[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Jó reggelt ukrajna!


Az meg miféle egyenruha(?)?


ukroribanc a kiképzésről


Szumiban csak a mobikkvóta 8%-át sikerült összefogdosni


Aknamentesítő drónok munkában.


VDV rajtaütés ukránokon


Krab nyet.


A két db harckocsik közötti ütközet amiben a Leopard 2 részt vett, mindkettő T-72 ellen
A klasszikus robbanótöltetes

ATGM ~2,5km-ről


Mc4IoBf.jpg




BTGDOcN.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Úgy látszik, hogy most már belátták, hogy nem lehet legyőzni Oo. katonailag, mielőtt a gazdaságát tönkre nem teszik.
Ez amit kifejez a cikk, az rossz jel.
Nem jött be az eredeti számítása a nyugatnak z ukrán háború kapcsán, azaz, hogy az embargó megtérdelteti a medvét max. fél éven belül, aztán szabad a vásár. Ellenezője történt. Ukrajna kezd rogyadozni. Megsegíteni közvetlenül nem tudják. Még a lengyelek sem elegek egy ilyen akcióhoz. Ezért sürgősen elő kellett venni az A tervet megerősítő A/a. altervet. Vagyis az embargó minden áron való betartatását, hogy az orosz kivérezzen.

Az USA mint sebzett vad, most aztán mindent és annál is többet be fog vetni az embargó kapcsán renitens országok ellen.
2024 erről fog szólni!
Első körben a kicsiket fogja vegzálni, akár az embargót alá nem írókat is. Aztán felkészül Kína, India. Merthogy igazán ők a nagy "sztrájktörők". Kérdés, hogy miként fognak reagálni ezek az országok erre az agresszív amerikai lépésre. Merthogy ez az ő társadalmukat is érinti. Kína biztos nem fogja hagyni magát és talán India, Indonézia sem. Ebből pedig akármi kisülhet. Első körben ketté fog szakadni a globális gazdaság, ezzel mi az EU-ban jó nagyot fogunk szívni.
A lényeg, hogy az USA mindenkit be fog fenyíteni, és ha ez sem elég, akkor nekiállnak a hajók nyílt vízi vegzálásának. Már egy centet sem fognak adni a külsőségekre. Nincs amit veszítsenek, ugyanis ha Ukrajna elesik, annyi a nyugat globális hegemóniának. Az, hogy a világ nagy részén probléma lesz az olaj hiánya miatt, az pont nem érdekli Amerikát (nála nem lesz az, ő jól bespájzolt). Sőt nagyon is jó a felfordulás neki. A sok BRICS-elő, önállóskodó országban majd szépen kitör a elégedetlenség a gazdasági és egyéb válság miatt és majd jól helyre teszi a nép a renitens vezetőket (ennek nem "Arab Tavasz" lesz a neve, hanem "Globális Déli tavaasz"). Egyébként is minél nagyobb a káosz, annál jobb az USA-nak. Végül is ez a természete, jól el tud benne igazodni. Nagyon helyén kell legyen a Globális Dél szíve, mert nagy balhé közeleg.

Mint fent említettem az USA, utolsó lehetőségként, a fentiek érdekében a tengereken le fogja hívni az egyetlen adu ászát, vagyis a flottát beveti a maga által szabta embargó fenntartása miatt. Igaz India, Indonézia és Kína nyersanyagok szállítása kapcsán a csendes óceán nyugati partjai mentén hajózik. Ha ott el kezd hepciáskodni az USA, könnyen beleszaladhat egy jó nagy balhéba.
Gondolom ők is mérlegelik a veszélyeket, de még a legpesszimistább forgatókönyv is jobb, mint Ukrajna veszte. Márpedig Ukrajna már nem bírja sokáig. Le kell rövidíteni valahogy a háborút. Egy ilyen totális olajembargóval rá lehet kényszeríteni a medvét a tűzszünetre. De mi van ha mégsem? Mert nyitva van a közép ázsiai folyosó. Nem véletlen, hogy Lavrov is megemlítette beszédében, hogy most arrafelé tüsténkedik Amerika. Az isztánok, bár mennyire is édesgetik fenyegetik őket, nem akarnak beleállni az USA érdekekbe. Egyelőre. Ha ez a folyosó megmarad, az orosz továbbra is levegőhöz jut. Ha sikerül lezárnia az USA-nak, szerintem akkor az isten irgalmazzon valamennyiünknek (beleértve ebbe Amerikát is meg Oo.-ot is).
2024 döntő lesz az ukrán háború szempontjából.
Érdekes idők jönnek. Eddig sem volt unalmas, de mostantól kifejezetten izgalmas időszak következik.
Szerintem.

U.i: Mi lenne, ha egyszer a világ nyugat által lenézett része szankciót vezetne be az USA és EU ellen? De tényleg, mi történne?Miért ne fordulhatna meg a préda? És akkor a vadászból lesz a préda és a prédából a vadász. Ez egyébként menekülés esetén nagyon jól működik. Ezzel lehet az üldözőt a legjobban összezavarni és kiszolgáltatottá tenni. Amikor rádöbben, hogy már nem ő a vadász, hanem a vadászott, onnantól nincs esélye.
Egyébként nem zárnám ki, hogy egyszer egy ilyen embargókivetés lesz a válaszlépés az USA és csatlósai által nyakló nélküli szankcióira.
Európa "nagyon-nagyon csúnyán aláásta a hírnevét"
Beraktam a NyEurópába



Boeing P-8A Poseidon megjött a román tengerpartra, készen arra, hogy kaprokat irányítsanak a darálóba.
Kering itt egy olasz Gulfstream G550 AEW is

Beech C-12U-3 Huron megjött Rzesowba
Bombardier Challenger 650 a balti köröket teszi, kukkol erősen.



Az oroszok alagutat ástak az ukrán állásokhoz, és onnan űzték ki a fegyvereseket

Korábban az alagút mintegy 170 méter hosszú volt, az alagút kijáratát 500 kilogrammos robbanótöltettel robbantották fel, ezt követően ostrom alá vették az ukrán állásokat.


Oroszok elfoglalják az ukrán állásokat Avgyejevkában, és azt mondják, hogy kábítószert találtak

Úgy vélik, hogy ez az oka annak, hogy egyes ukránok továbbra is „vesztes” csatát vívnak
Az oroszok naponta foglalják el az ukránok pozícióit Avgyejevkában, és azt állítják, hogy "fehér port", azaz kábítószert találnak.
Még azt is hiszik, hogy így sikerült megtartaniuk néhány ukrán egységet, és folytatni a harcot egy elveszettnek tűnő csatáért.
Az orosz csapatok elfoglalták az ukrán állásokat Avgyejevka közelében, és fehér port találtak ott (állítólag nehéz drogok) #Ukraine #Ukrainewar #UkraineRussiaWar #UkraineWarNews #StandWithUkraine #RussianArmy #WWIII #Avdiivka pic.twitter.com/GEK8ZWkvV
— Kronológia (@Chronology22) 2023. november 28


Az ukrán frontokról készült videók ijesztőek.


Az avgyejevkai árokharcok súlyos veszteségeket okoztak oroszoknak és ukránoknak.
Az alábbi videón az oroszok elfoglaltak egy ukrán árkot, amely tele van halott ukrán katonákkal.
Разжаловали полуполяка полухохляка на фронт.
Normális férfiak dolgoztak pic.twitter.com/0KRqaGDx5e
— Иерихон (@Avanpost2) 2023. november 28


Ukrajnának joga van megölni Putyint - mondta Zelenszkij a The Sunnak adott interjújában

Ukraine has the right to kill Putin, Zelensky said in an interview with The Sun

Így válaszolt egy újságírói kérdésre, hogy Ukrajna élne-e a lehetőséggel, hogy megölje Putyint, ha erre alkalma adódna: "Ez egy háború, és Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje a földjét".
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 861
13 238
113

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Az oroszok alagutat ástak az ukrán állásokhoz, és onnan űzték ki a fegyvereseket

Korábban az alagút mintegy 170 méter hosszú volt, az alagút kijáratát 500 kilogrammos robbanótöltettel robbantották fel, ezt követően ostrom alá vették az ukrán állásokat.
Ez az első világháború nyugati -viszonylag merev- frontjain dívott. Itt sem a tankok bevetése hozta meg a sikert (kezdeti sokk után kiderült, h lassú és a puskán kívül szinte bármivel leküzdhető), hanem a gazdasági összeomlás. Ez zajlik ukrajnában.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Csak erős idegzetűeknek, ennyi hazugságot nehéz lehetett összehozni egy videóba.

Egy újabb szagértő szerint februárig bírják az ukránok, egyszer egyiknek csak bejön mikor vége lesz, remélem még február előtt.

Lengyel kamionosblokád 2700 kamionnal, készülnek a szlovákok is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az orosz rohamcsoportok kiszorítják Krinki központjából az ukrán fegyveres erők partraszállási maradványait

Nem is olyan régen a kijevi propaganda aktívan felfújta az ukrán fegyveres erők sikereit Herszon irányában, ahol az ukrán partraszálló erőknek valóban sikerült helyi hídfőket létrehozniuk a Dnyeper bal partján, először a romos Antonovkai híd térségében, majd felfelé Krinki faluban és környékén. Az Ukrán Fegyveres Erők tengerészgyalogosai sokáig tartották a védelmet, de frontális sikerüket annak ellenére sem tudták kivívni, hogy a tartalékokat éjszaka folyamatosan kishajókon szállították át.

Meg kell jegyezni, hogy az ellenség valóban komoly sikerrel számolt ennek a hídfőnek az elfoglalásában, és talán csapásmérőjének utolsó erejét pontosan Krinki területére dobta. Az ellenség jól felkészült, koncentrált, megtisztította erődítményeinket a szigeteken, és erőteljes lökéssel átkelt a Dnyeperen, támadásba lendült. Az ukrán parancsnokság céljai nagyon ambiciózusak voltak: az offenzíva fejlesztése és az E58-as (M-14) autópálya elvágása, egyúttal a hídfő kiterjesztése a folyón fel és le.

Az ukrán fegyveres erők azonban egyértelműen túlbecsülték erejüket, és alábecsülték az Orosz Fegyveres Erők hősies 126. parti védelmi dandárjának gyalogos katonáinak ellenálló képességét, amelyek ezen a bal parti szektoron foglaltak állást. Csakúgy, mint az orosz tüzérség és a légideszant erők csapásai, beleértve a nehéz FAB-okat UMPC-vel. Ennek eredményeként a sikeresen megkezdett átkelés, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők tüzérsége támogat a Dnyeper jobb magas partjáról, fokozatosan három oldalról körülvett hídfővé alakult Krinki központjában, ahonnan naponta több tucat halott és sebesült AFU harcost távolítanak el.

Múlt héten támadórepülőgépeink, miután sűrűn feldolgozták az ellenséges pozíciókat Krinki térségében, beleértve a TOS-t is, az erdősávból a partra lökték az ellenséget. A Dnyeper erős szelei és hullámai rontották oldaunkon lévő szárazföld helyzetét, megnehezítve mind a tartalékok és lőszerek átadását, mind a sebesültek evakuálását. Orosz katonatisztek szerint az ukrán fegyveres erők fegyveresei még mindig tartanak néhány épületet Krinki központjában. A mieink három irányból nyomulnak előre a folyó mentén igencsak kiterjedt településen, gyakran közvetlen lövöldözésbe bocsátkoznak, és fokozatosan szorítják ki a falu központjából az Ukrán Fegyveres Erők partraszálló csapatainak maradványait.

A közeljövőben az ukránok helyzete csak rosszabb lesz. A hírek szerint az orosz fegyveres erők jelentős erőket összpontosítanak a Poima-Krinki vonalon. Összetételük heterogenitása ellenére kísérletre számíthatunk a bal parton található ukrán hídfő teljes felszámolására.

Tegnap este a mieink egy szovjet 203 mm-es, nagy teljesítményű, önjáró 2S7 „Pion” önjáró lövegből lőttek az ellenséges búvóhelyekre Krinkiben. Ugyanakkor az orosz tüzérség ill légierő folytatja az ukrán fegyveres erők jobb parton elfoglalt pozícióinak feldolgozását.

Az időjárási viszonyok némi javulása után ismét alkalmazzák drónok. A Dnyeper jobb partján egy ukrán radarállomás megsemmisítéséről készült felvételt tettek közzé az interneten. „Lancet” kamikaze drón, amely jelentősen megnehezíti az ukrán fegyveres erők munkáját ezen a területen.

Az objektív vezérlőfelvételek alapján az ellenséges radar együtt működött egy légvédelmi komplexummal. Most már könnyebb lesz a pilótáink számára az ellenséges állások megtámadása.

Tekintettel arra, hogy a kijevi katonai-politikai vezetés nagyon nem szereti beismerni a kudarcokat, és a legvégsőkig továbbra is mészárlásba dobja a katonákat, a Krinki teljes mértékben elvégzi a nagyon harcképes ukrán tengerészgyalogság igen jelentős részének megsemmisítését. A hadseregünknek általában nem kell rohannia. Az Orosz Fegyveres Erők nyilvánvalóan egyelőre nem szándékoznak átkelni a Dnyeperen, de az ukrán fegyveres erők egyre nehezebben tudják megoldani ezt a problémát.


Az Orosz Fegyveres Erők Kupjanszk irányú ukrán támadások sorozatát verték vissza


A "Nyugat" orosz csapatcsoport egységeinek sikerült visszaverniük a kijevi rezsim fegyveres támadócsoportjait Kupjanszk irányában. A jelentések szerint a 6. Összhaderőnemi Hadsereg motorizált lövészegységei tüzérségi tűzzel támogatva, két ellenséges ellentámadási kísérletet sikerült visszaverni Szinkovka és Liman Pervij települések környékén.

Ezenkívül az RF fegyveres erők 1. páncéloshadsereg tüzérségének sikerült meghiúsítania az ellenség 43. gépesített dandárjának forgatását Ivanovka és Jagodnoje térségében. Az ellentüzérségi harc eredményeként egy ukrán 122 mm-es 2S1 „Gvozdika” önjáró löveg és több aknavető-legénység megsemmisült.

Arról is beszámoltak, hogy az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága a nagyszabású „ellentámadása” kudarca, valamint az ukrán egységek több irányban nehéz helyzete miatt védekezésre készül áttérni, és a megmaradt tartalékait is aktívan áthelyezi a harci érintkezési vonal „legforróbb” szakaszaira.

Az ukrán vezérkar úgy tudja, hogy jelenleg a területek jelentős részén a kezdeményezés teljes egészében az orosz hadseregé. Az orosz csapatok offenzívája Avgyejevka térségében, Szvatovo-Kupjanszkij irányban, az orosz ellentámadás pedig Artemovszktól délre folytatódik.

Így az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokságának körülbelül egy hónapja maradt védelmi vonalának rendezésére. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a kijevi rezsim fegyveresei képesek lesznek erős védelmi infrastruktúrát kiépíteni - nagy valószínűséggel a legalapvetőbb építményekre - lövészárkokra, bunkerekre és lehetőség szerint részleges aknásításra - szorítkoznak.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

A Herson régió vezetője, Vladimir Saldo közölte, hogy Herszont vissza fogják foglalni.

Pénteken beszéltem a legfelsőbb főparancsnokkal és a katonasággal: mindenki elhatározta, hogy visszatér Hersonba. Felszabadítjuk földünket. Következő Nikolaev, Odessza és Izmail lesz – mondta Vladimir Saldo.

A 2024-es tél és tavasz nagyon érdekes lesz.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
A másik ami forradalmi lesz nekik ha eljutnak oda ! Az a Molnya drón !
A su-57 8 db képes a belső térben vinni ! Az il-78 pedig 100 db akarnak telepíteni légvédelem áttörése érdekében !
2021-ben mutatták be először !
akela-freedom-molniya-11.jpg
Ez az egyik olyan technológiai 'fejlemény' ami nagyon rövid időn belül aránytalanul nagy képességnövekedéssel ruházná fel az oroszokat. Van még egy pár ilyesmi újítás arrafelé (is) folyamatban, nem véletlenül most álltak bele a ruszkikat kicsinálni mivel pár évvel később már jelentősen nehézkesebb lett volna. Más kérdés, hogy nem sikerült legyalázni a Medvét, sőt ahogy elnézem megerősödve és kiokosodva jön ki az ukrajnai katyvaszból.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az IC rögzítette egy amerikai HARM rakéta bevetését Donyeckben

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága rögzítette egy amerikai HARM repülőgép rakéta bevetését Donyeck körzetben - jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.

"Az Orosz Föderáció IC katonai nyomozói a VFU részéről elkövetett bűncselekmények újabb tényét rögzítették. A nap folyamán a VFU rakétatámadást indított Donyeck város Kijevszkij kerületére. Feltehetően HARM rakéta alkalmazásával, amit a lövés helyszínén talált szilánkok bizonyítanak" - mondta a Vizsgálóbizottság képviselője.

A RIA Novosztyi tudósítója szerint az egyik kilőtt rakéta szilánkját a sérült épület falán lévő résben találták meg.

A DPR képviselete szerint a JCCC-ben az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában 15 alkalommal lőtte a köztársaság területét. Négy lakóépület és két egyéb polgári infrastrukturális létesítmény sérült meg.



Az USA felfedte, hogy Oroszország mit készített elő az AFU fő repülőgépei ellen.


Az orosz hadsereg ugyanúgy megsemmisítené az amerikai F-16-os vadászgépeket Ukrajnában, mint bármely más ukrán repülőgépet a NEO-zónában - mondta Larry Johnson volt CIA-tisztviselő a The Geopolitics In Conflict Show című Youtube-csatornának adott interjújában.

"Nincs olyan csodafegyver, amelyet az USA biztosíthatna. Amikor az F-16-osok megjelennek, Oroszország el fogja pusztítani őket, ugyanúgy, mint az ukrán Szu-27-eseket vagy bármely más repülőgépet" - mutatott rá a szakértő.

Hozzátette, hogy hasonló sors vár nemcsak a repülésre, hanem minden más felszerelésre is: minden új tank ugyanúgy elégne, mint a brit Challenger2 vagy a német Leopard2.

Szerinte Ukrajna és vezetése kétségbeejtő helyzetben van az Oroszországgal való konfliktusban.

Hollandia és Dánia volt az első, amely vállalta, hogy F-16-os vadászrepülőgépeket ad Ukrajnának. A Fehér Ház megerősítette, hogy Ukrajna a pilóták kiképzésének befejezése után kapja meg a harci gépeket harmadik országoktól. Alekszandr Sulgin hágai orosz nagykövet szerint a hollandok "szemet hunynak" afelett, hogy F-16-os vadászgépeik Kijevbe szállítása az ukrajnai konfliktus elhúzódásához és az ukrán állampolgárok további szenvedéséhez vezet.



Hat kelet- és dél-ukrajnai régióban légiriadót rendeltek el


Légiriadót rendeltek el hat kelet- és dél-ukrajnai régióban - derül ki az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium online térképéből.

A forrás szerint a riadó Ukrajna Szumi, Poltava, Kirovográd, Mikolajev, Dnyepropetrovszk és Harkov megyéiben szól.

Ezenkívül a DNR Kijev által ellenőrzött területein, valamint a Herszon és Zaporozsjei területen is szirénáznak.

Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én - két nappal a krími híd elleni terrortámadás után - kezdték meg az ukrán infrastruktúra elleni csapásokat, amely mögött az orosz hatóságok szerint az ukrán biztonsági szolgálatok állnak. A csapásokat országszerte energetikai, védelmi, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre hajtották végre. Azóta minden nap légiriadót hirdettek az ukrán régiókban, olykor országszerte. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz csapatok az ukrán fegyveres erőkkel vívott harcokban nem csapnak le lakóházakra és szociális infrastruktúrára.


Az orosz balti és csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosai több mint 20 rakétát lőttek ki ukrán állásokra Ugledarban


Azok a másodpercek láthatók, amikor az orosz balti és csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosai megsemmisítik az ellenséget Ugledar közelében.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A másik ami forradalmi lesz nekik ha eljutnak oda ! Az a Molnya drón !
A su-57 8 db képes a belső térben vinni ! Az il-78 pedig 100 db akarnak telepíteni légvédelem áttörése érdekében !
2021-ben mutatták be először !
akela-freedom-molniya-11.jpg
Mivel több ez egy kamikaze drónnál amiket használnak a tankok meg egyebek ellen, vagy egy cirkálórakétánál, vagy szárnyas bombánál, levegő-föld rakétánál? Vagy most úgy rákaptak a drónozás ízére, hogy elkészítenek vagy 20 típust és UAV-t és a piac élére állnak?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Mivel több ez egy kamikaze drónnál amiket használnak a tankok meg egyebek ellen, vagy egy cirkálórakétánál, vagy szárnyas bombánál, levegő-föld rakétánál? Vagy most úgy rákaptak a drónozás ízére, hogy elkészítenek vagy 20 típust és UAV-t és a piac élére állnak?
A felderítési lehetőséged, lokalizáció és felkészülési időd sokkal kevesebb egy drón RAJ fogadására, ha levegőből indítják. Még csupán nem is kell egy időben indítani a raj "egyedeit" és a hordozó gép relatív nagy sebessége miatt eléggé változatos indítási pozíciók érhetőek el.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 355
113
nem véletlenül most álltak bele a ruszkikat kicsinálni mivel pár évvel később már jelentősen nehézkesebb lett volna. Más kérdés, hogy nem sikerült legyalázni a Medvét, sőt ahogy elnézem megerősödve és kiokosodva jön ki az ukrajnai katyvaszból.
1. lehet hogy már túl későn kezdtek bele a "kicsinálásba" mert még kevesellték a felsorakoztatott ukrán haderőt, és a beszállított fegyvereket.. és későbbre tervezték a konfliktus indítását.. Egyébként ez érdekes kérdés, hogyan lehet egy nukleáris nagyhatalmat "kicsinálni"? Hagyja magát csak úgy egyszerűen megnyuvasztani?

2. A Medve az első hetektől kezdve valóban egyre erősebb lesz. Ezzel kapcsolatos első posztomat mintegy másfél évvel ezelőtt írtam , ahol felsoroltam hogy a Nyugatnak, valamint az oroszoknak miért érdekük ennek a konfliktusnak elhúzása akár évekig .
Most is látszik hogy egyre újabb és újabb fegyverek jelennek meg éles, vérre menő tesztelésre a frontvonalon, nemcsak Nyugat részéről, hanem az oroszoktól is, ide linkeltétek. És az is bekövetkezett hogy az egyensúly tartása miatt a frontvonal másfél éve totyog ide oda mint a tojós galamb, 1 év alatt max +- 50 km-el.
Ezért nem egy háború hanem valami más zajlik most.
A háborúra most csak a tesztelésekhez, valamint segélyfelhívásokhoz szükséges emberáldozatok miatt emlékeztetnek a körülmények..
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Mivel több ez egy kamikaze drónnál amiket használnak a tankok meg egyebek ellen, vagy egy cirkálórakétánál, vagy szárnyas bombánál, levegő-föld rakétánál? Vagy most úgy rákaptak a drónozás ízére, hogy elkészítenek vagy 20 típust és UAV-t és a piac élére állnak?
Ahogy már évekkel ezelőtt leírtam ez egy válasz lesz a jenki sdb-2-re (szerintem )
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 653
6 490
113
1. lehet hogy már túl későn kezdtek bele a "kicsinálásba" mert még kevesellték a felsorakoztatott ukrán haderőt, és a beszállított fegyvereket.. és későbbre tervezték a konfliktus indítását.. Egyébként ez érdekes kérdés, hogyan lehet egy nukleáris nagyhatalmat "kicsinálni"? Hagyja magát csak úgy egyszerűen megnyuvasztani?

2. A Medve az első hetektől kezdve valóban egyre erősebb lesz. Ezzel kapcsolatos első posztomat mintegy másfél évvel ezelőtt írtam , ahol felsoroltam hogy a Nyugatnak, valamint az oroszoknak miért érdekük ennek a konfliktusnak elhúzása akár évekig .
Most is látszik hogy egyre újabb és újabb fegyverek jelennek meg éles, vérre menő tesztelésre a frontvonalon, nemcsak Nyugat részéről, hanem az oroszoktól is, ide linkeltétek. És az is bekövetkezett hogy az egyensúly tartása miatt a frontvonal másfél éve totyog ide oda mint a tojós galamb, 1 év alatt max +- 50 km-el.
Ezért nem egy háború hanem valami más zajlik most.
A háborúra most csak a tesztelésekhez, valamint segélyfelhívásokhoz szükséges emberáldozatok miatt emlékeztetnek a körülmények..

Megerosodve biztosan nem jon ki belole, az biztosan hulyeseg. Attol, hogy atall hadigazdasagra, attol nem erosebb lesz gazdasagilag, hanem pont gyengebb (ti. az eroforrasait katonai termelesre kolti, nem tovabbi hasznot generalo civil termelesre.)

Ezt altalaban felreertik, de a hadigazdasag csak akkor felhajtoero, ha van mogotte olyan toke avagy civil gazdasagi mukodes, ami kepes fizetni a termekeiert. (Pelda kedveert: a WW2 alatti amerikai hadikonjunktura azert porgette fel a teljes amerikai gazdasagot, mert rettenet toke allt rendelkezesre, szinte mindenbol onellatasra kepes volt az orszag, es kozben nem allt le, sot, felerosodott az amerikai kereskedelem a szovetsegesekkel, ergo a toke hajlando volt megfinanszirozni az egeszet a vegeig, a folyamatos es a kesobbi profit erdekeben.)

Az oroszoknak nagyon keves eladhato termekuk volt mindig is, szinte csak energiahordozot meg asvanyi es alapanyagokat adnak el. Ezeket most mind keleten kell eladniuk, lenyegesen kevesebbert, mint azt korabban nyugaton tettek, viszont pont emiatt nem tette oket taccsra a nyugati embargo (i.e., nincs mit toluk venni, csak energiat stb, azt meg mashova is eladjak.)
Tonkre nem fognak menni, de biztosan meggegyngulnek gazdasagilag, ez nem is ketseges; minel tavolabbra tolodik egy nemzetkozi gazdasagi konszolidacio, annal tovabb gyengul az altalanos poziciojuk a piacon (az indiaiak, kinaiak mar most is olcson vesznek at mindent).