[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 129
2 980
113
Te hogyan vívnál háborút? Mert szerintem mindenki úgy kezdené, h szétkapja a villamos elosztókat, kiserőműveket, földgázelosztó alálomásokat, hírközlő állomásokat. Aztán a káoszban csipegetné a kevésbé "zsíros" célpontokat (minden -nem csak katonai- fontosabb döntéshozó központot, vasút és autópálya csomópontok, hidak). Ezt láttuk/látjuk? Nem akarom Castelt idézni inkább...valóban lábujjhegyen járnak. De a lengyel irányváltás, esetleg uniós/natós csatlakozás ezen még változtathat.

Hogy öntől idézzek "az izraelita" Castel ?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
40 orosz razzia Kupjanszkban és Donyeckben – 4330 halott egy hét alatt!

Az orosz védelmi minisztérium jelentést adott ki az orosz csapatok által a 2023. december 9. és december 15. közötti időszakban elért előrehaladásról.

-Múlt héten az Orosz Föderáció Fegyveres Erői 40 tömeges támadást hajtott végre nagy pontosságú fegyverekkel és pilóta nélküli légi járművekkel a katonai repülőterek infrastruktúrája, az arzenál, valamint az ukrán hadsereg tüzérségi lőszereinek, fegyvereinek és katonai felszereléseinek tárolóhelyei ellen.
- Ezenkívül az ukrán fegyveres erők, az "Azov" és az "idegenlégió" egységeinek helyszíneit is eltalálták.

  • Kupjanszki irányban a "Nyugat" csapatcsoport egységei javították a frontvonalon elfoglalt pozíciót és 27 ukrán támadást visszavertek.
  • Légicsapások és tüzérségi tűz érte a 113. szárazföldi védelmi dandár, az 57. gépesített gyalogdandár, az ukrán fegyveres erők 14., 21., 41., 43., 60. és 115. gépesített dandárjának személyi állományát és felszerelését a Szinkovka, Jadnov Ivanojeka, Petrovka, Jadnovjovka területen. és Kupjanszk, Harkov régió.
  • Az ukrán hadsereg vesztesége több mint 425 katona, öt harckocsi, köztük egy Leopard, 11 páncélozott harcjármű, 12 jármű és három tüzérségi darab volt.

-A "Közép" csapatcsoport Krasznoliman irányított egységei a légiközlekedés és a tüzérség támogatásával visszaverték az ukrán fegyveres erők 11 támadását.
-Ezen kívül az Ukrán Fegyveres Erők 24., 63., 67. motorizált dandárának, valamint az Ukrán Nemzeti Gárda 1., 5. és 31. dandárjának munkaerő-koncentrációját találták el Kirovszk, Torszkoje, Jampol és Grigorovka régiókban. a Donyecki Népköztársaság.
Az ukrán veszteség a héten elérte az 1100 katonát, négy harckocsit, három páncélozott harcjárművet, 17 járművet és két tüzérségi darabot.

-Donyec irányában a „Dél” csoport egységei a légiközlekedés és a tüzérség támogatásával egyes területeken javítottak a helyzeten a frontvonal mentén és 49 ukrán támadást is visszavertek.
Emellett a Donyecki Népköztársaság Artyomovszkoje, Klescsejevka, Kurdjumovka és Georgijevka körzeteiben az Ukrán Fegyveres Erők személyzetét és felszerelését találták el.
Az ukrán hadsereg egy hét alatti vesztesége ebben az irányban több mint 1580 katona, két tank, 16 páncélozott harcjármű, 13 jármű és 31 tábori fegyver.

-Donyeck déli irányában a Vosztok csapatcsoport egységei két ukrán támadást vertek vissza. Légicsapások és tüzérségi tűz megrongálta az 58. motoros gyalogság, az Ukrán Fegyveres Erők 72. motoros dandár és a 128. dandár egységeit a Donyecki Népköztársaság Novomihajlovka, Ugledar, Makarovka és a Zaporozsje régió Levadnoje körzetében.
Az ukrán fegyveres erők vesztesége több mint 600 katona, három páncélozott harcjármű, 14 jármű és 11 tábori tüzérségi löveg.

- Zaporizzsja irányában az orosz csapatok egységei aktív védekezést hajtottak végre, melynek során nyolc ukrán támadást vertek vissza Rabotino térségében és Verbovotól nyugatra.
Emellett az Ukrán Fegyveres Erők 128. hegyi rohamának, 33., 65., 117. és 118. motorizált dandárjának személyzetét és felszerelését is eltalálták Malaja Tokmacska, Novodanilovka és Novoandrejevka térségében.
Az ellenség vesztesége ebben az irányban elérte a 335 halott és sebesült katonát, 19 járművet és három fegyvert.

-Herszon irányában minden kísérletet feltartóztattak, hogy ukrán szabotázscsoportokat partra szálljanak a szigeteken és a Dnyeper bal partján.
Légicsapások és tüzérségi tűz érte a 35., 36. és 37. tengerészgyalogos dandár egységeit, valamint a 124. dandárt Herszon városa, valamint Berislav és Tjaginka falvakban.
Az orosz csapatok akciói következtében az ukrán fegyveres erők 290 katonát, 18 járművet, 17 csónakot és kilenc tüzérségi rendszert veszítettek.
Egy héten belül 82 ukrán katonát tartóztattak le és adta fel önként, közülük 25-öt csak az elmúlt 24 órában fogtak el.


A drónok aránya a frontokon 7:1 Moszkva javára

Pontosabban, a különleges katonai műveleti övezetben minden ukrán drónra hét orosz drón jut.

A 92. különálló gépesített dandár „Achilles” századának parancsnoka, Jurij Fedorenko a Szuszpilne ukrán állami televíziónak adott interjújában közölte az információt.
Szerinte az ukrán fegyveres erők kénytelenek rendkívül óvatosan használni az UAV-kat.
„Az első vonalbeli prioritási területeken ez az arány: minden 5-7 ellenséges drónra egy drónunk jut” – mondta Fedorenko.

Oroszországban akár hétszer több FPV drón található, mint Ukrajnában, és ügyessé váltak a polgári drónok katonai felhasználásában Jurij Fedorenko ukrán katonai parancsnok szerint.
„Az ellenségnek megvan az a kiváltsága, hogy következetesen dolgozhat: FPV drónokkal repül a hadműveleti terünkön, és célpontot keres, amit eltalálna.
Mi jelenleg nem így működünk, csak akkor dolgozunk, ha van célunk."

A drónok kritikus szerepet játszanak az orosz felderítő műveletekben, mondta Fedorenko.
"Az ellenség több mint fél éve polgári drónokat is használ" mondta Fedorenko.
„Konkrétan a DJI termékeit (Mavic-3, Mavic-3T kínai távirányítós drónok és kvadkopterek) éjszaka használják. Folytatják a frontvonal felderítését és a lőszer átadását az érintkezési pozíciókba.

Véleménye szerint a pilóta nélküli légi járművek aránya komolyan befolyásolja a harci taktikát. Az ukrán hadsereg kénytelen rendkívül óvatosan használni a drónokat, míg az orosz katonák mindenhol használják őket.

Vegye figyelembe, hogy ezt az arányt a közelmúltban érték el, amikor az Orosz Föderációban a pilóta nélküli légi járművek gyártása többszörösére nőtt.
Mielőtt ez megtörtént, a drónok számában a nagy előny az ukrán hadseregen volt, amely elsősorban nyugatról kapta őket.

Megjegyzendő, hogy az UAV-gyártás Oroszországon belüli bővítése mellett az orosz hadsereg a közelmúltban több támadást is indított Ukrajnában lévő UAV-gyártó és -tároló létesítmények ellen.
Ugyanakkor az orosz hadseregnek sikerült ellenőrzés alá vonnia az ukrán hadsereg számos ellátási útvonalát, ami befolyásolja az UAV-k csapatokhoz való eljuttatásának sebességét.


Fokozódó fenyegetés: Oroszország öngyilkos drónt termobár robbanófejjel szerelt fel


Egy bombasztikus felfedezéssel ukrán tisztviselők riadót fújtak Oroszország merész lépése miatt, amely a Geran-2 és a Shahed-136 kamikaze drónokat egy monstre 40 kilogrammos termobarikus robbanófejjel akarja felfegyverezni. Ha ez a fejlesztés megerősítést nyer, akkor az öngyilkos drónok egy sajátos ligába kerülhetnek, és tízszer nagyobb tűzerővel büszkélkedhetnek, mint hagyományos társaik a harcmezőn.

Ez a kritikus fontosságú fejlesztés egy olyan időszakban bontakozik ki, amikor Ukrajnát a dróntámadások aggasztó növekedése fenyegeti, és előkészíti az utat egy újabb kemény, stratégiai eszkalációval jellemezhető tél előtt. A felfedezés egy december első hetében a közösségi médiában közzétett fényképből derült ki, amelyhez egy olyan üzenet társult, amely arra utal, hogy ukrán bennfentesek szerint Oroszország sikeresen kifejlesztett egy, a TOS-1A lángszóróhoz hasonló termobarikus robbanófejet a Geran-2 és a Shahed-136 kamikaze drónok számára.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A finnek lelepleztek valami dron csempészetet.

Azert ez nem egy nagy fogás...
A kínai tulajdonú és Kínában gyártó DJI Finnországon keresztül próbál Oroszországba csempészni drónokat...
OK.



Ajvé, már a fos is ukrajna demokratikus toborzókampányáról cikkez
Mondjuk itt is a kettősség, mint a gyenge Oroszország ami ukrajnával se bír, de lerohanná fél Európát...


Orosz ENSZ nagykövet: már elmúltak az idők amikor ukrajna tárgyalhatott a békéről, az egyetlen a lehetőségük a kapituláció.
JK597vE.png



The AFU's tactical genius will be studied at military academies for decades to come
Soldiers and marines who have taken part in the river crossings described the offensive as brutalizing and futile, as waves of Ukrainian troops have been struck down on the river banks or in the water, even before they reach the other side.
Fresh troops arriving on the east bank have to step on soldiers’ bodies that lie tangled in the churned mud, said Oleksiy, an experienced soldier who fought in Krynky in October and has since crossed multiple times to help evacuate the wounded.
Some of the dead marines have been lying there for as long as two months, as units have been unable to retrieve the bodies because of the intense shelling,
“There are no positions. There is no such thing as an observation post or position, It is impossible to gain a foothold there. It’s impossible to move equipment there. It’s not even a fight for survival,” he added. “It’s a suicide mission.”


ukránka hisztizik, mert már roncs autókat sem hajlandóak a bongok átadni nekik...
xDIFRmk.png




Újabb nafo-s lép le, már kezd kínos lenni a csapathoz tartozni, twitteren is egyre többen állnak beléjük...
GT6J3sB.jpg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 566
113
A kínai tulajdonú és Kínában gyártó DJI Finnországon keresztül próbál Oroszországba csempészni drónokat...
Az oroszoknak továbbra sincs direkt forrásuk a DJI drónokhoz. Utóbbi cég ugyanis kínosan ügyel arra, nehogy levágják valami remek szankcióval a világpiacról őket. Az USA piacán nemrég kaptak egy állami korlátozást, azt is elég komolyan megsínylették az eladásaik.

Itt valószínűleg arról van szó, hogy egyszerűen becsempészték volna (az egyébként valamilyen köztes cég által, euróért megvásárolt) drónokat az oroszokhoz. Ha éppen az EUban volt rendelkezésre álló raktérkészlet, akkor onnan.
Ezeket a megfigyelődrónokat amúgy tipikusan civil segítséggel (gyűjtéssel) szerzik be a csapatok, magánszemélyeken keresztül vásárolnak.

Az oroszok egyébként Autel megfigyelődrónokat is előszeretettel használnak, az is kínai.
Meg lendületet kapott a hazai fejlesztés is, van egy összefoglaló az aktuális darabokról az orosz UAV topicban.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
713
3 096
93
Ha ebbe Putyint így egyszerűen bele tudták ugratni, akkor Putyin síkhülye idióta. Már boccs, de mivel tudnának rávenni, hogy megöld a szomszédodat, ha te nem akarod?
Azért nem volt az olyan egyszerű, és előtte voltak orosz részről félreérthetetlen gesztusok, hogy eddig, de ne tovább! Azt meg engedjük már meg, hogy Oroszország vezetésének minimum egy nagyságrenddel több információja volt arról, hogy mi történik/fog történni a környezetében, mint nekünk. Mindebből számukra az következett, hogy lépniük kell. Ezt lépték, mert ezt tudták. Ők sem hittek a szankciókban... Szóval véleményem szerint ők úgy látták, hogy vagy ők, vagy a szomszéd megy a levesbe. Te hogyan döntenél?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 108
24 866
113
Az oroszoknak továbbra sincs direkt forrásuk a DJI drónokhoz. Utóbbi cég ugyanis kínosan ügyel arra, nehogy levágják valami remek szankcióval a világpiacról őket. Az USA piacán nemrég kaptak egy állami korlátozást, azt is elég komolyan megsínylették az eladásaik.

Itt valószínűleg arról van szó, hogy egyszerűen becsempészték volna (az egyébként valamilyen köztes cég által, euróért megvásárolt) drónokat az oroszokhoz. Ha éppen az EUban volt rendelkezésre álló raktérkészlet, akkor onnan.
Ezeket a megfigyelődrónokat amúgy tipikusan civil segítséggel (gyűjtéssel) szerzik be a csapatok, magánszemélyeken keresztül vásárolnak.

Az oroszok egyébként Autel megfigyelődrónokat is előszeretettel használnak, az is kínai.
Meg lendületet kapott a hazai fejlesztés is, van egy összefoglaló az aktuális darabokról az orosz UAV topicban.
"A kínai tulajdonú és Kínában gyártó DJI Finnországon keresztül próbál Oroszországba csempészni drónokat...
OK."

Szerintem ebben a kommentben az lett volna a lényeg,hogy ha kínai gyártmányú a DJI drón, annak bejuttatását Shenzen-ből megoldják azért máshogyan is nem Finnországon keresztül, végül is jelentős 4210km-es közös határszakaszuk van, amire nincs rajtuk kívül másnak rálátása, így azt visznek be amit akarnak ..
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok több irányból indítják a Shahed UAV-kat
Vasárnap, 17 December 2023, 00: 44

Az oroszok december 16-án, szombaton éjszaka Shahed drónokkal támadták Ukrajnát.
Ukrajna Fegyveres Erőinek Légiereje

Kijevi idő szerint 21:05-kor a légierő Shahedek mozgását jelentette Herszon területről Mykolaiv terület felé.
21:21-kor jelentették, hogy orosz drónokat észleltek a Harkivi területtől délre, észak felé haladva.
21:41-kor a jelentések szerint orosz támadó UAV-k Mykolaiv Oblasztyból Kirovohrad Oblaszty felé mozogtak.
21:49-kor orosz UAV-kat észleltek a Harkivi és a Dnyiprói terület határán.
22:24-kor orosz UAV-k Poltava terület felé mozogtak.
22:47-kor orosz UAV-k a jelentések szerint Ukrajna nyugati része felé haladtak Kirovohrad területről.
23:01-kor fenyegetést észleltek a Cserkaszi terület felé.
23:20-kor irányított légi rakétát lőttek ki Kropyvnyickij felé.
23:26-kor Dnyipropetrovszki területről egy UAV mozgott Zaporizzsja felé.
23:27-kor Shahed drónokat észleltek, amelyek a Fekete-tenger felől Odesai terület felé repültek.
00:18-kor Shahed drónokat észleltek Cserkaszi terület felett, amelyek északnyugat felé tartottak.
00:32-kor a fenyegetés Vinnyica és Zhytomyr területére is átterjedt.
00:48-kor Vinnyica terület - támadó UAV-k mozgása nyugati irányban.
00:48-kor rakétafenyegetés Harkivi területre.
01:01-kor Hmelnyickij Oblasztyban támadó UAV-k fenyegetése volt.
01:32-kor az ukrán légierő figyelmeztette Sztarokosztyantiniv város lakóit, hogy maradjanak óvóhelyeken.
02:25-kor az összes oblasztyában riadóztatták a légierőt.
02:41-kor adtak ki drónveszélyre vonatkozó figyelmeztetést a Mykolaivi és a Herszon területekre.
Később minden rendben volt.
Szép részletezés az Ukrainska Pravda laptól, semmi információ: drónok röpködnek össze-vissza, és egy sem talál, egyet sem hárít a kapor légvédelem. Akkor ezt minek kellett leírni, uborkaszezon van?


Az ISW jelentése szerint az oroszok három fronton némi előrelépést értek el

Háborús Tanulmányok Intézete (ISW)

Az orosz hadsereg december 16-án helyi támadó hadműveleteket hajtott végre Bakhmut közelében, és megerősítette az előrenyomulást. A december 16-án közzétett geolokációs felvételekből kiderül, hogy az orosz csapatok Hromove településtől északra (közvetlenül Bakhmuttól nyugatra) nyomultak előre.
Továbbá az orosz csapatok december 16-án Avdiivka város közelében offenzívát folytattak, és megerősítették az előrenyomulást. A december 15-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok Avdiivkától délkeletre egy ipari terület nyugati pereméig nyomultak előre.
Ezenkívül az orosz erők december 16-án folytatták az ellentámadásokat a nyugati Zaporizzsjai területen, és az utóbbi időben kisebb előnyökre tettek szert. A december 15-én közzétett geolokációs felvételekből kiderül, hogy az orosz csapatok kisebb előnyöket értek el Verbove falutól északnyugatra.

Az ukrán csapatok december 16-án szárazföldi hadműveleteket folytattak a Herszon terület bal (keleti) partján.
Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők december 15-én és 16-án megpróbáltak előrenyomulni a Krynky falu melletti erdős területekre (30 km-re északkeletre Hersontól és 2 km-re a Dnyipro folyótól), miközben a térségben heves harcok dúltak.
Az ukrán erők folytatják a hadműveleteket a Dnyipro folyó keleti (bal) partján, Herszon területen, a jelentések szerint nehéz körülmények között a térségben, egy olyan nyilvánvaló erőfeszítés részeként, amely a jövőbeli ukrán műveletek és a nyugati (jobb) parti Herszon terület újratelepítésének feltételeit igyekszik megteremteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói december 16-án hivatalosan is független jelöltként jelölték őt a 2024-es elnökválasztásra, tovább szilárdítva ezzel Putyin képét, mint az orosz politikai rendszer feletti alakot.

Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője, Dmitrij Poljanszkij világosabban meghatározta a magas rangú orosz tisztviselők közelmúltbeli nyilatkozatait, amelyek összhangban vannak az ISW azon régóta fennálló értékelésével, miszerint Oroszország nem hajlandó jóhiszeműen tárgyalni Ukrajnával.

Az orosz erők december 15-ről 16-ra virradó éjszaka újabb sorozatot indítottak a Shahed-136/131 dróncsapásokból Ukrajna-szerte.

A Financial Times (FT) december 15-én arról számolt be, hogy a G7-ek fontolóra vehetik, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna finanszírozására használják fel.

Az orosz szereplők folytatják az ukrán katonai és politikai vezetés, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij tábornok főparancsnok lejáratására és megosztására irányuló információs műveleteket.

Egy orosz "Storm-Z" rohamosztag kiképzője a "Közvetlen vonal" december 14-i fórumán arra utalt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hazudott a katonai magáncégek (PMC-k) szabályozatlanságáról, tekintettel arra, hogy az állam jelentős adminisztratív ellenőrzést gyakorol a PMC-k és más szabálytalan alakulatok felett.

Az orosz erők december 16-án támadó hadműveleteket hajtottak végre a Kupiansk-Svatove-Kreminna vonal mentén, Bakhmut közelében, Avdijivka közelében, Donyeck városától nyugatra és délnyugatra, a Donyeck-Zaporizzsjai terület határvidékén és a Zaporizzsjai terület nyugati részén, és néhány területen előrenyomultak.

Egy orosz milblogger azt állította, hogy Oroszországnak legalább tíz, a 22350-es projekt szerinti Admiral Gorszkov-osztályú fregattja lesz egy meg nem határozott időn belül.

Petro Andriuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó és a Mariupoli Ellenállás ukrán Telegram-csatorna december 16-án közölte, hogy ukrán partizánok nemrég felrobbantották egy meg nem nevezett észak-kaukázusi orosz egység parancsnokának autóját a megszállt Mariupolban.
Figyeljétek meg a hírek össze-visszaságát. Figyeljétek meg a közberejtett (föltételezéseken alpuló) szurkálódást.



Oroszország csak Ukrajna kapitulációját fogadja el. Katonai összefoglaló és elemzés 2023.12.17-re

Minden tárgyalásokról szóló hír ― álhír.


Oroszország nem lát okot a stratégiai védelmi erők céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy Kijevvel tárgyaljon. Oroszország csak Ukrajna kapitulációját fogja elfogadni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 346
55 860
113


Remélem egyből hívja a volgát,ahogy kikerül a frontra csólinger.


Az srácot nem engedik az ukránok Pestre nagykövetnek. Túl magyarbarátnak tartja a Zselé stáb egyik fele.


Úgy sajnálom.....


Azért nem volt az olyan egyszerű, és előtte voltak orosz részről félreérthetetlen gesztusok, hogy eddig, de ne tovább! Azt meg engedjük már meg, hogy Oroszország vezetésének minimum egy nagyságrenddel több információja volt arról, hogy mi történik/fog történni a környezetében, mint nekünk. Mindebből számukra az következett, hogy lépniük kell. Ezt lépték, mert ezt tudták. Ők sem hittek a szankciókban... Szóval véleményem szerint ők úgy látták, hogy vagy ők, vagy a szomszéd megy a levesbe. Te hogyan döntenél?


Régebben írtam többször is, hogy a t. tagság jelentős része képtelen értelmezni,leképezni az általa látott,olvasott információkak,ezért,Magyarként is simán a román hadsereget/államot támogatná,ha az elkezdené legyilkolni,elűzni a Székelyeket,hiszen mi a faszt lázadoznak a román terror,népirtás miatt nem?
Tetszőleges szomszédos ország behejettesíthető,az analógiába.
Ui:ezen a szép vasárnapon se etessétek őket.
Köszi.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 691
45 344
113
Az oroszok több irányból indítják a Shahed UAV-kat
Vasárnap, 17 December 2023, 00: 44

Az oroszok december 16-án, szombaton éjszaka Shahed drónokkal támadták Ukrajnát.
Ukrajna Fegyveres Erőinek Légiereje

Kijevi idő szerint 21:05-kor a légierő Shahedek mozgását jelentette Herszon területről Mykolaiv terület felé.
21:21-kor jelentették, hogy orosz drónokat észleltek a Harkivi területtől délre, észak felé haladva.
21:41-kor a jelentések szerint orosz támadó UAV-k Mykolaiv Oblasztyból Kirovohrad Oblaszty felé mozogtak.
21:49-kor orosz UAV-kat észleltek a Harkivi és a Dnyiprói terület határán.
22:24-kor orosz UAV-k Poltava terület felé mozogtak.
22:47-kor orosz UAV-k a jelentések szerint Ukrajna nyugati része felé haladtak Kirovohrad területről.
23:01-kor fenyegetést észleltek a Cserkaszi terület felé.
23:20-kor irányított légi rakétát lőttek ki Kropyvnyickij felé.
23:26-kor Dnyipropetrovszki területről egy UAV mozgott Zaporizzsja felé.
23:27-kor Shahed drónokat észleltek, amelyek a Fekete-tenger felől Odesai terület felé repültek.
00:18-kor Shahed drónokat észleltek Cserkaszi terület felett, amelyek északnyugat felé tartottak.
00:32-kor a fenyegetés Vinnyica és Zhytomyr területére is átterjedt.
00:48-kor Vinnyica terület - támadó UAV-k mozgása nyugati irányban.
00:48-kor rakétafenyegetés Harkivi területre.
01:01-kor Hmelnyickij Oblasztyban támadó UAV-k fenyegetése volt.
01:32-kor az ukrán légierő figyelmeztette Sztarokosztyantiniv város lakóit, hogy maradjanak óvóhelyeken.
02:25-kor az összes oblasztyában riadóztatták a légierőt.
02:41-kor adtak ki drónveszélyre vonatkozó figyelmeztetést a Mykolaivi és a Herszon területekre.
Később minden rendben volt.
Szép részletezés az Ukrainska Pravda laptól, semmi információ: drónok röpködnek össze-vissza, és egy sem talál, egyet sem hárít a kapor légvédelem. Akkor ezt minek kellett leírni, uborkaszezon van?


Az ISW jelentése szerint az oroszok három fronton némi előrelépést értek el

Háborús Tanulmányok Intézete (ISW)

Az orosz hadsereg december 16-án helyi támadó hadműveleteket hajtott végre Bakhmut közelében, és megerősítette az előrenyomulást. A december 16-án közzétett geolokációs felvételekből kiderül, hogy az orosz csapatok Hromove településtől északra (közvetlenül Bakhmuttól nyugatra) nyomultak előre.
Továbbá az orosz csapatok december 16-án Avdiivka város közelében offenzívát folytattak, és megerősítették az előrenyomulást. A december 15-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz csapatok Avdiivkától délkeletre egy ipari terület nyugati pereméig nyomultak előre.
Ezenkívül az orosz erők december 16-án folytatták az ellentámadásokat a nyugati Zaporizzsjai területen, és az utóbbi időben kisebb előnyökre tettek szert. A december 15-én közzétett geolokációs felvételekből kiderül, hogy az orosz csapatok kisebb előnyöket értek el Verbove falutól északnyugatra.

Az ukrán csapatok december 16-án szárazföldi hadműveleteket folytattak a Herszon terület bal (keleti) partján.
Orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők december 15-én és 16-án megpróbáltak előrenyomulni a Krynky falu melletti erdős területekre (30 km-re északkeletre Hersontól és 2 km-re a Dnyipro folyótól), miközben a térségben heves harcok dúltak.
Az ukrán erők folytatják a hadműveleteket a Dnyipro folyó keleti (bal) partján, Herszon területen, a jelentések szerint nehéz körülmények között a térségben, egy olyan nyilvánvaló erőfeszítés részeként, amely a jövőbeli ukrán műveletek és a nyugati (jobb) parti Herszon terület újratelepítésének feltételeit igyekszik megteremteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói december 16-án hivatalosan is független jelöltként jelölték őt a 2024-es elnökválasztásra, tovább szilárdítva ezzel Putyin képét, mint az orosz politikai rendszer feletti alakot.

Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője, Dmitrij Poljanszkij világosabban meghatározta a magas rangú orosz tisztviselők közelmúltbeli nyilatkozatait, amelyek összhangban vannak az ISW azon régóta fennálló értékelésével, miszerint Oroszország nem hajlandó jóhiszeműen tárgyalni Ukrajnával.

Az orosz erők december 15-ről 16-ra virradó éjszaka újabb sorozatot indítottak a Shahed-136/131 dróncsapásokból Ukrajna-szerte.

A Financial Times (FT) december 15-én arról számolt be, hogy a G7-ek fontolóra vehetik, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna finanszírozására használják fel.

Az orosz szereplők folytatják az ukrán katonai és politikai vezetés, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij tábornok főparancsnok lejáratására és megosztására irányuló információs műveleteket.

Egy orosz "Storm-Z" rohamosztag kiképzője a "Közvetlen vonal" december 14-i fórumán arra utalt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hazudott a katonai magáncégek (PMC-k) szabályozatlanságáról, tekintettel arra, hogy az állam jelentős adminisztratív ellenőrzést gyakorol a PMC-k és más szabálytalan alakulatok felett.

Az orosz erők december 16-án támadó hadműveleteket hajtottak végre a Kupiansk-Svatove-Kreminna vonal mentén, Bakhmut közelében, Avdijivka közelében, Donyeck városától nyugatra és délnyugatra, a Donyeck-Zaporizzsjai terület határvidékén és a Zaporizzsjai terület nyugati részén, és néhány területen előrenyomultak.

Egy orosz milblogger azt állította, hogy Oroszországnak legalább tíz, a 22350-es projekt szerinti Admiral Gorszkov-osztályú fregattja lesz egy meg nem határozott időn belül.

Petro Andriuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó és a Mariupoli Ellenállás ukrán Telegram-csatorna december 16-án közölte, hogy ukrán partizánok nemrég felrobbantották egy meg nem nevezett észak-kaukázusi orosz egység parancsnokának autóját a megszállt Mariupolban.
Figyeljétek meg a hírek össze-visszaságát. Figyeljétek meg a közberejtett (föltételezéseken alpuló) szurkálódást.



Oroszország csak Ukrajna kapitulációját fogadja el. Katonai összefoglaló és elemzés 2023.12.17-re

Minden tárgyalásokról szóló hír ― álhír.


Oroszország nem lát okot a stratégiai védelmi erők céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy Kijevvel tárgyaljon. Oroszország csak Ukrajna kapitulációját fogja elfogadni.
Még hogy nem lőttek le semmit, itt a cáfolat!
Nem röhög