[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 889
65 723
113
Bulgar botrány.
Bulgarabbak lettek Klarikanal.

Kárpátaljai helyi tomegsportrendezveny.

Szpirnoje közeli térkép.


Spanyolország 5 év a alatt hatszorosara növelte az orosz gazimportjat.

Újabb a Zelenszkij rezsim elől menekülő fogtak el az ukran/magyar határon.

Ukrajna megnyitna a Boriszpil repteret a polgári legikozlekedes előtt.

Moszkvater mai.
Stier szépen osszeszedte és összefoglalva a heti történeseket.
Zelenszkij tényleg az év almodozoja lett?


A tüntetők megígérték, hogy nem zavarják a humanitárius és katonai szállítmányok szállítását, de Kijev jelentése szerint üzemanyagot, drónokat, hőkamerákat, gyógyszereket tartanak vissza a határon. A közvetlen veszteségek meghaladják a 400 millió eurót Volodimir Balin, az Ukrán Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének elnökhelyettese szerint.
Közben Záhonyt tehermentesiteni kell mert beállt.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
"Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta most először tűnik úgy, hogy Vlagyimir Putyin győztesen és megerősödve kerülhet ki a háborúból. Ukrajna veresége pedig egyet jelent azzal, hogy Európának egy közelgő orosz invázióra kell készülnie – véleményezte az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetét és Európa jövőjét a The Economist."
Úgy látom, van némi kis narratívazavar a The Economist berkein belül is, bár Ukrajna esetleges katonai veresége és egy ezt követő Európa elleni katonai invázió között ilyen lineáris összefüggést én nem látok sehol.
Európának semmilyen orosz invázióra nem kell készülnie.
Ennek ellenére a jelenlegi "szégyen szinteken" - kizárólagosan Európa határain beül - javítani kell; mert az Eco propi-cikke arról szól, hogy amcsi fegyvert akor is venni kell, ha az ukránok "elbukják" a háborút.

Az USA jelenleg egy entitással folytat ma igazi kereskedelmi háborút. Ezt pedig az EU-nak hívják. Egy erős gyarmata leszünk az amcsi iparnak (is), s az eu versenyképességben maximum Afrikát fogja egy darabig megelőzni.

Ui.: Az egész karbon vámos co2-s baromság (konteóval fűszerezve akkor már) erről szól.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Szerintem több háborúban volt, mint te.... :rolleyes:
Azt meg napi szinten bizonyítod milyen a te hozzá nem értésed.
De semmiképpen se hagyd abba! Kell valaki akin röhöghetünk ;)

A másik cukrász....
:)
Aki szagértőnek adja ki magát.
:D

Dudi, néha nem tudom eldönteni, hogy csak játszod a hülyét vagy rosszabb a helyzet...
Valamikor nagyon régen olvastam az orosz (bocs, akkor még szovjet) lövészzászlóalj harcászati szabályzatát, és valóban, abban is 3:1 támadófölényt írtak elő. De ha jobban megnézed valamennyi ilyen "papírforma" előírás olyan helyzetre vonatkozik, ami azonos erejű/felszereltségű ellenfelet feltételez. Még az is kérdéses, hogy mire is vonatkozik ez a sokat citált 3:1? Létszámra? Tűzerőre? A technikák számára? Hogyan arányítod a tisztán harckocsi zászlóaljat támadásban egy védekező lövészzászlóaljhoz? Mert a létszámadatok rohadtul nem fognak kijönni... :D
Többször leírtam már, hogy a jelen háborúban szembenálló felek rohadtul nem a papírforma játékot játsszák. Az orosz eleve 8-10-szeres tűzérségi fölénnyel rendelkezik, igaz amióta bejöttek a HIMARS-ok a gyengébb ukrán tűzérség pontosabbá vált, de ennek az előnyeit is csak korlátozottan tudják kihasználni. A drónok tekintetében is orosz dominancia látszik. Tekintettel arra, hogy az élőerő leginkább e kettőtől fogyatkozik, hol nincs meg a 3:1 arány? Létszámban? :D Akkor nem a tűzerő számít? Vagy mit értesz "erőfölény" alatt? :D Mert láthatóan megint beleszaladtál a papírforma taglalásába és fel nem emelnéd a fejed, hogy a tényleges képet meglásd... Ebben a felállásban egy megfelelő tűzérségi előkészítés után mire a gyalogsági harcérintkezés kialakul már akkor is meglesz a 3:1 arány, ha a drónok még be sem melegítettek. Könyörgöm egyszer próbálj már egy picit logikusan érvelni és ne csak az elméletet ismételgesd, mert így tényleg kicsi lesz a túlélési esélyed.
(Egy pici példa: Krajinában anno egyetlen támadó katona egy teljes szakaszt blokkolt és tartott a földön, a többiek megérkezéséig. Előtte persze volt egy félórás mélyszántás a tűzérség részéről, és eközben a srác el tudott foglalni egy qrvajó pozíciót. Akkor ez most minek számított? Sem létszám sem erőfölény nem volt, az aktuális helyzet mégis felülírta az elméletet...)
Azt látni kell, hogy a mostani háború elsősorban megerődített települések elleni harc, ahol az erődítésből és a védekező pozícióból adódó előnyt a túzérségi fölény és a légifölény kompenzálja. Itt hogyan számolod a 3:1-et?
Szép ez az elmletieskedő nagyképűség csak szeretném látni a gyakorlati megvalósíítását...
(Valahogy az a helyzet jut eszembe erről, amikor még ifjú koromban egy épületharc bemutatót tartottak nálunk és ezen orosz tisztek is voltak a meghívottak között. Volt ott minden: először drótkötélen átsiklottak a másik épület tetejére aztán a lenti felszámolókkal párhuzamosan fentről is megkezdték az épület megtisztítását. Végül ováció, taps, tisztelgés, gratulációk. Aztán az egyik orosz tiszt halkan megjegyezte, hogy ő annak a katonának szeretne külön gratulálni, aki a két épület közé kifeszítette a drótkötelet... :D ) Na, ezt csak a papírforma kontra élet miatt írtam... :D

A hozzászólásaid alapján, nem értesz a témához. Ami nem lenne baj, ha nem fikáznád a magyar katonákat és a Magyar Honvédséget. Magyarországon, mi magyarok ilyet nem teszünk és nem tűrjük el másoktól sem!
;)
Lényegtelen, hogy mit terjesztesz itt magadról, vagy kinek képzeled magad.

Nem hiszem, hogy erre büszke lehet bárki.


 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 477
19 212
113
A hozzászólásaid alapján, nem értesz a témához. Ami nem lenne baj, ha nem fikáznád a magyar katonákat és a Magyar Honvédséget. Magyarországon, mi magyarok ilyet nem teszünk és nem tűrjük el másoktól sem!
1. Nem a magyar katonákat "fikáztam" csupán az elvakult és mindent lenéző NATO huszárunkat. A kettő nem ugyanaz, nagyon sok jó katonát ismerek itthon.
2. A "ti magyarok" hogy értendő? :D "Aki magyar velünk tart" vagy "aki velünk tart, az magyar" ? Mert te láthatóan az utóbbit próbálod érvényesíteni, de megsúgom neked, sokkal több józan gondolkodású és normális ember él itthon, mint gondolnád. Az, hogy te nem ismered őket, csak azt mutatja hogy similis simili gaudet...
3. Hogy te kitől mit tűrsz el barátom, az a te dolgod. Anno apám mondta mindig, hogy "a harag hatalom nélkül lóf@szt sem ér"... Már ha érted mire gondolok...:D
4. Hosszú ideig ignoron voltál nálam, de mostanában szórakoztatóak tartottam a hülyeségeidet. Már inkább idegesítő vagy, mész vissza a sárba... :D
5. A hozzászólásaid alapján még nem jött fel olyan téma, amihez érdemben tudtál volna hozzáadni bármit is. Esetleg megpróbálkozhatnál egy kis önképzéssel, bár a búzát sem betonra vetjük, de csodák még lehetnek. :D
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Ne haragudjanak meg, de ezt a témát túlzottan elszemélyeskedték. Bölcselkedni itt másoknak lényegesen több joga lenne, de megjegyezném, hogy itt biztosan nem "mi" (általánosságban véve) vagyunk, s voltunk, az ellenség. Ezt sose felejtsék el.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 889
65 723
113
Elég szedett védett egyenruhaja van az ukránoknak. Ott a fagy, nap nap után kinn a prerin, behuzodnak a hideg elől, lexarjak. Aztán egyszer csak becsenget Nyikolaj és beszor pár gránátot a puttonybol.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113
Én ezt a hírt nem tartom valósnak, egyszerűen Poroshenkó CIA múltja miatt. A Wikileaks anyagában lehet(ett) olvasni a Kievből keltezett, egy oldalas "hangulatjelentését" anno...
Az SZBU közleménye bullshit, az ukrán eliten belüli feszültség látványos lett. Még nem tart ott, mint Prigo-Putyin, de ez az irány. Másrészt Zelenszkij sokkal rövidebben tudja eddig tartani a pórázt.De ez látványosan romolhat.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Orosz Föderáció Fegyveres Erői légi flottájának csak egyötödét fogja használni a műveletben

Az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje sajtószolgálatának vezetője, Jurij Ignat ezredes valamiért úgy döntött, hogy a kijevi rezsim számára meglehetősen kellemetlen statisztikát közöl.

Nem tudni, hogyan sikerült mindent kiszámolnia, az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője szerint az orosz fegyveres erők a légi- és űrerők repülőgépflottájának legfeljebb egyötödét fogják felhasználni az ukrajnai katonai műveletben. Ignat szerint mintegy 300 helikoptert és repülőgépet használnak a harci műveletekben, míg az Orosz Fegyveres Erők mintegy 1500 darab harci repülőgéppel rendelkeznek.

Az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője azt is kiszámolta, hogy az orosz pilóták hány repülőtérről hajtanak végre harci bevetéseket a különleges műveleti övezetben történő feladatok végrehajtására. Információi szerint 30-40 van belőlük, amelyek közül öt a Krímben található.

Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is elmondta, amikor a különleges katonai művelet menetét kommentálta: "Még nem kezdtük el".

Augusztus végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az RTP portugál tévécsatornának adott interjúban azt mondta, hogy az AFU-nak mindössze mintegy 160 amerikai F-16-os vadászgépre van szüksége ahhoz, hogy az égbolton előnyre tegyen szert az orosz hadsereggel szemben. Egyelőre - folytatta a kijevi rezsim vezetője - 50-60 repülőgép leszállításáról van megállapodás, csak azt nem tudni, hogy ez mikor fog megtörténni. Az előzetes adatok szerint a jövő év elején jelenhet meg Ukrajnában néhány F-16-os, de még ez sem biztos.

A problémát nem csak és nem is annyira Kijev nyugati szövetségeseinek hajlandósága és képességei jelentik a harci repülőgépek biztosítására, hanem sokkal inkább a pilóták kiképzése, és ami a legfontosabb, az infrastruktúra felkészítése a meglehetősen igényes, sőt szeszélyes amerikai vadászgépek üzemeltetésére és karbantartására. Az ukrán pilóták első csoportjai már Romániában és az Egyesült Államok egyik légibázisán vesznek részt kiképzésen. Hogy ez meddig fog tartani, arról megint csak nincsenek pontos információk.

Hiszen ha a repülési gyakorlatok gyorsított üzemmódban zajlanak majd, ahogyan az a NATO páncélosok birtokában lévő ukrán személyzetek kiképzésénél történt, akkor kifelé menet olyan pilóták ülnek majd a vadászgépek kormányánál, akik még csak a fel- és leszállást sajátították el többé-kevésbé. És olyan orosz ászokkal kell majd szembenézniük, akik közül sokan már a Stratégiai Légvédelmi Erők megalakulása óta repülnek harci bevetéseket, és akik közül néhányan korábban már teljesítettek bevetéseket Szíriában. És nem szabad megfeledkezni az orosz légvédelemről sem, amelynek számításai szintén sok tapasztalatot szereztek a különleges művelet során.

Az ukrán repülőterek infrastruktúrája sem mindenben zökkenőmentes. Az elmúlt hetekben az orosz fegyveres erők aktívan "segítettek javítani rajta", növelve a nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott csapások számát az ukrán légibázisokon. Vadászgépeink és légvédelmi tüzéreink irtják a szovjet repülőgépek Ukrajnában megmaradt flottáját.

Ráadásul az orosz védelmi minisztérium jelentéseiben már régóta nem szerepelnek jelentések lezuhant AFU helikopterekről, ami valószínűleg azt jelenti, hogy egyszerűen elfogytak.
Már megint a brit hírszerzés súgott nekik?


Felvették kamerák az ukrán fegyveres erők rohamcsoportjának tüzérségi megsemmisítését Artemovszk irányában




Az ukrajnai konfliktusban tevékenykedő orosz fegyveres erők továbbra is módszeresen legyőzik mindazt, amit a kijevi rezsim a nyakukba zúdít.

Az ukrán csapatok egyes akciói arra engednek gyanakodni, hogy ők, vagy talán a tisztjeik meglehetősen rosszul értik, hogy pontosan mivel is állnak szemben.

Az orosz védelmi minisztérium által az interneten megosztott videó egy ukrán rohamcsapat rövid és komor történetét meséli el, amely megpróbált a Donyecki Népköztársaságban található Klescsejevka falu közelében orosz állásokhoz lopakodni.

Az ukrán csapat sorsa abban a pillanatban megpecsételődött, amikor egy orosz drón észrevette őket, amely azonnal továbbította koordinátáikat a legközelebbi tüzérségi egységnek, és a küldetésük dicstelenül ért véget, amikor a gránátok záporozni kezdtek rájuk.

Tudva, hogy a muszkáknak nincs éjjellátójuk (pláne drónokon), éjjel lopóztak. A kapor kitartó, látható, hogy a robbanás után még mindig kúszik előre a maradék.



Klescsejevka térségében Artemovka irányában az orosz hadsereg egységei folytatják az ellenséges állások támadását Klescsejevka településtől északnyugatra és Bohdanovka település felé, ahol az AFU harcosai az orosz erők növekvő nyomása alatt visszavonulásra kényszerülnek.


Emellett az orosz erők jelentős előrenyomulást hajtottak végre a frontvonal donyecki szakaszán lévő Marjinka településnél. E város maradványainak nagy része ténylegesen az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, ami operatív szempontból komoly problémát jelent Kijev számára, és jelentősen megnehezíti az AFU számára a pobedai erődítmények megtartását.

Az orosz erők nagy hatótávolságú fegyverek támogatásával továbbra is támadnak Avgyejevka irányában Pervomajszk, Szevernoj és Sztepnoje települések területén, ahol különösen a vasútvonal mögött folyik a taktikai előrenyomulás.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 368
113
A fronton kialakult helyzet elemzése

Az American Institute for the Study of War fő következtetései:
▪️A rossz időjárási viszonyok továbbra is lassítják az Ukrajna és Oroszország közötti katonai műveletek ütemét a teljes arcvonalon, de nem állították le teljesen.
Az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának sajtótitkára, Vlagyimir Fite alezredes elmondta, hogy az orosz csapatok aktívan használják a légierejüket Bahmut irányában, amikor az időjárás engedi, és azt is hozzátette, hogy az időjárás nem befolyásolja jelentősen az orosz tüzérséget a bahmuti fronton.
Az Orosz Hadsereg újabb rakéta- és UAV-csapássorozatot indított az odesszai régió infrastrukturális létesítményei ellen, amit Ukrajna Déli Műveleti Parancsnoksága is megerősített.
Az oroszok folytatták a támadó hadműveleteket Bahmut térségében, és előrenyomultak, elfoglalva több ukrán állást Andrejevka közelében.
Az oroszok folytatták a támadó hadműveleteket Avdejevka térségében is, és előrenyomultak Sztyepovojétől délre, illetve a DPR és a Zaporozsje régió közigazgatási határa mentén, és megtámadták az ukrán állásokat a Sztaromajorszkij melletti erdőkben.
Sikeresen visszaverték az ukrán fegyveres erők támadásait Rabotinotól délre, Verbovojtól északra és Novoprokopovka közelében, folytatták az ukrán állások ellentámadását a Zaporozsje régió nyugati részén, és több állást is visszafoglaltak Rabotino közelében.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Harcok Artyomovszk szárnyán: Szpornoje közelében a 88. dandár gyalogságra és ellenséges állásokra csapást mér

Donyecki Népköztársaságban lévő Szpornoje falu közelében zajló harcról készült felvételek kerültek nyilvánosságra.
A 88. brigád déli csoportjának katonái pontos csapásokkal csapást mértek az ellenséges állásokra az erdőövezetekben.
Az ellenség 11 áldozatot szenvedett.


A tegnap esti TOS-1A az ukrán állásokra.


Hogyan szélesítette Oroszország nagymértékben rakétakészleteit a háború telére felkészülve


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár november 29-én arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a tél folyamán fokozni fogja az ukrán infrastruktúrára mért csapásokat, és igen jelentős felszíni rakétaelhárító arzenált halmozott fel, amelyet a hadszíntéren bevethet. "
Oroszország nagy rakétakészletet halmozott fel a tél előtt, és újabb kísérleteket látunk arra, hogy csapást mérjenek Ukrajna áramhálózatára és energetikai infrastruktúrájára, megpróbálva Ukrajnát sötétben és hidegben hagyni" - jelentette ki.
A nyilatkozatot egyre erősödő spekulációk közepette tették közzé, amelyek szerint a nyugati országok nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy fogadja el az ellenségeskedések beszüntetését a Moszkva által javasolt feltételekkel, mivel egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy további nagyszabású amerikai finanszírozás érkezik akár az ukrán kormány további működéséhez, akár a háborús erőfeszítésekhez. Nyugaton egyre inkább elismerik, hogy Ukrajna június óta tartó, hónapokig tartó masszív támadásai az orosz állások ellen teljes kudarccal végződtek, és a rendkívüli veszteségek, a növekvő lőszerhiány és a lankadó morál jelei azt jelzik, hogy Oroszország pozíciója a konfliktusban egyre kedvezőbbé vált.
Bár az orosz védelmi ágazat termelési kapacitása a Szovjetunió felbomlását követően szinte minden területen jelentősen csökkent, a felszíni és felszíni-levegő rakétarendszerekkel foglalkozó iparágak a legegészségesebbek közé tartoznak, és a nyugati világhoz képest összességében rendkívül nagy termelési kapacitást tartottak fenn. Az, hogy a védelmi minisztérium a rakétarendszerekre vonatkozó megrendeléseinek a magas aszimmetrikus értékük és költséghatékonyságuk miatt elsőbbséget adott, azt eredményezte, hogy ezek az iparágak az ellátási láncok egészében biztonságosak lettek, és ennek eredményeképpen Oroszország képes volt a kulcsfontosságú rakétaeszközök termelését óriási mértékben növelni. Ez nemcsak az ukrajnai front lőszerkiadásaival tartotta a lépést, hanem lehetővé tette az Orosz Fegyveres Erők számára, hogy bővítsék a kulcsfontosságú rakétarendszereket használó egységek számát, ugyanakkor megkönnyítette a folyamatos exportot olyan ügyfelek felé, mint Fehéroroszország és India. A felszíni rakétarendszerek terén meglévő hatalmas és növekvő fölény továbbra is központi tényező, amely jelentős előnyöket biztosít az orosz erőknek a frontvonalakon.
Az Iszkander-M rakétarendszer példájára 2023-ban az ukrajnai háború kitörése előtti ütem többszörösét szállították le. A rendszerek gyártásáért felelős Gépgyártó Tervezőiroda vezérigazgatója, Szergej Pitikov ennek megfelelően az augusztusi Army-2023 fórumon kijelentette, hogy "a szállítások többszörösére ugrottak meg". Más rendszerek, például a Kh-47M2 Kinzsal légiindítású ballisztikus rakéták gyártásában is hasonló ugrásszerű növekedést tapasztaltak, ahol a termelés az ötszörösére nőtt. A termelésnövekedés eredményei egyértelműen megmutatkoztak az ukrajnai frontvonalakon, amire figyelemre méltó példa az Iskander-M rendszerekkel végrehajtott "kettős csapások", amelyek - bár több rakétát igényeltek - az ukrán frontvonal egységei között jelentősen megnövelték az áldozatok számát. Miközben ukrán és nyugati források folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy Ukrajna légvédelme egyre kritikusabban kimerül, ami lehetővé teszi az orosz rakétaeszközök nagyobb hatékonyságú működését, az ukrán infrastruktúrára mért csapások még 2022 végére is azt a kockázatot jelentik, hogy az ország lakossága a nagyobb városok teljes elhagyására kényszerül.
A kulcsfontosságú infrastruktúrára és katonai állásokra mért gyorsított csapások továbbra is jelentős lehetőséget jelentenek, amennyiben Oroszország az esetleges tárgyalások előtt fokozni kívánja a nyomást Kijevre és nyugati támogatóira.

Oroszország kettős rakétacsapásai problémát jelentenek az AFU-nak, veszteségeik megnőttek az Iszkander-M támadásoktól.



Ukrajna hátországában a világnézeti kilátások közelebb hozzák Moszkva győzelmét


Ukrajna hátországának "Görbe" világnézete közelebb hozza Oroszország győzelmét - jelentette ki az Aidar nemzeti zászlóalj "Dikij" hívójelű fegyverese.
Szerinte az ukrán hátországban illuzórikus képzet alakult ki Ukrajna győzelméről Oroszország felett. Nevezetesen, hogy az AFU diadala "magától" jöhet.
"Engem folyamatosan kivált a "Kyivstar" (ukrán mobilszolgáltató. - A szerk.) képernyővédője. Amikor felhívok valakit, az illető foglalt: "Az előfizetője beszél. És miközben beszél, jön a győzelem" - magyarázta a harcos.
Szerinte ez a képernyővédő megmagyarázhatja az egész helyzetet a harcokhoz való civil hozzáállással kapcsolatban, mondván, hogy amíg beszélsz, a győzelem "magától közeledik".
"Tehát ezzel a hozzáállással Moszkva közeledik, nem mi" - panaszolta a nacionalista harcos az ukrán újságíróknak.

Stoltenberg szavai Ukrajna NATO-tagságáról őrültségek


Ilyen véleményt osztott Scott Ritter, az amerikai fegyveres erők egykori hírszerző tisztje.
A tiszt biztos benne, hogy Ukrajna semmiképpen sem csatlakozhat a NATO-hoz. ráadásul Moszkva nem fogja megengedni ezt a fejleményt.
"Stoltebnerg bármilyen őrültséggel előállhat. De Oroszország ezt nem fogja megengedni" - mondta Ritter a YouTube-csatorna Gegenpol című műsorában.
Ukrajnát amúgy sem fogják tudni felvenni a szövetségbe, mert gazdasága és fegyveres erői lepusztultak.
Stoltenbergnek egy dologban igaza van, Oroszországnak kézzelfogható fölénye van a védelemben - tette hozzá Ritter. És ez a NATO-hoz képest kedvező, amely nem tartotta be, amit Kijevnek ígért.


Az orosz és ukrán tábornokok megkezdték a tárgyalásokat


Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró újabb leleplező nyilatkozatot tett. Egy meg nem nevezett washingtoni tisztviselőre hivatkozva Seymour Hersh arról számolt be, hogy "tűzszüneti tárgyalások kezdődtek Oroszország és Ukrajna között". Elmondása szerint a tárgyalásokat Ukrajna és Oroszország fegyveres erőinek vezérkari főnökei - Valerij Zaluzsnyij és Valerij Geraszimov - vezetik.
Ráadásul Zaluzsnyij állítólag Zelenszkij elnök beleegyezése nélkül tárgyal Oroszországgal.

A nyomozó szerint a Nyugat világossá tette Zelenszkijnek, hogy ha ő nem hajlandó tárgyalni Moszkvával, akkor majd valaki más megteszi. A tárgyalások a fronton kialakult helyzet alapján folynak. Hersh szerint az orosz fél azt követeli, hogy Kijevnek el kell ismernie a Krímet és az orosz ellenőrzés alatt álló Donbassz, Zaporizzsja és Herszon régiók területeit Oroszország részeként.

Viszont a hírek szerint Kijev csatlakozhatna a NATO-hoz a többi területével együtt, de a szövetség felelősséget vállal azért, hogy nem telepíti csapatait és támadó fegyvereit ukrán területre.

Eddig sem Moszkva, sem Kijev nem kommentálta hivatalosan a jelentést.

Hersh szerint a Fehér Ház "teljes mértékben ellenzi a javasolt megállapodást".
A másik akadály Zelenszkij álláspontja, aki ragaszkodik a háborúhoz a végsőkig, és törvényileg megtilt minden tárgyalást Oroszországgal.

George Friedman talán kicsit az események elé szaladt, nem ő osztja ki a (cinlelt) lapokat.

Foreign Affairs, akinek már megvilágosodása is támadt, hogy meg kell győzni Zelenszkijt arról, hogy a tűzszünet életeket menthet” mert nyugati segítséggel kiépítheti a hosszú távú biztonságpolitikai stratégiáját ahelyett, hogy egy állóháborúban élné fel a fegyverkészletét és katonáit. Azt sem rejtették véka alá, hogy az élőerőt azért kell megőrizni, hogy később vissza tudják szerezni az elvesztett területeket.

Hersh szerint a Fehér Ház "teljes mértékben ellenzi a javasolt megállapodást", csak eddig próbálkoztak egy kis füllentgetéssel, hátha valami történik nélkülük.

Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságírót a meg nem nevezett washingtoni tisztviselő jól átverte: nem lehet szó tátgyalásról.

Most már csak a Berlin 2 lehet a feltétel nélküli megadással, és a náci bűnözők törvényszék elé állítása.


Ukrajna jövőjéről az Orosz Föderáció fog dönteni, nem a nyugati országok.
Ha jól értelmezem és valóban tárgyalnak a "háttérben" az Oroszoknak elég lenne Krím és a jelenleg elfoglalt területek?Több mint 2 év és rengeteg áldozat után.És Ukrán Nato tagság se lenne probléma csak ne állomásozzanak ott Nato csapatok?Ukrán részről még reális is lenne ha belátnák hogy ez a maximum amit elérhetnek nem reális további területek visszafoglalása.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 061
113
Már elnézést, de ki akarna kiszállni ebből a fegyveres konfliktusból? Az orosz, ukrán vezetés biztos, hogy nem, az ukrán hadvezetés hiába kongatja a vészharangokat, a támogató "nyugat" pedig csak időt akar nyerni, eszük ágában sincsen lemondani az eredeti terveikről. Én nem tudom, hogy mennyire gondolják komolyan azt, amit kommunikálnak, mármint, hogy tárgyalások kellenének, de ezek megint olyan "álmodozások", mint a mindent elsöprő ukrán ellentámadás. Szerintem a nyugat saját maga ellensége és képtelen reálisan látni az eseményeket, aminek nagyon komoly következményei lesznek. Az arroganciájuk már a legkevésbé sem pozitív, amíg ezt nem tudják levetkőzni, addig nem lesz előre lépés sem és ez nem csak Ukrajnára vonatkozik. A nyugati gazdasági modell nagy gondban van, mert megváltoztak a feltételek. Az eddigi fejlődésnek hatalmas korlátai lettek. Vannak még hatalmas energia és nyersanyag készletek, de számukra egyre elérhetetlenebbek a régi viszonyok alapján. Azért is kellene nekik Ukrajna és a távlatokban Oroszország, mert ott van szinte minden, ami kell. A szakképzett munkaerő hiánya az egyik sarkalatos probléma, ami egyre nehezebb helyzetet teremt, mert alapvetően a profitot az termeli. A média nem mérvadó, mert a háttérben teljesen más folyamatok játszódnak le. Nincsenek "csodafegyverek" egyik oldalon sem, mennyiség kell mindenből, a fedezet nélküli hitel pénzek sem állnak korlátlanul rendelkezésre. Abból kell főzni, ami jelenleg rendelkezésre áll mind a két oldalon. Senki nem volt felkészülve még a mostani helyzetre, de a körülmények kikényszerítették, hogy lépni kell és ez csak fokozódhat a jövőben. Az fog nyerni, akik hamarabb és jobban fog alkalmazkodni a körülményekhez és meglesznek a tartalékai hozzá. Eljött a realitások ideje és most már a pályán kell bizonyítani, a partvonalon kívülről már nem lehet komolyan befolyásolni semmit. Az ukránok látványosan fogynak, már csak az a kérdés, hogy fejben meddig bírják. Az eredmények elmaradtak, a szövegelés, ígéretek (Zelenszkíj) már kevés. Az edzőnek (USA/angol) elő kell készíteni a törülközőt, az újra tervezés folyamatban. Az EU felkészül a végjátékra.
260296955_0_161_3071_1888_1920x0_80_0_0_16b722fe0b6f123c623cb36f7ee57872.jpg

050d8da6fbf634a951082c1d2098efce.jpg

gettyimages_1244380092_6_1300x820.jpg

797b6283-b727-4bb1-931b-a387458119d9.jpg

forum-0771873544.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 421
55 299
113
A másik cukrász....
:)
Aki szagértőnek adja ki magát.
:D



A hozzászólásaid alapján, nem értesz a témához. Ami nem lenne baj, ha nem fikáznád a magyar katonákat és a Magyar Honvédséget. Magyarországon, mi magyarok ilyet nem teszünk és nem tűrjük el másoktól sem!
;)
Lényegtelen, hogy mit terjesztesz itt magadról, vagy kinek képzeled magad.

Nem hiszem, hogy erre büszke lehet bárki.

Mondja ezt egy olyan csávó, aki nem tudott megkülönböztetni egy WHA nehézötvözet nyilat egy heggesztő pálcától XD
Ez, és az ide írt "okosságaid" bizonyítják a rendkívül magas színvonalú képességeidet.
A Magyar Honvédséget meg nem mi fikázzuk, azt te minősíted napi szinten minden egyes hozzászólásoddal, dudihoz hasonlóan.
Ti állítjátok ki a szegénységi bizonyítványt, nem mi ;)
(Szerencse, hogy írnak ide valóban hozzá értő, aktív honvédek is, akik persze nem ti vagytok)

Amúgy volt valaha olyan írásod itt, ami bejött ukrajnával kapcsolatban?
Csak mert egy nem működő óra is naponta kétszer pontos időt mutat, de ahogy nézem neked még ez a bravúr sem sikerült az ukrán helyzettel kapcsolatban....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 021
83 126
113
Miért kéne alátámasztani, ha egyszer elhiszed?

Ha még nem volt:

 

tcskhun

New Member
2021. május 30.
5
13
3
Felvételeket mutattak be az orosz fegyveres erők " Bátor" csoportja által Kremenna közelében lévő AFU erődítmény elfoglalásáról

Az orosz csapatok több irányban folytatják a támadó hadműveleteket, kiszorítva az ellenséget pozícióikból. Az Orosz Fegyveres Erők Központi csoportjának Központi Katonai Körzetének 41. és 2. hadseregének reguláris katonai alakulataiból álló Bátor páncéloscsoport harcosai tavaly tavasz óta vesznek részt harcokban, először a Harkov régióban, majd a front más szektoraiban.

Azóta az orosz katonai tudósítók rendszeresen beszámolnak az egység harcosainak az ellenség megsemmisítését célzó döntő akcióiról, akiket könnyen azonosíthat az „O” betű vagy a „Bátor” feliratról a páncélozott járműveken és lövegcsöveken - az ellenség megsemmisítésére irányuló határozott akcióiról rendszeresen tudósítanak az orosz katonai tudósítók és a Telegram-csatornák, amelyek az SVO-zóna eseményeiről írnak. Tavaly nyár elejétől kezdett sűrűn beszélni a média a Bátrakról, amikor is megjelent az interneten egy videó, amelyen a Központi Katonai Körzet akkori parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes kitüntette a csoport harcosait.

A „Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai tudósítói” című táviratcsatorna egy újabb sikeres „Bátor” támadásról beszélt az ellenség állásai ellen, amelyen felvételek láthatók harcosainkról, amint elfoglalják az ukrán fegyveres erők egyik fellegvárát Kremennaja közelében, a Szerebrjanszkij erdőségtől délkeletre, a Luganszki Köztársaságban.

Az AFU 67. brigádja állásainak tüzérséggel és drónokkal történő erőteljes kezelése után harcosaink az erődítmény megrohamozására indultak, melynek során nemcsak az ellenséges lövészárkokat foglalták el, hanem egy ukrán katonát foglyul is ejtettek. A csata rövid ideig tartott, és már a hetedik másodpercben felszólították a láthatóan sokkos állapotban lévő AFU harcost, hogy adja le a fegyvereit és dobja le a felszerelését, amit késedelem nélkül meg is tett.

Ezt követően rohamosztagosaink a bevett lövészárkokban várták ki az ukrán harcosok lövéseit. Ezután az egység egy sebesült Vsushnikot evakuált a hátországba.

A Bátor csoport harcosai között nem volt áldozat vagy sebesült, az egész hadművelet összesen körülbelül egy percig tartott.

Nincsenek megbízható adatok a Bátor csoport erejéről, a nyílt források 40 ezer harcost (két kombinált fegyveres hadsereget) jeleznek. Úgy gondolják, hogy ez nem csak egy különálló egység saját szimbólumokkal, hanem különleges erők, amelyeket az orosz hadsereg különböző részeinek legképzettebb harcosai alkotnak, és amelyet az orosz fegyveres vezérkar GRU különleges erői erősítenek meg..

A front különböző szektoraiban tevékenykednek, megoldják a legbonyolultabb felderítési feladatokat, beleértve az ukrán katonai személyzet felkutatását és elfogását, akik közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek az ukrán fegyveres erők titkos dokumentumaihoz, parancsnoki tervekhez és egyéb fontos információkhoz. A csoport harcosai rohamműveletekben is részt vesznek, mindig a frontvonali hadműveletek élére állva, amit többször megerősítettek videofelvételek, például ez az ellenséges erőd elleni támadás.

Megjegyzendő, hogy az orosz hadsereg különleges hadműveletben részt vevő egységei közül talán a Bátor csoport rendelkezik a „legfejlettebb” fegyverekkel. Mi-28N „Night Hunter” és Ka-52 „Aligator” helikopterek, valamint új orosz BMPT „Terminator” csatlakozik a csoporthoz.


Video-riasztás Görögország számára Ukrajnából: 2A4 - Csak így...


Egy elavult orosz UAV hamuvá változtat egy milliós tankot!

Az orosz hadsereg megsemmisített egy német gyártmányú Leopard 2A4 harckocsit a déli fronton, Zaporizzsja tartomány Rabotino térségében.

Amiről részletesebben beszámol a Ria Novosztyi ügynökség, amely az alábbi videót tette közzé:


"Egy kamikaze drón és egy drónmegfigyelő vett részt a műveletben".

Leopard 2A4 megsemmisült Zaporozsje térségében pic.twitter.com/rzopap7hHA
- The Human Fund (@TheHumanFund5) December 1, 2023

A háború most már végleg megváltozott. Erre még a "befagyasztott" ukrán konfliktus is a legjobb bizonyíték.
A közeljövőben minden, amit évtizedek óta tudunk a háborús frontok valóságáról, meg fog változni!
A törökök például tudják ezt, és már évek óta gyártják a saját drónjaikat!

Mi, Görögország mit teszünk?

Vesztek Leopardot, meg majd Abrams-et is kell vennetek.
A dron elején gipszkarton direkt függesztő van fel szerelve,ez igen találó....
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 395
2 666
113
Az hogy van, hogy lengyelek meg a szlovákok ingyen is adtak fegyvert a kedves és hálás szomszédnak? Most meg látványosan hagyja a két állam, hogy közuti szállítás beálljon. Ezzel már közvetlenül is ráhatva a frontra is.
Mi persze konzekvensen vagyunk, de miután vége lesz, akkor is mi leszünk a fekete seggüek...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113
Az hogy van, hogy lengyelek meg a szlovákok ingyen is adtak fegyvert a kedves és hálás szomszédnak? Most meg látványosan hagyja a két állam, hogy közuti szállítás beálljon. Ezzel már közvetlenül is ráhatva a frontra is.
Mi persze konzekvensen vagyunk, de miután vége lesz, akkor is mi leszünk a fekete seggüek...
Mivel az oroszoknál van minden nyerő lap,és mi vagyunk az egyetlenek,akik nem szartak a cipőjükre,ezért nem leszünk fekete seggűek. Ki kell bekkelnünk,amíg vége nem lesz.