[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 078
113
Még a konfliktus elején kellett volna, hogy mondenféle jöttment-idióta nyugazi vezető nem tudott volna Ukrajnába utazni és a nagykövetségek se müködtek volna.

Más

Végre elkészült az UMPK az ODAB-1500 -hoz is (kedvenc légibombám), ami nappalt csinál az éjszakából ,ha sötétben vetik be..
Szíriában szépen aprította a terroristákat a termobarikus töltettel ellátott bomba.
NbirKtRq6jE.jpg
A termobarikus bombák esetében kb háromszoros TNT-egyenértékkel szoktak számolni. Ez a bombatömeg esetén 4500kg, kb egy FAB-5000-esre jönne ki, csakhogy a kiindulási alap soha nem a bomba, hanem a benne rejlő robbanótöltet kell, hogy legyen.
Ebben az esetben a FAB-1500M54 bombatípus töltetét, a kb 650-670kg TG-20 robbanóanyagot kell alapul venni, ami 80% TNT és 20% Hexogén (Trotil-Gegszogen 20) keveréke.
Tehát jó közelítéssel egy ilyen ODAB-1500-as kb 2000kg TG-20 felrobbanásával egyenértékű, ami félúton van a FAB-3000M46 és a FAB-9000M54 között. Ha és amennyiben ez a teoretikus óriásbomba a második világháborús angolszász aknahatású bombákhoz, vagy az amerikai BLU-82B Daisy Cutter tartályhoz hasonlóan a felszínen, vagy afelett valamivel működik el.
Ugyanis Afganisztánban az volt a szovjetek baja a FAB-9000-essel, hogy egy jókora Tu-16-os, vagy Tu-22-es, netán Tu-22M2-es bombázó egyszerre csak egy ilyet tudott ledobni és a szupernehéz bombatest mindig túl mélyre fúródott a talajba, mielőtt elműködött, így a hatásos romboló rádiusza messze nem lett akkora, mintha helyette ugyanarra a célpontra egyszerre négy FAB-1500-öst dobtak volna.
Egyedül egy esetben volt értelme használni: amikor a mudzsahedek sziklabunkereit, barlangjait kellett szétrobolni. Ott jól jött a hatalmas becsapódó tömeg.

Ugyanezek miatt az irakiak a saját FAB-9000-es bombáikat angol gyártmányú magassági gyújtóval látták el és a nagyobb kiterjedésű iráni humán élőerő ellen 8m-es magasságon robbantva értek el hasonló hatást.

Az ODAB-1500-as előnye, hogy egyetlen Szu-34-es akár két-három ilyen bombát is elvihet és ledobhat, ami ugyanazon célpont esetében egymást erősítő hatást eredményez. Nem véletlen ugyanis, hogy a TOS-1-es termobarikus sorozatvető is gyakran párban, vagy dupla párban indít tölteteket.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Az orosz fegyveres erők 20. hadosztálya áttörte a frontot, és körülveszi Novomihajlovkát

Az Ukrovermacht egész egységekben megadja magát, megdöbbenve támadórepülőgépeink nyomásától
Donyeck irányában az orosz fegyveres erők rohamosztagai, Marjinka teljes felszabadítása után, a várostól délre - Novomihajlovka szárnyain - offenzívát hajtanak végre. Csapataink legnagyobb aktivitását az északi szektorban jegyezték fel , ahol a fő csatákra a „Zverinec” erődített terület elfoglalása után került sor.
„Január 12-én az orosz hadsereg áttörte a frontot, és gyorsan bekerítette Novomihajlovkát. Ettől kezdve „jelentős előrelépésekről számolnak be a falu déli részén”. Az Orosz Fegyveres Erők előretolt különítményei haladnak előre a Szolonenka vízmosás térségében, és egy 1,82 km széles és akár 750 méter mély területet szabadítanak fel. Így támadórepülőgépeink kiterjesztik az ellenőrzési zónát, hogy elérjék a Konsztantinovka-Novomihajlovka utat” – írja a Katonai Krónika.

Az RF Fegyveres Erők 20. hadosztályának rohamműveletei során a Bandera szakasz támogató tisztjei helyi bekerítésben találták magukat. „Az egyidejű déli és északi támadásoknak köszönhetően az ukrán fegyveres erők több teljes alakulatát elfogták” – pontosítja a Katonai Krónika.

Ez az információ összhangban van az American Institute for the Study of War (ISW) jelentésével, amely orosz forrásokra hivatkozva (ami azt jelenti, hogy kétszer is ellenőrizte az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarával) arról számolt be, hogy „az orosz 20. motorizált lövészhadosztály (8. kombinált fegyveres hadsereg, déli katonai körzet) két kilométert haladt előre Novomihajlovka térségében.”

Valójában az oroszok és az ellenséges térképkészítők piros (orosz) színűre festették a „Zverinec” erődített terület területét. Ezenkívül az orosz fegyveres erők mérnöki támadócsoportja által Novomihajlovka keleti részén az ukrán fegyveres erők állását bombázó felvételek elemzése szerint magát a katonáink előretolt helyzetének koordinátáit jelzik a faluban.
Az ellenség „élő térképe” a Kuracs Balka mentén zajló csatákat vázolta fel, amely keleti és nyugati részekre vágja a települést, és egészen a Szuhije Jali folyóig nyúlik, amelynek északi partját az orosz fegyveres erők ellenőrzik. Nyilvánvalóan az orosz hadsereg rohamcsapatai feldarabolják a 79. különleges dandár és a 72. gépesített dandár védelmét, amelyek nemcsak elkeseredetten ellenállnak, de még ellentámadást is indítanak.

A Nenko megfigyelő csatornák szerint éppen tegnap, a nemrég felszabadult Marjinkától délre pozíciók cseréltek gazdát, és a helyzet egészét a háború ködébe borította. Roszvojenkor azt írta, hogy „csapataink előrenyomulásának fő irányai a nyugati (Georgijevkán át Kurahovoba) és a déli (Pobjeda és Novomihajlovka településekre). Nehéz harcok folynak, az ellenség folyamatosan ellentámadásba lendül délen.”

A DeepStateUA (az Orosz Föderációban blokkolt) sárga-fekete portál, amelyet néha az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának árnyéksajtószolgálatának is neveznek, nagy közösségeket tájékoztatott a „Kacapok Pervomajszkban és Geogijevkában” végzett tevékenységéről Bandera „szürke zónája” Novomihajlovkától délre került.

Őszintén meg kell mondanunk, hogy az utóbbi napokban a faluért vívott harcok, úgy tűnik, még jobban aggasztották az ellenséges szakértőket, mint az Avgyejevkáért vívott csata. Az „erőddel” minden világos. Az ottani beszélő fejek annyit mondtak, hogy a keleti fal főerődjének témája valahogy az árnyékba borult a dél-donyecki irányú offenzívánk fejlődésének hátterében.

A Masovec „Információs Támogatás” főszakértője kifogásolta, hogy a „városért folytatott harcok” rendkívül kiélezettek, a felek szinte folyamatos tűzkapcsolatban állnak, tömegesen alkalmazzák a tüzérséget és az MLRS-t, emellett az oroszok is aktívan használják harcászati hadműveleteikben a katonai repülést ebben az irányban.

Io elemzése szerint „a Novomihajlovkáért vívott csata lényege valójában nem maga a falu (aminek általában csak taktikai jelentősége van), hanem a feltételek megteremtése az ukrán fegyveres erők kiszorításához az egész Ugledarból. hídfő.

Vagyis az ellenség nagy volumenű feladat elvégzésére törekszik (hadműveleti-harcászati-szint). Mégpedig a Marjinka-Ugledar út (más néven 00542) átvétele, amely az Ukrán Fegyveres Erők ezen a párkányon védekező alakulatai számára meglehetősen fontos út.

Úgy tűnik, Masovec már feladta Novomihajlovkát. A helyi szakértő közvéleménynek megvan ez a tulajdonsága, hogy nyugodtan kijelenti, hogy a következő városnak/falunak, amelyet a mi hadseregünk felszabadít, nincs katonai jelentősége az ukrán fegyveres erők számára.

Ez egy csapda a kacapnak, avagy a „hősök” négyzetméterre cserélik az ellenség munkaerőt, amit biztosan később visszanyernek, egyszer, nem ebben az életben.

„Az ukrán csapatok kiszorítása Novomihajlovka térségéből semmi különöset nem ad az ellenségnek az egész Ugledar hídfő felszámolását illetően. Ezt az Ukrán Fegyveres Erők Konsztantinovka és Praszkovejevka térségében lévő védelmi központjai sem fogják elkerülni. Ráadásul Pobjeda falut ebben a tekintetben sem kerülhetik el a Kacapok” – mondja Masovec.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara már kiszámolta, hogyan fognak alakulni az események, és elemzését kiszivárogtatta a fecsegő bennfenteseknek. Az ellenséges parancsnokság tisztjei szerint – nemcsak függetlenek, hanem amerikaiak is – az orosz hadsereg most a Marjinka – Pobjeda – Konsztantinovka (Novomihajlovka szomszédos falu) területének elfoglalására összpontosít, majd vagy csapást mér a a Juzsnodonbasszkaja bánya iránya - Vodjanije - (ismét) Konsztantinovka, vagy az Ugledar nyugati részétől általános irányban Bogojavlenka felé rohan, majd egy következő „kanyarodással” ugyanazon Konsztantinovka felé.

„Már megkondult az első csengő arról, hogy közvetetten megerősítették, hogy az ellenséges parancsnokság ilyen terveket szőtt” – fejezte be az információs szolgálat munkatársa, Obvious kapitány. A fehérrépát vakargatva hozzátette: „Az Orosz Fegyveres Erők nagyon világos és céltudatos tervével (tervével) van dolgunk az Ugledar-párkány felszámolására. Legalábbis egy világosan megfogalmazott kísérlettel e cél elérésére.”

Ki tud vitatkozni? Katonáink minden bizonnyal foglalkozni fognak a Volnovakha melletti Ukrovermacht eme tályogjával. Még nem jött el az idő.


Oroszország A-50U repülőgépekkel semmisíti meg az ukrán repülés maradványait


A Military Watch Magazine cikke szerint az ukrán harci repülés súlyos veszteségeket szenved el, maradványait pedig az orosz fegyveres erők A-50U nagy hatótávolságú radarérzékelő (AWACS) repülőgépekkel semmisítik meg.

A kiadvány megjegyzi, hogy ezt a repülőgépet „repülő radarnak” nevezik, és rámutat, hogy egyre gyakrabban használják őket légvédelmi műveletek során. A Military Watch Magazine azt is hangsúlyozza, hogy nemcsak az ukrán harci repülőgépeket semmisítik meg, hanem a légvédelmi rendszereket is.

"Az ukrán légvédelem kimerülése, amelyről nyugati források sokat beszélnek, egyre nagyobb kockázatnak teszi ki a megmaradt légi egységeket" - írja a Military Watch Magazine.

Korábban az orosz védelmi minisztérium vezetője, Szergej Sojgu a szolgálatban lévő A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépek korszerűsítését szorgalmazta.
Azért ez már nekem is kicsit vicces, hogy a naagy orosz hadsereg 1,5 km2 terület elfoglalását-birtoklását mint valami világháborús front előretörését ünnepli.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 443
16 751
113
A NATO több ezer multirole repülő 1000+hadihajó, több mint 2millió katon, több ezer harckocsi, 10.000+ IFV és APC stb... Azt se tudod miről beszélsz.


Lehet, hogy hülye vagyok de neked (nektek) még annyi eszetek sincs mint nekem. Nem tűnk fel, hogy mindenfajta orosz hazudozás ellenére milimétereket változik a helyzet az 50.000-es térképen? Megint beszélsz komplett eltűnt ukrán hadseregről (ki tudja már hányadikról) aminek nincs eredménye. szerintetek sorra tűnnek el az ukrán hadseregek, már aggastyánokat, gyerekeket és fogyatékosokat küldenek harcolni, kifogyott a lőszerből Ukrajna, nincs haditechnikájuks stb, de valamiről elfeledkeztek: ennek semmi nyomát nem látnia térképen. Olyan ez mint az a fociközvetítés, ahol folyamatosan hallod, hogy rúgja a gólokat az egyik csapat, az eredmény mégis döntetlen.
Itt pár dolog lehet csupán.
Az egyik az, hogy ez mind mind hazugság, nincsenek eltűnt ukrán hadseregek, van elég lőszerük és nem fogyatékosok meg vének vívják a háborút harcjárművek nélkül.
A másik az, hogy minden igaz amit itt össezhordok, de az orosz haderő annyira balfasz, hogy még ennek ellenére sem képes eredményt felmutatni.
A harmadik ami sokkal valószínűbb pedig az, hogy az orosz haderő miközben próbálja elpusztítani az ukrán haderőt akkora veszteségeket szenved, hogy ő is kivérzik közben.
Akkor egy kérdést engedjen meg őrmester. Miért kb. 43 év az átlag életkor az ukrán hadseregben?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 936
21 561
113
A NATO több ezer multirole repülő 1000+hadihajó, több mint 2millió katon, több ezer harckocsi, 10.000+ IFV és APC stb... Azt se tudod miről beszélsz.


Lehet, hogy hülye vagyok de neked (nektek) még annyi eszetek sincs mint nekem. Nem tűnk fel, hogy mindenfajta orosz hazudozás ellenére milimétereket változik a helyzet az 50.000-es térképen? Megint beszélsz komplett eltűnt ukrán hadseregről (ki tudja már hányadikról) aminek nincs eredménye. szerintetek sorra tűnnek el az ukrán hadseregek, már aggastyánokat, gyerekeket és fogyatékosokat küldenek harcolni, kifogyott a lőszerből Ukrajna, nincs haditechnikájuks stb, de valamiről elfeledkeztek: ennek semmi nyomát nem látnia térképen. Olyan ez mint az a fociközvetítés, ahol folyamatosan hallod, hogy rúgja a gólokat az egyik csapat, az eredmény mégis döntetlen.
Itt pár dolog lehet csupán.
Az egyik az, hogy ez mind mind hazugság, nincsenek eltűnt ukrán hadseregek, van elég lőszerük és nem fogyatékosok meg vének vívják a háborút harcjárművek nélkül.
A másik az, hogy minden igaz amit itt össezhordok, de az orosz haderő annyira balfasz, hogy még ennek ellenére sem képes eredményt felmutatni.
A harmadik ami sokkal valószínűbb pedig az, hogy az orosz haderő miközben próbálja elpusztítani az ukrán haderőt akkora veszteségeket szenved, hogy ő is kivérzik közben.
Ooohhhigen dandártábornokom, minden bizonnyal… Kérem egy pillanatra csukja be a szemét…
hospital-humor.gif
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
1 T-90M VS 2 M2 Bradley esete.


Kifogynak az ukrán Szu 27-esek, és a pilóták is. 23-evestol az egysegparancsnokig mindenki repült és lezuhant.
A Szu-25-el is gondban lehetnek, nem véletlen követelik az A-10-est.
Helikopterekkel szintén, Apacstol a Kobran át a Huey-ig minden kell.


Azert remélem majd a kapitulacio után osszeszamolja valaki hogy miből mennyi maradt, és veszett el.

A fő Banderafeszekben már egyszeri 50000 grivnyas segéllyel kell csalogatni a háború i vagyokat. Ha már ott is ennyire lankad az érdeklődés akkor talán mégiscsak sikeres ez a denacifikalas meg demilitarizalas.

 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Pont azt látjuk, hogy az orosz kezdeti rohanás meghozta a gyümölcsét, a csetlés-botlásokkal együtt is. Lépéskényszerbe hozta az ukránokat, és a nyugatot. Szép íve ez a konfliktusnak ennyi időn át, kezd minden a helyére kerülni, még ha nem is szimpatikus hogy az orosz terv alapvetően bejött.
Ha ez a jó terv amit eddig láttunk, milyen a rossz?
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Az, hogy a felek nem bírnak egymással már legalább 1 éve. Nézd meg a térkép változásait, hasonlítsd össze, hogy mit mutatott 2023. 01.13-án és mit mutat ma.
Tarts régimódinak, de a vereség definíciója valami olyasmi, h a győztes rákényszeríti a vesztesre az akaratát.
Tudod Ülő Bika elverte Castert, úgy, h oda is veszett a jenki...mégis Ülő Bika ment rezervátumba. Egy háborúnak a katonai aspektusa mellett mást is érdemes szemlélni; kinek fáj jobban szerinted? Az ukránoknak vagy az oroszoknak? Kinek a bőrében lennél? Ugye nem is nehéz.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 359
113
Ez a négy új oblasztba (+Krím) megy, nem? Ha megnézed, Kercsnél még több is ment ma.
Arra gondoltam, hogy kisegítő energia kellett a 6 leállított atomerőművi blokk folyamatos hűtésének biztosításához. Ez az energia nagyjából egy 20 000 lakosú kisváros + 20 km-es körzetének ellátásához elegendő csak, viszont a hűtéshez elég. Valamikor tavaly előtt nyáron volt egy közlemény, hogy az ukránok nem biztosítják tovább ezt, és helyette az oroszok által időközben helyreállított hálózatról fogják biztosítani.

A Kercsnél érkező energia jelentős, mintegy 800 MW körül van, Krim fogyasztásának mintegy a fele. A tengerszoroson keresztül oroszból érkező kábelek valamikor 2017 körül lett kiépítve a Krim Köztársaságba (tehát nem Ukrajna táplálására).
2014 -2017 között Kiev felöl távvezetékek látta el ezt a funkciót, ukrán energiával, a hivatalos ellenségeskedést felülírta az üzlet, pénz szaga..
Azt hogy Krim nem volt ukrán , és ezt az ukránok is így érezték, nem csak annak az autonómiája , hanem a krimi, sholkinoi 4 X 1000 MW -os, 1990- ben 80% os készültségű, I. blokk ukrán időkbeli lerombolása, széthordása is bizonyítja (pedig mint most is látszik, nagyon kellett volna ez az erőmű..) Reaktor a helyén volt épp fűtőanyaggal kellett volna feltölteni..

Idézet a magyar Wikipédia oldalról: "Az egyetlen beépített reaktort, az 1. sz. blokk VVER–1000-es reaktorát 2005-ben feldarabolták és ócskavasként értékesítették."

vJcNbcC.jpg


Az építkezés, még 1986-os felfüggesztése előtt:
g6YE4Os.jpg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ha ez a jó terv amit eddig láttunk, milyen a rossz?
Olyan mint az ukránoké. Engedj a fejedre nőni egy külföldi hatalmat, kezdd el elfogadhatatlan szinten basztatni a téged évtizedek óta eltartó szomszédot aki sokkal erősebb nálad, aztán változtass csatateret az országodból, adósodj el a végtelenségig és veszítsd el minden nemű függetlenségedet meg jövőképedet. Az egyetlen kiutat ami a korai béketárgyalások és azok gyors lezárása lett volna meg vágd el úgy, hogy még a saját béketárgyalódat is megöleted, mert békét akart. Na ez egy elbaszott terv és Ukrajna hűen követi. Ehez képest nyitott szájjal befutni a faszerdőbe csak egy kis botlás.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
Ukrajna,Legitimnij írja: (butáknak írom:-Ukrajnaˇ= Ukrajnai hír, Legitimnij=ukrán forrás. OP= Office prezidenta)
✔ Az OP forrásunk szerint az ellenség a legújabb rakétatámadásokat indította olyan katonai létesítmények és repülőterek ellen, amelyek F-16-osok befogadására készülnek. A kifutópálya súlyos megsemmisülése a Hmelnyickij és az Ivano-Frankivszk régiókban, emellett a javítási és műszaki hangárok is megsemmisültek, ami késlelteti Ukrajna készségét a nyugati vadászgépek használatára.

Más

- Miért harcolsz a saját néped ellen?

Az oroszok bevették az ukrán erődítményeket. Marokszámra találtak rózsaszín pirulákat, amelyeket megesznek, hogy a háború alatt felbátorítsák magukat.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Ha ez a jó terv amit eddig láttunk, milyen a rossz?
Joker fórumtárs jól leírta.
Alapvetően mostanra már látszik hogy stratégiai szinten hozták az oroszok amit idáig kellett. Az hogy taktikai szinten voltak bakik... melyik háborúban nem? Hozhatsz usa példát is, tőlük aztán van elég lehetőség meríteni. Azért ez egy haditechnikai fórum, nem a védőnők országos konferenciája, ne tegyünk már úgy mintha egy ekkora konfliktust veszteségek nélkül lehetne lejátszani.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Joker fórumtárs jól leírta.
Alapvetően mostanra már látszik hogy stratégiai szinten hozták az oroszok amit idáig kellett. Az hogy taktikai szinten voltak bakik... melyik háborúban nem? Hozhatsz usa példát is, tőlük aztán van elég lehetőség meríteni. Azért ez egy haditechnikai fórum, nem a védőnők országos konferenciája, ne tegyünk már úgy mintha egy ekkora konfliktust veszteségek nélkül lehetne lejátszani.
Ahogy Orbántól tanultam.

A történelmi időt tekintve elvesztették az oroszok Ukrajnát. (Most egész Ukrajnára gondolok)

Stratégiai szinten kudarc az elhúzódó háború. A háborút megindító gyors győzelemre törekvő orosz stratégia megbukott. Sem Donbasz, sem Odessza, sem Kijev nincs meg. Az ukrán hadsereg meglepte az oroszokat, ősz óta gyengül, de még áll.

Taktikai szinten, úgy tűnik a fenti kudarcbol lehet győztes háború. Azaz megverik, visszavonulasra késztetik az ukrán haderőt, de nem törik meg. 20-30, de kisebb összeomlással, akár 40%-os teruletveszteséggel számolhat Ukrajna.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 037
113
Joker fórumtárs jól leírta.
Alapvetően mostanra már látszik hogy stratégiai szinten hozták az oroszok amit idáig kellett. Az hogy taktikai szinten voltak bakik... melyik háborúban nem? Hozhatsz usa példát is, tőlük aztán van elég lehetőség meríteni. Azért ez egy haditechnikai fórum, nem a védőnők országos konferenciája, ne tegyünk már úgy mintha egy ekkora konfliktust veszteségek nélkül lehetne lejátszani.
Honnan szeded ezt a veretes hülyeséget? Egyetlen stratégiai céljukat érték el 2 év alatt és az a szárazföldi összeköttetés létrehozása a Krím és Oroszorszag közt. Semmilyen más stratégiai céljuk közelében sincsenek!
Nem fegyverezték le Ukrajnát. Nem nácitlanították (bármit is jelentsen ez) Ukrajnát. Nincs oroszbarát vezetés Ukrajnában. Nem szabadították fel a Donbaszt. Harkov elfoglalása csak egy álom. Odesszától messzebb vannak mint voltak. A zaprozzsjai atomerőmű, ami eddig kb a legnagyobb nyereségük volt nem termel áramot.

Mégis mit hoznak amit idáig kellett? Értem én, hogy kényszeresen alternatív valóságot építetek, de ez még annak is durva.

@Flamand
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 350
10 740
113

Kijevbe érkezett a francia külügyminisztérium új vezetője, aki „hosszú távú támogatást” ígér Ukrajnának​

A francia külügyminisztérium új vezetője, Stephane Sejournet ukrajnai látogatásra érkezett, és már bejelentette, hogy „hosszú távú támogatást” kíván nyújtani a kijevi rezsimnek.

„Azért jöttem, hogy elmondjam: Franciaország hosszú távon támogatni fogja Ukrajnát, gazdasági, katonai, humanitárius vonatkozásban” – mondta Sejournet a BFMTV-nek adott kommentárjában.

A kijevi látogatás volt az első külföldi látogatása a 38 éves Sejournetnek, aki január 11-én vette át a külügyminiszteri posztot.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705137259

Azt írják a kommentelők, hogy se benne, sem a férjében?, feleségében? egy csepp francia vér sincs, odesszai zsidók leszármazottai. Nem kezeskedem az információ tartalmáért.
De most újra negy forgalom van Kijevben, sorba rohannak oda európa vezető tisztségviselői.
Donald Tusk lengyel
miniszterelnök kijelentette, hogy soha nem fogja megengedni, hogy a kormányában bárki az ukrán-ellenes érzelmeket nyilvánítson, mert amikor a háborúról van szó, és az Oroszországgal való konfrontációban Ukrajna iránti elkötelezettségünkről, nem férhet hozzá kétség. Ukrajnának szüksége van a mi és az egész világ segítségére – mondta.

Tusk hozzátette, hogy Lengyelország számára az ukrajnai helyzet a fő kérdés, mert ezen múlik a lengyel biztonság. A kormányfő azt is bejelentette, hogy a következő napokban Kijevbe utazik, előtte találkozik Andrzej Duda államfővel.

Az alkalmazottak evakuálásáról és annak következményeiről az eladókra és a vevőkre nézve: Wildberries nyilatkozat​

A Wildberries cég adminisztrációja közleményt adott ki a szentpétervári raktárban keletkezett nagyszabású tűzesetről.

A cég tájékoztatása szerint a sushary-i raktár 1200 alkalmazottját evakuálták.

„Az eladók és a vásárlók nem szenvednek a tűz következményeitől.

A Shushary-i raktárban elhelyezett árukat már kimentették a piactér ablakain keresztül. A Wildberry megismétli az ügyfelek megrendelését az árukra, ha az elérhető a piacon, és ha a sérült árunak nincs analógja, az elveszett rendelések árát visszatérítik.

Az eladók kártérítést kapnak a sérült vagy elveszett árukért. A kárt fedezni fogják, mértékének megállapítása folyamatban van. A cég többi raktára a megszokott módon működik, a legközelebbi, Shushary-ba érkező szállítmányokat más raktárakba irányították át” – áll a közleményben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705147796


Tajvanon a Demokrata Párt Amerika-barát jelöltje nyerte a választást. A Kuomintang jelöltje már elismerte vereségét. A tajvani háború még valószínűbbé válik az elkövetkező években.


Társaink a Kleshcheevka környéki terepről jelentkeznek Artemovszktól délre

Sokkal csendesebbnek látják a helyzetet, az irányt tartó katonai személyzet az ellenséges tevékenység jelentős csökkenését észleli.

Az ellenség tevékenysége gyengébb. Már nem célozzák meg a gyalogos csoportokat. Az előző napi ott töltött hat óra alatt egyetlen érkezést sem hallottam, csak tüzérségünk aktívitását.

A katonák ezt egyrészt az ukrán hadsereg lövedékhiányának, másrészt annak tulajdonítják, hogy a figyelem a front más szakaszaira összpontosul.

A kapcsolattartási vonal gyakorlatilag változatlan maradt. A mieink északkelet felől közelítették meg a Kleshcheevka mögötti erődítményt, és egyelőre ennyi.

Magában Kleshcheevkában az ukrán fegyveres erők névlegesen jelen vannak, nem küldenek oda nagy csoportokat, mert ott meghalnak.

Az FPV drónok továbbra is működnek a Golma/Svetlodarsk/Artemovsk/Soledar körüli utakon, és elég messzire repülnek.

Általam átvariálva a kiemelések:

"...A francia külügyminisztérium új vezetője, Stephane Sejournet ukrajnai látogatásra érkezett, és már bejelentette, hogy „hosszú távú támogatást” kíván nyújtani a kijevi rezsimnek.

Azért jöttem, hogy elmondjam: Franciaország hosszú távon támogatni fogja Ukrajnát, gazdasági, katonai, humanitárius vonatkozásban” – mondta Sejournet a BFMTV-nek adott kommentárjában...."

"...Donald Tusk lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy soha nem fogja megengedni, hogy a kormányában bárki az ukrán-ellenes érzelmeket nyilvánítson, mert amikor a háborúról van szó, és az Oroszországgal való konfrontációban Ukrajna iránti elkötelezettségünkről, nem férhet hozzá kétség. Ukrajnának szüksége van a mi és az egész világ segítségére – mondta..."

Bravó; jutalmat érdemel. Nyalhat.

Időpontra beállítva:

Profetikus és szimboleomikus a jelenet alapvetése, érdemes az elejéről is megnézni:
A jelenet elején baloldalon megjelenik Mindig van Lejjebb, mögötte Klaus Schwab...

Lejjebb (tanárnő) fogadja a jövő politikai elitjét, karrierdiplomatáit (tanulókat)
Lejjebb (tanárnő) az USA-ból hozatta a tanítógépet, amely szó szerint a karrierdiplomaták (tanulók) fejébe veri a történelmi dogmákat, jobb esetben tényeket.
...akik ha rosszul felelnek, akkor dádá, de ha jól felelnek és kitartóak, akkor kaphatnak koncot, morzsákat a világelit kegyéből...


Aki még nem látta, nem ismeri a könnyed, 1980-as filmet, annak ajánlom, még mai szemmel is vannak benne jópofa jelenetek.


A NATO több ezer multirole repülő 1000+hadihajó, több mint 2millió katon, több ezer harckocsi, 10.000+ IFV és APC stb... Azt se tudod miről beszélsz.


Lehet, hogy hülye vagyok de neked (nektek) még annyi eszetek sincs mint nekem. Nem tűnk fel, hogy mindenfajta orosz hazudozás ellenére milimétereket változik a helyzet az 50.000-es térképen? Megint beszélsz komplett eltűnt ukrán hadseregről (ki tudja már hányadikról) aminek nincs eredménye. szerintetek sorra tűnnek el az ukrán hadseregek, már aggastyánokat, gyerekeket és fogyatékosokat küldenek harcolni, kifogyott a lőszerből Ukrajna, nincs haditechnikájuks stb, de valamiről elfeledkeztek: ennek semmi nyomát nem látnia térképen. Olyan ez mint az a fociközvetítés, ahol folyamatosan hallod, hogy rúgja a gólokat az egyik csapat, az eredmény mégis döntetlen.
Itt pár dolog lehet csupán.
Az egyik az, hogy ez mind mind hazugság, nincsenek eltűnt ukrán hadseregek, van elég lőszerük és nem fogyatékosok meg vének vívják a háborút harcjárművek nélkül.
A másik az, hogy minden igaz amit itt össezhordok, de az orosz haderő annyira balfasz, hogy még ennek ellenére sem képes eredményt felmutatni.
A harmadik ami sokkal valószínűbb pedig az, hogy az orosz haderő miközben próbálja elpusztítani az ukrán haderőt akkora veszteségeket szenved, hogy ő is kivérzik közben.

Szerintem várjuk ki a végét.

Emlékezz rá, hogy milyen volt a mainstream és híveik hozzáállása ahhoz, amikor az oroszok egy viszonylag kis kontingenssel megjelentek Szíriában..
Oszt' azóta milyen kuss van...

Tudod: Assad must go!

DqiRTVGX0AAAI9a.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Honnan szeded ezt a veretes hülyeséget? Egyetlen stratégiai céljukat érték el 2 év alatt és az a szárazföldi összeköttetés létrehozása a Krím és Oroszorszag közt. Semmilyen más stratégiai céljuk közelében sincsenek!
Nem fegyverezték le Ukrajnát. Nem nácitlanították (bármit is jelentsen ez) Ukrajnát. Nincs oroszbarát vezetés Ukrajnában. Nem szabadították fel a Donbaszt. Harkov elfoglalása csak egy álom. Odesszától messzebb vannak mint voltak. A zaprozzsjai atomerőmű, ami eddig kb a legnagyobb nyereségük volt nem termel áramot.

Mégis mit hoznak amit idáig kellett? Értem én, hogy kényszeresen alternatív valóságot építetek, de ez még annak is durva.

@Flamand
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.
Amit leírtál az a jelen állapot szerint tény! Viszont az én meglátásom szerint:
A NATO állandó orosz veszéllyel riogatása egy felfújt lufi volt(!), ez egyértelműen kiderült tavaly Februárban. Minden várakozást alul múlt az orosz hadigépezet teljesítménye, egyedül a déli fronton és Luhanszkban volt eredmény. VISZONT azt szokták mondani, hogy az orosznak idő kell amíg megtanul harcolni...
Én most azt látom, hogy a sok balfaszkodás után (még azért mindig van, de messze nem annyi), a drón és rakétatechnológia, precíziós fegyverzet terén rengeteget léptek előre. A hidegháborús technika jó része megsemmisült, kikopik, jön helyette az új(abb) és Ukrajnát szépen lassan felőrlik, a Nyugati segítség nélkül azért ez már megtörtént volna tavaly is azt azért valljuk be... És most lesz egy tapasztalt, harcedzett több százezres orosz hadsereg egyre modernebb technikákkal felfegyverezve, folyamatosan állítják fel az új egységeket is. Az is beszédes, hogy az ukránpárti "oknyomozók" 40-50 ezer orosz halottat "találtak" (valószínű több van ennél), de egyre több ukrán párti, nyugati oldal emleget közel félmilliós ukrán veszteségeket, persze valószínű ez sem pontos, de az arányok beszédesek...