[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
649
2 887
93
Az ukránok azt mondták a képviselőnek, hogy lemondanának az állampolgárságról, hogy elkerüljék a sorkatonaságot (RT)

Az ukránok többsége, aki egy vezető törvényhozó Facebook-szavazásán válaszolt, azt mondta, hajlandó lenne lemondani állampolgárságáról, hogy elkerülje a katonai besorozást.

Mariana Bezuglaja, Vlagyimir Zelenszkij elnök kormánypártjának képviselője hétfőn egy sor Facebook-bejegyzésben először azt kérdezte női követőitől, hogy lemondanának-e ukrán útlevelükről, hogy elkerüljék az esetleges kényszermozgósítást a hadiipar „hátsó pozícióira”. Annak ellenére, hogy a képviselő hangsúlyozta, hogy a frontvonalban harcoló pozíciók jelenleg nem jöhetnek szóba a nők számára, a több mint 3800 válaszadó mintegy 65%-a azt mondta, hogy inkább lemondana állampolgárságáról, mintsem kockáztatna.

A képviselő két utólagos közvélemény-kutatás során arra volt kíváncsi, hogy a nők legalább megfontolják-e, hogy a jövőben esetleges mozgósítás céljából bejelentkezzenek a katonai hatóságoknál, cserébe a határok újranyitásáért a férfiak számára, vagy a már két éve szolgálatot teljesítők leszereléséért. . A válaszadók mindössze 17%-a, illetve 22%-a értett egyet.

Utolsó hétfői „kísérleti felmérésében” Bezuglaya hasonló kérdéssel fordult a férfiakhoz: „Hogy ne legyek mozgósítva, kész vagyok lemondani az ukrán állampolgárságról?” Több mint 4300 felhasználó vett részt a szavazásban, 73%-uk azt állította, hogy az ukrán útlevél megtartása nem éri meg a kockázatot.

Bezuglaya jelenleg a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának alelnöke, és leginkább arról ismert, hogy 2022 májusában olyan törvényjavaslatot javasolt, amely lehetővé tette volna az ukrán tiszteknek, hogy tárgyalás nélkül végezzenek ki katonákat engedetlenség miatt.

A hónap elején a törvényhozó a Nemzetközi Önkéntesek Napja alkalmából köszönetet mondott mindenkinek, aki már jelentkezett a katonának, de további jelentkezést követelt, és arra buzdította a nőket, hogy álljanak be a hadseregbe. A 35 éves nő azt állította, hogy ő maga is katonai kiképzésen vett részt 2015-ben, amikor a kijevi kormány „terrorellenes hadműveletét” folytatta Donbász lakói ellen.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Jelentés az ukrajnai helyzetről: USA finanszírozás majdnem "kimerült" byHoward Altman

Bár Ukrajna azt mondja, hogy égető szüksége van az USA és szövetségesei katonai felszerelésére, a Fehér Ház szerint csak egy újabb segélycsomagra maradt pénz, amelyet a héten jelentenek be.
Ezt követően "nem áll rendelkezésünkre több feltöltési jogkör" - mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn a Háborús övezet riportereinek, köztük a The War Zone-nak.
Korábban a Pentagon számvevője, Michael McCord arról értesítette a kongresszust, hogy a védelmi minisztérium valamivel több mint 1 milliárd dollárt kíván átcsoportosítani különböző előirányzati számlákról az Ukrajnának nyújtott felszerelések és szolgáltatások pótlására.
"Amint ezeket az összegeket lekötik, a minisztérium kimeríti az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítségnyújtásra rendelkezésre álló forrásokat" - figyelmeztetett McCord.

Kirby és McCord is sürgette a Kongresszust, hogy fogadjon el egy 106 milliárd dolláros kiegészítő nemzetbiztonsági kiadási törvényt, amely 61 milliárd dolláros katonai támogatást tartalmaz Ukrajnának. A Biden-kormányzat kiegészítő kiadási kérelme katonai támogatást is tartalmaz Izraelnek, pénzeszközöket a Kínával való verseny fokozására az Indo-csendes-óceáni térségben, valamint az Egyesült Államok és Mexikó határának biztonságára. A republikánusokkal az Egyesült Államok déli határának további védelméről folytatott vita miatt ez a javaslat elakadt.

"Csak az elmúlt 24 órában több tucat drón és legalább egy cirkálórakéta csapódott be ukrán városokba, lényegében egy éjszakai sortűzben, és természetesen mindez azzal összefüggésben történik, hogy az orosz csapatok megpróbálnak szárazföldi offenzívát indítani Kelet-Ukrajnában" - mondta Kirby.

Ez nem volt "rendkívül sikeres" - tette hozzá Kirby -, mert "az ukránok jól fel vannak fegyverezve és jól felszereltek, és képesek megvédeni magukat ezekkel az offenzívákkal szemben". De Ukrajnának továbbra is szüksége van a segítségünkre. És már régen itt az ideje, hogy a Kongresszus cselekedjen, és kiálljon a szabadság és a demokrácia mellett, valamint saját nemzetbiztonsági érdekeink védelmében, amelyek nagyon is fontosak itt".
Az Ukrajnának nyújtott segítségen túl Kirby megjegyezte, hogy a pénzek nagy részét amerikai gyártmányú fegyverekre költik.

A Biden-kormányzat által eddig Ukrajnának nyújtott közel 45 milliárd dolláros katonai segély "segített beindítani és bővíteni a gyártósorokat országszerte több tucatnyi államban, ahol mindenféle és típusú fegyvereket és felszereléseket lehet gyártani, és természetesen az amerikai készletek pótlására és helyettesítésére, amit Ukrajnának küldünk" - mondta Kirby. Ez "támogatja a jól fizető amerikai munkahelyeket a folyamat során, valamint segít a gyártósorok megerősítésében és a védelmi iparunkkal való kapcsolatunk erősítésében az egész országban".

Befejezetlen lövedékek sorai várják a gyártás következő lépését. A Scranton Army Ammunition Plant médianapot tartott, hogy megmutassa, mit készítenek. Az üzemben 155 mm-es tüzérségi lövedéket gyártanak.

Sem Kirby, sem McCord nem mondta el, hogy mi lesz a következő csomagban, vagy hogy annak mekkora értéke lesz, és a Pentagon sem reagált azonnal a kommentárkérésre. Frissítjük ezt a történetet, ha további részleteket közölnek.

Miközben Ukrajna próbál lendületet nyerni a dübörgő ellentámadásban, miközben Oroszország kezd lendületet venni a donyecki és a harkivi területen folytatott hadjárataiban, amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Kijev segítség nélkül nem sokáig bírja majd Oroszországgal szemben.

Amennyiben az Egyesült Államok és a NATO elzárja a csapot, egy amerikai tisztviselő a múlt héten azt mondta a CNN-nek, hogy Ukrajna hónapokig tarthatja vissza Oroszországot, és a legrosszabb forgatókönyv szerint nyárra jelentős visszaesést vagy akár vereséget szenvedhet.

"Velünk együtt nincs garancia a sikerre, de nélkülünk biztosan elbuknak" - mondta a csatornának egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő.

A Fehér Ház és a republikánusok közötti tárgyalások a kiadási törvényjavaslatról még folynak, de nem valószínű, hogy az év végéig befejeződnek. Ez rossz hír Ukrajnának, amelynek nem áll az idő az oldalán.

Ukrajna megszűnhet létezni


Ukrajnának fel kell készülnie Odessza elvesztésére, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök következetes ember, aki mindig tartja a szavát, mondta Anthony Shaffer amerikai ex-hírszerzőtiszt.
Shaffer, aki nem Putyin támogatója, figyelmesen végighallgatta az orosz elnök sajtótájékoztatóját, és arra a következtetésre jutott, hogy az orosz hatóságok nem fognak megállni csupán öt, korábban Ukrajnához tartozó régió annektálásánál. Putyin Schaffer szerint nem véletlenül említette beszédében Odesszát, mondván, hogy az egy orosz város.
"Putyin nem véletlenül tett nyilatkozatot Odesszáról. Már 80 százalékban elérték a céljaikat, és azon gondolkodnak, hogyan szerezhetnék meg a maradék 20-at" - mondta a volt hírszerző.
Szerinte a 2024-es év kulcsfontosságú lesz, Oroszország megpróbálja elérni a céljait, bármi is legyen az.
Ukrajna Shaffer szerint még a Nyugat segítségével sem lesz képes legyőzni Oroszországot. Kijev süket védekezésre készül, három védelmi vonalat épít ki az orosz "Szurovikin-vonal" mentén. Közben a Nyugat arról kezdett beszélni, hogy Ukrajna a jelenlegi formájában megszűnhet létezni - foglalja össze a portál.
Emlékezzünk vissza, Odessza - általában orosz város, mindenki jól ismeri, mondta Vlagyimir Putyin az év eredményeiről tartott sajtótájékoztatón.
"Az egész Fekete-tenger partvidéke az orosz-török háborúk eredményeként Oroszországnak jutott. Mi köze van ehhez Ukrajnának? Semmi köze sincs semmihez. Sem a Krímhez, sem általában az egész Fekete-tenger partvidékéhez. Odessza egy orosz város. Tudunk róla. Mindenki jól tudja, nem, mindenféle történelmi ostobaságot kitaláltak" - mondta az államfő.
Mint arról az EADaily beszámolt, Ukrajnában akkor lesz béke, ha a különleges katonai művelet céljai teljesülnek. Ezek a célok a különleges katonai művelet kezdete óta változatlanok. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki december 14-én, csütörtökön, a leköszönő év eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján.
"Emlékeztetem önöket arra, amiről akkor beszéltünk. Az ukrajnai denazifikációról. A demilitarizációról és a semleges státuszról" ," - mondta.
Az államfő elmondta, hogy az isztambuli tárgyalások során az ukrán fél tagadta a denazifikáció szükségességét, de végül engedélyezte a jogszabály bizonyos módosításait.


Segélyt szállítottak Rjazánból a frontvonalon lévő orosz katonáknak a Zaporozsjei területen
A katonák minden alapvető dolgot - fatüzelésű tűzhelyeket, vízmelegítő kazánokat, meleg ruhákat, álcahálókat és a légi felderítéshez szükséges quadrocoptereket - kaptak.


A déli csoport felderítői több mint 150 fel nem robbant lövedéket semmisítettek meg az Artemovszk irányában.

A Déli Erők Csoportjának mérnöki és aknamentesítési egységei továbbra is folytatják a fel nem robbant lőszerek megsemmisítésére irányuló feladatokat Artemovszk irányában.
A robbanó tárgyak felrobbantásához a robbantók árkokat készítenek elő, amelyekben egymásra helyezett töltetekkel ellátott lőszereket helyeznek el. Hogy megakadályozzák a repeszek repülését. A lőszereket ezután detonációval megsemmisítik.
Csak az elmúlt héten az aknamentesítéssel foglalkozó egység több mint 150 lőszert semmisített meg Artemovszk térségében, köztük fel nem robbant aknavetőket, gyalogsági és páncéltörő aknákat, valamint tüzérségi lövedékeket.

Az orosz fegyveres erők kombinált aknamentesítési egységének szakemberei három hónap alatt 1700 robbanószerkezetet hatástalanítottak Mariupol környékén
A legtöbbször a helyi lakosok kérésére sietnek a terepre a tűzszerészek, akik az ellenségeskedések kitörése után elhagyták otthonaikat, és most visszatértek oda.


Az ukrán állások tömeges lövése Kupjanszkban orosz BM-21 rakétavetőkkel és 122 mm-es rakétákkal
DefenceNet híradó

Az oroszok BM-21 rakétavetőkkel és 122 mm-es rakétákkal tömegesen bombázták az ukrán állásokat Kupianszkban.
A lövések sebessége és a tűz hangereje lenyűgöző.


A Központi Katonai Körzet Akatszija önjáró páncéltörő lövészegysége tüzérségi párbaj során megsemmisítette az AFU tűzerejét Krasznolimánszk irányában.
Az ellenséges tüzérséget az Ajsztenok hordozható radaros felderítő és tüzelésirányító rendszer segítségével észlelték.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
Számoljuk már össze ezt az „óriási” mennyiségű zsákmányolt technikát. De előtte tegyük tisztába, hogy az a zsákmányolt technika, ami nem égett ki, amit ha akar, még tud használni az, aki zsákmányolta. Tehát Kijevtől északra a több száz vagy ezer kiégett és elhagyott orosz jármű/harcjármű (teherautók, harckocsik, sorozatvetők stb) nem ukrán zsákmány, hanem kilőtt technika.

Amiről én tudok az egy halom M113 és holland M113 klón, jó néhány Hummer és ha jól emlékszem volt MaxxPro is (főleg az Oroszországba betört erők járművei). Az oroszok állítják, hogy Cesart is zsákmányoltak épp csak azon kívül, hogy ezt állítják, nem nagyon van rá bizonyíték. Ugyanez a helyzet egy kilőtt Leopard 2A4-el és A6-tal, amivel ugyan videózik egy orosz valaki, épp csak ez nem jelenti azt, hogy birtokba is vették (elvitték haza) az oroszok az amúgy kilőtt Leopardokat. De az mindkét esettel kapcsolatban árulkodó, hogy az egy-egy szem zsákmányolt Bradley-t és CV90-et mutogatják boldog boldogtalannak (még kitüntetést is osztogatnak), de valamiért „szemérmesek” a zsákmányolt Cesarral és Leoparddal kapcsolatban. Ezen kívül, ami még rémlik azok a fura kinézetű angol izék, amiket még az oroszok is csak néztek, hogy ezekkel vajon mi volt a költő célja.

Szóval hol is a rengeteg zsákmányolt technika?

Vagy számoljuk a kézifegyvereket és a hozzájuk való lőszert is? Mert akkor kb milliós tételről beszélhetünk mindkét oldalon.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Szergej Soigu nyilatkozatai a Honvédelmi Minisztérium Igazgatóságának kibővített ülésén
1f53b.png
Főbb pontok:
  • Haditengerészeti területet hoztak létre az Azovi-tenger vizein.
  • 3 millió menekült tért vissza az Orosz Föderáció új régióiba.
  • A különleges hadművelet kezdete óta 54 ország jelentette be katonai szállítását a kijevi rezsimnek, a valóságban 15 országból érkeznek fegyverek és katonai felszerelések.
  • Ukrajna 203 milliárd dollárt kapott külső szponzoroktól, ami 30 milliárddal több, mint a GDP-je.
  • Valójában Ukrajna csődbe ment ország.
  • Egy nagyszabású offenzíva következtében az ukrán fegyveres erők nem tudták leküzdeni az orosz csapatok taktikai védelmi övezetét.
  • Ukrajna 5220 harckocsit, gyalogsági harcjárművet és páncélozott szállítójárművet, 28 repülőgépet, 87 helikoptert, 23 ezer pilóta nélküli légijárművet, több mint ezerháromszáz tüzérségi rendszert kapott, köztük 494 M777-es, Caezar-, M109-es és Krab tarackot, 2 millió 650 ezer 155 mm-es és 122 mm-es kaliberű lövedék.
  • Az ukrán fegyveres erők veszteségei az ellentámadás során meghaladták a 159 ezer katonát, 121 repülőgépet, 766 harckocsit, köztük 37 Leopardot, 2348 páncélozott járművet, ebből 50 Bradleyt.
  • A NATO katonai személyzete közvetlenül üzemeltet légvédelmi rendszereket, hadműveleti-taktikai rakétákat és többszörös kilövésű rakétarendszereket Ukrajnában.
  • Ukrajna kilenc mozgósítási hullámot hajtott végre, a tizedik folyamatban van.
  • A NATO-országok 410 katonai és kettős felhasználású űrhajója működik az ukrán fegyveres erők érdekében.
  • Az ukrán fegyveres erők által aktívan toborzott külföldi zsoldosokat nagyrészt likvidálták.
  • Összesen több mint 5800 külföldi zsoldost semmisítettek meg, ebből 1427 lengyel, 466 USA-ból, 344 Nagy-Britanniából származott.
  • Több mint 100 háborús bűnöst, akik különös kegyetlenséget tanúsítottak, kiirtottak Ukrajna területén.
  • 2022 februárja óta a harckocsik gyártása 5,6-szorosára, a gyalogsági harcjárműveké 3,6-szorosára, a páncélosoké 3,5-szeresére, az UAV-é 16,8-szorosára, a tüzérségi lőszereké 17,5-szeresére nőtt.
  • A teljes arcvonal mentén 7 ezer km aknamezőt, 1,5 millió páncéltörő akadályt, 2 ezer km árkot és 12 ezer vasbeton szerkezetet hoztak létre.
  • A teljes frontvonal mentén 3 ezer erős pont, 45 ezer ásó, és több mint 150 ezer menedékhely jött létre a felszerelések számára.
  • Ma az aknásítás a védvonal mélységében eléri a 600 métert.
  • Katonai építők, mérnökök és vasúti csapatok végezték el az erődítési munkálatok 82%-át a kontaktvonalon.
  • A kombinált fegyveres harci taktika jelentős változásokon ment keresztül, és bevetették a támadó és UAV egységeket.
  • A tartalékképzés megközelítését felülvizsgálták, és minden hadseregben tartalékezredet alakítottak ki.
  • Az RF fegyveres erők elkezdték átfogóan alkalmazni a légvédelmet a különleges műveletekben, és jelentősen megnőtt a gyors reagálás és a megsemmisítés képessége.
  • Hat hónap alatt az orosz légvédelem 1062 NATO MLRS lövedéket, hadműveleti-taktikai és cirkáló rakétát, valamint irányított légibombát lőtt le.
  • Az orosz fegyveres erők jelentősen javították a különleges műveletekben használt fegyverek és katonai felszerelések minőségét és megbízhatóságát.
  • Az orosz fegyveres erőknél dolgozó ipar képviselői a lehető legrövidebb idő alatt 107 féle fegyvert és katonai felszerelést modernizáltak.
  • Több mint 1700 pilóta nélküli légijármű-legénység és több mint 1500 FPV drónkezelő kapott képzést a katonai csoportokban.
  • A modern orosz berendezések szigorú tesztelésen estek át egy speciális művelet körülményei között, és megmutatták, hogy jobbak a NATO-országok hasonló modelljeivel szemben.
  • Az orosz katonák harci kiképzésébe új és nem szabványos taktikai technikákat vezettek be, amelyek eredményesek a különleges művelet során.
  • A speciális műveletek során megsebesültek több mint 98%-át az időben történő evakuálásnak és a hozzáértő orvosi ellátásnak köszönhetően felépüléssel hazaengedik.
  • Hétszeresére nőtt azoknak a külföldi önkénteseknek a száma, akik készek részt venni egy különleges műveletben az orosz hadsereg oldalán.


https://www.facebook.com/profile.php?id=100089741276548
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 205
113
fura kinézetű angol izék
saxon_l2.jpg

Furcsa kinézetű angol izé a Saxon.Még a 70es években az észak ir rendkivüli állapot idején csinálták,észak irországi belbiztonsági járörözésre.Egy korai MARP.
Holland M113szerű meg az amerikai FNC csinálta,az M113 továbbfejlesztése,AIFV a neve eredetileg.Eladták a liszenszét a hollandoknak(YPR-765 és a dél koreaiaknak(KIFV) meg a törököknek (ACV-19 és leszármatottai,köztük a Tulpar vagy a Korkun),Türkisek ilyen hosszabbitott,BMP-3 tornyos protot is csináltak belőle.
EG_cPJgUcAE6QYZ
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
Fölénybe kerültek az oroszok a fronton, bezuhant Zelenszkij népszerűsége
Portfolio
2023. december 19. 18:07

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka beismerte, az oroszok mind fegyverekben, mind létszámban fölényben vannak az ukrán csapatokkal szemben. A CNN harctéri riportjából kiderül, az ukránoknak orosz drónok, illetve elítéltekből verbuvált katonák jelentős hullámaival kell szembenézniük, és egyre nehezebb tartaniuk a nyári ellentámadás során megszerzett pozíciókat. Az ISW szerint jelentős lőszerhiány is sújtja az ukrán haderőt, és a nyugati segítség sem érkezik időben, ezért át kellett írniuk terveiket, és elhalasztani az ellentámadásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népszerűsége jelentősen, 84 százalékról 62 százalékra esett vissza egy év alatt. Eközben a vele egyre feszültebb viszonyban lévő Valerij Zaluzsnij vezérkari főnökben az ukránok 88 százaléka bízik.

A nyugat ezt a projektet csúnyán benézte. Globális szinten sem áll túl jól a szénája.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 059
87 989
113
Az első nap óta írom, hogy úgy fogják elismertetni az orosz területi nyereségeket, hogy a nacionalista országokra azzal fognak hatni, visszavehetitek ti is amitek volt. Egyébként, ettől féltem.

Ha elfogadják, jó, ha nem, buknak a kormányok, mert balhé lesz az elégedetlenség miatt, hogy nem akarják elfogadni. (Senki nem fog ilyenkor belegondolni, hogy mibe fájt az NSZKnak az NDKt felhúzni ...)

Nem lehet jól kijönni belőle.

Aki itt az ukrán állam egysége mellett állt ki, annak ez most egy rémálom lesz.

Orbánnak is. Még bele is bukhat. Az igenbe és a nembe is.

Ha igen, cserébe, zárkóztathatjuk fel Kárpátalját.

Szlovákia persze befosik, Fico is ellenünk fog szavazni. Románia is fosik, állhat át megint, mert határos lesz Oroszországgal. De ha nem lépnek, szétszedik őket a saját mélynackóik. Meg a történelem.

Putyin úgy gondolta, hogy ha már befogadta az EU az ukrán menekülteket, itt van nektek még 15 milla, nesze, tessék, fogjátok meg jól!
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 565
10 924
113
A CAR ukrajnai vizsgálata során két UMPK-modul elemeit fedezte fel, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszottak az orosz általános célú, levegőből ledobott bombák hatótávolságának és pontosságának növelésében. A vezérsíkokat ezután úgy állítják be, hogy a bombát ezen a röppályán irányítsák. Az UMPK FAB bombákat úgy lehet programozni, hogy a bombát egy adott célpontra irányítsák, vagy egy előre meghatározott repülési pályát kövessenek.
Legalább ezeket a zs kategóriás YouTube csatornákat nem lehetne hanyagolni?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
80 000 orosz katona veszi körül az ukrán ED főhadiszállását Csaszov Jarban:
Általános támadás a Bahmut oldalán és nyugat felé – Áttörték Kijev védelmét
Az ukránok jelentős számú fellegvárat veszítettek el


Az orosz csapatok parancsot kaptak, hogy ne indítsanak frontális támadást Csaszov Jar erődje ellen, hanem kerítsék be minden oldalról a "Tavria" hadműveleti csoport parancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a főhadiszállását.

Az ukrán fegyveres erők 26. tüzérdandárának sajtóreferense szerint az orosz hadsereg 80 ezer katonát gyűjtött össze a Bahmuti fronton. Kijev bejelentése nem véletlenül történt. A helyzet napról napra romlik.

Ebben a összefüggésben:
-Bahmuttól északnyugatra, Bogdanovkában a falu keleti és északi elővárosa közelében dúlnak a harcok. Az orosz hadsereg belépett a településre. Az Orosz Fegyveres Erők Bogdanovkától keletre, az erdőzóna mentén, valamint a Valjanovi faiskolától délre haladtak előre 280 méteres mélységben.
-Ugyanakkor az orosz hadsereg erős tüzérségi támogatással folytatja támadását Bahmut "oldalain". Klescsejevkát majdnem visszafoglalták, miközben az Ivanovszkoje elleni támadás folytatódik.
- Berhovkánál a VDV, az Északi Flotta motorizált gyalogsága és önkéntesei folytatják támadásukat

Felvételek a Bahmut elleni orosz támadásról:

80 000 orosz katona Bahmutban

Visszaverve az ukrán fegyveres erők minden támadását, támadásba lendült orosz hadsereg Bahmut oldalain és nyugatra is.
Az ukrán alakulatok már nem tudnak ellenállni az orosz fegyveres erők ellentámadásának, tekintettel a tartalékok hiányára és a meggyengült nyugati katonai támogatásra.
„Az oroszok nagy jelentőséget tulajdonítanak a Bahmut iránynak, ma 19 hadosztályt, 21 ezredet – légideszant, gyalogos, tüzérségi, valamint 15 külön zászlóaljat, alakulatot és 17 kombinált harcászati egységet látunk – megközelítőleg zászlóalj- és századszinten” mondta az ukrán hadsereg képviselője.
„Ami az orosz katonák összlétszámát illeti, ez jelentős, körülbelül 80 ezer főt tesz ki, valamint a hadsereg vagy a hadtest szintjén a parancsnokság.
Elmondhatjuk, hogy nem szűkölködnek fegyverekben és erőforrásokban".

Orosz ejtőernyősök elfoglalják az ukrán fegyveres erők megerősített fellegvárát Bahmuttól északnyugatra. Tekintse meg az egész műveletet:

Az oroszok beléptek Ivanovszkojéba

Bakhmut városától délnyugatra az Orosz Fegyveres Erők 4. Motorizált Lövészdandárának egységei legyőzték az ukrán hadsereget az SNT kertészeti közösségben.
Az orosz erők előretörésének szélessége meghaladta az 1 km-t, a mélysége pedig körülbelül 600-700 m volt.
A front ezen részét védő ukrán erők legyőzése után az orosz csapatok a kertészközösségtől nyugatra Ivanovszkoje (Krasznoje) irányába nyomultak előre.
Az orosz csapatok 1200 méterre vannak a település keleti peremétől.
Ez a település kulcsfontosságú láncszem Csaszov Jar védelmében, amelyhez az orosz csapatok szintén északkeletről, Bogdanovka falu területéről közelednek.

Az ukrán DeepState katonai csatorna viszont, amely gyakran objektív információkat ad a frontok helyzetéről, arról számol be, hogy az orosz hadsereg sikeresen előrenyomult a Bahmuttól nyugatra fekvő Ivanovszkoje (Krasznoe) falutól keletre.

Az orosz erők elfoglalták a dácsákat, és a település szélén takarítják ki a lövészárkokat.

Az ukrán erőket erősen támadják Klescsejevkában:

Az oroszok elfoglalták az ukrán erők fő fellegvárát

Az orosz erőknek sikerült visszafoglalniuk a magaslatokat Klescsejevka térségében, és ellenőrzésük alá vonni az ukrán hadsereg legerősebb megerősített területét az Opitnoje-Klescsejevka-Ivanovszkoje háromszögben.
Az ukrán hadsereg elvesztette stratégiai előnyét e magasságok elvesztésével. Magán Klescsejevkán az ukrán hadsereg a falu szélére vonult vissza, mivel a települést ma már orosz tüzérség borítja a környező magaslatokról.
Az ukrán hadsereg heves ellenállást fejt ki, de ez nem sokat segít. Az ukrán fegyveres erők fokozatosan elveszítik a teret és visszavonulnak.

A Bahmut déli oldalán az orosz csapatok Andrejevka északi részéből is kiűzték az ukrán erőket, a vasút mentén előrenyomulva.
Ez a vasútvonal, amely Bahmutból Gorlovkába, és Jasinovataja felé tart.

Az orosz csapatok behatolása Andrejevkába azt jelzi, hogy az orosz fegyveres erők ellenőrzési övezete megnőtt Bahmut déli oldalán.

Elfogják azokat az ukrán katonákat, akiknek kifogyott a lőszere Klescsejevkában

Térképek: Az orosz ED támadása és előrehaladása


Beindult a medve. Oroszország nem lát okot céljainak újragondolására, és nem lát okot arra, hogy tárgyaljon, csak a kapitulációt fogadja el.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Legalább ezeket a zs kategóriás YouTube csatornákat nem lehetne hanyagolni?
A szekta nem engedi.


Ha ez nem szimbolizmus akkor nem tudom mi az


Ez egy 4D-s sakklépés volt Putyintól, mivel állítólag holnap a Tusk arról akar egyeztetni a lengyel katonai vezetéssel megkockáztathatják-e egy katonai kontingens küldését Lembergbe az ukránok tehermentesítésére északon, amivel kiválthatják az ukrán hadsereg ellenállását ha a drogos elveszti az irányítást.


Julian nagyon szeretne kiesni egy magas ablakból
FN1TOMw.png

zdFhfK0.png
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 995
5 450
113
Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy az USA odadja a saját F-15-öseit ami jelenleg a USAF elfogóvadász századok gerincét képezi? A F-22-esek költsége, a gépek állapota és mennyisége kevés lenne a kieső F-15-ösök kiváltására!
Bár Kijev-szelleme képes lenne a MiG-29-esből, F15/22-es átülve azonnal sikeres bonyolúltidős harci bevetés végrehajtani, de a többieknek hosszú évekbe telne a kiképzés, üzemeltetés betanulása, mind a nyelv, mind a technológiai váltás miatt! A románok is évek óta tanulják az F-16-ost.
Szóval azt is magyarázd el, hogy honnan és kik repülnék a típust?
És szerinted a Nyugat miből adományozna? Ez EU-ban a hadseregek és az anyagi erőforrások már most le van égve/kimerültek.
A bolgárok lepusztúlt 100db BTR60-as üzlete is kérdéses.
Bolgár BTR 60-os üzlet.
Az, hogy korábban a svédek már adtak 50 db CV90-est az ukránoknak az x-edik nagy offenzívához, nem hozott az ukránoknak érdemi előretörést! Sok CV90-es személyzet is már régen halott, vagy sebesült.
Svéd és dán CV90-es Ukrajnának.

Az állítólagos újabb adag Leo2 A4 küldéséről nem találtam semmi használható infót.
A "minden vivő, aduász" Abrams-ok is ki tudja hol vannak, mert a front vonalon nem látható a ténykedésük.
F15EX-van rendszeresítés alatt félig-meddig kényszerből mert már csak minimális üzemidő van a vadász verziójú F15C-kben(raptor gyárrósorát már nem indítják újra NGAD-ra koncentrálnak inkább+F35).Akár még ki is köthetnek Ujrajnába de egyenlőre még a felajánlott ex európai F16-osokra sincs kiképezve személyzet.Attól függetlenül hogy kevés üzemóra van bennük hasznosak lehetnének nekik mert ezeket a 2000-es évek közepén AESA rendszerű radarral korszerűsítették.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo