[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Ukrajna: várható katonai incidens Zelenszkij amerikai útja alatt? - Hidegkuti Konstantin





Daniel Burke brit zsoldos kínozta meg Jordan Chadwick brit zsoldost

A júniusban holtan talált brit zsoldos meggyilkolásának egy másik brit zsoldos lett az első számú gyanúsítottja – állította vasárnap a The Sun című lap.
Áttörés történt a 31 éves Jordan Chadwick, a skót gárda volt tagja ügyében, aki az ukrán katonai hírszerzéshez tartozó egységben szolgált.
Holttestét egy tóban találták meg, hátrakötött kézzel. Megállapították, hogy a Chadwick tüdejében lévő víz nem egyezett a tó vizével, amelyben megtalálták. Vízzel kínozhatták, amibe belehalt.
“Megrémült társai” az ukrán nyomozóknak egy másik brit harcost azonosítottak, mint valószínűsíthető tettest – áll a jelentésben.
A másik brit “önkéntes”, akinek a gyanú szerint halála nem a frontvonalon történt, a 36 éves Daniel Burke, akit a brit média szerint augusztusban láttak utoljára élve, kilométerekre a harctértől.
Az ukrán rendőrség szerint Burke-é lehet egy sekély sírban talált holttest, a nyomozók DNS-elemzésre várnak, hogy megerősítsék az azonosítást.

Chadwick, aki 2011 és 2015 között a brit hadseregben szolgált, tavaly októberben utazott Ukrajnába, hogy csatlakozzon az ukrán Nemzetközi Légióhoz.

Burke ejtőernyősként szolgált a brit hadseregben 2007 és 2009 között. 2017-ben Szíriába ment, hogy csatlakozzon a kurd milíciákhoz, akik az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terrorszervezet ellen harcoltak. Később Nagy-Britanniában terrorizmussal vádolták, mert elősegítette egy másik férfi Szíriába utazását a kurdok elleni török hadjárat közben, de ejtették az ügyet 2020-ban.


Ők csupán kettő a megölt több tucat brit zsoldosból, akik elmentek egy kicsit pufogtatni, de nem gondoltak arra, hogy az nem életbiztosítás.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
Na ja, kímélve vannak 100.000-s nagységrendű halottal halottal és holdbéli tájjal a front mögött. Miért van olyan érzésem, hogy az ellenség kímélete nem kegy, hanem képességhiány (legalább mennyiségben), csak mint kegy van elkendőzve?
Mert Kijev (Na jó, az orosz. De Lvov mehetne, demonstratívan.) nem úgy néz ki mint anno Groznij.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
Na ja, kímélve vannak 100.000-s nagységrendű halottal halottal és holdbéli tájjal a front mögött. Miért van olyan érzésem, hogy az ellenség kímélete nem kegy, hanem képességhiány (legalább mennyiségben), csak mint kegy van elkendőzve?
talán pl azért, mert még nem baszták szét mondjuk Kijevet, egy brutális rakétaszalvóval ? (tudom,tudom,nincs meg ehhez a képesség .. :D )

pedig azt ami van, vagy amit eddig ellőttek a háború alatt, CM/BM-et azt lőhették volna Kijevre is és lett volna belőle egy füstölgő romhalmaz .. na de ez van, ilyen tehetségtelen balfaszok ezek a ruszkik .

vagy tényleg csak a lakosságot próbálják kímélni ? :rolleyes: (ja bocs az uki légvédelem leszedi az összest .. én kérek elnézést :p)
 
Last edited by a moderator:

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Rég nem olvas nyugaton senki Szun-Ce-t? "Légy kíméletes az ellenséggel, h harc közben könnyebben megadja magát és azért, mert később lehet majd szövetségesed is". Csak annyit kérdeznék, h mi lesz a háború után?
A.) verzió.
Ha győz Oo., akkor:
- leválasztja az orosz régiókat Ukrajnáról (a tengerpartot is megszerezve).
A maradék Ukrajnában pedig:
  • lecseréli a cérnabáb elitet,
  • oroszbarát vezetést ültet a hatalomba,
  • elkergeti a beépített kémeket/ügynököket,
  • demilitarizálja a hadsereget (nehéz technikát elszállítja Oo.-ba),
  • majd visszavonul az új határok mögé és figyel.

B.) verzió
Ha győz Oo., és közben a nyugat - hogy mentse ami még menthető Ukrajnából - bevonul a nyugat-ukrajnai területekre, akkor:
  • az elfoglalt területekről elkergeti a nyugatpárti politikusokat és ügynököket,
  • a lakosságnak elmondja, hogy lám a volt szövetségeseitek területeket vettek el tőletek, vagyis elárultak,
  • ezek után az ukránokat újból harcba hívja azzal, hogy gyertek vegyük vissza ami a tiétek és amit a nyugat lenyúlt tőletek,
  • majd megindulnak nyugat felé, és az Isten irgalmazzon azon országoknak aki egy métert is lefoglaltak az ukrán területekből, illetve bementek a területére (ezért sem szabad nekünk semmi pénzért bemenni Ukrajnába - hatalmas csapda!),
  • ezt követően ami jön, hát az nem lesz szép.

C.) Ha az orosz veszít, akkor
- visszavonul a határai mögé,
a.)
  • az oroszok nagy része kiborul, teljes demoralizálódnak, majd:
  • vezetőik ellen fordulnak,
  • tüntetések, teljes káosz, polgárháború,
  • nyugati ügynökök megjelenése (konkrétan el fogják lepni Oo.-ot, és megpróbálják megszerezni a nukleáris fegyverek feletti irányítást),
  • FOo.-ban szintén felfordulás, vezetőcsere, nyugatbarátra,
  • NATO felsorakozik az orosz határra,
  • az ukránok - amikor már elégé szétesett az orosz társadalom - nekimennek Oo.-nak,
  • tagköztársasági szintű szakadások, új országok kikiáltása, amit a nyugat lelkesen fog üdvözölni,
  • majd bevonul a NATO, hogy biztosítsa az atomfegyvereket,
  • ezek után mindenki el tudja képzelni, milyen sors vár Oo. anyácskára.
b.)
  • az ukránok vérszemet kapnak és nem állnak meg az orosz határnál,
  • az oroszok nagyon dühösek lesznek,
  • vezetőt váltanak (ha azok nem ütnek oda rendesen),
  • teljes mozgósítás, hadiállapot kihirdetése,
  • a taktikai nukleáris arzenált előkészítik,
  • NATO benyomul Ukrajnába, hogy helyzeti előnyt szerezzen,
  • az oroszok visszaverik az ukránokat és nekimennek a nem NATO területen tartózkodó egyes NATO államok alkotta Ukrajnába bevonult seregeknek (ez nem aktiválja 5. cikkelyt, ugyanis nem NATO területet ért támadás!) és azokat is kiseprik onnan.
  • majd, előfordulhat, hogy nem fog megállni Ukrajna határán.

Lehet, hogy sok mindent kihagytam a lehetőségek közül, de szerintem a lényeg nagy vonalakban benne van. Hogy aztán mi lesz azt csak a Jóisten tudja.
A nyugat be nem teheti (képesség és akarat sem lesz az isztánjaikban erre) a lábát, a területen jó eséllyel megszűnik az ukrán államiság. Orosz-kínai érdekövezetként ezek fogják újraépíteni (az oroszban megvan a szándék ezt már láttuk)...na ezért nincs szétcsapva minden.
Igen, az orosz is a saját győzelmével számol. Ezért kíméli, ahogy tudja a hátországot. Különben már rég sötétséget csinált volna arrafelé.

Ami biztos, hogy ha Ukrajna ismét orosz érdekszférába kerül, nagyon nagyot fog bukni a nyugat:

- gazdaságilag.
Ugyanis a sok betolt pénz megtérülése elúszik, a privatizált földek és javak oda lesznek és olcsó energia meg nyersanyag sem fog jönni onnan, plusz az ott kiépített nyugati ipart támogató beszállító is megy a kukába.

- tekintélyében.
Ettől kezdve már senki sem fogja komolyan venni a Globális Délen. A közép ázsiai Isztánok is besorolnak Oo. és Kína mellé, elkezd rohamléptekkel épülni a Selyemút (mondjuk ez már gazdasági csapás is lesz, igaz csak az USA-ra, Európa ha okos, ő is beleáll ebbe /lehet, hogy nem véletlenül telepítik be ezt a sok jöttmentet? végül is az ilyen jellegű döntéseket is megakadályozhatják egy jó nagy utcai balhéval./).

Véleményem szerint nagyon nagy a tét mindkét oldalon. DE, hogy így alakult, azért a felelősség elsősorban a nyugatot terheli. Ők kezdték csesztetni a medvét. Hogy mivel? Többek között, azzal, hogy megpróbálták körbe keríteni, illetve hagyományosan hozzá tartozó befolyási övezeteit lenyúlni.
Most már mindegy. Amit főztek meg kell egyék. Oo. nem engedheti meg, hogy veszítsen, mert az a végét jelentené. Ezzel szemben a nyugat/USA oldalán nem ekkora a tét. Ha az USA veszítene Ukrajnában, akkor is, legrosszabb esetben is, csak a globális befolyásának egy részét veszítené el, visszaszorulna Európa nyugati felére és a saját kontinensére, de semmiképpen sem menne rá az országa - vagyis a léte nem kerülne veszélybe.

A két oldal helyzetét mérlegelve, az USA-nak van lehetősége engedni. Ha nem teszi, akkor annak mérhetetlen kapzsisága és hatalomvágya az oka. És nagyon nagy árat fog fizetni.
Talán még ki tudna hozni egy vin vin helyzetet Ukrajnában. Pl. írásban garantálnák, hogy Ukrajnát soha nem veszik fel a NATO-ba és az EU-ba, meghagyják orosz befolyási övezetnek, kivonulnak onnan tokkal-vonóval, cserébe az orosz írásban garantálná a privatizációval megszerzett Ukrajnai javak megtartását, olcsó áram és kőolaj szállítást. Hogy csak pár dolgot mondjak, ami mentén lehetne egyezkedni.
Tény, hogy a felturbózott ukrán lakosság nagyon csalódott lenne. De ez kit érdekelne. Majd a lázadozókat/hangadókat összeszedik, a többi pedig beletörődik. Mi mást tehetne?
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
762
7 670
93

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Rég nem olvas nyugaton senki Szun-Ce-t?
Pont az a baj, hogy nyugat Szun-Cet olvas. Miért nem rögtön Saru-kint?
Vagy Ge-ogot a messzeölőt?
Ebben igazad van, és korábban is a kényszer, a még nagyobb terrortól való félelem, a lehetőségek, információk hiánya + a vodka vitte őket a frontra
Egyszer elolvastam egy japán kamikaze pilóta visszaemlékezéseit. Nem akart meghalni, de tudta, halálával a népe túlélését szolgálja. Így örök szégyenként élte meg, hogy a megadás napján neki már nem jutott gép az utolsó támadáshoz.
De amúgy magyarként is meg lehetne ismerni a katonadalainkat, nem csak kisgrofót, meg majkát. Senki nem akar meghalni, a katona sem, de a hajdanvolt közép, és nagyobb részt még most is a kelet sokkal inkább úgy gondolkodik, hogy "csaták tüze, közénk talált nagyon, én elmegyek, hazámat nem hagyom"
kímélve vannak 100.000-s nagységrendű halottal
Ez az ukrán becslés. Csak ebből hiányzik a józan ész azon szikrája, hogy ha ekkora lenne a teljes veszteség halottakban, akkor már nem lenne orosz katona a fronton. 100 ezer valószínűleg inkább a teljes veszteség lesz halottakban és sebesültekben. Ehhez még hozzájön a Wagner vesztesége, amivel olyan 150 ezernél járhatnak.
Ez sok? Ha azt nézzük igen. Rengeteg.
Ha azt nézzük, hogy ez kb a Magyarországi covid halottak száma, már nem sok annyira.
Ha meg azt nézed, hogy ez a napoleoni háborúkban kevesebb, mint Drezda és Lipcse OMM vesztesége, akkor nagyjából be tudod lőni, hogy mennyire veszi súlyosnak a 21. Században egy majdnem 150 millás ország. Tudom, hogy a háborús matek cinikus és kegyetlen, de időszaktól függően 1-5 átlagban 2-3:1 es veszteségarány egy 5ször kisebb ország ellen, úgy, hogy a te veszteségeid ahszolút nem súlyosak, az nagyon is azt jelenti, hogy te vagy nyeregben.
Amúgy a Clausewitzi triádból a 2. Szinten van az orosz hadsereg, azaz a hadsereget akarja megtörni, a népet még nagyjából kíméli. Ebben a front környékének holdbéli tája is benne van. Csak mert az oroszok nem Szun-Cet olvasgatnak.
orosz és lengyel területekből összelegózva.
Orosz és osztrák-magyar. Esetleg litván. A lengyeleknek semmi köze hozzá.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 782
113
Elnézést mindenkitől! Valóban benne volt a hír alján, hogy terheseknek is. Benéztem.
Mondjuk ez még nem jelenti azt, hogy harcolni küldenének terhes nőket. Szerintem.

Nyilvan nem harcolni kuldik. Viszont mivel katonak, katonai oiektumokban dolgoznak melyek celpontok… Szerintem nem normalis mar varandos noket szolglatban tartani, sot!!! engem ez zavar meg ebben a sztoriban: …special uniforms to fit their growing bellies as they continue to serve for up to 7 months into their pregnancies… Szerinted ez normalis? Szerinted egy normalis orszagban meddig dolgoznak a terhes nok? Dolgoznak. Nem aktiv katonai szolgalatban vannak egy konfliktusban. Van valamiert egy olyan gyanum, hogy ez sem a magzatnak sem az anyanak nem igazan jo.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 894
35 675
113
Az orosz védelmi minisztérium új videója felkéri az embereket, hogy szerződés alapján csatlakozzanak a hadsereghez.

Érdekes, hogy Kijevet említik a videóban, pontosabban az egyik katona azt mondja:

"A háború befejezése után a családommal a felszabadított Kijevbe költözöm"

- a videó vége felé is azt mondja: "Válassza ki a városát".

Odessza is említésre kerül, van aki a tengerpartot szereti.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 507
10 091
113
Ez az ukrán becslés. Csak ebből hiányzik a józan ész azon szikrája, hogy ha ekkora lenne a teljes veszteség halottakban, akkor már nem lenne orosz katona a fronton. 100 ezer valószínűleg inkább a teljes veszteség lesz halottakban és sebesültekben. Ehhez még hozzájön a Wagner vesztesége, amivel olyan 150 ezernél járhatnak.

Az nem ukrán becslés, ez gafzhu teljesen megalapozott és kőkemény hasraütésen alapuló becslése. :) De nem hiszem, hogy nagyságrendet tévedtem volna. És összveszteségre gondoltam, nem uránra/oroszra.

talán pl azért, mert még nem baszták szét mondjuk Kijevet, egy brutális rakétaszalvóval ? (tudom,tudom,nincs meg ehhez a képesség .. :D )

pedig azt ami van, vagy amit eddig ellőttek a háború alatt, CM/BM-et azt lőhették volna Kijevre is és lett volna belőle egy füstölgő romhalmaz .. na de ez van, ilyen tehetségtelen balfaszok ezek a ruszkik .

vagy tényleg csak a lakosságot próbálják kímélni ? :rolleyes: (ja bocs az uki légvédelem leszedi az összest .. én kérek elnézést :p)

A II VH-ban 1000 gépes kötelékekkel és gyújtóbombákkal tudtak városokat letarolni. Na most 1000 B-17 fejenként 2.5 tonna bombával az kérem kb. 5000 Iszkander/Kindzsál/Kalybr harci része. És ez egy város. És gyakorlatilag háborús bűn.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 058
83 274
113
talán pl azért, mert még nem baszták szét mondjuk Kijevet, egy brutális rakétaszalvóval ? (tudom,tudom,nincs meg ehhez a képesség .. :D )

pedig azt ami van, vagy amit eddig ellőttek a háború alatt, CM/BM-et azt lőhették volna Kijevre is és lett volna belőle egy füstölgő romhalmaz .. na de ez van, ilyen tehetségtelen balfaszok ezek a ruszkik .

vagy tényleg csak a lakosságot próbálják kímélni ? :rolleyes: (ja bocs az uki légvédelem leszedi az összest .. én kérek elnézést :p)

Olvassátok el a 20-as pontot!


"As to bridges, I’ve covered that in detail before but the quick gist of it is the giant Soviet era Dnieper bridges are far harder to destroy than they look and it would take hundreds of cruise missiles to do so, which Russia likely doesn’t have to spare for that. Putin himself admitted in an interview, whether he was being honest or not, that it’s not possible to destroy them all."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 004
113

„Ukrajna gondolkodjon el, hogy milyen példát mutat a világnak” – keményen kiosztotta a fenyegetőző ukránokat a volt lengyel miniszterelnök​

A Wpolityce című lap szerint a volt lengyel miniszterelnök keményen reagált Ukrajna fenyegetésére, miszerint Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat. „Ahelyett, hogy Lengyelországot kioktatná, az ukrán miniszterhelyettesnek el kellene gondolkodnia azon, milyen példát mutat a világnak Ukrajna, amikor
így bánik azzal az országgal, amely a legdrámaibb pillanatokban megmentette Ukrajnát”
- írta a PiS európai parlamenti képviselője, Beata Szydlo a Twitteren.

A Geraniumok éjszakai csapásának következményei a lvivi célpontokra (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az ukrán fél felvételeket tett közzé a Geranium UAV-k lviv-i célpontokra mért éjszakai csapásának következményeiről.
Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat által szolgáltatott fotók és videofelvételek megerősítik, hogy az éjszakai repülések után tüzeket rögzítettek a regionális központban.
Korábban a lvivi regionális adminisztráció egy bizonyos „ipari raktárban” kitört tűzről számolt be, amely éjszakai sztrájkok után keletkezett.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695110581

Az Abrams tankok hamarosan elérik Ukrajnát, - Pentagon feje​

„Örömmel jelentem be, hogy az Egyesült Államok által korábban ígért M1 Abrams tankok (Kijevnek – RV megjegyzése) hamarosan megérkeznek Ukrajnába” – mondta Austin, megnyitva a Ramstein Ukrajnával foglalkozó kapcsolattartó csoportjának találkozóját Németországban.
Az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy a kijevi rezsim első szállítása során több mint 10 Abrams tankot vár az Egyesült Államoktól.
Az Egyesült Államok összesen 31 harckocsit ígért át az ukrán fegyveres erőknek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695112183

Dánia további 45 harckocsit ad át Ukrajnának - média

Orekhovsky szektor: az ukrán fegyveres erők kiegészítő erőinek bevetése,
helyzet 2023. szeptember 19. 11.00

Az Orekhovsky szektorban Verbovojenál folytatódnak a harcok . Az ellenséges támadások intenzitása csökkent, de a következő napokban Zelenszkij egyesült államokbeli látogatásának részeként újult erővel folytatódik az offenzíva.
▪️Most tartalékokat helyeznek át a frontvonalba, hogy új támadást hajtsanak végre. Verbovojetól nyugatra a 71. ebr egységei érkeztek a veszteségek pótlására, Csubenkova Balka térségében pedig a 82. légideszant-dandár és a 46. dandár három kombinált csoportja áll készenlétben.
▪️Az ukrán fegyveres erők veszteségei nőnek. Emiatt egy azonosítatlan csoport került át Sumy régióból. Ezenkívül Veseljankán egy másik rohamzászlóalj foglalt el állást. Szintén Novopokrovkától északkeletre figyelték meg a 12. különálló harckocsizászlóalj megjelenését.
▪️Ugyanakkor néhány napon belül új egységek érkezhetnek. Szeptember 15. óta 132 egységnyi katonai felszerelés konvoj haladt át Dnyipropetrovszkon, köztük 56 Kirpi páncélozott harcjármű, 20 Hummer páncélozott harcjármű, tíz VAB páncélozott harcjármű, öt Masztiff páncélozott harcjármű, két BTR-70 páncélos. hordozók, két Husky páncélozott harcjármű, egy MLRS RM-70 Vampire, 11 Grad MLRS és mintegy 3,3 ezer ember.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 518
113
Pont az a baj, hogy nyugat Szun-Cet olvas. Miért nem rögtön Saru-kint?
Vagy Ge-ogot a messzeölőt?

Egyszer elolvastam egy japán kamikaze pilóta visszaemlékezéseit. Nem akart meghalni, de tudta, halálával a népe túlélését szolgálja. Így örök szégyenként élte meg, hogy a megadás napján neki már nem jutott gép az utolsó támadáshoz.
De amúgy magyarként is meg lehetne ismerni a katonadalainkat, nem csak kisgrofót, meg majkát. Senki nem akar meghalni, a katona sem, de a hajdanvolt közép, és nagyobb részt még most is a kelet sokkal inkább úgy gondolkodik, hogy "csaták tüze, közénk talált nagyon, én elmegyek, hazámat nem hagyom"

Ez az ukrán becslés. Csak ebből hiányzik a józan ész azon szikrája, hogy ha ekkora lenne a teljes veszteség halottakban, akkor már nem lenne orosz katona a fronton. 100 ezer valószínűleg inkább a teljes veszteség lesz halottakban és sebesültekben. Ehhez még hozzájön a Wagner vesztesége, amivel olyan 150 ezernél járhatnak.
Ez sok? Ha azt nézzük igen. Rengeteg.
Ha azt nézzük, hogy ez kb a Magyarországi covid halottak száma, már nem sok annyira.
Ha meg azt nézed, hogy ez a napoleoni háborúkban kevesebb, mint Drezda és Lipcse OMM vesztesége, akkor nagyjából be tudod lőni, hogy mennyire veszi súlyosnak a 21. Században egy majdnem 150 millás ország. Tudom, hogy a háborús matek cinikus és kegyetlen, de időszaktól függően 1-5 átlagban 2-3:1 es veszteségarány egy 5ször kisebb ország ellen, úgy, hogy a te veszteségeid ahszolút nem súlyosak, az nagyon is azt jelenti, hogy te vagy nyeregben.
Amúgy a Clausewitzi triádból a 2. Szinten van az orosz hadsereg, azaz a hadsereget akarja megtörni, a népet még nagyjából kíméli. Ebben a front környékének holdbéli tája is benne van. Csak mert az oroszok nem Szun-Cet olvasgatnak.

Orosz és osztrák-magyar. Esetleg litván. A lengyeleknek semmi köze hozzá.
Ge-og? :) Az az ősember Ge-og, akiről 10 éves koromban olvastam? Csak a neve maradt meg az emlékezetemben, se a könyv cime, se irója!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 896
12 482
113
Egy eltévedt ukrán golyó a jelek szerint megölte a Kosťantynivka piacot

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Még nem megerősített:
14sep a Sergei Kotov korvett megsérült ukrán dróntámadásban

F6XZYiDX0AAqEp2




Elnézést mindenkitől! Valóban benne volt a hír alján, hogy terheseknek is. Benéztem.
Mondjuk ez még nem jelenti azt, hogy harcolni küldenének terhes nőket. Szerintem.
Sir a hír szeptember 14-i ! Gondolod az elmúlt 5 napban már nem lenne tele a FOS média vele ? Mondjuk ez a DI is az !
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 325
113
Nyilvan nem harcolni kuldik. Viszont mivel katonak, katonai oiektumokban dolgoznak melyek celpontok… Szerintem nem normalis mar varandos noket szolglatban tartani, sot!!! engem ez zavar meg ebben a sztoriban: …special uniforms to fit their growing bellies as they continue to serve for up to 7 months into their pregnancies… Szerinted ez normalis? Szerinted egy normalis orszagban meddig dolgoznak a terhes nok? Dolgoznak. Nem aktiv katonai szolgalatban vannak egy konfliktusban. Van valamiert egy olyan gyanum, hogy ez sem a magzatnak sem az anyanak nem igazan jo.
Egy hadiállapotban álló ország nem 'normálisan' működik.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 544
13 589
113
Egy hadiállapotban álló ország nem 'normálisan' működik.

Ukrajna 9 - 10 éve hadiállapotban áll, és azért kíváncsi lennék, ha megkérdeznék az embereket - nem a hatalomban levőket, nem a politikusokat, katonai vezetőket - hanem a közkatonákat, és a civileket, hogy akarják-e azt a veszteséget amit ez a 9 - 10 év hozott nekik vagy inkább lemondanak a Krímről, vajon melyiket választanák ?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Magyarország nem adja ki a menekülteket

Egy anyag háborúban döntő jelentőséggel bír, hogy melyik oldal bírja tovább. Nem csak technikával, de élőerővel, katonával is. Ukrajnában pedig egyre kevesebb a hadra fogható férfi. Kijev ezért lassan már mindenkit besorozna, és a külföldre menekült hadköteleseket is hazavitetné. Ez az elképzelés azonban nem tűnik túl életszerűnek.



Nehéz helyzetben az orosz csapatok? - Demkó Attila

Az Világok Harca legfrissebb adásában Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Méhelyének vezetője volt a vendégünk. Valóban nehéz helyzetbe kerültek az orosz csapatok? Milyen körülmények nehezítik a védkekező fél helyzetét?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
1. Na ja, kímélve vannak 100.000-s nagységrendű halottal halottal és holdbéli tájjal a front mögött. Miért van olyan érzésem, hogy az ellenség kímélete nem kegy, hanem képességhiány (legalább mennyiségben), csak mint kegy van elkendőzve?


2. A II VH-ban 1000 gépes kötelékekkel és gyújtóbombákkal tudtak városokat letarolni. Na most 1000 B-17 fejenként 2.5 tonna bombával az kérem kb. 5000 Iszkander/Kindzsál/Kalybr harci része. És ez egy város. És gyakorlatilag háborús bűn.
hány kilométerre voltak a ruszkik Kijev "ostromakor" ? mennyi időbe tellett volna (ha már utalsz arra,hogy nem kimélik a civil lakosságot) akár Kijevet vagy bármelyik útba eső várost, csak a hagyományos csöves és rakétatüzérséggel rommá lőni úgy,hogy tényleg nem kímélnek ott senkit ?

mennyi egy Tornado MLRS hatótávolsága,illetve mennyi egy Mszta–SZ lőtávolsága ? mennyi tüzérségi lőszert lőttek el eddig az oroszok ? és ez mire lett volna elég ,ha egy városra kell kilőni ? mi akadályozza meg a ruszkikat hogy megtegyék ? nincs elég tüzérségi lőszerük ? vagy nincs elég sorozatvetőjük ehhez ? (nézd meg majd hogy milyen távolságból tudnak belőni egy várost) vagy esetleg megint belebonyoldóunk a Cm/BM szalvókba hogy mennyit és miből kellett volna odatenni hogy elérjék a kívánt hatást .. légibombákat direkt nem említettem,pedig abból van nekik bőven .

1000 db B-17-es említesz fejenként 2,5 tonna bombával

Wikiről :

"A Tu–95 maximális fegyverterhelése 12 000 kg. Az első sorozatgyártású változata gravitációs légibombákat hordozott. A bombatérben felfüggeszthető legnagyobb légibomba 9000 kg-os."

A Tu-160-ról pedig "A maximálisan 40 tonna össztömegű fegyverzet a gép törzsében kialakított két fegyvertérben helyezhető el. "

oké nincs egyikből sem 1000-es darabszám a ruszki légierőben ez igaz,de nem is ez lenne a lényeges,mert nincs szükség ezres darabszámú bombázóra

csak képességbeli hiányosságokat említesz,de nem tudod eldönteni,hogy mit szeretnél azt ha bebizonyítanák,hogy képesek rá (ergo háborús bűn) ,vagy azt róvod fel nekik,hogy képtelenek erre !
melyikkel lennél elégedett ?
melyik felelne meg az elvárásaidnak,ha úgy "kimélnék" a civileket mint eddig,vagy ha megölnének mindenkit aki szembe jön velük ??

szerintem ne toljuk ezt el autóskártya szintű vitába,hogy mire képesek a ruszkik ,mert egyelőre úgy tűnik elmérte ezt más is

"Putyin, akinek a gazdasága akkora, mint Olaszországé" sen. Lindsay Graham

"Hogyan érte el mindezt egy Spanyolország méretű gazdasággal rendelkező ország?" The Economist

"Az orosz gazdaság világgazdasági szempontból teljességgel jelentéktelen, kivéve az olaját és a földgázt. Alapvetően egy nagy benzinkút” Jason Furman
-elég kemény azért egy benzinkúttól nem gondolod ? Legjobb lenne tárgyalóasztalhoz ülniük,hogy véget érjen ez a szarvihar,csak ugye a "nagyondemokratikus független Ukrajna" önálló döntéshozatalra alkalmatlan,mert ennyire független hogy a jövőjéről sok esetben úgy egyeztet az USA és Oroszország,hogy meg sem hívják őket a tárgyalásokra.

@aquarell : Szentiványi Jenő - A Kőbaltás Ember