[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Az ukrán és a német külügyminiszter tegnapi találkozóját követő sajtótájékoztatón Kuleba azt válaszolta a Taurus cirkálórakétákkal kapcsolatos kérdésre : " Nem, Ő továbbra is a hivatalos német álláspontot képviseli, pedig tudjuk, hogy mindenképp átadják a fegyvert, szóval csak az időnket vesztegetik."
Azért van ennek némi furcsasága, ahogy az amúgy koldus ukránok az EU legnagyobb és legerősebb országát csicskítják nyilvánosan... Azokat a németeket akikben nem is olyan régen még übermensch tudat volt gazdagon, kérés közben is inasba rakja a bunkó ukrán külügyér, hihetetlen!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Egy ideje nem olvastam már ukrán katonák európai kiképzéséről. Tud valaki most futó programról?
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Budanov felkészül
Reznyikovnak már júliusban helyet csináltak, most vihetik ki Budanovot... Vajon mikor menti ki Zelenszkijt az MI6? :rolleyes:
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Az ukrán és a német külügyminiszter tegnapi találkozóját követő sajtótájékoztatón Kuleba azt válaszolta a Taurus cirkálórakétákkal kapcsolatos kérdésre : " Nem, Ő továbbra is a hivatalos német álláspontot képviseli, pedig tudjuk, hogy mindenképp átadják a fegyvert, szóval csak az időnket vesztegetik."
Teljesen elszállt az agyuk.
Nyilván Sam bácsi biztonsága - egyelőre - adja ezt a mérhetetlen arroganciát nekik.

De a konkrét háborútól, oldalaktól függetlenül is józan ember számára ez felfoghatatlan, hogy egy ország aki sem gazdasági unióban nincs (pl. EU), sem katonai szövetségben (pl. Nato) egy másik országgal akkor az ugyan milyen jogalappal kér, követel, fenyeget, hogyan várja el, hogy neki odaadjanak csak úgy mindent?

Mennyire abszurd az, hogy egy ország a létének a biztonságát adó fegyvert (főleg, ha amúgy is le vannak robbanva pl. Deutschland), vagy a jó esetben stagnáló, valójában recesszióban lévő gazdasága € milliárdokat adjon bárkinek!

Nyilván értem, hogy kik, hogyan, milyen hamis érvekkel, propival, stb. intézik ezt önös érdekből, de az EU-nak már meg kellene keresni a tökeit. Ha még vannak...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 225
67 147
113
Egy angliai közösségi média profil aukción kínál eladásra egy, a peszkovi VDV-sektől zsákmányolt R-187P1 AZART rádiót ugyan antenna nélkül, de 3 akksival, töltővel, kábelekkel. Most tart 700 dollárnál.

Ha kell valakinek, privátban megadom hol találja. (Szerintem a birtoklása Magyarországon nem ütközik törvénybe, de felelősséget nem vállalok.)
Akciós T-72 esetleg van? :D
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nincs, de attól még józan paraszti eszem lehet.
Aki nem itt van regisztrálva, mint menekült, azt kiadjuk, mivel az őt befogadó ország a kiadatásáról döntött. A saját regisztrált menekültjeinket pedig nem adnám ki.
Van egy ukrán állampolgárságú ember, aki egy EU-tagországban valamilyen oltalmat kapott az Ukrajnában zajló háború miatt. Az EU-tagország megvonja tőle a különleges státuszt, mire ő Magyarországra menekül az Ukrajnába történő visszatoloncolás elől.

Az Ukrajnával határos Magyarország álláspontja szerint az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán állampolgároknak (legalábbis egy jelentős részüknek) védelem jár. Szerintem ebből az következik, hogy Magyarország nem járulhat hozzá a területén lévő, a magyar jogszabályok szerint védelemre jogosult ukrán állampolgár Ukrajnába való visszatoloncolásához.

Az EU-tagország által visszatoloncolni szándékozott ukrán állampolgár lehet akár magyar nemzetiségű ember is. Te a kormány helyében - a józan paraszti eszeddel - hogyan magyaráznád, miért engedsz magyarokat visszatoloncolni Ukrajnába?


Ezenkívül bevezetném a határellenőrzést. Aki átszökik és lebukik, pl. egy utcai ellenőrzésen, azt 24 órán belül átadnám az ukránoknak. Senkinek egy szava sem lehetne. Kecske is jól lakna a káposzta is megmaradna.
Az ismeretlen hosszan tartó háború idejére bevezethető a határellenőrzés, de ha csak mi vezetjük be, akkor a gazdaságunknak okozunk kárt, és még jobban ránk száll az EU. Ha mindenki bevezeti, akkor pedig az amúgy is gyengélkedő EU gyengül tovább. Részemről önmagában egyik következmény sem lenne probléma, de szerintem a gazdaságunk és az EU-n belüli pozíciónk gyengítésével a környező országokat segítenénk a magyar- és Magyarország-ellenes törekvéseikben.





A "bölcs" minősítésedhez engedj meg néhány mondatot.
Hogy Putyin mi, nem tudom. Lehet, hogy egy áruló, lehet, hogy egy diletáns, de az is lehet, hogy egy zseni, aki előre kikombinál és kiszámít mindent, mint egy jó sakkozó, és csak mi, pórnépek nem látjuk a végeredményt.
Azonban, ha én lettem volna a helyében, akkor már az elején fele ekkora emberi és anyago veszteséggel mint ami eddig előállt, egy hónap alatt lenyomtam volna az ukránokat. Mire a nyugat kezdhette volna küldeni a hadi technikát, már nem lett volna akinek. Lecseréltem volna a kormányt egy oroszbarát kormányra, kifüstöltem volna az ügynököket, leszereltem volna a hadsereget (technikát szépen elszállítottam volna Oo.-ba), aztán, hogy elejét egyem egy Afganisztán II.-nek, azaz a gerilláskodásnak (merthogy erre lettek kiképezve az ukránok) szépen kivonultam volna Ukrajnából, azzal az egyértelmű búcsúüzenettel, hogy ha nyugat felé egyet is lépnek, azonnal visszajövök. Aztán a határról néztem volna, hogy miként intézik ügyeiket. Nem érdekelt volna ha egymást robbantgatják, forradalmat csinálnak, csak az atlantistákat ne emlegessék. Előbb vagy utóbb úgy is lenyugodtak volna, a józanul gondolkodó vezetők felismerték volna, hogy belátható időn belül nem lesz semmilyen nyugati csatlakozás, és mivel ők is akarnak részesülni a földi javakból, hát szépen elkezdtek volna rendet csinálni a házuk táján. Na abban segítettem volna.
Már régen béke lenne, ha az elején merik vállalni az oroszok jelen veszteségek felét. Nyugatnak sem lett volna akkora arcvesztés, mintha most kényszerülne Ukrajna elengedésére, elvégre még nem voltak nyakig benne ebben a konfliktusban (most már le sem tagadhatják, hogy az ő háborújuk, és ha bukják, akkor az az ő vereségük lesz elsősorban). Mindenki jól jöhetett volna ki ebből. Talán Putyin erre is játszott, hogy adjon egy lehetőséget a nyugatnak az arcvesztés nélküli elvonulásra, de hát az amerikai héják nem értettek a szóból. Ha így és ezzel számolt Putyin, csak jóhiszemű volt, semmi más. De valahol ez is baj, mert tudhatja, hogy mennyire lehet megbízni a nyugati vezetők adott szavában.
A bölcsességgel való szurkálódó hangulatkeltés után nem a mellébeszélés-generátort kellett volna beizzítani, hanem válaszolni a releváns felvetésemre, amelyben arra kértelek, hogy a gondolatmeneted alapjául szolgáló feltételezést (mely szerint Putyin nyugati ügynök) igazold a 24 éves putyini regnálás alatt történt események tükrében.

Szerintem ha nem poénból dobunk be egy ötletet, azt illene tudni valamilyen mértékben alátámasztani. Csak higgyük el, hogy érdemes foglalkozni az elképzeléseddel, miközben te magad hívtad fel a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy Putyin idején mászott ki Oroszország a szovjetek hagyta szarból?


ha én lettem volna a helyében
Se teljes körű információid nincsenek, se a felelősség nem nehezedik rád, így fogalmad sem lehet a Putyinra vagy más hasonló vezetőre háruló döntések nehézségéről.





Mindenfele piszkalodas nelkul… az ugy meg van, hogy ez a Visegrad24 az egyik legalja? Azt, hogy bepakolgatod a britek altal tolt oldalakat azt meg valahogy meg tudom erteni. Talan meglepo is lenne, ha tobbi topicban irt hozzaszolasaid utan itt nem igy tennel. De ezt az ostoba szart. Ezt a retkes bagolykopetet. Ezt a rendesen magyar ellenes ukran majomg*cit. Ezt a… nem ertelek ember! Komolyan nem! Nem ertem, hogy te mikent tudod egy PavolR vagy ki a budosbubanat szintjere degradalni sajat magad?! Hogy? Miert?
A britek és imádóik önbecsülése a birodalom nagyságával aránylik. Az arroganciájukba vegyülő keserűség és düh mértéke szempontjából pedig fordított arányosság áll fenn. Idő kell a traumák feldolgozásához.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 325
113
F5zYY1gWUAAdN7a


 
  • Vicces
Reactions: laci74 and megazez

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Ukrán támadás Bahmutnál
2023. szept. 11. - Hidegkuti Konstantin

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Esetleg Moszkva indít támadást Kupjanszknál? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború szeptember 9-10-i eseményeiről.
▪️Az orosz légierő egységei egy újabb ukrán partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a Krím esetében. Egyúttal a Tarhankut-fok térségében a telepített orosz légvédelem nyolc beérkező ukrán drónt semmisített meg.
▪️Újabb orosz tömeges dróntámadás érte a kijevi ukrán katonai létesítményeket. Helyi jelentések robbanásokról számoltak be a Szvjatosinszkij, Sevcsenkovszkij és Podolszkij kerületekből, legalább egy objektum biztosan megsérült.
▪️Bahmuttól/Artyomovszktól délnyugatra az ukrán csapatok újabb támadásokat hajtottak végre Andrejevka térségében. Az orosz védelem részben visszavonult a vasútvonal mentén előzetesen kialakított állásaiba.
▪️A Donyecki terület déli frontszakaszain az ukrán haderő ismét hídfőállást próbált létesíteni Novomajorszkoje és Novodonyeckoje települések északi külterületei mentén. Az orosz védelem a támadásokat visszaverte.
▪️Ezzel egyidőben az orosz rohamcsapatoknak sikerült a szomszédos Prijutnoje esetében észak felé kiterjeszteniük az ellenőrzési zónájukat a Grusevaja szárazér irányába. Az ellenőrzési zóna vonala így visszaállt a korábbi védelmi vonalak térségébe, több kilométerre eltolva azt a településtől.
▪️Herszon térségében az ukrán haderő ismét újabb csapatokat próbált a Dnyeper-delta szigeteire szállítani. A heves orosz tüzérségi csapások mellett végül a partraszállás csak az Aljoska-szigettől keletre, valamint az egykori vasúti híd romjainál sikerült.
▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a donyecki agglomeráció elleni tüzérégi belövéseket, többek közt kazettás lőszerek alkalmazásával. Lakóházak és a civil infrastruktúra egyes elemei is találatot kaptak, két ember életét vesztette, további hatan megsérültek.


Az ukrán ellenoffenzíva orosz ellentámadásba fordult

Kijev továbbra is arról biztosítja az ukrán lakosságot és a nyugati adófizetőket, hogy ellentámadása a tervek szerint halad, és az ukrán hadsereg a közelgő esőzések ellenére folytatja a támadásokat. A rossz időjárás azonban, amely kétségtelenül megnehezít minden katonai műveletet, nem az egyetlen problémája az ukrán hadseregnek. A hatalmas veszteségek, a stratégiai tartalékok és a drága nyugati nehézfelszerelés bevetése ellenére a csatatéren aratott győzelmek hiánya, a mozgósított ukrán katonák alacsony morálja, akik nem rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és kiképzéssel, máris veszélybe sodorták Kijev terveit.

Ennek következtében Kijev ellentámadása véres pozícióharcokba torkollott. Az ukrán frontvonalakon gyulladtak ki a harcok, amelyekben a kezdeményezés egyik oldalról a másikra száll. Ennek következtében az ember- és eszközveszteségek mindkét oldalon nőnek, anélkül, hogy jelentős eredményeket érnének el.
Délen az ukrán egységek továbbra is próbálnak megvetni lábukat Novomajorszkoje és Novodonyeck külterületén. Az orosz erők viszont ellentámadásba lendültek, és nemrég visszaszerezték az ellenőrzést néhány állás felett.
Az orosz rohamosztagosok a nyugati szárnyon Prijutnoje falu közelében szintén ellentámadásba lendültek. Állítólag kiszorították az ukrán egységeket a Grusevaja szárazértől. A falutól néhány kilométerre északra folytatódnak a harcok, ami megnehezíti az ukrán offenzívát Velikaja Novoselka térségében.
Az ukrán előrenyomulás Orehovtól délre is megtorpant. Egy újabb ellentámadás eredményeként az orosz egységek visszaszerezték az ellenőrzést néhány Verbove melletti állás felett.
Eközben Rabotino falu részben továbbra is a szürke zónában van. Az ukrán egységek az orosz tüzérség és repülőgépek heves tüzében próbálnak megvetni lábukat a déli külterületeken. Ukrán források viszont súlyos veszteségekről számolnak be az orosz oldalon a térségben.
Az orosz védelmet áttörni próbáló ukrán erők kelet felől kerülik meg a falut, de egyelőre eredménytelenül. Szeptember 11-én reggel 3 amerikai Bradley-t vertek meg a térségben. Egy másik támadás sebesült ukrán férfiakkal végződött, akiket a csatatéren hagytak meghalni. Voltak szerencsésebbek, mivel a jelentések szerint több ukrán katonát foglyul ejtettek.
A kijevi ellentámadás második fő irányában az ukrán hadseregnek az elmúlt napokban sikerült némileg előretörnie. Bahmuttól délre, Klescsejevka utcáin továbbra is heves harcok folynak minden házért. A hadsereg súlyos veszteségei közepette az ukrán hadvezetés rendőröket vetett be az ottani véres harcokba. Egyre több hivatalosan közzétett gyászjelentés erősíti meg a súlyos veszteségeket ebben a kiképzetlen rendőrdandárban.
Az ukrán erők Andrejevka közelében is folytatták az aktív támadó hadműveleteket. Az orosz csapatok a közelmúltban kénytelenek voltak elhagyni egyes állásaikat a vasút közelében, de továbbra is folytatják ellentámadásaikat.
Az Ukrán Fegyveres Erők négy hónappal ezelőtt indítottak offenzívát a Bakhmut régióban, de még nem értek el stratégiailag fontos győzelmet.


Nyugat-Ukrajnában nem látják szívesen az oroszul beszélő ukránokat

Az ukrán nacionalizmus maguk az ukránok ellen fordul. A keleti és középső régiókból érkező, többnyire oroszul beszélő ukrán menekülteket Nyugat-Ukrajnában sértegetik és verik.
A videókon a Nyugat-Ukrajnában történt számos incidens egyikét láthatjuk. A háború elől menekülő oroszul beszélő ukránokat nem fogadták az "igaz hazafiak" egy buszban. Egy fiatalembert egy csapat férfi megvert, mert oroszul beszélt. Az édesanyja megpróbálta megvédeni őt, de őt is megütötték.

A szép, okos, erős kapor fiatatalok – mindenki láthatja – Európába valók. Ott is ez megy!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

Rabotino elfoglalása nem vezetett az ukrán fegyveres erők áttöréséhez a zaporozsjei fronton - Bild​

Ezt mondja Julian Röpke, a Bild katonai elemzője.
„Számomra kevesebb, mint 10% annak valószínűsége, hogy az idei ukrán ellentámadás eléri az Azovi-tengert (a kívánt stratégiai siker). Az a tény, hogy legalább egy déli nagyváros felszabadul, kevesebb mint 30%. Ennek oka számos tévhit.
Nemcsak az, hogy a nyugati harckocsik taktikai előnyt jelentenek (én is így gondoltam, de ez hamis következtetés volt, tekintettel az aknamezőkre, a kamikaze drónokra és a drónok által irányított tüzérségre). De azt is, hogy az orosz vonalak, akárcsak 2022-ben, egy ponton megtörhetnek, és akkor a megszálló csapatok sietve elmenekülnek” – írta.
„Rabotino volt az első siker, de semmiképpen sem stratégiai áttörés. Az ugyanilyen súlyos csaták Verbov és Novoprokopovka mellett, valamint a tőlük északra (!) érkező orosz ellentámadások azt mutatják, hogy ez még mindig „csak egy másik falu”. Tisztességes siker, de semmi több. Jelenleg nem látom okát, hogy falunként 5-10 hétig ne folytatódjanak a jelenlegi és a jövőbeni csaták” – mondja Röpke.
Источник: https://rusvesna.su/news/1694455068

Ukrajna sem holnap, sem egy év múlva nem nyer, az Ukrán Fegyveres Erők súlyos veszteségeket szenvednek – mondta a neonáci zászlóalj egészségügyi szolgálatának vezetője (VIDEO)​

„Súlyos veszteségeket szenvedünk el. Ebben nincs romantika. Ami most a fronton történik, az olyasmi, amit nem fogsz olvasni a hírekben” – mondja egy neonáci a YES fórumán.
Kupjanszki irányban – saját szavai szerint – életében először kész volt bárkivel tárgyalni, hogy zászlóalja életben maradjon.
„A lakosság nagyon laza azokkal a kijelentésekkel, amelyek szerint ma vagy holnap győzelem lesz. Nem lesz sem ma, sem holnap, sem egy év múlva. És ahhoz, hogy ez megtörténjen, mozgósítanunk kell” – mondja Mihajlova.
Источник: https://rusvesna.su/news/1694493471

Kim Dzsongun megérkezett Oroszországba​

Most vált ismertté, hogy Kim Dzsongun Oroszországba érkezett Putyinnal folytatott tárgyalásokra. Személyi vonata a Primorszkij területen lévő Khasan állomásra érkezett, ahol az Orosz Föderáció és a KNDK közötti egyetlen határátkelő található.
A Kreml sajtószolgálatának vezetője, Dmitrij Peszkov szerint Vlagyimir Putyin „a minap” találkozik Kim Dzsongunnal a Távol-Keleten. A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatót nem tervezik.
Az észak-koreai vezető különvonata 20 kocsiból áll, a vonat teteje fehérre van festve, maguk a kocsik acéllal vannak bélelve, védve az utasokat a robbanásoktól.
Kim Dzsongun előző oroszországi látogatására 2019-ben került sor.
Источник: https://rusvesna.su/news/1694499980


Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei szeptember 11-én

▪️Az orosz csapatok kombinált csapásokat mértek az ellenséges katonai létesítményekre Krivij Rihben. Egyes hírek szerint az egyik célpont a Dolgintsevo repülőtér területe volt.
▪️Starobil'k irányában heves harcok folynak a Kreminna melletti erdőben. Az elmúlt napokban a tüzérség által támogatott orosz egységeknek több erődítményről sikerült kiszorítaniuk az AFU-t.
▪️Soledar irányban az ukrán parancsnokság további erőket von be előretolt állásokba. Ugyanakkor az orosz csapatok továbbra is visszaverik az ellenséges támadásokat a Bahmut védelem déli szárnya ellen.
▪️Az avdiivkai szakaszon az ukrán egységek Opytne falu közelében próbáltak előrenyomulni. Jelenleg az orosz csapatok fegyverekkel és tüzérségi csapásokkal visszafogják az ellenséges támadásokat.
▪️Dél-Doneck irányban az AFU csökkentette támadó tevékenységét Novomaiors'ke közelében, és újabb rohamra készül. Az orosz csapatok felfedik az ellenséges koncentrációs helyeket a falutól északra, és tüzérségi csapásokat mérnek rájuk.
▪️Az Orikhiv szektorban az orosz csapatok ellentámadásba lendülnek, és megpróbálják elmozdítani az AFU egységeket állásaikról Robotyne-tól keletre. A harcok során több ellenséges páncélozott jármű megsemmisült, és néhány AFU katona megadta magát.
▪️A Herszon régióban az ellenség partraszállási kísérletei mellett folytatódik a Dnyeper bal partjának ágyúzása. Nova Kahovkán a város vízellátó épülete és egy mentőállomás sérült meg.
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
159
849
93
Már Észak-Koreától kell fegyvert és muníciót kuncsorognia Putyinnak. Azért ez elég szánalmas. És nyilván azt jelenti, hogy Oo jelenleg nem képes elég fegyvert és muníciót gyártani a háború fenntartásához.
Ez azért éhgyomorra erős volt...

Tehát képes tankot, repülőt, rakétát, stb gyártani, de a kb. a fákék egyszerűség lőszert nem.

Eddig 6x fogytak ki mindenből is....

Nem gond ha valaki utalja őket de azért ennyire fullba nyomni...
Ha még adatok és érvek lennének ezek a kijelentések mögött akkor még el is gondolkodnék rajta, de ez nettó propaganda...
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
77
617
83
Már Észak-Koreától kell fegyvert és muníciót kuncsorognia Putyinnak. Azért ez elég szánalmas. És nyilván azt jelenti, hogy Oo jelenleg nem képes elég fegyvert és muníciót gyártani a háború fenntartásához.

Ezzel szemben szerencse az ukránoknak, hogy az ő fegyver- és lőszergyártásuk szárnyal, a nyugati adományok mennyisége pedig folyamatosan növekvő tendenciát mutat. ;)
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Már Észak-Koreától kell fegyvert és muníciót kuncsorognia Putyinnak. Azért ez elég szánalmas. És nyilván azt jelenti, hogy Oo jelenleg nem képes elég fegyvert és muníciót gyártani a háború fenntartásához.
Beta azt tudod,hogy Olaszország két napig bírna tüzérségi harcot vívni Németország is hasonló helyzetben van,és az összes többi NATO tag is.Az a helyzet,hogy Oroszország 30 ország lőszerkészletét nullázta le majdnem.Akkor ki is a szánalmas?A gyártástól meg ne aggodalmaskodjál,ha arról van szó az észak koreaiak éjjel nappal fogják gyártani,és az oroszok kifizetik Ott van munkatempó,alapanyag nem egy gender buzi társadalom.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 906
113
Egy ideje nem olvastam már ukrán katonák európai kiképzéséről. Tud valaki most futó programról?
Igen van ilyen futó program Európában, úgy hívják, hogy különleges katonai hadművelet, ott esnek át egy alapos, végső kiképzésen.
Amúgy meg tervben van már egy ideje, hogy 30 ezer ukránt kiképeznek, de a program nem indult be tudtommal, gondolom ami élő erő van az most megy egyből a frontra nem kiképzésre. Egyébként itt van a hivatalos honlap ahol az EU az ukránok kiképzésével foglalkozik:


Ez pedig egy pár hónapos hír a 30 ezer ukrán katona kiképzésének tervéről:

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Már Észak-Koreától kell fegyvert és muníciót kuncsorognia Putyinnak. Azért ez elég szánalmas. És nyilván azt jelenti, hogy Oo jelenleg nem képes elég fegyvert és muníciót gyártani a háború fenntartásához.
Az USA-nak pedig D-Koreától, Japántól meg akitől éppen tud, attól kuncsorog lőszerért. Még a Közel-Keleti, azaz Izraeli stratégiai tartalékaihoz is hozzányúlt.
Ez is elég szánalmas!

Hogy a többi NATO szövetségesről, azaz amerikai csicskákrol, mint pl. az európaiak, nem szóltam semmit lőszer és fegyver ügyben, az nem véletlen, ugyanis azoknak konkrétan annyi sincs, hogy egy hétig ellenálljanak egy ukrajnai típusú háborúban. Ha kételyeid lennének, nézd meg mi történt a Khadaffi Líbiája ellen indított nagy demokratizálási akciójuk során (emlékeztetőül: 1, azaz egy hét alatt kifogytak minden bombából, aztán az USA kisegítette őket - nevetséges, ezek akarnak Oo. ellen menni?).
Szóval a Ny-Európa által nyújtott teljesítmény, nem szánalmas, hanem, egyenesen siralmas!

Ennyit a nagy nyugat katonai szövetségről. Másfél év háború, amiben még csak nem is ők vesznek részt közvetlenül, aztán az EU gazdasága beleáll a földbe, lőszer- és fegyverraktárak kiürülnek, gyártani sem tudnak, mert a piacgazdasághoz szokott cégeik garancia nélkül (vagyis, hogy legalább 10 évig lesz piac) nem akarnak átállni, külpolitikailag pedig végképp megbuktak, ugyanis a Globálsi Dél le sem szarja őket, sőt már a kisebbek is kezdik lerúgni őket magukról - lásd. afrikai lázadások sora, ami kettévágta Afrikát a Szahel övezet mentén.
Ez pedig nem szánalmas, de még csak nem is siralmas, hanem egyenesen katasztrofális a nyugatra nézve!
Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113
Egy Ukrajnában botrányt kavart amerikai CBS-sztori, amelyben Mark Milley, az Egyesült Államok Vezérkarának vezetője valós időben mutatta meg az Ukrán Fegyveres Erők egységeinek elhelyezkedését, és elismerte, hogy proxy háborút folytat Oroszország ellen:

angol nyelvü video

Más
A CNN riportja a Rinat Ahmetov tulajdonában lévő Metinvest által , az ukrán fegyveres erők számára készült, különböző típusú fegyverek - , már ismert, jó minőségű makettekről.

 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 339
13 769
113
Már Észak-Koreától kell fegyvert és muníciót kuncsorognia Putyinnak. Azért ez elég szánalmas. És nyilván azt jelenti, hogy Oo jelenleg nem képes elég fegyvert és muníciót gyártani a háború fenntartásához.

Szerintem az oroszok nem igazán ÉK tüzérségi skulóit akarják, az igazi céljuk a BM arzenáljukat behúzni.
ÉK elképesztő SRBM mennyiséget hozott össze az évek alatt - dedikáltan az USAF és DK repterei ellen. Mivel nagyon jól tudják, hogy sem a levegőben (egy AMRAAM többe kerül, mint a muzeális roncs, amire kilövik), sem a légvédelmükkel semmi esélyük ezek ellen, hát az egész hóbelevanc földön történő szétlövése a preferáltják. Ha pedig az oroszok megszerzik ezek egy részét + nekik is gyártani kezdenek... na az baba lesz.
És ugye kissé el van már feledve, hogy irántól is szereztek egy rahedlit, de egy darabot sem láttunk eddig, csak a mopedeket. Na vajh miért is?...

Jön a nyugati légierő (F-16 csak az első fecske, az fix), vagyis a repterek háborúja. Ha pedig nem akarnak CM-ekkel művészkedni (ami túl drága a repterek ellen, túl sok kéne), de bemenni sem stand-off távolságra vadászbombázókkal, marad ez a megoldás. SRBM és drónos túlterheléses támadás a jól védett repterek ellen, ahonnan a nyugati gépeket indítják.