[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 031
32 469
113
gGpkTMl.jpeg

Kicsit sötétebb, mint az átlag ukrán, nem?

Ettől a számháborútól már agyérgörcsöt kapok. Budanov 1,1 millió fő ukrán fegyveres erőről beszélt.

Lehet, hogy abban benne van a Volkssturm is.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 595
16 228
113
Tudod ha felülről (és kívülről) jön a parancs, azt nem lehet megb@szni, mert szaporodik..(katonai szólásmondás még az átkosból). A Magyar Mérnőki Kamarának ha ez jött le, ezt kell csinálnia, nem ők a felelősek érte. Vegyétek már észre, mint a magyar közmondás mondja , mindíg a fejétől bűzlik a hal..
Maguktól ilyenek. A helyi gittegyletet ismerem; a vezetőnek úgy lett doktorija anno, h megírták helyette. Olyan vörös, h szerintem vörös csillag volt a jele már az oviban is. :) Ebben a kormány ősbűne az, h nem kergette még el a szélbe az összeset. Menjenek ukrajnába maguk és akkor nem kell millió szakterületre engedélyt kérni tőlük (pénzért), h tervezhessek. Minek diploma amúgy ha kamara nélkül semmit sem csinálhatsz?! R.hadt kamarák. :(
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 685
55 477
113
Simplicius legújabb- meglepően rövid- szösszenete részben foglalkozik a fronton lévő létszámokkal, a Vörös Tengerbeli helyzettel, az US erők létszámgondjaival stb.
Szerinte az összlétszàm kb 30%-a a harcoló erő. A többi szûkséges a logisztika, karbantartás, rendszerfenntartàs stb feladatokra.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Ettől a számháborútól már agyérgörcsöt kapok. Budanov 1,1 millió fő ukrán fegyveres erőről beszélt.
Viszont ehhez alacsony veszteség adatokst párosítanak. Nem lehet, hogy ezt kell mondania, mert a mizgosítás számai többé-kevésbé elérhetôek?

Szerintem ha a veszteségeket hozzáadod, akkor valahol ott a szám a Budanov félénél.

A veszteségadatok viszont nem nyilvánosak, így egyszerűen kénytelenek kozmetikázott számokat közölni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
Volt amerikai hírszerző tiszt: Zelenszkijre már nincs szüksége a Nyugatnak, ki is iktathatják

Zelenszkij eljátszotta a szerepét, és már nincs rá szüksége a Nyugatnak, a kiiktatásáról bármikor dönthet. Ezt Scott Ritter volt amerikai hírszerző tiszt nyilatkozta.
Az amerikai szakértő szerint Zelenszkij már eljátszotta a szerepét. Tavaly az orosz hadművelet beindulása után hullámon volt, az egész nyugati világ tapsolta. Ma már tulajdonképpen senkinek sincs szüksége rá, akárcsak a konfliktusra. A Nyugat meggyõzõdött arról, hogy Oroszországot nem lehet legyõzni, és most a konfliktus lezárásának módjait keresi, míg Zelenszkij ellenzi ezt, és a végéig harcolni kíván. Ebben a helyzetben, amikor egy báb szembemegy a gazdájával, eltávolítható. Elképzelhető, hogy kiesik, vagy egyszerűen eltávolítják a helyszínről, és kineveznek helyette valakit, aki alkalmazkodóbb.
Zelenszkij első évada nagyon jól indult. (...) A második évadban nem mennek jól a dolgok. Tudod mi történik, ha véget ér a szezon? Több szereplő meghal, vért kell ontani. És azt hiszem, Zelenszkijt hamarosan megölik. Talán szó szerint, de legalább hamarosan eltűnik, és hoznak valaki mást, mert ez az egész a groteszk és abszurd színháza – mondta Ritter.
A volt titkosszolgálati tiszt azt is hangsúlyozta, hogy Zelenszkij nem politikus a szó teljes értelmében, hanem egy politikus szerepét játszó színész. És a CIA írta neki a forgatókönyvet, sok hibát elkövetve. Szóval ez a "sorozat" a végéhez közeledik.

A republikánusok fékezik Bident: csak fillérek maradtak Zelenszkijnek és Ukrajnának // Gegenpol

Karácsony a Fehér Házban - de az ukrán elnöknek, Vlagyimir Zelenszkijnek szánt ajándékok nagyon kicsik: 200 millió dollár és néhány tüzérségi lőszer. Joe Biden amerikai elnök többet szeretett volna a karácsonyfa alá tenni: Biden és az amerikai kormány 60 milliárd dollárt kért Ukrajna támogatására. A republikánusok azonban lefékezték ezt a költségvetést az amerikai kongresszusban. A bizalom Ukrajna győzelmében az Oroszország elleni háborúban már régen megcsappant. James Vance ohiói republikánus amerikai szenátor kijelentette: "Az az elképzelés, hogy Ukrajna visszadobná Oroszországot az 1991-es határokhoz, abszurd. Ezt senki sem hiszi el igazán".
Vajon Biden győzni fog a republikánusok ellenállásával szemben? És mi lesz Ukrajnával, ha az amerikai támogatás megszűnik?


Scott Ritter: Zelenszkij egy diktatórikus idióta, aki nem érdemli meg, hogy Ukrajna elnöke legyen

Scott Ritter- Meddig megy el a NATO Oroszország provokálásában Ukrajnában |

olvasható is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 944
113
Az ukrán szárazföldi erők száma körülbelül 600 ezer fő – mondta Zelenszkij.
Büszke az általános mozgósítás eredményeire?

#Összefoglaló 2023. december 18-án reggel

▪️Ismét a Geranium UAV éjszakai támadása történt Sztarokonstantinov katonai repülőtrére, Hmelnitsky régióban.

▪️Kherson irányban
A harcok folytatódnak Krynki közelében a>, az ellenséges csatornák az orosz fegyveres erők páncélozott járművek bevetéséről számolnak be. UAV-kezelőink nem hagyják abba az ellenséges személyzet vízen való pusztítását: az ellenség tegnap a személyi állomány pótlására és a kiürítésre összpontosított. Azt jelentették, hogy egy ellenséges repülőgép megsemmisült az égen az ellenséges vonalak mögött található Elizavetovka felett.

▪️Zaporozsje irényban
A talaj állapota nem tette lehetővé az ukrán fegyveres erők páncélozott járműveinek teljes kihasználását . A Verbovoje elleni gyalogos támadásokat visszaverték, Rabotino közelében a mieink ellentámadásba lendülnek, helyi csaták folynak. Az ellenséges tüzérség állásainkat folyamatosan támadja.

▪️Maryinsky irányba
Az Orosz Fegyveres Erők a sikerükre építenek; megkezdték a Kurakhovo bevételét, az ellenség FPV drón- támadásokkal védekezik ellenünk. Délen csapataink Novomihajlovka közelében harcolnak.

▪️Avdejevszkij irányban
Az orosz fegyveres erők támadást hajtanak végre a front északi párkányán Stepova közelében, az ellenséges erőforrások csapataink támadásairól számoltak be a kokszgyárban. A front déli párkányán - csaták Pervomajszkijnél és Vodyanoynál.

▪️Nyugat Artemovszk (Bakhmut)
Az orosz fegyveres erők támadása .P. Bogdanovka, Ivanovka falu és Chasov Yar felé hala. az autópálya mentén. Erős harcok dúlnak Kleshcheevkaban a magasság ellenőrzéséért.

▪️Kupjanszkij irányban – csaták Szinkovka mellett a> térségében nincs jelentős változás-

▪️Belgorod irányban
Az Ukrán Védelmi Minisztérium Állami Hírszerzési Igazgatóságának akciója a falu közelében Terebreno, Krasznojaruzs kerület: az ellenség megpróbált intézkedéseket végrehajtatni olyan árulókkal, akik korábban átmentek az oldalára, de a támadást visszaverték. Az ellenség 129 lőszert lőtt ki a DPR polgári lakosságára, Donyeck-re. egy fő megsebesült.

Az összefoglalót készítette:
Két őrnagy
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Akkor hány ember van az SVO zónában? Mert az tudjuk, hogy a kb 700.000 fős ukrán haderőből 350-400.000 ember van aki a "fronton" van és a maradék 300-350.000 ember az aki az ország más részén teljesít szolgálatot( kiképzik, területvédelmi erő, épp pihen és még kismilió dolog).
617 000 orosz(Putyin) és kb 600 000 ukrán(Zelenszkij).Ukrán haderő 1,1 millió (Budanov)

Más

FAB-1500M-54 UMPK Herszon régió

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
Elárasztott árkok és sárban rekedt felszerelések: az ukrán hadsereg további kihívásokkal néz szembe a rossz időjárás miatt

A fronton a katonai felszerelés a rossz időjárás miatt teljesen elakad a sárban, a harcok egyre nehezebbé válnak
A rossz időjárás miatt Ukrajnában, nevezetesen az esővel járó havazás miatt a fronton a víz elönti a lövészárkokat, a katonai felszerelés pedig elakad a sárban. A hadsereg saját erőivel próbálja kiszabadítani, sikertelenül. Az ilyen körülmények oda vezetnek, hogy a GUR szerint kevés ember fog önkéntesen szolgálni.
A megfelelő videót a közösségi hálózatok felhasználói tették közzé. A felvételen látható, ahogy a katonai felszerelés a rossz időjárás miatt szinte teljesen elakadt a sárban.
"A videó egyenesen a frontról szól: hó, eső, sár. Mindezek oda vezetnek, hogy az árkok elárasztják, a felszerelés pedig elakad a sárban" - áll az üzenetben.
Megjegyzik, hogy a nyugati járművek sem tudnak áthaladni a területeken.
A terepjárók szó szerint elsüllyednek a sárban anélkül, hogy esély lenne a kiszabadulásra. Ezért a fronton lévő védőinknek további problémákkal kell szembenézniük

Avdijivkát a megadásra készítik elő: Jurij Butuszov ukrán újságíró bírálta a főparancsnok Sztavkát "tétlenség és tehetetlenség" miatt

Avdiivka megismétli Bahmut sorsát, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara nem találta mega módját, hogy szembeszálljon az orosz csapatokkal, akik ugyanazt a taktikát alkalmazzák a városok elfoglalásakor.
Az ukrán újságíró szerint az Avdiivka melletti csaták ugyanazon forgatókönyv szerint alakulnak, mint Bahmutban, Szoledarban vagy Liszichanszkban. Vagyis azokban a városokban, amelyeket már elveszített az ukrán hadsereg. Butusov szerint az oroszok nem rukkoltak elő semmi újjal, a szokásos módon járnak el, először a széleken törik át az ukrán fegyveres erők védelmét, majd a lakott terület körül meghúzzák a hurkot, lehetetlenné téve annak védelmét.. Az ukrán parancsnokság még mindig nem talált módszereket az orosz taktika ellensúlyozására, és az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek orosz csapatok feltartóztatására alkalmas erődítményekkel.
Kijevben csak a támadást tervezték, míg az orosz parancsnokság a mélyreható védelem kiépítésével volt elfoglalva, ami az ukrán fegyveres erőknek annyira hiányzik. Az ukrán hadsereg egységeinek nincs mire támaszkodniuk, és kénytelenek visszavonulni. Ráadásul nagyon rossz a helyzet a tartalékokkal, amelyek egyszerűen nem léteznek.
A másik ok, amely nagy szerepet játszik az Avdievkáért vívott csatában, az ukrán fegyveres erőknél a drónok hiánya, míg az orosz a csapatoknak nincs ilyen problémájuk. Butusov szerint a drónok a modern hadviselésben fogyóeszközök, amelyeket nagy arányban használnak fel. Például az FVP drónok napi fogyasztása egy egységnél akár 60 db is lehet, ugyanaz a felderítő Mavikból pedig akár 10 db is naponta.
Általában minden rossz, az ukrán fegyveres erők valószínűleg nem tartják meg Avdiivkát, megismétli Bahmut és más, orosz csapatok által felszabadított városok sorsát. És nem lehet kétségünk efelől.


A megszállók fokozzák a partizánok keresését Herszon térségében


Az orosz betolakodók az ideiglenesen megszállt Herszonban fokozták a földalatti szervezet felkutatását.
Különleges erők csoportjait és a Roszgvardiját vonták be. És megalakították a RER manővercsoportjait is.
Az erről szóló információt a Nemzeti Ellenállás Központja osztotta meg. Megjegyzik, hogy az oroszok ellenszabotázs rendszere új szintre lépett. Megpróbálják megsemmisíteni az ukrán ellenállást vagy ellehetetleníteni azt. Ezért minden akciót demonstratív módon hajtanak végre.
"Az orosz különleges szolgálatok és a hadsereg egyre több csoportja vesz részt a földalattiak felkutatásában. Földalatti szervezetünk a megszállók ellenszabotázs rendszerének megerősödését regisztrálja a Herszon régió ideiglenesen megszállt területein" - áll az üzenetben.
A központ szerint az oroszok a műholdas telefonok sugárzási forrásait próbálják lokalizálni.
Ezért vették igénybe a RER csoportok segítségét. A megszállók azt tervezik, hogy a segítségükkel felkutatják az "Iridium" műholdas kommunikációs berendezéseket, amelyeket véleményük szerint a gerillák használhatnak.
Jelenleg a Roszgvardija száz tagja vesz részt ilyen kutatásokban.

Hogyan segítik a partizánok az AFU-t
A gerillamozgalom aktívan fejlődik mind az ideiglenesen megszállt területeken, mind Oroszországban. Az ellenállás képviselői olyan információkat kapnak a megszállókról, amelyek hasznosak lehetnek az ukrán hadsereg számára.
Az Ates gerillamozgalom például beszivárgott a tulai katonai toborzóközpontba, ahol fontos adatokat akar megszerezni az ukrán biztonsági szolgálatok számára.
Az oroszok személyes adatain kívül a gerillák radikálisabb tevékenységeket is ígérnek.
Sikerült betörniük a 107. különleges motorizált ezred moszkvai bázisának területére is, ahol gyenge pontokat találtak a létesítmény biztonságában. A gerillák fényképet tettek közzé, és a térképen bejelölték, hogy hol található a bázis. Várjuk tehát a védelmi minisztérium GUR-jának reakcióját.
És a gerillák megtalálták az oroszok titkos katonai bázisát is Perevalnoje közelében, amely az ideiglenesen megszállt Krímben, Szimferopol körzetében található. Ez az orosz parti védelem 126. különálló dandárjához tartozik. A megszállók nagy mennyiségű üzemanyagot tárolnak ott. A koordinátákat átadták az AFU-nak és közzétették a hálózaton.
Azt láthatjuk, hogy egy hülye, a hírek megszerzésével büszkélkedni akaró újság (újságíró) így buktatja le a saját földalatti szervezetét. Nem tanulta meg, hogy „ne locsogj!”
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 196
61 190
113
Más

FAB-1500M-54 UMPK Herszon régió
Érdekes felvétel. Eddig a ritkán látott 1500-asokról csak olyan felvétel került elő, ahol hatalmas porfelhőt csináltak és kész. Főképp Szíriában, ahol az 1500kg-os kategóriát a KAB-1500-as jelentette. Ezek pedig a harci részük megerősített fejrésze, nameg a talajszerkezet, illetve a célpont jellege miatt inkább mélyen befúrodtak a talajba és zömmel ott fejtették ki hatásukat.
Így a tűzgömb még kisebb is volt, mint egy 500kg-os bombakaliberé.

Itt viszont sanszos, hogy az UMPK kittel szerelt "klasszikus" M54-es bombatest a felszínhez jóval közelebb, vagy akár valami terepelemen felütközve a talajszint felett működött el és az is látszik, hogy valami más gyúlékony anyag is vele együtt robbant fel.
Minden esetre az 1500kg-os bombatípus már csak azért sem "játék", mert a múltkor, mikor a partmenti hídfőállítási kísérletet találták vele telibe, a laza ártéri talajba méllyen befúródó bomba nem csinált hasonlóan látványos robbanást, de a tetemes becsapódási és robbanási energia így is jókora hullámot vetett a folyó vizén a partfelől indulva.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 944
113
Takarítás közben egy kis adalék a számháborúhoz!
A következő nagy kinyilatkoztatása Putyinnak a jelenlegi haderő-beosztásra vonatkozott. Íme az általa megadott számok:
‍ Putyin a mozgósítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott:‍ Putin addressed questions related to mobilization:
➡️A mozgósítás elején nagy volt az irónia egy ilyen felhívással kapcsolatban, de a mozgósítottak kiválóan küzdenek.
➡️14 mozgósított személy kapott Oroszország hősei címet.
➡️Jelenleg 244 ezer mozgósított van a különleges műveleti övezetben, közülük 41 ezren egészségügyi okok miatt elbocsátottak vagy a maximális életkort elérve.
➡️Idén már 486 ezren csatlakoztak szerződéses alapon az orosz hadsereghez.➡️
➡️Minden nap 1500 orosz katona jelentkezik be az orosz fegyveres erőkbe, és folytatódik a hazát fegyverrel a kézben megvédeni szándékozók áramlása.
Bontsuk fel ezeket a számokat, és hasonlítsuk össze őket az ukrán oldal néhány újabb extrapolációjával.

Tehát tudunk a 2022 szeptemberében mozgósított 300 ezren. Putyin szerint közülük 244 ezren még mindig az SMO zónában vannak, míg 41 ezren tértek haza egészségügyi okokból vagy az elöregedés miatt.

Ez már önmagában is érdekes, mert első pillantásra a legtöbb ember azt feltételezi, hogy ha még 244 ezer van hátra, akkor a többi a halott/károsult. De konkrétan azt mondta, hogy közülük 41 ezren tértek haza élve, talán arra utalva, hogy 244 000 + 41 000 = 285 000, ami azt jelenti, hogy közülük 15 ezren az áldozatok.

Az az érdekes, hogy a MediaZona listáján körülbelül 4500 mozgósított Ebből arra következtethetünk, hogy ha közülük csaknem 5 ezren meghaltak, akkor meglehetősen valószínű, hogy további 10 ezren súlyosan megsérülhetnek vagy rokkantak lehetnek ahhoz, hogy ne tudjanak tovább harcolni. Ez hitelt ad Putyin számainak.

Ne feledje, hogy a MediaZonában jelenleg 38 ezer halott van Oroszországban.

Ezután 486 ezret ad meg az idei új besorozások számaként. Ha emlékszel, Oroszország ~420 ezer célt tűzött ki az év végéig. Ezek Shoigu új hadtestének és katonai körzeteinek csapatai, amelyeket a tartaléknak szánnak.

Putyin ismét határozottan kijelentette, hogy nem lesz második mozgósítás, és retorikusan megkérdezte: „Miért?” mert Oroszországnak elmondása szerint jelenleg 617 ezer katona működik az „északi katonai körzet övezetében”
Ezek a számok mindig trükkösek, mert végtelen sokféleképpen konfigurálhatja őket olyan tényezők alapján, mint például: számoljuk a bajonett erősségét, számolunk más szolgáltatásokat, mint a haditengerészet, a légierő stb.
Természetesen nincs közel 617 ezer katona a tényleges érintkezési vonalon a fronton. Ez a szám közelebb van a 250 000-hez.
Tehát mit jelent a 617k?
Úgy tudjuk, Putyin 244 ezret adott a fennmaradó mozgósított erőkként. Már mondtam, hogy Shoigu újonnan felvett 487 ezrei nem az SMO-nak valók – legalábbis egyelőre –, de korábban azt mondta, hogy ezek közül bizonyos számú 40-80 ezret az SMO-nak küldenek. Tegyük fel, hogy ezen a ponton már közelebb van a 80 ezerhez. Így van 244k + 80k = 324k. Most hozzá kell adnunk az orosz hadsereg, az LDPR, az önkéntesek/PMC-k stb. eredeti fegyveres erőit, a mozgósítottakat nem számítva. Ez 200 és 250 ezer között lehet, ha azt számoljuk, hogy az önkéntes és a PMC erők milyen magasra duzzadtak a konfliktus során, miközben Wagner egyedül azt állítja, hogy elérte az 50 000+ embert, amely feltehetően mostanra szétszóródott a különböző egységekben.
Putyin szerint jelenleg körülbelül 244 000 mozgósított katonát helyeznek el a konfliktusövezetben, hozzátette, hogy 41 ezren bocsátottak el egészségügyi okokból, vagy azért, mert elérték a maximális életkort.
Ez tehát részben megmagyarázza a frontvonal és a teljes számok közötti különbséget. Mint mondtam, az összesen 617 ezerből több mint a fele nem csak 50/50-es forgásban, hátul ül, hanem különböző hátsó egységekben is, mint például a Putyin által hivatkozott karbantartási egység.
Összehasonlításképpen: Zelenszkij politikai pártjának vezetője, David Arakhamia a múlt héten a következő számokat adta Ukrajna jelenlegi katonai méretére vonatkozóan:
''1 millió embert mozgósítanak, 500.000-en harcolnak, 250.00-en az első (front)vonalban harcolnak.''
Ez megerősíteni látszik számomra, hogy a frontvonalak nagyjából 250 000 mindkét oldalon, és mindkét oldalon további 250-300 000 a hátsó forgási tartalék. Ez 500 ezer marad, ami becslése szerint „nem harcol”, ami valószínűleg a hátul töltött, nem harci támogató szerepekre utal.

...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 041
83 208
113
Simplicius legújabb- meglepően rövid- szösszenete részben foglalkozik a fronton lévő létszámokkal, a Vörös Tengerbeli helyzettel, az US erők létszámgondjaival stb.
Szerinte az összlétszàm kb 30%-a a harcoló erő. A többi szûkséges a logisztika, karbantartás, rendszerfenntartàs stb feladatokra.


Más.

Gránátos Zselémajom bővebben:

1500 kgos bomba:
 
Last edited by a moderator: