[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Le lehet nézni az amerikai haderőt de jelenleg ha akar tud erőt "felmutatni".Ha ez nem történik meg és valai csoda nem történik "bedarálják" az Oroszok az Ukránokat jelenlegi helyzetben semmi se kenyszeríti őket "kompromisszumra".Ha meg valóban mutat fel erőt az USA akkor vagy "alkut" kötnek velük az Oroszok vagy teljes mozgósítás és nekik mennek.De ha nem szavazza meg az EU-USA Ukrajna további támogatását fél-1 év és összeomlik az Ukrán védelem akkor úgy is kiderül hogy akarnak-e értük többet tenni a "szponzoraik"
Eszem ágában sincs lenézni, sőt, per pillanat a legerősebb. A baj ott kezdődik, mint Rómában anno. El vannak kényelmesedve a polgárok, már nem akarnak harcolni és az a politikus aki belehajtja őket egy háboróba, az bukik. Többször leírtam, hogy az USA hiába néz ki birodalomnak, ha nem tud úgy viselkedni, mert köti a kezét a demokrácia (a politikusnak azzal kell számolni, hogy újraválasszák).
Róma annak idején, azaz az elkényelmesedése előtti időkben, amikor még nem mást küldött pénzért maga helyett a polgár katonáskodni, ha baja volt valakivel, odamenet 1,2,3 vagy 5 légióval és leszámolt vele (az USA is megtehetné, de hát nem teszi a nagy veszteség miatt - ebből kiindulva Oo. inkább birodalom). Aztán jött a buzulós kényelmes korszak, amikor elég volt római polgárnak lenni, hogy jól éljél, és Róma elkezdett proxizni, mert hát a polgár nem akart harcolni, élni akart. Most ugyanez van a nyugaton is. Senki nem menne a frontra, s ha kényszerítenék, akkor olyan is lenne a teljesítménye és az otthon maradt anyuci kikaparná az elit szemét az egy szem fiacskája miatt.
Az I. és II. Vh-us emberanyagot még lehetett idióta eszmékkel lelkesíteni, ma már valamirevaló, érte harcolni érdemes eszme sincs. A gender, woke, LMBTQ pó eszmékért menne valaki?
Nem tudom átjött-e, hogy mit akarok mondani. A lényeg, hogy nem az USA technikai fölényével és haderejének méretével van a baj, hanem az emberanyag minőségével (nézd meg kik vonulnak be). Szemben a barbárokkal, akik még tudják, hogy mit "akarnak" (ki az Iszlámért, ki az ortodoxiáért, ki a törzsi hagyomámyokért harcolna) addig a nyugat teljesen ki van ürülve/égve ideológiailag. Nem lehet motiválni az embereket. Belesüppedtünk a jólétbe. Nincs amiért harcolni. Talán a jólétért. De az is meg fog szűnni, mire élesbe fordul a világ. Róma veszte is ez lett a végén. Már másokat harcoltatott maga helyett, a periféria helytartói a barbárokkal üzleteltek. Most is ez megy. Ahogy te is említed, ha betartanák a nyugatiak a szankciókat, akkor más lenne a helyzet. De hát nem tartják be, üzletelnek az ellenséggel, pont mint 1400 éve.
Egy szó mint száz, a fejekben van a baj. Ez pedig ha nagyon gyorsan nem változtatnak, akkor végzetes lesz. Éppen úgy mint 1500 éve.

U.i.: Most látom Monster kolléga már leírta tömören, amit én fent hosszúban.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113
Oroszország létezését egyedül az atomarzenálja biztosítja jelenleg. Különben már beletaposták volna a földbe, ha sokat ugrál.
Ahogy Orbán is leszögezte, a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország, amely Ukrajnával sem bír el. Ha ő nem is katonai szakértő, nyilván szakértők véleményére támaszkodik.



Az csak attól függ, hogy adják el a népnek. Két világháborút elviselt az USA, nem bukott bele a kormány, sőt. Akik ellene voltak a vh-kba való belépésnek, azok politikailag megsemmisültek.



Van ott azért még ember, aki elmenne háborúba bármikor, ha megfizetik. Majd gyártanak köréjük hőskultuszt, ha kell.



Ha az USA megengedné nekik, küldenének szerintem simán.



Annak mi lett a vége?



Oroszország Ukrajnát nem tudja lenyomni, mint mondtam. Ez olyan, mintha az USA nem bírna el Mexikóval.
Jó, tegyük fel Mexikót tolnák fegyverrel a kínaiak és az oroszok. Akkor olyan.
Értem, hogy mit akarsz írni, de javaslom, hogy rakd félre amit a mélyFOS tol, amit akarnak, hogy beleláss bizonyos dolgokba, és olyanokból indulj ki, mint minihadsereggel, Damaszkusz kapujából a jó qurva anyjukba visszatolni az Iszlám Államot, az 5 napos grúz háború, ahogy a Krímet, Fehéroroszországot, Kazahsztánt kezelték, és hogy első nap Gostomelben ill. Kijevben voltak, és, hogy tavaly áprilisban konkrétan ezt is lezárták, de jött BoJo.

A ruszki gazdaság nem semmisült meg, pedig tényleg szankcionálták rendesen, erősebb, mint valaha, és olyan háborút vív, ha már olyan háborút kell vívnia, amilyet, de azt teljes beleállással teszi, felpörgetve amit kell, és sajnos bár kedve sok nem volt hozzá, felkészülve arra, hogy esetleg korlátozott, hagyományos szárazföldi háborút kell majd vívnia akár a NATO ellen is.

Erre a szavakon kívül hol van felkészülve az elqurvult EU, NATO? Mert még az USA sincs.

Az, hogy NATOéknak vannak gépeik, vannak rakétáik, tudnak meglepetéseket okozni, ez fordítva is igaz.

Egyszerűen nem tudná atom nélkül a jelenlegi helyzetben talán még döntetlenre se lehozni a NATO ezt a meccset, mèg csak Oroszország ellenében se. És akkor ott van Kína, Irán.

Igazából senki se akar megdögleni, dobni amit felépített, csak azért, hogy szopassa Oroszországot, annak ellenére, hogy roppant lelkesek az ukránok támogatásában. Oroszország se akarja ezt, nem hülye, de rajta legalább látszik, hogy bár nem úgy ment bele, hogy volt B terve, tavaly szeptember óta van neki, és képes beleállni egy konfliktusba úgy, hogy náluk is választások jövőre.

A nyugatiak viszont a nagy semmire verik verik a bránert, 68 választás lesz jövőre arrafelé 54 országban, és hol lesznek majd a legvégén azok az arcok, akik belevitték országaikat egy esetleges konfliktusba, mire az befejeződik?

Gondoljatok bele, BoJo miatt harcolnak az ukránok, és csak náluk utána volt Truss és most Sunak, választás pedig nem.

A polákoknál bukott a kormány, a szlovákoknál detto. Akik beleálltak, ott repülés volt. Bár tény, hogy akik jöttek, pl. Meloni vagy Tuskó, változást nem hoztak, de ez politika, ott azt se szabad a lengyeleknél és olaszoknál elhinni, amit látunk, nemhogy amit mondanak.

Orbánon kívül talán senki sincs aki 2015 óta uazt mondja: fujj migráció, fujj orosz-ukrán. A szankciók 2014es bevezetése óta pedig bár megszavazza, mondja, hogy szart se érnek, öntökönszúrás az egész. És tényleg.

Végül, ne felejtsük el, hogy bár választanak a ruszkik, Putyin népszerűbb, mint bárki arrafelé, pedig ha vki tényleg háborúba vitt egy nemzetet, mert úgy érezte, hogy a körülmények később, ha vár, még szarabbak lesznek na az ő. Én még így lekontrollálni egy elszabadult konfliktust (Majdan puccs, Krím zöld emberkék olimpia alatt, donyeckiek önállósulása és korai, ATO előtti ámokfutása, Szojgu révén a hadseregreform, orosz gazdaság, török gép oroszt lő le, stb.) soha se láttam egy elvileg gagyinak beállított Oroszországtól úgy, hogy egyszer se hirtelen érzelemváltozásai alapján döntött volna.

Egy Medvegyev már rég hadban állna a törökökkel, a minszki puccs sikeres lett volna, harcolna a fehéroroszokkal, kazahokkal, azeriekkel, Damaszkusz pedig az IÁ központja lenne, miközben Ukrajna egy nukleáris sugárzás, nem pedig arab-amerikai-izraeli ígéret földje.

Én nem azt mondom, hogy Oroszország jobb vagy erősebb, mint a NATO, de hogy jobban fel van készülve, az biztos. És akkor Kínáról még nem is írtam.

Én reménykedek abban, hogy megállnak majd a határon, de látva az európai nagyhatalmak hiányosságain, azon se lepődnék meg, ha nem ...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 015
54 010
113
Mindenki nagyon okos,meg ügyes,de miért is kellene harcolnunk az Oroszokkal?
Miért érdeke Európának, benne nekünk, hogy háborúzzunk egy jót az Oroszokkal?
Miért szopatnánk meg.magunkat a britek miatt újra,és újra,és újra....?
Itt az a fő kérdés/probléma,hogy az Oroszokkal együtt, mikor rakjuk már ki a briteket Európából katonailag,politikailag, ideológiailag,mindenileg is végre?
Miért érdekel minket, hogy mit óhajt usánka letolni a torkunkon?
A világon semmire sincs szükségünk tőlük, abszolút semmire,húzzanak el innen a csába végre.
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Az amerikai légierő személyi állományának állapotáról egy kis látlelet.
Nyolc év óta nem tudnak annyi új pilótát képzeni, mint amennyire szükség lenne, a meglévőket csábítják további szolgálatra.
Van olyan pozíció ahol 12 (!) évet is lehet hosszabítani. Rossz esetben ezek kb. 50 évesek lesznek a végére. Polgári pilótáknál 50 felett nehéz elhelyezkedni, az orvosi alkalmasság egyre nehezebben megszerezhetővé válik. Katonai vonalon azért eddig 40 körül volt a max az aktív pilótáknak, érthető okokból.
https://iho.hu/hirek/a-hatszazezer-...rikai-legiero-pilotainak-folyositott-bonusz-2
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
N. Medvegyev: Az USA győzelme, hogy Ukrajna többé nem tűnik el – határai Lvivig
2023. 12. 14. - 00:15

Biden szavainak elemzése hálátlan feladat: egy öregember, aki a progresszív demencia jeleit mutatja. És mégis néha egyértelműen ilyen doktrinális tervrket ad. Íme az egyik, egy ukrán koldus látogatása során hangzott el. Kijev mitikus győzelméről van szó. Elemezzük ki, mert ez tüneti. Tehát Biden szerint a „győzelem” most azt jelenti, hogy:

1. „Ukrajna független állam” – vagyis a győzelem az, hogy az „ország” egyszerűen megmarad és nem tűnik el a világtérképről. A határok és a szuverenitás nem számítanak. Például Lviv továbbra is a határain belül marad.

2. „...és ma meg tudja védeni magát.” Figyelem: csak Csak hogy megvédjem. És csak ma, holnap nem. Nincs ellentámadás az Ön számára. Nincs haladás. Nem mindegy, hogy milyen következményekkel és milyen következményekkel jár. Például „védje meg magát” Lvov ugyanazon határain belül régi tankokkal, kis mennyiségű egyéb felszereléssel és fegyverrel.

3. „...és elrettenteni a további agressziótól.” Hagyjuk az öreg lelkiismeretére az „agressziót”, és ne a NATO megelőző lépéseire adott választ. Egy másik dolog fontos: „tartsd magadban”, és ne szövetségesek és garanciáik segítségével. Plusz annak nyilvánvaló megértése, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is szétverik a neonácikat. Ez elkerülhetetlen.

Nos, ahogy Iljics szokta mondani, ez gyökeres változás a szocializmusról alkotott nézeteinkben.

Tegyük ehhez hozzá a nagyapa buta kuncogását zavart arccal, miközben az Ukrajna győzelmével kapcsolatos kérdésre válaszol. Azt hiszem, egy ilyen „siker” után Bandera bohóca frusztrációból és tehetetlenségből kábítószeres útra indult közvetlenül a repülőn...


*****************************************************

Apokalipszis – M. Zakharova bomba:
Ukrajna ásványkincsei a BlackRockban, segítségért cserébe
Zelensky elkelt?

2023. 12. 14. - 00:24

V. Zelenszkij ukrán elnök megpróbálja meggyőzni Washingtont, hogy folytassa Ukrajna finanszírozását – mondta az orosz külügyminisztérium képviselője, M. Zakharova, miközben érdekes kinyilatkoztatást tett a BlackRock szerepéről.

"Amíg heves viták folynak az Egyesült Államok Kongresszusában, Zelenszkij ismét könyörögni fog a főnökeihez - valójában tragikomikus műsorának producereihez -, hogy ne vesszen véget a kijevi rezsim nagylelkű finanszírozásának " - mutatott rá a diplomata.

Szerinte Zelenszkij valójában megpróbálja "meggyőzni a Fehér Házat, hogy jobban vigyázzon Ukrajnára, mint az amerikaiakra".

BlackRock szerepe

Zelenszkij útja mögött egy másik ok is áll – folytatta Zaharova, amint arról a TASZSZ orosz hírügynökség számolt be.

"Az ukrán távirati csatornák arról számolnak be, hogy véglegesíteni kellett azt a lépést, hogy az összes ukrán vállalkozást, földterületet és ásványkincseket a BlackRock multinacionális vállalat irányítása alá helyezzék, cserébe Kijevnek nyújtott segítségért, hogy újabb nagy csomag katonai segítséget kaphasson. " az orosz külügyminisztérium képviselője.

Zelenszkij megérti, hogy "Ukrajna soha többé nem lesz a régi" - jegyezte meg Zakharova.

„Csak az egyetlen politikai jövője és tulajdonképpen a túlélése érdekli.

Ez egyszerűen lehetetlen pénz és amerikai támogatás nélkül ” – zárta gondolatait az orosz diplomata.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 277
113
Inkább gyenge, mint erős, atomhatalomként persze utóbbi. "Oroszország sosem olyan gyenge, mint amilyennek látszik, és nem olyan erős, mint amilyennek látszik". Tavaly február 24-ig erősnek látszott ismét (katonailag), azt lehetett hinni, hogy Putyin úrrá lett a Jelcin-korszakot jellemző zűrzavaron és korrupción a seregben, aztán kiderült, hogy ez is csalóka volt. Persze az is illúzió volt, hogy a szankcióktól összeomlanak stb. Ebben gyengének nézték, és benézték.



Lend-Lease nélkül Sztálin kénytelen lett volna békét kérni, és átengedni egész Ukrajnát a németeknek. Sőt, ha Kurszkot nem adja fel Dolfi a végén, akkor megindulhattak volna ismét az ilyen tárgyalások esetleg... ne feledjük, ott a SzU harckocsiállományának több mint a fele ment a darálóba.
A történelem nem ismeri azt a kifejezést, hogy "mi lett volna, ha"..

Mi lett volna, ha Árpád nem itt áll meg, hanem mondjuk Spanyolországban?

Mi lett volna ha István király görögkatolikus lesz?

Mi lett volna ha győzünk Mohácsnál? vagy lepaktálunk a törökkel és átengedjük őket Bécs felé? Mi lett volna ha Szarajevóban vagy Dallasban célt téveszt az a golyó? mi lett volna ha Oppenheimer, Teller, Szilárd és a többiek meggyőződéses nácik lettek volna?

vagy mi lett volna ha... teljesen mindegy mit írnék még ide.. nincs jelentősége .. mert nem úgy lett!!

(persze szívesen megváltoztatna az ember a múltban sok mindent, csak sajnos nem lehet)

Igy teljesen mindegy hány szovjet harckocsi ment a darálóba, mert nem értek célt a nácik, és mindegy, hogy ehhez egy vagy egymillió orosz tank veszteséget emlegetünk fel, a végeredményen mit változtat a szám? semmit!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 847
35 429
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. december 13-ra

Az orosz fegyveres erők a Marjinka elfoglalása utáni sikerükre építve, Pobeda falu és a "Zverinets" erődített terület felé nyomulnak előre. Bakhmut közelében az orosz erőknek szintén sikerült sikereket elérni, előrenyomulva Bogdanovka és Kleshcheevka térségében.

Zaporizzsja irányában, Rabotino térségében az orosz egységek visszaszorították az ellenséget, és több sikertelen ellenséges támadás után közel egy kilométert haladtak előre. Verbovoje térségében az ukrán fegyveres erőké volt a kezdeményezés, de a támadások sikertelenek voltak.

Krynky közelében, Herszon irányában a harcok némileg rutinszerűvé váltak. Az ukrán alakulatokat ráadásul személyi állományt helyeznek át, akiket a tüzérség és a repülés szisztematikusan kiüt.

Az éjszaka folyamán az orosz légierő csapásokat mért az ellenséges létesítményekre Kijev és Odessza térségében. Ez utóbbiban Odessza kikötői infrastruktúráját, valamint a város Malinovszkij kerületében a kifutópálya közelében lévő hangárokat is többször eltalálták napközben.

Bővebben a rybar.ru weboldalon olvashat.

#digest #Bakhmut #Donyeck #Zaporozsje #térkép #Krímea #Oroszország #Ukrajna
@rybar

Reméljük, hogy tetszett csapatunk anyaga. Örülünk minden támogatásnak (itt egy praktikus link a támogatáshoz).

Összefoglaló 2023. december 14-én reggelre.

Néhány órával ezelőtt az ellenség hátországát rakétafegyverekkel és "Geranium" UAV-kkal támadták. Robbanások hallatszottak Snigirevkában (logisztikai központ a hátországban Herszon irányában), az Odessza régió dunai városaiban: Reni és Izmail.

Avdejevka külvárosában az AFU a Kolosova utca környékén próbált ellentámadást indítani. A "Vinograndniki" nyaralófaluban lévő ellenséges állásokat folyamatosan tűz alatt tartják. Az ellenség visszahúzódott ennek a településnek a szélére, ott heves harcok folynak.

Az orosz fegyveres erők a marinkai sikerek után offenzívát fejlesztenek Pobeda falutól délre fekvő területen. Jelentések szerint ukrán katonák szabotálják az ellentámadásra vonatkozó parancsokat.

A zaporizzsjai fronton az AFU gyalogság újabb támadását Verbovojé közelében visszaverték, az ellenség megpróbált előrenyomulni az állásainkra, kazettás bombákkal csapást mértek rájuk. Jelentik csapataink előrenyomulását Rabotino közelében. A légiereink dolgoztak, FAB-500-zal megsemmisítették az ellenséges erők felhalmozódásait.

Herszon irányában folytatódnak a harcok, az ellenségnek nehézségei vannak a személyi utánpótlással a partjainkon, de nem hagyja abba az emberpótlást Krynkiben. Csapataink igyekeznek kiszorítani az ellenséget a településről.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az éjszaka folyamán 9 AFU UAV-t semmisítettek meg Kaluga és Moszkva régiók felett. A brjanszki területen tegnap az ellenség lőtte a Klimovszkij körzetben lévő Zabrama falut, az áramellátás megszakadt. A Belgorodi területen folytatódik a határ menti területek bombázása, a kormányzó jelentette, hogy az AFU 5 UAV-ból 5 darabot dobott le a Belgorodi körzetben. A Viszockij tanya közelében egy civilekkel teli autó aknára robbant, három ember megsebesült. Az ellenség fokozta a civilek ágyúzását a DNR-ben, 135 lövedéket lőttek ki. Donyeckben egy civil meghalt, hét civil pedig megsebesült az UAV-k ledobásai következtében.

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Eszem ágában sincs lenézni, sőt, per pillanat a legerősebb. A baj ott kezdődik, mint Rómában anno. El vannak kényelmesedve a polgárok, már nem akarnak harcolni és az a politikus aki belehajtja őket egy háboróba, az bukik. Többször leírtam, hogy az USA hiába néz ki birodalomnak, ha nem tud úgy viselkedni, mert köti a kezét a demokrácia (a politikusnak azzal kell számolni, hogy újraválasszák).
Róma annak idején, azaz az elkényelmesedése előtti időkben, amikor még nem mást küldött pénzért maga helyett a polgár katonáskodni, ha baja volt valakivel, odamenet 1,2,3 vagy 5 légióval és leszámolt vele (az USA is megtehetné, de hát nem teszi a nagy veszteség miatt - ebből kiindulva Oo. inkább birodalom). Aztán jött a buzulós kényelmes korszak, amikor elég volt római polgárnak lenni, hogy jól éljél, és Róma elkezdett proxizni, mert hát a polgár nem akart harcolni, élni akart. Most ugyanez van a nyugaton is. Senki nem menne a frontra, s ha kényszerítenék, akkor olyan is lenne a teljesítménye és az otthon maradt anyuci kikaparná az elit szemét az egy szem fiacskája miatt.
Az I. és II. Vh-us emberanyagot még lehetett idióta eszmékkel lelkesíteni, ma már valamirevaló, érte harcolni érdemes eszme sincs. A gender, woke, LMBTQ pó eszmékért menne valaki?
Nem tudom átjött-e, hogy mit akarok mondani. A lényeg, hogy nem az USA technikai fölényével és haderejének méretével van a baj, hanem az emberanyag minőségével (nézd meg kik vonulnak be). Szemben a barbárokkal, akik még tudják, hogy mit "akarnak" (ki az Iszlámért, ki az ortodoxiáért, ki a törzsi hagyomámyokért harcolna) addig a nyugat teljesen ki van ürülve/égve ideológiailag. Nem lehet motiválni az embereket. Belesüppedtünk a jólétbe. Nincs amiért harcolni. Talán a jólétért. De az is meg fog szűnni, mire élesbe fordul a világ. Róma veszte is ez lett a végén. Már másokat harcoltatott maga helyett, a periféria helytartói a barbárokkal üzleteltek. Most is ez megy. Ahogy te is említed, ha betartanák a nyugatiak a szankciókat, akkor más lenne a helyzet. De hát nem tartják be, üzletelnek az ellenséggel, pont mint 1400 éve.
Egy szó mint száz, a fejekben van a baj. Ez pedig ha nagyon gyorsan nem változtatnak, akkor végzetes lesz. Éppen úgy mint 1500 éve.

U.i.: Most látom Monster kolléga már leírta tömören, amit én fent hosszúban.
amit írsz nyugat európára vetítve teljesen igaz.Ezt az amerikai demokráciát hagyju.Gyakorlatilag egy jól kiépített lobbi csoportok álltal "irányított" kétpártrendszer.Woke "őrület" mellet usa jelentős része( még a demokratáknak is) a "konzervatív" vonalat képviseli.Nem véletlen a "cionista" Izraeli vezetés mellett hiába "tüntiznek" ott is a palesztínok mellett a "wokeo-sok".Sőt ezt kihasználva igyekszik is lejáratni ezt a "mozgalmat" a fősodratú média.És tőlük független "katonaállam" az Usa nem véletlenül nem lehet tudni elérni a fegyvertartásban rögzített jogát.Az "alap" amerikai polgár jelentős része gyakorlott a "fegyverforgatásba" és akár gépkarabéllyal is rendszeresen jár rendszeresen lövészet re.Ot csak a nemzeti gárda ahova nem kényszer csatlakozik és kapnak rendszeresen kiképzést.Mai napig tisztelik ,becsülik és büszke rá egy amerikai ha a hadsereg tagja fő a konzervatívabb réteg ellentetben nyugat európával ahol ez "csak" egy szakma.Tény vannak "gender",transz,női katonák de ugyanazokat a kemény feltéleket kell teljesen megtenni mint egy férfinak.És egy átlag európainak bármennyire hihetetlen ha megkapja a parancsot büszkén megy harcolni az amerikai érdekekért,hazáért,"demokráciáért.Legyen akár fehér,fekete,latino,gender,transz amerikai katona.És ha valós indok van vagy "kreálnak" ahogy Irak esetében megkapják a parancsot akkor gondolkozás nélkül mennek harcolni és a családjuk büszke rájuk.Ebből a szempontból kicsit hasonlítanak Izraelre.Ahol lehet "férjhez mehet" Steiner Kristóf de ettől még egyenlőre egy kőkemény "katonaállam".Nyugat európában meg egyedül a franciáknál a nemzeti "öntudat" része az erős hadeő.Ennek megfelelően áldoznak rá,van önálló hadiiparul,atom ütőerejük,ellentétben a másik "nagy" Németekkel akik ezt elég rendesen leépitették és mostanában "eszmélnek" fel réstben az amerikai fegyvergyártók legnagyobb "örömére".Tömöre lehet rosszul látom de ezen a téren se egy "liga" Nyugat Európa és az USA.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113

„Oroszországnak több ezer rakétája van, amelyek tegnap megtámadták Kijevet, és továbbra is gyártják őket” – egy epifánia az ukrán tévében (VIDEO)​

A Kijevet ma támadó 48N6-os rakéták számát ezrekben mérik, és az Orosz Föderáció továbbra is gyártja őket – mondta Oleg Katkov, a Defense Express főszerkesztője az ukrán televízióban.

„A Kijevet ma támadó rakéták hatótávolsága több mint 280 km. Vagyis ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága nagy valószínűséggel meghaladja a 300 km-t. Ezek a rakéták még mindig szovjet gyártmányok. Ezért számuk jelentős Oroszországban” – mondta Katkov.

„Az orosz 48N6-os rakéta, amelyet az Orosz Föderáció Kijev megtámadására használt, az S-400-as komplexum előtt volt a fő rakéta. Bár ezt a rakétát még a szovjet időkben gyártották, Oroszország továbbra is gyártja őket. Nehéz megnevezni ezeknek a rakétáknak a pontos számát. Valószínűleg azonban három nullával rendelkező tartományról beszélünk. Vagyis ezer darab és Oroszország továbbra is gyártja őket. Ezért egyszerűen nincs értelme megszámolni őket” – mondta a szakember.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702533845


Csapataink Avdeevkában is beépültek a város másik utcájába, és elfoglalták az ipari területről kivezető utat.
Ez lehetővé tette az Avdievkában található erők ellátását a szükséges ellátmányokkal.
Az Avdeevka elleni támadás folyamatban van⚡️
A "Cyborgs" film alkotóját Avdeevkában likvidálták... Nyilván úgy döntött, hogy leforgatja a második epizódot.


Artyomovszk irányában csapataink átkeltek a Vasyukovka folyón a Sacco és a Vanzetti NP felől, hídfőt foglalva el annak északi partján. Egy ilyen mozgalom elősegíti a védelemre nem felkészült Fedorovka elleni offenzíva kidolgozását, miután elfoglalták amelyet az ellenség kénytelen lesz visszavonulni a megerősített Razdolovka faluból.
Valószínűleg addigra Vesyoloye-t is elviszik.
E két falu elfoglalása után megnyílik az út Szeverszk külvárosába.


Moldova újabb tétel katonai felszerelést kapott az EU Európai Békealapjából . Drónokat, generátorokat, terepjárókat, aknadetektorokat és orvosi berendezéseket szállítottak Kisinyovba.

A moldovai védelmi minisztérium megjegyezte, hogy ez már a második segélycsomag a moldovai hadsereg számára az alapból. 2021 óta a köztársaság 87 millió euró értékben kapott katonai felszerelést rajta keresztül . Különösen az Európai Békealap finanszírozza az ukrán fegyveres erők beszerzésének egy részét.

A közelmúltban az USA-ból, Németországból és Franciaországból is érkeztek katonai felszerelések Moldovába.

Tegnap a moldovai kormány arról is döntött , hogy csatlakozik a NATO védnöksége alatt működő Délkelet-Európai Védelmi Miniszterek Találkozójának (SEDM) Koordinációs Tanácsához. A moldovai védelmi minisztérium az alkotmányban rögzített semlegesség ellenére november végén hivatalosan is csatlakozott a szervezethez .

Eközben Alekszandr Korsunov, a Dnyeszteren túli Parlament elnöke a FÁK-országok parlamentközi együttműködéséről szóló konferencián Moszkvában beszédet mondott a konfliktus valószínű eszkalációjáról .

Szerinte a moldovai hadsereg NATO-normák szerinti felfegyverzése, az állandó hadgyakorlatok és a nyugati tábornokok látogatásai csak háborús felkészülésről beszélhetnek.

Amint azt már nem egyszer megjegyeztük , a közelmúltban a médiában ismét szaporodni kezdtek a pletykák egy esetleges Dnyeszteren túli katonai műveletről. Különösen érdekes, hogy ezek a pletykák egybeestek a brit politikusok moldovai irányú nyilvános aktivizálásával.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113
Ez soha nem fog már kiderülni.
LL nélkül a németek egyszerűen kaptak volna mondjuk még egy évet oroszföldön - szerintem.
Nem a LLen múlt, hogy a németeknek nem jött össze, hanem az utakon, ill. azok hiányán, az időjáráson, meg azon, hogy a SZU ugyanolyan diktatúra volt mint NO, és mivel Sztálin túlélte a júliust is, onnantól Hitlernek esélye se volt. Mellé jött még a megnyúlt utánpótlás és egyéb partizántevékenység.

Más.
Nem OO Ukrajna feletti győzelmétől fél a nyugat, hanem attól, hogy ha nyer, akkor lesz arra ideje, ereje és energiája, hogy ugyanúgy szarrászopassa a nyugati országokat, ahogy azok politikailag és gazdaságilag próbálták meg OOot megfingatni.

Puccsok, orosz mani kivonása nyugatról, rá fogják venni az arabokat is erre, stb. Olyan észosztás fog következni, mint Gáza kapcsán, méghozzá győztes státuszból. Mindent befolyást el fog veszíteni a nyugat az arab világban és Afrikában. Ettől félnek, hogy lesz erre ideje Oroszországnak. Mert lesz, alig várja.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 277
93
Nem erről van szó! Nagyjából egyetértek veled abban amit írsz! De azzal nem értek egyet, ahogy ezek ellen (ha így van) az Orbánék küzdeni akarnak!!! A világ érdekek, és erdekszövetségek nagy katyvasza. Megfűszerezve egy jó adag irányított ideologiával. Egy olyan tóban lubickolunk, ahol csupa nagyhal vesz minket körbe! Ezek a nagyhalak bevettek egy csapatba, ahol most elég nagy a zűrzavar. Most mi ebihalak izmozunk a balfasz cápákkal! Addig amíg ezt végképp meg nem unják. Hiába van igazunk a mi nézőpontunkból, ha mi leszünk azok akiket keresztbe lényének ha megunják!!! Egyszerűen nem játszhatjuk a nagyhalat ha nem vagyunk azok. Mondtam már 100x, hogy rá kell állni a mérlegre, jól megnézni, és a sulyunk szerinti taktikát jól kitalálni. Ha kell mosolyogni, ha kell ármanykodni, ha kell szépen csendben, de stabilan behálózni azt, azokat akiket akarunk. Ez az igazi politika!!! Ott van előttünk a mesteri példa! A zsidók így uralták le a világot! De ez 4 év alatt nyilván nem megy. És egy megbutított néppel sem megy! Max ha 10x-ekkora vagy, vagy van atomod, vagy olajad stb stb! Nekünk mink van???
Nem sok mindenünk van, és kényszerpályán vagyunk. De ezek a nagy halak nem a szövetségeseink. Hiába vagyunk egy rendszerben, minket azonnal feláldoznak, ha engedjük - és ki vannak bukva hogy mi ehhez nem mosolygunk.
Ha ránkömlik az ukrán hulladék gabona, a mezőgazdaságunknak annyi.
Ha az ukrán bérekkel kell versenyezni, az iparnak annyi.
Kompenzációt idáig sem kaptunk semmiért, de ha az ukránokat kell az eu-nak telenyomni, akkor nem is lenne miből.
Ez az instant halál!
Az egyetlen remény hogy ezt a csatlakozási folyamatot toljuk amíg nem szedik el a vétójogunk. Ha elég sokat toljuk, talán egy részben Eu-független gazdaságot ki lehet alakítani. Igen, ehhez kell pl. kínai tőke, ne egy lábon álljon a gazdaságunk mert addig zsarolhatnak mindennel. Egyoldalú függésből egy többoldalú partnerséget kell kialakítani, ahol továbbra is kishalak leszünk de nem olyanok akiket könnyű feláldozni. Ha kivonulással fenyeget a nyugati tőke, legyen egy kártyánk hogy akkor közelebb engedjük hozzájuk a keletit. Mindegy kinek vagyunk a napszámosai, de nemzeti érdekünk hogy legyen munka, pénz.
Talán majd egyszer saját is lesz, de sajnos itt is sok az áruló, aki azonnal elprivatizáltatná megint a megszerzett termelőeszközöket.

Egyébként ez az ukrán konfliktus arra nagyon jó volt, hogy stressztesztet végezzen az eu-n. És ezen látványosan elbukott. Saját tagjainak gazdasága elé helyezett szövetségen kívüli politikai és gazdasági érdekeket, hamis narratívával befolyásolt és fanatizált tömegeket, rajong egy háborúért, meghamisítja a történelmet, fenyegeti a tagjait, leépíti a jogrendszert (vétó), ha az nem tetszik neki. Minden diktátor megnyalná a szája szélét ezekre!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
amit írsz nyugat európára vetítve teljesen igaz.Ezt az amerikai demokráciát hagyju.Gyakorlatilag egy jól kiépített lobbi csoportok álltal "irányított" kétpártrendszer.Woke "őrület" mellet usa jelentős része( még a demokratáknak is) a "konzervatív" vonalat képviseli.Nem véletlen a "cionista" Izraeli vezetés mellett hiába "tüntiznek" ott is a palesztínok mellett a "wokeo-sok".Sőt ezt kihasználva igyekszik is lejáratni ezt a "mozgalmat" a fősodratú média.És tőlük független "katonaállam" az Usa nem véletlenül nem lehet tudni elérni a fegyvertartásban rögzített jogát.Az "alap" amerikai polgár jelentős része gyakorlott a "fegyverforgatásba" és akár gépkarabéllyal is rendszeresen jár rendszeresen lövészet re.Ot csak a nemzeti gárda ahova nem kényszer csatlakozik és kapnak rendszeresen kiképzést.Mai napig tisztelik ,becsülik és büszke rá egy amerikai ha a hadsereg tagja fő a konzervatívabb réteg ellentetben nyugat európával ahol ez "csak" egy szakma.Tény vannak "gender",transz,női katonák de ugyanazokat a kemény feltéleket kell teljesen megtenni mint egy férfinak.És egy átlag európainak bármennyire hihetetlen ha megkapja a parancsot büszkén megy harcolni az amerikai érdekekért,hazáért,"demokráciáért.Legyen akár fehér,fekete,latino,gender,transz amerikai katona.És ha valós indok van vagy "kreálnak" ahogy Irak esetében megkapják a parancsot akkor gondolkozás nélkül mennek harcolni és a családjuk büszke rájuk.Ebből a szempontból kicsit hasonlítanak Izraelre.Ahol lehet "férjhez mehet" Steiner Kristóf de ettől még egyenlőre egy kőkemény "katonaállam".Nyugat európában meg egyedül a franciáknál a nemzeti "öntudat" része az erős hadeő.Ennek megfelelően áldoznak rá,van önálló hadiiparul,atom ütőerejük,ellentétben a másik "nagy" Németekkel akik ezt elég rendesen leépitették és mostanában "eszmélnek" fel réstben az amerikai fegyvergyártók legnagyobb "örömére".Tömöre lehet rosszul látom de ezen a téren se egy "liga" Nyugat Európa és az USA.
Nem vitatva azt, hogy az USA-ban jobban jelen van még az egészséges hazafi gondolkodás, mint Európa nagy részében (mely leépülést nagyrészt az USA-nak köszönhetjük, mert neki jobb egy fegyvertelen csatlós, mint egy öntudatos állig felfegyverzett szövetséges), tennék egy két kiegészítést a fent írtakhoz.

Kik uralják az USA-t?
Nagyon jól megírtad. A dem. vs. rep. felállás egy színház. Két kutya egy gazda!
Azonban demokrácia van, még ha sok mindenben komoly ellenőrzés is valósul meg a polgár vonatkozásában (pl. az információ áramláson elég rendesen rajta tartja a kezét a mély-állam). A meglévő demokráciát (még ha erősen befolyásolható, így ellenőrizhető is az elitek számára) kénytelen kelletlen fent kell tartsák, mert hát ennek az alternatívája csak egy diktatúra lenne. Ami az USA-nak mint birodalomnak jobb lenne, azonban ezt nehezen tolnák le a köznép torkán, aki - ahogy Te is írtad - jól fel van fegyverezve és egyébként is alkotmányba rögzített joga a fegyveres ellenállás, ha a kormány el akarja venni valamely meglévő alapjogát (na ezt jól el cseszték az alapító atyák - gondolhatja a jelen USA elit:)).
Szóval demokrácia van, ahol a nép még beleszólhat a dolgokba, akár választás útján is, s ha minden kötél szakad akkor fegyverrel is. Ennek ellenszere lehet valamilyen szinten a média (amin keresztül butítják a népet, hogy kezesbárány legyen és ne szóljon ha terelik) és a jólét. Igen ám, csak az utóbbinak hátulütője, hogy a nép eltunyul és már csak az ösztönei kielégítésére figyel. És mivel annak nem része hogy elpusztuljon, hanem sokkal inkább az, hogy túléljen, ez az újfajta embertípús, még ha el is fogadja a vezetők Oo. elleni acsarkodását (ahogy Európa nagy részén is!), amint élesbe fordul a helyzet, bekattan a túlélési ösztön és menekülőre fogja (ki így, ki úgy). Első körben leváltja azt aki belevitte őket a nehézségbe. Ne feledjük, hogy mostanáig, nagyon kevés (lakosság arányosan) halottat kellett eltemetni Amerikában az elmúlt 60 év közvetlen háborús beavatkozásai nyomán. És ráadásul, a médiával azt az illúziót keltették, hogy mindig győztek. A népnek ettől pedig nőtt a mellénye és nem vette észre, hogy ki ellen is volt a nagy győzelem. El lettek altatva és elszoktak a nagy áldozatoktól (a II. Vh.-s történetük sem volt az, ha lakossg arányosan nézzük!). Ha azonban napi szinten több ezer zsák érkezne haza, alább hagyna a lelkesedésük. De erről később.

És eljutottunk a katona nemzethez, vagyis, hogy valaki önként megy a hazáért harcolni.
Nem mondom, hogy ez nincs nagyobb mértékben jelen, mint Európában, de az ami volt 1940-től 60-ig, az már nincs meg. A középső konzervatív államokban biztos úgy van ahogy írod, azaz büszke a család ha katona a fia, de a két nagy tömbben (keleti és nyugati parton) biztos nem így van. Azokra olyan fokon hatott a neomarxista eszmeiség, hogy az acsarkodáson kívül semmi másra nem futja tőlük. A latte machiató csajszi, vagy egy szójaboy kb. mentálisan éppen úgy zokni, mint a sok nagyvárosi csöves. Harctéren semmit nem lehetne velük kezdeni. A konzervatív államok pedig kis létszámúak, a lakosság nagy része a partokon és az északi tavak környékére koncentrálódik.
Az USA ebből adódó problémája, hogy nagy tömegben ő sem tud azonnal sorozni. Eleve nincs sorkötelesség, így minimális a katonajártas polgárok száma. Hiába a polgár fegyverviselete és ismerete, mert az kb. civil szinten működik. Egy jó lövész az más tészta. "Csak" évek kérdése a kiképzése. És még ez sem minden, mert még élesben nem is volt bevetve, ahol kiderülne a mentális és fizikai állóképessége (az orosz most éppen ennél a szakasznál tart, és ez óriási előnye lesz a jövőre nézve).
Amint írtam a mai amerikai ember már nem az a régi, aki dalolva ment harcolni az USA képviselte felsőbbrendű eszme miatt. És a hátország sem az ami volt. Már a 70-es években megmutatkoztak a romlás nyomai. Abba gondolj bele, hogy Vietnám miatt mekkora cirkusz volt az USA-ban. És akkor még a társadalom nagy része egészséges patriota volt. Csak a zajos kisebbség verte a dobot és ez is elég volt, hogy a többség átálljon - minek nekünk ez a háború, felkiáltással. És azóta csak romlott az USA polgár minősége is. Ennek ellenére még mindig az USA polgár a legpotensebb a nyugati tömbből. A franciákat pedig jobb ha hagyjuk. Nekik még 2 azaz kettő generáció és végük van.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Nem sok mindenünk van, és kényszerpályán vagyunk. De ezek a nagy halak nem a szövetségeseink. Hiába vagyunk egy rendszerben, minket azonnal feláldoznak, ha engedjük - és ki vannak bukva hogy mi ehhez nem mosolygunk.
Ha ránkömlik az ukrán hulladék gabona, a mezőgazdaságunknak annyi.
Ha az ukrán bérekkel kell versenyezni, az iparnak annyi.
Kompenzációt idáig sem kaptunk semmiért, de ha az ukránokat kell az eu-nak telenyomni, akkor nem is lenne miből.
Ez az instant halál!
Az egyetlen remény hogy ezt a csatlakozási folyamatot toljuk amíg nem szedik el a vétójogunk. Ha elég sokat toljuk, talán egy részben Eu-független gazdaságot ki lehet alakítani. Igen, ehhez kell pl. kínai tőke, ne egy lábon álljon a gazdaságunk mert addig zsarolhatnak mindennel. Egyoldalú függésből egy többoldalú partnerséget kell kialakítani, ahol továbbra is kishalak leszünk de nem olyanok akiket könnyű feláldozni. Ha kivonulással fenyeget a nyugati tőke, legyen egy kártyánk hogy akkor közelebb engedjük hozzájuk a keletit. Mindegy kinek vagyunk a napszámosai, de nemzeti érdekünk hogy legyen munka, pénz.
Talán majd egyszer saját is lesz, de sajnos itt is sok az áruló, aki azonnal elprivatizáltatná megint a megszerzett termelőeszközöket.

Egyébként ez az ukrán konfliktus arra nagyon jó volt, hogy stressztesztet végezzen az eu-n. És ezen látványosan elbukott. Saját tagjainak gazdasága elé helyezett szövetségen kívüli politikai és gazdasági érdekeket, hamis narratívával befolyásolt és fanatizált tömegeket, rajong egy háborúért, meghamisítja a történelmet, fenyegeti a tagjait, leépíti a jogrendszert (vétó), ha az nem tetszik neki. Minden diktátor megnyalná a szája szélét ezekre!
Talán szkeptikus vagyok, de úgy gondolom, hogy a több oldalú, több lábon álló gazdaság kiépítésére már nincs elég időnk. Az igazi háború pár év kérdése az pedig nem elég idő arra, hogy egy olyan gazdaságot építsünk ki amire te gondolsz. Nem beszélve arról, hogyha beindul a háborús gépezet ezek a több oldalú gazdasági partnerségek meg fognak szűnni. Még akkor is ha esetleg valami isteni csoda folytán képesek leszünk kimaradni a háborúból.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 635
113
Ha Ukrajna EU-tag lesz, innen az összes nyugati cég átvonul oda elöbb- utóbb, ahogy amper irta. Akkor nèzhetjük magunkat...
És ehhez nem kell hozzátenni, hogy "szerintem", mert ez biztos. Csak idö kérdése.

Bulgáriába sem vonultak át. Az elnéptelenedd Ukrajna nem oroszokhoz kerülő része legfeljebb migránstelepnek lesz jó.