[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 030
48 997
113
Na és milyen problémáid vannak a nemzetiszocializmussal?Azon kivül hogy kommunista agymosás várakozáson felüli eredményt hozott az esetedben.
Ne már, azért csak irtották az embereket származási alapon, halál táborokat üzemeltettek, ami azért nem túl elegáns, na!

Ki ne találjuk már hogy a nemzetiszocializmus tulképp jó volt...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 690
25 627
113
klicsko:
"Csak egy mentálisan beteg embernek nincs félelme <...> Nekem soha nem volt félelmem"
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 690
25 627
113
-1 apc (ahol lett egy alacsony röppályán mozgó űrprogram) és -1 tank zaporizsja térségében:

Raborino, -3 apc/ifv, -1 banderamobil, -1 humve/mrap:

ukrik már a kazettás lőszert darabolják, leírás szerint az fpv drónokhoz kell a töltetük:

Ha teljes létszámmal ott vannak ezek az alakulatok, akkor az ukrik Rabotino falut közel 60k emberrel ostromolják:

kipucolt ukri lövészárok:

Mesterlövész munkában:
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 058
113
Én belinkelem mivel sajnos sokan nem látták mert a telegramos izé nem engedi lejátszani !

Egymás után 5 dront is küldenek az oroszok egy ukrán tanknak !


Perszer nyugaton egyből menne hogy lassan ebből is kifogynak , Addig az oroszok posztoltak egy két fotót hogy bizony van belőle rendesen

img_2349.jpg
img_2348.jpg
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 932
15 862
113
A Nyugat már egy éve állandóan szólongatja az oroszokat, hogy készüljenek fel ennek kellő szintű fogadására - a fegyvertesztelési kísérlet eredményes végrehajtása miatt. Akármilyen lassú is a Medve, most meglátjuk hogy mit hozott erre össze.

Az ami aggaszt hogy ha igy haladnak a többi fegyverrendszerek tesztelgetéssel, hát lehet hogy jó pár évig kell várni a sorakozó újabb fegyverminták lőszerek bevetésére.. Nagy Fehér Főnökünk ezt már tavaly nyáron is tudta, hiszen többször is bejelentette, hogy évekig akar segélyezgetni, ez meg csak úgy lehet ha mind a 2 fél még talpon van és valamennyire üzemképes.

Nekem az a véleményem, hogy Most érkeztünk el a Mindent vagy semmit ponthoz, innentől már nem lesz évekig tartó konfliktus.

A politikusoknak mi más lenne a dolga, a propagandabeszédek felolvasása, szónoklása és vég nélküli önismétlése, 200.-adjára, hogy a NATO nagyobb, erősebb, egységesebb, szebb, és jobb, mint ami volt valaha, közben nem, egyrészt a politikai hajlandóság, másrészt a rendelkezésre álló felemás mennyiségű és minőségű fegyverkészletek miatt.

NATO ≠ USA

Amint írtam, ezt a tézist két külön részre kell választani, az említett politikai és katonai szempontokból.

Úgy tűnik, hogy a NATO az egy együttbólogatós, hisztérikus, képmutató szekta, amely a sajàt alapszabályzatàt sem tartja be. Valóban, mindent megtesznek, hogy ilyen "minőségben" álljanak, ugyanakkor azért bírnak a tagállamok egy korlozott mozgási lehetőséggel:

- vannak olyan országok, amelyek nyíltan, teljesen komolyan, és ténylegesen asszisztálnak az egészhez, mint Dánia, Norvégia, és a hasonlók.

- vannak a vonakodó, kényszerített csatlósok, mint Németország.

- vannak olyanok, akiknek nagy a szája, de nem lépik át a vörös vonalat, mint a lengyelek

- vannak olyanok, akik formálisan elítélik Oroszországot, de próbálnak kimaradni, mint Franciaország. Milyen érdekes, hogy a franciák adtak 10 AMX-10RC pléhpáncélost az ukránoknak, hogy nesztek ezeknek úgyis mindegy és kussoljanak végre, addig a törpeországok meg nekiállnak a Fákk Jút üzengetni Oroszország ellen. A franciák a hardverjeiket, vagyis a Mirage és Rafale vadászrepülőket Egyiptomnak és Indiának és a gazdag araboknak adják el, nem pedig Ukrajnának. És a Leclerc harckocsit is ilyen helyekre szánják, nem Ukrajnába.

- vannak, akik csak formálisan szavazzák meg az elítélő nyilatkozatokat, egyébként lapítanak, és próbálnak kimaradni, mint Mi

- Görögország nyíltan megtagadja Ukrajna fegyverzését


- Törökország meg nyíltan keresztbe tesz a NATO-nak, mindmáig, acélrúd a küllők között.



A katonai részre rátérve az európai NATO haderők többségében 14 - 21 - 40 - max 60 F-16-os Falcon vadászrepülővel bírnak, a harckocsikkal is hasonló mennyiségben állnak, semmivel sem felsőbbrendűek, mint az orosz fegyverek, ugyanúgy lelőhetők, kilőhetők, mint bármi más, és ezeket könnyen és gyorsan leharcolják, akkor Nyugat-Európa mit fog tolni a háborúba ? Nagyszámú gyalogost, pléhpáncélosokon (Marder / M113-as / hasonlók)

Az USA-nak lenne mennyisége, de több sebből vérzik

- nincs jelen olyan számban, hogy érdemben át tudja vállalni a harcokat,

- másrészt egy arkansas-i vagy Washington állambeli srácot mivel lelkesítene, hogy harcoljon, a hadirokkanttá válás kockázatával egy névtelen kelet-európai suttyó országban, amit maga az USA elnöke sem tud elhelyezni a térképen ?

- több helyen is van érdekeltsége, és ha azokat is átcsoportosítaná Oroszország ellen, a más riválisai kapnának az alkalmon ...



A kérdés továbbra is adott, hogy tovább az európai NATO F-16-os flottájának leharcolása után ? Hova lehet még emelni a téteket ?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 212
23 808
113
Perszer nyugaton egyből menne hogy lassan ebből is kifogynak , Addig az oroszok posztoltak egy két fotót hogy bizony van belőle rendesen

img_2349.jpg
img_2348.jpg

Ezeket a fotokat latva nem csoda, hogy a dronokkal mar rendesen rajokra is vadasznak.

Durva, hogy a dronok cirka egy ev alatt mennyire megvaltoztattak a dolgokat a harcmezon.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 788
7 908
113
Az FPV drónokról meg az ő lelövésükről:

Röviden: még pisztollyal is lelőhetők, de itt egyrészt viszonylag stresszmentes környezetben történt a dolog, másrészt meg az ukrajnában előforduló átlagnál kipihentebbek és talán pontosabb lövők voltak a videóban.
Szerintem vakszerencsével lehet csak lelőni őket.
Az 1.-nél szerintem faág
A 2.-nál mondja az irányító, hogy ő vezette bele a talajba
A 3.-nál belemegy a jelzőfóliába, szerintem itt sérült a propeller és még 20másodpercig bírta
A 4.-nél tényleg lelövi, de szerintem csak puszta véletlenből.
Nem néztem tovább.
Hozzá kell tenni, hogy nem voltak stressben, mert tudták, hogy nem ölheti meg őket a "cél"drón.
Én biztos nem tudnám lelőni. :(
Egy nagyobb, lassabban talán, söréttel vagy hálóval.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Szerintem vakszerencsével lehet csak lelőni őket.
Az 1.-nél szerintem faág
A 2.-nál mondja az irányító, hogy ő vezette bele a talajba
A 3.-nál belemegy a jelzőfóliába, szerintem itt sérült a propeller és még 20másodpercig bírta
A 4.-nél tényleg lelövi, de szerintem csak puszta véletlenből.
Nem néztem tovább.
Hozzá kell tenni, hogy nem voltak stressben, mert tudták, hogy nem ölheti meg őket a "cél"drón.
Én biztos nem tudnám lelőni. :(
Egy nagyobb, lassabban talán, söréttel vagy hálóval.
Azért ha nézed a drónos videókat nagyon nem cikáznak hiszen a végén sokszor dobja a kapcsolatot ezért próbálják egyenes vonalba vezetni őket , hogy ha megszakad az irányítás a lendület vigye tovább ! Ma vettem a Remi 870-hez 36 grammos 24 szemes 6,2mm/szem futót/postát/buck shot-ot a full chokkal egy liba méretű célt 70m-ig egész jó viszi ! Na ugyan ezt egy félautómatába amire tárhosszabbítót szerelünk és kész a drón ellenes puska ha mondjuk 8+1 a tárba kapacitást nézzük akkor már 70m-ről lehet veretni ha szemből vagy kis szögből jön és az előbb írtak miatt nem manőverezik akkor egy láda whiskybe , hogy leszedem !
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 889
31 447
113
Azért ha nézed a drónos videókat nagyon nem cikáznak hiszen a végén sokszor dobja a kapcsolatot ezért próbálják egyenes vonalba vezetni őket , hogy ha megszakad az irányítás a lendület vigye tovább ! Ma vettem a Remi 870-hez 36 grammos 24 szemes 6,2mm/szem futót/postát/buck shot-ot a full chokkal egy liba méretű célt 70m-ig egész jó viszi ! Na ugyan ezt egy félautómatába amire tárhosszabbítót szerelünk és kész a drón ellenes puska ha mondjuk 8+1 a tárba kapacitást nézzük akkor már 70m-ről lehet veretni ha szemből vagy kis szögből jön és az előbb írtak miatt nem manőverezik akkor egy láda whiskybe , hogy leszedem !
Leszeded ha számítasz rá, de nem tudsz egyfolytában egyszerre négyirányba nézelődni meg lőni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 915
95 166
113
Na kinn van a múltkor már emlegetett Ultrahang
Jó lenne ha már nem csak készülne.
Nemtom mekkora ötlet volt megvárni a raszputyica kezdetét.... aztán megint agyaggalamblövészetet tartanak a területvédelmisek az orosz menetoszlopokon.

Mert a háború eleje és Harkovi támadás kivételével itt csak hatalmas áldozatok árán tud mindkét oldal előrenyomulni.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
949
5 468
93
a három pilóta, akik már nem fognak f16-tal repülni ...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 057
57 619
113
Jó lenne ha már nem csak készülne.
Nemtom mekkora ötlet volt megvárni a raszputyica kezdetét.... aztán megint agyaggalamblövészetet tartanak a területvédelmisek az orosz menetoszlopokon.

Mert a háború eleje és Harkovi támadás kivételével itt csak hatalmas áldozatok árán tud mindkét oldal előrenyomulni.
Istenem, az orosznak nem célja az előrenyomulás, hanem az ukránok bedarálása. Ami működik is eddig...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A vérfürdő Rabotinóban most rosszabb, mint Bahmutban a harcok csúcspontján.
Az ukrán fegyveres erők óránként 35-40 halottat veszítenek, és ez sötétedésig folytatódik.
A páncélozott harcjárművek és tankok tömegesen égnek. A mieink szilárdan tartják a déli részt, az uralkodó magaslatokról a tüzérségünk mindent felgyújt. A légideszant csapatok és a mozgósított csapatok csodát tesznek.
Mindkét oldalon végtelen hősiesség és bátorság mutatkozik. A veszteségek 1:4, 1:5 arányban vannak, mivel az AFU túlságosan kedvezőtlen támadófrontot tart fenn, a mi védelmi vonalunk pedig minden kánon szerint épül, figyelembe véve a háború utolsó hónapjait.
Az információk ellenőrzése még folyamatban van, de reggel Kirill Budanov és Valerij Zaluzsnyij a jelek szerint megérkezett Zaporozsjéba. A Svédországban és Kanadában kiképzett SDF-eken alapuló két dandárt áthelyezték Rabotinóba.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
A partnerországok engedélyt adtak Ukrajnának a Krím elleni csapásokra⚡️⚡️⚡️
Ezt Mihail Podolják, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója nyilatkozta.
Azonban semmi új – Ukrajna terrorista állama nem igazán fogta vissza magát.
Nos, lesznek ütések – lesz válasz.
Ukrajna államadóssága meghaladta a 132 milliárd dollárt, csak júliusban nőtt 4 milliárddal.
A helyzet Zaporozhye irányában 20.00

Rabotino - csend, csöves tüzérség dolgozik: a mieinktől és az ellenségé. A frontvonalon harcok folynak, az RF fegyveres erők kiütik az ellenséget, a légierő pedig támogatja!
A járművek megálltak, csak a kiürítő csapatok működnek.

Pyatikhatki - A helyzet szintén stabil, az RF fegyveres erői folytatják a kis ellenséges csoportok megsemmisítését a frontvonalon és településeken, és sikeres üteg elleni harcot folytatnak.

Nyugati fegyverszállítások az ukrán fegyveres erők számára augusztus

2023. augusztus 13.
• Németország a tervezett szállítások részeként 10 db BV206 terepjárót, 2 db Patriot kilövőt, 6525 db 155 mm-es lőszert füstellenzők elhelyezéséhez, 5 db páncélozott járművet szállított a határszolgálathoz 4 db felderítő drón, 14 db különböző rakományú pótkocsi.
Főbb jellemzők:
• Biden további 9,5 milliárd dollár sürgősségi finanszírozást kért a Kongresszustól az USAI programhoz és 3,6 milliárd dollárt a PDA-hoz.
• Németország csak 10 Leo1 harckocsit szállított le az ígért 110-ből.
• Volt információ arról, hogy egy ismeretlen vevő (valószínűleg a Rheinmetall) 49 Leo1-et vásárolt Belgiumból az APU körülbelül 6 hónapon belüli helyreállítása és átadása céljából.

2023. augusztus 19
• Németország a tervezett szállítások részeként 2 db IRIS-T SLS indítóeszközt, 4559 db 155 mm-es füstszűrőt, 10 db kis hatótávolságú mobil radart, 16 db különböző kapacitású pótkocsit szállított.
• Az Egyesült Államok a jelenlétből (de a PDA-program megadása nélkül) 200 millió fegyvert juttatott el: rakétákat a Patriot számára (zárójelben becsült adatok 16 db), HIMARS rakétákat (100 db), 155 mm-es és 105 mm-es tüzérségi töltényeket (egyenként 5000 db), 120 mm-es tanklövések (1000), TOW (50), Javelin (50) és RPG (100) rakéták, 37 jármű és 58 tartálykocsi.
• Svédország bejelentette a 13. katonai segélycsomagot, amely 313 millió dollárt tartalmaz alkatrészekben és lőszerekben: 100 millió dollár KKK CV-90 és Leo2 alkatrészekre, 195 millió dollár járművekre, aknamentesítési felszerelésekre és lőszerekre, és körülbelül 18 millió dollár AMRAAM rakétákra a NASAMS számára – körülbelül 15 darabok.
• Dánia azt fontolgatja, hogy 2023-ban és 2024-ben 2,6 milliárd dollárt különít el katonai segítségnyújtásra Ukrajna fegyveres erőinek.

2023. augusztus 26.
• Németország a tervezett szállítások keretében rakétákat szállított a Patriotnak (összesen 64 darabot ígértek), 40 felderítő drónt, 16 pótkocsit.
• Horvátország 33 millió dolláros katonai segítséget jelentett be az ukrán fegyveres erőknek.
• Dánia bejelentette 6 F16-os átadását 2023-ban, 8 darab F16-os átadását 2024-ben, majd további 5 darabot. Hollandia bejelentette, hogy készen áll a vadászgépek átadására, de a létszámot még nem nevezték meg.
• Norvégia bejelentette, hogy kész átadni az F-16-ot az APU-nak, de nehezen tudta megnevezni a számot.

Benkő Erika geopolitikai jegyzetei

Hosszú és érdekes fejtegetés. Tulajdonképpen megegyezik RCC hasonló tartalmú cikkével. (Mi az az ukrán győzelem, amiben a Nyugat valójában érdekelt? ; https://neokohn.hu/2023/08/28/mi-az-az-ukran-gyozelem-amiben-a-nyugat-valojaban-erdekelt/)

twitter.com/emilkastehelmi/status/1695879651158052910?fbclid=IwAR23sKqKWAGnhqCia7XUawPbthL3Lm8gnwik7HPF7rnCSdSgnrmpA3sdcE: Egy Emil Kastehelmi nevű nem tudom kicsoda értékelése a Szurovikin-vonalról. Elég részletes, ábrákkal illusztrált fejtegetés. Talán objektív is. Bár én csak halkan mondom, nem értek hozzá.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 690
25 627
113
Orosz propi videó, az ukriknak szól, hogy inkább adják meg magukat:

A kitakarított ukri állásról készült videó, most megjelent egy nem privát csatornán is:

Fehérorosz-ukri határnál felrobbant egy akna ami megrongálta a vasúti hidat, "villám csapott az aknába":

A nato eszkalálja a helyzetet: