[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 901
27 610
113
Aaannyira, de annyira jól tájékozott ez a ruszki hírszerzés, meg persze Te is, hogy a csodálattól
nem is lehet erre mondani semmit.
Meg az origo-ra sem, hogy átvesz minden oroszpárti faszságot.
Nem mesélnéd el, h ki hitte el, h Putyin már meghalt (kétszer is!), 3 féle rákja van, Tusajev meghalt mind a 10szer, Kadirov halódik meg legutóbb az admirális halálát, és még a videó után is bizonygattad, hogy háde biztos kórházból szkájpol. Szóva ha valaki nem vethet semmit az origósok szemére, az pont te lennél, meg kedves északi szomszédunk, Pali.

Más:
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 018
93
Aaannyira, de annyira jól tájékozott ez a ruszki hírszerzés, meg persze Te is, hogy a csodálattól
nem is lehet erre mondani semmit.
Meg az origo-ra sem, hogy átvesz minden oroszpárti faszságot.
Há' mé'? Nem? Há' de! Igaz? Ugye? Nem? De. Ami nem Defence unIntelligence az má' nem is jó? Nem? De!!!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Készül a kamikaze FPV drón:

@duckdodgers™ és még aki ért hozzá: az a fehér (3D-nyomtatott??) izé, amit az RPG robbanófejbe illeszt, az micsoda?

Drága ukrán testvéreink kezdenek rádöbbenni, hogy Sojgu a 2025-öt nem viccből mondta - az oroszok több vasútvonalat is elkezdtek építeni. Talán a legjelentősebb az azovi partvidék mentén haladó, de több, eddig meglevő csomópontot is összekötnek:

(ukrán forrás mind a kettő)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 402
46 014
113
Orekhovsky szektor: éjszakai csata Novoprokopovka mellett
2023. szeptember 28. 14.00-i állapot

Jelenleg a szektor összes harca a Rabotino-Verbovoye vonal közelében zajlik, ahol az ukrán fegyveres erők az orosz védelembe próbálnak beékelődni. Más helyeken szünet van: ugyanabban a Pjatikhatkiban, ahol nyáron az ukrán fegyveres erők sikertelenül próbáltak előrenyomulni, most viszonylagos nyugalom van. Az ukrán alakulatok éjszaka úgy döntöttek, hogy egy két harckocsiból és három gyalogsági harcjárműből álló páncélozott csoporttal támadást indítanak orosz állások ellen Novoprokopovka falu közelében . Az ellenséget gyorsan a levegőből észlelték: Spetsnaz arkangyal szerint miután az első járművet elütötte egy ATGM, az egész konvoj megfordult és elkezdett visszavonulni, ami során egy másik berendezés aknának ütközött, és a személyzet elhagyta.

A kudarcok ellenére az ukrán parancsnokság nem tervezi feladni a támadást, és rotációt hajt végre. A 71. Jaeger-dandár több egységét is a hátulra küldték helyreállításra, és az ukrán MTR rohamcsoportjai megérkeztek a Rabotino és Verbov közötti vonalhoz.

A frontvonalon a 12. különálló harckocsizászlóalj két német gyártmányú Leopard 2A6-os harckocsiját is észlelték. A külföldi zsoldosokat pedig Malaya Tokmachkába és Novodanilovkába helyezték át .

Ugyanakkor az elmúlt hetekben az Ukrán Fegyveres Erők jelentős veszteségeket szenvedtek el az orosz repülőerők akciói miatt, amelyek UMPC-t tartalmazó bombákkal aktívan hajtanak végre légicsapásokat a frontvonalon. Használatuk fokozott intenzitása arra kényszerítette az ellenséget, hogy további nyugati gyártású légvédelmi rendszereket helyezzen át a helyszínre.

Hersoni irány: az ukrán fegyveres erők erőinek összevonása és támadások a szigeteken,
helyzet 2023. szeptember 28. 17:00

Hersoni irányban az ukrán alakulatok továbbra is erőt halmoznak fel, miközben ezzel párhuzamosan a Dnyeper szigetein próbálják megvetni a lábukat.

Az ellenség újabb adag munkaerőt rakott le Aleshkinsky-sziget északkeleti részén. Az orosz csapatok azonban megfigyelték ezeket az akciókat, és lecsaptak arra a területre, ahol a munkaerő koncentrálódott. Ezt követően az Ukrán Fegyveres Erők csónakkal evakuálták a sebesülteket Nikolszkoje faluba .

A Perejaszlavszkij-sziget központi részén az orosz fegyveres erők az ukrán alakulatok megfigyelőállomásán dolgoztak, és egy másik hajót is eltaláltak Nikolaevka faluból .

Az ellenség azt is megjegyzi, hogy az orosz repülés intenzitással használja az irányított bombákat UMPC modulokkal. Az elmúlt napokban az Aerospace Forces valóban egy sor precíz támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők állásai ellen a szigeteken és a Dnyeper jobb partján, aminek következtében munkaerő-veszteséget okoztak. Ráadásul éjszaka ismét robbanások voltak a Kulbakino repülőtéren.

Az ukrán parancsnokság azonban egyelőre nem tervezi terveinek feladását, amit az is bizonyít, hogy új egységek érkeztek a Nikolaev és Herson régióba. Magában Nikolaevben pedig a mozgósítás új köre kezdődött, ami teljes mértékben beleillik az ellenség legújabb déli tevékenységeinek keretébe.
Hozzá kell tenni, hogy a közelmúltban egy újabb haditechnikai konvoj haladt át Dnyipropetrovszkon nyugati irányban: 133 egység és körülbelül 600 ember , valószínűleg az ukrán haditengerészet tengerészgyalogságának parancsnokságából. 19 harci felderítő és leszálló jármű, három BTR-70, egy BTR-4E, egy Humvee páncélozott harcjármű, egy gyalogsági harcjármű, két ZIL-131 alapú irányító és kommunikációs jármű haladt át Dnyipropetrovszkon. Ezenkívül a vonóhálókon három Krab önjáró löveg, egy Gvozdika önjáró löveg, két BRDM, egyBBM "Humvee".

Többek között három nehéz gépesített TMM-3 hidat észleltek a többi berendezéssel együtt. Ez jelzi a mérnöki eszközök áthelyezését Herson irányába.

❗️A berendezések és a személyzet folyamatban lévő szállítása nyugatra megerősíti, hogy az ukrán fegyveres erők nagyszabású hadműveletet kívánnak végrehajtani a Krím- félszigeten és a Herson régióban. A 35. és 36. gyalogos gyalogezred főhadiszállását a Nikolaev régióban található Bereznegovatyban és Vlagyimirovkában már berendezték.

És most, amíg a rakétavédelem „ágyútölteléke” a Dnyeper szigeti övezetében igyekszik megvetni a lábát, az ukrán fegyveres erők parancsnoksága továbbra is csapásmérő erőt alkot a folyó és a Dnyeper-Bug torkolat mentén .
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 783
113
A napokban egy kétségbeesett "mindent egy lapra teszünk fel" tipusú ukrán roham várható annak reményében, hogy az esőszezon előtt még valami eredményt tudjanak felmutatni gazdáiknak.

Gyanitom az eredmeny meg par ezer megtoltott fekete zsak lesz es tovabbi par milliot ero elfustolo technika.
Egyebkent annak fenyeben, hogy mennyi cuccot sikerult osszetarhalniuk es mennyi embert kapartak ossze en tobbet vartam a toluk es azt hittem ennel sokkal melegebb helyzeteik lesznek az oroszoknak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 851
81 372
113
Graham Philips-ről szól ez a dok. film.
Graham Philips brit újságíró még 2014-ben érkezett a Donbasszba, hogy onnan tudósítson a valós helyzetről. 2014-es brigád ismeri.
Angolszász propaganda helyett őt kellett volna nézni a gyengéknek, akik nem tudják mi történt 2014-től Ukrajnában /Donbasszban.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Putyin döntött, jóváhagyta az ukrajnai háborúhoz köthető ünnepet


Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében szeptember 30. állami ünneppé válik Oroszországbanírja a RIA Novosztyi.

Szeptember utolsó napján azt fogják ünnepelni, hogy négy ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja) Oroszország részévé nyilvánítottak 2022-ben. E négy régiót az orosz fél magának követeli, azonban egyiket sem ellenőrzi teljesen.

Oroszország mélyen a zsebébe nyúl, rendkívüli összeget fordítanak a háborúra


Oroszország közölte, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat, hatalmas erőforrásokat irányítva az ukrajnai offenzívába, hogy felvegye a harcot„a Nyugat által kirobbantott hibrid háború” ellen.

Egy csütörtökön közzétett pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a védelmi kiadások éves szinten több mint 68 százalékkal, csaknem 10,8 ezermilliárd rubelre (nagyjából 44 ezermilliárd forint) ugranak meg - ez több, mint a szociálpolitikára szánt kiadások – írja az al-Dzsazíra.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen emelés szükséges, feltétlenül szükséges, mert hibrid háborús állapotban vagyunk, folytatjuk a különleges katonai műveletet
– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 822
14 504
113
Áhh, a kszokszol píárgépezet már munkához is látott:
F7G63XNbAAA0cAE


nem kamu, tényleg törölni akarják, nézzétek meg ti is: https://en.wikipedia.org/wiki/Yaroslav_Hunka
Hmm ez is úgy jár, mint a Majdani Forradalmi Játékok anyagának több mint a 90%-a? Ami nem támogatja a mostani "hivatalos" Nyugati narratívát, az törölve lett (igaz az internet nem felejt, legalább a szolgálatoknál megvan annak is a full verziója). Most ezt én is letoltam, kiváncsi leszek mi a sorsa..
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Oroszország közölte, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat
Ha egy NATO tag 1%-ról 2%-ra emeli, az már 100%-os növekedés.
10,8 ezermilliárd rubelre (nagyjából 44 ezermilliárd forint) ugranak meg
Ez durván 110 mld euro, növekvő olajárak mellett valahogy megoldják, aztán ha a rubel is gyengűl, akkor szinte a zsebbe sem kell majd nyúlni.
Ukrán egyenruhás szabotőröket fogtak a zaporizzsiai régióban.
Tipikus kamuvideó, amiket ide szoktál szemetelni. Ebből mégis mi a lófasz derűl ki?! Az ilyeneket ki kellene tiltani innen.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 332
8 149
113
Ha egy NATO tag 1%-ról 2%-ra emeli, az már 100%-os növekedés.

Ez durván 110 mld euro, növekvő olajárak mellett valahogy megoldják, aztán ha a rubel is gyengűl, akkor szinte a zsebbe sem kell majd nyúlni.

Tipikus kamuvideó, amiket ide szoktál szemetelni. Ebből mégis mi a lófasz derűl ki?! Az ilyeneket ki kellene tiltani innen.
Épp a tegnap volt ugyanez a video, hogy ukránok adják meg magukat... Mintha... Így emlékszem.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Boeing P-8A Poseidon megjött Sziciliából, a román tengerparton gyűjti az adatokat a kaprok darálóba küldéséhez. Most a Duna-Deltához is fölmegy, de a tengerre nem merészkedik.

Ennél érdekesebb, hogy egy Boeing E-3A Sentry awacs délután Litvániában körözött, véletlenül megint átmegy egy nato drón, vagy Pszkov repülőtere kerül elő megint?


Ami még nem volt: Ryanair (Boeing 737 MAX 8-200) Rzeszow-London járaton (ami a menetrendnél öt perccel korábban indult. és félórával hamarabb érkezik) minden hely foglalt, kik utazhatnak ilyen sokan, ilyen sürgősen, sebesen?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Egyrészt jó olvasni, hogy van, aki ilyen mélységű elemzésre adja a fejét idehaza, és nem a FOSba publikál. Valaki itt a fórumról ismeri az urat amúgy?

Másrészt ez a bekezdés azért nagyon meredek, már a mindenatervszerinthaladistákkal hasonló kategóriájú agymenés lett:
“U.i. 1.: konteo-s megjegyzés: simán lehet, hogy az elhíresült június eleji kudarc, amikor Bradley-ket és Leopardokat vesztettek egy kupacban, egy politikai szintről érkező nyomás eredménye. Tegyük fel: érkezik a technika Nyugatról, mindenki alig várja az ellentámadás megindulását, de a katonák tudják, hogy még nem állnak készen. A politika erőlteti, így muszáj „valamit villantani” (szerencsére kis hazánkban ilyen napjainkban már egyáltalán nem fordul elő…). Erre úgy döntenek, hogy támadnak is meg nem is, mint az okos lány a mesében. Összeszedtek egy alegységet (nem volt nagyobb, mint egy század), amelynek a technika miatt a legtöbb esélye van a túlélésre, majd nekiküldték őket az orosz védelemnek, amolyan combosabb harcfelderítő járőrként. Aztán mutogathatták a politikának, hogy nem kell kapkodni, hanem inkább hagyják a katonákat dolgozni a legjobb belátásuk szerint.

Rohadtul nincsenek az ukránok olyan helyzetben, hogy ilyen színjátékokat csináljanak, ráadásul úgy, hogy pont az elvileg legértékesebb eszközeik vesznek oda. Meg az elvileg jól képzett katonáik - az pedig púder, hogy "dE a sZemÉlYzeT tÚlÉLi", mert lehet, hogy a személyzetből az orosz technikához képest többen másznak ki élve, de így is garantáltan odavesznek jópáran.

Arról se nagyon szól a cikk, hogy melyik oldalnak milyen veszteségei voltak eddig a röffenzíva során, pedig az egy érdekes téma.

Végül egy másik térkép, csak a miheztartás végett, az elmúlt kb 9 hónap eredményét láthatjuk mindkét fél részéről:
F7IDzhHX0AQAxGm



@ruszkik.haza
Nézegesd inkább az eredetit, amit az ukránok nem vágtak meg: