[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 200
113
jelentős területeket érintettek a harcok intenzív szakaszai. de ne feledjük csak töredékét a gazdát cserélt területeknek.
igazából egy pár km mély bár igen hosszú rész ami veszélyes lehet. persze hátrébb is vannak aknamezők de azok elhelyezkedése pontosan fel van mérve nem szórással telepített aknamezők... ezekkel nagy gond nincs hisz pontosan lehet tudni az elhelyezkedésüket hogy milyen tipusú akna hova lett telepítve hogy a telepítőeszköz milyen távolságokra rakta le az aknákat egymástól stb...

az oroszok által megszált területek 99% a (a frontvonalat nem számítva) biztonságos vagy gyorsan menntesíthető ugyan ez igaz az ukrán oldalra is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 396
67 549
113
Eszetlen ukrán aknázás? Akkor az oroszok mit csináltak?
Amit minden arrogáns egyedül felelős fegyvertartó állami jogosult faszfej szervezet szerte a világon, otthagyják mint eb a szarát, majd a parasztok felszedik lábbal. Simán a háború után rá kellene hajtani a telepítő hadseregeket gyalogtól a tábornokig, hogy tessék szépen felelősen...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 119
23 003
113
Benz Guard B6/B7 - es lehet. Valyon milyen védelmet adhat..... Azért nem szívesen lennék a sofőrje.

B6/B6 az VPAM 7-9 skálában mozog, az azt jelenti hogy körkörösen fogja a 7.62x51-et minimum ( ablakokkal együtt elvileg) és 14.5mm vastag az acéllemez ( B6-nál 12.5mm)
Ez egy 2014-2020 közötti S osztály, VR9 vagy VR9+ a max védelem, VR10-et csak a következő, most aktuális Benz Guard tud. Ez fog még körbe bármilyen kézigránátot és alulról 10 kiló robbanóanyag detonációját még bírnia kell. Hogy lenátósítsam pl. dudinak ez robbantás elleni védelemben, ha jól emlékszem, akkora a STANAG 4-es szintje. :D
Amúgy meg kb. mindegy, mert aki ebben a autóban akarná lefőzni a kávéját ennek a nyomorultnak az tudja mit bír egy ilyen vas.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 125
3 221
113
Ez egy 2014-2020 közötti S osztály, VR9 vagy VR9+ a max védelem, VR10-et csak a következő, most aktuális Benz Guard tud. Ez fog még körbe bármilyen kézigránátot és alulról 10 kiló robbanóanyag detonációját még bírnia kell. Hogy lenátósítsam pl. dudinak ez robbantás elleni védelemben, ha jól emlékszem, akkora a STANAG 4-es szintje. :D
Amúgy meg kb. mindegy, mert aki ebben a autóban akarná lefőzni a kávéját ennek a nyomorultnak az tudja mit bír egy ilyen vas.
Kb úgy mint a szerencsétlen Alfred Herrhausen.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Castel Mester:




Azért itt a mester nem a valóságot kommunikálja.
Vagy téved, vagy tudatosan ferdít (remélem utóbbi).
Ti. a nyugat a kezdet kezdetétől - a nagy zsiványterv részeként, ami Oroszország gyarmatosítása lett volna - Ukrajnát Oo. ellen készítette elő (hiába, hogy nem nyert volna, de kivéreztette volna a medvét, sokkal jobban és gyorsabban mint ahogy a szankcióktól remélték). Kezdve a 90-es, 2000-es évek narancsos - de az oroszok által még lekezelt - "forradalmaival", folytatva a sikeres 2015-ös Majdannal. Onnan pedig már megvetették a lábukat Ukrajnában és megteremtették annak feltételeit, hogy Ukrajnából egy medvét ledöfő lándzsát kovácsoljanak.

A fentiekre alapozva, véleményem szerint hamis az a feltételezés, hogy Ukrajnát csak az orosz invázió után kezdték felkészíteni a medve legyőzésére! Az, hogy 2022-ben kezdtek kapkodni és tolni be - a későbbre átadni tervezett és nagyobb mennyiségű - technikát, az annak az oka, hogy a nyugat nem számolt Putyin ilyen korai lépésével - s ha igen is, azt pár évvel későbbre tette. Ennek jele az is, hogy a háborútól való elriasztás miatt az USA már 2023 decemberében elkezdett rikoltozni, hogy támadni akar az orosz. Eleinte e magatartásról azt gondoltam, hogy ezzel akarta az USA belerángatni az oroszt a háborúba, később azonban világos lett, hogy eltántorítani akarta a szándékától, lévén, hogy nem volt Ukrajna még felkészítve a nagy összecsapásra).

DE hát Putyin nem várt és ezzel lépéskényszerbe hozta a nyugatot. Nagyon jól tudta, hogy csak akkor tudja legyőzni az atlantistákat, ha a negyedik dimenziónak nevezett síkor uralja. Nevezetesen, az időt. Tisztában volt, hogy ha azt uralja, akkor arra kényszeríti a nyugatot, hogy ő szaladjon az események után és ne ő. Ezzel elérte, hogy a vadászból vad lett.
Az anyagi sík innentől már annyira nem számít (főleg, hogy megtudta Oo. oldani az embargó kikerülését és nem szenvedett jelentős károkat ebből).
Nyugat csak akkor tudna eredményt elérni, ha visszavenné az események (idő) feletti uralmat, azaz a közeljövőben lépne valami nagyon erőset, amire az orosz nem számít. Pl. egy megelőző nagy csapást Oo.-ra. De ez egy másik szint. És egyébként ezzel el is késtek, ti. most már a medve felébredt és minden idegszálával figyel. Egy ilyen Oo.-ot megtérdeltető csapásra talán 2022 januárjáig lett volna esély.

De térjünk vissza 2022. februárjára és az azt megelőző időre. Amint írtam 2015-től - ilyen olyan címszó alatt, hogy leplezzék valós szándékukat - gőzerővel megindult Ukrajna felkészítése Oo. ellen (ezt csak az nem látta, aki nem akarta). Erre kb. 13 évet szántak (nem véletlen, hogy több elemző és politikus 2028-at jelölte meg mint nagy válságévet). A sereg elképzelt vázát/szerkezetét 2022-ig már felépítették, sőt egyes elemeit (pl. pár tízezres seregtestet) készre is hangolták. Donbasz lett volna a terep, ahol kipróbálják. A sereg többi részét - lévén, hogy még nem volt elég idejük többre - még az alapoknál tartották, illetve gerillahadviselésre képezték ki őket, arra az esetre ha rosszul sülne el a donbaszi kaland.
Azonban, amint látjuk, nem jött be a számítsuk. Putyin lépett és még mielőtt legénykedhettek volna Donbaszban a jól kiképzett ukrán dandárok, le lettek amortizálva.
A nyugat által reménykedve nem várt orosz lépést követően Ukrajna kutyaszorítóba került. És vele együtt a nyugat is. Küldeni kellett a pénzt és technikát úgy, hogy a sereg java még nincs felkészítve a nyugati eszközök használatára. Ezt próbálják eladni világszerte ukránok megsegítéseként. De hát nincs sok vevő a portékára. Sokan ismerik az előzményeket.
A lényeg, hogy a mostani ukránok támogatása egy elkésett akció. Ti. kellett volna még az az öt év a kollektív nyugatnak. Most pedig kutyafuttában folyik az ukránok kiképzése, de az összfegyvernemi harcászatot már nem képesek a félmilliós hadseregnek megtanítani (megint az időhiány, mint hátráltató faktor!). Nehéztechnikát is bőven küldtek, de mint láttuk nem sok értelme volt. Olyan fokú a "kopása", hogy azt már jelen készletekből nem lehet pótolni. Még az USA is rájött, hogy ilyen szintű anyagháború mellett az ö többezres, sivatagban tárolt harckocsiállománya is elég a fronton 1-2 év alatt. Az meg nem hiányzik neki, főleg, hogy bárhol a glóbuszon szüksége lehet rá.
Így jobb híján rövid idejű kiképzésen átesett talpasokat küldenek a frontra. Ami pont semmire sem elég. Azonban ahogy látom, lassan le is tesznek a támadásról, inkább rugalmasan elszakadó védekezésre állítják át az ukránokat, azaz gerilla hadviselésre.

Szerintem a nyugat nem számolt ezzel az orosz őserővel. Pedig éppen lett volna bőven oka rá, hisz egy párszor már megtapasztalta a létét. Most pedig itt állunk egy nagy anyagháború kellős közepén, úgy hogy az EU lassan recesszióba esik és a még nem megfelelően lehülyített népek elkezdnek mozgolódni, neadjaisten kormányokat dönteni. Az idő pedig telik és nem úgy látszik, hogy bármi is változna Oo. kapcsán. Azt hogy kit szorít az idő, abból is meg lehet állapítani, hogy ki kezd tűzszünetről beszélni. És az nem a medve.

"Röviden".
Ukrajna felkészítése Oo. ellen nem 2022-ben kezdődött el, hanem sokkal korábban.
Ukrajna az alfája és ómegája annak a nagy tervnek (ezt sem most eszelték ki, most csak annyit hogy Trianon is többek között ezt a célt is szolgálta az Oo. elleni északi és déli bástyák létrehozásával) ami Oo. leigázását és a javainak a megszerzését tűzte ki célul (ez még 100 évet biztosított volna a nyugati hegemóniának), majd ezt követően Kínát is legyőzték volna (előbb embargóval meggyengítik, majd az ukránokból és a már domesztikált és átnevelt oroszokból felállított felállított hadsereget rájuk küldik, hogy még véletlenül se folyjon nyugati vér).
Amint már korábban említettem, vélelmezhetően Oo. legyőzését három ütemes osztásban tervezték.
Először Donbaszt szerezték volna vissza.
Másodjára jött volna Krím.
Harmadjára pedig az önbizalomtól kicsattanó ukrán sereget nekiküldték volna a demoralizálódott Oo.-nak.
Ennek eredménye lett volna, hogy:
  • a megzavarodott orosz nép elkergette volna a vezetést és lett volna káosz ami az ukránok győzelmét hozta volna el,
  • vagy ha Ukrajna nem is győz, de annyira legyengítette volna Oo.-ot, hogy utána - ilyen olyan K-ázsiai és egyéb belső machinációkkal - könnyen szétszedték volna.
Persze a lényeg, hogy bármelyik scenárió is valósul meg, a NATO (értsd USA), tisztán az emberiség érdekéből, bement volna az orosz területekre az atomfegyverek biztosítása végett.
DE hát, ember tervez és a Jóisten végez!
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Akkor ennek a háborúnak semmi értelme nem volt! ( Csak az, hogy Oroszországot leválasszák Európáról)
.
.
Ennek a haborunak jo ideje mar semmifele ertelme nincs, pont annyi, mint az I vilaghaboruban ulni a saros löveszarokban eveken at. Itt ugyanazok a frontvonalak mennek, 5 meter elöre, vagy 5 vissza, kuldözgetnek dronokat, de csak par darabot, ami az orszagok meretehez kepest lathatatlan karokat okoz csak.
Oroszorszag viszont levalasztotta magat a vilagrol jo idöre, mehet Iran, Sziria meg Eszak Korea melle az elitklubba, esetleg leterdelhet a kinai szaznapos tojasai ele.
Az esemenyek az oroszoknak kudarc, mert ök jöttek tamadni, nekik kene eredmenyt felmutatni, az ukran csak vedekezik, neki mar az is eredmeny, ha az orosz nem tud eredmenyt elerni.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 705
12 674
113
.
.
Ennek a haborunak jo ideje mar semmifele ertelme nincs, pont annyi, mint az I vilaghaboruban ulni a saros löveszarokban eveken at. Itt ugyanazok a frontvonalak mennek, 5 meter elöre, vagy 5 vissza, kuldözgetnek dronokat, de csak par darabot, ami az orszagok meretehez kepest lathatatlan karokat okoz csak.
Oroszorszag viszont levalasztotta magat a vilagrol jo idöre, mehet Iran, Sziria meg Eszak Korea melle az elitklubba, esetleg leterdelhet a kinai szaznapos tojasai ele.
Az esemenyek az oroszoknak kudarc, mert ök jöttek tamadni, nekik kene eredmenyt felmutatni, az ukran csak vedekezik, neki mar az is eredmeny, ha az orosz nem tud eredmenyt elerni.
Igy van! Csak őszintén, objektívan.

Nem süllyedünk! Sőt, úgy érzem emelkedünk!

Mindenki, aki mást állít az mocskos putyinbér...blbbb.... enblbbb.... .....

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 001
16 233
113
Amikor egy brit Kijevbe megy, érdemes vigyázni vele, mondjon bármit is! BoJo is jól megcsinálta nekik 2022ben! :D
Azért Bojó-t meg sem közelíti.. Ő marad valószínűleg a kevésbé kellemes híreket hozó személyes futár, az udvari fő selyemzsinór hordozó, aki komor hivatását sokszor kis bohóckodással próbálja leplezni..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 860
86 884
113
Az öreg újabb jövendölése került elő:

Esküszöm, valahogy így fog véget érni az ukrán háború:
(A kívánt név és folyamat behelyesíthető kenyér helyett másra, Ben Jusszuf helyett ... másra, és a Fekete Gárda meg amire akarjátok. :D - Jobb minőségben a teljes film fent van youtubeon, ahol 2 óra 22 perctől ez a jelenet.)

Ezt meg magyarázza már el valaki, hogy eztmosthogyan? :D
https://twitter.com/simpatico771/status/1745634966728237279
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 196
5 114
113
jelentős területeket érintettek a harcok intenzív szakaszai. de ne feledjük csak töredékét a gazdát cserélt területeknek.
igazából egy pár km mély bár igen hosszú rész ami veszélyes lehet. persze hátrébb is vannak aknamezők de azok elhelyezkedése pontosan fel van mérve nem szórással telepített aknamezők... ezekkel nagy gond nincs hisz pontosan lehet tudni az elhelyezkedésüket hogy milyen tipusú akna hova lett telepítve hogy a telepítőeszköz milyen távolságokra rakta le az aknákat egymástól stb...

az oroszok által megszált területek 99% a (a frontvonalat nem számítva) biztonságos vagy gyorsan menntesíthető ugyan ez igaz az ukrán oldalra is.
Hát ez szerintem szép elmélet, a valóság azonban más.

Alig hiszem hogy normál aknaterképek lennének és ne felejtsük el hogy a frontvonaltól 15 km távolságban simán vannak szórt aknamezők. Azért az a frontvonal pedig mozgott azért. (Orosz előretörés majd visszavonulás pl.: Kijevnél ahol a lengyelek szedték fel az aknàkat)

Vagy Herszon és környéke, a gátrobbanás miatt elsodródott aknák vagy a beszivárgó csoportok által telepített IED-ket se felejtsük el.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 524
20 463
113
Oroszorszag viszont levalasztotta magat a vilagrol jo idöre, mehet Iran, Sziria meg Eszak Korea melle az elitklubba, esetleg leterdelhet a kinai szaznapos tojasai ele.
Oroszország úgy "leválasztotta magát a világról" hogy most éppen ő a BRICS soros elnöke, amely szövetség már a bolygó szinte legnagyobb gazdasági együttműködése... (érintett népesség szempontjából mindenképpen)
Szóval lehet, h a "nyugat szemszögéből" leválasztotta magát, de inkább a kollektív nyugat veszítette el azt a képességét, hogy ő mondhassa meg, hogy ki játszhat ezen a grundon és ki nem. :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 200
113
Hát ez szerintem szép elmélet, a valóság azonban más.

Alig hiszem hogy normál aknaterképek lennének és ne felejtsük el hogy a frontvonaltól 15 km távolságban simán vannak szórt aknamezők. Azért az a frontvonal pedig mozgott azért. (Orosz előretörés majd visszavonulás pl.: Kijevnél ahol a lengyelek szedték fel az aknàkat)

Vagy Herszon és környéke, a gátrobbanás miatt elsodródott aknák vagy a beszivárgó csoportok által telepített IED-ket se felejtsük el.
add össze ezeknek a területeknek a méretét és vond ki a gazdátserélt területekből....

a területek nagyrésze színte harc nélkül cserélt gazdát a háború 1. szakszában. kiépített védelmi vonalak csak a 2 szakadár köztársaság körül voltak azok nagyjából a mai napig kisebb nagyobb eltéréssel megvannak.

ahol nem haladt át a front csak átvonultak a csapatok vagy kisebb ellenállást kelett leküzdeni ott nem volt semmiféle aknamező telepítve és képesség kapacitás se lett volna ilyenre ha mégis lekerült pár akna ezeken a területeken azok már rég fel vannak szedve.

a földeket művelik nézd meg a videókat ahol a front húzodik és nézde meg ahol nincs front ott nem sarjűvetés nől hanem rendes vetet művelt és nem 3 éve vetették... nézd vissza a tavaszi nyári ofenzívát hogy az ukránok az aratás elötti bűzatáblákon vergődnek meg égnek a búzamezők azokat sem 3 éve vetették be.... ránézésre látszik hogy nem sarjú egyenletes tömött szépen fejlett táblák voltak
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 205
36 947
113

Testvéreink egyesültek. iráni, koreai és orosz 122 mm-es tüzérségi lövedékek.

Jó repülést az Ukies-ba.


A nyugati erőcsoport 6. hadseregének tüzérségi tagjai megzavarták az ellenség forgását, majd a bázist MLRS tűzzel fedezték Kupiansk irányába.

n.p. Novomikhaylovka.

Tankok Az ellenség előre ment, ahol a 33. ezred ATGM legénysége 24 órás felügyeletet végzett.

Várták a megfelelő pillanatot, és hagyták, hogy az ellenség egy csapással közelebb kerüljön. A harckocsiparancsnok ezután a menekülés mellett döntött, otthagyta a járművet és a lövészt, majd a lőszer felrobbant.

El tudod képzelni a legénység arcát, amikor a parancsnok kiugrott a tankból?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 119
23 003
113
Sajnos Herrhausen mercijének semilyen különleges védelme nem volt, tudtommal. Más idők voltak akkor még....
Páncélozott 500SEL volt neki. Ez volt a Mercedes első sorozatban gyártott védett autója. 7 kilógramm TNT-nek megfelelő cuccot használtak ellene. A fotón is látható, hogy annyira nem gatya az autó. Egy nem páncélozott ennyi robbanóanyagtól… Nem volt szerencséje a palinak.
301030_teaser_widh_800.png
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
Igy van! Csak őszintén, objektívan.

Nem süllyedünk! Sőt, úgy érzem emelkedünk!

Mindenki, aki mást állít az mocskos putyinbér...blbbb.... enblbbb.... .....

.
.
Ami zagyvasagot irtal ide, annak kb nulla az ertelme, de nyilvan mivel nem oroszbarat volt a kommentem, igy jönnek a szokasos egysejtuek röhögöjelezni, te meg irtad amit irtal. De ha mar igy törtent, akkor szerinted mi ertelme ennek a haborunak igy ahogy most mar egy jo eve all?