Az megvan, hogy a németek a szankcióik életbelépése előtt 2x akkora mennyiségű gázt tároltak be OROSZ forrásból, mint előtte? Beraktároztak előre.Valóban erről szóltak a háború utáni pár hetek és mit történt ? Semmi ? Európa nem fagyott meg ! Pedig mondták sokan hogy jön a "téltábornok "
Plusz ehhez jött az enyhe tél.
Illetve vehettek amcsi LNG-t, vesznek is, csak azzal oda a német gazdasági előny, és az iparuk már most recesszióban van, az USA meg kér egy kávét.
Valamint, ha a németek nem féltek volna az energiaválságtól akkor nem jelöltek volna ki közösségi melegedő pontokat (2022-2023 Németország?), állították volna le a fűtést közintézményekben (uszoda, iskola), vagy éppen komplett gyárakat.
Szóval - és bár én egyáltalán nem ennek drukkolok, mert az minket is magával ránthat jó eséllyel - de az igazi mély recesszió a tartalékok, és/vagy korábbi készletekből kifogyás után köszönt majd be.
Én egyébként még abban sem vagyok biztos, hogy a németek nem vesznek a mai napig orosz energiahordozókat direktbe.
Ezt esetleg valaki aki komolyabban átlátja megerősítheti, vagy cáfolhatja. De onnantól kezdve, hogy a Jamal tudtommal működik, és a Barátság vezeték is működik (amit a napokban rongáltak meg Lengyelországban) akkor miért is ne menne az tovább Németországba?
Indirekt módon meg ugye tartályhajókkal hozzák az orosz dízelt Indiából, persze ez tűzoltás, és ismét oda ezzel a piaci előnyük.
És Európa a lejtmenetben még gázt is ad....
Csak annyit szerettem volna ezzel a kis szösszenettel kifejezni, hogy az EU gazdasági és katonai erejét is nézve ne bízzuk el magunkat alaptalanul.