[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Ahogy Orbántól tanultam.

A történelmi időt tekintve elvesztették az oroszok Ukrajnát. (Most egész Ukrajnára gondolok)

Stratégiai szinten kudarc az elhúzódó háború. A háborút megindító gyors győzelemre törekvő orosz stratégia megbukott. Sem Donbasz, sem Odessza, sem Kijev nincs meg. Az ukrán hadsereg meglepte az oroszokat, ősz óta gyengül, de még áll.

Taktikai szinten, úgy tűnik a fenti kudarcbol lehet győztes háború. Azaz megverik, visszavonulasra késztetik az ukrán haderőt, de nem törik meg. 20-30, de kisebb összeomlással, akár 40%-os teruletveszteséggel számolhat Ukrajna.
Szerintem kevered a célt az eléréséhez szükséges eszközökkel. Jelen esetben egy város elfoglalása egy eszköz lehet a cél elérése érdekében. Sosem volt cél például Kijev elfoglalása. Nem hangzott el ilyen cél az orosz vezetés részéről egyszer sem, illetve a város közelébe irányított haderő mérete is eleve kizárta annak lehetőségét, hogy elfoglalják azt. Odessát pedig meg sem közelítették, ha jól tudom.

Viszont célként meg lett jelölve az, hogy Ukrajna ne legyen NATO tag. Ezt a célt szerintem elfogja érni Putyin.

Denacifikálás, demilitarizálás esete: Az első valószínűleg nem jön össze, mert úgy tűnik , hogy az ukrán emberekben nagyon mély gyökere van a náci ideológiáknak(fura, hogy ennek mennyien tudnak örülni itt a fórumon:(, többek közt olyanok is, akik a közelkelet topikban bőszen tapsolnak a zsidók katonai műveletéhez), a második , nevezetesen a demilitarizálás megvalósulhat, mivel a háború lezárása után senki sem fog korszerű fegyvereket adni ingyen az ukránoknak, hadiiparuk pedig lenullázódott, és már az ember anyag is fogytán. Szóval pestiesen szólva: Se pénz se bicikli.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 691
8 714
113

Vajon ezért a kijelentésért mit kapott Biden a kínaiaktól? Tajvan Ukrajnáért? Szar üzletnek hangzik, de ha mégis, az oroszoknak ez nem a legjobb hír sajnos.
Nem történt semmi.

Tajvan továbbra se kiáltotta ki a függetlenségét és az USA eddig se ismerte el Tajvan függetlenségét. Ez magyarul annyit tesz hogy az USA a status quo-t akarja fenntartani és nem akar eszkalációt.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93

Ha ránézek erre a térképre, akkor azt látom, hogy a bekarikázott területen épültek ki több lépcsős mélységi védvonalak, erődítések, lövészárokrendszerek, robbanó és nem robbanó műszaki zárak stb. A bekeretezett rész azért lényeges, mert a Krímet már 2014-ben megszerezték, az észak-keleti régiók pedig a Majdan óta amúgy is szakadár területek, tehát ezekhez a területekhez 2014-től eleve hozzáfértek.
A bekeretezett területhez viszont csak a 2022 februári invázió követően fértek hozzá, talán valamikor 2022 nyarán, erre most pontosan nem emlékszem. A keretezett szakasz kb. 600 km hosszú, ebben a sávban 2-3-4 lépcsőben kiépített vonalak találhatóak, ezen erődítések és vonalas létesítmények összes hosszát 1200-1500 km közöttire becsülném.

Ilyen léptékű védrendszer kiépítésére komoly műszaki gépesítés, szakképzett munkaerő, megfelelő irányító gárda és nem kevés építési anyag szükséges, amelyeket mind-mind el kell juttatni a területre és ütemezett módon szakaszosan szét kell teríteni, hogy folyamatában és párhuzamosan építhető legyen. Mindezt úgy, hogy ezek frissen megszállt területek és folyamatosan tűz alatt vannak tartva, mert élő frontvonal az egész!

Egy ekkora területen kiépített ilyen védvonal rendszer cirka mennyi időt igényelhet?
Milyen léptékű előkészítési fázisokon kell átmennie?
Komoly kapacitásokkal megtámogatva is alsó hangon 6-8 hónapot mondanék, de akkor minden gép, szakember és alapanyag időben és ütemezve a helyszínen van!

Számoljunk visszafelé: 6 hónap alatt épül ki a rendszer, amely 2023. tavaszára – a beígért nagy tavaszi ellentámadásra – gyakorlatilag készen van. Ebből eredően a rendszer kiépítését legkésőbb 2022. nyár végén, ősz elején meg kellett kezdeni, hogy következő év tavaszára készen álljon. Ahhoz, hogy a szükséges műszaki géppark, emberállomány, alapanyagszükséglet és logisztika megfelelően elosztva és kellő időben a helyszínen a rendelkezésre álljon, a védvonal rendszert előzetesen meg kellett tervezni és a tervek alapján minden szükséges erőforrást és a logisztikát elő kellett készíteni. Egy ilyen komplex feladat és rendszer tervezése szintén több hónapos feladat lehet, a tervek alapján a szükséges előkészítés is idő, még akkor is, ha a tervezéstől kicsit lemaradva, de párhuzamosan az is folyamatban van. Ahhoz, hogy 2022. nyarától/őszétől ezt képesek legyenek megvalósítani, ahhoz addigra kész tervekkel és leszervezett logisztikával kellett rendelkezniük. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022. februárjában, amikor az invázió megindult, már vagy javában folyt ennek a feladatnak/rendszernek a tervezése/előkészítése, vagy már készen is volt.

Innentől viszont újabb kérdés merül fel: Aki gyors villámháborúban gondolkodik, az miért kezd ilyen előkészítésbe a háború megindítása előtt? Érzésem szerint azok, akik ennek a védrendszernek a tervezését és előkészítését már az invázió megkezdése előtt elrendelték, azok soha egy percig sem gondolkodtak gyors és rövid háborúban. Elnézve az elmúlt két évet (maximálisan figyelmen kívül hagyva az orosz bénázásokat vagy épp sikereket) és a mostanra látható fejleményeket, nem zárható ki teljesen, hogy ez az elhúzódó konfliktus valójában nem egészen véletlenül és nem egészen váratlanul lett elhúzódó…

Ha bárkinek van pontosabb információja és adata ezekről a katonai-műszaki tevékenységekről, akkor ossza meg, lehet, az én becslésem hibás.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Szojgu feliratozva. 2 hét és kifogynak.


Krinki ukrán szemmel


Egy átlagos harckocsi bevetés és interjú egy T-90A személyzetével


Szent GDP ments meg minket
eD891EH.jpg

BTW az EU részesedése a globális SWIFT tranzakciókban 30%-kal esett 2022 óta. Ez azt jelzi előre a világkereskedelemben is jelentősen visszaesett a forgalma.


Kijevet ismét elárasztotta a nyugati média
t08hq9v.png





Javítsatok ki ha tévedek, de ha besül egy aknavető töltet akkor nem szokás kirázogatni, hanem elfutnak a gechybe.
Kivéve természetesen ha éppen kamuvideót forgatnak arról milyen szar a lőszer.
otFs0nn.jpg
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 460
16 828
113
Honnan szeded ezt a veretes hülyeséget? Egyetlen stratégiai céljukat érték el 2 év alatt és az a szárazföldi összeköttetés létrehozása a Krím és Oroszorszag közt. Semmilyen más stratégiai céljuk közelében sincsenek!
Nem fegyverezték le Ukrajnát. Nem nácitlanították (bármit is jelentsen ez) Ukrajnát. Nincs oroszbarát vezetés Ukrajnában. Nem szabadították fel a Donbaszt. Harkov elfoglalása csak egy álom. Odesszától messzebb vannak mint voltak. A zaprozzsjai atomerőmű, ami eddig kb a legnagyobb nyereségük volt nem termel áramot.

Mégis mit hoznak amit idáig kellett? Értem én, hogy kényszeresen alternatív valóságot építetek, de ez még annak is durva.

@Flamand
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.
Ezt el is hiszed,hogy ezért?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Engedj a fejedre nőni egy külföldi hatalmat
Ha Oroszország nő a fejemre az rendben van?
kezdd el elfogadhatatlan szinten basztatni a téged évtizedek óta eltartó szomszédot
Az orosz titkosszolgálatok mennyit basztatták Ukrajnát?
változtass csatateret az országodból
Oroszországnak ebben semmi felelősége nincs?
veszítsd el minden nemű függetlenségedet meg jövőképedet
Ha Oroszországtól függ az nem baj?
Az egyetlen kiutat ami a korai béketárgyalások és azok gyors lezárása lett volna meg vágd el úgy, hogy még a saját béketárgyalódat is megöleted, mert békét akart.
Összeesküvés elmélet (amely alapkövei az orosz propagandának).
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 595
7 665
113

Ha ránézek erre a térképre, akkor azt látom, hogy a bekarikázott területen épültek ki több lépcsős mélységi védvonalak, erődítések, lövészárokrendszerek, robbanó és nem robbanó műszaki zárak stb. A bekeretezett rész azért lényeges, mert a Krímet már 2014-ben megszerezték, az észak-keleti régiók pedig a Majdan óta amúgy is szakadár területek, tehát ezekhez a területekhez 2014-től eleve hozzáfértek.
A bekeretezett területhez viszont csak a 2022 februári invázió követően fértek hozzá, talán valamikor 2022 nyarán, erre most pontosan nem emlékszem. A keretezett szakasz kb. 600 km hosszú, ebben a sávban 2-3-4 lépcsőben kiépített vonalak találhatóak, ezen erődítések és vonalas létesítmények összes hosszát 1200-1500 km közöttire becsülném.

Ilyen léptékű védrendszer kiépítésére komoly műszaki gépesítés, szakképzett munkaerő, megfelelő irányító gárda és nem kevés építési anyag szükséges, amelyeket mind-mind el kell juttatni a területre és ütemezett módon szakaszosan szét kell teríteni, hogy folyamatában és párhuzamosan építhető legyen. Mindezt úgy, hogy ezek frissen megszállt területek és folyamatosan tűz alatt vannak tartva, mert élő frontvonal az egész!

Egy ekkora területen kiépített ilyen védvonal rendszer cirka mennyi időt igényelhet?
Milyen léptékű előkészítési fázisokon kell átmennie?
Komoly kapacitásokkal megtámogatva is alsó hangon 6-8 hónapot mondanék, de akkor minden gép, szakember és alapanyag időben és ütemezve a helyszínen van!

Számoljunk visszafelé: 6 hónap alatt épül ki a rendszer, amely 2023. tavaszára – a beígért nagy tavaszi ellentámadásra – gyakorlatilag készen van. Ebből eredően a rendszer kiépítését legkésőbb 2022. nyár végén, ősz elején meg kellett kezdeni, hogy következő év tavaszára készen álljon. Ahhoz, hogy a szükséges műszaki géppark, emberállomány, alapanyagszükséglet és logisztika megfelelően elosztva és kellő időben a helyszínen a rendelkezésre álljon, a védvonal rendszert előzetesen meg kellett tervezni és a tervek alapján minden szükséges erőforrást és a logisztikát elő kellett készíteni. Egy ilyen komplex feladat és rendszer tervezése szintén több hónapos feladat lehet, a tervek alapján a szükséges előkészítés is idő, még akkor is, ha a tervezéstől kicsit lemaradva, de párhuzamosan az is folyamatban van. Ahhoz, hogy 2022. nyarától/őszétől ezt képesek legyenek megvalósítani, ahhoz addigra kész tervekkel és leszervezett logisztikával kellett rendelkezniük. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022. februárjában, amikor az invázió megindult, már vagy javában folyt ennek a feladatnak/rendszernek a tervezése/előkészítése, vagy már készen is volt.

Innentől viszont újabb kérdés merül fel: Aki gyors villámháborúban gondolkodik, az miért kezd ilyen előkészítésbe a háború megindítása előtt? Érzésem szerint azok, akik ennek a védrendszernek a tervezését és előkészítését már az invázió megkezdése előtt elrendelték, azok soha egy percig sem gondolkodtak gyors és rövid háborúban. Elnézve az elmúlt két évet (maximálisan figyelmen kívül hagyva az orosz bénázásokat vagy épp sikereket) és a mostanra látható fejleményeket, nem zárható ki teljesen, hogy ez az elhúzódó konfliktus valójában nem egészen véletlenül és nem egészen váratlanul lett elhúzódó…

Ha bárkinek van pontosabb információja és adata ezekről a katonai-műszaki tevékenységekről, akkor ossza meg, lehet, az én becslésem hibás.
Evvel a teóriával teljesen összetörőd dudi álomvilágját, hát van neked szíved.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 466
113

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Ha Oroszország nő a fejemre az rendben van?
Soha nem nőtt annyira a fejükre, mint most az amerikaiak. Nem költöztek be a parlamentbe, nem tettek egy bábut az elnöki székbe aki a távirányított emberük nulla valós beleszólással az ország dolgaiba. Nagy különbség van aközött, hogy egy elnök oroszpárti de attól még ő az elnök, és aközött, hogy egy puccs után csinálsz egy kamuválasztst és odateszel egy színészt, hogy elnököt játsszon, de csak egy amerikai szócső a valóságban.
Az orosz titkosszolgálatok mennyit basztatták Ukrajnát?
Ez meg mi a faszt jelent?! 2014 előtt nem volt ellenséges viszony közöttük. De bármire is gondolsz nem változtatták rommá az országot, míg az amerikaiak és helyi csicskáik igen.
Oroszországnak ebben semmi felelősége nincs?
Nincs. Az egész azzal kezdődött, hogy megpuccsolták az amerikaiak az ukrán elnököt és oda akarták telepíteni a fegyvereiket az orosz határra. Ők a felelősek a jelenlegi helyzetért. A többi az ennek a következménye.
Ha Oroszországtól függ az nem baj?
Az orosz függés abban nyilvánult meg, hogy az oroszok fizettek nekik a gáz meg olaj tranzitjáért, piacot biztosítottak az ukrán termékeknek, hagyták őket lopni a gázt éveken keresztűl, aki akart mehetett az oroszokhoz dolgozni meg hasonlókban. Ha önmagukban képtelenek értéket teremteni, mert egy korrupt bagázs akkor nem csoda, hogy függenek a másiktól. De most függenek mindenféle hitelezőtől, befektetőktők akiknek gombokért eladtak mindent, eladósodtak hat generációra, mindenféle segélytől, külföldi túlárazott fegyverszállításoktól, a kihalófélben levő aktív lakosságtól. Közbe meg felmosták velük a földet, mert az ők faszukkal veri a csalánt az amerikai. Ha eközött és az orosz "függés" között nem látod a lényegi eltérést, akkor sötétebb vagy, mint ami lejön az írásaidból.
Összeesküvés elmélet (amely alapkövei az orosz propagandának).
Mivel a meséiddel szemben tényeket hoztam, egyből összeesküvéselmélettel vádolsz. Ezen meg sem lepődök a sok gerinctgelen hazugság után amit idefostál a fórumra. Uh leírom még egyszer lassabban, hogy még te is megértsd. Az ukránok kivégezték a saját emberüket, akit azért küldtek oda eredetileg, hogy béketárgyalásokat folytasson az oroszokkal még a harcok legelején. Ilyen szinten nem haggyák nekik békét kötni.

És egy kis számadat saját volt miniszterüktől. Úgy néz ki mindenhol a volt emberek nyilatkoznak a valós számokról, ennek sem volt gerince amikor ott űlt a bársonyszékben.
30,000 halott ukrán katona / hó, és 500,000 aki eddig meghalt vagy súlyosan sebesűlt. Ha emellé teszed, hogy akinek volt esze és két lába azt elhúzott az országból, akkor kurvanagy szarban vannak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
Az, hogy a felek nem bírnak egymással már legalább 1 éve. Nézd meg a térkép változásait, hasonlítsd össze, hogy mit mutatott 2023. 01.13-án és mit mutat ma.
Hogyhogy nem bírnak? Nem akarnak, ez egészen más.. Ne felejtsd el hogy most a Nyugat által kesztyűzött proxiUkrajna áll szemben az orosszal, mint két katonai világhatalom..

Nem kell itt a harci cselekményeket elkapkodni, most még az EGYENSÚLY tartása a cél..

Enélkül nem lehet folytatni, ezt a polgári pénzt égető segélyezős, fegyvertesztelős - gyártmány fejleszlős, II Vh folytatására vagy II Vh kezdésére felkészítős gyakorlatoztatást - vagyis amit már több mint egy évtized óta kiterveltek - egyesek.

Ennek ilyen formában történő végrehajtására utalt a Nagy Fehér Főnökünk is a minimális időtartam kitűzésével mintegy másfél éve is..
Eddig minden e szerint került végrehajtásra - vedd figyelembe a Nagyfőnök utasításait Te is -mert végül is oda tartozunk..
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 118
113
Soha nem nőtt annyira a fejükre, mint most az amerikaiak. Nem költöztek be a parlamentbe, nem tettek egy bábut az elnöki székbe aki a távirányított emberük nulla valós beleszólással az ország dolgaiba. Nagy különbség van aközött, hogy egy elnök oroszpárti de attól még ő az elnök, és aközött, hogy egy puccs után csinálsz egy kamuválasztst és odateszel egy színészt, hogy elnököt játsszon, de csak egy amerikai szócső a valóságban.

Ez meg mi a faszt jelent?! 2014 előtt nem volt ellenséges viszony közöttük. De bármire is gondolsz nem változtatták rommá az országot, míg az amerikaiak és helyi csicskáik igen.

Nincs. Az egész azzal kezdődött, hogy megpuccsolták az amerikaiak az ukrán elnököt és oda akarták telepíteni a fegyvereiket az orosz határra. Ők a felelősek a jelenlegi helyzetért. A többi az ennek a következménye.

Az orosz függés abban nyilvánult meg, hogy az oroszok fizettek nekik a gáz meg olaj tranzitjáért, piacot biztosítottak az ukrán termékeknek, hagyták őket lopni a gázt éveken keresztűl, aki akart mehetett az oroszokhoz dolgozni meg hasonlókban. Ha önmagukban képtelenek értéket teremteni, mert egy korrupt bagázs akkor nem csoda, hogy függenek a másiktól. De most függenek mindenféle hitelezőtől, befektetőktők akiknek gombokért eladtak mindent, eladósodtak hat generációra, mindenféle segélytől, külföldi túlárazott fegyverszállításoktól, a kihalófélben levő aktív lakosságtól. Közbe meg felmosták velük a földet, mert az ők faszukkal veri a csalánt az amerikai. Ha eközött és az orosz "függés" között nem látod a lényegi eltérést, akkor sötétebb vagy, mint ami lejön az írásaidból.

Mivel a meséiddel szemben tényeket hoztam, egyből összeesküvéselmélettel vádolsz. Ezen meg sem lepődök a sok gerinctgelen hazugság után amit idefostál a fórumra. Uh leírom még egyszer lassabban, hogy még te is megértsd. Az ukránok kivégezték a saját emberüket, akit azért küldtek oda eredetileg, hogy béketárgyalásokat folytasson az oroszokkal még a harcok legelején. Ilyen szinten nem haggyák nekik békét kötni.

És egy kis számadat saját volt miniszterüktől. Úgy néz ki mindenhol a volt emberek nyilatkoznak a valós számokról, ennek sem volt gerince amikor ott űlt a bársonyszékben.
30,000 halott ukrán katona / hó, és 500,000 aki eddig meghalt vagy súlyosan sebesűlt. Ha emellé teszed, hogy akinek volt esze és két lába azt elhúzott az országból, akkor kurvanagy szarban vannak.



Az idődet vesztegeted,869x le volt írva már,holnap újra leírhatod egy másik mélabús léleknek,és újra,és újra,és újra,látod,hogy nem haladnak az Oroszok,ott térkép.
Engedd el.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 928
91 592
113
Szerintem kevered a célt az eléréséhez szükséges eszközökkel. Jelen esetben egy város elfoglalása egy eszköz lehet a cél elérése érdekében. Sosem volt cél például Kijev elfoglalása. Nem hangzott el ilyen cél az orosz vezetés részéről egyszer sem, illetve a város közelébe irányított haderő mérete is eleve kizárta annak lehetőségét, hogy elfoglalják azt. Odessát pedig meg sem közelítették, ha jól tudom.

Viszont célként meg lett jelölve az, hogy Ukrajna ne legyen NATO tag. Ezt a célt szerintem elfogja érni Putyin.

Denacifikálás, demilitarizálás esete: Az első valószínűleg nem jön össze, mert úgy tűnik , hogy az ukrán emberekben nagyon mély gyökere van a náci ideológiáknak(fura, hogy ennek mennyien tudnak örülni itt a fórumon:(, többek közt olyanok is, akik a közelkelet topikban bőszen tapsolnak a zsidók katonai műveletéhez), a második , nevezetesen a demilitarizálás megvalósulhat, mivel a háború lezárása után senki sem fog korszerű fegyvereket adni ingyen az ukránoknak, hadiiparuk pedig lenullázódott, és már az ember anyag is fogytán. Szóval pestiesen szólva: Se pénz se bicikli.

Ha ránézek erre a térképre, akkor azt látom, hogy a bekarikázott területen épültek ki több lépcsős mélységi védvonalak, erődítések, lövészárokrendszerek, robbanó és nem robbanó műszaki zárak stb. A bekeretezett rész azért lényeges, mert a Krímet már 2014-ben megszerezték, az észak-keleti régiók pedig a Majdan óta amúgy is szakadár területek, tehát ezekhez a területekhez 2014-től eleve hozzáfértek.
A bekeretezett területhez viszont csak a 2022 februári invázió követően fértek hozzá, talán valamikor 2022 nyarán, erre most pontosan nem emlékszem. A keretezett szakasz kb. 600 km hosszú, ebben a sávban 2-3-4 lépcsőben kiépített vonalak találhatóak, ezen erődítések és vonalas létesítmények összes hosszát 1200-1500 km közöttire becsülném.

Ilyen léptékű védrendszer kiépítésére komoly műszaki gépesítés, szakképzett munkaerő, megfelelő irányító gárda és nem kevés építési anyag szükséges, amelyeket mind-mind el kell juttatni a területre és ütemezett módon szakaszosan szét kell teríteni, hogy folyamatában és párhuzamosan építhető legyen. Mindezt úgy, hogy ezek frissen megszállt területek és folyamatosan tűz alatt vannak tartva, mert élő frontvonal az egész!

Egy ekkora területen kiépített ilyen védvonal rendszer cirka mennyi időt igényelhet?
Milyen léptékű előkészítési fázisokon kell átmennie?
Komoly kapacitásokkal megtámogatva is alsó hangon 6-8 hónapot mondanék, de akkor minden gép, szakember és alapanyag időben és ütemezve a helyszínen van!

Számoljunk visszafelé: 6 hónap alatt épül ki a rendszer, amely 2023. tavaszára – a beígért nagy tavaszi ellentámadásra – gyakorlatilag készen van. Ebből eredően a rendszer kiépítését legkésőbb 2022. nyár végén, ősz elején meg kellett kezdeni, hogy következő év tavaszára készen álljon. Ahhoz, hogy a szükséges műszaki géppark, emberállomány, alapanyagszükséglet és logisztika megfelelően elosztva és kellő időben a helyszínen a rendelkezésre álljon, a védvonal rendszert előzetesen meg kellett tervezni és a tervek alapján minden szükséges erőforrást és a logisztikát elő kellett készíteni. Egy ilyen komplex feladat és rendszer tervezése szintén több hónapos feladat lehet, a tervek alapján a szükséges előkészítés is idő, még akkor is, ha a tervezéstől kicsit lemaradva, de párhuzamosan az is folyamatban van. Ahhoz, hogy 2022. nyarától/őszétől ezt képesek legyenek megvalósítani, ahhoz addigra kész tervekkel és leszervezett logisztikával kellett rendelkezniük. Ez pedig azt jelenti, hogy 2022. februárjában, amikor az invázió megindult, már vagy javában folyt ennek a feladatnak/rendszernek a tervezése/előkészítése, vagy már készen is volt.

Innentől viszont újabb kérdés merül fel: Aki gyors villámháborúban gondolkodik, az miért kezd ilyen előkészítésbe a háború megindítása előtt? Érzésem szerint azok, akik ennek a védrendszernek a tervezését és előkészítését már az invázió megkezdése előtt elrendelték, azok soha egy percig sem gondolkodtak gyors és rövid háborúban. Elnézve az elmúlt két évet (maximálisan figyelmen kívül hagyva az orosz bénázásokat vagy épp sikereket) és a mostanra látható fejleményeket, nem zárható ki teljesen, hogy ez az elhúzódó konfliktus valójában nem egészen véletlenül és nem egészen váratlanul lett elhúzódó…

Ha bárkinek van pontosabb információja és adata ezekről a katonai-műszaki tevékenységekről, akkor ossza meg, lehet, az én becslésem hibás.

Mi lehetett az oroszok célja, azt sztem jól mutatja ez a napról napra térkép a háború elejéről. Nem volt régen, de lassan már elfelejtjük.
450px-2022_Russian_Invasion_of_Ukraine_Phase_1_animated.gif


Anno mki a Nyugat és az oroszok is Ukrajna gyors osszeomlására számított. Érdemes átolvasni a topik 22 februári, márciusi részét.
Szó nem volt ravasz elhúzódó strategiáról, ahol az akkor még nem is létező Szurovikin vonalon felőröljük az ukránokat. Pont ez a tábornok van parkolópályára téve, aki minimális áldozatokkal kimentette Herszonból, a Dnyepren túlról, a súlyos veszteségekre váró, gyenge utánpótlással rendelkező orosz erőket. Valamint kiépítette azt a védelmi rendszert, amibe beletörött az ukránok foga.
(Jó nagy a kontraszt a harkovi orosz. erőkkel, akik sem rendezett kivonulást, sem védelmi rendszert nem építettek.)

Vissza a fenti képre
4 orosz cél lehetett.

Nácítlanítás. Ez politikai bullshit, mert hát mondjuk a Wagnerben is bőven voltak Azovos elvbarátok. Az elején az orosz huligánncsoportok érdekesen is álltak a háborúhoz.
De mondjuk az Azov megsemmisitése Mariupolban, Ez teljesült.

Donbasz felszabadítása és összeköttetése a Krímmel.
A második fele gyorsan teljesült, a donbaszi ukrán védelmi rendszer Donyeckben stabil, Luhanszkban bevették. Donyeckben minimális előremozdulás van, most remélik, hogy pár hónap és elkezdik felőrölni a védelmi rendszert.

Kijevi kormanybuktatás és oroszbarát kormány hatalomba segítése.
Volt anno egy 40km-es katonai oszlop Fehéroroszországból Kijevbe. Valszeg a város körülzárása lett volna a cél. Megölni vagy elfogni Zelenszkijt és puccsista politikai, katonai csoportokat orosz különlegesekkel megtámogatva a hatalmba segíteni. Zavart okozni az ukrán védelemben, megtörni az ellenállást és kvázi ukrán polgárháborút kirobbantani.
Zelenszkij elfogása állítólag nem sokon múlt (már az első napokban Kijevben,a külvárosokban voltak az oroszok.), de az orosz visszavonulás Eszakról a stratégiai csődjét jelezte.

A régen mindig oroszbarát politikusokat támogató ukrajnai orosz területek nagy részét megszállni.
Nagyjából jól mutatja ez a Janukovics -Tyimosenko választási eredmény.
Voltak is nagy városostromok. Harkov, Szumi stb. De itt megégett az orosz haderő. Az odesszai irány igy már szóba sem került. Pedig érdekes megnézni a fenti térképen, hogy a mai állapotokhoz képest, Herszon fölött milyen messze előretört az orosz haderő március hatodikán. De március közepére visszavonták.
ukraina_election_2010.jpg
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 900
27 590
113
Mi lehetett az oroszok célja, azt sztem jól mutatja ez a napról napra térkép a háború elejéről. Nem volt régen, de lassan már elfelejtjük.
450px-2022_Russian_Invasion_of_Ukraine_Phase_1_animated.gif


Anno mki a Nyugat és az oroszok is Ukrajna gyors osszeomlására számított. Érdemes átolvasni a topik 22 februári, márciusi részét.
Szó nem volt ravasz elhúzódó strategiáról, ahol az akkor még nem is létező Szurovikin vonalon felőröljük az ukránokat. Pont ez a tábornok van parkolópályára téve, aki minimális áldozatokkal kimentette Herszonból, a Dnyepren túlról, a súlyos veszteségekre váró, gyenge utánpótlással rendelkező orosz erőket. Valamint kiépítette azt a védelmi rendszert, amibe beletörött az ukránok foga.
(Jó nagy a kontraszt a harkovi orosz. erőkkel, akik sem rendezett kivonulást, sem védelmi rendszert nem építettek.)

Vissza a fenti képre
4 orosz cél lehetett.

Nácítlanítás. Ez politikai bullshit, mert hát mondjuk a Wagnerben is bőven voltak Azovos elvbarátok. Az elején az orosz huligánncsoportok érdekesen is álltak a háborúhoz.
De mondjuk az Azov megsemmisitése Mariupolban, Ez teljesült.

Donbasz felszabadítása és összeköttetése a Krímmel.
A második fele gyorsan teljesült, a donbaszi ukrán védelmi rendszer Donyeckben stabil, Luhanszkban bevették. Donyeckben minimális előremozdulás van, most remélik, hogy pár hónap és elkezdik felőrölni a védelmi rendszert.

Kijevi kormanybuktatás és oroszbarát kormány hatalomba segítése.
Volt anno egy 40km-es katonai oszlop Fehéroroszországból Kijevbe. Valszeg a város körülzárása lett volna a cél. Megölni vagy elfogni Zelenszkijt és puccsista politikai, katonai csoportokat orosz különlegesekkel megtámogatva a hatalmba segíteni. Zavart okozni az ukrán védelemben, megtörni az ellenállást és kvázi ukrán polgárháborút kirobbantani.
Zelenszkij elfogása állítólag nem sokon múlt (már az első napokban Kijevben,a külvárosokban voltak az oroszok.), de az orosz visszavonulás Eszakról a stratégiai csődjét jelezte.

A régen mindig oroszbarát politikusokat támogató ukrajnai orosz területek nagy részét megszállni.
Nagyjából jól mutatja ez a Janukovics -Tyimosenko választási eredmény.
Voltak is nagy városostromok. Harkov, Szumi stb. De itt megégett az orosz haderő. Az odesszai irány igy már szóba sem került. Pedig érdekes megnézni a fenti térképen, hogy a mai állapotokhoz képest, Herszon fölött milyen messze előretört az orosz haderő március hatodikán. De március közepére visszavonták.
ukraina_election_2010.jpg
És meg is lett volna a gyors összeomlás (békekötés) áprilisban. Aztán jött BoJo.
Aztán az oroszok részéről a B terv.
Az ukránok részéről meg a támogatott öngyilkosság.
Kizárt dolog, hogy egy ilyen demográfiai mélyütésből valaha is magukhoz térjenek.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93
Ahogy Orbántól tanultam.

A történelmi időt tekintve elvesztették az oroszok Ukrajnát. (Most egész Ukrajnára gondolok)

Stratégiai szinten kudarc az elhúzódó háború. A háborút megindító gyors győzelemre törekvő orosz stratégia megbukott. Sem Donbasz, sem Odessza, sem Kijev nincs meg. Az ukrán hadsereg meglepte az oroszokat, ősz óta gyengül, de még áll.

Taktikai szinten, úgy tűnik a fenti kudarcbol lehet győztes háború. Azaz megverik, visszavonulasra késztetik az ukrán haderőt, de nem törik meg. 20-30, de kisebb összeomlással, akár 40%-os teruletveszteséggel számolhat Ukrajna.
A "történelmi időt" tekintve valóban. Azon lehet polemizálni, hogy ez jóval a SZU előtt, az összeomlásakor vagy legkésőbb a Majdankor történt. De ez a 2022-ben indult katonai "valami" eredményességére nézve irreleváns. Ha összeomlik Ukrajna, meglesz a Donbassz, meg amit akarnak. Bár senki sem rajzolt le új határokat mint konkrét célokat, és időtervet sem, így nem tudom mi alapján lehet kijelenteni hogy kudarc. Az hogy egy merész A terv nem sikerült, nem tragédia, ha volt kidolgozott, előkészített B terv. Volt. A stratégiai cél Ukrajna teljes Nato integrációjának megakadályozása lehetett, de biztosan nem a gosztomeli reptér megtartása villámháborúval. Vagy tán a gosztomeli fiaskó után a nyugat visszakapta a befektetéseit, Ukrajna nato tag lett, és Krímben megépült az amerikai kikötö?

Honnan szeded ezt a veretes hülyeséget? Egyetlen stratégiai céljukat érték el 2 év alatt és az a szárazföldi összeköttetés létrehozása a Krím és Oroszorszag közt. Semmilyen más stratégiai céljuk közelében sincsenek!
Nem fegyverezték le Ukrajnát. Nem nácitlanították (bármit is jelentsen ez) Ukrajnát. Nincs oroszbarát vezetés Ukrajnában. Nem szabadították fel a Donbaszt. Harkov elfoglalása csak egy álom. Odesszától messzebb vannak mint voltak. A zaprozzsjai atomerőmű, ami eddig kb a legnagyobb nyereségük volt nem termel áramot.

Mégis mit hoznak amit idáig kellett? Értem én, hogy kényszeresen alternatív valóságot építetek, de ez még annak is durva.

@Flamand
Ukrajnában a mozgósítható lakosság alsó korhatára 25 év. Ez az oka annak, hogy viszonylag magas a haderő átlag életkora.
Remélem ilyen magas csacsiról lesz annyi vér a pucádban, hogy ha nem is linkeled, legalább megemlíted hogy az általad elképzelgett célokat mikor nyilatkozta ki Putyin? Hány %-a veszett oda a náci bandériumoknak ha már te tisztában vagy az eredménytelenséggel? A Donbassznak hány %-a van orosz kézen? Mikor fújták le a meccset hogy te már tudod a végeredményt? Nato tag már Ukrajna, lemaradtam volna? Ha nem fegyverezték le már egyszer-kétszer akkor nem kell nekik segély se gondolom :)
Stoltenberg is orosz propit fúj, minden a legnagyobb rendben az ukrán seregben.
Most tényleg szerinted egy atomerőműnyi területet foglaltak idáig el? Pont te szónokolsz itt hogy így a területfoglalás meg úgy a területfoglalás sebessége, most meg a terület már nem is számít? Na és mennyit kell haladni a nato manuál szerint egy olyan konfliktusban amilyenben még nulla tapasztalat van? Annyit amennyit az ukránok? Jesszusssssss....
Ha Oroszország nő a fejemre az rendben van?

Az orosz titkosszolgálatok mennyit basztatták Ukrajnát?

Oroszországnak ebben semmi felelősége nincs?

Ha Oroszországtól függ az nem baj?

Összeesküvés elmélet (amely alapkövei az orosz propagandának).
A béketargyalások megakadályozása mondható összeesküvéselméletnek, ha nyugati oldalról szivárgott ki az infó? Vagy a nyugat orosz propit terjeszt? Zavar van.

Szóval a nyugat basztathatja az ukránt, mert az orosz is basztatja. Ok, de akkor mi a baj? Az orosz meg basztatja mert a nyugat basztatja. Ebből jól ki sikerült olvasnod hogy a világ fekete-fehér :D
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
@SilvioD

A valódi stratégiákat mindig rejtik, tehát nem meglepő, hogy 2022 februárjában és márciusában lövése sem volt senkinek a valódi stratégiai háttérről. Sőt, ha jobban megnézem, két év után sincs, mindenki csak találgat. Villámháborús tervekről soha nem beszélt az orosz elnök vagy VM, ha jól emlékszem a háború másnapján Peszkov válaszolt újságírói kérdésekre és ott az hangzott el, hogy a különleges művelet addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja. A villámháborús teóriák Nyugatról jöttek, még Nógrádi is egy német tábornokra hivatkozott, aki elhíresült arról a mondásáról, hogy „az oroszok, ha akarnak, Kijevben reggeliznek”. Ez mind visszaellenőrizhető a neten, tehát valami olyat cáfolunk egyfolytában, amit egyébként mi feltételeztünk, nem a túloldal mondta.
Ezzel nem állítom, hogy nem volt akár orosz villámháborús terv, simán lehetett, de az sem zárható ki több részlet miatt (ebből csak egy volt, amit írtam), hogy volt másik forgatókönyv is, ami nem egy gyors háborúval számolt. A 2024. januárjában tapasztalható állapotok ezt a verziót sem zárják ki.

Mi a 4. ok?
4 okról írtál, de csak hármat fejtettél ki.

Más:

Találtam egy 2023. áprilisi cikket az erődítési kérdésekkel kapcsolatban, ebben azt írják, hogy 2022. szeptemberétől indult a cikkeben szereplő 72 km hosszúságú lövészárok rendszer építése, kábé erről van szó:
Ezt a 72 km-nyi szakaszt nagyjából 6-7 hónap alatt építették ki, de azt nem tudjuk, hogy a korábbi hozzászólásomban jelölt térképen a jelzett erődítések összes kiépített hossza valójában mekkora, valamint nem ismerjük a befogott kapacitásokat, valamint a kiépített erődítés műszaki tartalmát sem. Mivel a cikk szerint a munkálatokat két irányból kezdték meg, így borzasztó pontatlan becsléssel két műszaki alakulatot feltételezve ez havonta átlagosan 10,0 km kiépítését jelentette alakulatonként. Hogy ez az alakulat egy műszaki század, vagy zászlóalj vagy valami egyéb kategória, arról fogalmam sincsen és tippelni sem szeretnék.
Ha a megszállt területeken megközelítőleg jól becsülve valóban kiépítettek még 1200 km-nyi vegyes védelmi rendszert és a rendszer egyik felének építési az átlagideje 10 km/hónap, a másik felének pedig (egyszerűbb kialakítások miatt) 25 km/hónap volt a kivitelezési átlagideje, akkor 6-8 hónap időtartam esetén ehhez nagyjából 15-18 műszaki alakulatnak megfelelő létszám kellett. A cikk szerint kirgizisztáni vendégmunkások is dolgoztak ott (akiket állítólag nem fizettek rendesen…), ergo valamennyivel kevesebb műszaki alakulat is elegendő lehetett.
Tényleg érdekelne, hogy van-e bárkinél pontosabb információ a 2022. február 24. óta kiépített védelmi vonalak/rendszerek nagyságrendjéről? Tudom, ezek nem annyira látványos dolgok, mint például egy ütősre sikerült drón vs harckocsi randevú, de néhány fontos dologra lehet következtetni ezen adatok kapcsán is – nem feltétlenül csak a szigorúan vett műszaki-technikai kérdésekre gondolok.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
@SilvioD

A valódi stratégiákat mindig rejtik, tehát nem meglepő, hogy 2022 februárjában és márciusában lövése sem volt senkinek a valódi stratégiai háttérről. Sőt, ha jobban megnézem, két év után sincs, mindenki csak találgat. Villámháborús tervekről soha nem beszélt az orosz elnök vagy VM, ha jól emlékszem a háború másnapján Peszkov válaszolt újságírói kérdésekre és ott az hangzott el, hogy a különleges művelet addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja. A villámháborús teóriák Nyugatról jöttek, még Nógrádi is egy német tábornokra hivatkozott, aki elhíresült arról a mondásáról, hogy „az oroszok, ha akarnak, Kijevben reggeliznek”. Ez mind visszaellenőrizhető a neten, tehát valami olyat cáfolunk egyfolytában, amit egyébként mi feltételeztünk, nem a túloldal mondta.
Ezzel nem állítom, hogy nem volt akár orosz villámháborús terv, simán lehetett, de az sem zárható ki több részlet miatt (ebből csak egy volt, amit írtam), hogy volt másik forgatókönyv is, ami nem egy gyors háborúval számolt. A 2024. januárjában tapasztalható állapotok ezt a verziót sem zárják ki.

Mi a 4. ok?
4 okról írtál, de csak hármat fejtettél ki.

Más:

Találtam egy 2023. áprilisi cikket az erődítési kérdésekkel kapcsolatban, ebben azt írják, hogy 2022. szeptemberétől indult a cikkeben szereplő 72 km hosszúságú lövészárok rendszer építése, kábé erről van szó:
Ezt a 72 km-nyi szakaszt nagyjából 6-7 hónap alatt építették ki, de azt nem tudjuk, hogy a korábbi hozzászólásomban jelölt térképen a jelzett erődítések összes kiépített hossza valójában mekkora, valamint nem ismerjük a befogott kapacitásokat, valamint a kiépített erődítés műszaki tartalmát sem. Mivel a cikk szerint a munkálatokat két irányból kezdték meg, így borzasztó pontatlan becsléssel két műszaki alakulatot feltételezve ez havonta átlagosan 10,0 km kiépítését jelentette alakulatonként. Hogy ez az alakulat egy műszaki század, vagy zászlóalj vagy valami egyéb kategória, arról fogalmam sincsen és tippelni sem szeretnék.
Ha a megszállt területeken megközelítőleg jól becsülve valóban kiépítettek még 1200 km-nyi vegyes védelmi rendszert és a rendszer egyik felének építési az átlagideje 10 km/hónap, a másik felének pedig (egyszerűbb kialakítások miatt) 25 km/hónap volt a kivitelezési átlagideje, akkor 6-8 hónap időtartam esetén ehhez nagyjából 15-18 műszaki alakulatnak megfelelő létszám kellett. A cikk szerint kirgizisztáni vendégmunkások is dolgoztak ott (akiket állítólag nem fizettek rendesen…), ergo valamennyivel kevesebb műszaki alakulat is elegendő lehetett.
Tényleg érdekelne, hogy van-e bárkinél pontosabb információ a 2022. február 24. óta kiépített védelmi vonalak/rendszerek nagyságrendjéről? Tudom, ezek nem annyira látványos dolgok, mint például egy ütősre sikerült drón vs harckocsi randevú, de néhány fontos dologra lehet következtetni ezen adatok kapcsán is – nem feltétlenül csak a szigorúan vett műszaki-technikai kérdésekre gondolok.

Én úgy emlékszem szeptemberben álltak neki általánosan építkezni, nafo-sok tolták is a hisztit, hogy az orosz annyira megrettent az ukrán előretöréstől, hogy már a Krím-nél is árkokat ásnak.

Szerintem egyszerűen nem erre számított egyik fél sem az ukrán ellentámadás kapcsán.
Oroszoknál azért volt valamekkora pánik az első hónapokban, mikor jöttek a Leopárdokról, Bradley-kről, NASAMS-okról a hírek, külön kiképzőközpont volt a nyugati technika elleni gyalogsági harcra, szórólapokat készítettek melyiket hol milyen kézi páncéltörő vagy harckocsilőszerrel lehet átütni, elkezdték reaktiválni a T-55-ösöket és T-62-eseket, hogy első vonalban azok pusztuljanak ha áttörnek, hogy a modernebb technikát távolabbról, ellentámadásban vethessék be stb.

Aztán túl sok időt kaptak, ráadásul drónokban is feljöttek nem kicsit mire 4 hónap késéssel megindultak északról.
Nem véletlenül hivatkoztak az amerikaiak arra, hogy az ukránok legnagyobb hibája, hogy nem akkor indultak amikor eredetileg tervezték.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 715
93
Emlékszik még valaki arra, hogy a legutóbbi azeri-örmény háborúban is először panaszkodtak, hogy nem akarnak harcolni az örmények (kevesen jelentkeztek az anyaországból), aztán voltak propi videók örmény fapuskás csajok kiképzéséről. Ha jól emlékszem még kúsztak-másztak is (belőtt frizuval). Nnna, én akkor gondoltam, hogy itt már kurva nagy baj van...

(Ja, és onnan tudom, hogy propi az egész, hogy a hoszzú hajat minimum feltűzzük, sztem egy értelmes kiképző oda se engedne így.)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 104
113
Újabb lancet veszteség, ukri sztrela nem üzemszerűen de elhárította:

Mint a viccben (aminek ezek szerint van alapja XD ) Iván és a traktorgyár, akárhányszor hazavitt alkatrészeket otthon mindig T72 lett belőle, itt az üzem felében 2S35 152-es önjáró a másik részében meg metrókocsi:

Büszke ukri nackó, pólóján hirdeti: ruszofóbia rendben van, mondjuk már a seggét sem tudja magától kitörölni:

Mesterlövész, a videó végén nem tudom mi akar lenni:

Egy szakasz ukri este meg akarta támadni az orosz állásokat, útközben valami félresiklott:

Lancet veszteségek:

Gránátdobás drónról és FPV bevetések:
1gránát 4 300-as:
Artemovszk környéke:
Novomikhaylovka:

bandera vagy amit akartok (újabb francia idegenlégiós is):