[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 306
93
Ukrajna kapcsán miért megszállásról beszélnek ?

Ukrajna nem egy idegen ország, amit önkényesen rohannak le, hanem régi orosz föld volt, amit a teljesen felelőtlen, és akár rosszindulatú szovjet átszervezés elidegenített, és oroszellenessé is tett.

Ki dönti el, hogy Ukrajnában ki ukrán, és ki orosz ? És mekkora a lakosságarányuk ? Vannak olyan, akik szerint a lakosság 90 %-a ukrán. A másik hasonló hozzáállású tábor szerint a lakosság 90 %-a orosz. És olyan is van, aki a 60 - 40 / 40 - 60 %-os arányban látja a dolgokat. Ha 60 % az ukrán, és 40 % az orosz, akkor megszállók-e ?

Pl. Odessza az volt valaha ukrán föld ? Ott megszállók lennének az oroszok, vagy nem ?



Amúgy a háború nem csak az oroszokon múlik. Réges-rég leírták a követeléseiket, az mérsékelt áldozat lenne Ukrajnának, de akapcsán is teljesen merev az "Ukrán" Kormány, irreális célkitűzésekkel élnek, és minden áron ragaszkodnak hozzájuk.

Az oroszok próbáltak forgatni fegyverletételt szorgalmazó kisfilmeket, azonban nem működik a műsorszórás Ukrajnában, sőt a Face / Insta / Telegram is blokkolva van, ilyenkor kevesekhez jut el az üzenetük.

Hogy ki mondja meg ki az ukrán, az egy nagyon jó felvetés. Az egész angolszász tulajdonú média szajkózza hogy a Krím ukrán. Közben meg ott annyi ukrán lakik hogy... A Krímből kivont 204-es BrTA (MiG-29) állományát, és technikáját is (az utolsó pár gép kivételével, akkorra eldurvult a helyzet) az orosz engedte, hogy az ukrán elvigye, szétszerelve (mert ez biztos így megy ha az a terv hogy #nemállnakmeg...). A gépeket el is vitték, mégis az alakulat marha sokáig volt harcképtelen, először Nyikolajevben vegetált, végül Luckba került. Miért? Az állomány 3/4-e nem kért Ukrajnából, maradt a Krímen. A maradékok az odavezényeltek voltak, akikkel meg nem ment az üzemeltetés.

De a Krím a nyugat szócsövei szerint ukrán. Oroszul meg ne beszéljen senki, mikor a Krímen 90+ százalékban csak egy nyelvet beszélnek az emberek. Az oroszt. Khm...

Tehát aki "a Krím Ukrajna" frázist puffogtatja, az nettó hazudik. Aki ennek "szurkol", az egy elnyomást akar látni, vagy tökhülye, vagy az angolszász szarkavarás eszköze.

Kb. Ez igaz Donbasszra is, ahol Zseléék azokat akarják megmenteni az oroszoktól, akiktől ahol tudták elzárták a villanyt, vizet, bombázták (mai napig is) őket, elvették a nyugdíjakat és minden állampolgárnak járó juttatást.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 387
45 876
113
Figyelem!
A NATO "Global Hawk" felderítő UAV Krasznodar partvidékét és novorosszijszki haditengerészeti bázisunkat figyeli.


Austin amerikai védelmi minisztert hazaengedték a kórházból, otthon dolgozik – közölte a Pentagon.


Öt éven belül Nagy-Britannia több fronton is háborúba keveredhet, beleértve Oroszországot, Kínát, Iránt és Észak-Koreát.
Ezt Grant Shapps brit védelmi miniszter nyilatkozta.
Shapps úgy véli, hogy a világ egyre veszélyesebbé válik. Elmondása szerint Nagy-Britannia minden eddiginél több pénzt költ pénzben a védelemre.
A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány növeli a forrásokat a nukleáris elrettentő erők korszerűsítésére és a készletek feltöltésére.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 683
113
Nyugat-Oroszországban a hírek szerint elég gáz van a fűtéssel. Hasonlóról már múlt télen is voltak negatív hírek.

Akkor itt is hideg lesz egy darabig még. Ez gáz.
GD4jn-YWEAAAPqX


A sérült Il-22.
Bika egy gép ez ha így egyben maradt ettől.
Azovi tenger felett csak saját legvedelem lehetett, mégis minek nézték? Remélem még létezik a testi fenyites az orosz seregben.

Az IL - 22 útvonala.

Setahajozas a Dnyeperen.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 177
5 020
113
következő lépcső.
Ami nem más, mint, hogy az USA vegyifegyvert vet be. Nem valami szar klórgázt, hanem VX ágenseket. Tömegesen.
Ebbe meg az oroszok vesztenek nagyot.
Hát ebben az esetben az oroszok azonnal atommal válaszolnak illetve előszedik a saját vegyifegyver készleteiket benne a Novicsok-5 illetve -7 el (amelyikből van szilárd halmazállapotú amit nem tud kimutatni a vegyifelderítő műszerek többsége )
Hát ebben az esetben nem csak az oroszok szívnak hanem a NATO is.
Ráadásul a VX és a Novicsok is maradó típusú mérgező harcanyag így a terepszennyezés miatt a szennyezett terület hónapokig nem lesz járható.
Mivel a VX halálos dózisa 14 mg egy 100 kg-os embernek nem gondolnám hogy belátható időn belül bárkit vagy bármit odaengednének. Területzárásra tökéletes.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
De a Krím a nyugat szócsövei szerint ukrán. Oroszul meg ne beszéljen senki, mikor a Krímen 90+ százalékban csak egy nyelvet beszélnek az emberek. Az oroszt. Khm...

Tehát aki "a Krím Ukrajna" frázist puffogtatja, az nettó hazudik. Aki ennek "szurkol", az egy elnyomást akar látni, vagy tökhülye, vagy az angolszász szarkavarás eszköze.

Kb. Ez igaz Donbasszra is, ahol Zseléék azokat akarják megmenteni az oroszoktól, akiktől ahol tudták elzárták a villanyt, vizet, bombázták (mai napig is) őket, elvették a nyugdíjakat és minden állampolgárnak járó juttatást.
A republikánusok lassítják a segélyek kiadását Kijevnek a Biden fiával kapcsolatos korrupciós botrány miatt

Zelenszkij irodájának egykori tanácsadója, Alekszej Aresztovics szerint a Republikánus Párt képviselői az amerikai kongresszusban a Joe Biden amerikai elnök fiát, Huntert érintő korrupciós botrány miatt lassítják a következő katonai támogatási csomag Ukrajnának juttatását.

Aresztovics szerint a republikánusok egyszerű kérdést tesznek fel: ha az államfő családja közvetlenül érintett az ukrajnai korrupciós botrányokban, akkor mire költik a Kijevbe utalt dollármilliárdokat? Ugyanakkor feltételezhető, hogy Biden zsebre vágja a kiutalt források egy részét.

Ezt a történetet a kijevi rezsim hivatalának egykori tanácsadója szerint a republikánusok elkerülhetetlenül felhasználják majd az amerikai elnökválasztás előestéjén. Aresztovics azt írja, hogy Bident megpróbálják felelősségre vonni, válaszul Trump perére a Capitolium megszállása ügyében. Zelenszkij hivatalának volt tanácsadója azt is megjegyzi, hogy szerinte a republikánusoknak nincs semmije Ukrajna ellen, de a Biden családdal közvetlenül kapcsolatos botrány fontos számukra. Ha Hunter Biden korrupciós terveit nem Ukrajnában, hanem Litvániában vagy Zimbabvében tárják fel, ezek az országok feltűntek volna a republikánusok retorikájában.
Emellett Aresztovics szerint fontos szerepet játszik az a tényező, amely az Egyesült Államokban az Ukrajna folyamatos támogatását ellenző izolacionisták pozíciójának megerősödésével kapcsolatos. Az Egyesült Államokban tapasztalható jelentős számú belső probléma súlyosbodásával összefüggésben, különösen az infrastruktúra leromlásával kapcsolatos problémák miatt, az izolacionisták nem hajlandók sok milliárd dollárt küldeni a távoli Ukrajnába, amelyekre szükség van pl. hidak építése az Egyesült Államokban.
Aresztovics az F-16-os repülőgépekre váró Ukrán Fegyveres Erők helyzetét kommentálva megjegyezte, hogy nem valószínű, hogy egy rakás ilyen vadászrepülő megjelenése valamiképpen Ukrajna javára megváltoztatja a helyzetet a csatatéren.


Mi a probléma Kupjanszknál?
Hidegkuti Konstantin

Arcvonal, a #moszkvater jelentése az ukrajnai frontokról. Avagy mi történt az elmúlt időszakban Ukrajnában? Folytatódnak az orosz stratégiai rakétatámadások? Milyen mozgások jellemezték az adott szektorokat? Milyen kihívásokkal néznek szembe a harcoló felek?


2010-ben jártam uróljára a Krímben (ugyan én az elődeink rabszolgakereskedősködését kutattam), tapasztaltam, hogy kb. 50 kapor tüntettett a világ leghosszabb trolibuszjáratának útvonalán, hogy követelik a Krími Köztársaság Ukrajnához csatolását. Az egész troli röhögött.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 403
55 219
113
Hát ebben az esetben az oroszok azonnal atommal válaszolnak

Nem fognak. Azt a lépcsőt már senki sem lépi meg.

illetve előszedik a saját vegyifegyver készleteiket benne a Novicsok-5 illetve -7 el (amelyikből van szilárd halmazállapotú amit nem tud kimutatni a vegyifelderítő műszerek többsége )
Hát ebben az esetben nem csak az oroszok szívnak hanem a NATO is.
Ráadásul a VX és a Novicsok is maradó típusú mérgező harcanyag így a terepszennyezés miatt a szennyezett terület hónapokig nem lesz járható.
Mivel a VX halálos dózisa 14 mg egy 100 kg-os embernek nem gondolnám hogy belátható időn belül bárkit vagy bármit odaengednének. Területzárásra tökéletes.

Konkrétan erről írtam. Ez lesz. :confused:
Megszórják egymást vegyi fegyverrel, majd véget ér a háború. Mert már nincs kivel, mivel meg hol harcolni.
Értelme az egésznek semmi. Mégis meg fogják lépni.
Eddig 5 Európai ország beszélt nyíltan arról, hogy háborúba lépnek az Oroszokkal. (Német, Lengyel, Angol, Svéd, Holland).
Ukrajnát csak időhúzásnak használják, hogy legyen idő felkészülni. Ezért volt roppant kellemetlen nekik, hogy a ruszkik végül támadtak.
Hozzá tenném, ezt 2014-ben kellet volna megtenniük... Késő bánat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 251
113
Hogy ki mondja meg ki az ukrán, az egy nagyon jó felvetés. Az egész angolszász tulajdonú média szajkózza hogy a Krím ukrán. Közben meg ott annyi ukrán lakik hogy... A Krímből kivont 204-es BrTA (MiG-29) állományát, és technikáját is (az utolsó pár gép kivételével, akkorra eldurvult a helyzet) az orosz engedte, hogy az ukrán elvigye, szétszerelve (mert ez biztos így megy ha az a terv hogy #nemállnakmeg...). A gépeket el is vitték, mégis az alakulat marha sokáig volt harcképtelen, először Nyikolajevben vegetált, végül Luckba került. Miért? Az állomány 3/4-e nem kért Ukrajnából, maradt a Krímen. A maradékok az odavezényeltek voltak, akikkel meg nem ment az üzemeltetés.

De a Krím a nyugat szócsövei szerint ukrán. Oroszul meg ne beszéljen senki, mikor a Krímen 90+ százalékban csak egy nyelvet beszélnek az emberek. Az oroszt. Khm...

Tehát aki "a Krím Ukrajna" frázist puffogtatja, az nettó hazudik. Aki ennek "szurkol", az egy elnyomást akar látni, vagy tökhülye, vagy az angolszász szarkavarás eszköze.

Kb. Ez igaz Donbasszra is, ahol Zseléék azokat akarják megmenteni az oroszoktól, akiktől ahol tudták elzárták a villanyt, vizet, bombázták (mai napig is) őket, elvették a nyugdíjakat és minden állampolgárnak járó juttatást.
Nekem erre egy nagyon jó "elméletem van", mármint arra, hogy ki mondja meg, hogy ki az ukrán. Marha egyszerű egyébként: az egyén mondja meg, hogy ő ukrán, orosz, kozák vagy a fene se tudja micsoda. Ha most ide jön valaki és közli velem, hogy te bizony jász vagy mert itt a DNS-ed, akkor jól a képébe röhögök, hogy jász vagy te meg a lányod te jász (a költő után szabadon), én magyar vagyok. Ennyire egyszerű. Nyilván, ha Ahmed áll elő, hogy ő árja német az marhaság, de most nem is erről beszélünk.

Mi van már ezzel az A50-el? Lelőték vagy sem? Ezen kívül mi is volt ez pontosan? Szinte biztos, hogy nem sima A50, mert azzal modern műveleteket irányítani nem lehet. Sokkal inkább repked Ukrajna környékén A-50U netán A100, ha az előbbit szedték le az baj, mert szerintem nincs 2 tucat belőle az oroszoknak, ha az utóbbit az meg kb tragédia, hisz elvileg még tesztelés alatt álló teljesen új típus aminek még nem nagyon kezdődött meg a soprozatgyártása.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 877
13 393
113
Az A-50-es utolsó repülése: mit tudunk a repülő radar haláláról az Azovi-tenger felett?

A hazai Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy december 15-én éjjel súlyos veszteség érte az orosz légierőt: az Azovi-tenger felett a levegőben lelőtték az A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet.

"Az A-50-es... Sajnos, ez igaz" - írta a blogger és katonai megfigyelő Jurij Podoljaka a csatornáján. Más nagyobb csatornák is különböző bizonyossággal számoltak be az incidensről.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre semmilyen módon nem kommentálta az értesülést. Az ukrán fél pedig boldogságtól visítva jelentette be, hogy "egy különleges művelet eredményeként" megsemmisült az A-50-es és egy repülő parancsnoki állás az Il-22-es repülőgépek alapján.

Később fotók jelentek meg a neten a repeszektől csúnyán összetört Il farkáról; a személyzetnek sikerült a sérült gépet a reptérre húzni és Anapában leszállítani.

Amennyire a rendelkezésre álló információk alapján meg tudjuk ítélni, valószínű, hogy "baráti" tűz volt. A távolság a frontvonalig több mint 150 kilométer. Ez több, mint az a hatótávolság, amelyre a kijevi S-300-asok tüzelni tudnak.

Ez a veszteség rendkívül súlyos számunkra. A használható A-50/50U repülő radarok száma 7 és 15 között van.

Az A-50-es repülőgépek légvédelmi rendszerünk legritkább elemei. A repülő radarok lehetővé teszik számunkra, hogy nagy távolságból észleljük a felszálló ukrán repülőgépeket, és megtaláljuk a fejünk felett lopakodó Storm Shadow cirkálórakétákat. A veszteség mértékét a jelenlegi körülmények között szinte lehetetlen eltúlozni. Oroszországnak növelnie kell az ilyen járművek számát, nem pedig elveszíteni őket.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 189
113
Mivel tegnap még voros szín volt rajtuk, nyilván az oroszok játszadoztak a filterrel (amit az arcukon és AK-jukon is látni) :D:oops:

Azért ha megnézed közelebbről azt a "piros karszalagot" erősen látszik, hogy nem a sárga a filter... :D :D :D Hasonlítsd össze mondjuk néhány korábbi vörös karszalagos képpel és rájössz, hogy itt bizony "rúzsozták" a szalagokat a kapor hamisítók. Csak mivel nem sikerült túl jól és valószínűleg ugyanilyen lelkesen röhögött rajtuk minden kicsit is hozzáértő, gyorsan eltüntették... :D (Az olyan hívőkkel mint te is nincs mit tenni, te még akkor is vörös karszalagot látnál, ha királykék vagy kávébarna lenne... :D )
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Azért ha megnézed közelebbről azt a "piros karszalagot" erősen látszik, hogy nem a sárga a filter... :D :D :D Hasonlítsd össze mondjuk néhány korábbi vörös karszalagos képpel és rájössz, hogy itt bizony "rúzsozták" a szalagokat a kapor hamisítók. Csak mivel nem sikerült túl jól és valószínűleg ugyanilyen lelkesen röhögött rajtuk minden kicsit is hozzáértő, gyorsan eltüntették... :D (Az olyan hívőkkel mint te is nincs mit tenni, te még akkor is vörös karszalagot látnál, ha királykék vagy kávébarna lenne... :D )
Elég könnyű eldönteni, hogy hamisítvány-e, mivel ukrán szokás a sisak rikító színekkel díszítése...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 396
113
Ukrajnának nem áll jól a szénája, de indokolatlan azt gondolni, hogy heteken belül összeomik a hadsereg.
Annak ellenère, hogy az US jelenleg leállitotta a tâmogatâsát és az EU-források kifizetèse is lassu, az ukránok jelentös tartalékokkal rendelkeznek és korâbban odaigèrt támogatâsi elemek még folyamatosan jönnek.
Az US az elmúlt 2 hónapban 1 mrd értékben hagyott jóvá fegyverszállitâsokat Kievnek. Az angolok újjabb 2,92 mrd euro értékü támogatást biztositottak. Az utolsó évben szállitott harckocsik és IFV-k jelentös része mèg rendelkezésükre áll és az US októberben szerzödéseket irt alá fegyvergyárakkal az US-ben, Kanadában, Indiâban és Lengyelorszâgban. 2024-ben havi 60000 db 155mm-es tüzérsgi löszer gyártâsa várható. A Rheinmetall ez évben 700000 db tüzrségi löszer termelését tervezi Spanyolországban, Dél-Afrikâban és Ausztráliában.
Mindez arra utal, hogy Ukrajna katonailag még nem áll az összeomlâs szélén.(Die Welt)

Szerintem is korai a front összeomlásáról beszèlni, ahogy ezt a napi jelentèsek a harci helyzetröl is igazolják.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 098
13 511
113
Azért ha megnézed közelebbről azt a "piros karszalagot" erősen látszik, hogy nem a sárga a filter... :D :D :D Hasonlítsd össze mondjuk néhány korábbi vörös karszalagos képpel és rájössz, hogy itt bizony "rúzsozták" a szalagokat a kapor hamisítók. Csak mivel nem sikerült túl jól és valószínűleg ugyanilyen lelkesen röhögött rajtuk minden kicsit is hozzáértő, gyorsan eltüntették... :D (Az olyan hívőkkel mint te is nincs mit tenni, te még akkor is vörös karszalagot látnál, ha királykék vagy kávébarna lenne... :D )


No persze, és mostanában a sárgaszinu kalasnyikovok a menok. :rolleyes: Ez gyenge próbálkozás volt.

-------------------------------------

Ma a muníciós teherautókra fogok fókuszálni.

Ennek a híd alatt nem sikerult elbujnia:


Van amikor inkább futni kellene, mint TikTokozni:

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 535
13 527
113
Ha a holodomor nem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz), akkor a németek legyőzése, sem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz). Vagy talán olyan kettősmércét szeretnél alkalmazni, hogy minden ami jó volt a sztáini SZU-ban (volt ilyen?) az az oroszok és minden ami rossz volt az Sztálin (aki grúz)?

Dudi, ezeket a népírtásos történeteket hogy gondolod, ha szabad kérdeznem ? Iszik a kocsmában négy német / orosz, az egyik asztalra csap, és felkiált, hogy ircsuk ki a zsidókat / ukránokat ? És ezt természetesen a köznépből valók találják ki, nem pedig a politikusok ?

Volt olyan, hogy lengyel parasztok, és hasonlók spontán pogromokba kezdtek a zsidóság ellen, de a Szovjetunió / Szovjet-Oroszország, és a hitleri Németország erősen központosított, és hierarchikus berendezkedések voltak.

A krími tatárokat a GKO 5859-es számú rendelete és hasonlók alapján deportálták, Berija kezdeményezésére, és Sztálin jóváhagyásával. És a többieket is hasonlóképp. Sztálin még a zsidósággal is le akart számolni, az orvosperek alapján ...



Teljesen mindegy, hogy mi az adott diktátor nemzetisége, lehetett volna Sztálin orosz nemzetiségű is, vagy Hitler német, de attól még az ő felelősségüket és történelmi bűneiket mennyire lehet átvetíteni az egyszerű orosz / német emberre ?

Sztálint nem választotta meg senki, őt "megörökölték" az oroszok, és a többiek, ellenben Hitlert a németek megválasztották, önként. Ez nagy és nyilvánvaló különbség.

Az már más dolog, hogy Hitler sem a zsidók kiírtásával kampányolt, hanem a "majd én megváltom Németországot !" szöveg érzelemdúsan felturbózott üvöltözésével.

Hitler sohasem választási ígéretlicittel kívánt tömegbázist építeni. Szuggesztív előadói stílusával, a minden társadalmi rétegnek egyaránt előnyös, ám konkrétumokat teljesen nélkülöző közös nemzeti érdekek hangoztatásával, a hajdani és jövőbeli német nagyság felemlegetésével, a csalódottság és pesszimizmus felkorbácsolásával és meglovagolásával, a közéleti ellenségkép megrajzolásával, és legfőképp a karizmatikusságával ragadta meg a szavazói táborát.

Hitler elsőre ugyan nem tudta megszerezni a minősített többséget, de attól még sok szavazatot kapott, erősen súrolta a határokat, és volt tényleges lehetősége, hogy legálisan fosszák meg jogköreiktől a törvényhozó és egyéb kormányzati testületeket, és tiltsák be a többi pártokat. Lépcsőzetesen, fokozatosan épült ki a német totalitárius állam.

A Szovjetunióra visszatérve alapvetően kétféle szovjet állampolgár volt akkoriban: a fanatikus és a rettegő. Az előbbi az, aki eléggé elvakult és ostoba volt ahhoz, hogy kiszolgálja a rendszert, az utóbbi pedig konstans félelemben élt és attól rettegett, hogy bármikor elvihetik egy rossz megszólalásáért és a Gulágon végezheti a távoli rokonsággal is, vagy gyorsított eljárásban tarkónlövés. Gondolhatod, hogy mennyire "szerették" az oroszok is, nem véletlenül részben emiatt is a Vörös Hadsereg 1941-ben elképesztő veszteségeket szenvedett.



A másik, Ki határozza meg, hogy van-e ukrán ? Mióta vannak olyanok, hogy ukránok ?

A Szovjetuniót megelőző Cári Oroszországban voltak az oroszok, ők voltak egyértelmű többségben, voltak jelképes számokban a fehéroroszok, és a kisoroszok. De az ukránok sehol. Sőt mi több, a Cári Oroszországban több volt a zsidó, mint a fehérorosz + kisorosz együttvéve. A Cári Oroszországot 1917-ben szüntették meg, a Szovjetunió 1922-től futott, és lett a semmiből hirtelen 40, vagy akár 52 millió ukrán is.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 878
35 572
113
Így képzeli el a kijevi vezetés a Kalibr és a Zircon összeszerelő üzemet

"Oroszország a mosógépeket, mikrohullámú sütőket és más háztartási gépeket nem mosásra és evésre használja, hanem arra, hogy kivegye belőlük az egyes alkatrészeket, hogy aztán rakétáiba szerelje őket"
- mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Soha nem történt még ilyen, és most itt van megint. Csak a mosógépes vécéik rovására és mi tartjuk magunkat.

Tsargrad.TV - Nem félünk kimondani az igazat | Feliratkozás
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 955
21 717
113
Így képzeli el a kijevi vezetés a Kalibr és a Zircon összeszerelő üzemet

"Oroszország a mosógépeket, mikrohullámú sütőket és más háztartási gépeket nem mosásra és evésre használja, hanem arra, hogy kivegye belőlük az egyes alkatrészeket, hogy aztán rakétáiba szerelje őket"
- mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Soha nem történt még ilyen, és most itt van megint. Csak a mosógépes vécéik rovására és mi tartjuk magunkat.

Tsargrad.TV - Nem félünk kimondani az igazat | Feliratkozás
Hát ez kikúrt jó! A következő meg az lesz, hogy az ukránok felszólítanak a Gornje, Beko, Zanussi és Whirphool elleni szankciók bevezetésére mert tulajdonképpen orosz hadiüzemek. :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 006
83 050
113
Ukrajnának nem áll jól a szénája, de indokolatlan azt gondolni, hogy heteken belül összeomik a hadsereg.
Annak ellenère, hogy az US jelenleg leállitotta a tâmogatâsát és az EU-források kifizetèse is lassu, az ukránok jelentös tartalékokkal rendelkeznek és korâbban odaigèrt támogatâsi elemek még folyamatosan jönnek.
Az US az elmúlt 2 hónapban 1 mrd értékben hagyott jóvá fegyverszállitâsokat Kievnek. Az angolok újjabb 2,92 mrd euro értékü támogatást biztositottak. Az utolsó évben szállitott harckocsik és IFV-k jelentös része mèg rendelkezésükre áll és az US októberben szerzödéseket irt alá fegyvergyárakkal az US-ben, Kanadában, Indiâban és Lengyelorszâgban. 2024-ben havi 60000 db 155mm-es tüzérsgi löszer gyártâsa várható. A Rheinmetall ez évben 700000 db tüzrségi löszer termelését tervezi Spanyolországban, Dél-Afrikâban és Ausztráliában.
Mindez arra utal, hogy Ukrajna katonailag még nem áll az összeomlâs szélén.(Die Welt)

Szerintem is korai a front összeomlásáról beszèlni, ahogy ezt a napi jelentèsek a harci helyzetröl is igazolják.
6 napra elegendő lőszerük van holnaptól ukránéknak az amerikaiak szerint. "Egy hét" - mondták egykoron.

Az ukránok a nemzethalál, összeomlás ill. a fejlődés, további felemelkedés közül választhatnak. De az idő fogy.

Persze, továbbra is játszhatunk itt "Társadalmi meglét kérdések Kellyvel"-t, beszélgethetünk ukrán ellentámadásról, megmenti őket a nyugat, mit lőttek ki vagy le éppen, stb., de attól még ez ennyi volt, akár lelőtték az A-50et, akár nem, akár elkapnak vmit a Krímben, akár nem.


 

Zeze

Active Member
2020. június 7.
64
198
33
6 napra elegendő lőszerük van holnaptól ukránéknak az amerikaiak szerint. "Egy hét" - mondták egykoron.

Az ukránok a nemzethalál, összeomlás ill. a fejlődés, további felemelkedés közül választhatnak. De az idő fogy.

Persze, továbbra is játszhatunk itt "Társadalmi meglét kérdések Kellyvel"-t, beszélgethetünk ukrán ellentámadásról, megmenti őket a nyugat, mit lőttek ki vagy le éppen, stb., de attól még ez ennyi volt, akár lelőtték az A-50et, akár nem, akár elkapnak vmit a Krímben, akár nem.


Lassan 2 éve egy hét múlva összeomlanak az ukránok...
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 002
1 578
113
Ezek a becslések csak önámitó jóslatok, a pontos készletmennyiség titkos. Már 2022 augusztusa környékén mondogatták, hogy az oroszok kifogynak a lőszerből, ha csak fele ennyi ideig tart ki az ukrán készlet, az még egy bő év.