[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 443
16 754
113
ilyen összeállítást azért találtam az orosz médiából összeválogatva.. (igaz ukrán oldalról közzétéve)

Najó Luki kicsit kakuktojás az összeállításban, bár a tökéletess seggnyaló iskolapéldája.
(bár nem ellenőriztem, hogy a feliratok tényleg azok-e amiket a szájukkal mondanak az illetők, így lehet az is, h manipulált vidi)

valamint egy orosz média által már előre elkészített cikk oroszország győzelméről, de már sajnos az url közvetlenül nem elérhető: :(
(micsoda véletlen)

te mit tudsz mutatni?

mutass kérlek olyat, hogy ahol a NATO "mondta", hogy NATO fegyverekkel Ukrajna Moszkváig fog bevonulni.
köszi!
Hát igen,ukrán kézből származó hírek. Az előre elkészített cikk meg olyan hiteles,mint nálunk a KSH negyedéves jelentése. Utolsósorban,meg összetévesztesz valakivel,mert szerény személyem sose állított olyat,és sosem hivatkozott ilyesmire. Kizárólag az ukrán nacsalnyikok krími nyaralásáról beszéltem. Ami még akár meg is történhet,ha a buli végén az oroszok odaviszik sittre őket.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Erdos, mocsaras vidék, amelyen a háború kezdetén is nehéz volt átjutni,
Hmmm. 2001ben jártam/túráztam ott, a Pripjaty mentén, Lucktól északra...éppen a legendás mocsárvidéket keresve. Az igaz, hogy csak a legendát találtuk meg....a II. VH után a Szuban lecsapolták a nagy részét...az erdők valóban hatalmasak arrafelé...de azért az oroszok szerintem ismerik a terepet....nem megoldhatatlan feladat...

Élet/halál
Grúz vallomása
Ukrán felszerelés
Kula buli
Kárpátaljai magyarok
Terhessorozás
Szlovákok
Jurij
Krynki
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
propaganda csúcsra jár.. ezek a címek, te jó Isten...



nehogy valaki komolyan vegye véletlenül
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Ukrajna ismét megsértette a gyalogsági aknákról szóló egyezményt

Ukrajna ismételten megsértette a gyalogsági aknák betiltásáról szóló ottawai egyezményt – mondta Mark Hiznay, az ENSZ Leszerelési Kutatóintézetének (UNIDIR) tagja a Landmine monitor 2023 jelentés bemutatóján, amelyről a RIA Novosztyi számolt be.
“Erős jelek utalnak arra, hogy Ukrajna a 2022-es izjumi harcok során megsértette a gyalogsági aknák betiltásáról szóló 1997-es ottawai egyezményt” – mondta a kutató.
Hozzátette, hogy az UNIDIR-nek bizonyítékai vannak a gyalogsági aknák használatára Donbasszban, különösen Donyeckben, ahol helyi lakosok videókat készítettek arról, hogy ezeket az aknákat szedik fel vagy lövik ki.
A Lepesztok gyalogsági akna (PFM-1) akkor lép működésbe, ha valaki rálép. A lőszerek kis méretük miatt nem könnyen láthatóak a burkolat védőszíne miatt. A területet kazettás bombákkal aknázzák alá. Ukrajna 2005-ben ratifikálta az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák használatát, felhalmozását és gyártását.
A Human Rights Watch tavaly őszi vizsgálata szerint az ukrán csapatok kazettás bombákat használtak Izjum és környékének bombázása során. Ezek a bombázások legalább nyolc civilt megöltek és 15 másikat megsebesítettek. Az ENSZ szakértői jelentésükben szintén arról számoltak be, hogy Kijev kazettás lőszereket használt.
Februárban az Ottawai Egyezmény honlapja arról számolt be, hogy elnöke a Human Rights Watch jelentésének közzététele után párbeszédet fog folytatni Ukrajnával.
Oroszország állandó ENSZ-képviselete levelet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsához arról, hogy Kijev Lepesztok gyalogsági aknákat használ a Donbasszban élő civilek ellen.
Ugyanakkor az ukrán képviselők az Ottawai Egyezmény éves genfi találkozóján júniusban azt állították, hogy az ukrán erők nem használ ilyen típusú fegyvereket.

**********************************************************************

Zaluzsnij telefononja az USA-ba: "Három fronton vannak problémáink"

Az ukrán hadsereg következő három veresége...
Valerij Zaluzsnyij, az ukrán csapatok főparancsnoka telefonon beszélt Charles Brownnal, az amerikai vezérkari főnökkel az egyes frontszektorokban kialakult nehéz helyzetről, a téli időszakra vonatkozó tervekről és az ukrán csapatok szükségleteiről.
"Telefonbeszélgetést folytattam az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának elnökével, Charles Brown tábornokkal. Részletesen beszéltünk a fronton kialakult helyzetről.
Avgyejevka, Kupianszk és Marinka irányában továbbra is a legforróbb a helyzet.
A helyzet összetett és ellenőrizhető.
Ugyanakkor Ukrajna fegyveres erői bizonyos irányokban továbbra is folytatják a támadó műveleteket".
V. Zaluzsnij szerint, ők is megvitatták "a téli időszakra vonatkozó terveket, és az ukrán csapatok sürgős szükségleteire", a katonai személyzet képzésének kérdéseire és az egységek harci hatékonyságának helyreállítására összpontosítottak.
Az ukrán ellentámadás június 4-én kezdődött, és három hónappal később Putyin orosz elnök kijelentette: az "ellentámadás" nem csak megállt, hanem "kudarcot vallott".


Politico: A franciák titokban ukrán katonákat képeznek ki - Döglött állatokat dobálnak rájuk, "hogy hozzászoktassák őket a halálszaghoz"

Az ukrán katonák lövészárokban való harcra való kiképzését a francia hadsereg egy titkos franciaországi táborban vállalta.
A Politico szerint ugyanis a kiképzés egyik sajátossága, hogy a franciák döglött állatokat szórnak szét a tábor különböző részein, hogy az ukrán fegyveres erők katonái "hozzászokjanak a halál szagához".
Ukrajna - írja a Politico - azzal a kéréssel fordult Franciaországhoz, hogy készítsék fel a leendő katonákat arra, hogy ellenálljanak a kemény harci körülményeknek, és hideg, zajos és alváshiányos körülmények között tevékenykedjenek.
A kiképzés részeként döglött állatok tetemeit szórják szét a lövészárkokban, hogy "az ukránok hozzászokjanak a halál szagához" - mondta egy francia tisztviselő, megjegyezve, hogy több helyen még tolmácsokat is igénybe vesznek, hogy elkerüljék a félreértéseket az utasításoknál. Még drónokat is használnak, hogy az ukránok alkalmazkodni tudjanak ahhoz, amivel akkor kell majd szembenézniük, amikor területüket kell megvédeniük az oroszoktól.
Mint a médium megjegyzi, maguk az ukránok is ki akarták használni a francia gyakorlóárkok igen széles szélességét, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között "a kertészeti csizma alkalmasabb a lövészárkokban való működésre, mint a katonai cipő".
A lap szerint az ukrán katonák már négy hete - heti hat napon át, reggel fél öttől este nyolcig - edzenek, és várhatóan hamarosan bevetésre vetik őket, mivel a tél várhatóan rendkívül nehéz lesz.
"Franciaország szerepe ezekben a programokban az, hogy kiképezze a katonákat a fegyverekre és a felszerelés használatára. De ez még nem minden. Azt is jelenti, hogy megosztjuk a nyugati mentalitásunkat" - mondta a gyakorlatokat felügyelő francia alezredes.
"Számunkra mindenekelőtt nagyon fontos, hogy megtanítsuk katonai partnerünknek, hogyan kell manőverezni, hogyan kell helytállni, hogyan kell megközelíteni a célpontot és hogyan kell elkerülni a baráti tüzet. Ez valóban nagyon komoly dolog, különösen bonyolult terepen, például különböző irányokba vezető árkok hálózatában. Ma jól teljesítettek" - mondta a francia hadsereg egyik tisztje az Euronewsnak.
Párizs szerint a francia hadsereg várhatóan összesen mintegy 7000 ukrán férfit képez ki. Az ukrán katonák kiképzési programja egy parlamenti jelentés szerint mintegy 300 millió euróba kerül Franciaországnak. De a francia hadsereg is jól jár.
"Ez a mi érdekünk is, az egységek is kiképzést kapnak, és ez segít felkészíteni őket, ez egy win-win helyzet" - mondta egy francia alezredes, mivel a francia kiképzők értékes visszajelzéseket is kapnak a harctéri tapasztalatokkal rendelkező kiképzettektől - amit felhasználhatnak Franciaország felkészítésére a nagy intenzitású hadviselésre.
Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok és Németország már közel 18 ezer ukrán katonát képzett ki, Nagy-Britannia pedig egy példátlan katonai kiképzési programot hozott létre, amely 30 ezer ember kiképzését irányozza elő.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 478
113
Ez mikor volt a "nyugat" által narratíva? Hol volt olyan, hogy a javelinnel, himarsokkal, leo-kkal vagy majd az f-16-al győzni fognak garantáltan? Ezeket inkább az oroszpárti narratíva szajkózza, hogy próbáljon "igazság tartalmot adni magának" Pont ahogy az is elő szokott kerülni, hogy "moszkváig verik vissza az ukránok az oroszokat.." Ezt konkrétan ruszkifanokon kívül, sehol nem láttam leadként, de még tartalomként sem.

De persze lehet így is manipulálni az eseményeket és a tényeket..

jó, hogy szólsz, még nem tartunk itt, az volt ugyanis a kérdés, hogy mikor igérte a NATO, hogy az adományozott fegyverekkel moszkváig jutnak? Értem én, hogy próbálod terelni a témát a szokásos szektista módszerrel, hogy legyen valami igazságalapja a mondanivalódnak.
De így én is tudnám terelni a témát, hogy aztán csak a szardobálás maradjon, megkerülve a feltett kérdésre a választ, örök loop-ba ragadva.
(Általában ez itt a divatos metódus ahogy látom btw)

Boki legalább próbálkozott.. Igaz, hogy igen manipulatívan, a NATO-t kicserélte az Ukránokra, de már ez is értékelhető próbálkozás.

Egyébként egy nem tudom is válasz...
Ui.:
Amúgy az ellentámadás nyilván nem tekínthető sikeresnek, ahogy az orosz villámháború se :)


A Nyugati média rendre felvetette ezeket a dolgokat, és felhívták a figyelmet a túlságos elbizakodottságukra, és tévedésükre, legalább annyi tartás lehetne már bennük, hogy felvállalják. De nem, nincs.

Számolta valaki, hogy a hányadik "a háború sorsát megváltó fegyvert" harangozták be ? Állandóan ment a "na majd ezt kapnak, ez csodafegyver, na majd ez, hűha", aztán az ég világon semmi sem változott. Ne sértődj meg, de az írásodból ítélve te is ebben a lázban égtél :D


Már az első képkockán szó szerint az állt, hogy “Leopárd 2 - a német csodafegyver”, sokak megjegyezték ezt a túlzott elbizakodottságot, és cserélték a Thumbnail-képet ...

De nem csak ők követték el ezt, hanem mások is. A Die Welt, és a New York Times is megírták, hogy egyetlen Leopárd 2-es az felér 10 - 11 T-72-essel, és át tudják, sőt át fogják törni a frontot az ukránok.

És maga a Brit Hadsereg is arrogáns hangnemben hirdette a Challenger-jeit ...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
ilyen összeállítást azért találtam az orosz médiából összeválogatva.. (igaz ukrán oldalról közzétéve)

Najó Luki kicsit kakuktojás az összeállításban, bár a tökéletess seggnyaló iskolapéldája.
(bár nem ellenőriztem, hogy a feliratok tényleg azok-e amiket a szájukkal mondanak az illetők, így lehet az is, h manipulált vidi)

valamint egy orosz média által már előre elkészített cikk oroszország győzelméről, de már sajnos az url közvetlenül nem elérhető: :(
(micsoda véletlen)

te mit tudsz mutatni?

mutass kérlek olyat, hogy ahol a NATO "mondta", hogy NATO fegyverekkel Ukrajna Moszkváig fog bevonulni.
köszi!
Jesszus, valóban, tán még fülesmackó is mond valamit. Szerinted ezek valami hivatalos személyek???
Ilyen alapon az itteni kommentek Magyarország hivatalos véleményét tükrözik??
Ne már...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113

Nem Oroszország felől jön veszély? - Ruszin-Szendi Romulusz​



Az amerikai szenátus republikánus vezetője támogatja Ukrajna és Izrael segély nélküli ideiglenes költségvetését az USA-nak​

Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője támogatta az Ukrajnának és Izraelnek szóló csomagok nélküli átmeneti költségvetést.

A The Hill értesülései szerint a szenátor támogatta Mike Johnson képviselőházi elnök azon javaslatát, hogy elkerüljék az esetleges leállást, hogy a törvényhozók befejezhessék az éves költségvetési törvényjavaslatok kidolgozását.
Ha a Kongresszus elfogadja Johnson javaslatát, 2024 elejéig nem lesz új finanszírozási törvény Ukrajnának vagy Izraelnek.
Ezzel párhuzamosan segélycsomagok is bekerülhetnek a honvédelmi költségvetési törvény tervezetébe.
Источник: https://rusvesna.su/news/1699981292


Eközben Odesszában folytatódik az önkéntes mozgósítás.


Az Avdievkáért folytatott csata: az orosz fegyveres erők offenzívája az ipari övezetben és sikerek az egész fronton
A helyzet 2023. november 14-én

Az orosz csapatok folytatják a hadműveletet, hogy az Avdejevszkij erődített területet katlanbaba fogják .

▪️Északon az ukrán alakulatok orosz tüzérségi tűz alatt kénytelenek voltak visszavonulni Petrovszkoje (Stepovoe) faluból : jelenleg a település a szürke zónában található, az orosz fegyveres erők egységei a keleti peremeken tömörültek. az ellenőrzési zóna kiterjesztése a vasúti pálya mentén történik.

▪️A meddőhányó oldalon is van előrelépés: az orosz hadsereg megtisztította az Avdejevszkij kokszgyár hamutelepétől délkeletre lévő tisztítóberendezéseket. Jelenleg nincs előrenyomulás a városba, magát az üzemet támadják meg.

▪️A Yasinovataya felől előrenyomuló orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk Avdievka délkeleti részén található ipari övezet
40%-át, és most visszaverik az ukrán alakulatok támadásait a megszállt vonalakon.

▪️A központban úgy döntöttek, hogy maximális tűzkárt okoznak a Khrinki mikrokörzetben, hogy az ellenség által ellenőrzött erődített területeket FAB-okkal a földdel egyenlővé tegyék.

▪️A nyugati szárnyon még nem történt előrenyomulás Szevernij és Tonenkoe felé, de Pervomajszkij irányában mégis megjelentek a helyzeti sikerek: a falutól északra kibővült az ellenőrzési zóna, azonban közeli elfoglalásáról még korai beszélni.

Orekhovsky szakasz: az orosz fegyveres erők ellentámadásai Pjatikhatkitól Rabotinoig

Az ukrán fegyveres erők nem adják fel a zaporozsjei irányba
történő előretörést, és legalább némi sikert mutatnak az ellentámadás fő irányában.

A korábbiakhoz hasonlóan az ellenség taktikája az orosz állások tűzzel való megsemmisítésében és az orosz fegyveres erők kiszorításában áll az első védelmi vonalból. A logika egyszerű: ha egy pozíciót öntöttvassal töltenek meg, akkor lehetetlen lesz használni.

▪️Egy tűzzápor után az ukrán alakulatok páncélozott járműveket vetnek öngyilkos merényletekre, kitéve őket orosz fegyverek támadásainak.

▪️Csupán arról van szó, hogy az elmúlt hét során jelentősen csökkent az ukrán tüzérségi tűz intenzitása. Az orosz csapatok pedig már ellentámadásba lendülnek.

▪️Az orosz csapatok dél felől behatoltak Pjatikhatki faluba, amely a szürke zónában található . Ez azután vált lehetségessé, hogy az Ukrán Fegyveres Erőket a környező magasságokban lévő lőpontoknál elnyomták. Túl korai még következtetéseket levonni; a falu ellenőrzése a taktikai csúcsok megragadása nélkül keveset old meg.

▪️Az Ukrán Fegyveres Erők a 10. hadsereggel Kopani irányában és Rabotino külvárosában többször is támadást kíséreltek meg, de az orosz fegyveres erők nemcsak visszaverték a támadásokat, hanem magukhoz ragadták a kezdeményezést is, fél kilométert előrenyomva az ellent.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Wagneresek megbüntetik a társaik halálát okozó drogosokat.
praktikus, remélem a sírjukat ásatják.


Más:
Zagormoje környéki erdő:

Ilyvói nackófészek egyik lakosa, a munkahelyéről jelentkezhetett önként katonai szolgálatra:

Elsőnek a gránát megy be, Artemovszk környéki ukri állások felszámolása folytatódik:

128-asok egyik századosa megtért banderához, dmitry milyutin:

A lélektani teoretikus ellentámadás fele kész, találd meg a másik felét:

Kijev, ha jól látom vasúti alállomás lehet:

-2 ukri t80bv

Újabb tűzijáték az ukrik fölött:

Valami ukri drg lehetett:

Milyen harcjármű dobhatta el így a fejét? bradley? videó legvége:
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Acéltökű Iván PKM-mel magára vonta az ukrán tank figyelmét, így az nem vette észre a settenkedő oroszt.
https://files.catbox.moe/qgs2iz.MP4
Azért kiváncsi vagyok, hogy túlélte-e vagy csak a két acélgolyó maradt belőle, elég komoly harc volt és lehet egyet ő is bekapott a tank ágyújából.
Wagneresek megbüntetik a társaik halálát okozó drogosokat.
https://files.catbox.moe/v47jha.mp4
Ez az elvonó baszki, s csak amit megmutattak belőle. Aki túléli az lesz az országos drogprevenciós program nagykövete.
praktikus, remélem a sírjukat ásatják.


Más:
Zagormoje környéki erdő:

Ilyvói nackófészek egyik lakosa, a munkahelyéről jelentkezhetett önként katonai szolgálatra:

Elsőnek a gránát megy be, Artemovszk környéki ukri állások felszámolása folytatódik:

128-asok egyik századosa megtért banderához, dmitry milyutin:

A lélektani teoretikus ellentámadás fele kész, találd meg a másik felét:

Kijev, ha jól látom vasúti alállomás lehet:

-2 ukri t80bv

Újabb tűzijáték az ukrik fölött:

Valami ukri drg lehetett:

Milyen harcjármű dobhatta el így a fejét? bradley? videó legvége:
Nincs semmi más a kurva telegramon kívül? A videók fele kicsi, szar felbontású, de van rajta egy nagy baszott vízjel meg egy X hogy az is zavarjon, de legalább nagyítani nem lehet. Másik felét meg meg sem tudom nyitni, mert nem regisztráltam. :mad::hadonaszos:
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 529
93
Nincs semmi más a kurva telegramon kívül? A videók fele kicsi, szar felbontású, de van rajta egy nagy baszott vízjel meg egy X hogy az is zavarjon, de legalább nagyítani nem lehet. Másik felét meg meg sem tudom nyitni, mert nem regisztráltam. :mad::hadonaszos:
Nincs mert a demokratikus nyugat "orosz propaganda" felkiáltással blokkol mindnet.
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Wagneresek megbüntetik a társaik halálát okozó drogosokat.
Bármilyen sokkoló ez a dresszírt (vagy mit) látni, felkészítheti a harcost (jelöltet) a front körülményekre. Ezzel együtt a kiképzők is látják, hogy mit lehet várni tőle terhelés alatt. Ezektől mondjuk a látottak alapján semmit, de ez is információ.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Orosz ejtőernyősök bekerítik és lövik az ukrán lövészárkokat Artemovszkban

Lúdbőr! Oroszország legerősebb rakétája csapódott be ukrán katonai állásokba

Katonai helyzet Avgyejevka körül, DPR, 2023. november 13-án (Térképfrissítés)

Az AFU Krasznogorivka közelében ellentámadásba lendült, de az orosz erők visszaverték őket;
Az orosz erők átkeltek a vasúton, és Petrovszke keleti peremén megvetették a lábukat;
Sztepovoje közelében összecsapások folynak.

Avgyejevka: Az oroszok elfoglalták a PROMKA ipari övezetét a város déli részén!

Az ukrán helyőrség helyzete egyre fullasztóbb
Az oroszok jelentős győzelmet arattak az avgyejevkai csatában, mivel elfoglalták a várostól délre fekvő PROMKA ipari övezetet, fullasztóvá téve az ukrán helyőrség helyzetét.
Az ipari zóna után kezdődik a városszövet, de az ukránokat a védekezési elrendezésükön kívül semmi sem védi, ami azonban statikus lesz, és néhány napon belül kilyukad.
Az oroszok behatolnak a város északi részén található kokszgyárba is, amelyet a következő napokon belül meg akarnak tisztítani.
Amikor ez megtörténik, a város bukása napok kérdése lesz.
Az oroszok egészen decemberig folytathatják támadásaikat, mivel az ukrán iszap nem létezik a városi területeken belül, és időben áthelyezik a tankokat és a TOMA-kat az ipari övezetekbe.
A problémával az ukránok szembesülnek majd, akik nem fogják tudni ellátni magukat.
#Ukrajna #Avdiivka #PROMKA Schlacht um Avdeevka: Ukra/NATO-Festung PROMKA in SüdAvdiivka ist gefallen (DonbassMedia). A többit északabbra a következő napokban "leszállítják". Die Ukraine verliert den Krieg? Und Biden mit? pic.twitter.com/VwfKNhUNTh
— YOURMEDIA AGENCY (@YourmediaAgency) 2023. november 13.

A NATO elismeri: Ukrajna segélyezése nehéz, de nem szabad leállítani

"Minél tovább tart a háború, annál nehezebb a segítségnyújtás".
David van Weel, a NATO-főtitkár asszisztense elismerte, hogy minél tovább tartanak a katonai konfliktusok Ukrajnában, annál nehezebb lesz katonai segítséget nyújtani Kijevnek.
Az Aszahi japán lapnak adott nyilatkozatában van Weel azonban amellett érvelt, hogy semmilyen körülmények között és a nehézségek ellenére sem szabad leállítani a segítségnyújtást.
"Ukrajna az országa szabadságáért, de egyúttal értünk is harcol.
Ha a segélyezésben fáradtság mutatkozik, az csapást mér a nemzetközi biztonságra...
Minél tovább tart a háború, annál nehezebb a segítségnyújtás, de a harcoló ukránoknak sokkal nehezebb a helyzet, mint nekünk, akik csak fegyverrel és pénzzel segítünk.
Ezért továbbra is szükséges a segélyek küldése" - hangsúlyozta van Weel, megjegyezve, hogy a NATO-tagállamok általában "elég sok segélyt nyújtanak Ukrajnának".
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 361
113
Már az első képkockán szó szerint az állt, hogy “Leopárd 2 - a német csodafegyver”, sokak megjegyezték ezt a túlzott elbizakodottságot, és cserélték a Thumbnail-képet ...

De nem csak ők követték el ezt, hanem mások is. A Die Welt, és a New York Times is megírták, hogy egyetlen Leopárd 2-es az felér 10 - 11 T-72-essel, és át tudják, sőt át fogják törni a frontot az ukránok.

És maga a Brit Hadsereg is arrogáns hangnemben hirdette a Challenger-jeit ...
A háborús fegyver és segélyezési marketinget akkor is tolni kell ha nem sok igazság alapja van. Ennek oka hogy ez marad meg a médiaterméket fogyasztó világpolgár tudatába rögzülve, ha ezt eléggé sokszor ismételgetik "Fizessetek, mert az oroszok már a spájzban vannak" szlogennel karöltve.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 542
113
Mainstream szakértés, mainstream félelmekkel, persze azért beképzelten, eltartott kisujjal, lefitymálóan.

Hát ez elég gyengus egy okoskodás, ettől itt is komolyabb szosszenetek születnek felkezbol huspotyolas közben.


Valahogy csökkent az ukrán gabonaexport is...

Valami nagyon xar előrejelzések jöhettek ki a napokban ha már nemcsak USA, és masodvonalas európai bennfentesek, hanem pl Budanov is egyfajta rendezesrol elmélkedik. Mondjuk ez a beketargyalas de Oroszország nélkül elég egyedi egy forma a vilagtortenelemben de mindegy. Azért majd ha megadtak magukat és a pár oblasztot felkinaljak, akkor azért küldjenek egy képeslapot vagy valamit az oroszoknak is a Kremlbe.
Tulajdonképp valójában annyi történt hogy elkonyvelltek ez egy megnyerhetetlen háború, és inkább lemondanak nyugaton az ukránok pár hatarmenti szetlott oblasztjarol csak hadd vigyek már a többit.
Hogy ebbe az orosz miért egyeznek bele az jó kérdés, nem akar az Koreai típusú tuzszunetes békét örökül hagyni a következő generációnak.
Az mondjuk pont egyeznek is a 2010-es évek elején Brezsinszkijek által felemlegetett "újabb hidegháború de jó volna" tervekre, amit minden normális ember sci - fi-nek érzett még.
Egy biztos ezt a háborút és a következményeit a nyugati titkosszolgálatok és a politika rettenetesen benezte tavaly márciusban, megkockaztatom az orosze sem gondolta hogy ezek erre vágynak.
Azt hitték leterdeltetik Oroszországot,ami tényleg nagyobb területre mint a Plútó bolygó...
Erre az USA nyalogatja a sebeit az emlegetett milliárdok miatt, az EU meg akarja a fejét az eltűnt ipar és az elfogyott pénz miatt. Mostanra nyilvánvalóvá vált hogy Ukrajna katonai és gazdasági ellátása ebben a formában nem fog menni tovább.
Igy hát vagy alku kell amolyan Jack Sparrow módra, mentve a menthetőt, vagy életmód váltás és akkor fel kell vállalni Ukrajnát évtizedekre atallni gazdaságilag és fejben, ami az eddigi laza életformát megszunteti, és visszaterni a 45 utáni grundolashoz.
De itt már ki akarja ezt, ahelyett hogy a mának is lehetne, mindezt holmi ukránokert akikről eddig nem is hallott?

A terhes nők frontvonalba vezenylesebol mostanra már tagadhatatlan a vált az ukrán sereg emberhianya.
Erre van egy megoldás Zaluzsnij szerint, adjon a nyugat robotkatonakat.
Tiszta Klónok háborúja lesz itt hamarosan...

Nah, a kacsacsoru náci emlős... Azt hittem már kiszakadt a szilikon a szájából, de csak egy kis karcolás lett az arcán meg a lelkén.

A mazlista! Aznapra megúszta.

A jagodnojei helyi helyzet.

Dronzavaro eszköz. Nem tudom mi hány száz ilyen eszközzel rendelkezünk...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 052
113
Vajon Scholtz mit akarhat megbeszélni Putyinnal? Valamennyire jól kezdték a németek, de utána nagyon elcseszték. Most már csak szaladnak az események után. Macron-nak is addig volt csak fontos, amíg Mariupol-ból kimenekítették a francia katonákat. A legvégén ezek az EU és "európai vezetők" már nem fognak komoly tényezők lenni. A történelem majd helyreteszi a "munkásságukat".
Véleményem szerint az orosz Fekete-tengeri flotta másfél év távlatában nem igazán van a helyzet magaslatán. Nem tudom, hogy a többi orosz flotta mennyire lenne más, de a flotta vezetés elég lájtos teljesítményt nyújt. Ami igazán jól megy, az a CM-k bevetése, a többi egyenlőre nálam éppen csak elégséges, majdnem nem megfelelő. Az ukránok használják a vizi drónokat, az oroszok részéről még ilyet nem nagyon lehetett látni! Kis, közepes vízkiszorítású hadihajókat a csatornákon le lehetne vinni a Fekete tengerre és főleg a légvédelmüket és EW rendszereiket meg kellene erősíteni. Az Azovi tengerről sokkal több rakéta és egyéb támadó eszközt be lehetne vetni a CM-k mellett. Eleve a hajókat úgy helyezném el, hogy a vizuális és elektronikai felderítés teljesen zárt legyen a Krím félsziget keleti feléhez. A 2. Vh. utáni jelző rendszert modern formában visszahoznám. A félsziget fóleg északi, észak-nyugati részén kialakítanák egy alagút hálózatban mozgatható légvédelmi rendszert, több tíz-száz fedett indító platformmal, amiben folyamatosan mozgatnám a TOR, Pancír, Buk komplexumok elemeit. A repülőtereken sürgősen védett bunkereket építenék. A légvédelmi ütegekben a 4 helyett 6 komplexumot szerveznék. A mostaniak alapján egy masszív NATO csapás Románia, Bulgária felől hamar szétzilálná a félsziget nyugati felét. Több és folyamatos AWACS gép kell, a kis és közepes légvédelmi komplexumok számát drasztikusan meg kell emelni a félszigeten. A nagyobb hadihajókat vissza kellene vonni Novorosszijszk-ba. Az ukránok a NATO patrónusok segítségével sokkal több légi és tengeri támadást fognak intézni a félsziget ellen, minél nehezebb lesz a helyzetük a fronton, mert mást nem fognak tudni csinálni. Szerintem az orosz katonai vezetésnek át kell értékelni a Krím félsziget légi és tengeri védelmi koncepcióját, felépítését, a tapasztalatok alapján. A helyes prioritásokat minél hamarabb meg kell találniuk. Látható, hogy az USA/NATO számára a Krím félsziget az egyik elsődleges célpont ebben a körzetben. A jövő nagyobb konfliktusára kell készülni ezen a területen.
VSY-1.jpg

2011c23184ed66ad4eabfe8827adc27eistock-1178610423.jpg

3p_centr-2_d8e.jpg

207679e926b69a5c87352c97fb5b8a56ria-8350650.mr.1200.jpg

1907605273_0:50:2900:1681_1920x0_80_0_0_e4fd76ae7224d91048ca8dfb393d93e2.jpg
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Hát igen,ukrán kézből származó hírek. Az előre elkészített cikk meg olyan hiteles,mint nálunk a KSH negyedéves jelentése. Utolsósorban,meg összetévesztesz valakivel,mert szerény személyem sose állított olyat,és sosem hivatkozott ilyesmire. Kizárólag az ukrán nacsalnyikok krími nyaralásáról beszéltem. Ami még akár meg is történhet,ha a buli végén az oroszok odaviszik sittre őket.
Hát, a KSH-nál egyszer próbáltak trükközni, akkor majdnem államcsőd lett (2004-2005), bezuhant a HUF is. Nem hülyék az IMF, Fitch, stb. elemzői sem. Ha hibahatár feletti eltérés van, jön a gubanc. ;)
Abban meg szerintem lassan konszenzus lesz a szurkolótáborok között, h ukrajna veszített. A mértéke a kérdés (terület, emberélet, gazdaság vagy az "államiság" is).