[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
És meg is lett volna a gyors összeomlás (békekötés) áprilisban. Aztán jött BoJo.
Aztán az oroszok részéről a B terv.
Az ukránok részéről meg a támogatott öngyilkosság.
Kizárt dolog, hogy egy ilyen demográfiai mélyütésből valaha is magukhoz térjenek.
Milyen gyors összeomlásról beszélsz áprilisban?
Kipicsázták az oroszokat az elfoglalt területek 50%-áról.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Anno mki a Nyugat és az oroszok is Ukrajna gyors osszeomlására számított.
Ha a nyugat az ukránok gyors összeomlására számított volna, akkor leültek volna tárgyalni Putyinnal, ehelyett pont az ellenkezőjét tették, vagyis szándékosan provokálták fenyegetésekkel.
Azt, hogy az orosz katonai vezetés mire számított, nem tudjuk biztosan, de a politikai és gazdasági felkészültségük azt sejteti, hogy számításba vették a "nagyobb balhé" eshetőségét is.
Érdemes átolvasni a topik 22 februári, márciusi részét.
Szó nem volt ravasz elhúzódó strategiáról, ahol az akkor még nem is létező Szurovikin vonalon felőröljük az ukránokat. Pont ez a tábornok van parkolópályára téve, aki minimális áldozatokkal kimentette Herszonból, a Dnyepren túlról, a súlyos veszteségekre váró, gyenge utánpótlással rendelkező orosz erőket. Valamint kiépítette azt a védelmi rendszert, amibe beletörött az ukránok foga.
(Jó nagy a kontraszt a harkovi orosz. erőkkel, akik sem rendezett kivonulást, sem védelmi rendszert nem építettek.)
Lehet, hogy mi , könyvelők, testépítők, autószerelők és wc pucolók, itt a fórumon erre készültünk, de se Sojgu, se Gerasimov nem írt ide a fórumra, hogy mennyire simán legyalulják majd az ukránokat. Megint beleesünk abba hibába, hogy keleten csak alkoholista buta vezetők lehetnek.
Nácítlanítás. Ez politikai bullshit, mert hát mondjuk a Wagnerben is bőven voltak Azovos elvbarátok. Az elején az orosz huligánncsoportok érdekesen is álltak a háborúhoz.
De mondjuk az Azov megsemmisitése Mariupolban, Ez teljesült.
Azért más az, ha az egységedben akad valamennyi elvetemült náci is és más, ha maga az egység egy világháborús náci osztag finom kis reinkarnációja szeretne lenni, mind ezt az ukrán kormány pénzügyi és ideológiai támogatásával. Árnyalatnyi különbség.
Donbasz felszabadítása és összeköttetése a Krímmel.
A második fele gyorsan teljesült, a donbaszi ukrán védelmi rendszer Donyeckben stabil, Luhanszkban bevették. Donyeckben minimális előremozdulás van, most remélik, hogy pár hónap és elkezdik felőrölni a védelmi rendszert.
Könnyen lehet, hogy Donyecket a zöld asztalnál ülve fogják elveszteni az ukránok.
Kijevi kormanybuktatás és oroszbarát kormány hatalomba segítése.
Volt anno egy 40km-es katonai oszlop Fehéroroszországból Kijevbe. Valszeg a város körülzárása lett volna a cél. Megölni vagy elfogni Zelenszkijt és puccsista politikai, katonai csoportokat orosz különlegesekkel megtámogatva a hatalmba segíteni. Zavart okozni az ukrán védelemben, megtörni az ellenállást és kvázi ukrán polgárháborút kirobbantani.
Zelenszkij elfogása állítólag nem sokon múlt (már az első napokban Kijevben,a külvárosokban voltak az oroszok.), de az orosz visszavonulás Eszakról a stratégiai csődjét jelezte.
Elsőre logikusnak tűnhet, hogy meg akarták ölni Zelenszkijt, de ha a lenti térképet, amit beraktál, megnézzük, akkor vajon mennyi
esélye lett volna egy erőszakkal beültetett bábkormánynak? 10-20% támogatottság? Nem kevés az? Dehogynem. Aztán meg hogy is van az, hogy az első napokban megakarták ölni Zelenszkijt, de azóta valahogy elfelejtik, hogy hol vannak Kijevben a törvényhozás épületei?
A régen mindig oroszbarát politikusokat támogató ukrajnai orosz területek nagy részét megszállni.
Nagyjából jól mutatja ez a Janukovics -Tyimosenko választási eredmény.
Voltak is nagy városostromok. Harkov, Szumi stb. De itt megégett az orosz haderő. Az odesszai irány igy már szóba sem került. Pedig érdekes megnézni a fenti térképen, hogy a mai állapotokhoz képest, Herszon fölött milyen messze előretört az orosz haderő március hatodikán. De március közepére visszavonták.
ukraina_election_2010.jpg
Azért egy ilyen térkép alapján magabiztosan kijelenteni, hogy az orosz katonai vezetés milyen területek elfoglalását látta reálisnak 2022 elején, azért picit konteó szagú. Odesszában például bebizonyosodott elég hamar és elég drasztikusan(mikor is pár száz oroszt élve elégettek), hogy nem mindenki támogatja az oroszokat.

De ha már mindenképp nagy sikernek szeretnénk elkönyvelni Ukrajna agóniáját, akkor mondhatnánk azt is, hogy Putyinnak nem sikerült visszafoglalnia Kelet Európát, hisz nyilván azt tervezte, mert sokan erre számítottak 2022 februárja előtt.
 

harald

Well-Known Member
2016. november 24.
77
337
53
Honnan szeded ezt a veretes hülyeséget? Egyetlen stratégiai céljukat érték el 2 év alatt és az a szárazföldi összeköttetés létrehozása a Krím és Oroszorszag közt. Semmilyen más stratégiai céljuk közelében sincsenek!
Nem fegyverezték le Ukrajnát. Nem nácitlanították (bármit is jelentsen ez) Ukrajnát. Nincs oroszbarát vezetés Ukrajnában. Nem szabadították fel a Donbaszt. Harkov elfoglalása csak egy álom. Odesszától messzebb vannak mint voltak. A zaprozzsjai atomerőmű, ami eddig kb a legnagyobb nyereségük volt nem termel áramot.

Mégis mit hoznak amit idáig kellett? Értem én, hogy kényszeresen alternatív valóságot építetek, de ez még annak is durva.

@Flamand
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.

Bocsáss meg, de ezt nem hagyhatom szó nélkül...
Ukrajnában - csakúgy, mint a nagy példaképben: a Szovjetunióban - a tartalékosság alsó korhatára 27 év, most van törvénytervezetben ezt 25 évre csökkenteni. De! A sorozás alsó korhatára 18 év. 18-27 év között sorköteles/katonaköteles vagy, utána pedig tartalékos/mozgósítható. De ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy 21 évesen nem mobilizálnak, sőt ez a célkorosztály, a legígéretesebb katona anyag. A haderő magas átlagéletkorát pedig az magyarázza, hogy hiányzik a 20-40 éves korosztály az országban, hogy miért, annak kitalálását rád bízom...
Nem véletlen az, hogy Ukrajna 32 éves története során csak egyszer tartottak népszámlálást...

Más:
Már 10 éve csodálkozom azon, hogy Ukrajna témában olyanok osszák az eszet itt (meg talán mindenhol), akik életükben nem jártak az országban, nem beszélik a nyelvet (még az oroszat sem), nem ismerik az ország valós állapotát, sem történelmét, nem szagoltak bele az ukrán hétköznapokba, csak a szőrhigginszek-vilzonok-julipók ámerikánus nyelvről visszafordított butaságait mantrázzák. Ezek a tweetek ráadásul nyelvtani torzulásokhoz vezettek: Herszonból lett kerszon (miért nem Cserszon?) Harkovból (az önálló ukrán SZSZK első vörös fővárosa!) karkiv, Avgyejevkából avdivka, Bucsából buha stb. Pedig a magyar nyelv hang és betűkészlete lehetővé teszi a pravoszláv szavak-nevek fonetikus átírását és kiejtését. Szóval csak bátran használjuk a magyar nyelv eszközeit az ukrán helységnevek leírásánál.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 644
77 619
113
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.

Bocsáss meg, de ezt nem hagyhatom szó nélkül...
Ukrajnában - csakúgy, mint a nagy példaképben: a Szovjetunióban - a tartalékosság alsó korhatára 27 év, most van törvénytervezetben ezt 25 évre csökkenteni. De! A sorozás alsó korhatára 18 év. 18-27 év között sorköteles/katonaköteles vagy, utána pedig tartalékos/mozgósítható. De ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy 21 évesen nem mobilizálnak, sőt ez a célkorosztály, a legígéretesebb katona anyag. A haderő magas átlagéletkorát pedig az magyarázza, hogy hiányzik a 20-40 éves korosztály az országban, hogy miért, annak kitalálását rád bízom...
Nem véletlen az, hogy Ukrajna 32 éves története során csak egyszer tartottak népszámlálást...

Más:
Már 10 éve csodálkozom azon, hogy Ukrajna témában olyanok osszák az eszet itt (meg talán mindenhol), akik életükben nem jártak az országban, nem beszélik a nyelvet (még az oroszat sem), nem ismerik az ország valós állapotát, sem történelmét, nem szagoltak bele az ukrán hétköznapokba, csak a szőrhigginszek-vilzonok-julipók ámerikánus nyelvről visszafordított butaságait mantrázzák. Ezek a tweetek ráadásul nyelvtani torzulásokhoz vezettek: Herszonból lett kerszon (miért nem Cserszon?) Harkovból (az önálló ukrán SZSZK első vörös fővárosa!) karkiv, Avgyejevkából avdivka, Bucsából buha stb. Pedig a magyar nyelv hang és betűkészlete lehetővé teszi a pravoszláv szavak-nevek fonetikus átírását és kiejtését. Szóval csak bátran használjuk a magyar nyelv eszközeit az ukrán helységnevek leírásánál.
Nem sotozást, hanem mozgósítást írtam. A kettő közt nagy a különbség.
Nagyjából 10-15 millió ember hianyzik Ukrajnából (emigráltak valahová), azaz maradtak minimum 20-25 millióan, van ott ember bőven.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 605
113
Milyen gyors összeomlásról beszélsz áprilisban?
Kipicsázták az oroszokat az elfoglalt területek 50%-áról.
Hmm rossz a szóhasználat, visszafoglaltról beszélj..

Hiszen hosszú évszázadokig nem létezett Ukrán állam, ezt először 1917-ben az oroszok hozták létre, szívességből, hogy hazája legyen az addig hazátlan testvérnépnek..
eHNYZn5.jpg

A térképen látható eredeti területeken felüli részeket a kismalacka határtalan étvágya, habzsolási kedve szerezte meg (évszámokkal jelölve).

Az jól látszik ebből a történetből, hogy "Jótett helyébe jót várj" szlogen csak a mesékben létezhetnek (lassan már azokban sem)

Rejtő Jenő szerint: "Hülye úr fagyott viperát talált a hóban. Megsajnálta, és keblébe rejtette, melegette.."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 644
77 619
113
Hmm rossz a szóhasználat, visszafoglaltról beszélj..

Hiszen hosszú évszázadokig nem létezett Ukrán állam, ezt először 1917-ben az oroszok hozták létre, szívességből, hogy hazája legyen az addig hazátlan testvérnépnek..
eHNYZn5.jpg

A térképen látható eredeti területeken felüli részeket a kismalacka határtalan étvágya, habzsolási kedve szerezte meg (évszámokkal jelölve).

Az jól látszik ebből a történetből, hogy "Jótett helyébe jót várj" szlogen csak a mesékben létezhetnek (lassan már azokban sem)

Rejtő Jenő szerint: "Hülye úr fagyott viperát talált a hóban. Megsajnálta, és keblébe rejtette, melegette.."
Ha 1917-ig nem volt államuk és folyton uralkodott rajtuk valaki, akkor hogy a búbánatba tudtak területeket szerezni. Jó lenne feloldanod ezt a "kis" logikai bukfencet a gondolatmenetedben...
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Nem sotozást, hanem mozgósítást írtam. A kettő közt nagy a különbség.
Nagyjából 10-15 millió ember hianyzik Ukrajnából (emigráltak valahová), azaz maradtak minimum 20-25 millióan, van ott ember bőven.
Azért hogy árnyaljuk a képet:

Ebből a 20-25 millióból Zelenszkij szerint 11 millió nyugdíjas.

Nyilván vannak gyerekek is mivel a demográfia rossz így 3-4 millió 16 év alatti.

A megmaradt 5-10 millió felnőtt kb fele nő.

Tehát maradt 2.5-5 millió életkorban katonai szolgálatra alkalmas 18-60 év közötti férfi.

Ebből már legalább 1 millió fő a hadseregben szolgál, szolgált. Van legalább még 1-2 millió fő aki eü okok miatt nem.sorozható be Gondolok itt az olyan betegséggel vagy fogyatékkal élőkre vagy sérültekre akik fizikai vagy pszichológiai okok miatt alkalmatlanok a katonai szolgálatra.

Nyilván van jópár olyan ember akit a munkája miatt nem lehet behívni, pl az energetikai rendszert üzemeltetőket, vasutasokat stb, akik nélkül nem működne az ország és hadsereg, a pótlásuk nehézkes hosszadalmas illetve nők nem tudják átvenni a szerepüket. (Tudjuk hogy a feminizmus a cementes zsáknál ér véget)

És ha így nézzük már érthetővé válik hogy miért olyan nehéz a toborzás/sorozás/mozgósítás. Biztosan össze lehet még szedni jópár embert de azért ha megnézzük mondjuk Németországban 1945-ben hogy állt a lakosság igen érdekes eredményeket kapunk.

Németország lakossága 79.5 millió fő volt 1939-ben (80 millióval számolok)

Ebből kb 40 millió férfi, a hadseregben (mindent beleértve légierő, tengerészet SS gestapo stb) kb 20 millióan szolgáltak.

Ebből 5.3 millió fő lett a katonai veszteség 1945 májusára úgy hogy 1.2 millió fő 1945 január és május között került veszteség listára.

Szóval azzal a kijelentéssel hogy van ott ember bőven, finoman szólva is lehet vitatkozni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 605
113
Ha 1917-ig nem volt államuk és folyton uralkodott rajtuk valaki, akkor hogy a búbánatba tudtak területeket szerezni. Jó lenne feloldanod ezt a "kis" logikai bukfencet a gondolatmenetedben...
Segítek Dudi..
Nincs itt semmiféle logikai bukfenc.. A saját testvérnépük uralkodott rajtuk, fogta a kezüket, így könnyű volt megszerezni akár ajándékozgatásképp is az 1917 utáni területeket, nézd a térképet, rajta vannak a "szerzések" dátumai.
De ahogy írtam, ez a "jótét" a visszájára fordult, amikor a saját testvérnépének ezért "hálából" nekiugrott gyilkolászni Majdan után.

Rejtő Jenő szerint: "Hülye úr fagyott viperát talált a hóban. Megsajnálta, és keblébe rejtette, melengette.."

Most az orosz megunta testvérének mostohatestvéri viselkedését, elkezdett törleszteni..

Pld Kárpátalja megszerzése 1944-45-ben...
Amikor a Medve szabadjára engedte a kismalacot, az "elfelejtett" néhány megszerzett területet "legalizálni" a megállapodásuk értelmében, így a 1993-as kárpátaljai és a krimi népszavazás eredményét Kievben ratifikálni a parlamentjük által.

Ennek értelmében így mindkét területen jogtalanul ga(rá)zdálkodtak..

A kismalac felhízását , hozzáragadt területet dátumokkal együtt láthatod 1917 után, a térképen.

Az 1917-es állam ajándékozás után 2 évvel, már nagyon beindult a terület harácsolásban a kismalac, ez a rózsaszin nedves vágyálma területekben:

JBVyA2U.jpg


Talán ezt a területi igényét tolta be Trianonra?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Légiriadót hirdettek Kijevben és Ukrajna 11 régiójában

Állítólag a légiriadó szinte egy időben, moszkvai idő szerint 7 óra 25 perckor kezdődött a Harkov, Dnyipropetrovszk, Nyikolajev, Odessza, Kirovograd, Poltava, Szumi, Csernyihiv, Cserkasszi, Zsitomir régiókban, valamint a kijevi régióban és magában Kijevben.
Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának üzenete hivatkozik a Herszon és Zaporozsje régiókban, valamint a DPR azon területeire vonatkozó légiriadóra is, amelyek jelenleg Kijev ellenőrzése alatt állnak.

Az orosz hadsereg 2022. október 10-én kezdett csapást mérni Ukrajna infrastruktúrájára, válaszul a krími híd elleni terrortámadásra. A csapásokat csak katonai célpontokra, valamint energetikai létesítményekre hajtják végre. Ez idő alatt gyakorlatilag minden nap kihirdetik a légiriadót a Kijev által ellenőrzött területeken, és ez időszakosan megtörténik országszerte.

Jack Watling, a Brit Királyi Egyesült Védelmi Tanulmányok Intézetének (RUSI) kutatója szerint a kritikus infrastruktúra elleni támadások nagyon megnehezítik a telet Ukrajna számára. Véleménye szerint az orosz fegyveres erők kritikus infrastrukturális létesítmények elleni csapásai stratégiai fenyegetést jelentenek a kijevi rezsimre nézve. Watling felszólította Ukrajnát, hogy „készüljön fel a nehéz télre”.

- Más felszólításra már nem terjed ki a hatásköre? (pl. hogy feleslegesen ne tépje a száját, és ne hülyeségegek beszéljen)


A Védelmi Minisztérium beszámolt az ukrán fegyveres erők polgári infrastruktúrát célzó légi célpontjának megsemmisítéséről


Kupjanszk irányában egy légi célpontot semmisítettek meg, amelynek segítségével ukrán fegyveres alakulatok polgári infrastruktúrát akartak eltalálni – írja a RIA Novosztyi az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.
A pontosítás szerint az ukrán légierő légi célpontját egy Buk légvédelmi rakétarendszer találta el.
Az osztály arról számolt be, hogy a komplexum harci szolgálatban volt, melynek során célpontot fedeztek fel.
"A komplexum legénysége észlelt egy nagy magasságban, az ellenségtől indított nagysebességű célpontot, és pillanatok alatt megsemmisítette" - áll a jelentésben.

Védelmi Minisztérium: az ukrán fegyveres erők két UAV-ját lelőtték Herson irányában

Az ukrán fegyveres erők két drónját semmisítette meg az orosz ejtőernyősök légvédelmi és elektronikus hadviselési egységei Herszon irányában. Erről a Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata számolt be.
Ezúttal sikerült lelőniük egy kvadkoptert, amely az orosz hadsereg állásaira való ledobáshoz szállított lőszert és egy Baba Yaga típusú oktakoptert.

További három FPV drónt speciális eszközökkel elnyomtak.
A sajtószolgálat hozzátette, amint üzenet érkezik az ilyen célpontok megjelenéséről, az elektronikus hadviselés rendszer azonnal intenzíven működni kezd . Lehetővé teszi a legtöbb UAV elpusztítását. A többit lelövi a légvédelem.
A légvédelmi egységek folyamatosan harci szolgálatban vannak. Ez lehetővé teszi, hogy megvédje az orosz fegyveres erők pozícióit az ellenséges drónoktól.


Ukrajna megígérte, hogy megvédi Nagy-Britanniát a támadásoktól

Ukrajna miniszterelnöke megígérte, hogy megvédi a briteket Oroszországtól
Ukrajna segít Nagy-Britanniának abban az esetben, ha „orosz támadást” érné – mondta Denis Smigal miniszterelnök teleton adásában.
Smigal szerint „24 órán belül” nyújtják az ukrán segítséget Londonnak. Azt is megjegyezte, hogy a korábban aláírt megállapodás „kétoldalú, partnerségi”.
„Ukrajna 24 órán belül megvédi szövetségesét és partnerét, és Nagy-Britannia támogatására így vagy úgy válaszol abban az esetben, ha Oroszország meg akarja támadni barátunkat, partnerünket és szövetségesünket” – mondta Smigal. Azt is elmondta, hogy Kijev számít hasonló megállapodások aláírására más országokkal is, míg a Londonnal kötött új megállapodást „standardnak” nevezte.

- Azután mondott még más badarságokat is, de akkor már a hallgatóság a kaprok barátaik megvédésének elszántságától és képességéről szóló patetizmustól kábultan elszunnyadtak.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Segítek Dudi..
Nincs itt semmiféle logikai bukfenc.. A saját testvérnépük uralkodott rajtuk, fogta a kezüket, így könnyű volt megszerezni akár ajándékozgatásképp is az 1917 utáni területeket, nézd a térképet, rajta vannak a "szerzések" dátumai.
De ahogy írtam, ez a "jótét" a visszájára fordult, amikor a saját testvérnépének ezért "hálából" nekiugrott gyilkolászni Majdan után.

Rejtő Jenő szerint: "Hülye úr fagyott viperát talált a hóban. Megsajnálta, és keblébe rejtette, melengette.."

Most az orosz megunta testvérének mostohatestvéri viselkedését, elkezdett törleszteni..

Pld Kárpátalja megszerzése 1944-45-ben...
Amikor a Medve szabadjára engedte a kismalacot, az "elfelejtett" néhány megszerzett területet "legalizálni" a megállapodásuk értelmében, így a 1993-as kárpátaljai és a krimi népszavazás eredményét Kievben ratifikálni a parlamentjük által.

Ennek értelmében így mindkét területen jogtalanul ga(rá)zdálkodtak..

A kismalac felhízását , hozzáragadt területet dátumokkal együtt láthatod 1917 után, a térképen.

Az 1917-es állam ajándékozás után 2 évvel, már nagyon beindult a terület harácsolásban a kismalac, ez a rózsaszin nedves vágyálma területekben:

JBVyA2U.jpg


Talán ezt a területi igényét tolta be Trianonra?
Ne haragudj, de borzasztó egyszerű ember vagy, ha a fent leírtak alapján próbálod igazolni a háború jogosságát, ezek csak kifogások, hogy ne legyen béke.
Amúgy meddig lehet visszamenni az időben, hogy igazolható legyen vele egy háború?

Akkor London igényt tarthat Washingtonra? Tudod, testvérnép, meg nekiadta, az meg függetlenné vált, milyen hála ez?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 904
12 501
113
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 413
46 116
113
Nem sotozást, hanem mozgósítást írtam. A kettő közt nagy a különbség.
Nagyjából 10-15 millió ember hianyzik Ukrajnából (emigráltak valahová), azaz maradtak minimum 20-25 millióan, van ott ember bőven.
Zelenszkij szerint 11-12 millió ebből nyugdíjas. Az ő éhenhalásuk veszélyével kalapozik éppen most. A fennmaradó milliókból vannak gyermekek, nők, rokkantak, betegek, "érinthetetlenek". Csakugyan kíváncsi lennék, mennyi még a mozgósítható emberanyag.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 956
66 006
113

Ha ránézek erre a térképre, akkor azt látom, hogy a bekarikázott területen épültek ki több lépcsős mélységi védvonalak, erődítések, lövészárokrendszerek, robbanó és nem robbanó műszaki zárak stb. A bekeretezett rész azért lényeges, mert a Krímet már 2014-ben megszerezték, az észak-keleti régiók pedig a Majdan óta amúgy is szakadár területek, tehát ezekhez a területekhez 2014-től eleve hozzáfértek.
A bekeretezett területhez viszont csak a 2022 februári invázió követően fértek hozzá, talán valamikor 2022 nyarán, erre most pontosan nem emlékszem. A keretezett szakasz kb. 600 km hosszú, ebben a sávban 2-3-4 lépcsőben kiépített vonalak találhatóak, ezen erődítések és vonalas létesítmények összes hosszát 1200-1500 km közöttire becsülném.

Ilyen léptékű védrendszer kiépítésére komoly műszaki gépesítés, szakképzett munkaerő, megfelelő irányító gárda és nem kevés építési anyag szükséges, amelyeket mind-mind el kell juttatni a területre és ütemezett módon szakaszosan szét kell teríteni, hogy folyamatában és párhuzamosan építhető legyen. Mindezt úgy, hogy ezek frissen megszállt területek és folyamatosan tűz alatt vannak tartva, mert élő frontvonal az egész!

Egy ekkora területen kiépített ilyen védvonal rendszer cirka mennyi időt igényelhet?
Milyen léptékű előkészítési fázisokon kell átmennie?
Komoly kapacitásokkal megtámogatva is alsó hangon 6-8 hónapot mondanék, de akkor minden gép, szakember és alapanyag időben és ütemezve a helyszínen van!

Számoljunk visszafelé: 6 hónap alatt épül ki a rendszer, amely 2023. tavaszára – a beígért nagy tavaszi ellentámadásra – gyakorlatilag készen van. Ebből eredően a rendszer kiépítését legkésőbb 2022. nyár végén, ősz elején meg kellett kezdeni, hogy következő év tavaszára készen álljon. Ahhoz, hogy a szükséges műszaki géppark, emberállomány, alapanyagszükséglet és logisztika megfelelően elosztva és kellő időben a helyszínen a rendelkezésre álljon, a védvonal rendszert előzetesen meg kellett tervezni és a tervek alapján minden szükséges erőforrást és a logisztikát elő kellett készíteni. Egy ilyen komplex feladat és rendszer tervezése szintén több hónapos feladat lehet, a tervek alapján a szükséges előkészítés is idő, még akkor is, ha a tervezéstől kicsit lemaradva, de párhuzamosan az is folyamatban van. Ahhoz, hogy 2022. nyarától/őszétől ezt képesek legyenek megvalósítani, ahhoz addigra kész tervekkel és leszervezett logisztikával kellett rendelkezniük. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022. februárjában, amikor az invázió megindult, már vagy javában folyt ennek a feladatnak/rendszernek a tervezése/előkészítése, vagy már készen is volt.

Innentől viszont újabb kérdés merül fel: Aki gyors villámháborúban gondolkodik, az miért kezd ilyen előkészítésbe a háború megindítása előtt? Érzésem szerint azok, akik ennek a védrendszernek a tervezését és előkészítését már az invázió megkezdése előtt elrendelték, azok soha egy percig sem gondolkodtak gyors és rövid háborúban. Elnézve az elmúlt két évet (maximálisan figyelmen kívül hagyva az orosz bénázásokat vagy épp sikereket) és a mostanra látható fejleményeket, nem zárható ki teljesen, hogy ez az elhúzódó konfliktus valójában nem egészen véletlenül és nem egészen váratlanul lett elhúzódó…

Ha bárkinek van pontosabb információja és adata ezekről a katonai-műszaki tevékenységekről, akkor ossza meg, lehet, az én becslésem hibás.
22 nyarán, annak elején és főleg a végén volt hír nagyszámú műszaki jármű a Krimen és a kicsit fentebbi részén lévő mozgasrol. Ezek nem mind katonai járművek voltak, a Sürgősségi és veszhelyzetek minisztérium által meg civilek által, és egyéb allami/nem állami szervezetek által is küldött eszközök votak köztük. Mentek a nagy vonatszerelvenyek mindenféle tarkabarka járművekkel.
Viszont erről a hosszú Szurovikin vonalról nem emlékszem hogy szó lett volna, igaz akkor nem is így hívták ugye. A Krim körüli, Herszonban lévő, Maripolban lévő munkákrol volt szó, valami régi védelmi vonal felújításról is rémlik valami. Szerintem szépen elmaszkoltak a dolgot úgy hogy sok helyen csináltak egyszerre aztán lett belőle olyan sok hogy így térképen egy vonalanak tűnik, holott sok sok pár tíz vagy száz méteres ojjektum osszekotve vagy össze se kötve.
Nem tudom mennyire kell ezt előre tervezni, sok védelmi szakasz, aminek az építésere megvan a tanult előírás, az adott műszaki egységben meg az ezredestol a szazadosig mindenkinek tudnia kell a dolgát a saját szintjén.
Hogy kinek és miért volt az ötlete az erodites délen, az passz, nyilván a déli szakasz akkori parancsnokának.
A 72km-esrol tettem be kb két hónapja hogy bd akarják fedni a drónok miatt, vagy be is fedték.
Hogy fentebb miért nem volt, az egyrészt azért mert sokáig jól álltak arrafelé, támadás a voltak, Szlavjanszkot már gyakorlata hátulról fenyegették, nem volt erős ukrán tamadasra kilátás,Adamivka, Dovhenke, Krasznopilla, Komishivakha. Az ellátás a főúton jó volt nekik az Izjum-Kupjanszk útvonalon, mélységben meg benn voltak bár fokozatosan hátrébb szorulva a Csugujevtol keletebbre lévő szakaszon. Izjum betonbiztosnak tűnt.
Aztán az egész nyári harcok alatt kimerültek, és nem volt elég ember az utánpótlásra, valószínűleg a vezetés se oda irányította a műszaki egységeket, elvitte azt a dél, maga az ottani északi frontot vezető parancsnok is hibazhatott. Aztán az ukránok odavittek a Krakent meg a nyugati zsoldosokat és megkerestek a rest a leggyengebb szakaszon, tartalékot meg nem volt lehetőség eléjük dobni.
Szóval az ott szerintem nagy elbaxas volt felsőbb szinten, utána állt át az oroszok a mostani háborús uzemmodra. A déli szakasz megvedese az északi elvesztése árán valósult meg sajnos.
Hogy idén mit látunk majd passz, de mindenki ukrán összeomlást víziónál mint 22 február- márciusában.
Talán most már csak kifogynak, megérte? Persze hogy nem. Olyan mintha mi a szekelyekkel haboruznank...
Valószínű volt valamilyen B terv ha nem jön össze a Csehszlovák bevonulasosdi, de egy másodlagos tervre senki se alapoz, mindenki az elsőre tesz. Maga az orosz is szerintem a Törökország megállapodások tervezett politikailag, katonailag, gazdaságilag, ellatmanyilag.
Aztán akik Brisz Johnsonnak tanácsot adtak azok levagtak hogy ezt ki lehet használni, mert mindenki, az ukrán is, Európa is rövidre számított.
Csak arra lehet ok se számoltak hogy az orosznak ekkora hatorszagi tartaléka és mégiscsak stabil társadalma van. Bár lehet ez ott is másodlagos cél volt, a minél nagyobb karokozas pedig az elsődleges.
Valamikor 21 decembere körül mielőtt ez elkezdodott azt mondtam az orosz eljon a Dnyeperig, aztán sokáig nyalogatja sebeit, a nyugat pedig szintén kimerül, így kioltjak egymást. Nos lehet hogy bejon.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
685
1 898
93
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.

Bocsáss meg, de ezt nem hagyhatom szó nélkül...
Ukrajnában - csakúgy, mint a nagy példaképben: a Szovjetunióban - a tartalékosság alsó korhatára 27 év, most van törvénytervezetben ezt 25 évre csökkenteni. De! A sorozás alsó korhatára 18 év. 18-27 év között sorköteles/katonaköteles vagy, utána pedig tartalékos/mozgósítható. De ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy 21 évesen nem mobilizálnak, sőt ez a célkorosztály, a legígéretesebb katona anyag. A haderő magas átlagéletkorát pedig az magyarázza, hogy hiányzik a 20-40 éves korosztály az országban, hogy miért, annak kitalálását rád bízom...
Nem véletlen az, hogy Ukrajna 32 éves története során csak egyszer tartottak népszámlálást...

Más:
Már 10 éve csodálkozom azon, hogy Ukrajna témában olyanok osszák az eszet itt (meg talán mindenhol), akik életükben nem jártak az országban, nem beszélik a nyelvet (még az oroszat sem), nem ismerik az ország valós állapotát, sem történelmét, nem szagoltak bele az ukrán hétköznapokba, csak a szőrhigginszek-vilzonok-julipók ámerikánus nyelvről visszafordított butaságait mantrázzák. Ezek a tweetek ráadásul nyelvtani torzulásokhoz vezettek: Herszonból lett kerszon (miért nem Cserszon?) Harkovból (az önálló ukrán SZSZK első vörös fővárosa!) karkiv, Avgyejevkából avdivka, Bucsából buha stb. Pedig a magyar nyelv hang és betűkészlete lehetővé teszi a pravoszláv szavak-nevek fonetikus átírását és kiejtését. Szóval csak bátran használjuk a magyar nyelv eszközeit az ukrán helységnevek leírásánál.
Az eleejével a kommentednek egyet tudok érteni. De a második felére reagálnék. Attól, hogy nem jártunk Ukrajnában, és nem beszéljük az oroszt, még lehet objektív és reális véleményünk, persze a mi szintünkön. A legtöbben itt nem vadászpilóták, nem katonák, és nem is politikusok. Mégis ezekről a dolgokról beszélgetünk. Az érdeklődési körünk hasonló, nem az életvitelünk. Ráadásúl, mind teszünk majd egy "X" - et (mégha értelmetlennek is látom) valahová, így a magunk milliomodrésznyi kis befolyásával alakítjuk a környezetünk. Ha csak olyan emberek szólnának itt hozzá az adott témákhoz akik vagy abban vagy ott élnek amiről szó van, akkor gyakorlatilag bezárhat a fórum. Az Ukránok sorsa sem azokon múlik akik ott élnek. Hanem akik itt! ( a mi sorsunk meg......???!!!)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 570
113
Az ukránok azt hazudják, hogy elektrónikus zavarással a szombati rakéták felét el tudták hárítani. Az ISW rá is ugrott mint tyúk a takonyra és gyorsan megjegyezte, hogy ez fordulópontot hozhat a háborúban.
Az egészben ott a logikai bukfenc, hogy az ukrán jelentések szerint már eddig is 100 orosz rakétából 2-300-at elhárítottak (persze 5 megyében 50 célpont ettől még megsemmisült, de ettől most tekintsünk el). Akkor meg mit segít nekik a zavarás ha már eddig is minden fasza volt és a légvédelem mindent lekapott?
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
553
2 002
93





Zelenszkij náci terrorrezsimje alatt működő rasszista AFU elfogott egy Oroszországért harcoló etióp hadifoglyot, és arra kényszerítette, hogy fényképezzen egy banánnal
GDvrgMxXwAAfSbX
Szojgu feliratozva. 2 hét és kifogynak.


Krinki ukrán szemmel


Egy átlagos harckocsi bevetés és interjú egy T-90A személyzetével


Szent GDP ments meg minket
eD891EH.jpg

BTW az EU részesedése a globális SWIFT tranzakciókban 30%-kal esett 2022 óta. Ez azt jelzi előre a világkereskedelemben is jelentősen visszaesett a forgalma.


Kijevet ismét elárasztotta a nyugati média
t08hq9v.png






Javítsatok ki ha tévedek, de ha besül egy aknavető töltet akkor nem szokás kirázogatni, hanem elfutnak a gechybe.
Kivéve természetesen ha éppen kamuvideót forgatnak arról milyen szar a lőszer.
otFs0nn.jpg
Nem vagyok katona, de az aknavető gránát gyújtója,(úgy tudom) a kilövés közbeni gyorsulástól élesedik! Tehát, a kirázogatás, veszélytelen!!!