[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 128
113
Majd meglátjuk. Nem gondolnám hogy a többszörös népességgel és sokszor akkora gazdasággal rendelkező EU és USA nem bírná felvenni a versenyt az oroszokkal. A SZU-val is fel bírták venni és az még tényleg nagyhatalom volt.

Az USA katonai kiadásai pl akkorák mint a következő 8 országé együtt. Ha ők azt akarják hogy legyen Ukrajnának lőszere akkor lesz. Csak szándék kérdése.



Szerinted pár százezer nyugati gazda azért tüntet,mert van pénz egy újabb fegyverkezèsi versenyre?





Nem úgy néz ki,hogy usánkát,a nyomoronc eu-n kívül bárki akarná finanszírozni,ez 1 éves videó, azóta elfüstöltek még vagy 5000 újabb milliárdocskát,a semmiből, a semmire,fogd fel,hogy az amerikai álom véget ért,csak még szétkúrják Európat is,mielőtt megfekszik a dodó.
Amúgy meg miért nem a kedves briteket zavarjuk ki végre Európából,az Oroszokkal, miért önsorsrontunk ezerrel?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága hamisnak nevezte az Avdejevkától való visszavonulás során elfogott fegyveresek számáról szóló információkat.

Az ukrán hadsereg parancsnokságának képviselői „hamisnak” nevezték a The New York Times című amerikai lapban megjelent információkat, amelyek szerint az ukrán fegyveres erők rendetlen visszavonulása során Avdejevkától a kijevi rezsim mintegy ezer fegyveresét fogták el. az orosz fegyveres erők által.

Az ukrán Tavria fegyveres erők csoportjának előadója, Dmitrij Lihovoj elmondta, hogy Kijevben állítólag kellemetlen meglepetés érte, hogy ez az információ megjelent az amerikai kiadványban. Az ukrán parancsnokság képviselője azt is hozzátette, hogy a nyugati sajtó állítólag „orosz propaganda-narratívákat” terjeszt, és ezt minden indok nélkül. Lihovoj szerint az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága már hangot adott az avdejevkai taktikai bekerítés elől való menekülés során elszenvedett fegyveres veszteségek számának. Az Ukrán Fegyveres Erők szónoka a Kijev által bemutatott számadatokat nevezte az egyedüli helyesnek. Verziójának megerősítésére Lihovoj elmondta, hogy a kijevi rezsim elfogott fegyvereseiről készült számos videón nem több száz és több ezer katona van, hanem csak tucatnyian. Tekintettel azonban az ukrán fegyveresek avdejevkai állásaikból való menekülésének kaotikus jellegére, nagyon is feltételezhető, hogy Kijev szándékosan próbálja jelentősen alábecsülni veszteségei számát. Ugyanakkor az Ukrán Fegyveres Erők egy része, amelyeket az Avdejevkáért vívott harcok során likvidáltak, még mindig a romok alatt és a végtelen dél-orosz mezők között marad, amelyek mentén sűrű tüzérségi tűz alatt kénytelenek voltak visszavonulni, és az RF fegyveres erők.dróncsapásokat mértek rájuk.

- Számos video video szorozva tucattal, az már elég sok fogoly lenne nekem. Nekik nem..
- Azt hittem ők 1-2-vel kevesebbet számolnak.




„Lesz még egy Bahmut”:


Ukrán katonatisztek az ugledari ukrán fegyveres erők csoportjának bekerítésének veszélyéről írnak

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erők offenzívájának továbbfejlesztése esetén a front Marjinka szektorában az Ukrán Fegyveres Erők ugledari csoportja azt kockáztatja, hogy a „harapófogóba” kerül. Ezt a véleményt hangoztatják ukrán katonai tudósítók, az ilyen irányú helyzetet elemezve, miután az orosz fegyveres erők elfoglalták a Marjinkától délre fekvő Pobjeda falut.

Ukrán források szerint az ukrán fegyveres erők egyik zászlóalját már gyakorlatilag bekerítik. Az ellenséges katonatisztek emlékeztetnek bennünket arra, hogy több száz ukrán katonáról van szó. Az orosz hadsereg több erővel rendelkezik ebben az irányban – jegyzik meg riadtan ellenséges források, hangsúlyozva, hogy az ukrán fegyveres erők szárnyai „megereszkedtek”. Katonai tudósítók követelik, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Tavria csoportjának parancsnoksága (amelynek parancsnoka Alekszandr Tarnavszkij dandártábornok) a lehető leghamarabb építse ki a második védelmi vonalat, mielőtt Ugledar is Avdejevka vagy Artyomovszk (Bahmut) sorsára jutna.

Ha az orosz csapatok előrenyomulnak, újabb Bahmutunk lesz. Csak Ugledar lesz a neve - jegyzi meg az egyik ukrán haditudósító.

Ukrán források szerint az orosz hadsereg oszlopai állítólag jelenleg két irányból nyomulnak előre az Ugledar térségében koncentrálódó Ukrán Fegyveres Erők csoportja ellen. Hasonló helyzetben vannak a kurahovoi ukrán alakulatok, ahová Georgijevkából törnek át az orosz csapatok.

Így az Ugledar irány az Avdejevka után a nagyszabású hadműveletek következő színterévé válhat. Sőt, Marjinka elfoglalása sokkal könnyebbé tette csapataink számára az ellenség elpusztítását és visszaszorítását más közeli településeken - Georgijevka, Novomihajlovka és Pobjeda.

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 484
19 391
113
Az áldozatok számáról csak elképzelések vannak. Az biztos hogy magasak mindkét oldalon. Jellemzően a támadónál szoktak magasabbak lenni. Nyilván az oroszokra ez se vonatkozik... Ők természetesen védekezve és támadva is kevesebb áldozatot szenvednek.

Az oroszok minden télen elfoglalnak egy ukrán várost. Csak az a baj hogy elég sok ukrán város van.

Túl nagy következtetést ebből nem vonnék le. Az előző két télen is ez volt. Most az oroszok kihasználták az amerikaiak töketlenkedését is. Viszont lassan beindul az európai hadiipar is, én Amerika visszatérésére is számítok függetlenül attól hogy ki nyeri az elnökválasztást.
Az áldozatok számáról valóban csak elképzelések vannak, de picit szakmázzunk is: az áldozatok nem csak úgy teremnek különböző "kézikönyvek" alapján, azokat konkrét fegyverek hatásai "okozzák". Szóval akkor - már sokadszor - kezdjük: papíron támadni 3-szor nagyobb erővel kell, mint védekezni. Avdeevka egy vasbeton erődrendszer volt, legyen az arány inkább 5:1. A konkrét száma az áldozatoknak azonban elsősorban a szembenálló fegyverzeten és taktikán múlik. Jelen esetben elsősorban a tűzérségen és a légierőn. Mindkettőben szignifikáns (5-6-szoros) orosz főlény volt(van). Ez kb. kompenzálja a támadó/védő arányt, talán még meg is fordítja. Marad tehát a kézifegyverek ereje az arányok megváltoztatására. Ez azonban csak addig megy, amíg van lőszer, de az meg a kaproknál erősen fogyóban van. Mi határozhatja még meg az arányokat? Talán a katonák motiváltsága és rotációja (rehabilitációja). Nos ebben aztán tényleg szignifikáns a kaprok lemaradása, hiszen nemhogy rotálni, de a veszteségeket pótolni is csak nagyon nehezen sikerül. Szóval mindezt figyelembevéve, mi lenne az a konkrét indok, ami miatt az orosz veszteségek jeletősen meghaladnák az ukránokét? Tényleg érdekelne, hogy miből számolnád ki, azon kívül, hogy a NATO kézikönyvek szerint 1:3 arány alatt eszedbe se jusson támadó műveletet folytatni... :D
Szóval igen, ha a dolgokat egy kicsit mélyebben elemezzük, bizony az oroszok támadva és védekezve is kevesebb áldozatot szenvednek, mert jelentősen erősebb a nehézfegyverzetük és a légierejük. Ez sajnos tény. Minden másra ott a Mastercard... :D
Ami pedig azt az állításodat illeti, hogy Avdeevka "csak egy ukrán város" amiből még elég sok van: nos ezt a "csak egy ukrán várost" 2015 óta folyamatosan erődítik, gyakorlatilag kiöntötték vasbetonnal. Azért nehezen hiszem, hogy "rengeteg" ilyen ukrán város lenne. (természetesen "túl nagy következtetést ebből nem vonnék le" :D, csak annyit, hogy erődítés nélkül már 2014-ben is elfoglalták a bányászok ezt a "csak egy ukrán várost"... :D
Ami pedig a "lassan beinduló európai hadiipart" illeti: óriási a különbség egy államilag ellenőrzött és irányított valamint egy piaci struktúrák szerint működő hadiipar között. Európában nincs hadiállapot, és bár lehetnek lelkes "liberálpolitikusok" az üzleti világot ez hidegen hagyja. Beinduló hadianyaggyártás akkor lesz, ha üzletileg megéri a gyárak befektetőinek mindez. Az pedig nagyságrendekkel többe kerül, mint a központi irányítású hadigazdaság.
Amerikára persze számíthatsz, de Bidennek kb. annyi az esélye, mint tűzlégynek a benzineshordóban, a sárgahajú pedig egyáltalán nem viseli szívén a kapor barátaidat. Neki sokkal fontosabb lesz, hogy a Biden család belerokkanjon egy ukrajnai botrányba...

Ha cáolni akarod mindezt, tedd, de kizárólag akkor vagyok hajlandó folytatni ezt az eszmecserét, ha konkrétumokat hozol és nem vágyálmokat... :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
egyáltalán nem biztos hogy a támadó fél többet veszít mint a védekező.
pláne ha a támadók részéről fölény van.
lásd azeri-örmény török-kurd usa-irak usa-afganisztán izrael-palesztín... az utobbi idők konfliktusaiból jemeni elemzést is össze lehetne hasonlítani szíriait is
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 902
27 628
113
Majd meglátjuk. Nem gondolnám hogy a többszörös népességgel és sokszor akkora gazdasággal rendelkező EU és USA nem bírná felvenni a versenyt az oroszokkal. A SZU-val is fel bírták venni és az még tényleg nagyhatalom volt.

Az USA katonai kiadásai pl akkorák mint a következő 8 országé együtt. Ha ők azt akarják hogy legyen Ukrajnának lőszere akkor lesz. Csak szándék kérdése.
Értem, a kutyakozmetikus meg a manikűrös átáll lőszergyártásra. Oké. Mondjuk az energia meg a nyersanyag is a ruszkiktól kéne, hogy jöjjön...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 377
10 892
113
Tényleg nem világos nekem, hogy az a hadsereg ami két éve harcol, tudják nagyon jól hogy a NATO mindent lát, és real time-ba tájékoztatja az ukránokat, hogy lehet ilyen dolgokban ekkora balfasz, hogy kizavarnak donyeck környékén lőtávolon belül egy ismert lőtéren katonákat diszsorfalat állni század szinten tömörülve védtelenül a kék ég alá egy beérkező nagyvezérnek.

Ezeknek a nagyapjai azt is tudták, hogy még a tisztelgés is tilos, a nagykutyák meg rendfokozat nélkül borostásan ugyan úgy koszos gyakorlóban nyomták, mert ha nem, leszedte őket viszonylag hamar egy mesterlövész.

Most meg ez... Az emberi hülyeség végtelen. Sajnos szinte biztos vagyok benne, hogy mi sem csinálnánk ezeket a dolgokat jobban. Én itt a fő felelősnek komolyan nem a beérkező pizsamást látom, aki kimászott az elefántcsonttornyából, hanem azt a harctéri alegység parancsnokot, aki mivel ott volt a tűzhöz közel, NEKI TUDNI KELLETT VOLNA, hogy ez mekkora kockázat. Szinte biztos vagyok benne, hogy aki kiadta a parancsot, az tudta, csak pl. jó pontot akart, előléptetést, karrier szárba szökkenést, azt megöletett egy századot minimum a fasz!

Remélem az áldozatok közt van Ő is!

Leszögezem, hogy minden hasonlat sántít, s értem is a lényegét, hogy miért kell a hierarchia, az alakiság stb. S azt is, hogy miért tartatják be alakulatoknál, s miért veszik máshol lazán, de azét na...

...amikor sorkatonaként az Irinyi laktanyából alkalmanként és helyettesítő sofőrként (mert időszak közben átvezényeltként leginkább a gyengélkedő betegszállító sofőrje voltam) a Lehel utcai HM-be vezényeltek feladatra, akkor rendre úgy jártam, hogy befeszülve (előtte ugye vidéki lövészdandárnál szocializálódtam...) lejelentkeztem a ki tudja majd mennyire zabos sokcsillagosnál, akkor azok rendre lehúzták a tisztelgő kezem; nyugi fiatalember, üljön le, Micike, Gizike, kínálja meg a fiatalembert kávéval, üdítővel, aprósüteménnyel,honnan jött, nahát Borsodból, ó, odavalósi a feleségem stb., stb.
De a folyosókon bóklászva is rosszabb esetben csak észre se vettek, amúgy meg normálisan, mondhatni barátságosan fogadták a sorkatona tisztelgését, meg előre tessékeltek a liftben stb.

Na ezek után a napi fuvar végén vissza a laktanyába, tankolás, mosatás, menetlevél leadása, majd elgondolkozva battyogás vissza a századhoz.

Na ilyenkor szaladt bele az ember egy random őrmesterbe, aki egyből leüvöltötte a fejéről a sapkát, hogy katona, milyen tisztelgés ez, hogy áll az egyenruhája, stb.!?:hadonaszos:
  • :eek:
  • (...bakker, az előbb meg még egy tábornokkal vicceket meséltünk egymásnak:confused:)

Ugyanennek a mentalitásnak az eredménye az ilyen mészárlás.


A két évnyi szinte helyben topogás után most már látványosan beindulnak a pozícióharcok.
A világ politikai no meg a média színpadán is.

Micike-, Gizike néni; egy kávét kérek cukor nélkül. Köszönöm a ropit.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 005
1 584
113
A nyugat ezen belül Európa simán rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, vagy azok beszerzéséhez szükséges kapcsolatokkal a lőszergyártás felfutatására. Itt nem az a kérdés, hogy meg teheti az EU és a tágabb értelemben nyugati hadiipar, hanem az, hogy a gyártó számára ez nyereséges lesz e?
Nagy vonalakban a kövi képletet kell megoldani:
(x*(eladási ár - gyártási költségek) = profit ) - fejlesztési költségek
X a gyártott gránátok száma. Addig veszteséges a dolog, amig a profitot kvázi teljesen el kell költeni a beruházási ár kinullázására.
Képletesebben pl. 100 az eladási ár - 75 a gyártási költség, amiben a munkás díja, villanyszámla, acél beszerzése, karbantartás, képzések, logisztika, stb. benne van, tehát 25 a profit, míg a fejlesztés 156456151654346518061 kerül. SZóval nem mindegy a befektetőnek mennyire növeli meg a gyártást, minél nagyobb befektetést tesz, kvázi minél több gránátot tud előállítani egy évben, annál nagyobb az a szám, ahány gránátot le kell szállítania, hogy nyeresége legyen rajta.
Ezt gondolom minden ezzel foglalkozó európai cég kiszámolta, a minisztériumok ismerik a végszámot. Pl. évei 1 millióra felpörgesd a gyártást, ahhoz meg kell rendelned 12 milliót, mert akkor lesz nullszaldós, vagy már nyereséges a cégnek. Viszont ezt az irdatlan lőszerbeszerzést el kell adni a népnek. Ami a nehezebb része a dolognak. Szerintem ezért erősödött fel az a narratíva, hogy Oroszország neki megy 5 -10 év múlva a NATOnak, hogy el lehessen fogadtatni egy ilyen kívülről nézve igencsak nagy megrendelési tételt a választókkal.

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 123
113
Iván Szirszkij gratulált mostohaapjának, olekszandr szirszkijnek az avdeevkai vereségért :D

M113 és bmp hadizsákmány Avdeevka:

Hátrahagyott T80:

M113 kicsit rossz bőrben:

Leo2a4, lőtt is, de pár méter után pályafutása véget ért, kimászott 4 #nemnato katona belőle:

ukri kraken civilekkel keménykedett Petropavlovkánál, egy kraken által létesített ellenőrzőpontnál kivégeztek 3 civilt, 38 éves férfi, 50 és 48 éves házaspár:

Zagryzovo, Harkov régió, ukri ideiglenes raktár volt:

Mennyi ész kell ehhez is:

Újabb ukri kozmonauta:

ukrik által elfoglalt épületek megsemmisítése:

Pár ukri megadta magát Avdeevka közelében:

Gránátos, FPV és Lancet:
Lancet vs marder:
Lancet vs stryker
Lancet vs leo:
FPV vs VAB:
Vegyes:


Archív SZU-25 landolás, dec22:

bandera vagy amit akartok:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 582
46 648
113
Majd meglátjuk. Nem gondolnám hogy a többszörös népességgel és sokszor akkora gazdasággal rendelkező EU és USA nem bírná felvenni a versenyt az oroszokkal. A SZU-val is fel bírták venni és az még tényleg nagyhatalom volt.

Az USA katonai kiadásai pl akkorák mint a következő 8 országé együtt. Ha ők azt akarják hogy legyen Ukrajnának lőszere akkor lesz. Csak szándék kérdése.
Az a kérdés, hogy melyik a meglepőbb, hogy ezt így leírtad, vagy az, hogy a kék-sárga köd mögül nem látod, hogy az USA már lemondott Ukrajnáról.
Az USA-nak most is van lőszere. Saját hatáskörben szépen át is adhatná.
MINDENE IS lenne. És még sem adja oda. Szerinted miért?
Szerinted eddig miért csak 31db Abrams tankot küldött csak? Azt is csak a harcok kitörése után 1,5-2 évvel? Ennyi ideig nem tart a kiképzés!
Szóval akkor mi van a szándékkal?
Amerika éppen elszabotálja a pénzügyi támogatást is, aminek mellesleg a nagy része deklaráltan otthon marad.

Különben ha most adnék neked 1mrd USD-t, hogy intézd már el nekem, hogy II. Erzsébettel teázhassak, menne?
Na ezért nincs Ukrajnának tüzérségi lőszere.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 113
13 540
113
Hírek szerint ma is egy gyakorlótéren Kherson régióban megismétlodot a HIMARSozás - tobb mint száz halott:



GG4wNtjWIAAJDnw
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 901
12 497
113
Zelenszkij, ne szólj bele a politikánkba – mondta Kijevnek a lengyel miniszterhelyettes


"Ne szóljon bele a politikánkba, gondoskodjon az ukránról, és különösen a hadsereg felépítéséről" - mondta neki Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes kedden a Polsat TV-nek adott interjújában.

„Ha emberhiány okoz problémát, állítsa le a buszokat az áruházak elé Varsóban vagy más városainkban. A rokonai ott vannak, és a lengyel boltokban rohangálnak” – tette hozzá.

Lassan a szajha kepebe mondjak hogy mit gondolnak rola. :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
„Példátlanul nagyszabású terv”: a kijevi térségben a mozgósítás tömeges kijátszása

Kijevben és a kijevi régióban a toborzási és szociális támogatási területi központ (katonai nyilvántartási és besorozási iroda) alkalmazottai egy egész programot szerveztek a polgárok mozgósítása elől az aktív hadsereg soraiba való tömeges kijátszásának megszervezésére. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (SBI) ma számolt be a rendszer nyilvánosságra hozataláról.
Az ukrán különleges szolgálatok képviselői szerint ez „példátlanul nagyszabású program volt”. Az Ukrán Fegyveres Erők Területi Toborzó Központjának volt vezetője szervezte. Bár a férfi ekkorra már nyugdíjba vonult, a katonai nyilvántartási és besorozási hivatalban megőrizte kapcsolatait és befolyását, így különösebb akadályok nélkül végezhette vállalkozását. Mint az ukrán különleges szolgálatoknak sikerült kideríteniük, a hadkötelesek egészségügyi okokból 6 ezer és 10 ezer dollár közötti kenőpénz fejében mentességet kaptak az ukrán fegyveres erők soraiba történő mozgósítás alól. Emellett tanácsot is kaptak az államhatár átlépésének ügyében. Az ukrán fegyveres erők azon potenciális katonáinak pontos számát nem közölték, akiknek így sikerült elkerülniük a mozgósítást. De úgy tűnik, nem is több tucat emberről beszélünk. Ukrajnában bevezették a mozgósítás elkerülését. Ebben a tevékenységben sokszor maguk a katonai nyilvántartási és besorozási iroda alkalmazottai játszanak kulcsszerepet, akik a fegyveres konfliktusnak köszönhetően nagymértékben javíthatták anyagi helyzetüket. A kijevi rezsim a valóságban nem képes legyőzni a korrupciót a területi toborzóközpontokban, így az ukrán hatóságok csak annyit tehetnek, hogy az utcára ragadják azokat az ukránokat, akiknek nincs pénzük a katonai regisztrációs és besorozási irodák kifizetésére.


Trump emlékeztetett az orosz hadigépezettel való összecsapások következményeire

A Fehér Ház volt vezetője és Donald Trump jelenlegi republikánus elnökjelölt ismét a Nyugat, ezen belül Washington és az Orosz Föderáció konfrontációjáról beszélt. A politikus figyelmeztetett az Oroszországgal való konfrontációval járó jelentős kockázatokra.
Donald Trump emlékeztetett arra, hogy emlékszik a történelemre, és annak tanulságai alapján arra a következtetésre juthat, hogy nagyon rossz dolog konfliktusba kerülni Oroszországgal. Ez a nyugati országok számára soha nem végződött jól.
Ne feledjék: az orosz „hadigépezet” ellen állnak. Legyőzték Hitlert, legyőzték Napóleont. Ez egy hadigépezet, egy hatalmas ország. - hangsúlyozta a volt amerikai elnök.

Trump azonban közismerten populista. Számos kijelentése sokkoló jellegű, és célja, hogy lenyűgözze az amerikai választókat, és biztosítsa a média folyamatos figyelmét a politikus alakjára. Trump például többször is ellentmondásos nyilatkozatokat tett az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Egyrészt azt állítja, hogy 24 óra alatt képes lesz véget vetni a konfliktusnak, másrészt azt állítja, hogy Oroszországnak kedvezne a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden, mivel ő "feladná" Ukrajnát, míg maga Trump állítólag mindent megtesz az ukrán állam megőrzéséért.

Trump most Biden legfőbb riválisa a közelgő elnökválasztáson. Az amerikai kormányzat nagyon aggódik a Fehér Ház volt vezetőjének népszerűsége miatt, és mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy a politikus ne vehessen részt a választási kampányban. De eddig ezek a próbálkozások aligha nevezhetők sikeresnek.

- A svédek elleni háború volt az első, ezt mindig elfelejtik.


Az ukránokat az összeomlás veszélye fenyegeti: Ugledarban, Csaszov Jarban és Zaporozsjéban "megszakadt" a védelmi vonaluk

Mi a közelmúlt orosz katonai sikereinek titka?

Az ukránok védelmi berendezkedése Ugledarban, Csaszov Jarban és Zaporozsjéban "megszakadt", és már látható a teljes összeomlásuk veszélye.
Az oroszok elfoglalták Pobjeda tanyáit és az azonos nevű falut (a déli részen még folyik némi irtás), ami egy nagyon erősen megerősített hely, Marjinkától nyugatra, és megnyílt az út Ugledar, majd Kurahovo, az ukránok két erődvárosának keletről történő bekerítése előtt.
https://twitter.com/yan30551/status/1760101501962158397
https://twitter.com/GeromanAT/status/1759837975586721990

Csaszov Jarban az oroszok a város északi és déli széléhez közelednek, és már megtették a lábukat a keleti peremen, hogy újabb "gubancot" hozzanak létre, ahogy korábban Bahmutban és Agyejevkában tették.
Ugyanakkor a rabotinoi fronton az oroszok néhány száz méterre vannak attól, hogy "kettévágják" az ukrán erőket.
Ha ezt elérik, körülveszik a két kisebb részt azzal a céllal, hogy teljesen megsemmisítsék őket.
Az oroszok úgy vélik, hogy az ukránok nagyon rossz helyzetben vannak Rabotinóban, mert a nyári sikertelen ellenoffenzíva után kénytelenek voltak visszavonni erőiket, és áthelyezni őket Avgyejevkába és Ugledarba.
Az Avgyejevkába tartó erők nagy pusztítást szenvedtek, és az ugledari erők már nem elegendőek.
Rabotinóban azonban nem elegendőek, ezért az ukránok 4 tengerészgyalogos dandárt vontak ki a Dnyeper északi partjáról, és Rabotinóba küldték őket.
Ezek olyan dandárok, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek a krinki csatában, és nem megfelelően képzett férfiak kötelező bevonásával pótolták őket.
A valóság az, hogy ebben a pillanatban az ukrán frontokon bemutatott kép alapján hosszú távon Zaporozsje is veszélybe kerül, akárcsak az északabbra fekvő Harkov.
Itt meg kell jegyezni, hogy az oroszok télen először folytatták támadó tevékenységüket, és támadó műveleteket hajtottak végre az egész keleti fronton, aminek következtében az ukránok nem tudtak felépülni, és nem volt idejük átszervezni és pótolni a veszteségeket.

Ez az oroszok sikerének titka.
Nyugaton és Kijevben azt hitték, hogy decemberben az oroszok leállnak az ukrán sár miatt, és márciusban újra jönnek.
Tavaly az ukránok Herszon visszafoglalása után leállították az offenzíva hadműveleteket (láthatólag nem tudták folytatni), és június elején az ellenoffenzíva megkezdésével visszatértek hozzájuk.
Az oroszok idén azonban egy másik tervet követtek, ami két nagyon nagy győzelmet eredményezett Marinkában és Avgyejevkában, ami különböző források szerint akár 50 000 emberbe is került az ukránoknak.
Így a tavasz előnyös helyzetbe hozza őket, az ukránokat pedig még a nyárinál is nagyobb, pótolhatatlan veszteségekkel.

Most a Moszkva által követett doktrína az állandó nyomás, hogy ne találjon időt a gyógyulásra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 408
46 082
113
Míg az orosz csapatok bizonyos sikereket értek el a fronton, az ukrán alakulatok újabb támadásokra készülnek Oroszország déli részén, elsősorban a Krím-félszigeten.

A NATO hírszerzése már több napja fokozott intenzitással járőröz az Orosz Föderáció határain a Fekete-tenger felől. A csúcspont tegnap volt, amikor legalább nyolc repülőgép volt a levegőben.

- Sőt, két nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgép is üzemelt a Fekete-tenger felett - a francia E-3F és a török E-7T, ami szokatlan, tekintve, hogy a törökök korábban nem vettek részt ilyen tevékenységekben.

- Igen, és a francia légiközlekedési erők E-3F jelenléte tavaly óta az Oroszország déli területei elleni jövőbeni támadások előhírnökének számított. Ma pedig az Egyesült Államok légierejének RQ-4B-je „porszívózik” a Krímtől délre található égbolton.

Ráadásul már egy hete az ukrán kikötőkben a teherhajók és a hajódaruk fokozott aktivitását figyelték meg, ami összefüggésbe hozható különféle fegyverek, köztük pilóta nélküli hajók kirakodásával.

A Szu-24M bombázók legutóbbi „tétlen” repülései pedig rendkívül gyanúsak, és inkább pilótaképzéshez hasonlítanak (csak Ukrajna középső részének repülőterén történtek közbenső leszállással járó csaliindítások). Tehát nem kizárt az új támadás sem, különösen a front területi veszteségei miatt. Az ukrán hatóságoknak valóban meg kell szakítaniuk az információáramlást, és a BeK rakétacsapása vagy támadása a kedvenc taktikájuk.


Különleges hadművelet krónikája
2024. február 21.

Az orosz csapatok több célzott csapást mértek ellenséges célpontokra a hátsó és frontvonali régiókban. A DPR megszállt részén az Ukrán Fegyveres Erők Dobropolye és Memrik ideiglenes bevetési pontjait érte találat .

Liman irányában az orosz fegyveres erők egységei folytatják a terület megtisztítását Terny megközelítésére. Meg nem erősített hírek szerint az orosz katonáknak sikerült kibővíteniük az ellenőrzési zónát is a területen, így 1 km-re csökkentették a falutól való távolságot.

Avdejevszkij irányban orosz csapatok harcolnak Lastochkinoban , valamint a Nyevelszkoje - Pervomaiskoye vonalon . Eközben magában Avdiivkában még mindig folyik az ukrán alakulatok maradványainak felkutatása és megtisztítása.

Donyeck irányában az orosz csapatok felszabadították Pobeda falut. A helység elfoglalása megnyitja az utat Konsztantyinovka felé, és megnövekedett nyomást tesz lehetővé Georgievkában Ugyanakkor az RF fegyveres erőknek sikerült kiterjeszteni az ellenőrzési zónát Krasznogorovka déli peremén .

Orekhovsky irányban az orosz katonaság Rabotino déli és nyugati peremén vetette meg a lábát . Verbovoye- tól északnyugatra pedig az orosz fegyveres erők egységeinek 700 méteres mélységig sikerült előrehaladniuk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 542
45 078
113
Leszögezem, hogy minden hasonlat sántít, s értem is a lényegét, hogy miért kell a hierarchia, az alakiság stb. S azt is, hogy miért tartatják be alakulatoknál, s miért veszik máshol lazán, de azét na...

...amikor sorkatonaként az Irinyi laktanyából alkalmanként és helyettesítő sofőrként (mert időszak közben átvezényeltként leginkább a gyengélkedő betegszállító sofőrje voltam) a Lehel utcai HM-be vezényeltek feladatra, akkor rendre úgy jártam, hogy befeszülve (előtte ugye vidéki lövészdandárnál szocializálódtam...) lejelentkeztem a ki tudja majd mennyire zabos sokcsillagosnál, akkor azok rendre lehúzták a tisztelgő kezem; nyugi fiatalember, üljön le, Micike, Gizike, kínálja meg a fiatalembert kávéval, üdítővel, aprósüteménnyel,honnan jött, nahát Borsodból, ó, odavalósi a feleségem stb., stb.
De a folyosókon bóklászva is rosszabb esetben csak észre se vettek, amúgy meg normálisan, mondhatni barátságosan fogadták a sorkatona tisztelgését, meg előre tessékeltek a liftben stb.

Na ezek után a napi fuvar végén vissza a laktanyába, tankolás, mosatás, menetlevél leadása, majd elgondolkozva battyogás vissza a századhoz.

Na ilyenkor szaladt bele az ember egy random őrmesterbe, aki egyből leüvöltötte a fejéről a sapkát, hogy katona, milyen tisztelgés ez, hogy áll az egyenruhája, stb.!?:hadonaszos:
  • :eek:
  • (...bakker, az előbb meg még egy tábornokkal vicceket meséltünk egymásnak:confused:)

Ugyanennek a mentalitásnak az eredménye az ilyen mészárlás.


A két évnyi szinte helyben topogás után most már látványosan beindulnak a pozícióharcok.
A világ politikai no meg a média színpadán is.

Micike-, Gizike néni; egy kávét kérek cukor nélkül. Köszönöm a ropit.
Ismerem ezt én is. Voltam szárazföld - légierő váltásban én is, Tata-Pápa, ég és föld, igazából föld és ég volt :D !

Ez békeidőben elmegy, frontvonalban drone age korszakban, egy ilyet elrendelni darwin díjas.

Nem az alakisággal van baj, hanem a hülyeséggel. Megtanulják majd, vérrel fizetnek.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 386
93
4-ből 4. A kérdés, az, hogy mi történt, mert én így elsőre azt mondanám, hogy aknára futott, de különösebb sérülést nem látok.
Úgy néz ki lerügyhedt. Biztos a sok - nyilván felesleges - pótpáncél súlya alatt :D
De legalább nem csapta agyon a személyzetet a törött hajtókar, tapsoljuk meg, 4-ből 4 :D

Miért ne tartanám? És ezzel nem vagyok egyedul :cool: :



Ukránok mindig is csak a telepulés szélén voltak. A telepulés kb 2/3 az oroszok eddig is lobogózhattak. :rolleyes:
Mi a frász értelme tartani ennek a porfészeknek az egyharmadát, ha kb. ezzel a gumicsónakozással olyan komolytalan az egész hogy kevesebb oroszt kötnek le vele mint ahány ukrán már belefulladt a videók szerint a Dnyeperbe?
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 885
13 493
113
Látom fellendült a topic :D Ahogy vártam.... Avdeevka útszéli Toi-Toi wc-vé avanzsálódott, A kétnaponta elfoglalt 1-1 település, az mind 3 fős volt lakosságú kertvégi budi, az Észak Korea meg Irán, egy népi agyagedény, mert üzletel a ruszkikkal, a hivatalos ukrán források szerint! (ez komoly, ma olvastam) 1 tucat, azaz 12-ha szigorú akarok lenni ukrán került orosz fogságba, és a tervezetten kivonulók közt nincs is áldozat, ennek ellenére a 40 ezres orosz seregből 47 ezren haltak meg, szintén hivatalos ukrán források szerint :D
Navalnijt már fel sem hozom.... Viszont mivel éjszakás vagyok, (igen néha én is dolgozom, és nem az irodában hokkantok, ha egyik kollégának nincs kedve, mer akkó nem irányítttya senkija gyárat) :) így néztem pár tik-tok videót (szigorúan nem a céges telón) há mindenhun az gyün szembe, hogy Putyin Elnők Úr :)p:p:p:p:p) kinyíratta szegény MI8-at elraboló orosz kapitányt... Pl Daly Mail, BBC, ukrán oldalak tömkelege.. dejarró senkise nem ír, hogy kinyírta 2 bajtársát a havercsótány a gépen :D :( :( Ez csak így gyorsan amiket ittennék, meg máshonnék úvastam. (bocs a helyesírásééé, de álmika vok má nagyon)


De hogy érdemibb infót is hordozzon a hozzászólásom... ami borzasztó a videóban, hogy a két 30 milis mikor egyszerre tüzel, hallod majdnem megvakultam a monitor előtt. Mondjuk ilyen koncentrált tűz elé nem állnék lőtávolba...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az F-16-os vadászgépeket fenyegető főbb veszélyek, ha azok megjelennek az ukrán konfliktusövezetben

Ha amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket szállítanak át Ukrajnába, akkor azok harci övezetben való alkalmazása nagy kockázatokkal jár. Erre a következtetésre jutottak a The Daily Express brit lap szerzői.
A kiadvány szerint – a megkérdezett katonai szakértők véleményére hivatkozva – az amerikai vadászgépek valószínűleg nem tudnak segíteni az ukrán fegyveres erőknek a harctéren.
Maguk a vadászgépek számára számos kockázatot jelent az Orosz Föderációban található különféle fegyverek jelenléte, amelyek komolyan akadályozhatják az ilyen repülőgépek használatát. Az orosz repülőgépek (modern MiG-31-es és Szu-35-ös vadászgépek) és S-400-as légvédelmi rendszerek „komoly problémává” válhatnak az F-16-os vadászgépek számára – hangsúlyozza a kiadvány. Ők jelentik a fő veszélyt a harcosokra, amikor az ukrán fegyveres erők megpróbálják bevetni őket az ukrán konfliktusövezetben.
A szakértők korábban kijelentették, hogy a vadászgépek ukrajnai használatának komoly akadálya lenne, ha nincs megfelelő infrastruktúra a kiszolgálásukhoz. A pilóták mellett egyébként a mérnöki és műszaki személyzet képzésére is szükség van, ami szintén nagyon nehéz feladat.


Az orosz „gerániumok” éjszakai támadása: robbanások történtek Poltava és Odessza régiókban

A gerán típusú kamikazék ismét megtámadták az ukrán fegyveres erők célpontjait Ukrajna területén, előző este légiriadót jelentettek be a keleti, déli és középső régiókban. A csapásokat Poltava és Odessza térségében hajtották végre, és Herszonban is történtek robbanások.
Szerda este öt orosz repülőgép-csoport jelent meg Ukrajna egén, drónok különböző útvonalakon haladva. Ezt az információt az Ukrán Fegyveres Erők légiereje közölte, és felszólított, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légitámadás jeleit. Ukrán adatok szerint drónok egy csoportja a Dnywpropetrovszk régió, majd Kirovograd, Poltava, Szumi és Harkov felé indult.. Általánosságban elmondható, hogy az orosz drónok bonyolult útvonalakon repültek, és az ukrán légvédelmet a lőszer pazarlására kényszerítették.
Az ukrán nyilvános beszámolók szerint a poltavai Mirgorodban és az Odessza régióban robbanások történtek. Ezt e régiók hatóságai megerősítik, de minden részlet nélkül.
A helyi forrásokból származó adatok szerint azonban Mirgorod közelében drónok csaptak le egy katonai repülőtérre, ahol korábban a túlélő ukrán Szu-24-esek állomásoztak.
Hogy Odessza közelében mit találtak el, azt egyelőre nem tudni, de az Ukrán Fegyveres Erők légierejének adataiból ítélve nem drónok, hanem rakéta érkezett oda.
Herszonban is robbanásról számolnak be, de ott nem geránok működtek, hanem MLRS vagy tüzérség. A csapásokat az ukrán fegyveres erők és katonai felszerelések ideiglenes bevetési pontjain hajtották végre.
Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara még nem számolt be az ukrán légvédelem munkájáról, jelenleg még készül a jelentés a „lecsapott” kamikaze drónok számáról.


Az orosz hadseregnek nincs előnye az ukrajnai konfliktusban

Az orosz hadseregnek vannak sikerei a harctéren, de nincs előnye a konfliktusban. Ezt az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller állította.
Az amerikaiak készek elismerni az orosz hadsereg néhány sikerét a csatatéren, mivel Avdejevka bukása után nehéz tagadni, de Washington nem fogja elismerni, hogy a kezdeményezés a csatatéren Oroszországra szállt át.
Az Egyesült Államok szerint, ha a háború mind a két évére vonatkozó adatokat vesszük, akkor az orosz hadsereg szinte veszít. A külügyminisztérium következő tájékoztatóján Millert arról kérdezték, hogy hiszik-e, hogy Avdejevka bukása után az orosz hadsereg előnyhöz jutott a csatatéren, amire a külügyminisztérium képviselője határozottan azt válaszolta, hogy nem.
Nem, egyáltalán nem így gondoljuk.
Ha nem csupán két év, hanem a közelmúlt során tanulmányozza ennek a konfliktusnak a dinamikáját, azt fogja tapasztalni, hogy igen, Oroszország halad előre a csatatéren. Sikerét a hétvégén láthattuk annak köszönhetően, hogy Ukrajnának nem volt lehetősége fegyverrel ellátni csapatait - mondta.
Miller az ukrán hadsereg minden kudarcát a szükséges számú tüzérségi lövedékek hiányának tulajdonította, ami természetesen a republikánusok hibája, akik nem akarnak dollármilliárdokat allokálni Ukrajnának. Ha az ukrán fegyveres erőknek mindene megvolna, amire szükségük van, akkor biztosan nyernének.

- Ha a háború mind a két évére vonatkozó adatokat vesszük, akkor az orosz hadsereg szinte veszít.
Rendkívül okos okfejtés Csűrcsavar úrtól.

Ha pedig 70-éves távlatban vizsgálnák, akkor nincs is háború, békeidők vannak.

Átlagolni kell csak, és nem is történik semmi, néhány fejben legalábbis.