[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Tehát hülyék az oroszok is, hogy erőltetik az amúgy szarkupac harckocsit mint fegyvernemet...
Az állítás nem az volt, hogy a tankok haszontalanok, hanem az, hogy ha nem tudod megvédeni őket, akkor kár terepre küldeni. Sajnálatos, hogy a nyugati elvárásoknak való megfelelési kényszered elhomályosítja a gondolkodásod.

Háború esetén bármelyik szomszédunknak lenne elég drónja ahhoz, hogy a meglévő/tervezett Leopardjainkból kiűzzék a személyzetet és akár egyenként levadásszák őket. Majd szólj, ha a jelenleg - tudtommal körülbelül - 1 darabot számláló A7-es flottánk mellé legalább az oroszokéhoz hasonló színvonalú felderítésünk, tüzérségünk, légvédelmünk, légierőnk stb. lesz. Mármint saját, nem pedig olyan, amit a tulajdonosa az érdekeinek megfelelően akármikor áthelyezhet máshová (már ha baj esetén egyáltalán idehozza).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
Az állítás nem az volt, hogy a tankok haszontalanok, hanem az, hogy ha nem tudod megvédeni őket, akkor kár terepre küldeni. Sajnálatos, hogy a nyugati elvárásoknak való megfelelési kényszered elhomályosítja a gondolkodásod.

Háború esetén bármelyik szomszédunknak lenne elég drónja ahhoz, hogy a meglévő/tervezett Leopardjainkból kiűzzék a személyzetet és akár egyenként levadásszák őket. Majd szólj, ha a jelenleg - tudtommal körülbelül - 1 darabot számláló A7-es flottánk mellé legalább az oroszokéhoz hasonló színvonalú felderítésünk, tüzérségünk, légvédelmünk, légierőnk stb. lesz. Mármint saját, nem pedig olyan, amit a tulajdonosa az érdekeinek megfelelően akármikor áthelyezhet máshová (már ha baj esetén egyáltalán idehozza).
Vigyázz, mert úgy jársz mint én, ha áthozod onnan máshová a témát.

Az állítás is butaság, ilyen alapon minden felesleges, ha nem tudod megvédeni. Még drón is felesleges, mert ha nem véded meg az ellenséges EW-től, akkor semmit sem ér...

Segítek, kitalálták a németek már vagy 80 éve, úgy hívják, hogy összahderőnemi harc.

Miért cserélném le a NATO felderítő, tüzérségi stb kapacitását az annál 1000× szarabb oroszra?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 748
14 163
113
Rossz konklúzió.
Mindkét oldal aktívan használja a harckocsikat és nem azért, mert hülyék.
Egyszerűen a nyugati hkk jobbra.sikerultek (kivétel talán a.chally, ami se nem hús, s nem hal a küzdőtéren elhelyezett de kazettakban tárolt lőszer miatt - nem látom optimális megoldásnak)
Drónok tekintetében meg egy elég durva dronhaboru is zajlik ott, mi mindkét oldalról csak a sikeres, propagandailag eladható felvételeket látjuk. Van ellentevelenyseg bőséggel.

mert szerinted az a konklúzió, hogy ban esélye egy jobb hknak a harctéren? ez a jóság egyedül a gyártó profitjában jelentkezik. Se nem túlélésben, se harctéri sikerekben. A fos propaganda annyi sikert sem tud felmutatni leo2, challenger esetén, mint a lesajnált szovjet típusoknál.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
A Beriev A-50 repülőgépek és az S-400 légvédelmi rakéták közötti együttműködés 24 ukrán vadászgépet zuhan le
Erről még annyi "bizonyíték" sincs mint az ACATMS-el támadott Orosz reptereken levő Orosz helikopter veszteségről.Amennyi lelőtt gépet "bemondtak" már minden Ukrán gépet már vagy 3-szor lelőttek(hasonlóan túlzóak az Ukrán védelmi minisztérium álltal közölt Orosz veszteség adatok)
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Az Európai Unió leállítja azon terveit, hogy 2024 márciusáig egymillió tüzérségi lövedéket szállítson Ukrajnának.
A Bloomberg ír erről.
Tavaly tavasszal az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy 12 hónapon belül szállít egymillió tüzérségi lőszert. De ennek az időszaknak több mint a fele már eltelt, és ezalatt az ígéretnek csak 30%-át lehetett Kijevbe küldeni.
Az eddig megkötött szerződések mennyiségéből ítélve azt kockáztatja, hogy az EU tavaszig nem éri el célját.

SÜRGŐS
Kherson irány, 26.10

Meghiúsult egy újabb kísérlet egy ellenséges DRG partra szállására.
Időben felfedeztek két csónakot, és egy 30 mm-es fegyverrel eltalálták őket.
Az egyik csónak elsüllyedt, hogy etesse a harcsákat, a másik visszafordult.

Az Egyesült Államok Képviselőházának új elnöke, Johnson két feltételt jelölt meg az Ukrajnának nyújtott segítséghez.
– írja az NBC News.
Az új előadó szerint az Ukrajnának nyújtott segítségről csak akkor tárgyalnak, ha Kijev részletesen beszámol a biztosított pénzek elköltéséről.
Johnson a második feltételként a „célok egyértelműségét” határozta meg, amelyet a Fehér Háznak tisztáznia kell.

Avdeevskoe irány
Helyzet 8:00-kor


Hadseregünk fokozatosan halad előre a déli és az északi szárnyon. Heves harcok dúlnak. Mindenféle fegyver továbbra is működik.
Az északi szárnyon a vasúttól nyugatra, Krasznogorovkától északnyugatra Novokalinovoje felé tovább fejlődik a siker. Van előrelépés.
A déli szárnyon Opytnojetól és Vodyanoye-tól északra van előrenyomulás. A jelentések szerint a Pervomajszkoje melletti Avdejevszkij-tó az ellenőrzésünk alá került. Minden ellenséges ellentámadás kudarcot vallott.

A magyar parlament ismét nem tűzte napirendre Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló szavazást – mondta Vadai Ágnes, az ellenzéki Demokratikus Koalíció párt képviselője.

Amerikai berendezéseket szállítottak Németországba, hogy átadják a kijevi rezsimnek. Fotó egy előfizetőtől.
https://t.me/boris_rozhin/102019?single
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 686
7 332
113
Megvan a háború végének az időpontja:
Kijev döntött: Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést.

Ezek szerint addig be kellene zsákolni az oroszoknak.
Bár fotelszakértői véleményem szerint tavaszra megroppanhat az ukrán védelem.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 564
113
Hét igen. Ezek ellen a drónok ellen, ha csak elektronikus zavarással, nem lehet védekezni. Egy sima 200 e Ft-os dronra felszigszallagoznak egy RPG7-es töltetet, aztán nekivezetik egy harci eszköznek és annak annyi. Lett légyen az Ábrahám vagyLeo2. Teljesen át fogják írni a hadviselést ezek az eszközök. Főleg akkor, amikor megjelennek a zavarás ellen védett autonóm dronok. Remélem az MH figyel és már építik is a saját fejlesztésű magyar eszközöket, amik nem mellékesen filléres tételek lesznek, ahhoz képest, hogy mekkora kárt okoznak.
Ha már zavarás:
Letesztelték a kifejezetten FPV drónok ellen fejlesztett Triton zavarókomplexumot
5DC8jm3m_o.jpg

Elsősorban tankokra fejlesztett eszközről van szó, de sikeresen zárultak a tesztek egyéb harci járműveken is (Tigr, Tájfun és mindenféle Kamaz modellek), mindössze a konfiguráció változtatásával. 868, 915, 1200 és 2400 MHz frekvenciasávokon működik a komplexum (az antennák láthatók a fenti képen). Hullámhossztól függően maximum 300 méteres hatótávval.
Harci körülmények között az Északi Katonai Körzet alá tartozó területeken vetették be eddig ukrajnában.

Van egyébként egy hátizsákos FPV-zavarójuk is, minap láttam képet róla.

Egyebek:
A tegnapi Leo2 kilövések:
https://files.catbox.moe/hwpbq5.mp4
https://files.catbox.moe/jitge7.mp4

Meg egy újabb, itt Krasznopolt használtak:

(láthatóan nagyon vergődnek, hogy újra előszedték a Leopardokat)

FPV összeállítás Avgyejevka környékéről, a 1487-es alakulattól:

Újabb brOSINT megy a levesbe (ezek még a szíriai polgárháború idején futottak fel):
l7yS1Eb.png

...valószínűleg kínosan sok kezdett lenni az ukrajnából származó fegyver a Közel-Keleten.

Tovább folytatódik a Privjet-82 drónok sorozatgyártása (ez az FPV-khez hasonlóan házibarkács, de merevszárnyú drón):

Lelőtt ATACMS (ha valakinek nem lenne meg: "etekmsz"-nek kell ejteni), valahol Belorecsenszk (404ül biloricsenszkiyiyiyi) közelében, Luganszktól kb 20 km-re K-DK irányban:
RYThG3Zv_o.jpg


Az első adag Malva kerekes önjáró löveg leszállítva (pontos darabszám nem ismert):

Két, eddig nem látott LMUR találat (épületek):

Végül, ismerjétek meg Wittman Rudolfot, aki romániai magyarként (?), korábbi francia idegenlégiósként, önkéntesnek jelentkezett az ukránokhoz (a sapkán levő jelvény szerint ráadásul SzSzO), majd pár napja elpusztult:
F9UZp-tXIAEmlmV

F9UZp-xWsAANkj-


Bónusz!
TV-irányított (?) UMPK:
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Rappet halgatnak, szóval még biztosan feketék is, mert az meg náluk divat. De láttam, hogy az egyik croissant eszik, szóval csak francia lehet...

Tehát hülyék az oroszok is, hogy erőltetik az amúgy szarkupac harckocsit mint fegyvernemet...
.
.
Vannak fegyverek, fegyvernemek, amiknek a szerepe visszaszorul. A csatahajok nagyok, szepek, erösek voltak, bizonyos dolgokra akar meg ma is lehetnenek jok, de mar reg nem ök a flotta ekkövei, mert a repulögepek megjelenesevel megvedhetetlenne valtak a 2.Vh. tanusaga szerint. Es hiaba probaltak rajukpakolni egyre erösebb legvedelmet, a vegen mar szamolatlanul is 20mm gepagyut, nem ment.
Ez az erzesem a tankokkal is, serulekenyek lettek, varosi harcban plane, de egy a tankhoz kepest olcso iranyitott panceltörö raketaval szemben is barhol. Az az idö lejart, hogy Kurszk körul szazaval löttek egymast tankok, vagy az a kep, hogy elöl robognak hös tankjaink es attörnek minden vedelmet, mögötte jön bator gyalogsagunk, ezek a regi idök elmultak.
Nem tudom, a harckocsiknak ad-e uj lenduletet majd a drontechnika, pl lesznek-e kisebb pancelzatu, de gyorsabban manöverezö drontankok, agyukkal, panceltörö raketakkal felszerelve, de a mostani dolog, hogy 2-4 embert bezarunk egy gurulo vaskoporsoba, ez nem a jövö.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 059
87 990
113
Megvan a háború végének az időpontja:
Kijev döntött: Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést.

Ezek szerint addig be kellene zsákolni az oroszoknak.
Bár fotelszakértői véleményem szerint tavaszra megroppanhat az ukrán védelem.

Hol lesz már Ukrajna 2024 végén! 2023at kellene először túlélniük!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
a tankok eddig sem voltak sérülés állóak nagyobb konfliktusokban az épp aktuálisan legmodernebb is hulott mindig a régebbi típusok persze nagyobb számba. amikor a fénykorát élte a HK gyártás a háború után százával lőtek ki t 55 ösöket pattonokat és a többit mégsem lett vége a hk nak.
az hogy a békében be lett nyalva a kilőhetetlen harckocsi mitosza meg. akik benne ültek tudták hogy kilőhető.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 890
113
Alekszandr Szladkov arról, hogy a média nem figyel az Avdeevka húsdarálóra, és miért van ott most a PMC Wagner.

„Minden beszéd csak a Közel-Keletről szól. Viccelsz velem? Elfelejtette, kinek a gyermekei, apja és férje ontja most vérét az Északi Katonai Körzetben?
Az Avdeevka üst most a pokolnál is jobban ég! Jelenleg az egyik legnagyobb söprés van folyamatban, amely nem hasonlítható össze Soledarral és Bakhmuttal.
Ti néma gazemberek vagytok?

Úgy döntöttem, hogy a második csatornámon közzéteszem az őszinte igazságot arról, hogy mi történik Avdeevkában! (Link lent kommentben )
Egy exkluzív felvételt is készítettem arról, hogy miért került vissza a PMC Wagner a pozíciójába, és ki a felelős most...”

Ha támogatod Alexander Sladkovot, arra kérünk mindenkit, hogy iratkozzon fel a távirati csatornájára, csak ott felfedi az SVO valóságát, és olyan információkat tesz közzé, amelyeket mások félnek megmutatni.

xfxLPZJsQ5c.jpg


 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
a tankok eddig sem voltak sérülés állóak nagyobb konfliktusokban az épp aktuálisan legmodernebb is hulott mindig a régebbi típusok persze nagyobb számba. amikor a fénykorát élte a HK gyártás a háború után százával lőtek ki t 55 ösöket pattonokat és a többit mégsem lett vége a hk nak.
az hogy a békében be lett nyalva a kilőhetetlen harckocsi mitosza meg. akik benne ültek tudták hogy kilőhető.
Szerintem a jelenlegi harckocsik ideje lassan lejár. Helyettük megjelennek a részlegesen távirányított (akár vezetékkel is:D, hogy ne lehessen zavarni őket) vagy teljesen autonóm harckocsik. Jóval kissebek és jóval mozgékonyabbak. Ezeket a mostani monstrumokat el lehet felejteni. Egyébként is milyen eszköz az ami ősszel leáll és amíg nem jön a felszáradás pihen, mert ha nem akkor elsüllyed. Nagyon át fog alakulni ez a fegyvernem. Ahogy a többi is.

Idő kérdése, és a csatahajókhoz hasonlóan az anyahajók is mennek a múzeumba, vagy (!) olyan eszközöket hordoznak, amik akár ezer km-es hatósugárral bírnak, hogy ne kelljen a csata közelébe menniük. Ez azonban nem oldja meg a sebezhetőségüket, amit, mondjuk egy ballisztikus rakéta jelent rájuk nézve (mondjuk az EGISZ rendszer itt szóba jöhet - habár az is túlterhelhető). Remélem ezt soha nem tapasztaljuk meg, hanem tisztán elméleti alapon döntenek a kivonásukról.

Repülőgépek szintén abba az irányba fejlődnek, hogy nem lesz pilóta bennük. Jellemzően autonóm vagy szemiautonóm (ahol lehet, műholdon keresztül irányítják) vezérlésük lesz és a végső szakaszban beprogramozott feladatot teljesítenek, majd hazarepülnek (amolyan USA Predator drón üzemmódban). Ezek is amolyan szemidrónok lesznek.

A klasszikus kis drónok területén is nagy változás várható, főleg, hogy nagyon nagyot lépetek előre a fejlesztők a zavarásukban. Ezen eszközök esetében 100%-ban meg fog valósulni az autonóm működés. A fejlesztések pedig, jellemzően a gyalogság elleni minidrónok felé fognak eltolódni. A jövő hadszíntere kb. úgy fog kinézni, hogy visz a baka egy hátizsákot, olyan 40 kg-osat, leteszi, kinyitja és kienged belőle 100 db. mikródrónt, melyek elindulnak az ellenség irányába. Mit fog az ellen kezdeni ezekkel?
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 330
2 758
113
mert szerinted az a konklúzió, hogy ban esélye egy jobb hknak a harctéren? ez a jóság egyedül a gyártó profitjában jelentkezik. Se nem túlélésben, se harctéri sikerekben. A fos propaganda annyi sikert sem tud felmutatni leo2, challenger esetén, mint a lesajnált szovjet típusoknál.
Az esély itt a személyzet túlélésre vonatkozik elsősorban, másodsorban az esetleges javithatosagra (harcképtelen, de javítható)
És ebben az esetben én nem.azt nézem, hogy melyik oldal hány métert haladt előre hol, hanem hogy találat esetén mi történik a vassal és a bent ülők kel - ez alapján meg az összes régi orosz kacat sajna hulladektelep.
(A tigr talán nem, de olyanunk nincs.)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
.
.
Vannak fegyverek, fegyvernemek, amiknek a szerepe visszaszorul. A csatahajok nagyok, szepek, erösek voltak, bizonyos dolgokra akar meg ma is lehetnenek jok, de mar reg nem ök a flotta ekkövei, mert a repulögepek megjelenesevel megvedhetetlenne valtak a 2.Vh. tanusaga szerint. Es hiaba probaltak rajukpakolni egyre erösebb legvedelmet, a vegen mar szamolatlanul is 20mm gepagyut, nem ment.
Ez az erzesem a tankokkal is, serulekenyek lettek, varosi harcban plane, de egy a tankhoz kepest olcso iranyitott panceltörö raketaval szemben is barhol. Az az idö lejart, hogy Kurszk körul szazaval löttek egymast tankok, vagy az a kep, hogy elöl robognak hös tankjaink es attörnek minden vedelmet, mögötte jön bator gyalogsagunk, ezek a regi idök elmultak.
Nem tudom, a harckocsiknak ad-e uj lenduletet majd a drontechnika, pl lesznek-e kisebb pancelzatu, de gyorsabban manöverezö drontankok, agyukkal, panceltörö raketakkal felszerelve, de a mostani dolog, hogy 2-4 embert bezarunk egy gurulo vaskoporsoba, ez nem a jövö.
Majd szólj, ha visszaszorul az igény egy erősen páncélozott, nagy tűzerejű és nagy mobilitású harcjármű iránt...

Ameddig ez nem következik be addig csak álom a hackocsik szerepének visszaszorulása.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Szabó József

Októberi helyzetkép
A Putyin-Orbán találkozón Pekingben az orosz elnök részéről fontos és súlyos mondatok hangzottak el a háború menetét illetően. Nézzük meg, hogy mi az, ami közvetlenül következik az által elmondottakból és mi az, ami a sorok közül olvasható ki.
A legfontosabb talán az, hogy az oroszok is elhúzódó háborúra készülnek. Hogy ez időben pontosan mit jelent, nem tudom. Kissé elbizonytalanított OV megjegyzése:
„A válasz, amit az orosz elnöktől kaptam, a legkevésbé sem volt megnyugtató. Ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit.”
Itt ugyanis OV hónapokról beszél, nem évekről (bár lehet, hogy a magyar áttervezés időtartamára vonatkoztatja a következő hónapokat?) – hogy ez végül is pontosan mit jelent az orosz-ukrán háború viszonyrendszerében, még nem tudható.
Amit a sorok között látok: az oroszok a csatatéren akarják eldönteni a háború sorsát, másrészt pedig győzelemben gondolkodnak. A nagy kérdés persze az, hogy Ukrajna sorsára nézve ez mit jelent. Én úgy vélem, hogy további pusztítást, Ukrajna teljes lerombolását, újabb és újabb mélységi csapásokkal. Emlékeztetek arra, hogy a tavaly őszi-téli infrastrukturális létesítmények rombolását az ukrán fél a mai napig nem volt képes helyreállítani – a részlegesen helyreállított és a még meglévő infrastruktúra közeljövőben várható újabb pusztítása akár végzetes csapás is lehet az ukrán gazdaságra.
Tekintve, hogy a háború folytatása prognosztizálható, célszerű először számba venni a hadviselő felek anyagi-pénzügyi lehetőségeit, képességeit a háború folytatására.

I. Oroszország helyzete
A. A gazdaság helyzete
A szankciók bevezetésének időszakában mindenki azt gondolta, hogy azok megfelelően hatásosak lesznek ahhoz, hogy RU ne tudja folytatni a háborút, azok gazdasági válságot fognak okozni RU-ban.
Csak hát ez nem következett be. Az orosz gazdaság alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez.
Hogyan volt ez lehetséges?
a. Az olaj és gázbevételek magasak: 2022 egy olyan év volt, amikor RU csúcsbevételeket ért el, e bevételeket a jóléti alapban halmozta fel. A 2022-es csúcsbevételhez viszonyítva ugyan valóban jelentős a visszaesés, 2023 1-9. hóban 34,5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, azonban ez a bevételi összeg lényegében a háború előtti szintet jelenti.
b. Nőtt a belföldi termelés. Számos nyugati cég távozásával a belföldi termékek versenyképessé váltak. Az importhelyettesítés ösztönzőleg hatott a belföldi ágazatok fejlesztésére és a termelés növekedésére.
c. Az ipar egy részét Oroszország haditermelésre állította át, nagy állami megrendelések történtek.
d. Majdnem teljes foglalkoztatottság van, a munkanélküliségi ráta alacsony.
e. A kormányzat hatalmas összegeket öntött a hazai gazdaság fejlesztésébe.
f. Jelentős tartalékok állnak Oroszország rendelkezésére. Állami tartalék+ az ún. jóléti alap liquid eszközei.
g. Tudatos gazdaságpolitikai döntést hoztak a belső vásárlói erő növelésére.
h. Az orosz gazdaság sohasem volt integrált része a globális gazdaságnak, kitettsége annak változásainak nem kritikus szintű.
i. Az orosz exporttermékek hagyományos piaca a Dél, annak országai pedig nem vezettek be szankciókat.
j. A korábbi orosz exporttermékeket egyszerűen belső fogyasztásra irányították át.
k. A szankciók megkerülhetők, amit Oroszország ki is használ.
A fentebb jelzett gazdasági irány fenntarthatóságát veszélyeztető tényezők:
a. A szankciók jelentősen érintették az orosz szénhidrogének exportját, az abból származó jövedelemvisszaesés kb. 35%-os.
b. A tartalékok helyzete: nem végtelenek, előbb-utóbb kimerülnek.
c. Inflációs nyomás
Makroadatok: GDP várható növekedése: 2%; a költségvetési hiány cca. a GDP 1%-a; külföldi adósság a GDP 15%- alá csökkent; munkanélküliségi ráta kevesebb mint 4%; inflációs ráta: 6%.
Az IMF legfrissebb prognózisa RU gazdaságára vonatkozóan:
A Nemzetközi Valutaalap 2023-ra 2,2%-os orosz GDP-növekedést vár. A Valutaalap 0,7 százalékponttal javította júliusi előrejelzését, akkor a szervezet 1,5 százalékos növekedést várt az orosz gazdaságtól 2023 végére.
Az IMF megjegyezte, hogy az ország gazdaság növekedésének gyorsulása „jelentős fiskális ösztönzőket, magas beruházásokat és fenntartható fogyasztást tükröz a feszes munkaerőpiacon”.
Emellett az alap előrejelzése szerint az oroszországi infláció 2023-ban 5,3% lesz, 2024-ben pedig 6,3%-ra gyorsulhat.
...

Hosszú elemzés, pár táblázattal. Az alábbi linken elolvasható!

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A média már „megabombával” riogat
Hidegkuti Konstantin

A nyugati sajtó az ukrajnai háború kapcsán ismét egy újabb gyöngyszemmel „örvendeztette meg” a nagyérdeműt.

Avagy a német Bild által megszellőztetett legújabb állítás szerint Moszkva egy átalakított Szojuz hordozórakétával, az űrből kíván csapást mérni az ukrajnai nagyvárosokra. Ám némi utánajárással hamar egyértelművé válik még a laikusok számára is, hogy mennyire a valóságtól elrugaszkodott történetről van szó, amely sajnos forráskritika nélkül a hazai médiában is megjelent. Miért nem éri meg a civil hordozórakéták átalakítása? Egyáltalán ki az a Julian Röpcke és miben rejlik a média felelőssége?


Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy vagy egy színészekkel megjátszott jelenetet hallhatunk – ne feledjük, Ukrajnában nem kell messze menni az anyanyelvi szinten oroszul beszélőkért –, sőt a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével a gépi eredet sem kizárható.

Egyáltalán miért használná fel Oroszország az egyes missziókra, alacsony volumenben, szinte manufakturálisan gyártott, több millió dollár értékű civil Szojuz hordozórakétákat, mikor ott vannak a kivonás előtt álló, vagy már selejtezett interkontinentális ballisztikus rakéták?

„Végül a cikk írója, Julian Röpcke mellett se mehetünk el”
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 748
14 163
113
Az esély itt a személyzet túlélésre vonatkozik elsősorban, másodsorban az esetleges javithatosagra (harcképtelen, de javítható)
És ebben az esetben én nem.azt nézem, hogy melyik oldal hány métert haladt előre hol, hanem hogy találat esetén mi történik a vassal és a bent ülők kel - ez alapján meg az összes régi orosz kacat sajna hulladektelep.
(A tigr talán nem, de olyanunk nincs.)

szóval akkor abban megegyezhetünk, hogy a harcképessége a nyugati harckocsiknak nulla, mert ereményt még a nyugati propaganda sem tud felmutatni, de cserébe, akkor az adott pillanatban van esélye a kiszállás pillanatáig!!! túlélni az eseményt. Nagyon kíváncsi lennék, hogy a szürke zónában rekedt kilőtt harckocsik élettartama mennyi lehet. Bár szerintem teljesen hülyék lennének az oroszok, ha nem látnak esélyt a Kubinkai felújítóba elvontatásra, akkor ne csapnák szét.

Ezek szintetikus teszteken remek tulajdonságai a nyugati eszközöknek. a valóságban eddig mindenről kiderült, hogy gyakorlati jelentőségük nem sok vagy nincs.


Dudi ne aggódj mások miatt, hogy úgy járnak mint te. Dehogy úgy. Másokat azért kitiltottak.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 017
23 237
113
Ez talán fontosabb:
„Semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavazok meg, amíg nem látok elemzéseket arról, hogy azok milyen módon érintik Szlovákiát” – jelentette ki Fico.
:oops: