempontjából pillanat, de az emberi életévek szempontjából korszakos hosszúságig) ott maradjanak...


...egy volt (sajnos már elhunyt) gépkocsivezető kollégámnak volt egy jellegzetes reakciója, amit sajnos stílusában, hangulatában nem tudok eléggé visszaadni.
Amikor olyan plusz feladatot/kívánságot/ugrasztást/csicskáztatást akartak neki adni, amihez nem fűlött a foga, s szerencséjére nem is tudott végrehajtani, mert máshol kellett lennie/más feladatot megoldania/nem fért bele az időbe, stb., akkor adta elő válaszként kaján vigyorral az őszinte sajnálkozást, hogy:

- Hááát..., hááát..., de sajnálom..., de sajnálom..., de kár..., de kár... pedig rajtam nem múlott...

Mindenkinek egyértelmű volt, hogy mit is gondolt valójában az elutasítás megéléséről, de a szavak szintjén nem lehetett belekötni a hozzáállásába (azt meg, hogy közben kajánul vigyorgott, azért elég necces lett volna objektív bizonyítékként benyújtani).

Itt is ez lesz; amikor Ukrajna elfogy érdemi, harcba küldhető emberi tartalékaiban és ( tisztán politikai döntés eredményeként) elapadnak a nyugati fegyver, eszköz, muníció támogatások, szállítások, akkor sanszosan megtörténik Ukrajna feldarabolása.

Az USA pedig diplomáciai jegyzékek, meg politikusi nyilatkozatok formájában számtalan alkalommal fogja előadni a szavak szintjén, hogy:

- Hááát..., hááát..., de sajnáljuk..., de sajnáljuk..., de kár..., de kár... pedig rajtunk nem múlott...

"... Az oroszoké lesz az eddig elfoglalt/megszerzett/visszaszerzett (prekoncepció szerint aláhúzandó) területek és/vagy akár még több terület..."


Úgy látszik Peszkov olvas minket: ;)

"...Moszkva nem kíván további ukrán területeket elfoglalni, mindössze azokat akarja ellenőrizni, amelyek alkotmánya szerint részét képezik.


Ezek a térségek magukban foglalják a 2014-ben elcsatolt Krímet, valamint 2022 óta Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat, amelyek területén továbbra is harcok folynak..."


Csak én olvasok itt 24.hu-t?:D

Ukrajna nagy hatótávolságú SCALP levegő-föld rakétákat kapott Franciaországtól – Zelenskyj

A fotón és videón az Ukronazis Szu-24M repülőgépe a felfüggesztett SCALP-EG francia cirkálórakétával.

Hivatalos információk szerint 50 rakétát szállítottak az ukrán náciknak. EG módosítás - export. 290 km-ig. Ilyen rakéták találták el ma hídjainkat a Krím és a Herson régió határán.

Zelensky Bandera szlogent írt az egyikre.

A békák válaszolnak!

DNR Novosztyi
it10i5sXyL8.jpg




Az oroszok - a maguk szokásos, máshol adjuk vissza a kölcsönt módján - ezeket az ajándékokat még megfogják szerintem köszönni a franciáknak is - valamikor...


Ahogy egyre mélyebbre merülnek a felek a pusztítás mocsarában, egyre gyakrabban jut eszembe a mondás:

Vae victis.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 347
9 087
113
Ki tudna ott aknazárat telepíteni?
;)
Ja, ugye....



Ismerve az ukrán flotta állapotát és lehetőségeit, egyértelműen az orosz tengerészet áll vesztésre.
:D

A lényeg inkább a Fekete tenger uralma. Szevasztopol és az Azovi tenger megszerzésével 2014-ota erre geostrategiai okokból, valamint Ergödény miatt politikai okokból Putyinnak állt a zászló.
De a NATO szimpatizáns ukrán tengerpart még azért zavaró körülmény volt Putyinnak. (Az igazi DK irányú front nyitásához kell a román NATO határra való felzárkózás, hisz Moldaáviát csak így tudja újra megszállni. Milyen jó, hogy ott is kell békét fenntartani, egyre több lesz a náci arrafelé is.)

Gondolta a Krim is könnyen megvolt, hátha megint bejön, gyorsan megszállja a tengerpartot, nácizva, NATO -zva, náci NATO -zva, kommunistázva, jó sok pénzzel lefizetve EU, ukrán politikusokat, vezetőket, azt kész is.

Nem jött be, Odessza bukott, Herszon bukott, Mariupol, egyéb
részek veszélyben, megtartásuk nehéznek tűnik.
Különösen így elszigetelődve, leszakadó gazdasággal, örökre elveszett Novarosszijával, szuperhatalmi álmokkal, felfegyverzett és még jobban felfegyverezhető ellenséges Ukrajnával.
Ezt a bukott katonai akciót kellene majd győzelemként eladni jövőre.
;)
Aztán majd, ha megtudja az orosz nép, hogy most bukta el jövőjét, nagyhatalmi esélyeit, majd akkor lesz igazán nehéz stabil politikai hatalmat megszerezni és megtartani (valakinek) arrafelé.

Ezért veszélyes a populizmus. Általában bukó a vége. Kérdés, hogy ki és mekkorát bukik a hazugságra épített hatalommal? Elnöki pozíciót vagy egy ország és nép jövőjét, történelem formáló szerepét?
Ehhez képest Ukrajna, Donbassz vagy a Fekete tenger csak regionális kérdés.
Persze, Gavrilo Príncip is regionális probléma volt.
Most, hogy átrágtam magam az irományodon kedves miki, Vili jutott az eszembe.
No, nem a csop. vezető, hanem a Shakespeare. Ő írt egy olyat, hogy Sok hűhó semmiért.
De nála ez csak a cím volt, nem a tartalom.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113
"... Az oroszoké lesz az eddig elfoglalt/megszerzett/visszaszerzett (prekoncepció szerint aláhúzandó) területek és/vagy akár még több terület..."


Úgy látszik Peszkov olvas minket: ;)

"...Moszkva nem kíván további ukrán területeket elfoglalni, mindössze azokat akarja ellenőrizni, amelyek alkotmánya szerint részét képezik.


Ezek a térségek magukban foglalják a 2014-ben elcsatolt Krímet, valamint 2022 óta Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat, amelyek területén továbbra is harcok folynak..."


Csak én olvasok itt 24.hu-t?:D



Az oroszok - a maguk szokásos, máshol adjuk vissza a kölcsönt módján - ezeket az ajándékokat még megfogják szerintem köszönni a franciáknak is - valamikor...


Ahogy egyre mélyebbre merülnek a felek a pusztítás mocsarában, egyre gyakrabban jut eszembe a mondás:

Vae victis.
Már köszönik Nyugat-Afrikában….
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Mostmár az is kiderült számomra, hogy milyen technológiával készül egy darabból a nyugati 155-ös lőszer szemben a 2 vagy 3 részből összeállított szovjet/orosz 152-ews gránáttal (gyújtó nélkül értendőek).
Meg az is , hogy annyit tudnak egy hónapban gyártani (11000 db) amit a kaprok egy félnap alatt ellőnek ! Valamikor lesz 85000db-os mennyiség is ami már gyengébb hétköznapokra elég lesz !
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 290
55 546
113
Elkaptak egy ukri drg osztag tagját:


Milyen önuralom kell ahhoz, hogy ne aprítsa fel a banderistát a baltával?
Gondolom emlékeztette a banderisták balta használatára annó az Orosz katona, a foglyot,mire az beparázott,hogy a karmának mennyire nincs humorérzéke,de még megúszta.
láttam Givivel egy hasonló esetet,leszdte a tankról a foglyokat, letérdeltette őket, és elővett egy elefántölő kést,na,mondom kibelezi őket, de csak levágta a váll lapjaikat,és.megetette velük, pedig ordított rendesen,be volt pörögve,de kontrollálta magát.
80 éve nem így végződött volna a kihallgatás....
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 186
29 187
113
Milyen önuralom kell ahhoz, hogy ne aprítsa fel a banderistát a baltával?
Gondolom emlékeztette a banderisták balta használatára annó az Orosz katona, a foglyot,mire az beparázott,hogy a karmának mennyire nincs humorérzéke,de még megúszta.
láttam Givivel egy hasonló esetet,leszdte a tankról a foglyokat, letérdeltette őket, és elővett egy elefántölő kést,na,mondom kibelezi őket, de csak levágta a váll lapjaikat,és.megetette velük, pedig ordított rendesen,be volt pörögve,de kontrollálta magát.
80 éve nem így végződött volna a kihallgatás....
Meg amikor nem így végződik, nem rakják fel a netre. Mert ahhoz aztán tényleg pszichopatának kell lenni.

https://www.heute.at/s/leck-in-wichtiger-oel-pipeline-nach-oesterreich-entdeckt-100285315
Lyuk van a Barátság kőolaj-vezeték lengyel ágán.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 632
48 313
113

Podoljak közölte, hogy Ukrajnában jelentős fegyverhiány van​

Mihailo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója szerint Ukrajnában jelentős fegyverhiány van. Ezt a "Dom" tévécsatorna adásában jelentette be.
"A paritás szempontjából az ellenségeskedések lefolytatásában valóban jelentős hiány van" - mondta Podoljak.

Szerinte nyugatról több rakétára és lövedékre van szükség, és hiányoznak az aknamentesítő berendezések és a páncélozott járművek javítására szolgáló létesítmények is.

Most a nyugati partnerekkel folytatott tárgyalások kulcskérdése a légvédelmi rendszerek és az F-16-os repülőgépek Ukrajnának való átadása – tette hozzá a tanácsadó.

Korábban az elnöki hivatal egykori tanácsadója, Alekszej Aresztovics is bejelentette, hogy az Ukrán Fegyveres Erők számos dandárjában hiány van "elemi" dolgokból.

Ukrajnában 529 napja tart a háború
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 276
68 245
113
Mostmár az is kiderült számomra, hogy milyen technológiával készül egy darabból a nyugati 155-ös lőszer szemben a 2 vagy 3 részből összeállított szovjet/orosz 152-ews gránáttal (gyújtó nélkül értendőek).
Jah, aztan a valosagban meg lofaxt nem lő ki az M777, mert mar levadasztak +100-at belole.
Mesefilm ez csak, ugyhogy tok mindegy mi hany darabbol keszul, foleg ha nincs.

Az ukranok mar a lengyelekre gyurnak.


A nemetek meg nagyon nem akarnak katonaskodni.

Az Ukrenergo szerint keptelenseg 100%-ban helyreallitani az ukran elektromos halozatot.

Tűzvihar.

Ó... még egy CV 90 levadaszva.

Rabotino, BMP 1 levadaszva.

Itt meg egy kohoba valo Bradley.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 263
4 668
113
Szerintem az én számból ilyet nem hallottál és ha jobban belegondolsz csak a fikázda megy hogy mennyire lufi/harmatos/benzinkút/stb.... stikaban meg a stratégiai termékek szankciók kívül mennek mindenhova ahova kell.... az egész nyugati világ fogott össze az összes létező eszközzel ellenük és 2014 óta szépen élnek és virulnak, a szankciók működnek csak éppen visszafelé, és kb esély sincs rá hogy bármit is visszavegyenek tőlük, szóval thug life emoji barátom ezt dönts el te hogy hova rakod őket..
Csak a "szankciózzuk a gyengét, az erőset meg nem" félmondatra írtam (ami eredetileg nem is Oroszországra vonatkozott), hogy az erőset is szankciózzák ám. Ergo szerintem Oroszország erős. Megvan a potenciál benne mindarra, amilyen képet fest magáról. Hogy ez nem azonos a jelenlegi állapotával, az az emberi gyarlóságok (korrupció, politika, stb.) következménye.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 602
25 016
113
Mostmár az is kiderült számomra, hogy milyen technológiával készül egy darabból a nyugati 155-ös lőszer szemben a 2 vagy 3 részből összeállított szovjet/orosz 152-ews gránáttal (gyújtó nélkül értendőek).
Miért több darabból készült verzióból kevésbé leszel halott ha leesik melléd?

Más:
Aranyeső az ukrikra:

CV90, M113, grad kapott 1-1 lancetet:

Orosz mesterlövészek munkában Marinkánál:

Megsemmisített ukri bmp1-ek:

-1 CV90:

Igazán kiküldheté a rajnametál a lynxet is tesztelni, legalább az aps-t rajta.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 016
16 357
113
Ismerve az ukrán flotta állapotát és lehetőségeit, egyértelműen az orosz tengerészet áll vesztésre.
8 évig volt rá lehetőségük hogy Szevasztopol dokkjaiban kényelmesen felújítsák. Az emberanyagra meg semmi rosszat nem mondhatsz, hiszen megbecsült, NATO kompatibilis, ukrán nemzetiségű a parancsnokáig felmenően.
A lényeg inkább a Fekete tenger uralma. Szevasztopol és az Azovi tenger megszerzésével 2014-ota erre geostrategiai okokból, valamint Ergödény miatt politikai okokból Putyinnak állt a zászló.
De a NATO szimpatizáns ukrán tengerpart még azért zavaró körülmény volt Putyinnak. (Az igazi DK irányú front nyitásához kell a román NATO határra való felzárkózás, hisz Moldaáviát csak így tudja újra megszállni. Milyen jó, hogy ott is kell békét fenntartani, egyre több lesz a náci arrafelé is.)
A szóhasználat nem jó, inkább "ajándék visszavétele szerződésszegéssel elkövetett hűtlen kezelésből" a helyes nemzetközi jogállás
De a NATO szimpatizáns ukrán tengerpart még azért zavaró körülmény volt Putyinnak

Berogyok.. NATO szimpatizáns tengerpart.. tán Te is végigjártad?